Aquaman (DC Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aquaman
Megjelenési információk
Kiadó DC Comics
Eredeti neve Aquaman
Első megjelenés More Fun Comics #73
1941. november
Megalkotta Paul Norris
Mort Weisinger
Aquaman adatai
Valódi neve Arthur Curry
Orin
Állapota ismeretlen
Faja atlantiszi, korábban félvér atlantiszi
Csoporthoz tartozása Igazságliga
Képességei víz alatti légzés, tengeri élőlények telepatikus irányítása, emberfeletti erő
A Wikimédia Commons tartalmaz Aquaman témájú médiaállományokat.

Aquaman, valódi nevén Arthur Curry vagy Orin egy kitalált szereplő, szuperhős a DC Comics képregényeiben. A kitalált szereplőt Paul Norris és Mort Weisinger alkotta meg. Első megjelenése a More Fun Comics 73. számában volt, 1941 novemberében.

Az amerikai képregény arany- és ezüstkorában Aquaman a kisebb népszerűségű, de időtálló szereplők közé tartozott. Az 1950-es években egyike lett az azon szuperhősöknek, akik megalapították az Amerikai Igazságligát, az első szuperhőscsapatot a képregények történetében. Az 1980-as évek második felétől a modern kori Aquaman jóval sötétebb és erőteljesebb szereplővé forrotta ki magát.

Eredete[szerkesztés]

A Végtelen Világok Krízise előtt[szerkesztés]

Arthur Curry, egy világítótorony őrének és Atlannának, egy száműzött atlantiszi királynőnek a gyermeke. Atlantiszi öröksége révén képes víz alatt lélegezni és nagy sebességgel úszni, valamint telepatikusan irányítani a tengeri élőlényeket. Testi ereje szintén felülmúlja a közönséges emberét.

A Végtelen világok krízise után[szerkesztés]

A megújult változatot egy Neptune Perkins nevű szereplő és az eredeti karakter alapján készítették el. A szereplőt Kurt Busiek és Butch Guice alkotta meg. Első megjelenése az Aquaman: Sword of Atlantis 40. számában volt, 2006 májusában.

Arthur Joseph Curry egy tengerbiológus, dr. Phillip Curry és Elaine Curry fia, akiben apja kénytelen volt mutációt előidézni, hogy a három hónappal korábban született csecsemő életben maradjon. Curry ennek a mutációnak köszönheti különleges képességeit, így a víz alatti légzést, az emberfeletti erőt és korlátozott telepatikus erejét. Emellett a mutáció következtében szárazföldön csak korlátozott ideig képes életben maradni.