Michael Dorn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Dorn
Született1952. december 9. (71 éves)[1][2]
Luling
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
  • Pasadena City College
  • Blair High School

Magassága190 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1976–

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Dorn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Dorn (Luling, 1952. december 9. –) amerikai film-, televíziós és szinkronszínész, aki leginkább a Star Trek sorozatban Worf klingon szerepéről ismert.

Életpályája[szerkesztés]

Dorn a texasi Lulingban született, Allie Lee (sz. Nauls) és Fentress Dorn, Jr. fiaként.[3] A kaliforniai Pasadenában nőtt fel. Rádió- és televíziós produkciót tanult a Pasadena City College-ban. Ezután zenei karriert futott be több különböző rockzenei együttes előadójaként, elutazott San Franciscóba, majd vissza Los Angelesbe.

Magánélete[szerkesztés]

Dorn a Repülőgép-tulajdonosok és Pilóták Szövetségének tagja,[4] és gyakorlott pilóta. Repült a Blue Angels és a Thunderbirds csapatával is. Több sugárhajtású repülőgép tulajdonosa volt, köztük egy Lockheed T-33 Shooting Star, amelyet tréfásan "csillaghajójának" nevez,[5] egy North American F-86 Sabre, jelenleg pedig egy North American Sabreliner tulajdonosa. Dorn több repüléssel foglalkozó szervezetben is tevékenykedik, amelyek közül az egyik a Légierő Repülési Örökség Alapítványa,[6] ahol a tanácsadó testület tagja. Interjúkat készített a History Channel "Private Jets" című, Modern Marvels (Modern csodák) epizódjához.

Dorn egy 2010-es interjúban azt nyilatkozta, hogy "korai stádiumú" prosztatarákot diagnosztizáltak nála, ami arra késztette, hogy vegánná váljon.[7]

Filmográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Dorn című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Michael Dorn Family Tree. Freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com. [2016. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  4. AOPA Online: Instructor Reports. Aopa.org, 2006. november 30. [2014. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  5. Michael Dorn: A Trek worth Remembering. Airportjournals.com . Airport Journals. (Hozzáférés: 2015. június 13.)
  6. :::Air Force Aviation Heritage Foundation :::. Afahf.org. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  7. Worf from 'Star Trek' goes vegan

További információk[szerkesztés]