Operatőr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Operatőrnek a filmgyártásban azt a személyt, rendszerint művészt, nevezik, aki a film képi felvételeit készíti, illetve irányítja. Az operatőri munka a fényképészetből nőtt ki, de a fényképezés és filmezés fejlődésével kitágult, és magába foglalja mindenféle kamera (például trükk) segítségével való felvétel készítését, így a televíziós felvételek készítését is.

Az operatőr a játékfilmben a használt kamerák számától és fajtájától függően nem egyedül készít felvételeket, hanem a segédoperatőrök, kameramanok, világosítók stb. közreműködésével dolgozik. Az eredeti képpel szinkronban lévő hangfelvétel készítése külön technológiát igényel.

A képek, beállítások, jelenetek megkomponálásán túl az operatőr dolga az adott filmhez illő nyersanyag megválasztása, a lefilmezendő dolgok, személyek megvilágításának irányítása, a kameramozgások beállítása, az exponált film előhívásának ellenőrzése stb. Angol nyelvterületen a fényképezés rendezőjének (director of photography) nevezik és a filmrendezővel egyenrangú művésznek tartják.

Híres operatőrök[szerkesztés]

Híres magyar operatőrök[szerkesztés]

További forrás: Ki-kicsoda 1990-ben Magyarországon

Híres külföldi operatőrök[szerkesztés]

Képzést indító felsőoktatási intézmények[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]