Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Vitarendezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A WP:VITA ide irányít át. A Wikipédia:Vitalapok használata rövidítése WP:VITALAP.

A Wikipédia egy közösségi projekt, ami azt jelenti, hogy gyakran együtt fogsz dolgozni másokkal egy cikk megírásán. Néha a résztvevők nem értenek egyet abban, mit kellene írni a cikkbe. Ha vita támad, próbálj fegyverszünetet kötni, és szüneteltesd a szerkesztést, amíg nem sikerül rendezni az ügyet. Ne kezdj szerkesztési háborúba, mert az csak ront a helyzeten, és hátráltatja a Wikipédia fejlődését. Helyette inkább az itt leírt módszerek segítségével próbáld feloldani az ellentétet, és elkerülni, hogy a vita komoly viszállyá nőjön.

Figyelem: ezek a lépések a viták rendezésére szolgálnak. A vandalizmus és a Wikipédia irányelveinek rendszeres és durva megsértése más, gyorsabb eljárásokon keresztül is kezelhető, és az elkövető blokkolásához vagy kitiltásához vezethet. Többnyire azonban az itt leírt elvek alkalmasak a felhasználók viselkedése elleni kifogások rendezésére. Ez nem jelenti azt, hogy azok a felhasználók, akik rámutatnak a helytelen viselkedésre, részesei a vitának – egyszerűen csak a Wikipédia közösségét képviselik.

A viták elkerülése[szerkesztés]

A vita rendezésére a legjobb módszer az, ha el se kezdjük.

Tiszteld a többi szerkesztőt és a nézőpontjukat. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne vond vissza szó nélkül mások változtatásait egy vitában. Ha egy szerkesztést elfogultnak vagy pontatlannak érzel, ne vond vissza, hanem próbáld meg jobbá tenni. Ha jelentősebb változtatást végzel, írj indoklást a szerkesztési összefoglalóba. Ne állíts vissza ugyanazon a lapon sokszor egymás után, inkább kezdeményezz párbeszédet. Kerüld a személyes támadásokat – ha udvariatlanul vagy ellenségesen viselkednek veled, ne válaszolj hasonló hangnemben.

Kövesd a Wikikettet, a jó cikk útmutatóját és a semlegességi irányelvet, hogy korlátozd a saját elfogultságodat, és ne adj okot a vitára.

Az első teendő: beszélj a többi résztvevővel[szerkesztés]

Az első teendő mindenféle konfliktus esetén: beszéld meg! Használd a cikk vagy a másik fél vitalapját. Ne hagyd, hogy a vita magában a szócikkben folyjon. Őrizd meg a hidegvéred és kerüld a személyes támadásokat. Próbáld megérteni a másik fél nézőpontját, és próbálj kompromisszumra jutni. Feltételezd, hogy a másik is jóhiszeműen cselekszik, hacsak nincs egyértelmű bizonyítékod az ellenkezőjére.

Mind ebben a lépésben, mind a továbbiakban, a párbeszéd nem csak egy formalitás, amit el kell végezni, mielőtt továbbléphetnél. Ha nem próbálsz őszintén és jó hiszemben szót érteni a veled vitázókkal, az azt jelzi, hogy a vitát nem rendezni, hanem fokozni próbálod. Ha mások ezt látják, kevésbé fognak rokonszenvezni az álláspontoddal, és akár meg is akadályozhatják, hogy a vitarendezés további lépéseivel élj. Ezzel szemben a folyamatos párbeszéd és az egyezkedés komolyan vétele, még ha kezdetben eredménytelen is, azt mutatja, hogy valóban szeretnél olyan megoldást találni, ami összhangban van a Wikipédia irányelveivel.

További lépések[szerkesztés]

Ha a párbeszéd eredménytelen, próbálkozz az alábbiak valamelyikével. Hogy melyiket (vagy melyeket) érdemes használni, az a vita természetétől és a résztvevők ízlésétől függ.

Beszéld meg kívülállókkal[szerkesztés]

A Wikipédia alapmódszere a konszenzus. Ahhoz, hogy a vitatott kérdésben konszenzus alakuljon ki, szükség lehet arra, hogy szélesebb hallgatóság elé tárd az ügyet. Erre szolgál először is a Wikipédia:Mediáció (igénybe veheted általa az erre hajlandó közvetítők segítségét is a szót értésben), másrészt a véleménykérés (tartalmi vitákban) és a Szerkesztők véleményezése (személyes jellegű vitákban). (Lásd még: vitatott semlegesség, pontatlan tartalom.) Ha a vita egy szócikk tartalmáról szól, és eddig még nem kötöttél fegyverszünetet, akkor itt az ideje, hogy megtedd. Ez lehetővé teszi a többieknek, hogy zavartalanul mérlegelhessék a helyzetet – a folyamatos átszerkesztések csak fokoznák és követhetetlenné tennék a vitát. Ha egy szerkesztési háború tört ki, és a fegyverszünet nem valósítható meg, kérd a levédését, hogy a vitarendezés továbbhaladhasson.

Ha már semmi sem segít: jön Wikitanács![szerkesztés]

Ha egy felhasználó sorozatosan megsértette a Wikipédia irányelveit és útmutatóit és sem a kulturált kérés, sem a közvetítés, sem a véleménykérés nem segített, kezdeményezhetsz egy szavazást az adott szerkesztő időleges, vagy végleges kitiltásáról vagy a teljes magyar Wikipédiából, vagy bizonyos témakörökkel kapcsolatos lapokról. Készülj fel, hogy mind a kifogásolt viselkedést, mind a megbeszélési kísérleteket bizonyítékokkal kell alátámasztanod. Lásd: Wikipédia:Wikitanácsi indítványok.

Réges-régen, a wikióidőkben, amikor még nem volt WT, üzemelt a vitarendezésnek egy másik csúcsfóruma, az azóta bezárt Wikipédia:Szerkesztők szankcionálása. Wikitörténelmi forrásdokumentumként őrizzük a bezárása óta (bár egyes döntései, pl. a végleges kizárásokról, máig érvényesek), lehet tanulmányozni.

Lásd még[szerkesztés]