Hős6os (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hős6os
(Big Hero 6)
2014-es amerikai 3D-s film

A Hős6os egyik moziposztere
A Hős6os egyik moziposztere
Rendező
Producer
Vezető producer John Lasseter
Műfaj akció, kaland, sci-fi, vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Henry Jackman
Vágó Tim Mertens
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 108 perc
Költségvetés 165 000 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA G
 • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott Korábban mozi-DVD-forgalmazás
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Jelenleg TV-vetítés
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
222 527 828
USD
Világszerte
657 818 612
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsor Hős6os: A sorozat
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hős6os témájú médiaállományokat.

A Hős6os (eredeti cím: Big Hero 6) 2014-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Marvel Comics képregények szuperhősein alapul. Az 54. Disney-film rendezői Don Hall és Chris Williams. Az animációs játékfilm producere Roy Conli. A forgatókönyvet Jordan Roberts, Robert L. Baird és Daniel Gerson írták. A zenéjét Henry Jackman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi akciófilm. Amerikában 2014. november 7-én, Magyarországon 2015. január 8-án mutatták be a mozikban.

A történet főhősei egy csapat egyedi képességekkel rendelkező tinédzser (és egy robot), akik megpróbálják megmenteni a városukat a fenyegető gonosztól.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet San Fransokyo-ban (egy kitalált városban amely Tokió és San Francisco keveréke) játszódik. Főhőse a 13 éves Hiro Hamada, egy igazi szuperzseni, aki nagyon szereti a robotikát. San Fransokyo legsötétebb helyein a saját kis robotjával fizető robot harcokban vesz részt. A bátyja, Tadashi szerint azonban Hironak tanulásra kéne fordítani az erejét, ezért ráveszi őt, hogy jelentkezzen a robotika szakterülettel foglalkozó egyetemre, ahol ő is tanul. Bemutatja őt az osztálytársainak, egyben legjobb barátainak: Gogo, a szuper-sebesség feltalálásával kísérletező csajt, Wasabit, a plazma és lézerfegyver tervezőt, Mézvirágot, a kémiai lángelmét, és Fredet, a suli dinókabaláját. Tadashi saját kísérlete egy Baymax nevű robot, akit az egészségügyi segítésre programozott. A bátyja és Tadashi tanárának, Callaghan professzornak az invitálására Hiro végül rászánja magát, hogy jelentkezik az egyetemre.

A felvételin saját tervezésű "mikrobotjait" mutatja be az elnökségnek, (több ezer mikroméretű robot, melyet az emberi elme segítségével lehet irányítani). A találmánya lenyűgöz mindenkit, köztük Alistair Krei multimilliomost feltalálót is, aki szívesen megvásárolná a találmányt, de Hiro nem adja el. Ezután nem sokkal, az egyetem épületben váratlan tűz üt ki; Callaghan professzor bennragad az égő épületben, így Tadashi érte megy, hogy megmentse, de végül mindketten odavesznek a romok között.

A balsorsú eset után hónapok telnek, de Hiro nehezen tudja feldolgozni a bátyja elvesztésért érzett gyászt. Megkeseredetté és bezárkózottá válik. Egy alkalommal véletlenül működésbe hozza Baymaxet, aki (a programja szerint) kötelességének érzi, hogy segítsen Hirónak felépülni "a betegségéből". Az ő véletlenszerű közbenjárására Hiro kideríti, hogy egy titokzatos épületben, valaki sorozatosan gyártja az ő mikrobotjait. Az illető egy maszkot viselő alak, aki gonosz célokra használja fel a robotokat. Hiro úgy hiszi, az illető felelős a bátyja haláláért, így kötelességének érzi, hogy megtalálja őt. Ehhez vadonatúj felszerelést készít Baymaxnek, és beépít a programjába, egy kommandós harci chipet, aminek köszönhetően Baymax tud karatézni, harcolni és egy egész arzenálnyi fegyverrel is rendelkezik.

Elindulnak hát, hogy megkeressék a maszkos fickót, melyben segítségükre lesznek Tadashi barátai is. Az akció azonban kudarcba fullad, és csak a szerencsének köszönhető, hogy túlélik azt. Hiro rájön, ahhoz, hogy megtalálják a fickót, profi csapatra van szüksége. így kihasználva a barátai egyedi tehetségeit mindegyiküknek különböző szuper ruhákat tervez, amellyel mindnyájan hasznosítani tudják a robotikai kísérleteiket is: Gogo, fénysebességű keréklábakat kap, Wasabi plazmaágyúkat, Mézvirág beépített kémiai szettet, Fred pedig tűzokádó sárkányjelmezt. A csapat immár közösen vág neki a tervezett akciójuknak.

A város mellett egy elhagyatott szigeten találnak a maszkos férfira. Kiderítik, hogy korábban Alistair Krei ezen a szigeten végzett kísérleteket a teleportálással, ám a kísérlet kudarcba fulladt, így a kormány leállította a programot. Úgy hiszik, Krei a maszkos férfi, aki most ezt a kudarcot próbálja helyrehozni a mikrobotokkal. Végül szembeszállnak a maszkos férfival, ám, mikor elkapják, legnagyobb meglepetésükre Krei helyett Callaghan professzort találják benne, aki mégsem halt meg a tűzben. Hiro őt vádolja Tadashi halálért, és utasítja Baymaxet, hogy ölje meg: kiveszi az egészségügyi chipét, így Baymax kizárólag a kommandós chip programja szerint cselekszik. Mielőtt azonban árthatna Callaghan professzornak, ő elmenekül, a csapat pedig visszaállítja Baymaxet eredeti programjába. Hiro ezért megharagszik rájuk, és visszatér Baymaxel a laborjába, hogy megjavítsa őt. Ismét felül akarja írni a programját, de Baymax nem engedi ezt, emlékeztetvén Hirót, hogy Tadashi azért készítette őt, hogy segítsen az embereknek, nem azért, hogy ártson nekik. Egy rövid videóüzenetben bemutatja, hogy Tadashi, miként készítette el őt; ezáltal Hiro végre képes feldolgozni a bátyja halálát, és megbékél iránta.

Hiro és barátai ezután fényt derítenek rá, hogy Callaghan terve az, hogy elpusztítja Alistair Kreit, mert ő vádolja a saját lánya haláláért, aki a teleportási kísérlet során életét vesztette. A mikrobotok segítségével működésbe hozza az űrportált, hogy azzal pusztítsa el Krei vállalatát, majd utána őt is. A hat tagú szupercsapat azonban felveszi a harcot Callaghan ellen. Közös erőfeszítéssel sikerül megállítaniuk őt, mielőtt túl késő lenne. Azonban a létrehozott űrportál kis híján magába szív mindent; Baymax felfedezi, hogy Callaghan lánya életben van az űrportálon túl, ahol hiperálomba zuhant. Így hát Hiróval közösen bemennek érte, hogy megmentsék. De a portál végül összeomlik, és Baymax kénytelen feláldozni magát, hogy Hiro és Callaghan lánya kijussanak. Hiro nagyon szomorú, hogy elvesztette a robotot, akit igencsak megszeretett. Végül épségben megmenekülnek mindannyian, Abigail-el kiegészülve, míg Callaghant letartóztatja a rendőrség.

Hónapokkal később Hiro végül elkezd járni az egyetemre, új barátai társaságában. Egy alkalommal felfedezi, hogy nála maradt Baymax egészségügyi chipje, (ami meghatározza az egész személyiségét), így annak alapján újra tudja építeni őt. Nagyon boldog, mikor ez végül sikerül neki. A hat jó barát ezek után folytatják hősi feladatukat, és ha baj van, Hős6os szupercsapat néven vigyáznak San Fransokyo lakosainak épségére.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

 • 2015 – Oscar-díj – a Legjobb Animációs Film
 • 2015 – BAFTA-díj – a Legjobb Animációs Film
 • 2015 – Golden Globe-díj jelölés – a Legjobb Animációs
 • 2015 – Kids' Choice Awards jelölés – a Legjobb Hang Animált Szereplőnek
 • 2015 – Kids' Choice Awards jelölés – a Legjobb Hang Animált Szereplőnek
 • 2015 – Young Artist Award jelölés – a Legjobb Animációs Film
 • 2015 – Satellite Award jelölés – a Legjobb Animációs Film
 • 2015 – Saturn Award jelölés – a Legjobb Eredeti Forgatókönyv
 • 2015 – Visual Effects Society Awards jelölés – a Legjobb Animáció

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Hiro Hamada Ryan Potter Závodi Marcel A 14 éves robotikai csodagyerek, a film főhőse. A Hős6os frontembere, egyben a szuper-jelmezek megalkotója.
Baymax Scott Adsit Rajkai Zoltán A fehér felfújható robot, Tadashi szerkesztette, mint segéd doktor. A csapat szállításáért és védelméért felel.
GoGo Tomago Jamie Chung Bogdányi Titanilla A szívós, sportos lány, a Technológia San Fransokyo-i egyetemnél. Keréklábakkal és korongfegyverekkel rendelkezik, szuperereje a sebességéből áll.
Mézvirág Génesis Rodríguez Zsigmond Tamara A kémia-rajongó és szakértő lány, a Technológia San Fransokyo-i egyetemnél. Saját kémiai szettel rendelkezik és ez szolgáltatja a szuperereje nagy részét.
Wasabi Damon Wayans Jr. Nagy Ervin Az agyafúrt fiú, kissé ifjúsági neurotikus, a plazmakészítés szakértője. Plazmaágyúval és plazmapengékkel is rendelkezik erejét is ebből nyeri.
Fred T. J. Miller Bozsó Péter A képregény rajongó, aki az egyetemem dolgozik, mint sulikabala. Egy csúcstechnológiájú sárkányjelmez szolgáltatja a szupererejét.
Cass néni Maya Rudolph Bozó Andrea Hiro és Tadashi nagynénje és gyámja.
Tadashi Hamada Daniel Henney Fehér Tibor Hiro szuperokos bátyja, egyben Baymax alkotója.
Robert Callaghan professzor / Yokai James Cromwell Sörös Sándor A robotikai program feje a Technológiai egyetemnél, egyben a maszkos gonosztevő, aki saját gonosz céljaira használja fel Hiro találmányát.
Alistair Krei Alan Tudyk Széles Tamás Az úttörő vállalkozó, Callaghan nemezise.
Tábornok Abraham Benrubi Ujlaki Dénes Rangos tábornok, aki Alistair Krei kísérleteit felügyelte egy alkalommal.
Abigail Callaghan Katie Lowes Sipos Eszter Anna Robert Callaghan rég elveszett lánya, akit mindenki halottnak vélt, miután beszippantotta őt egy portál.
Tévébemondó Billy Bush Endrédi Máté Egy tévébemondó, ki a híreket közli.
Ügyeletes tiszt Daniel Gerson Kapácsy Miklós Akinek Hiro a maszkos gonosztevővel tapasztalt fejleményeit jelenti.
Jama Paul Briggs Faragó András Egy nagydarab robotjátékos, aki kikap Hiro robotjától.
Mérkőzésvezető Charlotte Gulezian Kis-Kovács Luca A robotmérkőzést narráló gót stílusú lány.
Heathcliff David Shaughnessy Harsányi Gábor Fred személyi inasa.
Fred apja Stan Lee Kajtár Róbert Fred multimilliomos édesapja, nyugdíjazott szuperhős.

További magyar hangok: Czirják Csilla, Fehér Péter, Gáspár Kata, Jakab Márk, Király Adrián, Kocsis Mariann, Seder Gábor, Stern Dániel, Téglás Judit, Törtei Tünde

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Wikia Logo.svg Hős6os a tematikus Disney wikiben (angolul)