Mulan (film, 1998)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mulan
1998-as amerikai film

Rendező
ProducerPam Coats
Vezető producer
  • Kendra Haaland
  • Robert S. Garber
AlapműMulan
Műfajfantasy, háborús, harcművészet, kaland, musical
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneJerry Goldsmith
VágóMichael Kelly
DíszlettervezőHans Bacher
GyártásvezetőLisa M. Poole
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő88 perc
Költségvetés70 000 000 USD
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA G
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
USA
120 000 000
USD
Világszerte
304 000 000
USD
Kronológia
KövetkezőMulan 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Mulan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mulan 1998-ban bemutatott amerikai rajzfilm, amely a 36. Disney-film, és egy ősi kínai történetet, Hua Mulan legendáját eleveníti fel. A Mulan a Disney-reneszánsz kor egyike, és a Walt Disney leghíresebb filmjei közt szerepel a Herkules és a Tarzan mellett, amelyeket a stúdió szintén, ezzel a filmmel egyidejűleg vitt mozivásznakra. Ez volt az első film, amelyet a Disney-MGM Studios műtermeiben készítettek, Orlando, Floridában, noha a stúdió viszonylag rövid ideig üzemelt, csak három film elkészítésének erejéig működött. A Mulant Oscar-díjra, és Golden Globe-díjra jelölték, a "legjobb eredeti filmzene" kategóriában.

Amerikában 1998. június 19-én, Magyarországon 1998. november 26-án, felújított változattal 1999. június 17-én mutatták be a mozikban.

Az animációs játékfilm rendezői Tony Bancroft és Barry Cook, producerei Pam Coats. A forgatókönyvet Robert D. San Souci írta, a zenéjét Jerry Goldsmith szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés akciós kalandfilm. 2020. szeptember 10-én megjelent az élőszereplős változata.

Cselekmény[szerkesztés]

Az ősi Kínát megtámadják a rettegett hunok, akik áthatolva a Nagy Falon megszállják az országot. A császár parancsára minden családból egy férfinak be kell vonulnia a hadseregbe a birodalom védelmére. A Fa családból az idős Fa Zhou-nak kell ezt a tisztséget betöltenie, aki a család egyetlen, még élő férfi tagja. Lánya, a forrófejű Mulan azonban aggódik, hogy hajlott korú, beteg édesapja odaveszne a hunok elleni csatában. Így merész lépésre szánja el magát: magához veszi apja behívóját, páncélt húz, és férfinak álcázva, ő maga vonul be a hadseregbe. Családja rájön erre, ám nem tehetnek semmit, mert ha a lányt leleplezik, akkor a törvények szerint megölik őt. Kétségbeesésükben a család őseinek szellemeihez imádkoznak, arra kérve őket segítsék meg a lányt veszélyes kalandjában.

A Fa család őseinek halott szellemei tanácskozásra gyűlnek össze. Megvitatják, hogy egy védőszentet kell Mulan után küldeniük, hogy a lány segítségére legyen. Mushu, a család apró termetű, bukott házisárkánya akarja elvállalni a feladatot, ám őt, korábbi kudarcaira hivatkozva, az ősök nem engedik. Mushu azonban bizonyítani szeretne, s mikor nem sikerül neki az ősök által kiszemelt sárkánnyal megbízatni a feladatot, így egymaga indul Mulan után. A kezdeti nehézségek után Mulan belemegy, hogy Mushu a segítségére legyen a küldetésében. A hadseregben "Ping" álnéven jelentkezik, ám a táborban való legelső bemutatkozása nem arat fényes sikert.

A kiképzés haladtával Mulannak továbbra sem sikerül elfogadtatnia magát a többi férfival, és a katonák kiképzőparancsnoka Lee Shang is neheztel rá, sorozatos csetlés-botlásai miatt. Amikor azonban csak ő képes teljesíteni egy feladatot, ami a többieknek nem sikerült, a parancsnok megenyhül iránta, s a többiek is barátjukká fogadják. Mushunak közben fülébe jut, hogy a császár túlzottan elbizakodott tanácsosa, Chi Fu, lemond az újoncok harcba küldéséről, mivel nem tartja őket érdemesnek rá. Így Mushu titokban ír egy levelet a hadsereg tábornokának nevében, hogy mihamarabb küldjék ki az újoncokat a frontra. A sereg útnak indul hát. Felfedezik, hogy a hunok végzetes csapást mértek a birodalmi hadseregre, köztük megölték a tábornokot is, Shang apját. A katonák a Thang Shau hágónál, szemtől szembe kerülnek a hun sereggel, akik jóval nagyobb túlerőben vannak. Mulannak támad egy ötlete, s az egyik rakétakilövővel lavinát idéz elő a hegyekben, ami betemeti a hunokat. A lavina Shangot is magával ragadja, de Mulan hősiesen megmenti őt. Mindenki a hős Pinget ünnepli, azonban ő súlyosan megsebesül, s végül fény derül női kilétére. Halál vár reá, ám Shang kegyelmet ad, így egyenlítve a tartozást, amiért Mulan megmentette őt. A hadsereg visszaindul a fővárosba, a lányt pedig a hegyekben hagyják.

Mulan a hegyekben felfedezi, hogy a hunok egy kis csapata túlélte a lavinát, és a főváros felé veszik útjukat. Így ő is visszaindul a városba, hogy figyelmeztesse a katonákat, de senki nem hisz neki. A hunok végül, titkon megtámadják a császári palotát, a császárt pedig fogságba ejtik. Mulan a barátai segítségét kéri a császár megmentésében, akik Shangal együtt vele tartanak, s álruhában behatolnak a palotába. A hunok vezére Shan Yu, arra készül, hogy megölje a császárt, ám a kis csapatnak időben sikerül megállítaniuk a gaztettet. Shan Yu, miután rájön, hogy Mulan az a katona, aki a merényletet elkövette ellene hegyekben, szemtől-szembe megküzd vele. A küzdelem a palota tetején ér véget, ahol Mulan, Mushu segítségével tűzijátékkal győzi le a félelmetes hun vezért, aki odavesz a robbanásban. A történtek után a császár köszönetét fejezi ki Mulannak, s egész Kína földig hajol, a hőssé vált lány előtt. Mulan ezek után gazdag ajándékokkal telve, hazatér a családjához.

Otthon mindenki hatalmas örömmel fogadja a hazatérő lányt, és rövidesen Shang is látogatást tesz a Fa családnál, aki igencsak megkedvelte Mulant, s láthatóan beleszeretett a lányba. Mushu visszakapja a "családi védősárkány" címet; az ő álma is valóra válik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Fa Mulan Ming-Na Wen
Lea Salonga (ének)
Kiss Eszter
Auth Csilla (ének)
A történet hősnője, a Fa házaspár lánya.
Mushu Eddie Murphy Kálloy Molnár Péter A Fa család beszélő házisárkánya.
Lee Shang B.D. Wong
Donny Osmond (ének)
Stohl András Lee tábornok fia, a kiképző katonák kapitánya a táborban.
Shan-Yu Miguel Ferrer Vass Gábor A gonosz hunok vezére, aki leigázza egész Kínát.
Yao Harvey Fierstein Hollósi Frigyes A monokli szemű kemény srác, a katonai táborból.
Ling Gedde Watanabe Vincze Gábor Péter A sovány srác, a katonai táborból.
Chien-Po Jerry Tondo F. Nagy Zoltán A nagydarab srác, a katonai táborból.
Chi Fu James Hong Versényi László A Kínai császár bizalmasa.
Fa Zhou Soon-Tek Oh Szokolay Ottó Fa Mulan apja.
Fa Li Freda Foh Shen Czigány Judit
Náray Erika (ének)
Fa Mulan anyja.
Fa nagyanyó June Foray
Marni Nixon (ének)
Galambos Erzsi Fa Mulan nagyanyja.
Császár Pat Morita Makay Sándor A kínai nemzetség uralkodója, a Pekingi főváros császára.
Fa család, ős szelleme George Takei Sinkovits Imre Az ősök legidősebb ősatyja, a Fá család szellemeinek vezetője.
Lee tábornok James Shigeta Papp János Lee Shang apja, a másik táborból, a Tang Shao hágóból.
Házasságszerző Miriam Margolyes Molnár Piroska Az illem tanárnő.
Cri-Kee Frank Welker saját hangjukon A szerencse hozó tücsök.
Khan A Fa család lova.

További magyar hangok: Albert Gábor, Fabó Györgyi, Garai Róbert, Igó Éva, Imre István, Kardos Gábor, Némedi Mari, Palóczy Frigyes, Rácz Attila, Rudas István, Sallai Tibor, Szokol Péter, Szűcs Sándor, Végh Ferenc

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Hozzon örömet e nap Náray Erika
Auth Csilla
Galambos Erzsi
Honor to Us All Beth Fowler
Lea Salonga
Marni Nixon
Tükörkép Auth Csilla Reflection Lea Salonga
A kiképzés / Erős légy Stohl András
F. Nagy Zoltán
Hollósi Frigyes
Vincze Gábor Péter
Kálloy Molnár Péter
Auth Csilla
Bergendy-együttes
I'll Make a Man Out of You Donny Osmond
Jerry Tondo
Harvey Fierstein
Matthew Wilder
Eddie Murphy
Lea Salonga
Chorus
Katonák dala / Egy szép és kacér lány Hollósi Frigyes
Vincze Gábor Péter
F. Nagy Zoltán
Versényi László
Auth Csilla
Bergendy-együttes
A Girl Worth Fighting For Harvey Fierstein
Matthew Wilder
Jerry Tondo
James Hong
Lea Salonga
Chorus

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Disney Channel Korhatár nélkül megtekinthető

Jelölések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • FANDOM Mulan a tematikus Disney wikiben (angolul)