Family Guy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Family Guy
Műfaj szitkom, paródia

Alkotó Seth MacFarlane
Hang
Zeneszerző
  • Ron Jones
  • Walter Murphy

Formátum 1080i (HDTV) 16:9
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 22
Epizódok420 (2. epizódlista) (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Részenkénti játékidő 20–25 perc
Gyártó
  • Fuzzy Door Productions
  • 20th Television
  • 20th Television Animation
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó USA FOX
Eredeti sugárzás kezdete1999. január 31.
Első magyar adó Comedy Central
TV2 Comedy
Magyar sugárzás kezdete2008. október 1.
Státusz fut
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Előző The Life of Larry, Larry & Steve
Következő A Cleveland-show
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Family Guy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Family Guy 1999-ben indult amerikai televíziós animációs szitkom, amelyet Seth MacFarlane alkotott. Az Amerikai Egyesült Államokban 1999. január 31-én a Fox, míg Magyarországon 2008. október 1-jén a Comedy Central mutatta be. A sorozat gyártói a Fuzzy Door Productions és a 20th Television.[1]

A sorozat a Griffin család mindennapjai körül zajlik: a családfő Peter és az anya Lois, valamint három gyerekük: Chris, Meg, és Stewie, illetve kutyájuk, az emberi tulajdonságokkal felvértezett Brian életéről szól. A helyszín Rhode Island állam egy kitalált városa, Quahog. A sorozatra jellemző a szürreális, fekete humor, illetve a metafikciós bevágott jelenetek, amelyek nem kapcsolódnak a cselekményhez. Gyakori az amerikai popkultúra és életstílus kifigurázása is.

Közvetlen előzménye az alkotó, Seth McFarlane által készített "The Life of Larry" és "Larry & Steve" című két rövidfilm volt. A főszereplőket: Larryt és kutyáját, Steve-et McFarlane átalakította, és belőlük lett Peter és Brian. 1998-ban elkészült a sorozat hét perces pilot epizódja, amelyre a FOX-nál rábólintottak és berendeltek egy egész évadot. A harmadik évad 2002-es premierje után a sorozatot elkaszálták, de a remek DVD-eladások és a más adókon szindikátusi formában történő vetítések jó nézettségének köszönheten kapott még egy esélyt, és 2005-ben visszatért a negyedik évaddal, s azóta is műsoron van.

A Family Guyt első bemutatása óta pozitívan kezeli a kritika. Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, és 11-szer Annie-díjra, ebből hármat-hármat el is nyert. 2009-ben az Emmy-díjátadón a legjobb komédiasorozat díjára jelölték, és "A Flintstone család" 1961-es jelölése óta először fordult elő, hogy animációs sorozatot jelölnek a kategóriában. Ugyanakkor a sorozat számos kritikát is kap, főként a nyelvezete, valamint kendőzetlen, sokak számára sértő humora miatt. Egy spin-off sorozat is készült "A Cleveland Show" címmel, illetve közvetetten az "Amerikai fater" című sorozattal is vannak közös vonásai.

Jelenleg a sorozatnak 22 évada és több mint 400 epizódja került adásba. Magyarországon az évadok száma egy sajátos számozási szisztéma miatt korábban eggyel több volt (a 4. évad kettészedésre került).

Ebben a sorozatban szinkronizált utoljára 2023-as halála előtt Cs. Németh Lajos, aki Dr. Hartmant és Herbertet szinkronizálta.

Szereplők[szerkesztés]

A sorozat főszereplői Griffinék, köztük is legfőképpen a címadó Peter Griffin, az infantilis, kicsit ütődött és minden őrültséget a fejébe vevő, de alapvetően jószándékú családapa. Felesége, Lois háztartásbeli háziasszony és zongoratanár, aki a vagyonos Pewterschmidt család sarja. Legidősebb gyerekük Meg, akit csúnyasága miatt gyakran a vicc tárgya és gyakran a saját családja is semmibe veszi; a középső gyerek Chris, aki túlsúlyos, buta, és sok szempontból az apja kisebb kiadásban; és a legkisebb Stewie, aki még csak csecsemő, de lenyűgöző intelligenciával rendelkezik és kifinomult módon beszél (az eredeti változatban brit akcentussal), szexualitása kérdéses, és sokszor egyfajta őrült tudósként funkcionál. A családhoz tartozik még Brian, a kutya, aki emberi és állati tulajdonságokkal egyaránt fel van vértezve, aki a kezdeti epizódokban Peter ellenpontjaként funkcionált, majd később önálló karaktert kapva egy liberális, hipokrita, szarkasztikus, és sokszor öntelt személyiség lett.

Számtalan visszatérő szereplő is van a sorozatban, elsősorban Griffinék szomszédai: a szexmániás pilóta Glenn Quagmire, a büfétulajdonos afroamerikai Cleveland Brown, a deréktól lefelé béna rendőr Joe Swanson és felesége, Bonnie, a zsidó sztereotípiákat maximálisan megtestesítő patikus Mort Goldman (és fia, Neil), valamint a vén pedofil Herbert bácsi. Fontos szerepet töltenek még be a Quahog-i 5-ös csatorna hírolvasói, Tom Tucker és Diane Simmons (később Joyce Kinney), a riporter Tricia Takanawa és az időjós Ollie Williams. A város polgármesterét haláláig Adam West alakította saját magának egy fikcionalizált változatában, emellett James Woods is felbukkan alkalomszerűen, szintén saját magát játszva.

Megalkotása[szerkesztés]

MacFarlane 1995-ben állt elő először a Family Guy ötletével. Egyetemi vizsgafilmje a "The Life of Larry" volt, amit a konzulense elküldött a Hanna-Barbera stúdió részére. A vállalat alkalmazta őt a film láttán, annak köszönhetően elkészülhetett 1996-ban a folytatás, a "Larry and Steve". Ennek főszereplői egy középkorú férfi és a kutyája voltak. 1997-ben a rajzfilm bekerült a Cartoon Network "World Premiere Toons" című műsorába.

A Fox, azután, hogy egy hasonló sorozat, a Texas királyai, viszonylag népszerű lett náluk[2], megkereste MacFarlane-t, hogy szívesen látnának egy komplett sorozatot a kisfilm karakterei alapján[3]. Ebből lett a Family Guy, amelynek a pilotjához 50 ezer dollárt biztosítottak részére. A 15 perces pilot epizód (amely az adásba került első részhez képest még több ponton eltér) elnyerte a hálózat tetszését, és berendelt egy egész évadot. A korai epizódok esetében inspirációt jelentett az "All In The Family" című, 1970-es évekbeli sorozat, valamint a Simpson család; de számos nyolcvanas évekbeni szombat délelőtti rajzfilmsorozat is láthatóan nyomot hagyott rajta (Rubik, the Amazing Cube, The Fonz and the Happy Days Gang)[2]. A pilot 1998. május 15-én készült el, és az eredeti terv az volt, hogy a MADtv című műsorban lesznek apró jelenetek. Ez meghiúsult, mert a MADtv stábjának nem állt rendelkezésre ehhez megfelelő költségvetés[2].

Készítése[szerkesztés]

Forgatókönyvírás[szerkesztés]

MacFarlane a sorozat vezető producere már a sorozat kezdetei óta. Rajta kívül a kezdetekben David Zuckerman, Lolee Aries, David Pritchard és Mike Wolf töltötték be ezt a pozíciót. A későbbiekben Daniel Palladino, Kara Vallow, Danny Smith, és David A. Goodman is.

A sorozat epizódjainak vázlatát kezdetben tucatnyi író készíti el[4][5], majd amikor ez megvan, továbbadják a többieknek, akik befejezik azt. Ekkor készülnek el a bevágott jelenetek is, amin MacFarlane és a stáb közösen ötletelnek, és a legviccesebbek kerülnek be az epizódba. Mivel kézzel rajzolt animációt is használnak, ezért egy-egy epizód elkészítése akár 10 hónapig is eltarthat, ez az oka annak, hogy a Family Guy csak igen ritkán reagál aktuális közéleti témákra[6]. A korai epizódokon jól megfigyelhető, hogy írói nem rajzfilmeknél közreműködtek korábban, hanem élőszereplős szitkomsorozatoknál. A legelső részek címei a régi amerikai thriller-rádiójáték, a "Suspense" alapján készültek, de ezzel egy idő után felhagytak, mert nehéz volt a részek beazonosítása[7]. Egy epizód elkészítése körülbelül 2 millió dollárba kerül[8]. MacFarlane egy 2017-es Reddit kérdezz-felelekben elárulta, hogy 2010 óta nem írója a sorozatnak[9].

Az írók közül Steve Callaghan kapta a legtöbb kreditet munkásságáért. Több, a sorozaton dolgozó író később más sorozatokok is dolgozott, például Neil Goldman és Garrett Donovan a "Dokik" című sorozatot írták, majd lettek végül vezető producerei[10]. Mike Barker és Matt Weitzman egy másik MacFarlane-produkció, az Amerikai fater írói stábjába távoztak[11].

A forgatókönyvírók 2007-es nagy sztrájkja alatt a sorozat készítése is leállt, a Fox azonban MacFarlane utólagos jóváhagyása nélkül készíttette az újabb epizódokat, amit a Variety interjújában "ordas nagy parasztságnak" nevezett. Ő maga is sztrájkolt, a szerződése azonban úgy volt megfogalmazva, hogy valamennyi epizódhoz szükséges az ő jóváhagyása is[12]. A 6. évad 6-7. epizódja így került levetítésre, de a dolognak nem lett komolyabb következménye[13].

Az első három évad, majd a sorozat elkaszálása[szerkesztés]

A legelső epizódot 1999. január 31-én mutatták be, közvetlenül a XXXIII. Super Bowl után. 22 millióan látták, és rögtön visszhangokat keltett a felnőtteknek szóló humora miatt[14]. A második epizódot ugyanebben az évben, április 11-én adták, vasárnap este fél 9-kor, az X-akták és a Simpson család között[15]. Az első évad végén a Nielsen mérései szerint a 33. legnépszerűbb sorozat volt, átlagosan 12 milliós nézőszámmal[16]. A második évadot már csütörtök este 9-kor adta a Fox, egyszerre az NBC "Frasier - A dumagép" című sorozatával. Ez drasztikus nézőszám-csökkenéssel járt együtt, ezért a következő epizódokat rendszertelenül adták le. 2000 márciusában csütörtök este fél 9-re került, csakhogy ekkor az ABC "Legyen Ön is milliomos" című vetélkedőjével ment egy időben, amivel nem tudta felvenni a versenyt. A Fox ezért 2000 májusában, a második évad végével törölte a sorozatot[17], amit az utolsó pillanatban átgondoltak, és berendeltek még 13 részt[14].

2001 novemberében tért vissza a harmadik évaddal, ismét csütörtök este 8 órakor, ami megintcsak nem volt szerencsés választás, mert a "Survivor"-ral és a "Jóbarátok"-kal kellett volna felvennie a versenyt. Ezért a Fox elkezdte összevissza pakolgatni a részeket, eltérő időpontokban, sőt napokon bemutatva azokat, ami szintén nem tett jót a nézettségnek[18]. Mikor az új őszi műsorstruktúrát mutatta be 2002-ben a Fox, a Family Guy már nem volt benne, és nem sokkal később bejelentették, hogy a sorozatot elkaszálták[19].

Újra berendelés[szerkesztés]

A Fox megkísérelte eladni a vetítési jogokat, nem sok sikerrel. Végül a Cartoon Network jutott hozzá, szinte fillérekért[20]. 2003. április 20-án kezdték meg a vetítést az Adult Swim-en, és a sorozat azonnal népszerű lett a késő esti műsorsávban, a két és félszeresére növelve a csatorna nézettségét[21]. A premierrel egyidejűleg kiadták az első két évadot DVD-n, ami hatalmas siker lett, egy hónap alatt eladtak belőle 400 ezer példányt. Végül 2,2 millió darab DVD fogyott[22], amivel 2003 legjobban fogyó televíziós DVD-kiadványa lett[23], és a Chappelle's Show első évada mögött a valaha volt második legtöbbet eladott ilyen kiadvány[24]. A harmadik évad részei is milliós példányszámban keltek el. A műsor népszerűsége és az eladások felkeltették a Fox érdeklődését[25], így aztán 2004 májusában 35 új részt rendeltek be. Ez volt a történelemben az első alkalom, hogy a DVD-eladások segítettek feltámasztani egy elkaszált sorozatot[14].

2005 májusában indult el a negyedik évad[26], amelynek nyitóepizódját majdnem 12 millióan látták[27]. MacFarlane akként nyilatkozott, hogy a kényszerszünet még jót is tett a műsornak, mert a rajzfilmsorozatoknál általában nincs ilyen, és ezért az évadok végén a poénok kezdenek nagyon ellaposodni.

Perek[szerkesztés]

2007 márciusában Carol Burnett komika hatmillió dolláros pert indított a 20th Century Fox ellen, azt állítva, hogy az általa kitalált takarítónő karakter ábrázolása az engedélye nélkül került be a sorozatba. A bíróság azonban visszautasította a keresetet, mondván, hogy az amerikai alkotmány első kiegészítése védi a parodizálást is[28].

Ugyancsak 2007-ben a Bourne Co. Music Publishers perelte be az alkotókat (20th Century Fox, Fox Broadcasting Co., Cartoon Network, Seth MacFarlane, Walter Murphy), mert szerintük az "I Need A Jew" című dal a "Ha kívánhatnál magadnak egy saját zsidót" című részben túlságosan hasonlított a "When You Wish Upon a Star" című dalra, ráadásul antiszemita felhangú szöveggel. 2009-ben a bíróság úgy döntött, hogy a sorozat a parodizálással nem sértett semmilyen jogot[29].

Szintén 2007-ben indult egy per, ekkor a "Stu és Stewie zseniális kalandja" című epizód miatt, amelyet Art Meltrano színész indított - a kifogásolt jelenetben Jézus mutatta be Metrano jellegzetes "varázslását" kamu kézmozdulatokkal, miközben a "Fine and Dandy" című dalt dúdolja. Ez a per 2010-ben megegyezéssel zárult[30].

Szinkronhangok[szerkesztés]

Különlegességek[szerkesztés]

"Út..." epizódok[szerkesztés]

Ezek a road movie jellegű részek különlegesek, mert mindegyik egy-egy utazásról szól, amelyen Brian és Stewie vesznek részt, jellemzően (de nem mindig) Stewie valamilyen találmányának segítségével. Bing Crosby és Bob Hope hasonló című filmjei szolgáltatták az inspirációt. Az első ilyen epizód, az "Út Rhode Island-re" 2000-ben került bemutatásra. Minden ilyen epizód jellegzetessége, hogy énekelnek benne egy dalt. A rajongók és a kritika is jól fogadták ezeket a részeket, mert Brian és Stewie különleges duót alkotnak, és a köztük lévő barátság minden részben erősen megmutatkozik.

  • Út Rhode Island-re (2000)
  • Út Európába (2002)
  • Út Ruperthez (2007)
  • Út Németországba (2008)
  • Út a Multiverzumba (2009)
  • Út az Északi-sarkra (2010)
  • Út Indiába (2016)

A sorozat humora[szerkesztés]

Az egyik sajátos eszköz, amivel a Family Guy él, az a bevágott jelenetek sorozata. Ezek a sorozat szinte összes epizódjában láthatóak, és jellemzően olyan dolgokról szólnak, amiknek egyébként semmi közük a cselekményhez. Sokszor gegeket használnak fel, amelyek sikerfilmes utalások, továbbá valamilyen társadalmi jelenségre vagy épp modern kulturális ikonokra reflektálnak.

A korai részekben humorforrás volt Stewie is, aki egyfajta szupergonoszként világuralomra akart törni, továbbá olyan eszközöket alkotott, amikkel megszabadulhatott olyanoktól, akiket nem kedvel. Emellett visszatérő elem volt, hogy meg akarta ölni a saját anyját. Az idő előrehaladtával MacFarlane és a sorozat többi írója is úgy érezte, hogy ez a karekter ebben a formában elfáradt, ezért Stewie új személyiséget kapott[31]. A Family Guy gyakran utal saját magára is a viccekben, sokszor kritizálják a Fox-ot, illetve alkalmanként a szereplők kiszólnak a közönségnek. A negyedik évad (eredeti nyelven) azzal kezdődik, hogy Peter közli a családdal, hogy törölték a műsort, mert a Fox helyet kellett, hogy csináljon egy rakás sorozatnak, amiket Peter fel is sorol. Mikor Lois megkérdezi, hogy van-e még esélyük, Peter azt mondja, hogy ha ezeket törlik, akkor talán. Ezeket a sorozatokat a Fox valóban törölte, mielőtt a Family Guy visszakerült a képernyőkre[32].

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A Family Guyt eddig tizenegyszer jelölték Emmy- és Golden Globe-díjra különböző kategóriákban, és eddig mindkét fórumon háromszor nyert.

A Primetime Emmy díjon belül a kiemelkedő animált program – kevesebb mint egy óra kategóriában háromszor (2000-ben a Road to Rhode Island, 2005-ben a North by North Quahog és 2006-ban a PTV c. epizódokért); a kiemelkedő animált program – több mint egy óra kategóriában egyszer (2008-ban a Blue Harvest c. Star Wars-paródiáért) került jelölésre. Seth MacFarlane 2000-ben Stewie Griffin szerepéért megkapta a kiemelkedő szinkronteljesítményért járó díjat, valamint 2009-ben szintén őt (ezúttal Peter Griffinként nyújtott teljesítményéért) és 2007-ben Mila Kunist (Meg Griffin szerepéért) ugyanebben a kategóriában jelölték.

A Brian Wallows and Peter's Swallows c. epizódban elhangzott You've Got a Lot to See című dal 2002-ben megkapta legjobb betétdal és dalszöveg díjat (a zenét Walter Murphy szerezte, a szövegét Seth MacFarlane írta). Ugyanebben a kategóriában a Family Guy kapott még egy jelölést 2007-ben, a Peter's Two Dads c. részben felcsendült My Drunken Irish Dad c. dalért. Az eddigi utolsó Emmy-díjat Steven Fonti szerezte a sorozatnak, aki a kiemelkedő önálló teljesítmény animációban kategóriában lett első 2007-ben (a No Chris Left Behind c. epizód forgatókönyvéért).

Az eddigi legnagyobb elismerés, hogy 2009-ben Emmy-díjra jelölték a legjobb vígjátéksorozat kategóriában. 1961 óta először történt ez animációs sorozattal, akkor a Frédi és Béni (The Flintstones) c. műsort érte ez a megtiszteltetés.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkron a Comedy Central megbízásából a Balog Mix Stúdióban (1. évad - 18. évad), az Active Studioban (19. évad), majd a LaborFilm szinkronstúdióban (21. évadtól) készült.

Magyar szöveg:

Felvevő hangmérnők:

  • Hajas Gábor (21. évadtól)

Hangmérnök:

Lektor:

Vágó:

Gyártásvezető:

Szinkronrendező:

Produkciós vezető:

Felolvasó: Megyeri János

Magyar hangok

Átfedések az Amerikai faterral[szerkesztés]

Seth McFarlane másik sorozatából alkalmanként szereplők érkeznek a Family Guy-ba is. Roger, az idegen lény szerepel az ötödik évad záróepizódjának legutolsó jelenetében, a Star Wars-paródia (Blue Harvest) kocsmajelenetében, valamint Stan Smith a "Lois megöli Stewie-t" részben látható. Emellett a 9. évad utolsó részében a Star Wars paródiában is feltűnik Roger, az űrlény, valamint Klaus, az aranyhal. Emellett néhány Cleveland show szereplő is feltűnt ebben a részben: Rallo Tubbs, aki Lendónak segít, és a Medve család, akik az ewokokat játsszák.

A Cleveland-show[szerkesztés]

2009 őszén egy új sorozatot indított útjának a FOX: a Family Guy szereplőgárdájából kiemelte Clevelandet, és egy önálló sorozatba helyezte őt, melynek címe A Cleveland-show. Ezt a sorozatot Seth MacFarlane és Mike Henry (aki Cleveland karakterének kitalálója és hangja) együtt vezette. A sorozatot 2013-ban törölték a FOX műsoráról.[33]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FOX Broadcasting Company - Family Guy TV Show - Family Guy TV Series - Family Guy Episode Guide. web.archive.org, 2012. november 2. [2012. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  2. a b c P, Ken: An Interview with Seth MacFarlane (angol nyelven). IGN, 2003. július 21. (Hozzáférés: 2023. január 16.)
  3. Seth MacFarlane – he’s the “Family Guy” - Greatreporter (amerikai angol nyelven), 2007. március 12. (Hozzáférés: 2023. január 16.)
  4. Family Guy - I Never Met the Dead Man - Yahoo! TV. web.archive.org, 2012. november 1. [2012. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  5. Arquivo.pt. arquivo.pt. [2016. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  6. TV Tattler: Seth MacFarlane of 'American Dad' (Page 1 of 2) - AOL Television. web.archive.org, 2011. május 10. [2011. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  7. Goldman, Eric: William S. Paley TV Fest: Family Guy (angol nyelven). IGN, 2006. március 16. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  8. Wayback Machine. web.archive.org, 2013. május 11. [2013. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  9. SethMacFarlane_ comments on I am Seth MacFarlane. Back for a new and better go at this AMA.. web.archive.org, 2019. március 26. [2019. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  10. Guide | TheFutonCritic.com - The Web's Best Television Resource. www.thefutoncritic.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  11. 'Family Guy' Creator Seth MacFarlane's Speech Rescheduled : UVM The View. web.archive.org, 2008. január 10. [2008. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  12. https://www.variety.com/article/VR1117975944.html?categoryid=2821
  13. TV Episode Guides, Reviews, Videos, Wikis & TV Show Previews (angol nyelven). IGN. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  14. a b c USATODAY.com - 'Family Guy' may return. usatoday30.usatoday.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  15. April 18, Tim Stack Updated: A Brief History of the Family Guy' (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  16. https://web.archive.org/web/20091029011819/http://geocities.com/Hollywood/4616/ew0604.html
  17. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni!. nl.newsbank.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  18. "To Surveil With Love"/"Brotherly Love"/"Brian & Stewie". web.archive.org, 2022. január 13. [2022. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  19. McKinley, Jesse. „Canceled and Resurrected, on the Air and Onstage”, The New York Times, 2005. május 2. (Hozzáférés ideje: 2023. január 17.) (amerikai angol nyelvű) 
  20. Gordon, Devin. „Family Reunion”, Newsweek, 2005. április 4., 50. oldal 
  21. USATODAY.com - 'Family Guy' un-canceled, thanks to DVD sales success. usatoday30.usatoday.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  22. It's Not TV. It's TV on DVD - TIME. web.archive.org, 2008. június 5. [2008. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  23. Nielsen Business Media Inc: Billboard. 2004–02–07. Hozzáférés: 2023. január 17.  
  24. Cult fans bring 'The Family Guy' back to TV”, Christian Science Monitor (Hozzáférés ideje: 2023. január 17.) 
  25. http://www.nydailynews.com/archives/entertainment/2005/04/28/2005-04-28_the__family_can_t_be_killed_.html
  26. archive.ph. archive.ph. [2012. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  27. USATODAY.com - 'Guy' fares better than 'Dad'. usatoday30.usatoday.com. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
  28. Documents | The Smoking Gun (angol nyelven). www.thesmokinggun.com, 2014. június 12. (Hozzáférés: 2023. május 2.)
  29. "Family Guy" wins court battle over song”, Reuters, 2009. március 16. (Hozzáférés ideje: 2023. május 2.) (angol nyelvű) 
  30. 404 - Page Not Found. web.archive.org, 2013. május 15. [2013. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 2.)
  31. TV Episode Guides, Reviews, Videos, Wikis & TV Show Previews (angol nyelven). IGN. (Hozzáférés: 2023. január 16.)
  32. https://web.archive.org/web/20101206165055/http://www.nydailynews.com/archives/entertainment/2005/04/28/2005-04-28__dad__joins_macfarlane_s__fa.html
  33. David Hinkley: Fox announces 2013-14 fall schedule, which includes return of Kiefer Sutherland's '24'. New York Daily News, 2013. május 13. (Hozzáférés: 2013. december 15.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Family Guy témában.