A visszatérő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A visszatérő
(The Revenant)
2015-ös amerikai film

Hugh Glass (DiCaprio) és az őt támadó grizzly medve
Hugh Glass (DiCaprio) és az őt támadó grizzly medve
RendezőAlejandro G. Iñárritu
ProducerSteve Golin
Alejandro G. Inárritu
David Kanter
Arnon Milchan
AlapműMichael Punke: A visszatérő
Műfaj
ForgatókönyvíróAlejandro G. Inárritu
Mark L. Smith
FőszerepbenLeonardo DiCaprio
Will Poulter
Tom Hardy
Domhnall Gleeson
ZeneSzakamoto Rjúicsi
Carsten Nicolai
OperatőrEmmanuel Lubezki
VágóStephen Mirrione
JelmeztervezőJacqueline West
DíszlettervezőJack Fisk
Gyártás
GyártóAnonymous Content
Regency Enterprises
OrszágUSA USA
Nyelvangol, francia + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő156 perc
Költségvetés135 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA 20th Century Fox
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2015. december 25.
Magyarország 2016. január 14.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel519,7 millió $[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A visszatérő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A visszatérő (eredeti cím: The Revenant) 2015-ben bemutatott amerikai epikus életrajzi thriller-kalandfilm, melyet Alejandro G. Iñárritu rendezett. A főszerepben Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter és Domhnall Gleeson látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. december 25-én mutatták be. A magyarországi bemutató dátuma 2016. január 14., eredeti hanggal, magyar felirattal, az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A Metacritic oldalán a film értékelése 76% a 100-ból, ami 50 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Visszatérő 80%-os minősítést kapott, 346 értékelés alapján.[4] A filmről pozitív visszajelzések érkeztek a kritikusoktól; dicsérték DiCarprio és Hardy filmbeli alakítását, valamint Iñárritu rendezőt és Lubezki operatőrt. A film megtörtént események alapján készült. 2016. február 29-én a 88. Oscar-gálán DiCaprio megnyerte élete legelső Oscar-díjat, ami a legjobb férfi főszereplőnek járó díj volt.[5]

A film középpontjában egy Hugh Glass (DiCaprio) nevű férfi áll, aki bosszút akar állni egyik társán, miután az megölte a fiát, majd őt magát is meg akarta ölni, végül magára hagyta meghalni. A medvetámadás során szétmarcangolt férfi hegyen, erdőn, folyón, vérben, sárban kúszik, hogy bosszút állhasson...

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1823-ban járunk. Egy prémvadászokból álló expedíció a későbbi Dél-Dakota állam vadonjában, a Missouri folyó vidékén vadászik, hogy aztán jó áron adja el a szőrmét. A csapatot egy Andrew Henry (Domhnall Gleeson) nevű "kapitány" vezeti. A helyi őslakosok, az arikara indiánok ezt nem nézik jó szemmel, rajtaütést szerveznek. Mindössze a vadászok fele menekül csak meg egy bárkán, megmentve annyi prémet, amennyit tudnak, miközben az indiánok megállás nélkül nyilazzák őket. A túlélő vadászok nagyobbik része Henry vezetésével a hosszabb, hegyeken át vezető szárazföldi utat választja, tudván, hogy a folyó következő szakaszán ki lennének téve az indiánok további, végzetes támadásainak. A csapat hamarosan még lassabban tud haladni, ugyanis Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), az egyik tapasztalt vadász belebotlik egy bocsait féltő termetes grizzly medvébe, amikor egy kicsit eltávolodik a csapattól.

A felbőszült grizzly vadul támad, majd szétmarcangolja a férfit. A súlyosan megsebesült Glass belelő egyet a medvébe, végül megöli őt a késével. Bár már halottnak érzi önmagát, a többiek képesek kezdetleges orvosi ellátást nyújtani neki. Valamennyire sikerül összevarrniuk a hátán, illetve a nyakán található mély sebeket. Glass sérülése súlyos, ezért rögtönzött hordágyon vonszolják, amitől az útjuk egyre nehézkesebben halad. A hegyeken azonban már nem tudják feljuttatni, ezért a csapat egyik tagja, a Glassra már előzőleg is sokat morgó John Fitzgerald (Tom Hardy) hajlandó jó pénzért ott maradni és vigyázni rá. Mindenki meg van róla győződve, hogy Glass hamarosan meghal. Fitzgerald és két fiatal társa vele maradnak, hogy halála után eltemethessék és később induljanak a csoport után. Azonban a türelmetlen Fitzgerald előbb Glasst akarja megölni, de ez nem sikerül neki, mert annak félvér fia, Sólyom ezt megakadályozza, azonban Fitzgerald őt öli meg. Másik társának, a gyilkosságot nem látó ifjú Bridgernek (Will Poulter) azt hazudja, hogy indiánokat látott a környéken, és menekülniük kell. Mivel szerinte Glass úgyis meghal, egy rögtönzött gödörbe vonszolja és földet borít rá. Így nélküle indulnak vissza. Ezután kezdődik el Hugh Glass könyörtelen küzdelme a természettel, hogy hazajusson és bosszút állhasson. A férfi hóban, fagyban, sárban, vérben kúszik az életben maradásért és a bosszúért. Ennek során a túlélésért harcolva egy alkalommal vastag medvebundába burkolózva gázol bele a jeges folyóvízbe, máskor egy elpusztult ló tetemét felvágva, annak még meleg véres testüregében vészeli át a fagyos éjszakát.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Tom Hardyt a filmben nyújtott alakításáért 2016-ban a legjobb férfi mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték
Színész Szereplő Magyar hang[6]
Leonardo DiCaprio Hugh Glass, egy prémvadász, aki üldözi fia gyilkosát Hevér Gábor
Tom Hardy John Fitzgerald, a csapat egyik tagja, aki végez Glass fiával, Sólyommal Király Attila
Will Poulter Jim Bridger, a csoport legfiatalabb prémvadásza Penke Bence
Christopher Rosamond Kardos Róbert
Robert Moloney Dave Kisfalusi Lehel
Domhnall Gleeson Andrew Henry százados, a csapat vezetője Zámbori Soma
Forrest Goodluck Sólyom, Glass fia Baráth István
Paul Anderson Anderson Schneider Zoltán
Brendan Fletcher Fryman Törköly Levente
Joshua Burge Bajszos Bill Makranczi Zalán
Kristoffer Joner Murphy Holl Nándor
Lukas Haas Jones Dévai Balázs

További magyar hangok: Vári Attila, Bolla Róbert, Sarádi Zsolt, Bartók László, Bercsényi Péter, Bordás János, Élő Balázs, Fehérváry Márton, Hegedüs Miklós, Horváth Illés, Jakab Csaba, Kapácsy Miklós, Mesterházy Gyula, Maróti Attila, Szrna Krisztián, Sörös Miklós, Németh Attila István

Forgatás[szerkesztés]

A film Michael Punke 2002-ben írt The Revenant című igaz történeten alapuló kiadatlan kéziratából készült. Akiva Goldsman producer már 2001-ben lecsapott a kézirat jogaira, a filmet Dave Rabe forgatókönyve alapján Samuel L. Jackson főszereplésével akarta elkészíteni, azonban Park Chan-wook filmrendező elhagyta a produkciót. 2010-ben merült fel újra a filmforgatás lehetősége, amikor Mark L. Smith forgatókönyvíró új adaptációt írt a kéziratból. A rendező John Hillcoat, a főszereplő Christian Bale lett volna. 2010 októberben John Hillcoat rendező elhagyta a produkciót. 2011 októberében került a kézirat Alejandro G. Iñárritu rendezőhöz, aki a főszerepet Leonardo DiCapriónak ajánlotta fel. Azonban mivel Iñárritu akkor még a Birdman, Leonardo DiCaprio pedig A Wall Street farkasa című filmen dolgozott, a forgatás csak 2014 októberében kezdődött meg.

Alejandro G. Iñárritu rendező és Emmanuel Lubezki operatőr a négy Oscar-díjat kapott Birdman című filmben dolgozott először együtt. Iñárritu azt akarta, hogy ne legyen vágás a filmben, és a forgatás időrendi sorrendben történjen. A néző mindvégig folyamatos jelen időben látja a cselekményt. A minél nagyobb valószerűség érdekében csak természetes fényt használtak. A forgatás szinte mindvégig fagyos hőmérsékleti körülmények között zajlott, méteres hóban, fagyos folyóban. A filmet eredetileg a kanadai Sziklás-hegységben tervezték leforgatni, de amikor az idő enyhülni kezdett és elolvadt a hó, akkor Argentínába mentek folytatni a havas tájon a forgatást. A stáb, valamint a felszerelés utaztatása nem ment könnyen és mivel a természetes fény csak napi néhány órában állt rendelkezésre, az eredetileg 80 naposra tervezett forgatási időtartam 9 hónapra nyúlt.

Erőszakossága miatt az Amerikai Korhatár Bíróság (MPAA) "17 év alatt szülői/nagykorú felügyelet szükséges" kategóriába sorolta.

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film gyártási költsége 135 millió dollár volt. Amerikában 2015. december 25-én, Magyarországon 2016. január 14-én került bemutatásra.

Időszak észak-amerikai bevétel észak-amerikai összbevétel
2015. december 25-31 $ 872 519 $ 872 519
2016. január 1-7 $ 684 382 $ 1 556 901
2016. január 8-14 $ 56 617 868 $ 58 174 769

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A visszatérő. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. december 28.)
  2. A VISSZATÉRŐ. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. december 28.)
  3. The Revenant. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. december 29.)
  4. A VISSZATÉRŐ. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. december 29.)
  5. DiCaprio legelső Oscar-díja. ujszo. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 4.)
  6. ISzDb – A Visszatérő (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. december 28.)

További információk[szerkesztés]