Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

Július 3.

A Change of Heart

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes epizód, független forrás egy szál se. Xiaolong Üzenő 2015. július 3., 16:28 (CEST)

 • Nevezetesség és ezáltal forrás hiányában Symbol delete vote.svg törlendő. Halász János üzenet 2015. július 3., 17:39 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő: fölösleges. OsvátA Palackposta 2015. július 3., 18:47 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Az összes hasonló társával együtt. Se nem nevezetesek külön külön, se nem enciklopédikus tartalom. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. július 3., 18:49 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő, nem nevezetes, ahogyan önmagában valószínűleg a többi Happy Tree Friends epizód sem.--Bajnoczki vita 2015. július 3., 19:44 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Apród vita 2015. július 4., 13:46 (CEST)

Július 2.

Dobránszky Zoltán (vállalkozó)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nincs független forrás, mely részletesen bemutatná a cikkalanyt, így támasztva alá a wikiképességét. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 2., 20:12 (CEST)

 • Nem elég nevezetes, és ráadásul a cikk nagy része reklám, így Symbol delete vote.svg törlendő. Halász János üzenet 2015. július 2., 22:03 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő online önéletrajz, nem nevezetes személy --Ary vita 2015. július 3., 10:29 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő: élő személy szócikke kényes személyes információkkal teletűzdelve, források nélkül. Nem nevezetes. --Bajnoczki vita 2015. július 3., 19:43 (CEST)

Baranta

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Indoklás Nemzeti vita 2015. július 2., 15:55 (CEST)

Kitaláción, valótlanságokon alapuló információk. Nincs hiteles forrás. és nem is lehet, mert nem létezett ilyen eszmerendszer, sem pedig harcművészet a magyar történelemben. Az általuk "harcművészetnek" hívott valamit filmekből és táncokban található "harci" elemekből rakta össze Vukics Ferenc. Ennek pedig semmi köze a magyar történelemhez. Az oldalon található információ puszta kitaláció. Forrásnak is csak önmagukat jelölik meg, az pedig szintén nem hiteles. Nemzeti vita 2015. július 2., 16:09 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Nem szívesen mondanék olyat, hogy kitalált a cikk témája, de néhány állítás valóban próbára teszi a hiszékenységemet. Az pedig vitathatatlan, hogy kellenek független források a nevezetesség igazolásához. --Malatinszky vita 2015. július 2., 19:43 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő független megbízható források hiányában --Ary vita 2015. július 3., 10:31 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Hogy a baranta mennyire eredeztethető a magyar történelemből, azon lehet vitatkozni, de ez tartalmi kérdés, az pedig nem törlési indok. Az viszont nem vitás, hogy a baranta nevű sport létezik, több ezren űzik és rengeteg forrás foglalkozik vele. Itt csak párat sorolok fel, amiket néhány perc guglizással találtam:

--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 3., 17:06‎ (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Mint jelenkori harcművészeti ág, a baranta véleményem szerint nevezetes, és mint az előttem szóló kolléga is említette, bőséggel forrásolható. A története keményebb dió, de ez szerintem nem teszi törlendővé az egész cikket. Solymári vita 2015. július 3., 17:22 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon amennyiben nevezetes, a valótlanságok megfelelő források felhasználásával javíthatóak.--Bajnoczki vita 2015. július 3., 19:39 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon egy dolog, vagy esemény, vagy bármi lehet nevezetes és ide való is lehet (mint ez a cikk is), attól függetlenül is, hogy az éppen vitatható lehet tudományosan, érzelmileg, zsigerből, vagy bárhogy; az ellenvéleményeket, vagy cáfolatokat forrásoltan egy alfejezetben fel lehet sorolni a cikkben --Phurtoo vita 2015. július 3., 20:36 (CEST)

Július 1.

Tóth Tibor (futball)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes Csurla vita 2015. július 1., 19:38 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő - Csurla vita 2015. július 1., 19:38 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő - Andrew69. Blue a v.svg 2015. július 1., 21:58 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő --Szenti Tamás vita 2015. július 4., 01:13 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Apród vita 2015. július 4., 13:54 (CEST)

Június 25.

Luxfunk Radio

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes, nincs olyan megbízható és független másodlagos forrás, amely jelentős mértékben tárgyalja. Ld. WP:NEV és WP:CÉG (Hadd emeljem ki: nem számít megfelelő forrásnak: „sajtóközlemények, önéletrajzok, reklámkiadványok, és semmilyen olyan kiadvány, melyben a cég, vállalat, csoport vagy szervezet magáról beszél”, valamint „olyan források, melyek csak elhanyagolható mértékben említik a szócikk tárgyát”.) Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 25., 08:48 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés a TMB eredményétől függően a kapcsolódó Luxfunk DJ, Luxfunk Party, Luxfunk Blackmix, Luxfunk Soul Power és Luxfunk Retro Show is Symbol delete vote.svg törlendő vagy ezzel a cikkel Symbol merge vote.svg összevonandó. Önálló cikk nem szükséges róluk. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 25., 09:02 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés valamint tisztázandó a Fájl:Luxfunk retro show.png, Fájl:Luxfunk soul power.jpg, Fájl:Blackmix logo.jpg, Fájl:Luxfunk logo.jpg logók sorsa is. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 25., 09:06 (CEST)

Kedves Rlevente! A szócikket kiegészítettük több forrással (https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Luxfunk_Radio&oldid=16162278&diff=cur). Ez sem megfelelő így? A Luxfunk Radio egy non-profit internetes rádió, mely közösséget épít, nem kereskedelmi céllal működik, mint más nagy rádiók, akik ennek ellenére is fellehetőek a Wikipédián. Nem ügyfeleket, partnereket szeretnénk magunknak toborozni, hanem egyszerűen beszámolni egy olyan aktív közösségről, amely meghatározó a fekete zenéket szerető hallgatók körében. A non-profit Luxfunk Radio relevanciáját igazolja a 23 ezres Facebook közösség is. Mit tehetnénk még, hogy a Luxfunk Radio ne kerüljön törlésre? Előre is köszönjük. Luxfunk vita 2015. június 25., 10:16 (CEST)

Nem az a kérdés, hogy kereskedelmi-e, nem is az, hogy mekkora a Facebook-követők száma. Az a kérdés, hogy nevezetes-e a Wikipédia számára. Ezt (a WP:NEV és WP:CÉG útmutatók szerint) megbízható független másodlagos forrásokkal kell alátámasztani. Vagyis vannak-e olyan források (pl. honlapok), amelyek saját jószántukból (tehát nem a rádió megbízásából) részletekbe menően foglalkoznak a Luxfunk rádióval. A rádió saját weboldala, Facebook-oldala nem számít függetlennek; a partyzoo és a radiosite pedig nem tekinthető részletesnek, a statisztikák meg pláne triviális említésnek számítanak. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 25., 12:06 (CEST)

Egyetértek, ez Symbol delete vote.svg törlendő, ahogy a többi is. Itt most egész egyszerűen egy Google-találat felnyomásról van szó, ingyenreklámról. A Wikipédia nem erre szolgál. Én sem találtam sem erről a rádióról, sem a műsorairól független forrásokat. A webstatisztika-oldalak irrelevánsak, ahogy a Facebook likeolók száma is az, ha egyszer senki nem ír erről a rádióról egy fia cikket sem. Vannak mémoldalak, megkiscicás youtbe-videók, amelyeket milliól lájkolnak. Ettől nem lesz enciklopédiába való. A népszerűség nem egyenlő a nevezetességgel (nevezetesség: független források érdemesnek találták arra, hogy írjanak róla részletesen, és ezt nem PR-cikként teszik, hanem mert felfigyeltek a dologra) Xiaolong Üzenő 2015. június 26., 09:56 (CEST)
Symbol delete vote.svg törlendő, csak SEO és reklám, semmi más --Phurtoo vita 2015. június 30., 17:59 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő nincs több olyan független, megbízható forrás, mert a triviális említéseken és adatokon túl foglalkozna a cikk tárgyával. Kapcsolódó szócikkek is törlendők! --Ary vita 2015. július 3., 10:36 (CEST)

Június 16.

Szabó Balázs (zenész, 1981)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

önreklám, nem pedig egy wiki szintű írás; egy év óta nem foglalkozott vele, hogy átírja magát; semmi semlegesség, elfogult, gyenge önéletrajz kezdemény Phurtoo vita 2015. május 21., 02:38 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, ez így ebben a formában megírva nem cikk, akár még azonnali is lehetne. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. május 21., 02:44 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Nem enciklopédikus, és nevezetességét igazoló független források nincsenek benne. --Vépi vita 2015. június 16., 10:23 (CEST)

Alakítottam rajta, még további beavatkozást igényel. Gyurika vita 2015. június 17., 10:00 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő, továbbra sem nevezetes. Piraeus vita 2015. június 17., 12:04 (CEST)

Igyekszem javítani rajta, részben már meg is tettem, szerintem alakul... Solymári vita 2015. június 17., 12:13 (CEST)

Javítottam, forrásoltam, szerintem így már megmaradhat. Vagyis Symbol keep vote.svg maradjon. Solymári vita 2015. június 19., 10:01 (CEST)
Nincs új forrás. Továbbra sem nevezetes. Piraeus vita 2015. június 20., 01:09 (CEST)
Kedves Piraeus, nem egészen értem, miről beszélsz, mert én tettem a cikkbe új forrásokat, melyek egyike egy nagyinterjú, valamint – attól tartok, hogy egyedül az itt megszólalók közül – értesítettem a cikkalanyt is, hogy ha azt szeretné, hogy megmaradjon a szócikke, citáljon még ide további forrásokat is, amennyiben tud. Üdv: Solymári vita 2015. június 20., 12:12 (CEST)
Kedves Solymári! Én meg nem értem, hogy mit nem értesz. A cikkben lévő források egyike sem elfogadható, azt az egyet leszámítva, ami nem online jelent meg: azt nem tudom megítélni. A Wikipédia nevezetességi kritériuma alapján a tárgy nem nevezetes. Minden más szempont – beleértve, hogy a cikk alanya tud-e a megbeszélésről – irreleváns. Ez nem ellene, vagy bármi más ellen irányul. Piraeus vita 2015. június 23., 13:46 (CEST)
Lehet, hogy határeset a cikkalany nevezetessége, ezt elismerem, én csak annyit írtam, hogy a magam részéről igyekeztem betenni a cikkbe több forrást is, közülük az egyik, mint nagy(obbacska) interjú, szerintem releváns forrás. (Persze tudom, az még így is csak egy releváns forrás.) A cikkalany értesítését pedig azért említettem, mert ha valaki, akkor ő biztosan tudhat olyan cikkekről, rádió- vagy tévéinterjúkról, amik vele készültek, és amik ilyenformán ugyancsak releváns forrásként szerepeltethetók a cikkben. [Nem is szólva arról, hogy a cikket eredetileg, minden jel szerint ő maga hozta létre.] Jelzésemet köszönettel tudomásul vette, de itt a wp-n azóta sem reagált. Úgyhogy ettől kezdve nem izgat különösebben a szócikk sorsa. Üdv: Solymári vita 2015. június 23., 22:37 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő nem nevezetes --Ary vita 2015. június 19., 15:43 (CEST)


Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.

Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve