Rolling Stone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rolling Stone
Adatok
Típus kéthetilap
Tematika

Ország Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 1967
Kiadó Jann Wenner
Szerkesztő Jann Wenner
Will Dana
Példányszám 1,4 millió[1][2]
Nyelv angol
Szakterület
Székhely New York
ISSN 0035-791X
A Rolling Stone weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rolling Stone témájú médiaállományokat.

A Rolling Stone amerikai magazin, mely főleg zenei, politikai és populáris témákkal foglalkozik.

Története[szerkesztés]

A magazint 1967-ben, San Franciscóban alapította Jann Wenner (még ma is főszerkesztő és kiadó) és Ralph J. Gleason zenekritikus. A magazint kezdetben a korabeli hippi ellenkultúra szócsövének tartották. A Rolling Stone igyekezett elhatárolódni az underground sajtótól, tiszteletben tartotta az újságírás kialakult szabályait és távol tartotta magát a politikai radikalizmustól. Az első számban Wenner azt írta, hogy a Rolling Stone „nem csupán a zenéről szól, hanem minden olyan dologról, aminek köze van a zenéhez”. Ez tulajdonképpen a magazin mottójának is tekinthető.

A magazin 1976-ban New Yorkba helyezte át székhelyét. Ebben az időszakban komoly változásokon ment át az újság. A közben híressé vált szerkesztőgárda folyamatosan cserélődött le új nevekre, miközben a címlapokon egyre több mozi-csillag tűnt fel.

A magazin újkori története a 2000-ben történő megújítással kezdődött. A szerkesztők a fiatalok felé nyitottak, egyre többet írtak az éppen aktuális sztárokról, és ezzel párhuzamosan egyre több szexuális tartalmú téma került a lap hasábjaira. 2004-ben a „Rock 50. évfordulójára” (50th Anniversary of Rock) a magazin komoly összegző munkát végzett az elmúlt fél évszázad toplistáiról, minek alapján összeállította az alábbi listákat:

2006. május 7-én a Rolling Stone megjelentette 1000. címlapját, melyen a The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band lemezborítójának stílusában láthatóak a magazin leghíresebb zenészei.

Politikai beállítottsága[szerkesztés]

Kritikák a magazinnal szemben[szerkesztés]

Híres közreműködők[szerkesztés]

A popkultúrában[szerkesztés]

Külföldi kiadások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. How to Pitch: Rolling Stone (angol nyelven). mediabistro.com. (Hozzáférés: 2011. január 7.)
  2. Bauderap, David. „Rolling Stone celebrates 1,000 issues”, The Topeka Capital-Journal. [2009. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. január 7.) 
  3. The 100 Greatest Guitarists of All Time. [2010. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. október 22.)
  4. The RS 500 Greatest Albums of All Time. [2013. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. október 21.)
  5. The RS 500 Songs of All Time. [2006. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. október 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]