Tiszteletbeli César

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiszteletbeli César
(César d'honneur)
Szervezet neve Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia
Székhely Párizs
Alapítás éve 1975
Ország  Franciaország
Díjátadók
Első díjátadó 1. César-gála
1976. április 3.
Legutóbbi díjátadó 41. César-gála
2016. február 26.
Következő díjátadó 42. César-gála
2017. február
Hivatalos weboldal
http://www.academie-cinema.org/

A tiszteletbeli César (franciául César d'honneur) a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia különleges díja, melyet nem a tagok titkos szavazata alapján, hanem az Akadémia elnökének vagy főtitkárának javaslatára ítélnek oda, általában egy életpálya elismeréseként.

Az évente díjazottak száma nincs meghatározva. Átadása a „Césarok éjszakája” elnevezésű gálaünnepségen történik február végén, március elején, de ettől – különösen tengerentúli díjazottak esetében – eltérhetnek.

2016-ig kétszer érdemelte ki ezt az elismerést:

 • Jean-Luc Godard filmrendező (1987, 1998), másodszorra az Histoire(s) du cinéma című, nyolcrészes filmtörténeti munkájának elismeréseképpen;
 • Jeanne Moreau színésznő (1995, 2008) „60 évnyi filmezésért”;
 • Michael Douglas színész (1998, 2016) pedig „az amerikai filmművészetet folyamatosan megújító és egyre gazdagabb karaktert nyújtó alakításaiért”.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Több forrás, így az IMDb és a CinéArtistes szerint is, Henri Langlois, a Francia Filmtár (Cinémathèque Française) alapító tagja és vezetője kapott tiszteletbeli Césart, azonban a Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia, illetve a César-díj hivatalos honlapja nem sorolja fel nevezettet az adatbázisában.
 2. A CinéArtistes információja
 3. A díjat posztumusz ítélték neki Miki egér figurájának megteremtéséért.
 4. A díjat posztumusz ítélték oda.
 5. Wajda elismerése politikai felhangot kapott, ugyanis Wajdának a sorsdöntő lengyel történelmi eseményeket kompromisszum nélkül, az akkori hatalom számára elfogadhatatlan módon ábrázoló A vasember című filmdrámáját odahaza betiltották. A filmet kijuttatták az 1981-es cannes-i filmfesztiválra, ahol már a megnyitó után vették versenyprogramba, s jutalmazták Arany Pálmával. 1982-ben César-díjra jelölték a legjobb külföldi film kategóriában.
 6. A francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia, illetve a César-díj hivatalos honlapján jelenleg (2012. augusztus) csak Jean-Luc Godard elismerése szerepel, noha a régebbi változatokban még feltüntették Jean Gabin posztumusz díját; más adatbázisokban (IMDb, CinéArtist, ÉcranNoir stb.) az ma is fellelhető.
 7. A César-díj hivatalos honlapján jelenleg (2012. augusztus) csak Gérard Philipe elismerése szerepel, noha a régebbi változatokban még feltüntették Philippe Dormoy színész díját; más adatbázisokban (IMDb, CinéArtist, ÉcranNoir stb.) az ma is fellelhető.
 8. A posztumusz díjat lánya, Anne-Marie Philipe színész, gyermekkönyv-író vette át.
 9. César Baldaccini szobrász, a díj névadója, az aranyozott szobrocska készítője.
 10. Gérard Oury francia színész-rendező – a színészóriás emlékének adózva – a díjat átadta Jeanne de Funès-nek, a 10 évvel korábban elhunyt Louis de Funès özvegyének.
 11. Másodszorra az Histoire(s) du cinéma című, nyolcrészes filmtörténeti munkájának elismeréseképpen.
 12. E második elismerést az indoklás szerint „60 évnyi filmezésért” kapta.
 13. Posztumusz díj A César-díj hivatalos honlapján Romy Shneider neve nem szerepel, azonban a korabeli tudósításokban nyoma maradt a díj posztumusz odaítéléséről a 70 éve született színésznőnek. A jelképes díjat Alain Delon adta át.
 14. Romy Schneider díjai (IMDb)
 15. Másodszorra „az amerikai filmművészetet folyamatosan megújító és egyre gazdagabb karaktert nyújtó alakításaiért”.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]