Wikipédia:Átnevezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Átnevezésnek nevezzük, ha valami miatt egy szócikk címét meg szeretnénk változtatni. Fontos tudni, hogy az átnevezett szócikk régi címe az átnevezéssel – alapértelmezés szerint – automatikusan átirányítássá válik az újabb című, átnevezett szócikkre, így nem vesztik értelmüket a régi címre mutató hivatkozások, és a szócikk ezekről továbbra is megtalálható.

Okok, amiért szükség lehet az átnevezésre[szerkesztés]

Számtalan ok miatt válhat szükségessé egy általad megtalált, létrehozott vagy szerkesztett lap átnevezése (avagy „átmozgatása”):

  • A cím elgépelést vagy nyelvi hibát tartalmaz (az átnevezés után a hibás címet az {{azonnal törlendő}}(?) sablon kihelyezésével javasold azonnali törlésre);
  • A cím nem követi az elnevezési szokásokat;
  • A címszó többértelmű, míg a cikk tartalma csak egy speciális értelmet ölel fel, de a cikket (pl. a hossza miatt) már nem lehet módosítani;
  • A tudomány fejlődése vagy egyéb ok miatt kiderül, hogy a szócikk elnevezése helytelen;
  • A cikk eredetileg egy szerkesztői allapon szerepelt és a befejezte után át kell nevezni, hogy kikerülhessen a szócikknévtérbe;
  • stb.

A mozzanat nem változtatja meg a laptörténetet, magát az átnevezést a régi és az új lap laptörténetében egyaránt rögzíti.

A fájlokat (képeket vagy egyéb médiafájlokat) csak adminisztrátorok tudják átnevezni. Ha esetleg a kép feltöltése során rájöttél, hogy más nevet akarsz adni a fájlnak, egyes karakterek könnyebb kereshetősége vagy egyéb ok miatt, akkor úgy is eljárhatsz, hogy feltöltöd a képet az új néven, majd kéred a régi változat az azonnali törlését.

A kategórialapok átnevezhetőek, ilyenkor a lap szövege és laptörténete átkerül az új névre, de a kategória tartalma nem. Kérj meg egy botot, hogy a kategóriában található szócikkekben javítsa a kategóriát. Ezek után fontold meg: keresheti-e valaki az átnevezett kategóriát a régi néven? Ha úgy gondolod, hogy igen, akkor helyezd el a régi kategória lapján a {{katredir}} sablont. Amennyiben nem, akkor tedd fel a régi lapot azonnali törlésre, hogy a régi néven kategorizált lapokon piros színnel jelenjen meg.

A sablonok átnevezése ugyanúgy történik, mint a szócikkeké, de ügyelni kell rá, hogy átnevezéskor meg kell tartani a névben a Sablon: előtagot, különben a szócikknévtérbe irányítja át a sablon tartalmát. Amennyiben a sablonnak vannak allapjai (sablondokumentáció, XML-allap stb.), ne felejtsd el azokat is átnevezni. (Az adminisztrátoroknak van lehetőségük egyetlen lépésben átnevezni az összes allapot is; más szerkesztők csak egyenként nevezhetik át az allapokat.) Ha az allapokra nem mutat semmi, akkor az allap-átirányításokra utána menj vissza és jelöld meg őket {{azonnali}}(?) sablonnal (vagy ha adminisztrátor vagy, töröld őket egyből), mert ezek már felesleges átirányítások. A védett sablonokat a védelem fokától függően csak regisztrált felhasználók vagy csak adminisztrátorok nevezhetik át.

Amennyiben egy címnek több lehetséges jelentése van, a szócikk címében általában zárójeles pontosításra van szükség, lásd például: Hegedűs Gyula (színművész), Hegedűs Gyula (újságíró). Előfordulhat, hogy eleinte csak az egyik jelentésről van szócikk, amelyet valaki zárójeles egyértelműsítés nélkül hozott létre, s csak később derül fény a többi jelentésre. Ilyenkor többnyire átnevezésre van szükség (az esetleges kivételekről szavazás szokott dönteni, ha ezt egy szerkesztő kezdeményezi). Ebben az esetben azonban egy egyértelműsítő lapot is létre kell hozni, amely tartalmazza az összes ismert jelentést; példa erre a Hegedűs Gyula (egyértelműsítő lap). Erre akkor is szükség van, ha az adott pillanatban csupán az egyik jelentésről létezik cikk. Azt, hogy az átirányítás melyik alakra (egyértelműsítő lap vagy valamelyik zárójeles pontosítással rendelkező szócikk) vezessen, a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok szerint lehet eldönteni. Ha bizonytalan vagy, előbb kérj segítséget a közösségtől.

Mielőtt átneveznél egy lapot[szerkesztés]

Azokat a lapokat, amiket át szeretnél nevezni/mozgatni, sok esetben célszerű felírnod az Adminisztrátorok üzenőfalára vagy a nyelvi kocsmafalra. Ezek az esetek a következők lehetnek:

  • Ha nem tudsz átnevezni lapokat, mert a szerkesztői fiókod túl friss ahhoz
  • Ha nem tudsz átnevezni egy lapot, mert az azonos címen már létezik és több mint egy esemény van a laptörténetében (ilyenkor adminisztrátori segítség kell)
  • Ha a lap le van védve átmozgatás ellen
  • Ha úgy gondolod, hogy az átmozgatás vitatott lenne
  • Ha nem vagy biztos az új névben

A lap átmozgatásakor légy tekintettel arra is, hogy az oldal a kategória ábécésorrendjében elfoglalt helye megváltozhat, esetleg a DEFAULTSORT kulcs értékét is meg kell változtatni.

A laptörténet védelme[szerkesztés]

Sohase nevezz vagy mozgass át laptartalmakat „copypaste” technikával, mert az tönkreteszi a laptörténetet!

A GFDL licenc megköveteli minden szerkesztő munkájának elismerését, és a szerkesztők mindaddig szerzői jogot gyakorolnak a műveik fölött, amíg azokról le nem mondanak. Ennélfogva kötelező, hogy minden laptörténet el legyen mentve, amíg a szerzői jog le nem jár.

A szabályos átnevezéskor a lap magával viszi a laptörténetét az új név alá, és a régi név laptörténetében csak az átnevezés eseménye marad.

Ha – helytelen módon – átnevezés helyett létrehozod a lapot egy új néven, és rámásolod a régi nevű lapról a lap tartalmát, akkor a laptörténet hátramarad a régi névnél. Ha valaki figyelmetlenségéből mégis ez történt, akkor adminisztrátori segítséget kell kérni a laptörténet rendbehozásához.

Hasonló a helyzet, ha két különböző néven párhuzamosan alakult a cikk és így két laptörténet keletkezett. Ilyenkor a szerkesztőknek meg kell előbb egyezniük a kívánt névben és tartalomban, s ha ezt létrehozták, akkor egy adminisztrátor össze tudja fésülni a laptörténeteket.

Hogyan?[szerkesztés]

Ahhoz, hogy lapokat tudj így átnevezni, be kell jelentkezned. Átnevezni csak azok a szerkesztők tudnak, akik legalább 96 órája regisztráltak. Ha még nem telt el a négy nap a regisztrációd óta, és fontosnak tartod egy lap átnevezését, kérjél meg egy régebbi szerkesztőt vagy egy adminisztrátort.

Átnevező űrlap.
1: Névtér-választó
2: A szócikk címe (névtér nélkül)
3: Az átnevezés indoka, ami bekerül a laptörténetbe és a naplókba

Az átnevezéshez a következő lépéseket kell tenned:

  1. Amikor betöltötted a szóban forgó szócikket, vidd az egeret a lap tetején található Több gombra, majd kattints a megjelenő „átnevezés” fülre. A program kérdést tesz fel neked az új szócikk címére vonatkozóan, és felkínálja a vitalap egyidejű mozgatását is. (Itt válaszd az „igen” gombot, kivéve ha valami mást akarsz csinálni, és azt is pontosan tudod, hogy hogyan kell.) Töltsd ki az „indoklás” mezőt, ami pontosan olyan, mint egy szerkesztési összefoglaló. Az úgynevezett névtérközi átnevezés során a névtér beállítására is figyelni kell. Ha például egy szerkesztői allapot kívánsz átmozgatni a szócikknévtérbe, az új cím melletti legördülő menüben a Szerkesztő névteret át kell állítanod (Fő) névtérre. A program által felkínált szócikkcímből ilyenkor ne felejtsd el törölni a szerkesztőnevet és az utána következő perjelet, illetve ha teljesen más nevet akarsz adni a cikknek, azt kell beírni!
  2. A beállítások elvégzése után nyomd meg az „átnevezés” gombot: az oldal új néven kerül rögzítésre. Az oldal régi címe automatikusan átirányítást kap az új címre, így a régi oldalra hivatkozó más cikkek is automatikusan átirányításra kerülnek az új oldalra. Vedd azonban figyelembe, hogy a dupla átirányítások (azok az oldalak, amelyek a régi oldalra irányítottak át) nem frissülnek automatikusan, tehát ezeket egyenként, kézzel kell utánaállítani (lásd alább).
  3. Mivel a szócikk neve a bevezetőben (esetleg a cikk más részében is) szerepel, a szöveget javítani kell az új név szerint.
  4. Sikeres átnevezés után egy ilyen oldalt fogunk látni:

A(z) $3(hivatkozások | szerkesztés | törlés) lap címét sikeresen megváltoztattad. Az új címe: $4(szerkesztés | hivatkozások | átnevezés visszavonása | átnevezési napló).

  • Ellenőrizd, hogy az átnevezéssel nem hoztál-e létre dupla átirányításokat. A régi címre mutató átirányításokat a következőre cseréld le:
    #ÁTIRÁNYÍTÁS [[$4]]
  • Ha a régi címre már nincs szükség még átirányításként sem, helyezd el rajta az {{azonnal törlendő}}(?) sablont. Ha szükséges átirányításként, de hibás címről irányít át, használd a {{rosszredir}}-sabloncsaládot (rosszredir-auto a bottal javítható, „sima” rosszredir a csak kézzel javítható hivatkozásokhoz), részletesen lásd itt: átirányítások használata.

  1. Innen nyisd meg a „Mi hivatkozik erre” linket (ez az átnevezéskor megjelenő oldalon is szerepel, mindenesetre megtalálható az eszközök között a bal oldali menüben, hacsak az alap Vector felületet nem változtattad meg).
  2. Ezen az oldalon, az „Elemek szűrése” résznél kattints a „linkek elrejtése” gombra. Így az oldalon csak a korábbi névre mutató átirányítások fognak látszani. Nyisd meg mindegyiket (érdemes külön böngészőfülön), kattints minden egyes oldalon a szerkesztésre és írd át az átirányítás célját az oldal új nevére. Ez egy fontos karbantartási feladat, ami ha elmarad, utólag botokkal célszerű elvégeztetni.
  3. Ha több mint 50 átirányítás van a „Mi hivatkozik erre” oldalon (ritka), ne felejtsd el a „következő 50” link oldalát is megnyitni!

Megjegyzések[szerkesztés]

Az „átnevezés” funkció megtartja a szócikk teljes laptörténetét, a mozgatás előtt és után is, úgy, mintha a szócikknek mindig is az új elnevezés lett volna a címe. Ebből következik, hogy ajánlott inkább ezt a módszert alkalmazni, mint egy szócikkből kivágni, egy másikba pedig bemásolni nagyobb szövegrészeket; ha így csinálod, nehezebbé válik a régi változtatások, megjegyzések, hozzájárulások figyelemmel kísérése. (Ez a módszer is alkalmazható, amikor pl. egy hosszabb cikket kívánsz részekre bontani. Ha ezt csinálod, kérünk, hogy mindenképpen jelezd az új oldal vitalapján, hogy melyik szócikkből származik a szövegrész.)

Maga az átnevezés a szócikk régi címéhez tartozó laptörténetben fog megjelenni. Ha azonban az oldalt valamilyen oknál fogva visszamozgatjuk, a köztes címhez tartozó laptörténet csak a legutolsó átmozgatást mutatja, a hozzátartozó azonosítóval, de az első mozgatás időpontjával! Ebből következik, hogy az első átmozgatást végző szerkesztő azonosítója, valamint a második átmozgatás időpontja elvész, egyedül a Friss változtatások oldalon található meg egy ideig.

Ha az új címen már található bejegyzés, és az nem csak egy laptörténet nélküli átirányítás (bár néha még ilyenkor is), a wiki figyelmeztetést küld, hogy nem nevezheted át a cikket erre a névre. Ilyenkor három lehetőséged van: vagy kiteszed a cikkekre az Összedolgozandó sablont, vagy kézzel egyesíted a két oldal tartalmát (magyarul: végre is hajtod az összedolgozást), vagy pedig, amennyiben tényleg semmi tartalom nincs a céloldalon, törlését kéred, felszabadítva ezzel a nevet az átmozgatás részére. (Ha a lap laptörténete csak egy bejegyzést tartalmazott, akkor törlés nélkül is sikerül a rámozgatás.)

Még egy dolog: az átnevezett szócikkre mutató átirányítások nem frissülnek automatikusan (ezzel lehet elejét venni a végtelen hurkoknak). Átnevezés után ellenőrizd a Mi hivatkozik erre oldalt az átnevezett szócikkel kapcsolatban, és javítsd az esetleges (kettős) átirányításokat az új elnevezésre. Egyes esetekben ez nehézkességet is jelenthet, hiszen az átnevezett oldaladat visszanevezhetik (lásd lentebb). Érdemes hagyni egy kis időt arra, hogy kiderüljön: senki nem ellenzi az általad végrehajtott átnevezést.

Hasznos dolog az új oldal vitalapjára bejegyezni a „ ... szócikket átneveztem ... szócikkre” mondatot, különösen, ha a szócikk nevével kapcsolatban korábban vita alakult ki.

További ismert hibák (bugs)[szerkesztés]

Ha egy oldalt akkor próbálsz átnevezni, amikor valaki éppen szerkeszti azt az oldalt, vagy annak vitalapját, furcsa dolgok történhetnek. Úgy gondoljuk, hogy ezt a problémát már sikerült kiküszöbölni, de azért nem árt figyelni.

Néha az átnevezés során nem mozog át a vitalap, habár bejelölted a szócikkel együtt történő mozgatását. Nem árt erre is külön odafigyelni, ha ez fontos az oldal szempontjából.

Az átnevezés visszaállítása[szerkesztés]

Előfordul, hogy egy oldalt átnevezünk, de később megbánjuk. Általában, ha A oldal B oldalra történő átnevezését vissza akarjuk állítani, a következőképp járunk el:

  1. nevezd át B oldalt az eredeti A oldalra,
  2. B oldal (most már laptörténet nélküli átirányítás) tartalmát
    • hagyd meg, ha indokoltnak látszik, hogy arról a névről is legyen átirányítás,
    • lásd el az {{azonnali}}(?) sablonnal, megfelelő indoklással és aláírással, ha nem szükséges átirányítani (a sablont az #ÁTIRÁNYÍTÁS elé, ne pedig a lap végére tedd!).

Alapesetben ezt bármelyik 96 óránál régebben regisztrált szerkesztő meg tudja tenni, nem kell adminisztrátori segítség.

Ha azonban A oldalt időközben valaki szerkesztette (ezt a laptörténeten kívül onnan veszed észre, hogy a visszanevezéskor hibaüzenetet kapsz), vagy az átmozgató szoftver furcsán viselkedik, csak egy admin tudja kiegyenesíteni a helyzetet:

  1. töröld A oldalt (de előtte győződj meg arról, hogy nincs használható laptörténete - esetleg rögzítheted a vitalapon a szerkesztői jogokat, elismeréseket, kompenzáció gyanánt),
  2. nevezd át B oldalt A oldalra,
  3. töröld B oldalt, ha szükséges (ez ekkor már csak laptörténet nélküli átirányítás A oldalra), vagy hagyd meg átirányításnak.

Ha nem vagy admin, az Adminisztrátorok üzenőfalán kérheted az átnevezést.

Az „átnevezési háborúk” céltalanok és igen kimerítőek, nagyszámú értelmetlen átirányítást hagynak maguk után, amit azután egy jótét léleknek el kell takarítania. Őrizd meg hidegvéred és ne kerülj átmozgatási háborúkba!

Átnevezés ellen védett lapok átnevezése[szerkesztés]

Adminisztrátorok átnevezés ellen külön is le tudnak védeni lapokat. Ha egy lap védett az átnevezés ellen, akkor az átnevezés fület nem fogod látni fölötte (ilyen például permanens módon a Wikipédia:Homokozó, aminek az átnevezésére biztosan nincs szükség). Ilyenkor kérheted az adminisztrátorok üzenőfalán az átnevezést, de semmiképp se mozgasd át kopipészttel (lemásol és bemásol) a régi lapról az újra. A másolgatás ugyanis tönkreteszi a laptörténetet (lásd A laptörténet védelme).

Lásd még[szerkesztés]