Twin Peaks (2017)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twin Peaks (2017)
(Twin Peaks)
Műfajhorror
dráma
misztikus

AlkotóMark Frost
David Lynch
ÍróMark Frost
David Lynch
RendezőDavid Lynch
FőszereplőKyle MacLachlan
ZeneszerzőAngelo Badalamenti
Dean Hurley

OrszágUSA USA
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok18 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerMark Frost
David Lynch
Sabrina S. Sutherland
Vágó
Forgatási helyszínWashington
OperatőrPeter Deming
Részenkénti játékidő1 óra
GyártóLynch/Frost Productions
Rancho Rosa Partnership Production
ForgalmazóShowtime Networks
Sugárzás
Eredeti adóShowtime
Eredeti sugárzás2017. május 21.2017. szeptember 3.
Első magyar adóHBO 3
Magyar sugárzás2017. október 21.2017. október 29.
Státuszbefejezve
KorhatárUSA TV-MA
magyar Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőTwin Peaks
Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!
További információk
SablonWikidataSegítség

A Twin Peaks harmadik évada, más néven Twin Peaks (2017) egy amerikai misztikus horror-drámasorozat, melyet Mark Frost és David Lynch készített és utóbbi rendezett. Az 1990-91-es azonos című ABC-sorozat folytatása. Lynch és Frost éveken keresztül gondolta ki és írta meg a limitált sorozat forgatókönyvét,[1] mely 18 részből áll, és a Showtime mutatta be 2017. május 21-én.[2][3] A szereplőgárda számos visszatérő és új színészből áll,[4] a főszereplő Kyle MacLachlan.[5]

A cselekmény több mint 25 évvel az eredeti sorozat cselekménye után, 2016-ban játszódik több szálon, melyek Dale Cooper különleges FBI-ügynök eltűnéséhez vezethetők vissza. Helyszínként szolgál a fiktív Washington állambeli Twin Peaks, valamint Las Vegas, Dél-Dakota, Philadelphia és Új-Mexikó. A Showtime elnöke, David Nevins szerint a történet középpontjában Cooper ügynök Odüsszeia-szerű kalandozása áll, aminek célja, hogy visszajusson Twin Peaksbe.[6]

A sorozatot kritikai elismerés érte, dicsérték a szokatlan narratívát és a szerkezetét, vizuális világát és a színészek játékát.[7] Többek között a Rolling Stone, a The Washington Post és az Esquire 2017 legjobb televíziós sorozatának nevezte.[8]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Miután Dale Cooper különleges FBI-ügynök 1989 márciusában csapdába esett a Fekete–barlangban, több mint 25 évvel később, 2016-ban végre sikerül kiszabadulnia onnan, azonban útját számos természetfeletti bonyodalom nehezíti meg, mielőtt a valóságba jutna. Eközben a gyilkos BOB által megszállt alteregója, Mr. C a való világban szabad ámokfutása mellett tervet állít fel, amivel megakadályozza, hogy saját maga visszakerüljön a barlangba.

A Twin Peaks Seriffhivatal tagjai Margaret Lanterman, a tuskóhölgy által sugallt nyomok alapján előveszik a 25 éve meggyilkolt Laura Palmer ügyét. Számos dél-dakotai esemény, köztük egy helyi könyvtáros brutális meggyilkolása és egy ismeretlen férfi rejtélyes holtteste felkelti az FBI igazgatóhelyettesének, Gordon Cole-nak és kollégáinak a figyelmét.

2016. szeptember 25-én délután 2:53-kor (MST, UTC–07:00) Mr. C autóbalesetet szenved, mivel vonakodik visszatérni a barlangba, majd egy dél-dakotai szövetségi börtönbe kerül, miután tévesen az évek óta eltűnt Dale Cooper különleges ügynökként azonosítják. Eközben Las Vegasban Dougie Jones, Cooper Mr. C által létrehozott hasonmása rosszul lesz, a Fekete–barlangba kerül, ahol megsemmisül. Helyére Dale Cooper kerül, akit mindenki Dougie-nak hisz, de katatón állapota miatt nem képes tisztázni a helyzetet.

2016. szeptember 27-én Gordon Cole, Albert Rosenfield és Tamara Preston ügynökök meglátogatják az előkerült Coopert, azonban úgy érzik, valami nem stimmel vele. Másnap felveszik a kapcsolatot az ügynök korábbi asszisztensével, Diane Evansszel, aki vonakodva beleegyezik, hogy megállapítsa, vajon a börtönben ülő férfi ugyanaz-e, akit ők korábban ismertek. Eközben a második gyilkossági kísérlet is meghiúsul a Dougie-ként ismert Cooper ellen, és a gyilkost letartóztatják.

2016. szeptember 29-én Cole, Rosenfield és Preston meglátogatják a Buckhornban talált titokzatos fejetlen holttestet, akit Garland Briggs őrnagyként azonosítanak, viszont a holttest egy negyvenes éveiben járó férfié, míg az őrnagy életkora 70-en felül lenne, és a hatóságok tudomása szerint korábban elhunyt egy tűzesetben. Tammy Preston ügynök kihallgatja a gyilkosság gyanúsítottját, a köztiszteletben álló William Hastings iskolaigazgatót. Eközben Twin Peaksben Frank Truman seriff, Sólyom és Bobby Briggs meglátogatja az utóbbi édesanyját, Bettyt, aki egy fémkapszulát ad át nekik, és megemlíti, hogy az őrnagy megjósolta ezt a látogatást.

2016. szeptember 30-án az FBI-ügynökök Dave Macklay nyomozó és William Hastings társaságában ellátogatnak az utóbbi által említett helyszínre. Itt rátalálnak Ruth Davenport, a helyi könyvtáros fej nélküli holttestére, Cole majdnem egy másik dimenzióba kerül, valamint Hastings koponyája rejtélyesen szétrobban. Este az FBI-ügynökök gyűlést tartanak, amibe Diane-t is bevonják, aki Ruth Davenport holttestén talált koordinátákra rákeres a telefonján, így megtudja, hogy azok Twin Peaksbe vezetnek. Eközben Mr. C meglátogatja Phillip Jeffriest, akitől koordinátákat kap.

2016. október 1-jén Truman seriff tájékoztatja Gordon Cole-t a lapokról, amiket Laura Palmer titkos naplójából téptek ki, és rejtettek el. Diane mesél Las Vegasban élő testvéréről, Janey-E Jonesról és a férjéről, Douglas Jonesról, akit Cole felkerestet, majd az ügynök mesél álmáról, amiben Monica Bellucci emlékeztette Phillip Jeffries 1989-es újrafeltűnésére. Eközben Truman seriff helyetteseivel, Sólyommal, Bobby Briggsszel és Andy Brennannel meglátogatják a fémkapszula által írt helyszínt, ahol egy meztelen, szem nélküli nőt találnak, és Brennan azt a sugallatot kapja, hogy a nőt biztonságos helyre kell vinniük, mert valaki holtan akarja látni. Este, miközben Dale Cooper az Alkony sugárút című filmet nézi, meghallja Gordon Cole nevét, ami arra készteti, hogy önmagát agyoncsapva villáját a konnektorba dugja, melynek következtében kómába kerül.

2016. október 2-án hajnalban Mr. C megérkezik a helyre, ahova Ray Monroe és Phillip Jeffries által adott koordináták vezettek, de az csapdának bizonyul, így Twin Peaksbe tart. Dale Cooper felébred a kómából, és a Mitchum-fivérek segítségével elindul Twin Peaksbe. Eközben Diane a Mr. C-től kapott üzenet miatt elmeséli az FBI-ügynököknek, mi történt, amikor Cooper évekkel ezelőtt meglátogatta, majd egy előránt egy revolvert, azonban Albert Rosenfield és Tammy Preston hamararabb cselekednek. Diane a lövés hatására elillan, majd az ügynökök is Twin Peaksbe veszik az irányt. Miután Mr. C megérkezett Twin Peaksbe, Andy, mivel Cooper ügynöknek hiszi, beinvitálja a seriffhivatalba, azonban a seriffet értesíti a valódi Dale Cooper, hogy pár perc múlva érkezik. Mr. C-t lövés éri, mikor éppen lelőné Truman seriffet a gyanakvást érzékelve, azonban ennek hatására favágók seregei jelennek meg, akik BOB szellemét emelik ki a mellkasából. A BOB-ot tartalmazó gömb megtámadja Coopert, azonban Freddie Sykes a kesztyűjével szétzúzza. Az FBI-ügynököktől kezdve a seriffhivatalban dolgozókon át a Mitchum-fivérekig mindenki felbukkan a helyszínen a szem nélküli lányt, Naidót is beleértve, aki hamarosan felfedheti valódi kilétét, Diane-t.

Cooper, Cole és Diane elindulnak a Great Northern Hotel pincéjében lévő ajtóhoz, amit Cooper az 1989-es hotelszobakulcsával kinyit, amin egyedül belép. MIKE iránymutatása után Phillip Jeffrieshez érkezik, akit arra kér, hogy juttassa 1989. február 23-ra. Jeffries megjegyzi, hogy ott fogja megtalálni Judyt.

Cooper 1989. február 23-án 21:00 után megjelenik az erdőben a Sparkwoodi út közelében. Laura ekkor kiszökik a házból, és találkozik James Hurley-vel. Igyekszik megérteni a lány kétségbeesését, azonban Laura sértegeti és szakít vele, majd követeli, hogy vigye haza. Közben Laura meglátja Coopert, és James számára érthetetlen okból felsikít. A Sparkwoodi és a 21-es út kereszteződésénél a lány leugrik a motorról, majd az erdőbe rohan, hogy találkozzon Ronette Pulaskival, Jacques Renault-val és Leo Johnsonnal. Laura azonban nem vesz részt az orgiában, mert útközben Cooper megállítja. Az időutazó ügynök azt mondja a lánynak, „hazamegyünk”, így ezzel megakadályozza a halálát, azonban Laura vérfagyasztó sikítás után eltűnik. Másnap Pete Martell horgászni megy, azonban nem talál holttestet.

Dale Cooper kijut a Fekete–barlangból, aminek a kijáratánál Diane vár rá. Pontosan 430 mérföldet utaznak, ahol átkelnek egy átjárón. Cooper Diane nélkül (avagy Richard Linda nélkül) Odessába veszi az irányt, hogy felkeressen egy pincérnőt, Carrie Page-et. Cooper Carrie-vel együtt Twin Peaksbe utazik, és megérkeznek a Palmer-ház elé, azonban a nő nem ismeri fel. Váratlanul egy idegen nő nyit ajtót, aki Alice Tremondként mutatkozik be, és állítása szerint a házat egy bizonyos Mrs. Chalfonttól vásárolta. Cooper meghökkenten távozik a háztól, majd megkérdezi: „Milyen évet írunk?” Carrie a ház felé fordul, és Sarah Palmert hallja Laura nevét kiáltani. Vérfagyasztó sikításba kezd, végül a korábbi Palmer-házban kialszanak a fények.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
31. 1. 1. epizód – A tuskómnak üzenete van számodra
(Part 1 – My Log Has a Message for You)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. május 21.
magyar 2017. október 21.
32. 2. 2. epizód – Keringenek a csillagok, és eljön a megfelelő pillanat
(Part 2 – The Stars Turn and a Time Presents Itself)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. május 21.
magyar 2017. október 21.
33. 3. 3. epizód – Hívj segítséget!
(Part 3 – Call for Help)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. május 28.
magyar 2017. október 21.
34. 4. 4. epizód – Előtörtek a régi emlékek
(Part 4 – ...Brings Back Some Memories)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. május 28.
magyar 2017. október 21.
35. 5. 5. epizód – Akták
(Part 5 – Case Files)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. június 4.
magyar 2017. október 22.
36. 6. 6. epizód – Ne halj meg!
(Part 6 – Don't Die)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. június 11.
magyar 2017. október 22.
37. 7. 7. epizód – De még micsoda holttest!
(Part 7 – There's a Body All Right)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. június 18.
magyar 2017. október 22.
38. 8. 8. epizód – Van tüze?
(Part 8 – Gotta Light?)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. június 25.
magyar 2017. október 22.
39. 9. 9. epizód – Ez az a szék
(Part 9 – This Is the Chair)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. július 9.
magyar 2017. október 22.
40. 10. 10. epizód – Laura a kulcs
(Part 10 – Laura Is the One)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. július 16.
magyar 2017. október 28.
41. 11. 11. epizód – Tűz vár rád ott, ahová tartasz
(Part 11 – There's Fire Where You Are Going)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. július 23.
magyar 2017. október 28.
42. 12. 12. epizód – Csapjunk bele!
(Part 12 – Let's Rock)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. július 30.
magyar 2017. október 28.
43. 13. 13. epizód – Miféle mese az enyém, Charlie?
(Part 13 – What Story is That, Charlie?)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. augusztus 6.
magyar 2017. október 28.
44. 14. 14. epizód – Olyanok vagyunk, mint az álmodó
(Part 14 – We Are Like the Dreamer)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. augusztus 13.
magyar 2017. október 29.
45. 15. 15. epizód – De mégis félek attól, ami most következik
(Part 15 – There's Some Fear in Letting Go)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. augusztus 20.
magyar 2017. október 29.
46. 16. 16. epizód – Kopogás nélkül
(Part 16 – No Knock, No Doorbell)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. augusztus 27.
magyar 2017. október 29.
47. 17. 17. epizód – A jövőt a múlt szabja meg
(Part 17 – The Past Dictates the Future)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. szeptember 3.
magyar 2017. október 29.
48. 18. 18. epizód – Önt hogy hívják?
(Part 18 – What Is Your Name?)
David Lynch Mark Frost és David Lynch USA 2017. szeptember 3.
magyar 2017. október 29.

Gyártás[szerkesztés]

Háttértörténet[szerkesztés]

A Twin Peaks című amerikai drámasorozatot Mark Frost és David Lynch alkotta, először 1990. április 8-án került adásba az ABC-n. 1990 egyik legsikeresebb sorozata volt, azonban a csökkenő nézettség miatt 1991-ben elkaszálták a második évad után. A következő években a Twin Peakset minden idők legjobb televíziós drámasorozatai közé sorolták.[9][10][11][12][13] David Lynch rendezésével 1992-ben kiadtak egy előzményfilmet Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! címmel. Lynch további két filmet tervezett, mellyel lezárta volna a cselekményt, de 2001-ben azt nyilatkozta, a Twin Peaksben egy szikra élet sincsen.[14]

2007-ben egy Matt Haley nevű művész a sorozatot képregény formájában kezdte volna folytatni, és remélte, hogy szerepelhet a teljes Twin Peaks DVD-kiadásán. A sorozat producere, Robert Engels beleegyezett, hogy segít a képregény írásában, amennyiben Lynch és Frost jóváhagyja a projektet. Haley azt nyilatkozta, hogy Engelsszel számos alkalommal tárgyaltak a cselekményről. Felhasználta volna a jegyzeteket, amiket Lynch és Frost készített az esetleges harmadik évadra. Szerette volna, hogy a képregény egy tényleges harmadik évadnak számítson. A Paramount Home Entertainment beleegyezett, hogy a képregényt mellékeljék a teljes sorozat DVD-kiadásához, ha Lynch és Frost is támogatja. Ugyan Frost jóváhagyta a projektet, Lynch megvétózta, ugyanis nem szerette volna folytatni a Twin Peaks cselekményét, ezzel ellentétben tisztelte Haley törekvését.[15]

2013-ban a Lynch lánya, Jennifer Lynch (aki a Laura Palmer titkos naplója/Ki ölte meg Laura Palmert? szerzője) és Frost cáfolta a híresztelést, miszerint a Twin Peaks visszatér a képernyőkre.[16] Ray Wise, a sorozat egyik színésze felidézte, mit mondott Lynch az esetleges folytatásról: „Nos, Ray, tudod, a város még mindig fennáll. Szerintem el is látogathatunk újra oda. Természetesen [a karaktered] még mindig halott… bár ezen lehet egy kicsit munkálkodni.”[17]

2014 januárjában Lynch egy rövidfilmet rendezett, melyet a Twin Peaks: The Complete Mystery című Blu-Ray-kiadáshoz mellékeltek.[16] 2014 szeptemberében Lynch megválaszolt egy Twin Peaksszel kapcsolatos kérdést a Lucca Filmfesztiválon, mondván az egy fogós kérdés, és mindig van rá lehetőség, csak várni kell és majd meglátjuk.[17]

Bejelentés[szerkesztés]

2014. október 6-án a Showtime bejelentett egy kilencrészes minisorozatot,[18] melyet Lynch és Frost ír, előbbi rendez. Frost kihangsúlyozta, hogy az új széria nem egy remake vagy újraindítás lesz, hanem az eredeti sorozat folytatása. Az epizódok a jelenünkben játszódnak, a cselekményben fontos szerepet tölt be az elmúlt 25 év. Arra a kérdésre, hogy a minisorozat önálló vagy folytatható lesz-e, Frost azt válaszolta, hogyha jól érzik magukat a készítés közben, mindenkinek tetszik, és úgy döntenek, van több hely, folytatni is lehet.[19]

2015 márciusában Lynch kifejezte a produkcióval kapcsolatos kételkedését komplikációkra hivatkozva. A Showtime megerősítette, hogy a sorozat halad, valamint nyilatkozta, hogy Lynchcsel a gyártást készítik elő, semmi gond nem történt. Minden halad előre, és mindenki őrülten izgatott.[20] 2015 áprilisában Lynch kijelentette, költségvetési korlát miatt nem fogja az epizódokat rendezni.[21] 2015. május 15-én megerősítette, hogy a Showtime-mal megegyeztek, az összes részt ő fogja rendezni továbbá az eredetileg bejelentett 9 epizód helyett többet forgatnak.[22] Seattle-ben Sherilyn Fenn és Sheryl Lee színészek kijelentették, hogy az új sorozat 18 részből fog állni, valamint Angelo Badalamenti is visszatér zeneszerzőként.[23]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2015. január 12-én Kyle MacLachlan megerősítette, hogy visszatér a szerepéhez.[24] 2015 októberében kiderült, hogy Michael Ontkean, aki Harry S. Truman seriffet alakította, nem csatlakozik a szereplőgárdához, ugyanis visszavonult a színjátszástól, helyette Robert Forster lesz a város seriffje Frank Trumanként, Harry testvéreként. Egyébként az 1990-es sorozatban Forster vállalta Harry szerepét, azonban lecserélték Ontkeanra időegyeztetési gondok miatt.[25] Továbbá David Duchovny is viccelődött a szerepéhez, Denise Bryson ügynökhöz való visszatérésével, mondván leborotválja majd a lábát.[26] 2015 novemberében bejelentették, hogy Miguel Ferrer visszatér Albert Rosenfieldként, Richard Beymer Benjamin Horne-ként, míg David Patrick Kelly Jerry Horne-ként.[27] 2015 decemberében Alicia Witt is megerősítette, hogy ismét eljátssza Gersen Haywardöt.[28] Michael J. Andersont felkérték, hogy ismét csatlakozzon a szereplőgárdához, de elutasította.[29]

Russ Tamblyn 2014 végén bypassműtéten esett át, és még mindig lábadozott 2015-ben, de Lynch és Frost remélték, hogy csatlakozik az új évad szereplőgárdájához, amit később meg is erősítettek.[30] Catherine E. Coulson, aki az új sorozatban ismét Margaret Lanterman bőrébe bújt,[31] 2015. szeptember 28-án elhunyt.[32] Utolsó jelenetét halála előtt négy nappal forgatták.[33][34]

A sorozat első előzetesét 2015 decemberében adták ki, amely megerősítette Michael Horse visszatérését.[35] 2016 januárjában kiderült, hogy Sherilyn Fenn ismét eljátssza Audrey Horne szerepét.[36] 2016 februárjában Lynch megerősítette, hogy Gordon Cole bőrébe bújik.[37] Lynch gyakori közreműködője, Laura Dern is csatlakozott a szereplőgárdához egy szupertitkos, kulcsfontosságú karakterként.[38] 2016 áprilisában nyilvánosságra hozták a színészek teljes, 217 fős listáját, melyben a visszatérő szereplőket csillaggal jelölték.[39] Mary Reber, aki Alice Tremondot játszotta a fináléban, a Palmer-ház valódi tulajdonosa.[40]

David Bowie-t felkérték, hogy bújjon Phillip Jeffries FBI-ügynök bőrébe, akit a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című filmben játszott.[41] Súlyosbodó egészségi állapota miatt ügyvédje azt mondta Lynchnek, elérhetetlen. Halála előtt, 2016 januárjában beleegyezett, hogy a filmbeli jeleneteit ismét felhasználják, azonban azt kérte, szinkronizálják újra egy louisianai színésszel, mivel nem volt megelégedve az akcentusával, így válogatták Nathan Frizzellt a szereplőkhöz Jeffries hangjaként.[42] 2017. januárban Miguel Ferrer, februárban Warren Frost hunyt el, de mindketten szerepelnek az új sorozatban.[43][44] Harry Dean Stanton, aki visszatért Carl Rodd szerepéhez, 2017 szeptemberében elhunyt, az utolsó epizód sugárzása után kevesebb mint két héttel.[45]

Folytatás[szerkesztés]

David Lynch és Mark Frost is érdekelt lenne egy újabb évad készítésében, azonban Lynch megjegyezte, hogy egy ilyen projekt nem követné azonnal a 2017-es évadot, ugyanis 4 és fél évbe telt, hogy megírják és leforgassák a harmadik évadot.[46][47]

Zene[szerkesztés]

A sorozat felhasználja Angelo Badalamenti korábbi és új kompozícióit, továbbá dark ambient zenét is szerepeltet, melyek vágását Dean Hurley és David Lynch tervezte. Felhasználásra kerültek dalok Lynch és Badalamenti 1990-es évekbeli kiadatlan projektjéből, a Thought Gangből, amelyből a Tűz, jöjj velem! két számot szerepeltet. Hurley közreműködéseit a Sacred Bones Records kiadta 2017. augusztus 6-án Anthology Resource Vol. 1 △△ címmel.[48] Johnny Jewel Windswept című albumából néhány számot felhasználtak betétdalként, továbbá Krzysztof Penderecki Elégia Hirosima áldozatainak emlékére című művét is szerepeltetik számos jelenetben.

Angelo Badalamenti közreműködéseit a Rhino Records kiadta 2017. szeptember 8-án Twin Peaks: Limited Event Series Original Soundtrack címmel.[49]

Számos epizódban fellépnek a Twin Peaks-i diszkóban.[50] Az előadókat Lynch válogatta össze, például: Nine Inch Nails, Sharon Van Etten, Chromatics, és Eddie Vedder.[51] A Rhino Records kiadott egy albumot Twin Peaks: Music from the Limited Event Series címmel 2017. szeptember 8-án, mely ezeket a dalokat tartalmazza.[49]

Epizód Előadó Dal
2. epizód
12. epizód
Chromatics (Ruth Radelet, Adam Miller, Johnny Jewel és Nat Walker) Shadow (2. epizód)
Saturday (12. epizód)
3. epizód The Cactus Blossoms (Jack Torrey, Page Burkum, Joel Paterson, Beau Sample és Alex Hall) Mississippi
4. epizód
9. epizód
Au Revoir Simone (Heather D'Angelo, Erika Forster and Annie Hart) Lark (4. epizód)
A Violent Yet Flammable World (9. epizód)
5. epizód Trouble (Riley Lynch, Alex Zhang Hungtai, Sam Smith és Dean Hurley) Snake Eyes
6. epizód Sharon Van Etten valamint Carolyn Pennypacker Riggs, John Phillip Irons III és Zeke Hutchins Tarifa
8. epizód Nine Inch Nails (Trent Reznor, Atticus Ross, Mariqueen Maandig, Robin Finck, Alessandro Cortini és Joey Castillo)[52] She's Gone Away[53]
9. epizód Hudson Mohawke Human
10. epizód Rebekah Del Rio No Stars
13. epizód James Marshall (James Hurley-ként) Just You
14. epizód Lissie, valamint Eric Sullivan, Lewis Keller és Jesse Siebenberg Wild West
15. epizód The Veils (Finn Andrews, Sophia Burn és Uberto Rapisardi) Axolotl
16. epizód Eddie Vedder (Edward Louis Severson III) Out of Sand
17. epizód Julee Cruise valamint a Chromatics The World Spins[54]

Egyéb zeneszámok, melyeket diegetikus jelleggel szerepeltettek:

Beethoven „Holdfény”-szonátája és a Last Call David Lynchtől jelentősen lelassítva hallhatók.[55][56]

Vetítés[szerkesztés]

A Twin Peaks (2017) duplarészes premierje a Showtime-on volt látható 2017. május 21-én.[57] A sugárzás után további két epizódot tettek elérhetővé az interneten, utána hetente egy rész került adásba. A sorozat összesen 18 epizódból áll.[57] A vetítés 2017. szeptember 3-án ért véget egy dupla részes finálé keretében.[58]

Magyarországon az HBO vásárolta meg a harmadik évad sugárzási jogait az eredeti sorozattal együtt. Az amerikai premierrel egy időben tűzte műsorra az epizódokat helyi idő szerint másnap hajnali 03:00-kor, majd az epizódokat feliratozás után még aznap levetítette. Magyar szinkronnal először 2017 októberében került adásba az HBO 3-on, azonban az HBO GO korábban lejátszhatóvá tette magyarul az epizódokat.

Szereplőgárda[szerkesztés]

Twin Peaks

Kormányzat

Las Vegas

Dél-Dakota

Természetfeletti

Michael J. Anderson nem vállalta újra szerepét, így egy faalakú CGI-lény helyettesíti. Megszólaltatója ismeretlen, magyar hangja Halász Aranka.

Egyéb

New York
Új-Mexikó, 1956
 • Leslie Berger mint az új-mexikói feleség[33]
 • Cullen Douglas mint a rádiós lemezlovas[33]
 • Tikaeni Faircrest mint a lány[j][33]
 • Tad Griffith mint az új-mexikói férj[33]
 • Xolo Mariduena mint a fiú[33]
 • Tracy Philips mint a recepciós[33]
Montana
Odessa
Magyar szinkron

A magyar változatot az SDI Media Hungary készítette.[77][78]

 • Felolvasó: Bozai József
 • Magyar szöveg: Blahut Viktor és Vass Augusztina
 • Hangmérnök: Weichinger Kálmán
 • Vágó: Kránitz Bence
 • Gyártásvezető: Németh Piroska
 • Produkciós vezető: Szép Erzsébet
 • Szinkronrendező: Dezsőffy Rajz Katalin
Jegyzetek
 1. a b c d e f Az eredeti sorozat magyar hangjai közül sokan a folytatás szinkronizálásáig elhunytak. Ezek a színészek őket helyettesítik.
 2. a b c d e f g h i j k l m Ezek a színészek visszatérők, az eredeti sorozat magyar változatában is hallhatók.
 3. a b c Ezek a színészek feltűnnek korábban rögzített felvételekben, azonban az újonnan rögzítettekben más szerepet kaptak.
 4. Eredeti magyar hangja, Szokolay Ottó egészségi gondjai miatt, mely 2018 májusában bekövetkezett halálához vezetett, nem vállalta a szerepet.
 5. a b c d e f g Korábban rögzített felvételek.
 6. a b c d e f g h Ezek a színészek a sorozat vetítéséig elhunytak. Az aktuális rész stáblistája megemlékezik róluk.
 7. „Már más is kérdezte tőlem, hogy miért választottam Hirtling István helyett Rékasi Károlyt, de csak azt tudom mondani, hogy ezt egyszerűen felülírta a történelem” – Dezsőffy Rajz Katalin, a szinkronrendező
 8. Az eredeti sorozatban Logan Louie „Birdsong” Budway szerepét alakította.
 9. A karakter nevét nem fedték fel a 14. epizódig. Struycken szerepét az eredeti sorozatban „Az óriásnak” hívták.
 10. Mark Frost regénye, a Twin Peaks – Az utolsó dosszié felfedi, hogy ez a lány a fiatal Sarah Palmer.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

Az első két epizódot a kritikusok pozitívan fogadták. A Rotten Tomatoes 94%-ra értékelte, és egy 10-es skálán átlagosan 7,75-re pontozta 71 vélemény alapján. Az oldal kritikus konszenzusa szürreálisnak, feszültséggel telinek és vizuálisan lenyűgözőnek vélik az új Twin Peakset, mely David Lynch számára auteurista diadal.[79] A Metacritic a Twin Peaksnek 26 vélemény alapján 100-ból 74 pontot adott.[80]

Sonia Saraiya a Varietytől úgy véli, a Twin Peaks (2017) furcsa, ijesztő és lassú, de mégis érdekes. A műsor makacsul elutasítja a hagyományos történetmesélést és normákat, így sem egészen film, és sem egészen tévésorozat. Nem különösebben szórakoztató nézni, sőt egészen nyugtalanító lehet. De sosem érezhető, hogy fantázia– vagy szándékmenteset nézünk. Lynch elképzelése annyira teljes és abszolút, hogy képes megvalósítani olyat, ami egyébként nem lenne elfogadható.[81]

Daniel Fienberg a The Hollywood Reportertől úgy gondolja, a dolog, ami meglepte, hogy a premier viszonylag hathatós volt, de kihangsúlyozta azt, hogy „viszonylag”. Amit vasárnap bemutattak, olyan elfogadhatóan ijesztő, nyugtalanító és merészen vicces volt, mint az eredeti Twin Peaks legjobb részei, és közel sem olyan hallucinogén és szubtextuálisan desztillált, mint a Tűz, jöjj velem! előzményfilm. Fienbeg szerint nyilvánvaló, hogy ez a Twin Peaks egy 18 órás egység. Nem volt észrevehető váltás a két epizód között, ha a stáblista kimaradt volna, a harmadik epizóddal is észrevétlenül folytatódhatott volna. Ez nem egy epizodikus sorozat, hanem valami más.[82]

Emily L. Stephens a The A.V. Clubtól ötösre értékelte a sorozatot, és azt írta, hogy a kétórás premier értékelésén két ember borzasztó nehezen egyezhet meg részben azért, mert a vélemények függnek attól, hogy mit várt a néző a harmadik évadtól. „Ha abban reménykedtél, hogy a folytatás néha campszerű, néha hangulatosan humoros lesz, mint a Twin Peaks eredeti két évada, akkor ez a premier sokkoló lehetett. Viszont, ha a műfajok egykor döcögős, ma már ismert keverését vártad, akkor... nos, ez nem az.” Stephens a kétórás bemutatót „tiszta Lynch-féle horrornak” nevezte.[83]

A 2017-es cannes-i filmfesztiválon Lynch levetítette a sorozat kétórás premierjét, melyet a közönség ötperces álló ovációval fogadott.[84]

Sean T. Collins a Rolling Stone-tól úgy gondolja, hogy a folytatás a valaha volt legúttörőbb sorozat, továbbá dicsérte az egyedi, összetett cselekményszálakat, a színészek teljesítményét, különösen Kyle MacLachlanét.[85] Matt Zoller Seitz a Vulture-től úgy vélte, hogy a sorozat a Maffiózók óta a legeredetibb és legnyugtalanítóbb sikeres tévédráma.[86] Matt Fowler 10-ből 8,8 pontot adott a sorozatnak, és az IGN-nek azt nyilatkozta, hogy a Twin Peaks olyan igazi művészi erővel tért vissza, mely kihívta az összes általunk ismert történetmesélő hagyományt.[87] Továbbá a Sight & Sound magazin a Tűnj el! c. thriller után az év második legjobb, míg a Cahiers du cinéma magazin az év legjobb „filmjének” nevezte a 2017-es Twin Peakset.[88][89] A Metacritic 2017 második legjobb sorozatának nevezte, míg 20 jelentős folyóirat az év legjobb sorozatának minősítette.[90]

Elismerések[szerkesztés]

Év Díjátadó Kategória Jelölt Eredmény Forrás
2018 Art Directors Guild Awards Egyórás kortárs egykamerás televíziós sorozat Ruth De Jong Jelölve [91]
Cinema Audio Society Awards Kiemelkedő teljesítmény hangvágásban – televíziós filmben vagy minisorozat Douglas Axtell, Ron Eng, Dean Hurley Jelölve [92]
Dorian Awards Az év tévédrámája Twin Peaks (2017) Jelölve [93]
Az év tévés teljesítménye – színész kategória Kyle MacLachlan Elnyerte
Golden Globe-díj Legjobb alakítás televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben Kyle MacLachlan Jelölve [94]
Golden Reel Awards Kiemelkedő teljesítmény hangvágásban – epizóformátum David Lynch, Dean Hurley Jelölve [95]
Szaturnusz-díj Legjobb televíziós műsor Twin Peaks (2017) Elnyerte [96][97]
Legjobb televíziós színész Kyle MacLachlan Elnyerte
Legjobb televíziós férfi mellékszereplő Miguel Ferrer (posztumusz) Jelölve
Legjobb televíziós vendégszereplő David Lynch Elnyerte
Legjobb televíziós műsor DVD-n Twin Peaks: A Limited Event Series Jelölve
TCA-díj Kiemelkedő teljesítmény filmben, minisorozatban és különkiadásban Twin Peaks (2017) Jelölve [98]
70. Primetime Emmy-díj Legjobb forgatókönyv – minisorozat, film vagy drámai különkiadás David Lynch és Mark Frost Függőben [99]
Legjobb rendezés – minisorozat, film vagy drámai különkiadás David Lynch Függőben
70. Primetime Creative Arts Emmy-díj Kiemelkedő látványtervezés egy narratív kortárs műsorban (legalább egyórás) Ruth De Jong, Cara Brower, Florencia Martin Függőben [100]
Kiemelkedő operatőr egy minisorozatban vagy filmben Peter Deming a 8. epizódért Függőben
Kiemelkedő egykamerás vágás egy minisorozatban vagy filmben Duwayne Dunham a 8. epizódért Függőben
Kiemelkedő hajformázás egy minisorozatban vagy filmben Clare M. Corsick, Bryn Leetch Függőben
Kiemelkedő smink egy minisorozatban vagy filmben (nem prosztetikus) Debbie Zoller, Richard Redlefsen Függőben
Kiemelkedő hangvágás egy minisorozatban, filmben vagy különkiadásban Ron Eng, Dean Hurley, David Lynch, David A. Cohen, Kerry Dean Williams, Luke Gibleon, Willard Overstreet a 8. epizódért Függőben
Kiemelkedő hangkeverés egy minisorozatban vagy filmben Ron Eng, Dean Hurley, Douglas Axtell a 8. epizódért Függőben

Források[szerkesztés]

 1. Ausiello, Michael. „Twin Peaks Revival Back On for 'More Than' 9 Episodes as David Lynch, Showtime Resolve Stalemate”, TVLine, 2015. május 16. (Hozzáférés: 2018. május 22.) (amerikai angol nyelvű) 
 2. Andreeva, Nellie. „‘Twin Peaks’ Gets Premiere Date, Episode Count On Showtime -TCA”, Deadline, 2017. január 9. (Hozzáférés: 2018. május 22.) (amerikai angol nyelvű) 
 3. Braxton, Greg: 'Twin Peaks' holds gala premiere with trees, stars, cherry pies and (ssshhhh!!). latimes.com. (Hozzáférés: 2018. május 22.)
 4. Andreeva, Nellie. „‘Twin Peaks’: Here Is the Full Cast Of David Lynch’s Showtime Reboot”, Deadline, 2016. április 25. (Hozzáférés: 2018. május 22.) (amerikai angol nyelvű) 
 5. Roots, Kimberly. „Kyle MacLachlan Set for Twin Peaks Revival, More Original Cast Expected”, TVLine, 2015. január 12. (Hozzáférés: 2018. május 22.) (amerikai angol nyelvű) 
 6. Schneider, Michael. „‘Twin Peaks’: Showtime Boss on the Revival’s Launch Plans and How It’s ‘Pure Heroin’ David Lynch”, IndieWire, 2017. január 9. (Hozzáférés: 2018. május 22.) (amerikai angol nyelvű) 
 7. Twin Peaks: The Return - Rotten Tomatoes” (angol nyelven).  
 8. Best of 2017: Television Critic Top Ten Lists”, Metacritic. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. május 22.) 
 9. Cosgrove-Mather, Bootie. „TV Guide Names Top 50 Shows”, CBS News, 2002. április 26. (Hozzáférés: 2007. október 30.) 
 10. Poniewozik, James. „The 100 Best TV Shows of All-TIME”, Time, 2007. szeptember 6.. [2014. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. március 4.) 
 11. "25 Best Cult TV Shows from the Past 25 Years." Entertainment Weekly. August 3, 2012, p. 40.
 12. Sheffield, Rob: 100 Greatest Television Shows of All Time. Rolling Stone, 2016. szeptember 21. [2016. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 5.)
 13. Lusher, Tim: The Guardian's top 50 television dramas of all time. The Guardian, 2010. január 11. (Hozzáférés: 2016. november 5.)
 14. Hughes, David. „David Lynch, Weird on Top” (November 2001). [2012. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 5.)  
 15. Exclusive Matt Haley interview!. Twin Peaks Archive, 2007. július 1. (Hozzáférés: 2014. október 9.)
 16. a b David Lynch And Mark Frost Not Bringing Twin Peaks Back. WelcomeToTwinPeaks.com, 2013. május 30. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
 17. a b David Lynch To Ray Wise: "We Could Revisit Twin Peaks". WelcomeToTwinPeaks.com, 2013. május 30. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
 18. The Verge "A new 'Twin Peaks' miniseries is coming to Showtime in 2016"; IndieWire "It’s been more than two years since the “Twin Peaks” revival miniseries was announced"; Nerdist Archiválva 2018. június 16-i dátummal a Wayback Machine-ben "Showtime shocked everyone by getting co-creators David Lynch and Mark Frost to revive Twin Peaks as a new miniseries"; TV.com Archiválva 2017. április 24-i dátummal a Wayback Machine-ben "Twin Peaks Lives! David Lynch Is Creating a Sequel Miniseries for Showtime"
 19. Littleton, Cynthia: Twin Peaks Revival to Air on Showtime in 2016. [[Variety (magazin)|]], 2014. október 6. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
 20. Hibberd, James: Source: Twin Peaks reboot moving forward despite David Lynch's comments. Entertainment Weekly, 2015. március 16. [2016. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 29.)
 21. Mitovich, Matt Webb: 'Twin Peaks Revival: David Lynch Out as Director, Showtime 'Saddened' But Will 'Hold Out Hope' He Returns. TVLine, 2015. április 5. (Hozzáférés: 2015. április 6.)
 22. Ausiello, Michael: 'Twin Peaks Revival Back On for 'More Than' 9 Episodes as David Lynch, Showtime Resolve Stalemate. TVLine, 2015. május 15. (Hozzáférés: 2015. május 16.)
 23. David Lynch To Direct 18 (!) New Episodes Of Twin Peaks, Scored By Angelo Badalamenti, Shot In Washington State. WelcomeToTwinPeaks.com, 2015. május 23. (Hozzáférés: 2015. május 24.)
 24. Roots, Kimberly: Kyle MacLachlan Set for Twin Peaks Revival, More Original Cast Expected. TVLine, 2015. január 12. (Hozzáférés: 2015. január 12.)
 25. a b Ausiello, Michael: 'Twin Peaks Recasts Major Role for Revival (and It's a Total Bummer). TVLine, 2015. október 8. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 26. a b Ausiello, Michael: David Duchovny Teases Twin Peaks Return: 'Yeah, I'll Shave My Legs'. TVLine, 2015. október 12. [2021. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 22.)
 27. a b Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’ Follow-up Series: Miguel Ferrer To Reprise Role. Deadline.com, 2015. november 4. (Hozzáférés: 2015. november 4.)
 28. a b Rubin, Sam: Did Alicia Witt Just Reveal She Will Star in the Upcoming 'Twin Peaks' Series?. KTLA 5, 2015. november 6. (Hozzáférés: 2016. március 22.)
 29. Sutherland, Sabrina: I'm Sabrina Sutherland, Executive Producer of Twin Peaks. AMA.. Reddit, 2017. szeptember 20. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
 30. David Lynch And Mark Frost Want Russ Tamblyn Back As Dr. Jacoby In Twin Peaks 2016!. WelcomeToTwinPeaks.com, 2015. február 24. (Hozzáférés: 2015. június 5.)
 31. Gerdes, Tim: Here's How the Log Lady Returns to 'Twin Peaks'. The Wall Street Journal, 2014. december 1. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
 32. Lincoln, Ross A.: Catherine E. Coulson Dies: ‘Twin Peaks’ Log Lady Was 71. Deadline.com, 2015. szeptember 28. (Hozzáférés: 2015. szeptember 29.)
 33. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr Andreeva, Nellie: 'Twin Peaks': Here Is the Full Cast Of David Lynch's Showtime Reboot. Deadline.com, 2016. április 25. (Hozzáférés: 2016. április 26.)
 34. Talking to David Lynch about Twin Peaks: The Return. Entertainment Weekly, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 19.)
 35. Ausiello, Michael: 'Twin Peaks Revival on Showtime: Watch the First Teaser!. TVLine, 2015. december 18. [2021. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 13.)
 36. Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’: Sherilyn Fenn To Return For Showtime Series. Deadline.com, 2016. január 8. (Hozzáférés: 2016. január 9.)
 37. a b c d e Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’ Revival: Naomi Watts & Tom Sizemore Join; David Lynch Reprising Role. Deadline.com, 2016. február 1. (Hozzáférés: 2016. február 2.)
 38. Ausiello, Michael: Twin Peaks: Laura Dern Joins Cast of Showtime Revival — as Diane?!. TVLine, 2016. január 9. (Hozzáférés: 2016. január 10.)
 39. Holloway, Daniel: 'Twin Peaks' Cast List Revealed. Variety, 2016. április 25. (Hozzáférés: 2017. február 25.)
 40. Ekstein-Kon, Alexandra: 5 Things You Might Have Missed In The 'Twin Peaks' Season 3 Finale. Movie Pilot, 2017. szeptember 5. [2017. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
 41. Wynn, Christopher: Dallas actor returns to ‘Twin Peaks’. The Dallas Morning News, 2016. május 11. [2016. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 13.)
 42. Wray, Daniel Dylan: David Lynch on Bowie and the Music that Inspired the New "Twin Peaks". 'Pitchfork', 2017. szeptember 19. (Hozzáférés: 2017. szeptember 20.)
 43. Saperstein, Pat: Miguel Ferrer Dead: 'NCIS: Los Angeles' Star Dies at 61. Variety, 2017. január 19. (Hozzáférés: 2017. február 25.)
 44. Nemetz, Dave: Warren Frost Dead at 91: 'Twin Peaks', 'Seinfeld', 'Matlock'. TVLine, 2017. február 17. (Hozzáférés: 2017. február 25.)
 45. Dagan, Carmel: Harry Dean Stanton, ‘Big Love,’ ‘Twin Peaks’ Star, Dies at 91. Variety, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 16.)
 46. Hughes, William: If we see Twin Peaks again, it won't be for at least four-and-a-half years. The A.V. Club, 2017. szeptember 14. (Hozzáférés: 2017. szeptember 15.)
 47. O'Falt, Chris: "Twin Peaks’ Season 4: Mark Frost Is Considering Making New Episodes, Showtime ‘Musing as Well’ — Exclusive". IndieWire, 2017. október 26. (Hozzáférés: 2017. október 26.)
 48. Dean Hurley: Anthology Resource Vol. 1: △△. Sacred Bone Records. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
 49. a b Roffman, Michael: Twin Peaks getting two new soundtracks to obsess over. Consequence of Sound, 2017. május 22. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
 50. Flood, Alex: Twin Peaks soundtrack: a guide to all of the bands in the new episodes. NME, 2017. augusztus 22. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
 51. Wray, Daniel Dylan: The Secrets Behind the Music of "Twin Peaks: The Return". Pitchfork , 2017. szeptember 4. (Hozzáférés: 2017. december 11.)
 52. Kreps, Daniel. „See Nine Inch Nails Perform 'She's Gone Away' on 'Twin Peaks'”, Rolling Stone, 2017. június 26.. [2017. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 1.) 
 53. Reilly, Nick. „Watch Nine Inch Nails perform ‘She’s Gone Away’ on Twin Peaks”, NME, 2017. június 26. (Hozzáférés: 2017. szeptember 3.) 
 54. Appleford, Steve: Julee Cruise returns to 'Twin Peaks': 'I will always be proud of this'. Los Angeles Times, 2017. szeptember 4. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
 55. Dom, Peter: To Score The Haunting Woodsmen Scene, David Lynch Severely Slowed Down Beethoven’s "Moonlight Sonata" And Mixed It With Monkey Screeches. WelcomeToTwinPeaks.com, 2017. június 28. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
 56. Dom, Peter: David Lynch Hides Own Singing Voice In Sarah Palmer’s First Scene. WelcomeToTwinPeaks.com, 2017. augusztus 17. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
 57. a b Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’ Gets Premiere Date, Episode Count On Showtime. Deadline.com, 2017. január 9. (Hozzáférés: 2017. január 9.)
 58. Petski, Denise: ‘Ray Donovan’ & ‘Episodes’ Get Summer Premiere Dates; ‘Twin Peaks’ Finale Also Slotted. Deadline.com, 2017. április 28. (Hozzáférés: 2017. április 30.)
 59. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Andreeva, Nellie: 'Twin Peaks': Who Else Is Returning & Other Tidbits About Showtime Reboot. Deadline.com, 2016. február 10. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
 60. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah 37 Twin Peaks Characters We Will See Again After 25 Years (Or Not). Welcome to Twin Peaks, 2016. április 25. (Hozzáférés: 2017. március 10.)
 61. Tallerico, Brian: A Guide to the Characters of Twin Peaks: Who’s Back, Who’s New, and Who’s Missing. Vulture, 2017. május 22. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
 62. Twin Peaks – Az utolsó dosszié
 63. a b Saraiya, Sonia: ‘Twin Peaks’ Star Kyle MacLachlan Doesn’t Know What Happened in That Last Scene Either. Variety, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
 64. Nahmod, David-Elijah: Clark remembers Bowie. ebar.com, 2016. március 10. (Hozzáférés: 2016. március 10.)
 65. a b Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’: Ana De La Reguera & Hugh Dillon Join Showtime Revival. Deadline.com, 2016. március 18. (Hozzáférés: 2016. március 22.)
 66. a b Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’: Ashley Judd Joins Reboot. Deadline.com, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 13.)
 67. Ausiello, Michael: 'Twin Peaks Revival: Brothers & Sisters Vet Cast In Top-Secret Role. TVLine, 2015. szeptember 20. [2021. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 20.)
 68. Iannucci, Rebecca: 'Twin Peaks: Amanda Seyfried Lands Mystery Role on Showtime Revival. TVLine, 2015. szeptember 18. (Hozzáférés: 2015. szeptember 20.)
 69. Andreeva, Nellie: Bailey Chase & Jessica Szohr To Star In Kevin Williamson’s Paranormal CW Pilot. Deadline.com, 2016. február 24. (Hozzáférés: 2016. március 22.)
 70. a b Andreeva, Nellie: ‘Twin Peaks’ Reboot Adds Patrick Fischler & David Dastmalchian. Deadline.com, 2016. március 4. (Hozzáférés: 2016. március 8.)
 71. Hirschberg, Lynn: Hailey Gates Thought the Secrecy on David Lynch's Twin Peaks Reboot Was "Pretty Funny". W Magazine, 2017. május 18. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 72. Andreeva, Nellie: Bailey Chase To Recur In ‘Twin Peaks’ & ‘Grimm’, Signs With APA. Deadline.com, 2015. november 16. [2020. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 16.)
 73. Andreeva, Nellie: Jennifer Jason Leigh Joins ‘Twin Peaks’ Follow-Up Series. Deadline.com, 2015. október 30. (Hozzáférés: 2015. október 30.)
 74. Ekstein-Kon, Alexandra: 6 Things You Might Have Missed In 'Twin Peaks' Season 3, Episode 14. Movie Pilot, 2017. augusztus 16. [2017. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 20.)
 75. "I don’t understand this situation at all": Easter egg hunting in "Twin Peaks"”, Salon, 2017. május 26. (Hozzáférés: 2017. május 26.) 
 76. It's Good Coop/Bad Coop in the First Four Episodes of Twin Peaks”, Miami New Times, 2017. május 23. (Hozzáférés: 2017. május 26.) 
 77. Szinkronhangok: Twin Peaks (2017). musorvizio.blog.hu. (Hozzáférés: 2017. július 18.)
 78. Néha kaptunk üzeneteket David Lynchtől a stúdión keresztül. musorvizio.blog.hu. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
 79. Twin Peaks: The Return. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. június 1.)
 80. Twin Peaks : Season 3. Metacritic. [2017. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 24.)
 81. Saraiya, Sonia: TV Review: ‘Twin Peaks: The Return’. Variety, 2017. május 21. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 82. Fienberg, Daniel: 'Twin Peaks': TV Review. The Hollywood Reporter, 2017. május 21. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 83. Stephens, Emily L.: In its nightmarish two-part return, Twin Peaks is pure Lynchian horror. The A.V. Club, 2017. május 22. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 84. D'Alessandro, Anthony. „David Lynch’s ‘Twin Peaks’ Revival Met With Standing Ovation In Cannes”, 2017. május 25. (Hozzáférés: 2017. május 26.) 
 85. Collins, Sean T.: Why 'Twin Peaks: The Return' Was the Most Groundbreaking TV Series Ever. Rolling Stone, 2017. szeptember 4. [2017. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
 86. Seitz, Matt Zoller: In Twin Peaks: The Return, You Can’t Go Home Again. Vulture, 2017. szeptember 4. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
 87. Fowler, Matt: Twin Peaks: The Return Review. IGN, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
 88. Tartaglione, Nancy: ‘Get Out’ Tops BFI’s Sight & Sound Poll As Film Of The Year; ‘Mother!’ Enters Top 25. Deadline Hollywood , 2017. december 5. (Hozzáférés: 2017. december 5.)
 89. Raup, Jordan: Cahiers du cinéma’s Top 10 Films of 2017 Includes ‘Twin Peaks: The Return,’ ‘Split,’ and ‘Good Time’. The Film Stage, 2017. december 5. (Hozzáférés: 2017. december 10.)
 90. Dietz, Jason: Best of 2017: Television Critic Top Ten Lists. Metacritic . CBS Interactive Inc., 2017. december 4. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 10.)
 91. ‘Star Wars: The Last Jedi,’ ‘Dunkirk,’ ‘Lady Bird’ Nab Art Directors Guild Nominations. Variety, 2018. január 4. (Hozzáférés: 2018. január 9.)
 92. 54th CAS Awards Nominees. Cinema Audio Society. (Hozzáférés: 2018. január 14.)
 93. ‘Call Me by Your Name’, ‘The Shape of Water’ Lead Dorian Award Nominations. Collider, 2018. január 10. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
 94. Mitovich, Matt Webb: Golden Globes: Big Little Lies, FEUD, Fargo, This Is Us and The Handmaid's Tale Lead TV Nominations. TVLine, 2017. december 11. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
 95. Motion Picture Sound Editors Reveal Golden Reel Nominations. Deadline Hollywood , 2018. január 22. (Hozzáférés: 2018. január 23.)
 96. McNary, Dave: ‘Black Panther,’ ‘Walking Dead’ Rule Saturn Awards Nominations. [[Variety (magazin)|]], 2018. március 15. [2018. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 15.)
 97. McNary, Dave: ‘Black Panther’ Reigns at Saturn Awards, ‘Better Call Saul’ and ‘Twin Peaks’ Top TV Field. [[Variety (magazin)|]], 2018. június 27. (Hozzáférés: 2018. június 28.)
 98. TCA Awards: The Americans, Killing Eve, The Good Place Among 2018 Winners. TVLine, 2018. augusztus 4. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
 99. Emmys: Netflix Beats HBO With Most Nominations. The Hollywood Reporter, 2018. július 12. (Hozzáférés: 2018. július 12.)
 100. Twin Peaks. Emmys.com. (Hozzáférés: 2018. július 14.)

További információk[szerkesztés]