Mindent Éváról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindent Éváról
(All About Eve)
1950-es amerikai film

Alternatív cím: Lábuk előtt hever a világ
RendezőJoseph L. Mankiewicz
ProducerDarryl F. Zanuck
AlapműMary Orr: The Wisdom of Eve
Műfaj
ForgatókönyvíróJoseph L. Mankiewicz
FőszerepbenBette Davis
Anne Baxter
ZeneAlfred Newman
OperatőrMilton R. Krasner
VágóBarbara McLean
JelmeztervezőEdith Head
DíszlettervezőLyle R. Wheeler
Gyártás
Gyártó20th Century Fox
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő135 perc
Költségvetés1 400 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
BemutatóUSA 1950. október 13.
Bevétel
  • 8 400 000 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 8 489 279 $ (becslés, világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Mindent Éváról témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mindent Éváról (All About Eve), 1950-ben készült fekete-fehér amerikai filmdráma Joseph L. Mankiewicz rendezésében. 1990-ben Lábuk előtt hever a világ címmel mutatta be a Magyar Televízió.[1][2] Beszéljünk Éváról! címmel is hivatkoznak rá.[3]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
Bette Davis Margo Channing szerepében

A film kerettörténet, egy színházi díjátadás képeivel indul, amiben Eve megnyeri a legjobb alakítás díját. Mindenki a fiatal sztárt ünnepli. Narrátorunk visszavezeti a nézőt egy évvel korábbra, amint Margót, a negyvenes sztárt viharos tapssal ünnepli a közönség egy színházi előadás után. Egy előadás után a művészbejáró lépcsőjén feltűnik Eve, aki Margóra vár a kapualjban. Minden este itt várakozik, hogy egy pillanatra láthassa az elhaladó színésznőt. Karen, Margo barátnője épp befelé igyekszik és beszélgetni kezd a fiatal lánnyal, majd beviszi őt Margóhoz. Eve elmeséli nekik szívszorító történetét, miképpen követi a társulatot minden este városról városra. Eve igazi rajongó, minden előadást látott a kezdetektől. Margo megsajnálja a lányt, a kegyeibe fogadja. Eve aznaptól Margo asszisztense lesz. Csendes és visszahúzódó, mindent megtesz Margóért. Közben összebarátkozik Margo élettársával, Billel, aki egyben Margo színházi rendezője. Eve-et időközben befogadja Margo társasága is. A kezdetben kopott, elhanyagolt nőből igazi díva válik. Kivirágzik, Margo ruháit hordja. Közelebbi kapcsolatba kerül Karennel, Margo barátnőjével, akitől folyton szívességeket kér. A darab színházi kritikusa, Addison őrző, de kritikus szemmel figyeli Eve ténykedéseit. Eve-nek egy este lehetősége nyílik, hogy Margo helyett beugorjon egy előadáson. A szerepet tökéletesen játssza. Közben Margo egyre kevésbé kedveli Eve-et, tart attól, hogy átveszi a szerepét, ugyanakkor félti meglévő kapcsolatait. Eve a sikeres bemutató után interjút ad egy lapnak, ahol Margót negatív fényben tünteti fel. A társaság kiutálja. Pár nappal később felajánlkozik Margo élettársának, de a férfi visszautasítja, mivel szereti az idősödő színésznőt. Eve kiborul. A kritikus Richards közben rájön Eve múltbéli történeteiről mesélt hazugságaira, és megzsarolja a lányt.

A filmben egy epizódszerep erejéig feltűnik Marilyn Monroe, aki egy fiatal, kezdő naiv színésznőt alakít egy partijelenetben.

A Margo kegyeibe beférkőző ambiciózus kezdő, Eve maróan szatirikus karriertörténete a film. A színház könyörtelen, gátlástalan világa a korabeli Amerika hidegháborús légkörét tükrözi. A különös szépségű és drámai erejű Bette Davis a bizonytalanságát agresszivitással kompenzáló, excentrikussága ellenére is melegszívű, idősödő sztár megformálásáért elnyerte a legjobb női alakítás díját Cannes-ban.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[4] Magyar hangja
(1. szinkron)[5]
Margo Channing Bette Davis Földi Teri
Eve Harrington Anne Baxter Pápai Erika
Addison DeWitt George Sanders Kránitz Lajos
Karen Richards Celeste Holm Császár Angela
Bill Sampson Gary Merrill Fülöp Zsigmond
Lloyd Richards Hugh Marlowe Szokolay Ottó
Claudia Casswell Marilyn Monroe Kiss Erika

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

A film az 1951-es Oscar-díj átadás nagy győztese volt, 6 Oscar-díjat nyert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lábuk előtt hever a világ. iszdb.hu. (Hozzáférés: 2020. április 6.)
  2. Lábuk előtt hever a világ. FilmVilág. (Hozzáférés: 2020. április 6.)
  3. Elmaradt a Kaliforniai álom mennybemenetele az idei Oscar-gálán. hirado.hu, 2017. február 27. (Hozzáférés: 2020. április 6.)
  4. Szereposztás az IMDb.com szerint
  5. Lábuk előtt hever a világ (All About Eve, 1950) 1. szinkron, 1990, Rex Film Kft., megrendelő: Magyar Televízió, MTV1 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:All About Eve (film)
A Wikimédia Commons tartalmaz Mindent Éváról témájú médiaállományokat.