Szerkesztővita:Hkoala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Koala climbing tree.jpg Archívumok
(Tartalomjegyzék)


Járőrjog[szerkesztés]

Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Járőr#Hkoala --Malatinszky vita 2020. január 2., 19:52 (CET)

@Malatinszky: A józan ész szempontjából igazad van, úgyhogy nem fogok tiltakozni. A saját szempontomból viszont nem örvendek neki, és nem fogom kötelességnek érezni a járőrözést. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 2., 20:24 (CET)

Senkinek sem kötelessége a járőrözés. De ha egyszer megnéztél egy lapot, miért ne legyen a kezedben egy olyan eszköz, amivel jelezheted a többi járőrnek, hogy nekik már nem kell azzal a lappal vesződniük? --Malatinszky vita 2020. január 2., 20:29 (CET)

Elég sokan elvárják, és ennek többé-kevésbé udvarias formában hangot is adnak, amin aztán jól felidegesítem magam. Az általad beidézett tíz évvel ezelőtti eset nem az első és nem az utolsó volt. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 2., 20:41 (CET)

Kedves Hkoala, beállítottam a Malatinszky által javasolt jogot. Ennek kapcsán szeretném megjegyezni, hogy szerintem sem terhel Téged semmi a járőr-jog kapcsán, ez mindössze egy plusz lehetőség a kezedben, hogy ha egy oldalt ellenőrzötté szeretnél tenni, akkor megteheted. Természetesen nem lehetetlen, hogy valaki esetleg másként gondolkodik a járőrök jogosultságáról, de tapasztalatom szerint a többség hasonlóan.
Köszönjük, amit már eddig is tettél a Wikipédiáért, azt hiszem annyira megfelelsz mindannyiunk "elvárásainak", hogy sokan elképzelni sem tudtuk, hogy ne járőr lennél (én magam azt hittem, hogy admin vagy). További jó szerkesztést kívánok. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. január 3., 00:47 (CET)

@EniPort: Köszönöm a kedves szavakat. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 08:18 (CET)

Ezt én is szerettem volna javasolni, hogy próbáld feltárni a járőrködéssel kapcsolatos gondolataidat, mert tudom, hogy többször beszéltünk erről és te mindig tiltakoztál ellene. Hátha másoknak és saját magadnak is tanulságos lenne ismerni az okokat, problémákat, hátha lehet (majd a távoli jövőben) javítani ezeken.

Mellesleg, ha csak a saját szerkesztéseidet nem kell másnak "ellenőriznie", már az is nyereség, mert időt és munkát spórolunk vele. A teljesen idióta szerkesztőket hagyd a fenébe, majd más valaki fog beszélni velük, őket én is inkább elkerülöm. Többségük úgyis abbahagyja az idétlenkedést. misibacsi*üzenet 2020. január 3., 17:23 (CET)

2020 a jogalkotásban[szerkesztés]

Szokásaink szerint az éves lapok témáit az éves lapokon kezdjük el gyűjteni és a megfelelő terjedelem elérése után kerülhet önálló szócikkbe. Ez sajnos, csak később jutott ez eszembe, mert két napja megy a hercehurca arról, hogy "Feljavítandó" szócikk legyen - az, ami üres.

Az olvasók érdeke az, hogy a szócikk névtérben megismerhessék a 2020-ban kiadott jogszabályok címeit. (Ezt nem biztosítja a Feljavítandóba helyezés, ugyanis a szócikk ma, január 3-án egyetlen adattal sem bővíthető, hiszen idén még csak 1 Magyar Közlöny jelent meg. A Feljavítandó arra van, hogy feljavítsuk. Március 31-én a listában - értelemszerűen - csak azok a jogszabályok címe szerepelhet majd, amelyeket az első negyedévben ki fognak adni.

Ezért az éves listában van most a szócikk névtérben megjelenő adatok helye.--Kreamark vita 2020. január 3., 20:40 (CET)

@Kreamark: Nem értem, mit akarsz a feljavítandóval, én ott nem javítottam semmit. A 2020-ba írtam be a fejezetcímeket, amit te visszavontál. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 21:12 (CET)

Előbb bővítettem, így a „január 3-án egyetlen adattal sem bővíthető” kitétel nem állja meg a helyét. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 20:43 (CET)

@Hungarikusz Firkász: -- Pont most akartam én is beírni a jogszabály címét.

Hungarikusz Firkásznak igaza van, azt kellett volna mondanom, hogy "január 3-ig csak egyetlen jogszabály jelent meg, tehát január 3-án további jogszabály nem jelent meg, amellyel bővítendő lenne". (Remélem, most már megfelel...) A lényeg: örülhetünk, megvan a megoldás. Hungarikusz Firkász volt kedves eleget nem tenni a késéremnek, hogy a Feljavítandó alá helyezett cikkjelöltet töröljük.

Mivel ezek után a 2020 a jogalkotásban címen indított cikket is, egy alternatív, indokolás nélküli indítványra azonnal töröltetek, végre megtaláltam a megoldást: a 2020 szócikkben kezdődik a gyűjtés és megfelelő idő múlva önálló lapokon folytatódhat.

Mivel Hungarikusz Firkász volt kedves az üres alcímek feleslegességére felhívni a figyelmet (ezzel a magam részéről teljes mértékben egyetértek), ezért nagyon kérem, hagyjuk mér abba ezt a felesleges játékot. Hungarikusz Firkásztól elnézést kérek, hogy vitatkozni mertem vel.

Remélem, hogy ezzel a közös gondolkodással az ügy rendezést nyert.--Kreamark vita 2020. január 3., 20:58 (CET)

Facepalm... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:02 (CET)
@Hungarikusz Firkász, Kreamark: Úgy tűnik, ti már régebb óta vitatkoztok a feljavító témájában; ha kérhetném, ezt ne nálam folytassátok. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 21:12 (CET)
Én sehol sem akarom/akartam folytatni. Nem én kezdem egyfeszt elölről. A visszavonással viszont te vonzottad ide a témát. Azért ne mást hibáztassál! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:15 (CET)
@Hungarikusz Firkász: A feljavítóhoz semmi közöm, azt te hoztad ide. Én is békén hagyom a 2020-at, ti is hagyjátok békén a vitalapomat. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 21:17 (CET)
A két téma összefügg, úgyhogy ez van. Egyébiránt őszinte elnézésedet kérem, amiért a vitalapod közelébe mertem jönni. Micsoda szentségtörés, megyek le is vágom a karjaimat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:19 (CET)
Az előbbi hozzászólásom nem volt teljesen jogos, nem csak egy szót írtam, de a feljavítós témát akkor sem én hoztam ide. Úgyhogy az továbbra is áll, hogy a beszólás nem volt teljesen jogos, sem fair. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:23 (CET)

A témát, amihez semmi közöm, tényleg Kreamark hozta ide, te pedig itt válaszoltál neki (nem nekem), ezért mindkettőtöket megkértelek, hogy ha egymással akartok vitatkozni, ne ide gyertek. Nem tudom, mi volt ebben a "nem teljesen jogos, sem fair", de ha így gondolod, akkor elnézésedet kérem, hogy akaratomon kívül megbántottalak. A testrészeim levágását azért nem ajánlom fel :-) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 21:28 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Az volt a nem fair, hogy olyanért osztottál ki, amit nem én csináltam. Nyilvánvalóan te sem kultiválod, ha olyanért osztanak ki, amit nem te tettél. (Egyébként nem Kreamarknak válaszoltam, hanem neked jeleztem, hogy az, amit állít, nem valós.) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:33 (CET)

Még egyszer elnézést kérek: a "ha kérhetném, ezt ne nálam folytassátok" mondatot nem kiosztásnak, hanem kérésnek szántam, ezek szerint béna volt a megfogalmazás. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 3., 21:37 (CET)
Nincs harag, én is elnézést kérek, hogy felkaptam a vizet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:45 (CET)
Csatlakozom Hungarikusz Firkászhoz: sajnálom, hogy ezen az oldalon bontakozott ki egy hosszabb megbeszélés.

Azért kérlek, ne feledd: kétszer visszavontad a szerkesztésemet, egyszer ráadásul igen felületes indokolással - de ezt most hagyjuk. Ha ilyen mértékben zavar, természetesen ezek után nem kell benne részt venned.

@Hungarikusz Firkász: -- Én mindenesetre tanulságosnak látom a megbeszélést és javasolom, hogy a Hkoala vitalapján levő szöveget vigyük át egy megfelelőbb lapra (pl. a Feljavítandó lapja vagy esetleg a 2020 és ott folytassuk, ha még szükségesnek látszik. Mi legyen?--Kreamark vita 2020. január 3., 21:32 (CET)

Én már mindent elmondtam ezen üggyel kapcsolatban, amit te felesleges játéknak tituláltál. Nos, felesleges dolgokra nekem nincs szükségem, te pedig azzal folytasd, akivel akarod. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. január 3., 21:35 (CET)

Vërlaci[szerkesztés]

köszönöm! Pasztilla 2020. január 6., 21:41 (CET)

Shackleton - Köszönöm[szerkesztés]

Kedves Hkoala!

Köszönöm az Ernest Shackleton cikkhez adott sok értékes észrevételt és javaslatot.

Külön köszönöm, hogy javasoltad a kezdőlapon való közzétételét és még a cikkajánlót is megírtad. Pont az járt a fejemben, hogy ha már a kiemelést pont Shackleton halála évfordulóján kapta meg a cikk, milyen szép lenne, ha a születése évfordulóján kikerülhetne a kezdőlapra.

Gondolatolvasó vagy. Vigyor

Üdv: – = seba = vita 2020. január 9., 17:11 (CET)

Kiki[szerkesztés]

Szia, gondoltam szólok: ha ilyen cikk megy ki a címlapra, nem lehet a sablonban jogvédett kép, így képkocka sem. A szócikkben ilyenkor keresni kell valamilyen alternatív képet. WP:NEMSZABAD alapján csak szócikkben lehet jogvédett kép, indokolva. Sablonban, táblázatban, stb sajnos nem. Xia Üzenő 2020. január 9., 22:58 (CET)

Bukarest közigazgatása[szerkesztés]

Szia! Bukarest közigazgatási egységeire te milyen elnevezést javasolsz? Sajnos a magyar cikk nagyon adathiányos, külföldiül pedig mindenütt a "szektor" kifejezést használják, ami nagyon idegennek tűnik, de ha helyesnek tartod, átírom a Wikidatában is. Kösz előre is, szia Palotabarát vita 2020. január 10., 12:43 (CET)

@Palotabarát: Én kerületnek tudom, de megkérdezheted Vépit, Wikizolit és Whitepixelt is. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. január 10., 12:48 (CET)

Jó, kösz, átviszem a szócikk vitalapjára. Palotabarát vita 2020. január 10., 12:56 (CET)

Bethlen Miklós (kancellár)[szerkesztés]

Szia! Annak idején jelezted, hogy elbizonytalanodtál a festményen ábrázolt személy kilétét illetően, amikor megtudtad, hogy a múzeum illetékese szerint a 19. század közepén keletkezhetett az alkotás. Nos, úgy tűnik, meg lehet nyugodni, mert a Magyar Hírlap egyik 2016-os cikke szerint is a kancellár látható rajta. Remélhetőleg az írás szerzője, Faggyas Sándor érdeklődött a múzeumnál, mielőtt felhasználta a képet. – Regasterios vita 2020. január 10., 22:01 (CET)

Közeleg „Az év szócikke 2019” verseny[szerkesztés]

Szia, Hkoala!
A 2019-es év folyamán megírtad az Aki királynak született szócikket, hozzájárultál a Törcsvári-szoros szócikk megszületéséhez és az Apáczai Csere János szócikk bővítéséhez.
Ezt egyfelől köszönjük, másfelől értesítünk arról, hogy ezeket a szócikkeket a Wikipédia közössége jelölte a 2019-es „Az év szócikke” versenyen.
A szavazás hétfőn, január 20-án 0:00 órakor indul és a Wikipédia szerkesztői 2020. március 2-án éjfélig adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt szócikkekre több kategóriában is. Arra kérünk, vegyél te is részt a szavazásban, ismerd meg a 2019-es Wikipédia-termés legjavát, szavazatoddal erősítsd meg szerkesztőtársaid munkáját, megjelenéseddel buzdíts másokat is a közös munka értékelésében való részvételre, így végső soron mások is jobban megismerhetik a te hozzájárulásodat. (Arra felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy a kiírás szellemében az általad indított vagy jelentősen bővített szócikkekre szavazni nem etikus.)
Hétfőtől várunk a lapon!
Pasztilla 2020. január 19., 18:07 (CET)

re: vessző[szerkesztés]

Szia! Szerintem mindkettőnk értelmezése helytálló, de visszavonom. – Vépi vita 2020. január 24., 09:41 (CET)

Aki királynak született[szerkesztés]

Szia! Aki királynak született általad írt szócikkben javítottam a páskaünnepet pászkaünnepre, mert azt hittem elírás. Most látom, hogy később is így használtad a szövegben. Szándékos volt, így is használják? Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2020. január 31., 22:53 (CET)

@Gg. Any: Szia! Nem elírás, használják így is, és a könyvben is ebben az alakban szerepel. Amit szintén nem kellett volna átírnod "halottaiból" helyett "hamvaiból". Lázárt nem hamvasztották el, és nem is volt annyi ideje halott, hogy elporladhatott volna. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. február 1., 07:13 (CET)

Szia! Köszönöm, visszajavítom, csak gondoltam a pászkaünnep elterjedtebb kifejezés, de ha a forrás szerint is úgy van, akkor legyen úgy. A hamvaiból feltámad kifejezés nem konkrétan az elhamvasztásra utal, viszont az eredeti mondat ha jó, nem értem: "Jézus távollétében Lázár meghal; négy nap múltán Jézus feltámasztja halottaiból." Lázárt feltámasztja a halottaiból? Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2020. február 1., 21:15 (CET)

Már visszajavítottam. Igen, Jézus feltámasztja Lázárt. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. február 1., 21:41 (CET)

@Gg. Any: ez egy kifejezés, mely régen így honosodott meg, a Hiszekegyben is így volt, bár valószínű, hogy manapság kevesen értik. Whitepixels vita 2020. február 3., 09:11 (CET)

Merle[szerkesztés]

Szia! Tőlem nyugodtan, szerintem is a sci-fi írók alkategória kissé leszűkíti Merle munkásságának bemutatását, főleg, hogy más témákban is alkotott. Viszont két vertikális kategória ugye inkább kerülendő: (Wikipédia:Kategóriák "A cikkek ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges."). Emiatt szedtem ki az francia írókból, de úgy tűnik kissé figyelmetlenül. köszi, hogy szóltál. Üdv: Viloris Üzenj! 2020. február 16., 19:57 (CET)

Fordítási segítség[szerkesztés]

Szia! Tudnál segíteni két kifejezés átültetésében? A román külügyminiszteres listáról van szó (eredeti itt: ro:Lista miniștrilor români de externe), ahol ezt a két kifejezést használják:

  • ad-interim
  • temporar ad-interim

A latinból visszakövetve mindkettő ideiglenest jelent, nem jövök rá a kettő közti különbségre. Látom azt is, hogy szinte minden más listacikkből el is hagyták (német, latin, orosz). Biztos van valami jelentősége, hogy hol ezt, hol azt írták oda, talán te rájössz... Kösz előre is, szia Palotabarát vita 2020. február 18., 09:58 (CET)

Belekotyogok: https://www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=3469. – Vépi vita 2020. február 18., 10:05 (CET)

@Palotabarát: A fenti link magyarázata alapján temporar = ideiglenes, ad interim = helyettes. (Magamtól nem tudtam volna, köszönet Vépinek). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. február 18., 10:16 (CET)

Vépi nagyon köszönöm! Hetek óta keresgélem a magyarázatot... Legközelebb hamarabb jövök hozzátok :-) Palotabarát vita 2020. február 18., 10:26 (CET)

Törlés[szerkesztés]

Szia! Ez a törlési: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Gyermekjogi követek kimaradt a TMB-k közül, ráadásul - valószínűleg közvetlenül a szócikkből jutva oda - magam sem vettem észre, amikor még tavaly hozzászóltam. Szóval most betettem, kicsit késve, de lesz TMB :-) Palotabarát vita 2020. február 19., 08:57 (CET)

Köszönöm szépen! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. február 19., 08:59 (CET)