Quentin Tarantino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino az Aljas nyolcas premierjén San Diegóban, 2015-ben
Quentin Tarantino az Aljas nyolcas
premierjén San Diegóban, 2015-ben
Életrajzi adatok
Születési név Quentin Jerome Tarantino
Született 1963március 27. (56 éves)
Knoxville, Tennessee, USA
Házastársa Daniella Pick (2018. november 28. – , Beverly Hills)
Élettárs
Pályafutása
Aktív évek 1987
Híres szerepei Mr. BrownKutyaszorítóban (1992)
Jimmie DimmickPonyvaregény (1994)
Richie GeckoAlkonyattól pirkadatig (1996)
Pick-Up GuyDesperado (1995)
WarrenGrindhouse: Halálbiztos (2007)
Jones the RapistGrindhouse: Terrorbolygó (2007)
Műfajok
Díjai
Oscar-díjLegjobb eredeti forgatókönyv
1995 Ponyvaregény (Roger Avaryvel)
2013 Django elszabadul
Golden Globe
BAFTA-díjLegjobb eredeti forgatókönyv
1995 Ponyvaregény (Roger Avaryvel)
További díjakCannes-i filmfesztiválArany Pálma
1994 Ponyvaregény

Quentin Tarantino aláírása
Quentin Tarantino aláírása

Quentin Tarantino az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Quentin Tarantino témájú médiaállományokat.

Quentin Tarantino (Knoxville, Tennessee, 1963. március 27. –) kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

Élete[szerkesztés]

Apja, Tony Tarantino olasz származású amerikai színész és amatőr zenész volt, anyja Connie McHugh félig ír, félig cseroki indián. Quentin (aki ezt a nevet Burt Reynolds Gunsmoke című tévésorozata után kapta) apját sohasem ismerte, mivel az születése után elhagyta anyját. Gyermekéveit Los Angelesben töltötte, iskoláit nem fejezte be. 1987-ben megírta a Tiszta románc forgatókönyvét és a Született gyilkosokat. Az előbbit Tony Scott rendezte meg 1993-ban, az utóbbit pedig Oliver Stone 1994-ben. Tarantino később maximálisan elhatárolódott Stone verziójától, mert szerinte a film irányvonala nem az ő forgatókönyvét tükrözte, és egyenesen förtelmesnek nevezte azt, amit Stone „összefércelt” az írásából. A Tiszta románc forgatókönyve végül ötvenezer dollárért kelt el, és az addig évi 8000 dollárt kereső filmes megírhatta a Kutyaszorítóbant.

Kutyaszorítóban[szerkesztés]

Elszerződött segédírónak egy kis hollywoodi produkciós társasághoz, a CineTelhez, Lawrence Benderhez. 1992-ben készítette első nagyjátékfilmjét Harvey Keitel támogatásával. Tarantino 28 évesen írta a Kutyaszorítóban forgatókönyvét. A film egy balul sikerült gyémántrablás következményeit meséli el. Tele van később sokat idézett aranyköpésekkel és kiváló színészi alakításokkal. A videotékában ismerkedett meg későbbi társával, Roger Avaryvel, aki íróként besegített neki forgatókönyvei megírásába. Quentin a Kutyaszorítóban-t ekkor még csak alacsony költségvetésű, fekete-fehér filmként képzelte el. Bender látott fantáziát a dologban: a forgatókönyvet Harvey Keitelhez juttatta el, aki a remek szkripten felbuzdulva a szereplők összeszedése mellett saját 400 000 dollárjával szállt be a finanszírozásba. Miközben a szereplők toborzása folyt, Tarantino és Bender közösen megalapították A Band Apart Productionst (Tarantino ezt a nevet Jean-Luc Godard A Bande á Part (1964) című filmje után adta cégének). Tarantino karrierje innentől szárnyra kap: Tony Scott rendezésében a mozikba kerül a Tiszta románc (1993). A rendező Oliver Stone-nal ellentétben nem formálja saját ízlésének megfelelően Tarantino írását. Az üdítően stílusos párbeszédek megragadnak a nézőben; Dennis Hopper és Christopher Walken zseniális dialógusát a mórokról az év öt legjobb jelenete közé választották. A film érdekessége még néhány óriási sztár minimális szerepe, így Samuel L. Jackson vagy Brad Pitt kétsoros szerepe is.

Mások filmjeiben[szerkesztés]

Tarantino - 2007 Scream Awards

A csúcsra jutott Tarantino a legnagyobb stúdióktól kapott felkérést többek között a Men in Black – Sötét zsaruk megrendezésére, valamint a Féktelenülre. Ezeket az ajánlatokat visszautasította, és inkább egy tévésorozat epizódját rendezte (Vészhelyzet: Anyaság című epizód) a Warner Brothers megbízásából, valamint szabadidejében kissé csorba forgatókönyvek éleit csiszolhatta élesre (A szikla).

1995-ben elvállalt egy kisebb cameo szerepet Robert Rodríguez Desperadójában, majd részt vállalt másik három független filmes, nevezetesen Alexandre Rockwell, Allison Anders és Robert Rodriguez projektjében, a Négy szobában. Ebben a négyesben az utolsó szobáért, a Hollywoodi ember című kis szkeccsért felelt. Quentin jó szokásához híven megint a régmúlt nagyjait hívta segítségül, amikor megírta ezt az epizódot: a hírhedt fogadás nem titkoltan a Man from the South-ból jött, amely az „Alfred Hitchcock bemutatja” című sorozatban ment le 1960-ban Peter Lorre és Steve McQueen főszereplésével.

Alkonyattól pirkadatig[szerkesztés]

Miután elutasította a Directors Guild of America tagsági ajánlatát Rodriguezzel közösen elkészített egy több műfaji elemből – western, road movie, vámpírfilmek – táplálkozó filmet, az Alkonyattól pirkadatigot.

Jackie Brown[szerkesztés]

Tarantino rendezői visszatéréséhez egy gyerekkorában bálványozott író, Elmore Leonard Rum Punch című könyvét vette alapul. A Jackie Brown ismét a hetvenes évek hangulatában tobzódik, és Quentin megint a régmúlt sztárjait vonultatja fel. A szereposztás most sem hagy kívánnivalót maga után, hisz a kisebb szerepekben is a rendező gyermekkorának olyan bálványai szerepelnek, mint Robert De Niro, Robert Forster, és Pam Grier.

Tarantino itt sem hazudtolja meg önmagát filmes utalásaival: Ms. Brown a táskacserét követően abban a ruhában rohangál, amit a Mrs. Mia Wallace a Ponyvaregényből viselt a túladagolásának estéjén, vagy említésre érdemes még a film kezdőjelenete, melyet a Diploma előtt c. film ihletett. A film egyaránt megosztotta a kritikusokat és a nézőket. Mindenki újra a Ponyvaregényt várta. A Jackie Brown filmesztétikai szempontból azonban sokkal érettebb alkotás.

Filmjei[szerkesztés]

Filmjeinek stílusa[szerkesztés]

A hangsúlyt általában a karakterek közötti frappáns dialógusokra helyezi, ezen kívül gyakori és durva erőszak, valamint trágár beszéd jellemzi filmjeit. Filmjeiben mindig licencelt zeneszámokat használ, a filmhez írt zene helyett. Saját védjegyei: Szívesen mutat női lábfejeket, és majdnem minden filmjében szerepel egy jelenet, melyben a kamera egy autó csomagtartójából (vagy motorházából) néz ki. Előszeretettel utal műveiben más filmekre, akár sajátjaira is. Előfordul filmjeiben hogy a kép átvált színesből fekete-fehérbe, majd vissza. Főleg két ember szereplésekor használ szívesen békaperspektívát. Jellemzőek filmjeiben még az igen hosszú (akár 5-10 perces) snittek is (pl. a Ponyvaregény éttermi jelenete nappal).

Szereposztásai[szerkesztés]

Előszeretettel dolgozik gyakran ugyanazokkal a színészekkel, akik közül nem egy gyerekkori bálványa. Gyakran szerepeltetett színészei: Zoë Bell, Samuel L. Jackson, Michael Madsen, Michael Parks, Brad Pitt, Tim Roth, Uma Thurman, Bruce Willis, Kurt Russell. Közismert arról is, hogy rég elfeledett színészeket fedez fel újra. Ő indította be ismét John Travolta hanyatlóban lévő karrierjét a Ponyvaregénnyel, valamint David Carradine (Kill Bill) és Kurt Russell (Halálbiztos) is tőle kapott lehetőséget a nagy visszatérésre.

Filmográfia[szerkesztés]

Rendezések[szerkesztés]

Nagyjátékfilmek[szerkesztés]
Televíziós sorozatok[szerkesztés]

Forgatókönyvíró[szerkesztés]

Szerepei[szerkesztés]

Jelentősebb díjak[szerkesztés]

Kötetei magyarul[szerkesztés]

  • Született gyilkosok; ford. Bart Dániel; Ulpius-ház, Bp., 2000 (Tarantino sorozat)
  • Ponyvaregény; ford. Schéry András; Ulpius-ház, Bp., 2000 (Tarantino sorozat)
  • Jackie Brown; ford. Speier Dávid; Ulpius-ház, Bp., 2001 (Tarantino sorozat)
  • Becstelen brigantyk. Forgatókönyv; ford. Totth Benedek; Cartaphilus, Bp., 2009 (Cartaphilus forgatókönyvek)
  • Ponyvaregény. Forgatókönyv; ford. Schéry András; Cartaphilus, Bp., 2012

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]