Szerkesztővita:Ogodej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Ogodej jelenleg az alábbiak szerint érhető tetten:   frissít
   White pog.svg Szerkeszt (szerkeszt) Tao and hobbit.jpg 
   True-Symbol.gif "Mélytengeri rája" üzemmód. (Alámerül a wiki feneketlen mélységeibe)
  White pog.svg Alkotói válságban (Csak piszkálgatja mások cikkeit járőr üzemmódban + kötekedik)
   White pog.svg Nem érhető el (Nincs térerő, vagy nagyon messze van)


Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Ogodej/Oszmánok lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) Kaukázus egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. október 1., 20:54 (CEST)

@Bináris: Köszönöm szépen! Ogodej vitalap 2018. október 1., 21:31 (CEST)

Iszlám építészet[szerkesztés]

De gyönyörű téma és munka! Szólj feltétlenül, ha Kiemeltre viszed, mostanság nem nézem mik vannak ott. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. október 3., 09:48 (CEST)

@Gg. Any: Köszönöm! :-), Egyelőre csak piszkálgatom. Sok munka van még vele, úgy gondolom. Ogodej vitalap 2018. október 3., 09:59 (CEST)

Már most a WP egyik gyöngyszeme! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. október 3., 10:03 (CEST)

Nincs elpirulós szmájli? :-)

Aranyos vagy! A közösség meg már régen tudja, hogy a nagy rajongód vagyok, szóval nyugodtan dobhatjuk itt is ezeket. Vigyor Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. október 3., 10:12 (CEST)

Mondom, hogy be kell szereznem egy pirulós, pislogós szivecskéset! Vigyor Ogodej vitalap 2018. október 3., 10:27 (CEST)

:-) :-) Akkor most ilyenek vagyunk mi! De ha ez az előbbi vandál még egyszer beír letépem a fejét!! Vigyor Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. október 3., 10:34 (CEST)

kiemeltszavazás[szerkesztés]

Szia! Kérlek szavazz a kiemeltszavazáson. Köszönöm előre is :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. október 9., 20:25 (CEST)

Szia! Mégkérlek ránézel és szavazol Litvánia történelme szócikkre? Köszönöm előre is Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 18., 18:59 (CET)

@Szajci: Úgy látom, csak a teljeskörűségről hiányzik egy igazolás, utánanézek még, szerintem meg lesz az is. Ogodej vitalap 2018. november 20., 18:14 (CET)

köszönöm :) Van még pár királycikk is, amit Hollófernyiges írt. I. Edvárd van most kiemelésen Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. november 20., 19:01 (CET)

Adminválasztás[szerkesztés]

Szia! Köszönöm a támogatást! Palotabarát vita 2018. október 14., 19:43 (CEST)

@Palotabarát: Nincs mit, szívesen tettem :-) Ogodej vitalap 2018. október 14., 20:24 (CEST)

Judith Sargentini[szerkesztés]

Szia Ogodej!

Ha jól láttam, te szerkesztette a magyar Sargentini cikket a jelentés kapcsán. Az angol verziója a cikknek elég elfogult, nem vetnél rá egy pillantást?

(Megtenném én is, de EP-alkalmazottként kicsit összeférhetetlennek érzem.)

Köszi, Dami vita 2018. október 29., 14:44 (CET)

Lehet hogy akkor félrenéztem a laptörténetet. Az angol verzióra gondoltam. A magyar az szerintem rendben van. Köszi, Dami vita 2018. október 29., 16:12 (CET)

Temetkezési szokások a buddhizmusban[szerkesztés]

Sziaǃ Remélem tudsz segíteniǃ A thai Visaj Srivaddhanaprabha szócikkét frissítettem, miszerint ugye ma volt a temetése, buddhista szertartás szerint. Az enwiki szócikkében ez állː In accordance with Thai burial customs, Vichai's funeral is scheduled to last for eight days, beginning on 3 November Én ezt úgy értelmeztem, hogy a hitük szokása szerint ha nem is a temetés, hanem valamiféle rituális nyolc napos időszak az, ami nyolc napig tart a mai naptól kezdve. – Gerry89 vita 2018. november 3., 17:20 (CET)

@Gerry89: Igen, az van, hogy maga a szertartás mától kezdődik, addig nem temetik/égetik el a testet, csak mától kezdve nyolc nap múlva, akkor jár le a rituális időszak. De ahány buddhizmus, annyiféle temetés, ráadásul országonként is eltérő. Ennek nem is csak a buddhizmushoz, hanem például a thai temetési szokásokhoz lehet köze. Tibetben felolvassák például a Bardót, a halottaskönyvet, elvileg ugyanis bármennyire meghalt, valójában még él és keresi az új testet amiben ujjászülethet stb. Ogodej vitalap 2018. november 3., 17:32 (CET)
Tiszta sor, reinkarnáció ugye. De akkor ez így szerinted helyes megfogalmazásː Temetése szülővárosában volt november 3-án, a buddhista hit szerint ezt követően nyolc napig tartó rituális gyászidőszakkal egybekötve? – Gerry89 vita 2018. november 3., 17:35 (CET)
Igen, szerintem jó, vagy nyolc napos rituális temetési szertartása nov 3-án kezdődött. De amit írtál, szerintem az is megfelelő. Ogodej vitalap 2018. november 3., 18:48 (CET)
Átírom erre, ez kifejezőbb. – Gerry89 vita 2018. november 3., 19:49 (CET)

GD[szerkesztés]

Kedves Ogodej!

Szeretnék bocsánatot kérni, amiért tegnap ilyen kellemetlen helyzetbe hoztalak. Semmilyen hátsó szándékom nem volt GD bevédésével, csak annyira bántott már az őt ért sok "kritika" (ha a "végre abbahagynád az itteni tevékenységedet" annak lehet nevezni...), mert folyamatosan látom a fejlődést, az akarást, a tegnap megnyitott Drudkh szócikknél már tényleg tátva maradt a szám, mit lehet egy ukrán black metal együttesről összehozni és ráadásul általa. Látom azt a rengeteg munkát amit belefektetsz és van is eredménye, óriási. Minden szavaddal amit neki, nekünk írtál tökéletesen egyetértek. Semmi olyan szándékom nem volt, hogy "elveszem tőled" GD-t, majd learatva a további babérokat, mutogatni, hogy látjátok már milyen jókat ír, ami egyáltalán nem az én érdemem lett volna. Csak, és 100% segítőszándék, kis kétségbeesés, hogy aki ennyit dolgozik, kapjon már egy jó szót volt a célom, de álmomban nem gondoltam, hogy ennyi ember fog majd itt egymásnak ugrani. Azt sem tudom, hogy fogom tudni ezt helyrehozni. Már bánom az egészet, mert ha most a közöttünk lévő jóviszony ment rá, azt soha nem bocsátom meg magamnak... :-( Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 15., 11:33 (CET)

@Gg. Any: Jaj dehogy bántottál meg, egyáltalán nem is értem, pláne, hogy felvetődött volna, hogy bármilyen eredményt lenyúlnál, dehogy! Különben is, Palotabaráté az érdem, ő rengeteget foglalkozott vele, én csak legfeljebb terelgettem. Egyébként meg az eredmény a fontos, látod, írtam is, hogy fejlődget, csak persze kiakad az ember, ha egy év után megkérdezi, hogy mi az az allap, meg nagy ívben értetlenkedik. Ez tényleg már annyira idegesítő, hogy megértem Gerry-t és OsvátA-t, hogy ez nem lehet igaz, ez már trollkodás meg hülyének nézés. Persze tudom, hogy nem az, ő ilyen, csak ezt nehéz belátni. Szóval nincs baj egyáltalán, a babérokat meg nyugodtan arassa le aki tudja, csak legyenek. :-)Ogodej vitalap 2018. november 15., 12:41 (CET)

Nem tudom odáig hallatszott-e a kő, ami leesett a szívemről. De tényleg. Már a gondolattól sem tudtam aludni, mi van, ha megbántottalak. Nem akarok én beleszólni ebbe, nálad jobb, türelmesebb, kiválóbb tanító nem létezik, én meg egészen biztosan nem vagyok az. Ha már csak mást nem is néznénk, hogy egyszerűen nem tudnék rá elég időt fordítani. Így is össze-vissza kapkodok a feladatok között. Az meg pláne nem megy amit kért, hogy én is besegíthetnék egy-egy metál együttes megírásába. Vigyor Babérok meg vannak és nagyon örülök neki én is. És természetesen titeket illet meg! És persze azért őt is! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 15., 13:01 (CET)

On the Spot[szerkesztés]

Szia! Megnézed te is?: Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/On the Spot. Javítottam egy pár apróságot még. Nagyon szépen megcsinálták. Szerintem mehetne ki a fő névtérbe, ha te is úgy gondolod. Nem tudom @GhostDestroyer100: akar-e még hozzátenni. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 15., 15:04 (CET)

Slough Feg[szerkesztés]

Ezt is megpiszkáltam, ha lesz időd és kedved esetleg nézd meg, milyennek találod. Szerintem mehet ki ez is a fő névtérbe. Szerkesztő:GhostDestroyer100/Slough Feg @GhostDestroyer100: akarsz még írni hozzá? Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 15., 21:42 (CET)

@Gg. Any: Szia! Ne haragudj, tegnap nem nagyon voltam gépnél, de ma majd megnézem őket! Ogodej vitalap 2018. november 16., 07:05 (CET)

@Gg. Any: Szerintem kimehet a fő névtérbe, majd ha kinn van, belepiszkálok apróságokat, meg vissza kell tenni a wikidatát is, hogy helyreálljon az infobox. Allapos cikkekbe nem szívesen nyúlok bele :-) Ogodej vitalap 2018. november 21., 16:46 (CET)

Próbálom ma, hogy meglegyen az öröme, de mindenfelé kapkodok, ha esetleg te hamarabb jutsz oda... De nem akarom rád tolni a melót. Vigyor Csinálom majd. Jelezd, ha valamit nem csinálok jól, a te tanítványod!! De jó látni mekkorát fejlődött. :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 21., 20:28 (CET)

Megcsináltam. @GhostDestroyer100: a szócikk kint van főnévtérben. GD könyörgöm, kérj névváltoztatást, mert falra mászok a nevedtől, esetleg GD100? Jó, csak egy ötlet volt. :-( Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 21., 20:45 (CET)

@Gg. Any: Ogodej! Leellenőriztem a Slough Feg-et. Összekapcsoltam a WD-vel. Könyörgöm mondjátok meg neki, hogy előbb a meglevőket csinálja meg ilyenre, azt a 400-at ami a nevén van, és csak utána csináljon újat!!! Ja meg töltse már ki az infoboxot! Ezek már nem annyira rosszak...Gerry89 vita 2018. november 21., 22:32 (CET)

@Gerry89: Erről a levélről nem is kaptam értesítést, vagy a többi között elveszett... Azt mondta egy ideig leáll! Most már feljavítunk! A WD-val összekapcsolás után nem lett kitöltődve az infobox? Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 23., 13:39 (CET)

@Gg. Any: Semmi baj, van mikor a ping nálam sem működik. Kérdésedre; minimálisan. Ha összehasonlítod mondjuk az enwikissel, látod a különbséget. Gerry89 vita 2018. november 23., 13:45 (CET)

@Gerry89: Mondjuk én infoboxot még az életben nem csináltam WD összekapcsolással. Mindig saját magam készítem. De természetesen ez nem kötelező. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 23., 14:11 (CET)

@Gg. Any: Én is, mint te. Alapdolgokat elvileg betesz a WD is, legalább nem egy fejléc lesz csak ott. De en is úgy csinálom, ahogy te. Gerry89 vita 2018. november 23., 14:26 (CET)

@Gerry89: Az jó! Csak most látom, nekünk mindezt nem Ogodej vitalapján kellene csinálnunk, mert megőrül tőlünk. Elnézést! Lezártuk! Elvonultunk! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. november 23., 14:46 (CET)

Csak nyugodtan! :-) A wikidata csak azokat az infókat teszi be, amihez magában az infoboxban van rá kérés. Ha az infobox nem tartalmaz hivatkozást a wikidatának adott elemére, akkor az üresen is marad, kézzel kell kitölteni. Egyébként automatikus. Ogodej vitalap 2018. november 23., 15:54 (CET)

Vita:A számolás joga (könyv)[szerkesztés]

Nem értek egyet álláspontoddal.Úgy láttam, az Osho cikken is van sablon. Segítesz levenni? Partmoso vita 2018. november 22., 13:53 (CET)

@Partmoso: a cikk vitalapján válaszoltam. Ogodej vitalap 2018. november 22., 14:14 (CET)

Hozzáállás[szerkesztés]

Köszönöm válaszod. A helyesírásom, tapasztalat szerint már nem változik, 72 évesen nem megy. A nézet is nehezen változik. A Munkásmozgalom cikket és a Kádár-címer cikket csak elfogult ember írhatta. A téma ismertetése másként RITKÁN működik. Sokáig ott lesz a sablon, mert kevesen próbálják a hitüket tárgyilagosítani. Partmoso vita 2018. november 22., 14:42 (CET)

Cotton batting[szerkesztés]

Szia! Keresgetem, hogy mi lenne ez magyarul és hol lehet beszerezni, de Google nem segít. Szótár szerint "szabóvatta", de arra poliészter találatokat dob ki a kereső. Folyton látom quilting/varrós külföldi oldalakon, hogy ezt teszik pl. a konyhai edényfogók varrásakor a felső rétegek közé. Hazai varrós oldalakon olyat találok, hogy vatelin/flíz bélés. Ez ugyanaz lenne mint a cotton batting? Köszönettel Xia Üzenő 2018. november 25., 20:48 (CET)

@Teemeah: Igen, ez egyfajta vatelin, ehhez hasonló, van tűzöttben (képen), illetve tűzetlenül, poliészter, gyapjú és tiszta pamut, illetve vegyes összetételben. Küldtem volna neked linket magánban, de nem tudok, itt meg nem akarom a céget reklámozni, de nagy mennyiségben forgalmazza. Egyébként nem tudom mekkora mennyiség kell, gondolom nem ipari méretek, de van elég sok hulladék, pár méterek, ami elvihető. Mihez kell? Ogodej vitalap 2018. november 26., 08:11 (CET)

Nem ipari méretekben, persze. Fácsebukon tudsz linket küldeni, de ha csak nagy mennyiségben szállítotok, akkor végül is mindegy. Lesétálok a legközelebbi méteráru boltba, aztán megkérdezem így, hogy vatelin. Csak apróságokhoz kell. :) Köszönöm a megerősítést :-) Xia Üzenő 2018. november 26., 10:41 (CET)

Gyapjú[szerkesztés]

Kedves Ogodej, Köszönöm, nagyon szép a rajz, be is illesztettem a szócikkbe. Üdv. – Elkágyé vita 2018. november 29., 08:57 (CET)

Pamut[szerkesztés]

Kedves Ogodej, szívesen betenném a pamutszál szerkezetéről készített ábrádat, de a feliratok már így is túlságosan aprók. Nem tudnád nagyobb betűkkel írni őket? Gondolj arra, hogy a szövegben még kisebb méretben jelenik meg a kép!– Elkágyé vita 2018. december 1., 11:36 (CET)

@Elkágyé: megpróbálom, valamiért nem engedi a szöveget nagyítani, de ha nem sikerül, akkor rá kell kattintani sajnos, úgy olvasható. Más: Azon gondolkodtam, hogy a cellulózkémiáról, beleértve a pamut pontosabb, morfológiai és kémiai szerkezetéről írnék majd egy cikket, amit a pamut cikkbe lehetne bővebben sablonnal hivatkozni. Bár mondtam, hogy nem szeretnék szakmával foglalkozni itt a Wikipédián, de ezek annyira égetően hiányoznak, főleg most, hogy gyakorlatilag nincs is oktatás (textilkémia) ma Magyarországon. Vagy tudsz ilyenről? Ogodej vitalap 2018. december 1., 12:43 (CET)

A cellulózkémiát tudtommal elég részletesen oktatják a Műegyetemen a vegyész karon, a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszéken (a Magyar Textiltechnikában jelentek is már meg ilyen témájú cikkek). Javasolom, hogy önálló szócikket írj erről a Wikipédiára, mert nem kizárólag a pamut érintett ebben a témában. Ha elkészül, a Pamut szócikkben erre lehet majd utalni.– Elkágyé vita 2018. december 2., 10:04 (CET)

@Elkágyé: Igen, a cellulózkémiát csakugyan oktatják, de sajnos amire utaltam, könnyűipari vagy textilipari vonatkozásokat nem igazán látok (a hagyományos vagy volt Rusznák-tanszék), fehérítés, színezés. Természetesen nem zárom ki, hogy vannak ezirányban kutatások és megjelennek publikációk. Azt tudod, hogy a magyar textilkémia a németekkel vetekedve igen előkelő helyen állt világszerte, még a 80-as években is? Az Óbudai Egyetemen látok könnyűipari (textilipari) képzést, de az nem annyira részletes ahogy nézem, mint a BME-n volt. Mindegy, ez van, én is úgy gondoltam, hogy külön cikk lenne a cellulóz (pamutszál) morfológiája. Üdv.: Ogodej vitalap 2018. december 2., 10:24 (CET)
Az Óbudai Egyetemet a textilipari vonatkozásban - sajnos - nyugodtan elfelejtheted. Ruhaipari képzés van ugyan, de a textiliparral nem foglalkoznak.– Elkágyé vita 2018. december 2., 12:36 (CET)

Hervad már ligetünk[szerkesztés]

@Ogodej: megtennéd, hogy megteszed? (én ebbe jó szokásom szerint bele szoktam zavarodni...) OsvátA Palackposta 2018. december 5., 20:04 (CET)

Al Diriyah[szerkesztés]

Szia! Al Diriyah szaúdi várost magyarul hogy írjuk át? Gerry89 vita 2018. december 15., 22:17 (CET)

@Gerry89: Így névelővel ed-Diría vagy klasszikus átírásban ad-Diría de inkább névelő nélkül használatos simán Diría, → en:Diriyah Ogodej vitalap 2018. december 15., 23:14 (CET)

Egyiptomi vívók[szerkesztés]

Egy listaszócikkhez az alábbi vívók nevének magyaros átírására lenne szükség:

  1. Osman Abdel Hafeez
  2. Hassan Hosni Tawfik
  3. Anwar Tawfik
  4. Mohamed Zulficar
  5. Ahmed Farid Abou-Shadi

Köszönöm! Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. december 16., 01:01 (CET)


@Joeyline: Szia! Sajnos csak ma este tudok foglalkozni ezekkel, türelmedet kérem. Ogodej vitalap 2018. december 17., 09:26 (CET)