Három óriásplakát Ebbing határában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Három óriásplakát Ebbing határában
(Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
2017-es amerikai–brit film

A film magyar moziplakátja
A film magyar moziplakátja
RendezőMartin McDonagh
ProducerGraham Broadbent
Pete Czernin
Martin McDonagh
Vezető producerDaniel Battsek
Rose Garnett
David Kosse
Diarmuid McKeown
Bergen Swanson
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróMartin McDonagh
FőszerepbenFrances McDormand
Woody Harrelson
Sam Rockwell
ZeneCarter Burwell
OperatőrBen Davis
VágóJon Gregory
HangmérnökJonathan Gaynor
JelmeztervezőMelissa Toth
DíszlettervezőMerissa Lombardo
Gyártás
GyártóBluprint Pictures
Film 4
Fox Searchlight Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínSylva
Játékidő115 perc
Költségvetés12 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóOlaszország 2017. szeptember 4.
USA 2017. október 7.
Magyarország 2018. január 25.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24617/2017)
Bevétel158 773 427 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Három óriásplakát Ebbing határában témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Három óriásplakát Ebbing határában (eredeti cím: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 2017-ben bemutatott brit-amerikai filmdráma Martin McDonagh rendezésében. A produkció a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, és jelölték a fesztivál nagydíjára, az Arany Oroszlánra. Öt BAFTA-díjat és négy Golden Globe-díjat nyert el, köztük a legjobb film, forgatókönyv, női főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A 90. Oscar-gálán hét Oscar-díjra jelölték, ebből Frances McDormand a legjobb női főszereplő díjat, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjat kapta meg.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Az Ebbing nevű fiktív kisvárosban hét hónapja megerőszakolták és meggyilkolták Mildred Hayes (Frances McDormand) kamaszlányát, Angelát. Mivel a nyomozásnak nem sikerült semmilyen eredményt felmutatnia, az anya úgy dönt, hogy reagál a városi rendőrség tehetetlenségére. A feladatának ellátására képtelen helyi hatóság vezetőjével szembeni csalódása miatt, a kisvárost elkerülő út mentén, ugyanazon a helyen, ahol a lányának a holttestét elégették az elkövetők, három hirdetőtáblát bérel, havonta 5000 dollárért. A három óriásplakáton három mondatnyi provokatív üzenetet helyez el az ebbingi rendőrfőnöknek, Bill Willoughby (Woody Harrelson) seriffnek címezve:

„Miközben haldoklott, megerőszakolták.”, „Még mindig nem tartóztattak le senkit?”, „Hogy lehet ez, Willoughby rendőrfőnők?”

A hirdetményeket a migránsgyűlölő, rasszista és iszákos Jason Dixon (Sam Rockwell) közrendőr fedezi fel, amikor éjszaka éppen kiragasztják a munkások. Mivel az üzenetek nem mindenkinek tetszenek a városban, Mildred a helyiek és a rendőrség céltáblájává válik. A növekvő gyűlölködés és az eldurvuló rendőri intézkedések miatt a városban egymás ellen fordulnak az emberek. A lányát gyászoló elkeseredett anya alkalmazottját letartóztatják, hogy ne tudja üzemeltetni az ajándékboltját, Dixon közrendőr pedig megfenyegeti a hirdetőtáblákat üzemeltető cég tulajdonosát.

Woody Harrelson Willoughby seriff szerepében a film forgatásakor 2016-ban

Mildredet meglátogatja volt férje, Charlie, aki számonkéri rajta a plakátok kihelyezését, mert szerinte azok nem hozzák vissza a lányukat. Angela haláláért is Mildredet hibáztatja, aki állandón veszekedett vele. A nő azonban nem hátrál meg és nem szedeti le a plakátokat, amelyek tartalmáról a helyi televízió is hírt ad. A riportot követően a seriff meglátogatja Mildredet és elbeszélget vele. Elmondja, hogy ő mindent megtett a nyomozás sikere érdekében és nem tartja jogosnak a kritikát. Elmondja azt is, hogy rákbeteg. Mildreddel a helyi pap is elbeszélget, aki arra figyelmezteti, hogy a városiaknak nem tetszenek a plakátok.

Egy fogászati kezelés során Mildred megsebesíti a fogorvosát, aki egy ép fogát akarja kihúzni, emiatt Mildredet beviszik kihallgatásra a seriff hivatalába. A kihallgatást a rendőrfőnök vezeti, aki váratlanul rosszul lesz és vért hány. A rákbeteg seriff feleségével és két kislányával idillikus napsütéses hétvégét tölt el egy vízparton, majd hazatérve az istállóban egy fekete zsákot húz a fejére és pisztollyal végez magával, mert nem akarta, hogy családja lássa a testi leépülését. Több embernek búcsúlevelet hagy, köztük Mildrednek is, akinek a plakátok bérleti díját titokban újabb egy hónapra kifizette.

Az anyjával élő Jason Dixon közrendőr ezután rátámad a hirdetőiroda ártatlan tulajdonosára, akit csúnyán összever, majd az iroda emeleti ablakából az utcára hajít. A Dixon által elkövetett rendőri erőszak miatt Abercrombie, az új színes bőrű rendőrfőnök kirúgja őt a rendőrségtől. Aznap este egy ismeretlen felgyújtja az óriásplakátokat. Mildred éppen arrafelé autózik a fiával, de poroltóikkal nem tudják eloltani a hatalmas lángokat.

Mildred kicsiny szuvenírboltjába egy idegen férfi érkezik, aki Angela erőszakos haláláról beszél és közben súlyosan megfenyegeti a nőt, de amikor a seriff özvegye belép az üzletbe, elmenekül. Mrs. Willoughby a rendőrfőnök búcsúlevelét hozta Mildrednek. Az üzenetben a seriff megírja, hogy az ő halálában nem terheli felelősség, és reméli, hogy a bűnöst valahol egyszer el fogják kapni.

Éjszaka a kihalt rendőrségi irodában a kirúgott Dixon a búcsúlevelet olvassa, amiben Willoughby seriff arról ír, hogy a gyűlölet nem old meg semmit. Mivel Dixon közben fülhallgatóval zenét hallgat, nem hallja meg Mildred telefonhívását, aki így akar megbizonyosodni róla, hogy nincs bent senki, ezután Molotov-koktélokat dob a rendőrség épületére. Amikor Dixon az égő épületből kimenekül, égési sérüléseket szenved és a kórházban egy kórterembe kerül az óriásplakátokat kihelyező hirdetőiroda általa összevert tulajdonosával.

Mildred ismerőse és titkos hódolója, James (Peter Dinklage), tanúja volt a gyújtogatásnak, de az új rendőrfőnöknek azt állítja, hogy Mildreddel együtt a lakásán voltak és nem látták az elkövetőt. A törpe növésű James az alibiért cserébe egy éttermi vacsorát kér az asszonytól. A vendéglőben összetalálkoznak Charlie-val és 19 éves barátnőjével, Penelope-pal, ekkor Charlie négyszemközt elismeri Mildrednek, hogy ő gyújtotta fel a hirdetőtáblákat.

Dixont kiengedik a kórházból, majd egy bárban véletlenül kihallgatja, hogy egy férfi egy lány megerőszakolásával dicsekszik a társának. Dixon, miután megfigyelte, hogy az illető autója idahoi rendszámú, verekedést provokál és közben durván belekarmol az erőszakolásról beszélő ember arcába, amire a két férfi a megégett Dixont jól összeveri. A volt rendőr ezután otthon a körmei alatt maradt vérnyomokat egy üvegcsébe teszi és elküldi DNS-vizsgálatra. Abban reménykedik, hogy Angela gyilkosával találkozott, de a seriff elmondja neki, hogy a DNS-minta negatív és az illető akkor nem is tartózkodott az országban (feltehetően egy hivatásos katonáról van szó).

Mildred és az immár segíteni akaró Dixon az asszony házában megbeszélik a kialakult helyzetet, és arra jutnak, hogy a megerőszakolásról beszélő idegen férfi mindenképpen bűnös az általa elkövetett bűntett miatt, tehát megérdemli, hogy megöljék. Dixon megszerzi a férfi címét a rendszám alapján, és egy puskát a csomagtartóba rakva elindulnak Idaho felé. Útközben Mildred bevallja, hogy ő gyújtotta fel a rendőrség épületét, de Dixont ez nem lepi meg.

Vannak fenntartásaik azzal kapcsolatban, hogy mit fognak csinálni a férfival, ha megérkeznek. Végül Mildred, aki a volánnál ül azt mondja: „útközben még eldönthetjük” és utaznak tovább.

Frances McDormand
Woody Harrelson
Sam Rockwell

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[2]
Frances McDormand Mildred Hayes Kiss Mari
Woody Harrelson Willoughby seriff Stohl András
Sam Rockwell Dixon, közrendőr Rajkai Zoltán
Abbie Cornish Anne, Willoughby felesége Bogdányi Titanilla
Lucas Hedges Robbie Baráth István
Željko Ivanek Cedric Fazekas István
Caleb Landry Jones Vörös Welby Czető Roland
Clarke Peters Abercrombie seriff Papp János
Samara Weaving Penelope Kis-Kovács Luca
John Hawkes Charlie Végh Péter
Peter Dinklage James Láng Balázs
Kerry Condon Pamela Csuha Bori
Darrell Britt-Gibson Jerome Szabó Máté
Amanda Warren Denise Laurinyecz Réka
Kathryn Newton Angela Csifó Dorina
Alejandro Barrios Latino Gacsal Ádám
Riya May Atwood Polly Pál Zsófia
Solah Atwood Jane Borsi Boglárka
Malaya Rivera Drew Gabriella Forrester Mohácsi Nóra
Sandy Martin Mama Horváth Zsuzsa
Jerry Winsett Geoffrey Bácskai János
Allyssa Barley lány Berkes Boglárka
William J. Harrison fiú Berkes Bence

További magyar hangok: Czifra Krisztina, Farkas Zita, Fehérváry Márton, Gyurin Zsolt, Kadosa Patrik, Kajtár Róbert, Kotányi Bence, Lipcsey Bori, Németh Attila István, Papucsek Vilmos, Zöld Csaba

Háttértörténet[szerkesztés]

McDonagh már korábban is a fekete humor stílusában rendezte két filmjét, az Erőszakikat és A hét pszichopata és a si-cut. Az új ötlet évekkel korábban fogalmazódott meg benne. Történt, hogy a buszon zötykölődött, mikor három hatalmas plakát ötlött a szeme elé az út mentén. A plakátokon egy frusztrált, elégedetlen polgár hallatta hangját: "Miért nem oldotta meg az ügyet a rendőrség?". McDonagh már nem emlékezett pontosan, merre utazhatott aznap, de inspirálódva a személy bátorságától kitalálta, hogy egy édesanya rejtőzhet a háttérben, akinek megerőszakolták és megölték a lányát.[3]

McDonagh a forgatókönyvet már úgy írta meg, hogy Sam Rockwellnek és Frances McDormandnak szánta a két kulcsszerepet.[4] McDormand azonban nem fogadta el az ajánlatot, mert idősnek érezte magát arra, hogy tinédzser lánya legyen egy filmben (már hatvanéves elmúlt). Javasolta, hogy inkább írják át a forgatókönyvet egy nagymamával a főszerepben, de McDonagh nem tágított. Végül McDormand férje, a szintén rendező Joel Coen győzte meg a feleségét, tekintve, hogy ez a lázadó édesanya szerep nem mindennapi.

Kritika[szerkesztés]

A produkció 92%-os minősítést kapott a Rotten Tomatoeson 304 értékelés alapján. A kritikusok elégedettek voltak a filmmel különös hangvétele ellenére: Dühtől forrongó film, amely egybefogja a valószínűtlen humort, az őszinte gyengédséget és az elképzelhetetlen erőszakot. – írta Alexandra McAaron.[5]

A metacritic 88 pontot adott ötven értékelés alapján a filmnek.[6] A film nem a helyes megoldást mutatja a magát nagyra tartó rendőrség, a férfias erőszak és a kiváltságok ellen, de egyértelműen eljátszik a gondolattal. – írta a Variety. – Ez egy érzelmi puzzle, amit egy költő rak ki trükkösen forgatva a darabokat.[7]

McDonagh szeret az erőszak témáján csellengni, megnevettetni az elmondhatatlanon. – írta a New York Times, valamint dicsérte McDormand természetes stílusát a fájdalom és a düh kifejezésére.[8]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
BAFTA-díj Legjobb film Elnyerte
Az év legjobb brit filmje Elnyerte
Legjobb eredeti forgatókönyv Elnyerte
Legjobb női főszereplő (Frances McDormand) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Sam Rockwell) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Woody Harrelson) Jelölve
Legjobb operatőr Jelölve
Legjobb vágás Jelölve
David Lean-díj a legjobb rendezőnek Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb filmdráma Elnyerte
Legjobb forgatókönyv Elnyerte
Legjobb rendező Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
Legjobb női főszereplő (Frances McDormand) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Sam Rockwell) Elnyerte
Oscar-díj Legjobb film Jelölve
Legjobb női főszereplő (Frances McDormand) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Sam Rockwell) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Woody Harrelson) Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
Legjobb eredeti forgatókönyv Jelölve
Legjobb vágás Jelölve
Screen Actors Guild-díj Legjobb női főszereplő (Frances McDormand) Elnyerte
Legjobb szereplőgárda (mozifilm) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Sam Rockwell) Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Woody Harrelson) Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 90. Oscar-gála közvetítése
  2. iszdb.hu
  3. McDonagh a Három óriásplakát Ebbing határában című filmjéről (angol nyelven). Rolling Stone Magazin. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 22.)
  4. Rolling Stone
  5. Három óriásplakát Ebbing határában a Rotten Tomatoeson (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. február 22.)
  6. Három óriásplakát Ebbing határában a metacriticen (angol nyelven). metacritic. (Hozzáférés: 2018. február 22.)
  7. Variety betekintés (angol nyelven). Owen Gleiberman. (Hozzáférés: 2018. február 22.)
  8. Az erőszak és mások fájdalma: Három plakáton (angol nyelven). New York Times. (Hozzáférés: 2018. február 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]