Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Cselekmény részletezése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia tartalmazhat olyan szócikkeket, amelyben egy könyv vagy egy film cselekménye van leírva, és ez egyes olvasók számára tönkreteheti vagy csökkentheti azt az élvezetet, amit az adott könyv vagy film nyújtana. Ha még nem olvastad azt a könyvet, nem láttad azt a filmet, nem fogadtad be azt a médiajelenséget, amelyről egy-egy szócikkünk szól, néha jobb a szócikk elolvasása előtt ezt megtenni; hiszen fennáll a lehetőség, hogy a mű lényege valamilyen speciális, élményszerű történés (pl. egy poén, csattanó, egy ötlet), aminek teljes élményét és élvezetét pusztán a szócikk elolvasásával nem tudod pótolni, és a történések szócikkből származó ismeretében az élmény hatása már nem elsődleges, és nem ugyanakkora, mint egy előismeretek és előítéletek nélküli befogadó esetében. Spoilernek is nevezik.

Története

[szerkesztés]

Hagyományosan a netikett megköveteli, hogy figyelmeztető szöveg vegye körül az ilyen leírásokat. Ezért, és mert nem minden látogató veszi észre egyből, hogy a Wikipédia enciklopédia, kérjük, helyezz el figyelmeztető szöveget minden olyan paragrafus elején, amely a cselekmény leírását tartalmazza.

Példák

[szerkesztés]

A szokásos módja a figyelmeztetésnek az, hogy a {{Cselekmény}} szöveget írjuk a felfedő szöveg elé. Ez a következő figyelmeztetést eredményezi:

Alább a cselekmény részletei következnek!

Ez nyilvánvalóvá teszi azt, hogy egy cselekmény leírása következik és egy hivatkozás erre a lapra, ami elmagyarázza az olvasónak a jelentését.

A cselekmény leírásának végét a {{Cselekmény vége}} szöveggel jelezzük, ami így jelenik meg:

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

További magyarázatok

[szerkesztés]

Egy jó enciklopédia-szócikknek erős pontja lehet az, ha olyan cselekmény részleteit tartalmazza, amely nem található meg máshol. Ideális esetben a szócikk olyan részleteket is kellene tartalmazzon, amely nem vehető észre csak a könyv olvasásából vagy a film megnézéséből.

Alternatív figyelmeztetések

[szerkesztés]

Valamikor a Usenet felhasználói úgy kerülték el a cselekmény leírásának elolvasását azok részére, akik ezt nem akarták, hogy a ROT13 kódolási rendszerben írták ezeket a szövegeket. Míg a profi felhasználók megtanulták ezt egyenesen elolvasni, ez a megoldás nem megfelelő egy olyan nyílt enciklopédia esetében, mint amilyen a Wikipédia.