Szerkesztővita:Hkoala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Koala climbing tree.jpg Archívumok
(Tartalomjegyzék)


Az övé, naná, hogy az övé[szerkesztés]

Szia! Tőled kérdezem, eléggé bizonytalanul, mert ez is afféle szent tehénnek tűnik, ami wikipédiás akkulturációm szerves része, és mindig csak a négy fal között vontam kétségbe. Aztán ma belémfészkelte magát a szörnyű gyanú, hogy csak tévedek, és ez nincs is így és nem is muszáj.

És akkor végre-valahára megkérdezem. Az valamiféle írott vagy íratlan szabál, hogy a fejezetek címe birtokos személyraggal legyen írva? Földrajza, Gazdasága, Történelme? Lehet-e valamire hivatkozva visszarakni a birtokos személyragokat, ha most lett elegem belőle, és inkább a Földrajz, Gazdaság, Történelem címszavakat használom? Pasztilla 2018. augusztus 28., 20:53 (CEST)

@Pasztilla: Nem tudok ilyen írott szabályról, inkább csak szokásnak gondolnám. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 28., 20:58 (CEST)

Remek! Köszönöm! Ezért jár még egy kérdés. Pasztilla 2018. augusztus 28., 21:03 (CEST)

Összefoglalás[szerkesztés]

És még egy véleménykérés. Van ez az összefoglaló stílus dolog, hogy túl hosszú azért ne legyen egy szócikk. Az indokokat értem, és teljesen pártolom, hogy az alapinformációkat keresőket is gyorsan kiszolgáljuk, de a részletek is meglegyenek. Elbasan szócikkét fejlesztgetem, és már most látom, hogy hosszú lesz. Azt viszont elég rossz megoldásnak tartanám, hogy elkezdek létrehozni Elbasan történelme, Elbasan gazdasága, Elbasan látnivalói szócikkeket, amikre bővebben sablonnal lehetne tovább menni, egészen egyszerűen mert ezek már nem címszavak, hanem címek. Szerinted ördögtől való volna az összefoglaló stílus ezen módjától eltekintve úgy elérni az összefoglaló stílust, hogy minden ilyen fejezet kapna egy mini bevezetőt, összefoglalót? Ezáltal persze még hosszabb lenne a szócikk, de megvolna az összefoglalás is, meg a kifejtés is. Láttál már ilyet, amit példaként felhasználhatok? Pasztilla 2018. augusztus 28., 21:03 (CEST)

Nem láttam ilyent. Viszont nem értem a címszó és a cím közötti különbséget, ami miatt ne lehetne E. történelme, gazdasága stb. cikkeket létrehozni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 28., 21:06 (CEST)

Hát, arra gondolok, hogy egy lexikon, enciklopédia alapból címszavakban gondolkodik. Szükségképpen entitásokra egyszerűsít. Gipsz Jakab egy entitás, címszóként működik, Gipsz Jakab fizikai kutatásai számomra már nem lexikális alapegység, címszóként nem szuperál, meg kell találnom a módját, hogy bedolgozzam Gipsz Jakab vagy a fizika szócikkbe. Pasztilla 2018. augusztus 28., 21:10 (CEST)

Most már értem. Viszont feltételezem, hogy egy nyomtatott lexikon esetében a főszerkesztő vagy a szerkesztőbizottság meghatározza az egyes cikkek terjedelmét a fontosságukhoz mérten, tehát ott fel sem merül az "összefoglaló stílus" és a "bővebben" kérdése, mert a rögzített korlátok között erre nincs szükség, és technikai lehetőség sincs az alcikk elkülönítésére. Más szóval, én a cím és címszó közti különbségben nem látom akadályát az alcikk készítésének; ez csak egy kényelmi technika, amivel ki tudod szolgálni a különböző igényszintű olvasókat. Amúgy monográfiát készülsz írni Elbasanról? Vigyor – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 28., 21:25 (CEST)

Hol van ez egy monográfiától? Igazából évek óta azt várom, hogy egyszer egy üzenet fogad a vitalapomon, hogy te, hagyd már abba ezeknek a partikuláris, de agyonbeszélt albán-izéknek a feltöltését. Ha csinálok egy Elbasan történelme szócikket, attól tartok, jön az az üzenet. Pasztilla 2018. augusztus 28., 21:51 (CEST)
Ugyan már, nem mindannyian azt csináljuk? Mármint nem albán izéket, hanem a saját érdeklődésünknek megfelelő partikuláris izéket? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 28., 21:59 (CEST)

Elnézést, hogy belekotyogok, itt már próbálkoztam hasonlókkal, és néha arra döbbentem rá, hogy a szakasz nagyobb és részletesebb mint az, amire a szakaszon belül bővebben sablonnal hivatkoztam. Amúgy így is baromi hosszú lett az egész cikk, úgyhogy igazán jó megoldást nem sikerült találni, könnyen elszáll az ember. Ogodej vitalap 2018. augusztus 28., 21:33 (CEST)

Mármint hogy a bővebbenezéssel próbálkoztál, igaz? Nem a fejezeten belüli összefoglalás + részletes kifejtéssel. Pasztilla 2018. augusztus 28., 21:46 (CEST)
Ja, úgy értettem, hogy az egész cikk gyakorlatilag egy összegzés, minden fejezet utal valahová, gyakorlatilag egy cikkgyüjtemény összefoglalókkal, de akkor félreértettem az eredeti felvetést... :-) Ogodej vitalap 2018. augusztus 29., 07:45 (CEST)

Szerkesztési háborúúúúú!!!!![szerkesztés]

Végre valakivel visszaállítgathatok!!! Na szóval, azért vettem ki a loc2-t, mert ha egy könyv mindkét kiadója ugyanabban a városban van akkor egyszer kell kitenni a helyet (mint ahogy a szennycímlapon is megjelenik).

  • Ha egy kiadó van, egyszerű: Kolozsvár: Kiadó.
  • Ha két kiadó ugyanott: Kolozsvár: Kiadó1; Kiadó2.
  • Ha két kiadó másutt: Kolozsvár: Kiadó1; Nem-Kolozsvár: Kiadó2.

Pasztilla 2018. augusztus 31., 13:08 (CEST)

És legközelebb ki fogom kérdezni. Pasztilla 2018. augusztus 31., 13:11 (CEST)

@Pasztilla: Tudom, hogy azért vetted ki. Eredetileg tényleg így volt a sablonban, ahogy mondod, de most már ha a másodikat nem töltöd ki, akkor azt írja ki, hogy "Kolozsvár: Kolozsvár Társaság; (hely nélkül): Polis." – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 31., 13:13 (CEST)

Ez de béna! Ki és mikor?! Pasztilla 2018. augusztus 31., 13:18 (CEST)
Szerintem a {{CitLib}}(?) sablon a Luásításkor lett ilyen, Karmela talán tud róla valamit. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 31., 13:23 (CEST)
Könnyen lehet, de sajnos nem emlékszem. Ráadásul Luául sem tudok. --Karmela posta 2018. szeptember 1., 14:07 (CEST)

Nem elég, hogy szerkesztési háború, és nekem is ütközöl, amikor válaszolni akarok, és még fenyegetőzöl is?! :-) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 31., 13:14 (CEST)

Simán. Akár más sorrendben is. Pasztilla 2018. augusztus 31., 13:18 (CEST)
Mondjuk a gondos javítgatásért cserébe ennyit el lehet viselni :-) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 31., 13:26 (CEST)

Erzsébet út[szerkesztés]

Szia! Készítettem néhány fényképet. Sajnos sok a fa, villanydrót, nehéz fényképezni. Ezeket itt találod. A nyelvészeti intézet nem a 23-as, hanem 21-es szám (rosszul van Gaal Gyurinál), sőt a kapun 19 és 21 is szerepel. Itt: http://acad-cluj.ro/institut_lingvistica_istorie_literara/ csak a 21-es. Ha van valami speciális ház, amelyet szeretnéd, szólj. Szept. 15-től nyugdíjas vagyok (de azért keddente még járni fogok Vásárhelyre tanítani). Wikizoli vita 2018. szeptember 3., 18:26 (CEST)

Végtelen Torricelli[szerkesztés]

Most vettem észre a Torricelli szócikkben, melynek részletét állításod szerint németből Te fordítottad, hogy „egy forgó hiperbola által határolt térfogat véges - annak ellenére, hogy a felszíne végtelen”. Ennek az állításnak az első fele nyilvánvalóan nem igaz. Sajnos nem tudok németül, ezért ellenőrizni sem tudom az eredeti szöveget, kérlek nézd meg még egyszer. A helyes állítás az lehet, hogy az aszimptoták megforgatásából adódó kúp és a hiperbola megforgatásából származó forgástest kivonásából származtatott test térfogata véges, míg felszíne végtelen. Kaboldy vita

@Kaboldy: Az eredeti német szöveg ez volt: "das Volumen einer rotierenden Hyperbel endlich ist (obwohl ihre Fläche unendlich groß ist" - ebből a "rotierende Hyperbel" a forgó hiperbola, aszimptotáról nincs szó a szövegben. A fordítás tehát jó, de attól a tartalmi tévedést javíthatod. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. október 10., 13:19 (CEST)

Közben rájöttem, hogy az eredeti szöveg jó, csak kissé pongyola: éppen azt kellett volna beleírni, hogy a hiperbolát az aszimptotája körül kell megforgatni. Köszönöm a segítségedet.Kaboldy vita

Murányi Beatrix[szerkesztés]

Szia! Valóban. Igazad van, csak nincs mindenre idő. Nem is feltétlen a jarőr feladata, legegyszerűbb az lenne, ha eleve forrasolna a delikvens. Főleg élő személy szócikkében. Gerry89 vita 2018. október 20., 14:44 (CEST)

Puska[szerkesztés]

Szia! Im Thor Portica: 22 Prager, 50 Hoken (Büchsen) und 46 Handrör - ezeket minek lehet fordítani? Prágai ágyú, mordály, szakállas puska? Köszi, Whitepixels vita 2018. október 20., 19:15 (CEST)

Köszönöm, megkérdezem. Whitepixels vita 2018. október 20., 20:42 (CEST)

Fájl:Ferapontov2.jpg[szerkesztés]

Szia! Ennek a képnek sajnos vitatható a licence, lásd a vitalapját. Úgy látom, azért az elmúlt 12 évben már bőséges képanyag keletkezett a kolostorról, így nem jelent gondot a kép esetleges törlése. – Regasterios vita 2018. november 8., 14:02 (CET)

Fájl:20181118 154335.jpg[szerkesztés]

Szia! Kérlek, töltsd ki az összes paramétert a leírólapon (forrás, dátum, szerző), hogy ne maradjon üresen. Érdemes volna kérni az átnevezését is. Te szkennelted egyébként be? – Regasterios vita 2018. november 18., 16:46 (CET)

@Regasterios: Szia! Én fényképeztem le. Ilyenkor mit kell beírni a forráshoz stb.? Nem tudom, hogy egy ilyen régi és egyszerű borítónál egyáltalán volt-e külön borítótervező, de ha volt is, nyilván több mint 70 éve halott. Hol kell kérni az átnevezést? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 18., 16:52 (CET)

Ebben az esetben azt kell odaírni, hogy saját szkennelés (vagy saját fotó), a szerzőhöz pedig, ha jól látom, Gróf Mikó Imre nevét. A szerző halálozásának szerintem itt nincs jelentősége, mert csak szöveg látható a borítón, grafika nem. De mindegy, jó így is a licenc, többszörösen közkincs a kép. Nem tudnád esetleg még egyszer megpróbálni lefotózni egyébként? Eléggé bemozdult sajnos. Az átnevezést majd intézem akkor, gondolom a Fájl:Erdélyi Történelmi Adatok 2. kötet.jpg jó lesz. – Regasterios vita 2018. november 18., 17:10 (CET)

Feltöltöttem helyette az első kötetet címlapját: Fájl:Erdélyi Történelmi Adatok.jpg, az előzőt törölni kellene. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 18., 17:22 (CET)

Nagyszerű, köszönöm. – Regasterios vita 2018. november 18., 18:59 (CET)

Eltévedt tengeralattjáró – olyan, mint bármelyikünk, szerette az életét és az álmait[szerkesztés]

Szia! Valami mellément. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. november 19., 09:24 (CET)

@Bináris: Szia! Köszönöm, hogy észrevetted, és szóltál! (Nem tudom, mitől van, de időnként két helyre íródik be a szöveg, amit beírok.) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 19., 09:27 (CET)

Ha leptopon dolgozol, akkor lehet, hogy véletlenül hozzáérsz a tapipadhoz, és elugrik a kurzor. Nálam az Fn F5 tiltja le ezt a viselkedést, onnantól csak az egér működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. november 19., 09:39 (CET)

Köszönöm a tippet, majd figyelni fogom, hogy csak laptopon fordul-e elő. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 19., 09:50 (CET)

Szent István[szerkesztés]

Szia! Tudnál segíteni ebben a doktoros kérdésben, hogy mit csináljak? Vegyem ki esetleg a dr. szavakat? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 19., 19:18 (CET)

Köszönöm a segítséget. Megkérhetlek, hogy a két középkori angol király cikkére is ránézel, ami a kiemelésen van? :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 20., 19:45 (CET)

Anikó[szerkesztés]

Ez most komoly, hogy betettél egy Anikó nevűekre mutató linket a cikkbe? És mi lesz a még meg nem írt Anikókkal? És mi lesz a maradék 3999 név cikkével? Vigyor Amúgy nem rossz ötlet, de néhány legeslegnevezetesebb maradjon már, és bele kell tenni ilyen linket az összes többi név cikkébe is, Abiátától Zsomborig. - Tündi vita 2018. november 19., 22:21 (CET)

Most nézd meg, milyen lett, és véleményezd. - Tündi vita 2018. november 19., 22:23 (CET)
Hm. A törlésre jelölt cikkeket is listázza. - Tündi vita 2018. november 19., 22:25 (CET)

Köszi! Nem tudtam, hogy volt ilyen szavazás tavaly. Átböngészem. - Tündi vita 2018. november 21., 08:56 (CET)

Átolvastam őket. Hát, jó sok szócséplés a semmiért, tekintve, hogy lassan 2 éve volt a szavazás, és azóta a kutya se vette ki a keresztneves cikkekből a híres emberek listáit. Vigyor Egyébként én a hibrid változat mellett vagyok: legyen link is, de a legismertebb viselőkről lista. Éppen amiatt, amit fentebb írtam: sok híres embernek még nincs cikke, ill. a link válogatás nélkül (és mindennemű rendezőelvet mellőzve) kidob mindent, amiben az adott név van, mint karaktersor. VAlaki fel is hozott a vitában egy példát a Pálra. Állítólag kidobja rá a pálinka szócikket is. Szóval ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket is. Elkezdem beírni a linket az eddig átnézett neves cikkekbe (alig 400valamennyivel végeztem eddig, szóval pikk-pakk meglesz, Vigyor) és utána a többivel is így folytatom, de mutatóba hagyok híres viselőket is. - Tündi vita 2018. november 21., 11:09 (CET)
Első név: Abiáta. A link által adott lista üres, pontosabban, magára a cikkre mutat vissza. Gondolom, lesz még párszáz, talán ezer ilyen vicces, értelmetlen eset. És hálaistennek, minden sablonba 2x kell kézzel átírni a nevet. :-( 4000 cikknél ez csak 8000 beírást jelent. Megint egy olyan szavazás, amikor a szavazók persze hozzá sem nyúlnak a cikkekhez, aki meg igen, az had szenvedjen. - Tündi vita 2018. november 21., 11:41 (CET)

Fájl:Augustinovics Pál.JPG[szerkesztés]

Szia! Ezt a képet nem találom a Keresztény Magvetőben. Elvileg itt kellene lennie, nem? Tudnál segíteni megkeresni, milyen úton jutok el a képhez? – Regasterios vita 2018. december 5., 21:48 (CET)

Megvan, bocsánat, hogy feleslegesen zavartalak. – Regasterios vita 2018. december 5., 21:50 (CET)

Áttöltöttem a Commonsba: File:Augustinovics Pál.jpg. – Regasterios vita 2018. december 5., 22:08 (CET)