Guillermo del Toro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guillermo del Toro
SzületettGuillermo del Toro Gómez
1964október 9. (59 éves)
Guadalajara, Jalisco,  Mexikó
Állampolgárságamexikói
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozásafilmrendező, producer és forgatókönyvíró
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Guillermo del Toro témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Guillermo del Toro (Guadalajara, Jalisco, 1964. október 9.) Oscar-, Golden Globe- és Arany Oroszlán díjas mexikói filmrendező, producer és forgatókönyvíró.

Élete[szerkesztés]

Katolikus nagyanyja nevelte fel (később úgy nyilatkozott, hogy aki egyszer katolikus volt, az mindig az is marad, ugyanakkor elárulta szimpátiáit a taoizmus iránt is). Az Instituto de Cienciasban tanult. A filmkészítéssel már gyermekkorában kapcsolatba került, első filmjét 1986-ban forgatta. Ekkor már majdnem tíz évet dolgozott a make-up szakmában és az 1980-as évek elején még saját szolgáltató céget is alapított, Necropia néven és egyik alapítója volt a guadalajarai mexikói filmfesztiválnak is. Később filmgyártó céget hozott létre Tequile Gang néven.

1998-ban édesapját elrabolták Mexikóban, és ez hozzájárult ahhoz az elhatározásához, hogy külföldre költözzön. A kaliforniai Westlake Village-ben él, Los Angeles egyik alvóvárosában. Felesége (főiskolai szerelme) Lorenza Newton, két lányuk van, Mariana és Marisa.

Közeli barátai Alfonso Cuarón és Alejandro González Iñárritu mexikói rendezők. Ők hárman gyakran befolyásolják egymás rendezői döntéseit, Cuarón A faun labirintusa egyik társproducere volt, és interjút is adtak hármasban (Charlie Rose-nak). 2007 elején mindhármukat Oscar-díjra jelölték: del Torót A faun labirintusa forgatókönyvéért, Cuarónt Az ember gyermeke (Children of Men) forgatókönyvéért, Iñárritut a Bábel rendezéséért és producereként.

Filmjei[szerkesztés]

Sokféle filmműfajban próbált szerencsét a képregény adaptációtól (Pokolfajzat, Penge 2.) a fantasyn keresztül a horrorfilmig.

A kritikusok által legtöbbre tartott filmjei az Ördöggerinc (spanyolul El espinazo del diablo, angolul The Devil's Backbone, 2001) és a háromszoros Oscar-díjas mű, A faun labirintusa (El laberinto del fauno, angolul Pan's Labyrinth, 2006). Mindkettő Spanyolországban játszódik, a spanyol polgárháború után, Francisco Franco diktatúrája idején.

Mint interjúiban és nyilatkozataiban maga del Toro is bevallotta, rendezőként vonzódik a szörnyetegekhez, filmjeiben gyakran és változatos formákban szerepelnek.

Azok közt a művészek közt, akik hatást gyakoroltak rá, említi Arthur Machent, Lord Dunsany, Clark Ashton Smitht és Jorge Luis Borgest.

2007 októberében fejezte be az Etyek melletti Korda Filmstúdiókban, azaz Etyekwoodban a Pokolfajzat című képregényből készült azonos című film második részét.

Filmográfia[szerkesztés]

Válogatott filmjei

Év Magyar cím Eredeti cím Forgalmazó
1993 Cronos Cronos October Films
1997 Mimic – A júdás faj Mimic Miramax Films
2001 Ördöggerinc The Devil's Backbone Warner Bros. Pictures
Sony Pictures Classics
2002 Penge 2. Blade II New Line Cinema
2004 Pokolfajzat Hellboy Sony Pictures Releasing
2006 A faun labirintusa Pan's Labyrinth Warner Bros. Pictures
2008 Hellboy II. – Az aranyhadsereg Hellboy II: The Golden Army Universal Pictures
2013 Tűzgyűrű Pacific Rim Warner Bros. Pictures
2015 Bíborhegy Crimson Peak Universal Pictures
2017 víz érintése, AA víz érintése The Shape of Water Fox Searchlight Pictures
2021 Rémálmok sikátora Nightmare Alley Searchlight Pictures
2022 Pinokkió Pinocchio Netflix

Művei magyarul[szerkesztés]

  • Guillermo del Toro–Chuck Hoganː The strain. A kór. A Kór-trilógia I. könyv; ford. Molnár Edit; Könyvmolyképző, Szeged, 2010 (Sötét örvény)
  • Guillermo del Toro–Chuck Hoganː The fall. A bukás. A kór-trilógia II. könyv; ford. Molnár Edit; Könyvmolyképző, Szeged, 2011 (Sötét örvény)
  • Guillermo del Toro–Chuck Hoganː The night eternal. Örök sötétség. A Kór-trilógia III. könyv; ford. Molnár Edit; Könyvmolyképző, Szeged, 2012 (Sötét örvény)
  • Guillermo del Toro–Daniel Krausː Trollvadászok; ford. Seres József; Könyvmolyképző, Szeged 2015 (Kaméleon könyvek)
  • Guillermo del Toro–Daniel Krausː A víz érintése; ford. Hadarics Piroska; Édesvíz, Bp., 2018

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Angol nyelven

További információk[szerkesztés]