Wikipédia:Allapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az allap egy másik lap kiegészítéséül szolgáló, annak formálisan is alárendelt lap. Allapokból többszintűen lehet építkezni, hiszen egy allapnak is lehetnek allapjai.

Ezt az alárendeltséget tükrözi, hogy az allap neve két részből áll, először jön a fölérendelt lap neve, ezt pedig egy „/” (per) jel után az allapot megkülönböztető név követi.

Például Minta Marcsi bemutatkozólapjának Piszkozat nevű allapjára egy ilyen link vezet el:

Az allap nevében mindig van egy „/” jel. Ha az allapnak magának is vannak allapjai, akkor azok nevében több „/” jel is lesz, mert ezek választják el az egyes szinteket egymástól.

Az allapokat a Wikipédia szoftvere felismeri, és a lap címe alá az eggyel magasabb szintre mutató linket helyez el.

Rövid név és a varázsszavak

Az allapok nevének van még egy másik írásmódja is, ugyanis azon a lapon, amelyikhez az allap tartozik, elhagyható ennek a fölérendelt lapnak a neve. Például ahelyett, hogy Wikipédia:Allapok/Példa itt, a Wikipédia:Allapok nevű lapon elegendő annyit írni, hogy /Példa. Ennek az írásmódnak a rövidségén túl az a haszna, hogy ha a jövőben a fölérendelt lap nevét megváltoztatnánk, akkor sem kell átírni ezeket a hivatkozásokat.

A szoftver a varázsszavak révén eszközöket ad az allapok nevének kezelésére.

Használat

A Wikipédia-névtérben, tehát azokon a lapokon, amelyeknek a neve azzal kezdődik, hogy Wikipédia: gyakran használjuk az allapokat, mert így könnyebb egyes dolgoknak áttekinthető struktúrát adni. Például a Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre lap minden egyes új javaslatnál kap egy allapot, például Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/A Parlament kupolája.jpg.

Piszkozatkészítéshez, anyaggyűjtéshez, kísérletezéshez, egy új cikk első változatának kialakításához ki-ki saját magánál hozhat létre szerkesztői allapot. A már meglévő cikkek továbbalakítását azonban jobb közvetlenül a cikken végezni, máskülönben előfordulhat, hogy a cikken dolgozik egyvalaki, egy szerkesztői lapon levő másolaton pedig másvalaki. A két változatot később már nehézkes összefésülni.

A sablon-névtérben az egyes sablonok leírását a sablon doc nevű allapja tartalmazza, például Sablon:Azonnali-várj/doc.

A cikkek névterében, az úgynevezett fő névtérben nem használunk allapokat, hogy ne akadályozzuk azoknak a címeknek a használatát, amik más okból tartalmaznak perjelet (mint pl. az AC/DC). A mégis perjelet tartalmazó című szócikkek technikailag nem is számítanak allapnak (ezt mutatja például, hogy a lap tetején nem látunk a főlaphoz vezető linket, és a „főlap” lapinformációja sem tartalmazza az allapok listáját).

A Wikipédia névtér lapjainak, a cikkek vitalapjainak és a szerkesztői üzenőlapoknak archiválására is allapokat szokás használni.

Egy szerkesztői allap létrehozása, átnevezése és törlése

Ugyanolyan módon hozható létre, mint a Wikipédia bármelyik lapja, például így:

  1. Minta Marcsi ráírja és el is menti a bemutatkozólapján a létrehozandó allap nevét kettős szögletes zárójelek közé téve:
    (Az adott esetben használható a rövid név is, egyszerűen ezt is írhatja: [[/Pogácsa]])
  2. Rákattint a piros linkre.
  3. A megnyíló szerkesztőablakba ír, majd elmenti.

Ha az allap egy még nem létező cikk első változata, akkor amint hasznos lehet egy olvasónak, érdemes átnevezni végleges nevére, hogy bekerüljön a rendes cikkek közé, a fő névtérbe. Az átnevezés következtében az eddigi allapon a szöveg helyett egy átirányítás keletkezik a cikkre. Ez az átirányítás általában fölösleges. A lapon fölül ezt a sablont elhelyezve:

  • {{azonnali|Felesleges átirányítás szerkesztői lapról cikkre|~~~~}}

kérhető az adminisztrátoroktól, hogy töröljék a lapot. Ugyanígy lehet eljárni a lap vitalapjával is.

Ha később mégis kellene a törölt lap, akkor a Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala lapon kérhető a helyreállítása.

A Wikipédia szoftvere lehetőséget ad a fő lapnak az összes allappal együtt való átnevezésére (ehhez átnevezéskor be kell jelölni az Allapok átnevezése, ha lehetséges négyzetet).

Az allapok megtalálása

Sokan készítenek a bemutatkozólapjukon egy allaplistát, hiszen úgy a legkönnyebb elérni őket.

A szoftvertől itt kérhető az allapok kilistázása: Speciális:Keresés előtag szerint.

Például:

Egy másik módszer, amit csakis haladó szerkesztőknek ajánlunk: az adott lapnál rá kell kattintani az "átnevezés" fülre, és a beérkező speciális lapon a lap összes allapja fel van sorolva. Vigyázni kell azonban, hogy nem szabad az átnevezést jóváhagyni.

Lásd még