Vita:Family Guy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gondnok 14 évvel ezelőtt a(z) Egy másik nézőpont témában
Ez a szócikk témája miatt a Rajzfilmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ákos97 (vita), értékelés dátuma: 2013. március 16.
Rajzfilmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Javaslat[szerkesztés]

Véleményem szerint össze kellene hangolni a főcikket az epizódokkal. Valami egységesítésre szükség lenne. Az epizód szócikkek szerzőinek feltettem a kérdést: Szükséges minden epizódnak külön lapot nyitni? Sajnos visszajelzést nem kaptam, így érdemi polemizálás sem indulhatott el. Most utoljára azért próbálom vitára bocsátani a témát, mert minél több epizód szócikk készül el, annál nehezebb lesz a az egységesítés. Vitaindító kérdéseim:

  • Szükséges minden epizódnak szócikk? Azok rövid tartalma a főcikkben is megtalálható. Nem lenne elégséges az évfolyamok egy szócikkbe helyezése?
  • Nem gondolkoztatok áttekintő sablonok alkalmazásában? Ezekből meg lehetne nyitni ugyanis az évfolyamokat vagy más koncepcióban az epizódokat.
  • A jelenlegi epizód címadás -véleményem szerint- nem segíti a keresést. Nem lenne hatékonyabb a következő formula: "Famiy Guy (epizód cím)"

Üdv.! – Kispados vita 2009. július 21., 19:05 (CEST)Válasz

Teljesen egyetértek a felvetésekkel. Feleslegesek az önálló szócikekk. A címek alapján meg biztos, hogy nem fogja senki sem keresni őket. Egy főcikket és egy évfolyam-listát javasolnék, rövid, táblázatos leírásokkal. (Még egy, sztem nem annyira mellékes szempont: a tartalmak leírása, ahhoz, hogy a cikkek szócikkméretűekké váljanak, meglehetősen gusztustalanok lennének. Ez pedig kerülendő.) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 21., 20:49 (CEST)Válasz

Én vettem át közvetlenül az angolból a teljes epizódismertetőt, pontosabban az első két rész szócikkét elkészítettem. A magam részéről nem tartanám butaságnak, ha minden résznek lenne külön ismertetője, bár a történeten kívül nem sok mindennel lehetne megtölteni, arról nem is beszélve, hogy hivatalos magyar címek nincsenek is, azokat valaki házilag fordította le. Célszerűségből tudom ajánlani azt a technikát, amit a Kés/Alatt évadainál használtunk. DBS vita 2009. július 21., 22:52 (CEST)Válasz


Egy másik nézőpont[szerkesztés]

Véleményem szerint van létjogosultsága az egyes epizódokhoz külön szócikkeket készíteni, ugyanis

  • lényegesen többet ad, mint az epizód rövid szinopszisa
  • a cselekmény ismertetése rámutat olyan dolgokra is, amit esetleg a néző nem vett észre
  • kiegészítésképpen megjelennek a külső hivatkozások
  • és még lehet, hogy más dolog is eszembe jut a készítés alatt.

Nem értek azzal sem egyet, hogy gusztustalan lenne egy 3-4 bekezdésből álló leírás. Érdemes lenne megnéznetek a már elkészült részeket.

Azzal egyet tudok érteni, hogy nincsenek hivatalos magyar címfordítások, viszont vannak a közösség (rajongók) által elfogadott és használt verziók, és próbálom azokat használni. Az szócikkek címét illetően nem látok nagy különbséget, azzal kapcsolatban, hogy a Family Guy mint cím előre vagy a végére kerüljön zárójelezéssel. Akár elfogadható lenne részemről ezek elhagyása is (ennek egyetlen ellenérve lehet a nem hivatalos cím). Esetleg meggondolandó lenne az angol cím használata, vagy az éved/epizód számok feltüntetése.

Dj vita 2009. július 24., 11:29 (CEST)Válasz

Rendben van. Engem meggyőztél. A wikipédiás címteremtésben is. Csak továbbra is azt mondom: Inkább kellene eleve teljes cikkeket feltölteni, mint sok kicsi továbbírandót. Én tudom, hogy az utóbbi könyebb, de hidd el, az előbbi jobb politika, hisz mindenki abból ítél meg, amit felteszel. Itt vannak pl. a Frank Zappához kapcsolódó diszkográfiai cikkek. Én a szerkesztőt nem ismerem, Zappát se nagyon, És millió cikket töltött fel. Viszont mind kifogástalan volt. Ezért még megerősítettre is jelöltem, amit mások is támogattak, végül jóváhagytak. • (A leírásoknál csak egy dologtól félek. Túl sok a 'shit' és hasonló jellegű kifejezés. Bár a South Park után, lehet, hogy ez már teljesen lényegtelen... ;))– eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 24., 12:11 (CEST)Válasz


  • Ami a trágár, csúnya szavakat illeti, attól természetesen próbálok tartózkodni, helyette enyhébb kifejezéseket alkalmazok.
  • Jó is hogy említetted a South Park-ot: ott is megvan minden epizódnak a saját szócikke. Egyébként is példaértékűnek tekinten a South Park szerkesztőinek a munkáját.
  • Köszönöttel elfogadom a eleve teljes cikkel feltöltésére vonatkozó kritikát. Emögött igazából az állt, hogy magát a sablont megcsinálni, igazából kissé gépies munka, míg a történet megírása szellemi, és az utóbbira ritkábban vagyok alkalmas :) A továbbiakban tartózkodni fogok az "előredolgozástól".

Baráti üdvözlettel: Dj vita 2009. július 24., 13:33 (CEST)Válasz

Oké, én is ezekre gondoltam. :) További jó szerkesztést! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 24., 13:44 (CEST)Válasz

Szerintem is van létjogosultsága az egyes epizódokhoz külön szócikkeket készíteni. Ugyanis nem csak az epizód tartalmát lehet beleírni, hanem sok minden mást is (készítés körülményei, fogadtatás, díjak stb.) Pl. az angolon a Trapped in the Closet című South Park epizód kiemelt, és a cselekmény ismertetése csak kis része a teljes cikknek. – Gondnok vita 2009. július 25., 08:52 (CEST)Válasz

Példamutató wiki wita[szerkesztés]

Véleményem szerint. Örülök, hogy én is részese lehettem. További jó szerkesztést kívánok mindenkinek! – Kispados vita 2009. július 24., 20:11 (CEST)Válasz