Ugrás a tartalomhoz

Miguel Ferrer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miguel Ferrer
SzületettMiguel José Ferrer
1955. február 7.
Santa Monica[1]
Elhunyt2017. január 19. (61 évesen)[2][3][4][5][6]
Santa Monica
Állampolgárságaamerikai
HázastársaLeilani Sarelle (1991–2003)
Gyermekeihárom gyermek:
 • Rafi Ferrer
 • Lukas Ferrer
SzüleiRosemary Clooney
José Ferrer
Foglalkozása
IskoláiBeverly Hills Playhouse
Halál okagégerák
SírhelyeSanta María Magdalena de Pazzis Cemetery
Színészi pályafutása
Aktív évek1981–2017

A Wikimédia Commons tartalmaz Miguel Ferrer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Miguel José Ferrer (Santa Monica, Kalifornia, 1955. február 7.Los Angeles, Kalifornia, 2017. január 19.) amerikai színész és szinkronszínész.

Fiatalkora és családja

[szerkesztés]

Miguel José Ferrer néven született 1955. február 7-én a kaliforniai Santa Monicában. Édesapja, a puerto ricói Oscar-díjas színész, José Ferrer, édesanyja az ír-német énekesnő Rosemary Clooney. Négy testvére közül ő a legidősebb: Maria (1956); Gabriel (1957); Monsita (1958) és Rafael (1960). Édesapja volt az első spanyol nyelvű színész, aki Oscart nyert (Cyrano de Bergerac (1950). Unokatestvére a színész George Clooney.

Hollywoodban nőtt fel és tinédzserként zenei karrierről álmodott. Ő dobolt Keith Moon Two Sides of the Moon című albumán és saját zenekart is alapított – a The Jenerators-ban énekelt és dobolt egyik barátja, a színész Bill Mumy társaságában.[7] Mumy beválogatta őt a Sunshine című sorozatban, ahol először debütált színészként – egy dobos szerepében.[8]

Pályafutása

[szerkesztés]

Az 1980-as évek

[szerkesztés]

Színészi karrierjét 1981-ben kezdte. Először kisebb szerepeket alakított olyan televíziós sorozatokban, mint a Magnum (1981), Trapper John, M.D. (1982 és 1985 között három epizódban játszott), CHiPs (1983) és olyan filmekben, mint a Truckin' Buddy McCoy (1982), And They're Off (1982) és a Heartbreaker (1983).

1983-ban pincérként tűnt fel a The Man Who Wasn't There című filmben, majd a következő évben a Lovelines, a Gyulladáspont, a Cagney & Lacey és a Zsarublues egy-egy epizódja mellett a Star trek – Spock nyomában című filmben kapott egy kisebb szerepet (az első tisztet alakította).

1985-ben epizódszerepet kapott a T.J. Hooker című akciósorozatban.

Egy kisebb filmszerep (Downpayment on Murder) és öt kisebb epizódszerep után fontos szerepet kapott a Robotzsaru című, Paul Verhoeven rendezte, mára kultikussá vált akciófilmben. Ő játszotta a robot tervezőjét, az önfejű és arrogáns Bob Mortont.

1988-ban két TV-filmben (Badlands 2005, C.A.T. Squad: Python Wolf) és egy epizódszerepben (Hooperman) láthatta a közönség.

1989-ben olyan filmekben szerepelt, mint a Valentino Returns, Mélytengeri szörnyeteg, Shannon's Deal és Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North (ez utóbbi kettő TV-film), valamint újra feltűnt a Miami Vice-ban egy epizód erejéig. 1987-ben kerületi ügyészt alakított, a későbbi epizódban pedig a gyilkos hajlamú maffiavezért, Ramon Pendroza-t.

Az 1990-es évek

[szerkesztés]

1990-ben kezdett el játszani a Broken Badges és a Shannon's Deal című sorozatokban (öt, valamint hét epizódban), feltűnt a Tales from the Crypt egy-egy epizódjában is, majd hatalmas lehetőséget kapott, amikor az halottkém Albert Rosenfield bőrébe bújhatott a kultikus Twin Peaks című David Lynch-sorozatban. Nyolc epizódban mutatta meg, hogyan fejlesztette tovább a már Bob Mortonként is látott nagyképű szakember karakterét.

Minisorozatban (Drug Wars: The Camarena Story (1990), és filmekben is kapott kisebb szerepeket: Arduous Moon (1990), Revenge (1990 – Kevin Costner oldalán), A vérszomjas dada (1990), Murder in High Places (1991).

1992-ben az In the Shadow of a Killer és a Cruel Doubt című TV-filmben, a The Harvest című filmben, majd az On the Air című TV-sorozat egyik epizódjában játszott. Ugyanebben az évben megismételte Albert Rosenfield karakterét a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! című filmben.

1993-ban a Cigarettes & Coffee, Another Stakeout, Scam, Hot Shots! Part Deux és A bérgyilkosnő egy-egy kisebb szerepében láthatta a közönség.

Karakterszínészként egyre több lehetőséget kapott.

1994-ben olyan filmekben szerepelt, mint A Promise Kept: The Oksana Baiul Story, Jack Reed: A Search for Justice, Incident at Deception Ridge, Blank Check és a Royce című filmekben – az utóbbiban Jim Belushi oldalán alakított "rosszfiút". Emellett a narrátornak kölcsönözte a hangját a Biography című TV-dokumentumsorozat egyik epizódjában (Bruce Lee: The Immortal Dragon), majd apró szerepben tűnt fel az ER (Vészhelyzet) bevezető epizódjában, és főszerepet kapott a kedvenc írójának, Stephen Kingnek egyik regényéből (The Stand) készült filmváltozatban.

1995-ben a Fallen Angels című TV-sorozat egyik epizódjában narrátorként hallhatta a hangját a közönség, majd kisebb szerepet alakított az In the Line of Duty: Hunt for Justice és a The Return of Hunter: Everyone Walks in L.A. című TV-filmekben.

1996-ban két szerep várt rá a Death in Granada és az Alf című filmekben.

1997-ben Weatherman szupergonoszt alakította a Justice League of America című filmben. Ugyanabban az évben hasonló karakternek, a Weather Wizardnek kölcsönözte a hangját a Superman: The Animated Series animációs sorozatának "Speed Demons" című epizódjában. Aquaman is az ő hangján szólalt meg, egy másik epizódban ("A Fish Story"). Szerepet vállalt a The Shining című, szintén Stephen King-regény televíziós feldolgozásában (csak a hangját lehetett hallani Mark James Torrance szerepében), majd a Mr Magoo és a The Night Flier című filmekben tűnt fel.

1998-ban leginkább szinkronszínészként dolgozott (Men in Black: The Series, Mulan, Hercules), de filmekben is kisebb szerepekhez jutott (Brave New World, Where's Marlowe?) Ugyanebben az évben Vic Karp-ot alakította a rövid életű "Lateline" című sorozatban.

1999-ben a legjobb gyermek-hangoskönyvnek járó Grammy-díjra jelölték az Oroszlánkirály második részében (The Lion King II: Simba's Pride Read-Along) nyújtott teljesítményéért. Ebben az évben egy epizód erejéig játszott a Will & Grace című népszerű sorozatban – ismét egy arrogáns, ám ezúttal homoszexuális publicistát alakított.

A 2000-es évek

[szerkesztés]

2000-ben a Traffic című monumentális alkotásban Eduardo Ruiz szerepében tűnt fel a filmvásznon, majd a 3rd Rock from the Sun című TV sorozat egyik epizódjában jelent meg.

2001-ben újabb jelentős csúcspontra ért a karrierje. Megkapta Dr. Garret Macy orvosszakértő szerepét a gyorsan népszerűvé vált Bostoni halottkémek című televíziós drámasorozatban. A sorozat 2007-ig futott. Ugyanebben az évben a Matisse & Picasso: A Gentle Rivalry című TV-filmben Pablo Picasso-ként szólalt meg.

2002-ben három TV-filmben (Sightings: Heartland Ghost, Shadow Realm, Sunshine State) és egy TV-sorozat egyetlen epizódjában (Night Visions) láthatta a közönség.

2003-ban az L.A. Sheriff's Homicide című TV-filmben Drazin őrmestert alakította, majd két évadon át nyolc epizódban kölcsönözte a hangját a Jackie Chan Adventures című TV-sorozat két karakterének. A New York-i színházi világban is bemutatkozott, amikor a The Exonerated című off-Broadway darabban debütált.

2004-ben a Halo 2 videójátékában Heretic Leader az ő hangján szólalt meg. A szinkronmunkálatok mellett forgatott is: kisebb szerepekben tűnt fel a Silver City és A mandzsúriai jelölt című mozifilmekben.

2005-ben különleges ügynököt alakított a Ki a f*szagyerek? című vígjátékban Samuel L. Jackson oldalán.

2006-ban a Robot Chicken című TV-sorozat egyik epizódjában két karakternek is ő kölcsönözte a hangját.

2007-ben ismét szinkronszínészként dolgozott egy-egy epizód erejéig (The Batman, American Dad!), majd főszerepet kapott a Bionic Woman című televíziós drámasorozatban. Egy videón Bob Morton szerepében tért vissza (Robocop: Villains of Old Detroit).

2008-ban és 2009-ben olyan sorozatok epizódszereplőjeként láthatta a közönség, mint a Law & Order: Criminal Intent, Medium (Médium) (ebben kettős szerepben a Carmichael-ikreket alakította), Justice League: The New Frontier (szinkronszínészként), CSI: Crime Scene Investigation, The Spectacular Spider-Man (szinkronszínészként), Kings és a Hazudj, ha tudsz, valamint kisebb szerepet kapott a Wrong Turn at Tahoe című filmben.

2010-től a haláláig

[szerkesztés]

2010-ben egyaránt játszott filmben (Edgar Floats, Hard Ride to Hell) és sorozatban (Psych, Young Justice – ez utóbbiban három évadon át tizenegy epizód erejéig kölcsönözte a hangját három karakternek.)

2011-ben a legjelentősebb munkája a Született feleségek című népszerű sorozatában kapta, amikor a művész-tanár Andre Zellert alakította öt epizódban Teri Hatcher oldalán. Emellett játszott még a The Protector című sorozatban (Lieutenant Felix Valdezként főszerepben), a hangját kölcsönözte a Thundercats, a Ben 10: Ultimate Alien, az Adventure Time (2011 és 2014 között négy epizódban) és a Beverly Hills Chihuahua 2 egy-egy szereplőjének (az első kettő animációs sorozat, az utóbbi élőszereplős film kutyákkal).

2012-ben Pepper Ferrer nyomozót alakította az Applebaum című filmben, kegyetlen bérgyilkost a The Courier című akciófilmben, majd szinkronszínészként dolgozott a Noah és a Beverly Hills Chihuahua 3: Viva La Fiesta! című filmeken. Ugyanebben az évben először csak epizódszereplőként tűnt fel a népszerű NCIS: Los Angeles című akciósorozatban.

2013. február 6-tól, az ötödik évadtól kezdve az általa alakított Owen Granger igazgatóhelyettes főszereplőként lépett elő. 2013-ban Rodriguez alelnököt elevenítette meg a Vasember 3-ban, ismét egy bérgyilkos bőrébe bújt a Hong-Kongban játszódó Four Assassins-ben, és az Adventure Time: Explore the Dungeon Because I Don't Know! videójátékban az ő hangján szólalt meg a Halál.

2014-ben a Rio 2-ben a Nagyfőnöknek kölcsönözte a hangját, majd a Bald című film narrátoraként szólalt meg. Ugyanebben az évben Albert Rosenfield FBI-ügynök szerepében tért vissza a Twin Peaks: The Missing Pieces című filmben.

Magánélete és halála

[szerkesztés]

1991-ben összeházasodott a színésznő Leilani Sarelle-lel, akitől két gyermeke született, Lucas (1993) és Rafael (1996). 2003-ban elváltak.

2004-ben fia született Kate Dornantól: Jose Robert Ferrer. 2005. szeptember 2-án feleségül vette a producer Lori Weintraubot. Ez a házassága a halálával ért véget.

2017. január 19-én hunyt el Los Angeles-i otthonában, gégerák következtében. 61 éves volt.[9][10][11]

Filmográfia

[szerkesztés]

Filmek

[szerkesztés]
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang
1982 Truckin' Buddy McCoy Pete
1983 Heartbreaker Angel
The Man Who Wasn't There pincér
1984 Gyulladáspont Flashpoint Roget
Party-vonal Lovelines Sárkány Szűcs Sándor
Star Trek III: Spock nyomában Star Trek III: The Search for Spock Elsőtiszt Imre István
1987 Robotzsaru RoboCop Bob Morton Cseke Péter (1. szinkron)
Kassai Károly (2. szinkron)
Jakab Csaba (3. szinkron)
Szerémi Zoltán (4. szinkron)
1989 Mélytengeri szörnyeteg Deepstar Six Snyder Pusztaszeri Kornél
Valentino Returns Baljós motoros
1990 Revans Revenge Amador Szabó Sipos Barnabás
A vérszomjas dada The Guardian Ralph Hess Tóth Tamás
1992 Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! Twin Peaks: Fire Walk with Me Albert Rosenfield Áron László
The Harvest Charlie Pope
1993 Cigarettes & Coffee Bill
A bérgyilkosnő Point of No Return Kaufman Barbinek Péter
Nagy durranás 2. – A második pukk Hot Shots! Part Deux Harbinger Szabó Sipos Barnabás
Zsarulesen 2. Another Stakeout Tony Castellano Horányi László
Ez mind igaz It's All True: Based on an Unfinished Film by Orson Welles narrátor
1994 Csekkben a tenger Blank Check Carl Quigley Vass Gábor
1997 Garcia Lorca eltűnése The Disappearance of Garcia Lorca Centeno
The Night Flier Richard Dees
Mr. Magoo Mr. Magoo Mr. Ortega Peru Melis Gábor
1998 Mulan Mulan Shan Yu (hang) Vass Gábor
A Marlowe-rejtély Where's Marlowe? Joe Boone
2000 Traffic Traffic Eduardo Ruiz Gruber Hugó
2002 Napfényes Florida Sunshine State Lester
2004 A mandzsúriai jelölt The Manchurian Candidate Garret ezredes Péter Richárd
Kormányzóválasztás Silver City Cliff Castleton
2005 Ki a faszagyerek? The Man Peters ügynök Cs. Németh Lajos
2008 Az Igazság Ligája – Az új küldetés Justice League: The New Frontier J`onn J`onzz / Marsbéli Fejvadász (hang) Láng Balázs
2009 Melléfogás Wrong Turn at Tahoe Vincent Kőszegi Ákos
2010 Hard Ride to Hell Jefe
2011 Gazdátlanul Mexikóban 2. Beverly Hills Chihuahua 2 Delgado (hang) Vass Gábor
Four Assassins Eli
2012 Noah Kabos (hang)
Gazdátlanul Mexikóban 3. Beverly Hills Chihuahua 3: Viva la Fiesta! Delgado (hang)
A futár The Courier Mr. Capo Barbinek Péter
2013 Vasember 3. Iron Man 3 Rodriguez alelnök Barbinek Péter
2014 Rio 2. Rio 2 Nagyfőnök (hang) Borbiczki Ferenc
2017 Tini Titánok: A Júdás szerződés Teen Titans: The Judas Contract Slade Wilson / Halálcsapás (hang) Schmied Zoltán

Televíziós szerepek

[szerkesztés]
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1981 Magnum Magnum Robert 'Bobby' Wickes zászlós 1 epizód
magyar hangja Holl Nándor
1982–1985 Trapper John, M.D. A trauma csapat orvosa, Dr. Austin, Darby Thud 3 epizód
1983 CHiPs Bean 1 epizód
1984 Cagney és Lacey Cagney & Lacey Nunzio 1 epizód
Zsarublues Hill Street Blues Carlos 1 epizód
1985 T. J. Hooker Sonny Unger 1 epizód
1987 Houston Knights Virgilio 1 epizód
CBS Summer Playhouse Mic 1 epizód
Hotel Brian 1 epizód
Ohara Kramer 1 epizód
Downpayment on Murder Martin tévéfilm
1987, 1989 Miami Vice Miami Vice Ramon Pedroza, Kerületi ügyész 2 epizód
magyar hangja Katona Zoltán (ügyész)
Tarján Péter (Ramon)
1988 Hooperman Scott Kapus 1 epizód
C.A.T. Squad: Python Wolf Paul Kiley 1 epizód
1989 Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North Scott Toney tévéfilm
Shannon's Deal Todd Spurrier tévéfilm
1990 Drug Wars: The Camarena Story Tony Riva 3 epizód
1990–1991, 2017 Twin Peaks Twin Peaks Albert Rosenfield 19 epizód
magyar hangja Gruber Hugó (1. hang)
Áron László (2. hang)
1990–1991 Shannon's Deal Todd Spurrier 9 epizód
Broken Badges Beau Jack Bowman 7 epizód
1990–1994 Mesék a kriptából Tales from the Crypt Gary, Hitman, Mitch Bruckner 3 epizód
magyar hangja Balázsi Gyula (Mitch)
1991 Murder in High Places Wilhoite tévéfilm
1992 On the Air Bud Budwaller 1 epizód
In the Shadow of a Killer Steven Walzer tévéfilm
Cruel Doubt Lewis Young 1 epizód
1993 Szélhámosok Scam Barry Landers tévéfilm
magyar hangja Székhelyi József
1994 Biography narrátor 1 epizód
Royce Royce Gribbon tévéfilm
magyar hangja Kassai Károly
Végítélet The Stand Lloyd Henreid 4 epizód
magyar hangja Jakab Csaba (1. szinkron)
Csuja Imre (2. szinkron)
A rettegés útja Incident at Deception Ridge Ray Hayes tévéfilm
magyar hangja Áron László
Vészhelyzet ER Mr. Parker 1 epizód
magyar hangja Lázár Sándor
Becsületes zsaru Jack Reed: A Search for Justice Win Carter tévéfilm
magyar hangja Kálid Artúr
Betartott ígéret: Oksana Baiul története A Promise Kept: The Oksana Baiul Story Stanislav tévéfilm
1995 Hunter visszatér The Return of Hunter: Everyone Walks in L.A. Jack Valko tévéfilm
magyar hangja Kassai Károly
Szolgálatban: Vadászat az igazságért In the Line of Duty: Hunt for Justice Thomas Manning tévéfilm
magyar hangja Dengyel Iván
Tökéletes bűntények Fallen Angels narrátor 6 epizód
magyar hangja Koncsol Endre
1996 Alf Project ALF Dexter Moyers tévéfilm
magyar hangja Barbinek Péter
1997 Az ötödik hős Justice League of America Dr. Eno / Az időjós 1 epizód
magyar hangja Szatmári Attila
Ragyogás The Shining Mark James Torrance (hang) 1 epizód
magyar hangja Szokolay Ottó
1997–1999 Superman: A rajzfilmsorozat Superman: The Animated Series Mark Mardon / Időmágus, De'Cine, Aquaman (hang) 3 epizód
magyar hangja Tarján Péter (Mark)
Bognár Zsolt (De'Cine)
Dózsa Zoltán (Aquaman)
1998 Szép új világ Brave New World Keltetőtelepek és kondicionálás igazgatója tévéfilm
Sötét zsaruk Men in Black: The Series Dr. Lupo (hang) 1 epizód
Herkules Hercules Antaiosz (hang) 1 epizód
1998–1999 LateLine Victor 'Vic' Karp 17 epizód
2000 Űrbalekok 3rd Rock from the Sun Jack 1 epizód
2001 Matisse & Picasso: A Gentle Rivalry Pablo Picasso (hang) rövidfilm
2001–2007 Bostoni halottkémek Crossing Jordan Dr. Garret Macy 117 epizód
magyar hangja Jakab Csaba
2002 Shadow Realm Dr. Daniel Critchley tévéfilm
Night Visions Dr. Dan Critchley 1 epizód
Találkozás az ismeretlennel Sightings: Heartland Ghost Dr. Daniel Critchley tévéfilm
2003 Alku nélkül L.A. County 187 Walter Drazin tévéfilm
2003–2004 Jackie Chan kalandjai Jackie Chan Adventures Tarakudo Shado / Árnyékkán király (hang) 8 epizód
2006 Robotcsirke Robot Chicken Danny Ocean, Basher Tarr (hang) 1 epizód
2007 Amerikai fater American Dad! Hopkins ügynök (hang) 1 epizód
A Tigris El Tigre: The Adventures of Manny Rivera El Tigre I (hang) 1 epizód
Bionic Woman Bionic Woman Jonas Bledsoe 8 epizód
magyar hangja Fazekas István (1. szinkron)
Koroknay Géza (2. szinkron)
The Batman The Batman Sinestro (hang) 1 epizód
magyar hangja Jakab Csaba
2008 A médium Medium Joey, Teddy Carmichael 1 epizód
magyar hangja Forgács Gábor
Esküdt ellenségek: Bűnös szándék Law & Order: Criminal Intent Gus Kovak 1 epizód
2009 CSI: A helyszínelők CSI: Crime Scene Investigation Whitten védőügyvéd 1 epizód
A Pókember legújabb kalandjai The Spectacular Spider-Man Silvio Manfredi / Ezüstsörény (hang) 2 epizód
magyar hangja Rosta Sándor
A királyság Kings Mallick tábornok 1 epizód
Hazudj, ha tudsz! Lie to Me Bill Steele 1 epizód
2010 Psych – Dilis detektívek Psych Fred Collins Boyd 1 epizód
2010–2013 Az igazság ifjú ligája Young Justice Vandal Savage (hang) 11 epizód
magyar hangja Orosz István
2011 Ben 10: Ultimate Alien Ben 10: Ultimate Alien Hulka szerelő-magiszter (hang) 1 epizód
magyar hangja Faragó András
Villámmacskák ThunderCats Duelist (hang) 1 epizód
The Protector Felix Valdez 13 epizód
Született feleségek Desperate Housewives Andre Zeller 4 epizód
magyar hangja Jakab Csaba
2011–2014 Kalandra fel! Adventure Time halál, Grod, csontváz (hang) 4 epizód
2012–2017 NCIS: Los Angeles NCIS: Los Angeles Owen Granger 115 epizód
magyar hangja Jakab Csaba
2017–2018 Stretch Armstrong and the Flex Fighters Stretch Monster, Helikopter pilóta (hang) 10 epizód

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
 2. Miguel Ferrer, ‘NCIS: Los Angeles’ Actor, Dies at 61
 3. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. BD Gest' (francia nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. David, Peter (January 19, 2017). "Miguel Ferrer". PeterDavid.net.
 8. Miguel Ferrer: 7 Things to Know About the Late Actor. People Celebrity . People. (Hozzáférés: 2017. március 6.)
 9. Saperstein, Pat. „Miguel Ferrer, 'NCIS: Los Angeles' Actor, Dies at 61”, Variety, 2017. január 19. (Hozzáférés: 2017. január 19.) 
 10. Pedersen, Erik: Miguel Ferrer Dies: 'NCIS: Los Angeles' & 'Crossing Jordan' Star Was 61. Deadline.com , 2017. január 19.
 11. Miguel Ferrer, 'NCIS: Los Angeles' actor, dies at 61. Chicago Tribune . Chicago Tribune. (Hozzáférés: 2017. január 19.)

További információk

[szerkesztés]