Filmrendező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A filmrendező (a képen jobbra) instruálja színészeit egy londoni filmforgatás közben

A filmrendező egy film művészeti és dramatikus részeinek elkészítését vezeti. [forrás?]

Képzése[szerkesztés]

Ma Magyarországon elsősorban azt nevezik filmrendezőnek, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakának elvégzése után ezen a pályán elhelyezkedik és filmeket rendez. Ennek megfelelően vannak játékfilmrendezők, dokumentumfilmrendezők, rajzfilm-, reklám- és tévéfilmrendezők stb.

Munkája[szerkesztés]

Általában nálunk a játékfilmrendezők maguk hozzák a témát vagy a filmnovellát, amelyből a forgatókönyv készül. Műfajilag így lesz a film: szerzői film. A forgatókönyv alapján a filmrendező producert keres, aki a film forgatásához szükséges pénz előteremtésével és a film legyártásának irányításával foglalkozik.

Amennyiben a producer kezdeményezi egy film elkészítését, úgy ő választ filmrendezőt, forgatókönyvírót, színészeket, más művészeket és közreműködőket, alkalmasint a filmrendezővel egyetértésben. A filmrendező irányítja az operatőr és a vágó munkáját is, továbbá az ő feladata a színészek kiválasztása és játékának jóváhagyása.

Vannak rendezők, akik színházban is dolgoznak, és megfordítva, illetve előfordul, hogy írók, színészek és/vagy operatőrök rendeznek sikeres filmeket.

Egy időben csak felsőfokú diplomával lehetett filmrendezői szakra jelentkezni, és jellemző, hogy a rajzfilmek és animációs filmek rendezői általában képzőművész alapképzettséggel rendelkeznek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]