Wikipédia:Véleménykérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Véleménykérés 
Az általános, nem egy konkrét cikkhez kapcsolódó problémák nem ide, hanem a Kocsmafalra valók!
Diskussion-Icon XY.svg
A Wikipédia fejlődése során a szócikkek előbb-utóbb a közösségi konszenzus által meghatározott formát (és tartalmat) öltenek. A Wikipédia mérete azonban lehetetlenné teszi, hogy a közösség minden egyes tagja minden egyes cikket (vagy akár csak minden egyes őt érdeklő cikket) figyelemmel kövessen, ami megnehezíti a közös vélemény kifejeződését és a konszenzus kialakulását az egyes cikkeknél. Ezért olykor hasznos minél több szerkesztő véleményét kikérni, és a vitás vagy kérdéses esetekre felhívni a figyelmet.

Ez az oldal lehetőséget ad arra, hogy más wikipédisták segítségét kérjük a viták rendezéséhez. Bárki megnézheti az itt felsorolt vitákat, és segíthet a résztvevőknek megállapodásra jutni. Az itteni felhívásra érkezők szakértelmükkel segíthetnek a vita rendezésében, új nézőpontokat szolgáltathatnak, tanácsokat adhatnak a semlegesebb megfogalmazáshoz, forrásokat kereshetnek vagy más hasznos megjegyzésekkel járulhatnak hozzá a véleménykülönbség feloldásához.

Mikor használd a véleménykérést?
 • A véleménykérésre akkor van szükség, ha szeretnéd, hogy más wikipédisták is elolvassák a vitás szócikket, segítsenek konszenzusra vagy megalapozott döntésre jutni, feloldani egy vitát, vagy kiutat találni egy patthelyzetből.
 • Bármilyen természetű vitáról legyen szó, az első teendő mindig az ügy megbeszélése a többi résztvevővel. A véleménykérés az elmérgesedett, kilátástalan viták előremozdítására való; sose használd vita helyett!
 • Egy szerkesztő általános, sok cikkre kiterjedő viselkedésével kapcsolatos problémák megbeszélésére a szerkesztők véleményezése való!
Hogyan használd a véleménykérést?
 • Ha szeretnéd kikérni mások véleményét valamiről, hozz létre egy allapot (Wikipédia:Véleménykérés/Szócikk címe), foglald össze a vita lényegét röviden és pártatlanul, minden személyeskedést mellőzve az alábbi minta szerint:
=== [[Szócikk címe]] (véleménykérés) ===
{{információk-eleje|Vita összefoglalása}}
A mi vitánk arról szól, hogy blabla és blabla, valamint blabla, de arról nagyon.
{{tudnivalók-vége}}
==== [[Szócikk címe]] (hozzászólások) ====


 • Hasznos lehet a cikk vitalapjára az itt folyó vitát beilleszteni ({{Wikipédia:Véleménykérés/Szócikk címe}}) formában, vagy legalább egy rövid értesítést írni oda, hogy a vita átkerült a véleménykérésre. A friss változtatások fejlécében és a hírek kocsmafalán is jelezheted, és a vita közös menetbe tereléséhez célszerű egy rövid értesítés minden olyan helyen, ahol a vita eddig folyt (cikkek és szerkesztők vitalapja, Kocsmafal). A véleménykérés kiírásában viszont az előzmények helyét add meg.
 • Ha két lapváltozat közötti eltérést szeretnél valahol illusztrálni szögletes zárójelpárban, akkor a difflinkre van szükséged. Úgy kapod meg, hogy a laptörténet illető sorában arra a szóra kattintasz, hogy „előző”. Ha nem csak egy, hanem több egymást követő szerkesztés együttes hatását akarod bemutatni, akkor addig ügyeskedj, amíg a laptörténetben megjelölted a karikát az megelőző állapot sorában is, a célállapot sorában is, majd arra kattints, hogy Kiválasztott változatok összehasonlítása. A difflink a böngésző kisablakából szedhető ki.
 • A véleménykérés hatékonyságát növeli, ha mindenki, aki felvesz egy vitát, megpróbál segíteni egy korábbi rendezésében is. Ha van hozzá elég időd és kedved, válassz ki egy érdekesnek tűnő vitát, és szólj hozzá.
 • Ha egy vitában már hosszú ideje nem született új hozzászólás, a vita valószínűleg véget ért, vagy legalábbis elapadt. Az ilyen vitákra mutató bejegyzéseket eltávolíthatod, hogy ne foglalják a helyet.
Hogyan szólj hozzá egy véleménykéréshez?
 • Próbáld csillapítani, és nem szítani a vitát. Légy barátságos, és őrizd meg a hidegvéredet.
 • Közvetíts, ha lehetséges – keresd meg a vitatkozók álláspontjainak közös részét, próbáld a hasonlóságokra és nem a különbözőségekre helyezni a hangsúlyt.
 • Próbáld meg új adatok, források vagy nézőpontok felkutatásával előremozdítani a vitát.
 • Ha szükséges, hívd fel a felhasználók figyelmét a megfelelő irányelvekre.
Tartalmi ügyek
Elnevezési ügyek


Tartalmi viták[forrásszöveg szerkesztése]

Kategória:Bottal létrehozott francia település cikkek (véleménykérés)[forrásszöveg szerkesztése]

Vita összefoglalása

B.Zsoltbot tömegével hozott létre francia településről szóló cikkeket, amiket a Kategória:Bottal létrehozott francia település cikkek tartalmaz. A cikkek jellemzően egy infoboxot tartalmaznak, valamint egy mondatot arról, hogy az adott település Franciaországban található. Időnként megjelenik még egy – nyelvtanilag esetleg hibás – mondat arról, hogy milyen településekkel határos az adott település.

Ezen a ponton arra kérlek találomra nézzetek bele a cikkekbe

Ezek szubcsonkok. Jelenleg a kategória 35 690 lapot tartalmaz, ezek közül valamennyit bizonyára már feljavítottunk, de valószínűsíthető, hogy túlnyomó többségük továbbra is szubcsonk.

Járőrözés közben botlottam két ilyen cikkbe, majd a bot üzemeltetőjét B.Zsoltot ennek kapcsán megkérdeztem, hogy mi lesz ezekkel a cikkekkel. A beszélgetésünk rövid úton oda lyukadt ki, hogy Zsolt közölte velem, hogy a szubcsonk szabály szerinte hülyeség, és felesleges vitáznunk mert más-más nézőponton vagyunk, és jelenleg neki „nagyobb a támogatása” mint nekem.

Szeretném a véleményeteket kérni a következőkről:

 1. Elfogadható-e hogy valaki tízezrével hoz létre szubcsonkokat és mi a teendő ezekkel a cikkekkel?
 2. Valóban felesleges-e vitatkozni a Wikipédián ha más-más nézőponton vagyunk?
 3. Belefér-e Wikipédia szellemiségébe, hogy egy vitát azzal zárjunk le, hogy valaki tömegesen megsértheti a Wikipédia szabályait, mert szerinte úgyis nagyobb támogatást élvez mint az, aki erre a tömeges szubcsonk gyártásra felhívja a figyelmet?

A következőkön akadtam meg, de nagyon:

 1. Önmagában nagyon nagy problémának tartom, hogy 35 000 szócikk ilyen minőségben létrejöhet a szócikk névtérben, anélkül, hogy korábban a bot üzemeltetője a módszert tesztelte volna. Ez a Wikipédiára rossz fényt vet, ahogy azt a Mi a baj a szubcsonkokkal?|Szubcsonk lap vonatkozó szakasza leírja.
 2. Ha ez így megtörténhet, az elég rossz hatással lesz azokra, akik igyekeznek alapos cikkeket írni, vagy járőröznek. Sokan, sok energiát fektetnek egy-egy cikk megírásába, lektorálásába, korrektúrázásába is. Nem láttam még hogy valaki ilyen léptékben helyezné a mennyiségi szempontokat előtérbe és a minőséget pedig háttérbe.
 3. Az viszont, amit válasznak kaptam, még ennél is durvább. Olyat se láttam még, hogy valaki egy bekezdésben közli velem, hogy nem érdekli egy adott szabály, és hogy felesleges beszélgetnünk, mert őt úgyis többen támogatják az adott kérdésben. Ez nem fér bele a Wikikettbe szerintem.

Várom válaszaitokat. Piraeus vita 2015. november 23., 00:20 (CET)

Kategória:Bottal létrehozott francia település cikkek (hozzászólások)[forrásszöveg szerkesztése]

Napi új szócikkek száma a magyar Wikipédián (szeptemberig)

Az én véleményem az, hogy egy jól kitöltött infobox már önmagában nem szubcsonk, több adatot tartalmaz, mint sok „rendes” cikk. Ezeket az adatokat akár folyószövegbe is lehet önteni annak, aki akarja, és legalább már nem kell vadászni utánuk és az infoboxszal bajlódni. Szóval szerintem ezek nem szubcsonkok definíció szerint. Az irányelv is csak adatmennyiségről beszél, semmi sem írja elő, hogy folyószövegnek is kell lenni. Annak idején a kisbolygós cikkek születtek bottal, azokkal sincs semmi baj. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 00:40 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Piraeus: Nem tudom hányan figyelik ezt az oldalt, de lehet érdemes volna a járőrök üzenőfalán jelezni, hogy indult itt egy ilyen téma. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. november 23., 01:00 (CET)

Rendben, megtettem. Kösz! Piraeus vita 2015. november 23., 01:05 (CET)

Az ábra segít érzékeltetni a dolog nagyságrendjét. A grafikon mélypontja a Wikipédia szerkesztőségének természetes outputja (napi 50-80 új szócikk), a hirtelen felfutások a különböző botos projektek. Szeptemberben kb. az új szócikkek 95%-át írhatta bot. – Tgrvita 2015. november 23., 03:03 (CET)

Hadd kezdjem a könnyebbik kérdésekkel. Nekem B.Zsolt válasza normálisnak tűnt. Tudom, hogy nem először látja azt a fajta kritikát, amivel te illetted, és sejtem, hogy nincs türelme sokadszor is végigmenni ugyanazokon az előre látható érveken. Ha a válasza neked durvának tűnt, az persze nem jó, de én mind a kettőtöket eléggé intelligensnek ismerlek ahhoz, hogy az ilyesmit külső segítség nélkül is meg tudjátok beszélni.

A vitás kérdésekről (jelen esetben, hogy szubcsonkok-e ezek a cikkek, illetve, hogy javára vagy kárára válnak-e a Wikipédiának) persze érdemes vitatkozni, de abban igazat adok B.Zsoltnak, hogy vannak esetek, amikor a vitatkozó felek nem tudják meggyőzni egymást, és ilyenkor tényleg az a döntő, hogy kinek van nagyobb támogatottsága. Szerintem ez természetes egy olyan konszenzusra épülő projektben, mint a Wikipédia.

A nehezebb kérdés az, hogy ezek a nyúlfarknyi cikkek javára válnak-e a Wiknek, vagy égetnek minket az olvasó előtt. (Az, hogy a cikkek szubcsonkok-e, majd akkor mondom meg, ha valaki használható módon definiálja a szubcsonk fogalmát.) Nem mondom, hogy nincsenek kétségeim, de én inkább arra hajlok, hogy a javára válnak. Vegyük példának Chantilly városkát. A cikk kétségtelenül rossz. Rossz már a címe is, alig van benne információ (bezzeg franciául meg németül kiemelt cikk), üres szakaszok vannak benne, és nyelvtanilag hibás az egyik mondat. Ezzel szemben:

 • Jobban jár-e a finn olvasó a fi:Chantilly cikkel, mint a magyar a miénkkel?
 • Az ilyen jól strukturált cikkvázlatok kiválóan alkalmasak lennének arra, hogy kezdők ezek kiegészítésén tanulják meg a wikicikkírás csínját-bínját, legyen szó régenholt amerikai szenátorokról, olasz községekről vagy texasi megyékről. Ha egy kicsit ügyesebbek lennénk, ezek a csonkok nagyon jó toborzóeszközök lehetnének.

Én ezért nem abban látom a megoldást, hogy a cikkeket töröljük, illetve a jövőben hasonlókat ne is hozzunk létre (amit, ha jól értelek, te javasolsz), hanem abban, hogy a meglévő cikkeket kijavítjuk. A teljesség igénye nélkül:

 • Meg kéne oldani, hogy az üres szakaszok ki legyenek kommentelve.
 • Substolni kellene azokat a sablonnal a Wikidatából beillesztett információkat, amiknél nem várható változás (a helység neve, a megye, amiben van, a szomszédos települések), mert enélkül a cikk szerkeszthetetlen.
 • Meg kell oldani a cikkek forrásolását.
 • Több információt kellene folyószövegben (nem pedig csak az infoboxban) megjeleníteni.
 • Próbálkozni kell további, bottal beilleszthető információk elhelyezésével.

Abban nem hiszek, hogy a Wikipédia mélységi fejlesztése (tehát az a törekvés, hogy bizonyos témákról hosszabb, részletesebb cikkeink legyenek) ellentétes lenne a mennyiségi fejlesztéssel (tehát azzal a törekvéssel, hogy minél több cikkünk legyen). Hkoala szeret hosszú, részletes cikkeket írni, Engusz meg egy nap lenyom három-négy csonkocskát is régi sportolókról. Nem hiszem, hogy bármelyiküket is elkedvetlenítené a másik tevékenysége.

Malatinszky vita 2015. november 23., 03:29 (CET)

Talán részletkérdés, de hogy lehet, hogy ezek a falvak nem kölcsönösen határosak egymással? Például Chantilly (Oise) határos Saint-Maximin (Oise) községgel, de az csak Creil községgel, az pedig csak Nogent-sur-Oise községgel, stb. Nem oda-vissza kéne, hogy határosak legyenek?  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. november 23., 03:44 (CET)

Illetve min múlik, hogy pl. Chantilly (Oise) és Saint-Maximin (Oise) községnél a megye is benne van zárójelben a címben, míg Creil és Nogent-sur-Oise községeknél nincs?
A dolog annyiból érdekes, hogy egy kérdés hogy csonk-e a 35000 szócikk, de talán ennél lényegesebb hogy a címük mennyire következetes, és a tartalmuk mennyire helytálló (és akkor a nyelvtanról még nem beszéltünk). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. november 23., 03:50 (CET)

Provokatív kérdés: ha nem harmincötezer, hanem mondjuk három és félmillió cikket akarnánk bottal megírni a következő pár hónapban (technikai akadálya nincsen), azzal se lenne semmi problémája annak, aki szerint a jelenlegi helyzet rendben van? Ha mégis, akkor hol a határ, és miért éppen ott? – Tgrvita 2015. november 23., 04:44 (CET)

BZsolt válaszában egyébként én sem látok semmi rosszat. Nem lehet valakitől elvárni, hogy ugyanazt a vitát egyesével száz különböző szerkesztővel lejátssza, erre valók az olyan központosított megbeszélési lehetőségek, mint a véleménykérés. – Tgrvita 2015. november 23., 04:50 (CET)

Igen, nyilván problémásak ezek a cikkek, és nem maradhatnak hibásan, de nem feltétlenül a gyalu jelenti a megoldást. Bottal lehet írni s törölni, de javítani is, utóbbit kellene először megpróbálni, kiszedni a problémás részt vagy hozzátenni a hiányzó pluszinformációt. Ami talán még sorozatosan bottal beilleszthető, azok a népességi, éghajlati adatok. Gondolom azért lettek így megírva, hogy az infobox-töltögetős szórakozós babramunkát megelőzzük, nem pedig hogy a szócikkszámot növeljük. Ha ez lett volna a cél, akkor mindenféle jelentéktelen csipcsup témát létrehozott volna már milliós nagyságrendben valamint életrajzi, zenei, sporttal kapcsolatos csonkokat válogatás nélkül. Emlékeim szerint a szenátorok sem az ő ötlete volt, csak végrehajtotta. Nyilván érdek az, hogy Európa és Észak-Amerika előbb-utóbb teljes legyen, és mivel az emberi kapacitás véges, a gép segít be. Amúgy többeknek a története simán bővíthető a Magyarországon kb. minden második családban fellelhető Panoráma-útikönyvekből vagy a már szabadon felhasználható és online hozzáférhető Pallas-lexikonból. Hármat már meg is csináltam alig pár perc munkával. Ha mindenki, aki ezt olvassa, csak ennyit segít be, már jóval előbbre vagyunk. Gyurika vita 2015. november 23., 07:45 (CET)

Két olyan megszólalásról tudok, amely nem azt támasztja alá, hogy nem a szócikkszámemelés a lényeg. Az elsőt most nem tudom előkaparni, de valahogy így hangzott: „Legyen sok cikkünk”, a másik a BZsolttal készített, és a WP blogján elérhető interjúban olvasható. De nem ez a lényeg. A magam részéről elfogadtam (beletörődtem), hogy ez sokat nem fog változni. Botos cikkek jönnek és maradnak. Nem ez a fő probléma, hanem az, hogy – sértődés ide vagy oda – a pár darab létrehozás helyett, ahol kiszűrhetőek a hibák, javítandó hiányosságok, több száz hibás létrehozás keletkezik, aztán meg a vita ezek javításáért vagy miatt. A magam részéről már annak is örülnék, ha legalább annyi tiszteletet megadnának a botos létrehozók az olvasóknak és a többi szerkesztőnek, hogy legalább egy csonk sablonnal jelezzék – ha már szubcsonknak nem szabad megjelölni – az ilyeneket, hogy azért ezek mégsem teljes cikkek. Remélem, hogy ez azért nem olyan túl nagy kérés és elvárás! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. november 23., 09:06 (CET)

Szerintem ezekkel a cikkekkel semmi baj nincs. Annyira nincs, hogy gyanítom, évekig meg sem lennének írva, így legalább némi információt kaphat belőle az olvasó. És valóban, bárki számára bővíthető, sokkal könnyebben, mintha új cikket írna. És igen, az én véleményem szerint is marhaság a szubcsonkozás. És @Tgr:: Személy szerint engem nem zavar a nagy botos cikkszám, mert információt tartalmaz, amit nagy valószínűséggel soha, senki nem írna meg... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 23., 09:12 (CET)

Provokatív kérdésre provokatív válasz: engem abszolút nem érdekel, hogy hány darab cikk van a Wikipédián, így az sem, hogy ha 3,5 millió botos cikk van köztük. Az sem érdekel, hogy melyik cikk volt az x-ezredik, mert ahhoz hogy az lehessen, az összes többinek is meg kell lennie. Ezeket senki sem írná meg, vagyis választhatunk egy minimuminformáció és a semmi között. Emellett ha az olvasó eljut egy francia város cikkére, ahol csak infobox van, végső esetben legalább az interwikikből elnavigálhat más cikkekre, ahol talán több információt talál. Inkább wikin belül adjunk lehetőséget, mint hogy elküldjük guglizni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 09:26 (CET)

A lehetséges hibáik ellenére én is hasznosnak tartom ezeket a cikkeket, sok több információt tartalmaz és esztétikusabb, mint a nem bottal írt enwikis megfelelői. Mellesleg ezeket a cikkeket belátható időn belül garantáltan senki nem írná meg. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. november 23., 09:28 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) A második mondat teljes mértékben helytálló ha figyelembe vesszük, hogy mennyit fejlődtek, bővültek mondjuk a botos miniszteres szócikkek. Félreértés ne essék, nem magukkal a botos szócikkek gyártásával van bajom, sőt még csak nem is a botos szócikkek gyártóival, mindössze azzal, hogy a botos szócikkek esetén ezerszámra kerülnek be az enciklopédiába olyan hibák, amilyenekért kezdő szerkesztőknek szólunk, hogy nem kéne. Plusz nem egyszer előfordult, hogy csomó ilyen létrehozás töröltetve lett, mert maga a létrehozó látta be, hogy nem alkalmas szócikknek. Én mindössze egy kicsi lassítást látnék indokoltnak, hogy kevesebb hibával és kicsivel több odafigyeléssel legyenek az ilyenek létrehozva. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. november 23., 10:08 (CET)

Szúrópróbaszerűen megnéztem párat, szerintem egyáltalán nem annyira szörnyűek, mint a véleménykérés indoklásában le van írva... A minimum információ megvan (hol, micsoda, hány fős, van kép, van hivatalos oldal, koordináták, térkép), be van helyezve kategóriába. Én is hozok létre hasonlókat, csak kézzel, a szöuli metró állomásait. Jó azokban talán pár adattal több van az infoboxban. A hibákat gondolom bottal is ki lehet javítani, ha létrehozni lehetett őket vele :) Xia Üzenő 2015. november 23., 10:00 (CET)

Abszolút nem vagyok a létrehozásuk ellen, sőt… Viszont meggyőződésem, hogy az előkészítés nem volt megfelelő, sokkal több információval és kevesebb hibával létrehozhatók lettek volna, ha nem Lűbele Balázs módjára nekiesve készülnek el, hanem többen, projektként felépítve csináljuk meg. Ehhez nem volt meg a türelem, itt érzem a mennyiségi törekvés erős dominanciáját a minőségi szempontok fölött. Gyakorló – bár nem profi – programozóként tudom, hogy utólag bottal javítani ezeket már sokkal nehezebb, mint jobb cikkeket létrehozni lett volna, különösen akkor, ha már egyik-másikba bele is nyúlt valaki. Egyébként meg pont a francia települések kapcsán van komoly adatbázis, aminek az adatait be lehetne építeni a cikkekbe (illetve leginkább a Wikidatába), ha valaki segítene az itt felmerült kérdések tisztázásában. (Valahol a Wikidata vitalapjainak rengetegében is volt megbeszélés az átemelhetőségükről, de nem tudom mire jutottak, és most nincs időm megkeresni sem.) A csonk sablon mindenképpen indokolt, a francia településeknél ott is van, a németeknél ezek szerint még nem volt, akkor azt viszont szintén pótolni kéne. – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 10:49 (CET)

Mindenhez én sem értek, de úgy emlékszem, ha valaki felvetett egy valós hibát, az javítva is lett. De a legtöbben csak fanyalognak. Ha segítséget kérek, mint most a vita kiírójától, még ő van felháborodva, hogy hárítok. Az én szabadidőm is véges, és rengetegszer van az, hogy valaki feltesz egy kérdést, de válasz hetekig nem jön rá.

Korábban vita volt arról is, legyenek-e üres szakaszcímek? Nem született egyértelmű döntés arról sem, így van ilyen is-olyan is. A csonk sablon beillesztése egyáltalán nem nehézség, de az viszont __tényleg__ nem hordoz információt. Attól nem lesz semmi sem több, így én nem is erőltetem ezt a részét.

Azt is leírtam már 1000x, hogy mivel a Wikidatát mindenki szerkeszti, így a más nyelvű wikik munkáiból mi is részesedünk, így érdemes "megágyazni" az adatoknak.

Ha van egy ötletem, amit meg tudok valósítani, a többség támogatja, sőt biztat, egy kisebb csoport pedig ellenzi, akkor mi a teendő? Miről szól a Szerkessz Bátran irányelv?

Ha most tömegével törlünk, akkor mit nyerünk? Helyet nem, viszont a munka elvész. legfeljebb egy szűk csoport örülhet majd, hogy lám, nekik lett végül igaza. Továbbá a törlés is munka, ezt pedig fejlesztésre is fordíthatjuk.

Piraeus összes kérdése több helyen is meg lett válaszolva, igyekszem mindig a legjobb tudásom szerint eljárni. A szócikkeket kategorizálom, a szerkesztési összefoglalóba pedig linket teszek a Wikipédia:Szócikkírás bottal lapra, van már műhely is, a vitalapon mindenkinek válaszolok, igyekszem változatos témaköröket lefedni (személyek, települések, megyék, állomások...). A cikkeket is csinosítom, a Wikidatára is folyamatosan töltögetem fel az adatokat (több, mint 220 ezer szerkesztésem van ott is). Amit nem tudok, annak meg utánanézek és megtanulom. Az adminok blokkolhatnának, de sose tették.

Mit csináljak akkor másképp? --B.Zsolt vita 2015. november 23., 12:08 (CET)

Egy fentebbi kérdésre a válaszom: Miért nem kölcsönösen határosak? Mert a határos települések 8 égtáj irányában helyezkedhetnek el, én pedig a 8-ból csak egyet töltöttem fel. 35 ezer település, 8 égtáj, az akkor mennyi is? Persze kritizálni könnyű, de botot futtatni meg már szinte senki nem akar... --B.Zsolt vita 2015. november 23., 12:10 (CET)

Ezen talán valami német-olasz-francia településbővítő karbantartó verseny segítene. Gyurika vita 2015. november 23., 12:44 (CET)

Kedves Piraeus! Úgy látom, lényegében két dologról kérsz véleményt (ill. én így összegzem magamnak): 1) a bottal írt cikkekről, 2) B.Zsolt válaszának, kommunikációjának módjáról.

1) Emlékezetem szerint a bottal való tömeges cikkírás kb. egy évvel ezelőtt (vagy kevéssel később) kezdődött, akkor kb. 280 ezer szócikkünk volt. Most kb. százezerrel több van. Hasonló intenzitás mellett várhatóan kb. másfél év múlva a magyar Wikipédia szócikkeinek fele olyan kvázi-üres vagy ál-információból álló ("határos…") cikkből fog állni, mint a bottal eddig készült francia, spanyol stb. településeké. A véleményem röviden: ez nagyon nem jó.
2) B.Zsolt kommunikációjának módjában számomra nincs semmi meglepő, a Kocsmafalakon ez már többször megmutatkozott. (Pl. – Ti csak vitatkozzatok, én azért csinálom tovább... – nem szószerinti idézet.) Abban a neked írt véleményében, hogy
"Vitázhatunk itt reggelig … nekem nagyobb a támogatásom, mint neked, enélkül már rég blokkoltak volna."
szerintem igaza van (bár azt nem tudom, hogy téged hányan támogatnak). Nem azt tartom benne igaznak és helyénvalónak, hogy ezt hivatkozási alapként kezeli (sőt!), hanem magát a tényt tartom igaznak: ennek a fajta bottal történő tömeges cikkírásnak elég nagy ("több") a támogatottsága.

A magam számára én ebből már levontam a következtetést. Nem tudok mást mondani róla. Vadaro vita 2015. november 23., 17:58 (CET)

Teljesen hibás értelmezés, hogy ezek a szócikkek szubcsonkok lennének. Csak így tovább B.Zsolt! Rengeteg munkád van benne. Csak az nem hibázik aki nem dolgozik, mert az vitatkozik! Javaslom, hogy minden hozzászóló / vitatkozó előbb három francia településről szóló szócikket bővítsen és csak utána vitatkozzon itt! - Csurla vita 2015. november 23., 18:07 (CET)

Én megint beleböktem találomra háromba: Canly, Cannectancourt és Canny-sur-Matz. Ha nem szubcsonk, akkor mi? Cikkváz? Mert cikknek nem cikk, az tuti. De megismétlem, hogy ez az egész cirkusz – legalábbis jelentős részben – elkerülhető lett volna megfelelő előkészítéssel, és azzal, hogy előbb töltjük föl adatokkal a Wikidatát, és utána készülnek el a cikkek, és nem fordítva. Aki meg azt mondja, hogy ezeknek a kibővítése jó gyakorlópálya lehetne kezdők számára, az nyissa meg a kódot! Nem egy kezdő, hanem szerintem a gyakorló szerkesztők jelentős része sem tudja kapásból, hogy hol lehet úgy belenyúlni, hogy ne rontson el valamit. Viszont megismétlem azt is, hogy a megoldás nem a törlésük, hanem a hibák javítása, mégpedig jó lenne minél előbb, mert egyre nehezebb lesz a kézi szerkesztések szaporodásával. Ehhez kértem például fentebb segítséget, mert a programozói tudás és a technikai háttér egy dolog, a Wikidata ismerete egy másik, az adatok jogszerű felhasználási lehetőségeinek kiderítése meg egy harmadik, és egyik a másik nélkül láthatóan nem sokat ér, egy fejben meg úgy tűnik nem áll rendelkezésre. :-) – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 18:50 (CET)

@Puskás Zoli: Abszolút nem szubcsonkok ezek a cikkek, van bennük egy rakás információ, térképpel együtt. A szubcsonk útmutató melyik mondata mondja azt, hogy ezek szubcsonkok lennének? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 20:18 (CET)
@Laszlovszky András: Sikerült megfogni a mondandóm lényegét. :-( Mondjuk ha Franciaországban biciklitúrázva elérek egy helységnévtáblához, és a WP-ből annyi infót kapok, hogy melyik országban, megyében vagyok, mik a földrajzi koordinátáim, hol helyezkedek el Franciaország a térképén, hány négyzetkilométer a település területe, melyik időzónában vagyok, mi a település irányítószáma és INSEE-kódja, akkor nem egy rakás információt kaptam, hanem egy nagy túrót (a nyolc információegységből ötöt már eleve tudnom kellett, három meg használhatatlan, ha nem, akkor már igen nagy bajban kellett lennem Vigyor), úgyhogy még a szubcsonk kérdés is relatív. De ha a leírtakból nem világos, akkor olvasd el hozzá a szerköföt is (nem a mostanit, hanem az előzőt), hogy mit gondolok a vitának erről a vonaláról. – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 20:43 (CET)
Ebben az életszerűtlen példádban tényleg igazad van, de nem gondolod, hogy ha már elbicikliztél gondolatban Franciaországba, nem a helységnévtábláról jut eszedbe az, mit ír a Wikipédia? Keressünk inkább egy életszerűbb témát: X megírja Y francia színésznő cikkét, de nem írja bele, hol született, mivel az infobox úgy is megjeleníti. Igen ám, de mivel a falunak nincs cikke, se címkéje, az infobox üresen marad. Így nem tudhatom meg, hol születnek ilyen csinos színésznők. Ha viszont van cikk, van címke is, ami az infoboxban is meg fog jelenni a színésznő cikkében. Rákattintok, és látom, hol is van helyileg, melyik megyében, milyen messze Párizstól, mely településekkel határos, sőt a Commonsba képeket is találok. Így megtudom, hol is születnek ilyen csinos színésznők. --B.Zsolt vita 2015. november 24., 00:22 (CET)
Ti tényleg nem értitek, hogy szerintem abszolút mellékvágányon vagyunk??? – Puskás Zoli vita 2015. november 24., 00:34 (CET)
Most akkor a véleménykérés tárgyáról vitázunk (szubcsonk-e vagy sem), vagy nyitunk egy kocsmafalat itt helyben? De ha nem arról vitázunk, hogy szubcsonk-e, akkor ne tegyél fel olyan kérdést, hpgy „mi ez, ha nem szubcsonk?”. Amúgy nem gondolnám, hogy a biciklis példa nagyon életszerű lenne. Bármilyen információhalmaz esetén lehet olyan szituációt találni, amiben az éppen nem segít. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 21:01 (CET)
Még akár lehet életszerű is, de valószínűbb hogy a helyi városközpontban lévő információs táblát nézem meg először, ah már élőben odatévedek. De esélyesebb, hogy egy francia kistelepülésről előbb találsz francia és angol nyelvű anyagot, mint magyart. Kicsi az esélye viszont annak, hogy nálunk valaki a Fülöp-szigeteki helyi önkormányzati képviselőkről írjon cikket magyarul, ahogy Peruból sem fogják a szlovák kistelepülések cikkeit megírni, akár saját, akár magyar vagy szlovák nyelven. Ez van, a francia községek sem bővülnek hasonló okok miatt irdatlan tempóban magyarul. Gyurika vita 2015. november 23., 21:10 (CET)
Akkor leírom a véleményem bikkfa nyelven. Szubcsonkok? Igen. Elérik a minimum követelményeket az üres szakaszokkal és a kettősponttal végződő befejezetlen mondatokkal? Nem. Lehet belőlük belátható mennyiségű munkával elfogadható minőségű cikkeket gyártani belátható időn belül? Igen. Törölni kell őket? Nem. Van értelme folytatni a vitának ezt a vonalát? Nincs. Van még kérdés? – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 21:41 (CET)
Kérdés nincs. Csak egy megjegyzés: ha szubcsonk lenne, mérlegelés nélkül törlendő lenne. Vagyis ellentmondást vélek felfedezni a mondandódban. Mellékesen tényleg le kéne már írni rendesen végre, hogy egyáltalán mi a fittyfene az a szubcsonk, mert a jelenlegi útmutató gyakorlatilag nulla. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 21:50 (CET)
Nincs ellentmondás. Ha szerintem meg lehet menteni 35000 (vagy nem tudom hány ezer) szubcsonkot mondjuk nem öt nap, de kb. ötven nap alatt, akkor szerinted érdekelnek a szabályok? – Puskás Zoli vita 2015. november 23., 21:59 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Válasz az eddigiekre
@Malatinszky:Azt írod normális a válasz, mert Zsolt „nem először látja ezt a fajta kritikát”. Tehát ezek szerint erről már eset szó valahol? Kéne ezt tudnom? Hol van erről a megbeszélés, döntés, bármi egyéb linkje? Miért nem azt kaptam válaszul? Enélkül a válasz finoman szólva sokkoló volt és számomra a követezőképpen üzenetet hordozta: „Bekaphatod, akkor is ez lesz mert többen gondolják úgy mint én, mint ahogy te, ezért feleslegesen vergődsz. A szabályok pedig nem érdekelnek.” Nagy önfegyelem (és B.Zsolt szerkesztő ismerete) kellett, hogy ne érzelemből válaszoljak rá. Talán a tőmondatos kommunikáció helyett lehetne egész üzeneteket is leírni. De ezt félre is teszem, mert helyére került.
„Jobban jár-e a finn olvasó a fi:Chantilly cikkel, mint a magyar a miénkkel?” Ez egy trükkös pokiteszt. Nem, nem jár jobban. És eddig sok TMB-n, és egyéb megbeszélésen felmerült elrettentő példaként, hogy egyes Wikipédiák milyen hiányos és színvonaltalan szövegeket tekintenek cikknek. Ugye nem akarjuk sok év után oda levinni a lécét, és hozzájuk igazodni?
„Az ilyen jól strukturált cikkvázlatok kiválóan alkalmasak lennének arra, hogy kezdők ezek kiegészítésén tanulják meg a wikicikkírás csínját-bínját, legyen szó régenholt amerikai szenátorokról, olasz községekről vagy texasi megyékről. Ha egy kicsit ügyesebbek lennénk, ezek a csonkok nagyon jó toborzóeszközök lehetnének.” Elméletnek ez szép, de ezek a szubcsonkok épp arra is jók lehetnek, hogy aki belép és elkezd böngészni például a francia településcikkek között, az hamar rájöjjön, hogy a Wikipédia olyan színvonaltalan, hogy nem csak írni de olvasni sem érdemes a továbbiakban.
Én sem gondolom, hogy a mennyiségi és minőségi szempont szembeállítandó, de ha csak a mennyiség a szempont, az baj. szerkesztő:Engusz cikkei hosszban és minőségben – azok amiket én látok – messze meghaladják nem csak ezeknek a szubcsonkoknak, de sok csonknak a színvonalát is.
Szimpatikusak a szubcsonkok botos javítására irányítható javaslataid. Ezek megvalósíthatóak? Zsolt válaszából nekem nem úgy tűnt és kézzel ennyi szubcsonkot nem lehet javítani.
@Gyurika: „Hármat már meg is csináltam alig pár perc munkával. Ha mindenki, aki ezt olvassa, csak ennyit segít be, már jóval előbbre vagyunk.” Tegnap egyet én is, akkor az már négy! Már csak 35686 maradt! Ha jól számolom, kettőnknek 24 és fél év sem kell, hogy a francia cikkeket rendbe tegyük... :-) Most ezt komolyan így fogjuk kezelni? Szerinted mennyire tudjuk majd a lépést tartani a robotokkal. Kérlek ezt gondold át még egyszer!
@Hungarikusz Firkász: Megint csak azt kérdezem, hogy erről hol esett szó és hol lett elfogadva, hogy mostantól ez lesz? Sok éve aprólékos munkával írok cikkeket és járőrözöm, hogy az ehhez hasonló színvonaltalan cikkek fejlődjenek, vagy tűnjenek el. Most egy robot generált körülbelül több százszor annyi rossz cikket mint amennyit én valaha is elindítottam. Miért is fogadandó el ez, és miért ez a beletörődés? Én minek dolgozom járőrként tulajdonképpen ezen a projekten?
@Laszlovszky András: „Emellett ha az olvasó eljut egy francia város cikkére, ahol csak infobox van, végső esetben legalább az interwikikből elnavigálhat más cikkekre, ahol talán több információt talál. Inkább wikin belül adjunk lehetőséget, mint hogy elküldjük guglizni.” LA, akkor mi szükség a Wikipédiára? Hisz ott a gugli. A kettő pedig eszerint ugyanaz.
@Puskás Zoli: Köszi a higgadt választ. Megnézem a linket, és ha tudok segítek én is a dolog előre mozdításában.
@B.Zsolt: Én magam is ismerem, milyen az amikor egy felvetésre / segítségkérésre nem jön válasz. De ez nem ok arra, hogy a szabályokat semmibe vegyük, sem a vita rövid úton való lezárására azzal, hogy úgyis melletted a többség. Nem háborodtam fel a segítségkéréseden. Viszont fogalmam sincs hogyan lehet ilyen tömegű rossz cikket javítani. Azon kívül – meg ne bántódj – nekem is megvannak a magam céljai, megírandói itt, nem terveztem, hogy a te elrontott botos akciód napszámosává szegődjek. Ha akarod én is tudok adni neked könyvtár kutatási feladatot Ciprus történelme kapcsán. :-)
Sehol egyetlen sort nem olvastam erről a problémáról. Te sem írtad amikor a vitalapodon megkerestelek, hogy „figyelj öreg itt és itt így döntöttünk hatezren, olvasd el lécci”.
Nem egy „szűk csoport” vagyok, aki majd örül, ha törlik a botod cikkeit, hanem egy szerkesztő, aki nyolc éve igyekszik minél teljesebb, forrásolt cikkeket írni... Te ebben az egy projektben kb. 300-szor annyi szubcsonkot hoztál létre, mint ahány cikket én valaha elindítottam. És ki tudja hányszor annyi hibás cikket, mint amennyit egész járőri pályafutásom alatt ki fogok tudni javítani. Szerinted hogy érzem magam ezt látva? Mennyi értelmét látom a szerkesztésnek?
@Vadaro: Kösz!
@Csurla: Az elmúlt években jóval több szubcsonkot mentettem már meg mint hármat... Most akkor már hozzászólhatok a kérdéshez? Piraeus vita 2015. november 23., 19:29 (CET)
Azt csinálsz, amit akarsz, de az a szerkesztésed is 5500 karakter. Inkább szócikkbe kellene ezt írni. Sajnos tartalmilag nem használható fel sehova... - Csurla vita 2015. november 23., 19:32 (CET)
Piraeus, mutasd meg, hogy melyik szabály írja elő, hogy meddig lehet egy cikk csonk, és milyen időn belül kell őket bővíteni, és hogy köteles-e őket bárki azonnal bővíteni? Gyurika vita 2015. november 23., 19:50 (CET)
Ha már valamit 100x leírtam, 101x már csak rövidebben fogom. Ha te ezt bunkó és sértő válasznak olvastad, akkor bocsánatot kérek tőled. Nem akartam senkit sem megbántani és senkit sem kioktatni. De az tény, hogy ha 8 éve itt vagy, és még csak most hallasz róla először, akkor te kb. átaludtad az elmúlt egy évet. A Wikipédián nincs kész cikk, ezek is bővülni fognak, sőt ebben a percben is bővülnek. De ha az összes vitát, amit emiatt indítottunk, cikkírásra fordítottuk volna, már lenne minimum 10 kiemelt új cikkünk. És most kezdjük elölről, újra meg újra meg újra...
És leírom újra, már nem is tudom hanyadjára: Szavazzunk! A közösség döntését elfogadom. De ha megint csak egy parttalan meddő vita kerekedik ki ebből, mint korábban, akkor folytatom az eddigi munkát.
Ezt a mondatodat meg gondold át újra: „Bekaphatod, akkor is ez lesz mert többen gondolják úgy mint én, mint ahogy te, ezért feleslegesen vergődsz. A szabályok pedig nem érdekelnek.” Ez nagyon nagyon erős csúsztatás! Tegye fel a kezét most az, akinek a véleményét nem hallgattam meg és nem válaszoltam rá normális hangnemben! --B.Zsolt vita 2015. november 23., 19:41 (CET)

Piraeus, én pont az ellenkezőjét mondtam. És egyébként sok mást is írtam, amire nem volt válasz. Azzal egyetértesz, amire nem válaszoltál? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 23., 20:15 (CET)

@Piraeus: Azt hiszem, félreértetted a „Jobban jár-e a finn olvasó a fi:Chantilly cikkel, mint a magyar a miénkkel?” szövegű szónoki kérdésemet. Itt nem arról van szó, hogy a finn Wikipédián „hiányos és színvonaltalan” cikk van Chantillyről, hanem arról van szó, hogy semmilyen cikk sincs. Azt kérdezem tehát, hogy jobb-e ha Chantillyről semmilyen cikk sincs, mint ha egy olyan silány csonkocska van, mint a mienk? Mert azt, ugye, érted, hogy aki azt mondja, hogy a francia helységekről szóló cikkeknek nem szabadott volna megszületniük a mai formájukban, vagy hogy azokat szubcsonknak kéne jelölni és nyilván a túlnyomó részüket öt nap múlva törölni kéne, az egyben azt is mondja, hogy jobb, ha Chantillyről semmi sincs a Wikipédiában, mint ha van egy gyenge csonk. Malatinszky vita 2015. november 23., 21:35 (CET)

Látom, meg lettem említve. (@Piraeus:) Ehhez nem nagyon tudok hozzá szólni. Én csak írok, frissítek, örömömet lelem benne. Ami a botos szerkesztést illeti, először nem tetszett, aztán beláttam, hogy azokat, amiket megcsinálnak, talán soha senki nem írná meg. Engusz vita 2015. november 23., 22:16 (CET)

A botos cikkgyártás azt hiszem a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív172#Magyar települések a rowikin bottal kezdődött. Volt egy jó ötlet, infobox, népesség-diagram sablonok és az ezekhez szükséges adatok táblázatos formában és egy vállalkozó botgazda. A pontosabb előzményeket nem ismerem, de ott működne a botos cikkírás a legjobban ahol ezek adottak volnának.
Aki akart és ideje engedte eddig is hozzászólhatott a tárgybeli tevékenységekhez a Botos cikkek műhelyében de hosszabb távon a kiemelt cikkekhez hasonlóan a botos cikkvázaknak és a hozzájuk tartozó táblázatoknak vagy listáknak is türelmi időt kellene biztosítani, hogy több szem többet lát alapon javítani és kiegészíteni lehessen őket adott időkorláton belül. Aztán első lépésben mondjuk 10-20 próbacikk után megint kis türelmi idő után induljon csak nagyobb cikkgyártás, hogy később kevesebbet kelljen javítani. -- ato vita 2015. november 25., 22:49 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Válasz második körben mindenkinek, aki válaszolt.
@Csurla: Egy ilyen vita (ha jutunk valahova) ugyanúgy a Wikipédia épülését szolgálja, mint ha szócikket írnék. De szerintem ezt te is tudod. De ha csak annyit segít nekem, hogy nem megy el a kedvem a járőrözéstől, akkor nekem már hasznos. Ha feleslegesnek érzed, akkor ne vegyél részt benne, de kérlek ne oktass ki róla, hogy mi a hasznos szerkesztés és mi nem az.
@Gyurika: Kicsit túl van húzva ez a „semmire se jó ez a szubcsonk-szabály szempont”. Szerintem azzal a szabállyal nincs semmi baj. Egyszerűen csak olyan mint az Wikipédia szabályok túlnyomó többsége: (szerencsére) nem írja elő nekünk tökéletes egzaktsággal, hogy mit kell tennünk, azaz az értelmezéséhez szükség van szubjektív ítéletre. A szubjektív ítéleteink meg (szerencsére) különbözni szoktak, ezért a szabály alkalmazása vitával és jó esetben konszenzussal jár. Én nem szeretném, hogy tízezrével olyan cikkek jelenjenek meg és maradjanak fenn a Wikipédián, amikből a tárgyukról nem derül ki több, mint amit egy egyszer térképre ránézve megtudunk, vagy amit az átlagos olvasó magától is tud. Egy ilyen enciklopédiának nincs értelme, illetve ez nem enciklopédia.
@B.Zsolt: Nem aludtam át az elmúlt éveket Zsolt, csak egyrészt soha nem volt erről az egyébként nagy horderejű kérdésről sehol egy olyan központi megbeszélés, aminek a végén a közösség konszenzusra juthatott volna hogy mik a bottal való szócikkírás szabályai. (Szerintem épp ezért érzed, hogy 101-edszerre kell elmondanod, mert nem volt ilyen: nincs megbeszélve, így újra meg újra előjön.) De ha volt is ilyen megbeszélés, a vitában nekem ezt nem jelezted. Az érdeklődési területemet pedig valószínűleg eddig nem érintette annyira a botos szócikkírás, hogy beleakadjak a kérdésbe. Sőt az is lehet, hogy egy-egy ilyen cikkbe belebotlottam, de simán egyedi szubcsonkként kezeltem és megjelöltem, vagy bővítettem aztán továbbléptem. A francia témájú cikkek érdekelnek, valószínűleg most ezért jöttem rá a többedik településcikk után, hogy ez egy szisztematikus probléma.
(A mondatod értelmezéséről, írtam a vitalapodra, mert nem akarom itt a többieket ezzel terhelni és elterelni a vitát.)
Mik a botos szócikk-létrehozás szabályai? Lehet, hogy ha ezt megbeszéljük, akkor a végére kiderül, hogy nem is kell szavazni, mert egyetértünk. Amit @Puskás Zoli: és @Ato 01: írt, az nekem nagyon jó kiindulási alapnak tűnik. Szeretném, ha ilyen projekteknél kötelezően lenne az előkészítés és a teszt. Előkészítés, amiben meghatározza a botos szerkesztő, hogy hogy fog kinézni az a sok száz vagy ezer cikk, amit létrehoz: milyen forrásokból meríti az adatokat, milyen formai eszközök (pl. hivatkozás sablonok) segítségével hozza létre őket. És teszt, aminek során nem sok száz vagy ezer, csak néhány (néhány tucat?) cikk jön létre, és ha azok tartalmasak és formailag is elfogadhatóak, csak akkor kezdődne el a tömeges cikkgyártás.
@Laszlovszky András: De válaszoltam és szerintem jól is értem amit írtál, csak valószínűleg én nem fogalmaztam érthetően. Máshogy kérdezem: mi értelme annak, hogy az olvasó inkább itt tudjon meg minimum információt a tárgyban mint hogy elküldjük „guglizni”? Én azt gondolom, hogy ha nem vagyunk képesek szócikket adni neki, akkor inkább guglizzon. Ez ugyanis nem egy kereső, ami más lapokra mutat, hanem a egy enciklopédia. Azaz nem értek egyet azzal amit írtál: ha ilyen minimális információ van csak egy cikkben, akkor az nem cikk és arra nincs szükség. Egy jól kitöltött infobox sem cikk. Akár bot írta, akár nem.
@Malatinszky: Igen félreértettelek a finn Chantilly cikk kapcsán. Bocsánat a felületességért. És igen, azt mondom, hogy jobb, ha egy minimális információt tartalmazó, nyelvtanilag esetleg hibás cikk helyett nincs cikk a magyar Wikipédián Chantillyről. Támogatom, hogy továbbra is legyenek minimumelvárásaink a cikkekkel szemben. Nevezetességiek, formaiak – és tartalmiak is. Piraeus vita 2015. november 26., 22:33 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés -- Azokkal értek egyet, akik nem tartják ártalmasnak a nagy számú cikk-kezdeményt. Az más kérdés, hogy lehet-e a gépi "szülészet"en létrejövő cikkbébi tartalmát növelni és ha igen, hogyan.
A magam részéről azt hangsúlyoznám, hogy minden induló cikk egy-egy új esély. Másfelől viszont géppel aligha lehet komplett szócikkeket létrehozni
Viszont az megérne egy külön vitát, hogy vajon "mi értelme annak, hogy az olvasó inkább itt tudjon meg minimum információt a tárgyban mint hogy elküldjük „guglizni”? (Elárulom, én igenis látom ennek az értelmét. A szubcsonkot nem ismerő más nyelvű Wikipédiák is lehetnek életképesek - pl. a lengyel tele van ilyen iciri-picire cikkekkel. De inkább máshol kellene ezt megvitatni.) --Linkoman vita 2015. november 26., 23:51 (CET)

Várható végeredmény[forrásszöveg szerkesztése]

Mint már fentebb írtam, részemről a dolog még nincs lezárva, csupán kapacitáshiány miatt haladok lassan. Ha Puskás Zoli megoldja a népességek feltöltését, továbbá az összes határos település fel lesz töltve, meg még néhány további adat, akkor a végeredmény ilyen lesz: Saint-Maximin (Oise). Ezt most kézzel hoztam létre, de ezeket az adatokat bot is be tudja majd írni. A technikai részeket substoltam, a többi cikknél azért nem tettem meg, mert amíg nincs minden a helyén, félmunka lenne, utólag meg már csak bonyolult regexes megoldással lehetne további adatokat felvinni (minden cikk kicsit más, lehet valahol kevesebb lesz a határos település, de lesz mondjuk helyette címer vagy testvértelepülés is, 100%-ban mindent tartalmazó cikket kapásból nem tudok most mutatni). A végeredményt érdemes összehasonlítani más nyelvek cikkeivel is. Továbbá megjegyzem, hogy az amerikai megyék egy hatalmas nagy csapatmunkával nagyon is jól sikerültek, ez a csapat még nem állt össze a francia települések esetében. --B.Zsolt vita 2015. november 24., 11:35 (CET)

Megnéztem a Zoli által fentebb linkelt megbeszélést és az ott idézett francia adatbázist, de sajnos én sem igazodom el rajta.
A végleges cikkekben a településekre utaló Wikidata és egyéb sablonokat kicseréled majd folyószövegre? Ha ezt így megnyitja egy kevésbé gyakorlott szerkesztő, akkor el fog riadni tőle. Piraeus vita 2015. november 26., 22:44 (CET)
Ki lesz, csak elsőnek az kellene, hogy minden adat bekerüljön a Wikidatába. Vagy amit tudok, cseréljem azonnal, a többi meg maradjon még benne? --B.Zsolt vita 2015. november 26., 22:49 (CET)

Szia Zsolt!

Ezt írod a vitalapodon: „ez a munka nem olyan, hogy rányomok a start gomra és megy minden, hanem ki kell találni azt is, hogy mit hogy tudok megcsinálni. És sokszor menet közben jönnek a gondok is elő. Nem hittem volna pl, hogy a népességet senki nem fogja tudni feltölteni, mikor már az olaszok, spanyolok, németek, csehek is rég megcsinálták.

Hát éppen ez az. A hiba ott történt, hogy anélkül hoztál létre tízezres nagyságrendben cikkeket, hogy ezeket kitaláltad, leellenőrizted, aztán a működését letesztelted volna.

Irtó jól hangzik amit írsz, csak semmi nem lesz belőle. Minden eddigi hozzászóló csak a megoldást kereste, de valójában senkinek nincs információja olyan Wikidatába integrálható adatbázisról, amivel ezeket a szubcsonkokat ki lehetne egészíteni. Ezért az idők végezetéig így fognak virítani, ha nem töröljük őket. És ez ami most történt, precedenst fog teremteni arra hogy bárki teleszórja a Wikipédiát szubcsonkokkal... Én ezt kicsit most úgy élem meg, hogy ha ez így marad és újra megtörténhet, akkor a magyar Wiki szép csendben fordul 180 fokot a szócikkek minőségével kapcsolatos elvárásait tekintve. Piraeus vita 2015. november 28., 11:43 (CET)

Kishitű vagy. Ha minden ember csak olyanba fogna, amiben 100%-osan biztos, akkor még mindig fűszoknyában rohangálnánk Afrikában a szavannán. Nem tudom még, hogy mikor és hogyan, de biztos vagyok benne, hogy minden probléma el fog hárulni. A határos települések feltöltése folyamatban, ezzel az az egy szem értelmetlen mondat is teljessé válik, ami a cikkek egy részében (de nem az összesben) van. Ha ez megvan, jöhet a substolás, abban semmi nehézség nincs már, végül a népességek. Mivel a népességeket valaki már feltöltötte az olaszokhoz, spanyolokhoz, németekhez, csehekhez, így nyilvánvaló, hogy ez sem lehetetlen. És a Wikidatában az a szép, hogy nem is fontos, hogy a feltöltő magyar legyen, lehet már holnap fel lesznek ezek töltve. De lehet, hogy csak fél év múlva... --B.Zsolt vita 2015. november 28., 12:35 (CET)

:-) Elfelejtesz két dolgot: tervezés, kísérletezés. Ha ezt nem alkalmazta volna az emberiség, akkor az afrikai szavannáról el sem jöttünk volna élve, hanem mind ott pusztulunk, egy-két jónak tűnő és tesztelés nélkül bevezetett újítás miatt. Az újítás jó és ebben az esetben is azt gondolom, hogy jó lehet a botozás, de az nem jó, hogy tervezés és tesztelés nélkül belevágsz egy ilyen akcióba. Aztán várjuk a csodát, hogy valaki egyszer majd csak közzétesz adatokat. Vagy nem. Holnap, fél év múlva, vagy soha. Addig pedig (lehet, hogy örökre) 30 000 olyan cikk marad fenn a Wikipédián, amiből ha egyet találok, akkor járőrként vagy elkezdem bővíteni, vagy szubcsonknak jelölöm és öt nappal később törlődik.

Tudom, hogy nem ez volt a célod, de ez így a járőrök munkájának a semmibe vétele. Érted ezt? Én sem akarom a végtelenségig ragozni ezt a dolgot, szerintem érted mi a bajom.

Szeretném, ha adnánk valami határidőt ezeknek a cikkeknek, aztán ami nem bővült, azt törölnénk. Piraeus vita 2015. november 28., 13:37 (CET)

A törlés emlegetését is ellenzem! És, ha végig olvasod a vitát, akkor jól láthatod, hogy a közösség jelentős része egyetért ezekkel a cikkekkel annyi kezdő tartalommal ami van és senki sem akar törlést! - Csurla vita 2015. november 28., 13:53 (CET)

A törlést én is messzemenően ellenzem, sőt javaslom a szubcsonk kategória megszüntetését! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 28., 18:59 (CET)

A szubcsonk teljes definiálatlansága és definiálhatatlansága miatt én sem szeretem ezt a szubcsonkosdit általában. Azonban itt már fentebb szerintem körüljártuk, hogy nem szubcsonkokról beszélünk. Még akkor sem, ha az infoboxon kívül semmit nem tartalmaz. Ellenkező esetben a {{nincs folyószöveg}} is értelmét veszti. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. november 28., 19:09 (CET)

OK. Nem értünk egyet. Ezek jelenleg szubcsonkok és nagyon helyes, hogy a szubcsonk kategória létezik. Nem a nincs folyószöveg sablon veszti itt mindjárt értelmét, hanem a járőri hozzájárulás. De ismételgetni nem fogom magam, ahogy fentebb már leírtam. Az hogy az ehhez a vitához hozzászólók milyen arányban oszlanak meg ebben a két kérdésben egy dolog, és hogy a szerkesztők közössége mit gondol róla, az meg egy másik. Úgyhogy a törlést mindaddig, amíg nincs megnyugtató megoldás emlegetni fogom. Természetesen én is inkább bővíteném a cikkeket, de többszöri nekifutásra se találtam olyan adatbázist, amiből lehetne. És ahogy elnézem, más sem. Remélem – Csurla, Gaja, LA – ti sikeresebbek lesztek ebben. Piraeus vita 2015. november 28., 21:59 (CET)

Látom te még mindig nem érted, hogy ahhoz, hogy ezek létrejöjjenek, nem volt elég a start gombra kattintani. Bőven van előkészítés, tervezés és utánajárás mögötte. Szerinted a navboxok maguktól pottyantak bele a magyar Wikibe? Szerinted senki sem töltött fel hozzájuk adatokat? Kategóriák, infoboxok, címkék...? Milyen tesztelést hiányolsz? Nem muszáj válaszolnod, én a vitázást befejeztem, ezt a lapot pedig le is vettem a figyelőlistámról. Az utolsó hozzászóló majd kapcsolja le a villanyt... --B.Zsolt vita 2015. november 29., 01:10 (CET)

Elnevezési, stilisztikai, helyesírási, formai és egyéb viták[forrásszöveg szerkesztése]