Ugrás a tartalomhoz

Filmproducer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A filmproducer a filmkészítés pénzügyi feltételeit megteremtő szakember, aki az alkotómunka zavartalan lebonyolításáért is felelős. Tőkét szerez a forgatáshoz, valamint a film munkálatainak átfogó irányítását is ellátja; a bukás vagy a sikerre vitel az ő felelőssége. Munkája jóval a forgatás előtt megkezdődik. Adaptált forgatókönyv esetén az első dolga, hogy a regény filmreviteléért járó jogdíjat kialkudja, ezáltal a történetet megszerezze a produkció számára, majd megszervezi a stábot.

Az Amerikai Egyesült Államokban kétféle produceri rendszer működik.

  • Stúdióproducer: a producer a stúdió alkalmazottja, akik a stúdió vezetésétől kapják a feladatukat, a keretet, a stábot és a szereplőket. Felelősséggel tartozik az executive producer (jelentése ügyvezető producer) felé, aki az adott stúdió vezetője. A producerek gyakran nem alkalmazottak, hanem társvállalkozói a filmstúdióknak.
  • Stúdiófüggetlen producer: az önálló producer keres egy stúdiót a meglévő filmprojektjének finanszírozására. Teljes körű pénzügyi és alkotói irányítást gyakorolnak filmjeik felett.

Magyarországon is két különböző produceri struktúra él.

  • Az általános gyakorlat szerint a filmrendező a kész forgatókönyvéhez keres egy producert, aki a megfelelően előkészített filmtervvel megpályázza többek között a Magyar Mozgókép Közalapítványtól a szükséges önrészt, valamint egyéb magánforrásokat keres a filmhez. Ilyenkor a filmes szerzői jogokat a rendezővel, forgatókönyvíróval közösen birtokolják.
  • A másik rendszer az úgynevezett kreatív producer: saját ötletét megíratja egy forgatókönyvíróval, arra filmrendezőt keres, majd a rendezővel közösen felkutatják a többi alkotótársat, előkészítik a filmet, majd a szokásos finanszírozási csatornákon keresztül megteremti az anyagi feltételeket a gyártáshoz és az utómunkához stb. Ebben az esetben a filmes tulajdonjogokat a producer önállóan birtokolja, valamint a filmművészeti kérdésekben is jelentősebb befolyást gyakorol.

Amerikai producertípusok[szerkesztés]

Angol megnevezés Magyar megnevezés Feladat
Executive Producer főproducer Vezető producer, aki általában reprezentatív feladatot lát el, a filmgyártó vállalat ügyvezető igazgatója; kisebb gyártóknál az executive producer és a producer ugyanaz, ebben az esetben csak a producer megjelölést használják.
Producer producer A produkcióban főleg a pénzügyi részt irányítja.
Co-Producer társproducer A filmkészítés során jellemzően egy vagy több gyártási funkcióért felel. Kisebb felelősséggel rendelkezik mint a producer.
Associate Producer társproducer (titulus) Valójában segédproducer, olyan személy, aki a producertől kapott „produceri feladatok” egy részét látja el, az adott producer közvetlen felügyelete és irányítása alatt.
Production Director Európában a rendezőasszisztenst jelenti
Line Producer főgyártásvezető Felügyeli a film költségvetését; kapcsolattartó a producer, a rendező és a film fő stábtagjai között.
Production supervisor
Production manager gyártásvezető

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Magyar filmproducerek listája

Híres hollywoodi producerek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Film producers
A Wikimédia Commons tartalmaz Filmproducer témájú médiaállományokat.