Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

Október 7.

Marjánné Rinyu Ilona

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéserégi munkalapmunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezár)

A cikknek nincsenek megfelelő forrásai, ezért mivel élő személyről van szó, az egész tartalmát törölni kellene. A források hiánya azonban a nevezetességet is kétségessé teszi, ami indokolttá teszi magának a lapnak a törlését. Symbol delete vote.svg törlendő Peyerk vita 2015. október 7., 20:49 (CEST)

Akkor viszont a Sablon:Balkány polgármesterei is kérdéses (kijelentsem? Kérdezzem?) Apród vita 2015. október 7., 20:58 (CEST)

Ezt nem értem, miért kérdőjeleződne meg? A volt polgármester neve megtalálható jó forrásokban, ami elég a sablonhoz; viszont a cikk szempontjából az csak triviális említés. A 2002 előtti polgármesterek neve is piros linkként jelenik meg a sablonban, mivel róluk sincs cikk. Peyerk vita 2015. október 7., 21:16 (CEST)

Akkor az törlés esetén fekete, link nélküli maradjon? Apród vita 2015. október 7., 21:22 (CEST)

Nem tudom, de pillanatnyilag nem is érdekel, hiszen ennek nincs köze a törlés vagy nem törlés eldöntéséhez. Peyerk vita 2015. október 7., 21:43 (CEST)

Korábban meg volt írva rendesen forrásokkal. Nem részletezte, hogy mik a hibás adatok, át lett szerkesztve egy önéletrajzzá. Tekintve, hogy a Who Is Who-nak a cikkalany adja meg az adatokat, gondolom azokat hitelesnek tartja. Nem lehetne az egyedül azon alapuló verzióra visszaállítani, a többi adat törlésével? Gyurika vita 2015. október 7., 21:25 (CEST)

Szerintem egyetlen rendes forrása sem volt. Persze ezt könnyen lehet cáfolni a rendes források bemutatásával. Peyerk vita 2015. október 7., 21:38 (CEST)

A Hübnerrel kapccolatban: a Szinnyei meg a Gulyás is úgy készült, hogy az élő személyeknek levélben megkeresést küldött és bekérte az adatokat. Akkor ezen analógia alapján már ezt se tekintsük független forrásnak. Sőt több lexikon is így készült, azaz tulajdonképpen most több tízezer életrajzra nincs "megfelelő" forrás. Az interjúk is így készülnek, a cikkalany elmondja a vele kapcsolatos információkat. Tehát akkor ezek sem megfelelő források. Kezdjünk el több ezer szócikket tömegesen törölni? Gyurika vita 2015. október 7., 21:42 (CEST)

Nem igaz, hogy a Szinnyei és a Gulyás úgy készült, hogy bárki pénzért megjelentethette benne az önéletrajzát. De ha úgy készült volna, akkor nem lennének megbízható források. Ami így készült, az nem független forrás. Peyerk vita 2015. október 7., 22:05 (CEST)

Nem is ezt mondtam, hanem hogy ott is az érintett szolgáltatta az adatokat. Az más kérdés, hogy pl. csupán azért nevezetes-e egy 18. századi tanár, mert megjelenet két rövid füzete és van az életéről öt sor két forrásban, mint egy 21. század településvezető, akiről online nincs anyag? Gyurika vita 2015. október 7., 22:16 (CEST)

Akkor egyetértünk, hogy a Hübner másként készült mint az említettek, és nem jó forrás.

A 21. századi magyar polgármesterek szerintem önmagukban nem nevezetesek (ellentétben magukkal a településekkel), tehát a megfelelő források megléte vagy hiánya alapján kell mérlegelni a törlést. A kérdés már csak az (még mindig), hogy van-e itt megfelelő forrás.

Peyerk vita 2015. október 8., 07:15 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon a cikk (most már) részletesen forrásolva van. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 8., 10:43 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: kellőképp javítgatott szócikk. OsvátA Palackposta 2015. október 8., 12:01 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Még mindig van némi kétségem a forrásokat illetően, mert szerintem az az almanach is hasonlóan készülhetett, mint a Hübner, de nem akarok tovább rugózni a dolgon, látom hogy egyedül maradtam a maximalizmusommal. Peyerk vita 2015. október 8., 17:16 (CEST)

Igen, valószínűleg egy interjún alapul. Samat üzenetrögzítő 2015. október 8., 17:31 (CEST)

Október 4.

Dream Team Asztalitenisz Club

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Amatőr pingpong klub (alig egy éve alakult, a Budapest bajnokság XI. ker. II. oszt. 2. csoportjában játszanak), nevezetessége a WP szerint nem elegendő. Nl vita 2015. október 4., 08:31 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő: egyetértek. Saját weblapot pedig nem a Wikipédián alkotunk... OsvátA Palackposta 2015. október 4., 09:36 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem látok bizonyítékot a nevezetességre. --Tudor987 vita 2015. október 4., 18:24 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Ha ennyire megértik, hogy a wikipédiát többen hiteles enciklopédiának látnák szívesen, bizonyára megértik azt is, hogy a wikipédia hitelességéhez hozzátartozik az is, hogy nem a csak youtube által népszerűsített linket, hanem helyette min. két, nem a Dream Team Asztalitenisz Clubhoz köthető forrást (pl. egy olyan újságcikket vagy az elektronikus sajtó egyik olyan hírét, amely behatóan foglalkozik a tevékenységükkel) kell ahhoz felmutatni, hogy wikinevezetesnek legyenek tekinthetőek.

Együttműködésükben bízunk! :-) Apród vita 2015. október 6., 15:10 (CEST)

Szíves türelmüket kérjük bő hétig!

Összeült csapatunk vezetősége vasárnap délután, ahol arra jutottunk a válságtanácskozás során, hogy az oldal megmaradása végett a Wikipédiát, mint Hiteles, Szabad Enciklopédiát szívesen reklámoznánk olyan formában, hogy a mezünkre felrakatjuk polónyomással a logót és a szlogent, amivel hetente a meccsek és az edzések alkalmával 30-35 embert érünk el személyesen, és a pörgő youtube csatornánk révén még több emberhez jutna el a mezünkön lévő logó, valamint a portfólió fotózások során is ebben a szponzorált mezben lennénk. A szóróanyagainkra (meccslap, szurkolói füzet) szintén elhelyeznénk a Wikipédia logóját, szlogenjét, és a linkjét QR kóddal, emellett pedig a videóink, facebook csatornánk leírása között az első helyre tennénk a Wikipédia linkjét.

Együttműködésükben bízunk!

IV. Délkelet bajnokság

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes. A címét pedig nem tudom összhangba hozni a bevezetővel. Vépi vita 2015. október 4., 14:01 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő „a szlovák labdarúgás ötöd osztálya”: nem nevezetes. A cikk szinte csak piros linkekből áll, forrása nincs. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 8., 10:46 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés attól, hogy ötödosztály még lehet nevezetes, ha megfelel a WP:NEV-nek. Az sem baj, hogy piros linkek vannak benne. A mostani tartalma nagyon zagyva, kusza. Gyakorlatilag a nulláról kellene újra írni, annyira viszont nem fontos a témája. Sok hiba van benne (pl. elnevezése szokások figyelmen kívül hagyása a címben és a csapatoknál). - Csurla vita 2015. október 8., 18:11 (CEST)

Szeptember 29.

Stenczel István

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A WP:NEV-nek nem felel meg. A szócikk szerint élvonalbeli játékvezető volt itt még sincs nyoma. Csurla vita 2015. szeptember 29., 17:30 (CEST)

A megyei első osztály valami ilyen jelent? Ugyanis ezt írják Stenczel István "jelenlegi osztályaként" (felnottkepzes.mlsz.hu anyagai). Ebben "L. SZ. biz. tagként"(gondolom labdarúgó-szövetségi bizottsági a rövidítés lényege) szerepel. És még pár életrajzi adatot is, amik más szócikkbeli adatokat erősítenek meg.

Itt pedig az, hogy ki lett nevezve az Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezeti Egysége (Megyei Labdarúgó Szövetség) Biztonsági és Technikai Bizottságának tagjának: Az MLSZ Elnökségének határozatai 2010. Apród vita 2015. október 1., 01:33 (CEST)

Stein József

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A WP:NEV-nek nem felel meg. A szócikk szerint élvonalbeli játékvezető volt itt még sincs nyoma. Csurla vita 2015. szeptember 29., 17:29 (CEST)

Szeptember 27.

Nyári Ferenc

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A szócikk szerinte NB I-es játékvezető volt, de nem szerepel a játékvezetők között itt. A WP:NEV szerint nem nevezetes, ezért Symbol delete vote.svg törlendő Csurla vita 2015. szeptember 27., 13:33 (CEST)

Kevés. Néhány fogodzó viszont van róla (vagy talán több Nyári Ferencről van szó?) máshol:

De ezeket sem tudom, hogy mindegyik Nyári Ferenc ugyanaz a személy-e. Apród vita 2015. szeptember 27., 16:09 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Tettem pár forrást a cikkbe. Szerintem ez is maradhat. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 28., 12:07 (CEST)

Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.


Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve