Korcs szerelmek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Korcs szerelmek
(Amores perros)
2000-es mexikói film

Valeria, Daniel és Richie kutya
Valeria, Daniel és Richie kutya
Rendező Alejandro González Iñárritu
Producer Alejandro González Iñárritu
Vezető producer Francisco González Compeán
Martha Sosa Elizondo
Műfaj
Forgatókönyvíró Guillermo Arriaga
Főszerepben Emilio Echevarría
Gael García Bernal
Goya Toledo
Álvaro Guerrero
Vanessa Bauche
Jorge Salinas
Marco Pérez
Zene Gustavo Santaolalla
Operatőr Rodrigo Prieto
Vágó Luis Carballar
Alejandro González Iñárritu
Fernando Pérez Unda
Jelmeztervező Gabriela Diaque
Díszlettervező Julieta Álvarez
Gyártás
Gyártó Altavista Films
Ország Mexikó
Nyelv spanyol
Forgatási helyszín Mexikó
Játékidő 154 perc
Költségvetés 2 400 000 $
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom
BemutatóFranciaország 2000. május 14.
Mexikó 2000. június 16.
Magyarország 2002. február 7.
Korhatár18 IV. kategória (F/1507/J)
Bevétel 20 908 467 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Korcs szerelmek (eredeti címén Amores perros) egy 2000-ben bemutatott mexikói filmdráma. A 21 grammot és a Babelt megelőzve a rendező halál trilógiájának első része. Bár történetében nem, de felépítésében hasonlít a Ponyvaregényre, ezért időnként „A mexikói Ponyvaregényként” hivatkoznak rá.[2] Három különálló történetet mutat be, melynek szereplőit valamilyen szinten egy autóbaleset kapcsolja össze. Mindhárom történet legfontosabb témája a hűség és a hűtlenség, részben kutyák és emberek, de legfőképpen emberek és emberek közötti vonatkozásban.

Többek között elnyerte a Cannes-i fesztivál Kritikusok Hetének nagydíját, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film három különböző történetet mutat be egymás után, néha a másik két történet szereplői is megjelennek bennük.

Susana és Octavio története[szerkesztés]

A film első jeleneteként két fiatalember, Octavio és egy társa egy autóban ülve menekül egy őket üldöző jármű elől, hátsó ülésükön egy vérző kutyával. A hajsza oda torkollik, hogy Octavióék nagy sebességgel nekiütköznek egy vétlen autónak.

A következő jelenet Ocatavio családjának házában játszódik: itt él Octavio anyjával, bátyjával (Ramiro) és annak párjával, Susanával, valamint Susanáék babájával. Amikor Susana hazajön, az ajtón kifut az utcára Kávé nevű kutyájuk, aki összetalálkozik a kutyaviadalokban érdekelt Jarocho kutyájával, rátámad és elpusztítja azt. Ebből származik Octavio ötlete, hogy megpróbáljon pénzt keresni kutyaviadalokból Kávé segítségével. A pénz azért kell neki, mert ő is Susanába szerelmes, és el akarja hagyni vele Mexikóvárost, de Susana nem hajlandó erre, annak ellenére sem, hogy párja, Ramiro sokszor erőszakosan bánik vele.

Amikor Octavio először keresi fel a kutyaviadalokat rendező hely gazdáját, az először vonakodik, de amikor megtekint egy rövid küzdelmet Octavio kutyája és egy régi harci kutya között, beleegyezik, hogy Kávé is részt vegyen a viadalokban. A szerencse Octavio mellé áll: kutyája sorra nyeri a küzdelmeket, többek között Jarocho állatait is többször legyőzi. Egy ilyen harc során, amikor ismét Kávé áll nyerésre Jarocho kutyája ellen, Jarocho feldühödik és lelövi Kávét. Ekkor Octavio és vele levő társa elhagyják a házat, de még mielőtt végleg távoznának, Octavio hirtelen visszamegy, és hasba szúrja Jarochót. Ekkor kezdődik az az autós üldözés, amit a film kezdetén láthattunk.

Még ezelőtt azonban Octavio, aki Susana miatt szeretné eltenni bátyját az útból, megegyezik a kutyaviadalokat vezénylő körökkel, akik elkapják Ramirót és alaposan elverik, pont abban a pillanatban, amikor Octavio és Susana otthon szerelmeskednek. Susana viszont továbbra is hű marad Ramiróhoz, nem hajlandó Octavióval elszökni, sőt, Ramiróval és a gyerekkel ők tűnnek el. Ramiro rablásokat kezd elkövetni, hogy pénzhez jusson, de egy bankrablás során egy rendőr lelövi. Temetésén Octavio utoljára könyörög Susanának, hogy menjenek el Ciudad Juárezbe, de a buszállomáson Octavio hiába várja Susanát, ő nem érkezik meg.

Valeria és Daniel története[szerkesztés]

Daniel egy neves magazin kiadója, aki elhagyja feleségét és két kislányát Valeria, a híres spanyol modell kedvéért, aki reklámkampányokban és televíziós műsorokban is szerepel. Daniel egy új lakást vásárol Valeria és saját maga számára, ahova be is költöznek Valeria kutyájával, Richie-vel együtt. Az egyik ablakból kinézve pont egy olyan óriásplakát látható, melyen Valeria egész alakos képe szerepel. A lakás padlója azonban egy helyen hibás: a parketta beszakad és egy lyuk keletkezik ott.

Ezután következik az a jelenet, amikor Valeria autójába váratlanul belecsapódik Octavióéké. Valeria súlyos sérüléseket szenved és kerekesszékbe kényszerül. Másnap, amikor Valeria szeretett kutyájával játszik, a labda begurul a padlón keletkezett lyukba, Richie befut utána, de nem jön vissza. Ezután napokig próbálják kicsalogatni onnan a kutyát, de csak patkányokat találnak, illetve Richie hangját hallják a lakás különböző pontjain a padló alól. Valeria sérülése miatt nem folytathatja modell-pályafutását, és az otthoni napközbeni magány is nyomasztóan hat rá, nem csoda, hogy hamarosan feszültség keletkezik közte és Daniel között. Egy nagyobb veszekedés után Valeria bezárkózik szobájába, ahol később Daniel eszméletlen állapotában talál rá. Kiderül, hogy amikor egyedül próbálta megkeresni a kutyáját, a megerőltetéstől trombózisa keletkezett, aminek következtében a lábát amputálni kell. Daniel elkeseredésében több helyen is felbontja a padlót, hogy előkerítse valahogy Richie-t, végül sikerrel jár. Amikor Valeria hazajön a kórházból, szomorúan tapasztalja, hogy az ablakból látható reklámját is leszedték.

Szakáll és Maru története[szerkesztés]

Szakáll régen egy magánegyetem oktatója volt, de amikor lánya, Maru, még nagyon kicsi volt, elhagyta családját, gerillának állt, börtönbe került, majd szabadulása után bozontos szakállú hajléktalanként tengeti életét kóbor kutyákat maga mellé gyűjtve, és nem mellesleg bérgyilkosságokat követ el.

Leonardo, az a rendőr, aki annak idején Szakállt letartóztatta, és akivel Ramiro is „összefutott” a bankrabláskor, most már Szakáll barátja. Ő ajánlja egy Gustavo Garfias nevű férfinak, aki meg akarja öletni üzlettársát (Luis Miranda Solarest, aki egyben féltestvére is), hogy keresse fel Szakállt. Szakáll el is vállalja, napokig követi az áldozatot, de pont amikor egy utcasarkon elérkezne a halálos lövés pillanata, megtörténik az autóbaleset. A keletkező csődületben nem sütheti el a fegyverét, inkább odamegy az egyik roncshoz, ahol rátalál Octavio összegyűjtött pénzére, és el is lopja azt. Sőt, rátalál a sebesült Kávé kutyára is, észleli, hogy az még él, ezért azt is elviszi magával és meggyógyítja.

Amikor Szakáll egy újságban észreveszi a hírt, miszerint volt felesége meghalt, elszomorodik. Elmegy a temetésre, ahol messziről láthatja lányát és elhunyt feleségének nővérét is, aki felismeri. Hazatérve Szakáll észreveszi, hogy a legújabb befogadott kutyája (amiről nem tudta, hogy korábban mennyi viadalt megnyert) elpusztította az eddig maga köré gyűjtött többi kedves kutyáját. Mérgében le akarja lőni Kávét is, de aztán megsajnálja és visszateszi a fegyvert.

Nem sokkal később végre sikerül elkapnia Luis Miranda Solarest, de nem öli meg, hanem magával viszi és otthon megbilincseli. Másnap elhívja megbízóját, Garfiast is, aki rémülten látja, hogy Szakáll nem végezte el a munkát: Solares még él. Szakáll a döbbent Garfias kezébe adja a fegyvert, hogy ha akarja, hát ölje meg, akit el szeretett volna tenni láb alól. Garfias nem teszi meg, így Szakáll őt is megkötözi. Másnap Szakáll megborotválkozik, szemüveget vesz, és egy teljesen új kinézettel lép ki a világba. De még mielőtt kilépne, a két megkötözött ember közé félútra letesz egy pisztolyt és eloldja kötelékeiket. A filmből nem tudjuk meg, velük mi történt.

Ezután Szakáll igazolványképet készíttet magáról, belopódzik lánya házába, egy családi fényképre beragasztja a saját képét, a párna alá pedig több köteg pénzt tesz be. Ezután felhívja lánya üzenetrögzítőjét, ami ott található a szobában, és elmondja, hogy ő Maru valódi apja, és mennyire sajnálja, hogy kis korában elhagyta őt.

Az utolsó jelenetben Szakáll egy város melletti autótelepen eladja Garfias autóját, ahol a telep vezetője megkérdezi, hogy hívják a kutyáját. Ő azt válaszolja: „Fekete”. Ezután azt látjuk, amint Szakáll és Fekete a város irányába indulnak egy kopár pusztaságon és alakjuk elveszik a messzeségben.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereposztás
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Szőrfej Emilio Echevarría Varga Tamás
Octavio Gael García Bernal Seszták Szabolcs
Valeria Goya Toledo Hámori Eszter
Daniel Álvaro Guerrero Rosta Sándor
Susana Vanessa Bauche Szénási Kata
Luis Jorge Salinas Kárpáti Levente
Ramiro Marco Pérez Betz István
Gustavo Rodrigo Murray Bognár Tamás
Jorge Humberto Busto Minárovits Péter
Mauricio Gerardo Campbell Szűcs Sándor
További magyar hangok
Bessenyei Emma, Bodrogi Attila, Csifó Dorina, Kajtár Róbert, Lázár Sándor, Lugosi Domonkos, Lugosi Fábián, Németh Gábor, Tamási Nikolett, Végh Ferenc, Welker Gábor

Fogadtatás, kritikák[szerkesztés]

A film igen nagy sikert ért el, az első hétvégén még csak két helyen vetítve 61 047 $-os bevételt könyvelhetett el, később világszerte összesen több mint 20 millió dollárosat.

Voltak, akik kifogásolták a kutyaviadalok jeleneteit, de a rendező megnyugtatott mindenkit: a forgatás során egyetlen állat sem sérült meg, a kutyák valójában csak játszottak. A filmbeli elpusztult kutyák a valóságban ideiglenesen elaltatott állapotban voltak. A harcok filmbeli valósághűségét csak a gyors vágások és a hanghatások fokozták.

Az IMDb értékelése szerint a film 8,1 pontot ért el a maximális 10-ből, ezzel még 2013-ban is a legjobb 250 film között szerepel.[3]

A Rotten Tomatoes 111 kritikája szerint csak 7,8 pontot ért el a 10-ből, viszont az írások 92%-a pozitív. Ugyanitt kb. 100 000 nézői szavazat alapján a film pontszáma 4,2 / 5, a tetszésindex 93%.[4]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

2000 ACE-díjak Legjobb színész Gael García Bernal Elnyerte
2000 ACE-díjak Legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2002 ALMA-díj Kiemelkedő nem angol nyelvű film Elnyerte
2000 Amerikai Filmintézet Közönségdíj, legjobb játékfilm Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Arany Ariel Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb színész Gael García Bernal Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb mellékszereplő Gustavo Sánchez Parra Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb operatőr Rodrigo Prieto Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb szerkesztés Alejandro González Iñárritu, Luis Carballar, Fernando Pérez Unda Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb első mű Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb smink D. Ruiz Gameros, Marco Antonio Rosado Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb díszlet Melo Hinojosa, Julieta Álvarez Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb hang Antonio Diego, Martín Hernández, Geoffrey G. Rubay, Rudy Pi Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb speciális hatások Alejandro Vázquez Elnyerte
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb művészeti rendezés Brigitte Broch Jelölés
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb jelmeztervezés Gabriela Diaque Jelölés
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb filmzene Gustavo Santaolalla, Daniel Hidalgo Jelölés
2001 Ariel-díj (Mexikó) Ezüst Ariel, legjobb eredeti forgatókönyv Guillermo Arriaga Jelölés
2002 BAFTA-díj Legjobb nem angol nyelvű film Elnyerte
2002 Bodil-díj Legjobb nem amerikai film Jelölés
2000 Bogotai Filmfesztivál Közönségdíj, legjobb film Elnyerte
2000 Bogotai filmfesztivál Circolo Precolombino de Oro, legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Bogotai Filmfesztivál Circolo Precolombino de Oro, legjobb film Elnyerte
2001 Bostoni filmkritikusok Legjobb nem angol nyelvű film Elnyerte
2001 Bostoni filmkritikusok Legjobb új rendező Alejandro González Iñárritu 2. hely
2001 Brit Független Filmdíjak Legjobb nem brit független film Jelölés
2000 Camerimage Arany Béka Rodrigo Prieto Elnyerte
2000 Cannes-i filmfesztivál A Kritikusok Hetének nagydíja Elnyerte
2000 Cannes-i filmfesztivál Fiatal Kritikusok Díja, legjobb játékfilm Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2002 Chicagói filmkritikusok Legjobb nem angol nyelvű film Jelölés
2000 Chicagói nemzetközi filmfesztivál Közönségdíj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Chicagói nemzetközi filmfesztivál Arany Hugo, legjobb film Elnyerte
2000 Chicagói nemzetközi filmfesztivál Ezüst Hugo, legjobb színész Emilio Echevarría, Gael García Bernal Elnyerte
2002 Chlotrudis-díj Legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Jelölés
2002 Chlotrudis-díj Legjobb film Jelölés
2002 Chlotrudis-díj Legjobb eredeti forgatókönyv Guillermo Arriaga Jelölés
2002 Cinema Brazil Grand Prize Legjobb nem portugál nyelvű film Elnyerte
2000 Déli Fesztivál (Oslo) Déli filmek-díj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Edinborough-i nemzetközi filmfesztivál Legjobb új rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2002 Empire Awards Independent Spirit Award Alejandro González Iñárritu Jelölés
2001 Ezüst Kondor (Argentína) Legjobb külföldi film Elnyerte
2001 Fantasporto Nemzetközi Fantáziafilm-díj, legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 Fantasporto Nemzetközi Fantáziafilm-díj, legjobb film Elnyerte
2001 Fantasporto Nemzetközi Fantáziafilm-díj, legjobb forgatókönyv Guillermo Arriaga Elnyerte
2000 Genti nemzetközi filmfesztivál Nagydíj Elnyerte
2001 Golden Globe-díj Legjobb nem angol nyelvű film Jelölés
2000 Havannai filmfesztivál Coral-díj, legjobb első munka Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Havannai filmfesztivál Kubai sajtószövetség díja Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Havannai filmfesztivál Glauber Rocha-díj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Huelva latin-amerikai filmfesztivál Rábida-díj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2002 Independent Spirit Awards Legjobb nem angol nyelvű film Jelölés
2001 Lleida latin-amerikai filmfesztivál Legjobb első mű Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 Lleida latin-amerikai filmfesztivál Legjobb forgatókönyv Guillermo Arriaga Elnyerte
2002 Londoni Filmkritikusok Köre Az év rendezője Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 MTV Movie Awards, Latin-Amerika Az emberek kedvenc filmje Elnyerte
2002 Mexikói filmes újságírók Ezüst Istennő-díj Elnyerte
2000 Montreali filmfesztivál Legjobb forgatókönyv Guillermo Arriaga Elnyerte
2001 National Board of Review (USA) NBR-díj, legjobb film Elnyerte
2001 National Board of Review (USA) NBR-díj, legjobb nem angol nyelvű filmek díja Elnyerte
2001 New York-i Filmkritikusok Egyesülete Legjobb nem angol nyelvű film 3. hely
2002 Online Filmkritikusok Társasága Legnagyobb filmes áttörés Alejandro González Iñárritu Jelölés
2001 Oscar-díj Legjobb nem angol nyelvű film Jelölés
2001 Palm Springs nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-díj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 São Paulo nemzetközi filmfesztivál Kritikusok díja Elnyerte
2000 São Paulo nemzetközi filmfesztivál Nemzetközi zsűri díja Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Tokiói nemzetközi filmfesztivál Legjobb rendező Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2000 Tokiói nemzetközi filmfesztivál Tokió Nagydíj Alejandro González Iñárritu Elnyerte
2001 Torontói Filmkritikusok Legjobb első mű Alejandro González Iñárritu Jelölés
2000 Valdivia nemzetközi filmfesztivál Közönségdíj Elnyerte

Források[szerkesztés]

  1. Adatok a Box Office Mojo oldalon (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. február 25.)
  2. Pulp Fiction ripoffs (angol nyelven). [2011. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 25.)
  3. IMDb oldal (részben angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. február 25.)
  4. Rotten Tomatoes oldal (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. február 25.)