Szerkesztővita:Ogodej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szerkesztő csak szócikkeket vagy azokkal kapcsolatos oldalakat (nyelvi, járőrök) figyel.Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/X. Keresztély dán király[szerkesztés]

Hello! Most szeretném átdolgozni még egyszer a cikket. Miért forrásszövegként viselkedik? Miért nem vizuálisként? Vizuálisan szeretném szerkeszteni, mert a forrásszöveges zavar. Át tudod állítani? Napkirály postaláda 2019. június 1., 7:58 (CEST)

@Napkirály: Ahogy nézem, a feljavításra várókat csak forrásszövegként lehet szerkeszteni, esetleg kérj segítséget a műszaki kocsmafalon. Átmenetileg megteheted, hogy az egészet kimásolod a saját homokozódba, ott szerkeszted, majd amikor kész, visszamásolod oda, ahonnan kivetted. Ogodej vitalap 2019. június 1., 21:45 (CEST)

Ez egy nagyon jó javaslat, amit mondtál. Akkor kimásolom a homokozómba. Szép napot kívánok! Napkirály postaláda 2019. június 2., 7:51 (CEST)

@Ogodej: Kész van, kijavítottam. Most kérlek nézd meg, olvasd át és mond el a gondjaidat vele kapcsolatban én, majd még azt kijavítom. Forrásoltam is. Közzé tehetjük? Napkirály postaláda 2019. június 2., 10:01 (CEST)

@Napkirály: Sajnos nem tehetjük még közzé, tele van magyartalan mondatokkal, például ilyenekkel: „Miután 1889-ben elvégezte az egyetemi felvételi vizsgát, akkor a hercegek számára szokásos katonai oktatást indított, majd az 5. Dragóni ezreddel szolgált, majd később tiszteknél tanult.” vaqy pedig: „A dán állítások az első világháború végéig tartottak” vagy pedig: „Amikor visszatért Koppenhágába, és meghallotta apja halálhírét, X. Keresztély néven trónra lépett.” vagy pedig „Ekkor a nagy II. Világháború alatt, számos európai uralkodó húzódott meg Dániában”. Ezekből azt a következtetést kell levonnom, hogy sajnos még nem vagy elég érett ilyen komoly cikkek szerkesztéséhez. Bizonyos általános tudásanyag és történelmi rálátás szükséges például ahhoz, hogy valaki Térdszalag rend lovagja helyett ne a Harisnyakötő lovagját írja le. Ha szabad javasolnom, próbálkozz egyszerűbb cikkekkel, az ilyen fajsúlyos témákat meg hagyd meg tapasztaltabb szerkesztőknek. Ha lesz időm, ránézek még erre, addig is dolgozhatsz rajta természetesen, például átolvasod a cikket többször is, és kijavítod a példának hozott mondatokat. Kis lépéseket javaslok, és szigorúan hagyd el a gépi fordítást. Ha nem tudsz angolul, akkor inkább szerkessz magyar vonatkozású cikkeket. Természetesen ezek csak tanácsok, rajtad áll, hogy megfogadod-e. Ogodej vitalap 2019. június 2., 19:06 (CEST)

Augusztus végéig még van idő, addig szerkesztem. És jól van lehet, hogy könnyebb cikkekkel próbálok szerkeszteni míg ifjú leszek. Napkirály postaláda 2019. június 3., 17:59 (CEST)

Krasznahorkai László[szerkesztés]

Kedves Ogodej!

Egyrészt köszönöm, hogy visszajavítottad a Művei szakaszt Einstein2 változatára.

Másrészt igazából Krasznahorkai László Einstein2-változatán is van mit javítani.

  • A Művei, munkássága szakaszban túl sok link van ugyanis (pl. nem hiszem, hogy A Gondolat Könyvkiadó 1981-ben megjelenő kiadványai-t is érdemes piros linkkel ellátni, ráadásul van olyan piros link is a szakaszon belül, hogy Krasznahorkai László: Szex, szerelem, gyengédség, amelyből szerintem Krasznahorkai László neve kivehető),
  • ezenkívül ott is túl sok nagybetűs cím van,
  • ahol pedig zöld (Sátántangó esetében), ott el kell dönteni, melyik mutasson a filmre és melyik a regényre?

Bocsánat, hogy ezzel zavartalak, menet közben most ezt magamnak is írtam valamelyest emlékeztetőnek, hogy miket javítsak a szakaszon. Szép napot kívánok! Apród vita 2019. június 7., 13:51 (CEST)

@Apród: Szia! Hát csak ellenőrizgettem, Krasznahorkai ez egyik legkedvencebb magyar szerzőm, ha nem a leges-legkedvencebb, de egyelőre csak ellenőrizgettem, nem tudok most belemélyedni cikkének rejtelmeibe... Majd talán később. Ogodej vitalap 2019. június 7., 14:39 (CEST)

Manasz szócikk javítása[szerkesztés]

Szia!

Mivel a szócikken - a korábbiaktól eltérően - nem volt rajta az "építés alatt" sablon, gondoltam befejezted, ezért bátorkodtam a helyesírási hibákat javítani. Nem tudom ezeken mit találtál "értelmetlennek". Ne csinálj belőle presztízskérdést, hogy nyelvtanilag van mit javítani az általad leírt szövegen (a legtöbb helyen a szükséges vesszőket hagytad ki a mondatokból). Nyilván az enyémen is van javítanivaló. A javításokat tudomásul kellene venned, nem pedig visszavonogatni. A jelenidő/múltidő használatán is érdemes lenne elgondolkoznod, illetve azon, hogy nem csak az a megfogalmazás lehet helyes, amit te kitaláltál. misibacsi*üzenet 2019. június 8., 04:56 (CEST)

@Misibacsi: Ha figyelmesen elolvastad amit írtam, nem a helyesírási javításokat kifogásoltam, azokat megköszöntem a vitalapodon és a javításaidat visszaírtam. Azt kifogásoltam, hogy akkor, amikor többször megkértelek, hogy addig ne piszkálj a cikken, amíg dolgozom rajta, teljesen figyelmen kívül hagyod (az „építés alatt” sablont elvileg pár napnál tovább nem illik otthagyni), gondoltam ezt a kérést lehet akceptálni, te azért is beleírsz. Azt is mondtam, ha befejezem a cikk építését, direkt szólni fogok, hogy átnézd, de addig légy szíves hagyd békén, még annyit módosítok rajta, hogy amit kijavítasz, lehet, hogy benne sem lesz a végén. Tudom, ez szabadon szerkeszthető enciklopédia és a Manasz szócikk egy kiemelt fontosságú projekt, amit neked kötelességed átnézni, betű szerint nem tehetek semmit. Mindenesetre jó szórakozást, hagyom a francba az egészet, majd te kiegészíted térképekkel, mai vonatkozásokkal, nekem elment a kedvem az egésztől. Ogodej vitalap 2019. június 8., 06:35 (CEST)

Semmi ilyesmiről nincs szó és főleg nem szándékosságról. Én szabálykövető vagyok, viszont a memóriám nem a legjobb. Ha ezt áprilisban megbeszéltük, annak 2 hónapja, az alatt simán elfelejtettem, és számítottam rá, hogy az "építés alatt" sablont végig kint hagyod a cikken, amíg szerkesztesz. Tehát lehetséges, hogy te azt gondoltad, közben eltávolíthatod a sablont, mivel megbeszéltük, hogy nem nyúlok bele a cikkbe? Nem gondoltál rá, hogy mire van kitalálva a sablon? Hogy a többi szerkesztőt figyelmeztesse, ne nyúljon bele a cikkbe.

Az "építés alatt" sablon kint maradhat hosszabb ideig is, ha valaki aktívan dolgozik a cikken. Nincs olyan kényszer vagy szabály, hogy pár nap múlva el kellene távolítani. Ez félreértés volt a részedről. Csak a feledékeny szerkesztők kedvéért van odaírva, hogy lehetőleg ne hagyd kint a sablont pár napnál tovább. Van, aki akár 30 napig is ottfelejti, és közben nem csinál semmit a cikkel, miattuk van ez odaírva.

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Manasz&type=revision&diff=21409044&oldid=21197388

A sablont valamikor a kirakása után levetted, ennek dátumát nem találtam meg. Amikor én elkezdtem újból szerkeszteni a cikket, akkor már természetesen nem volt rajta a tiltó sablon.

Egyébként, ha kiváló memóriám lenne is, én csak 1 szerkesztő vagyok. Ha jött volna más valaki szerkeszteni a cikket, az honnan találta volna ki, hogy "a szócikk átalakítás alatt áll", és nem szabad szerkeszteni?

A cikket levettem a Figyelőlistámról, javítsa a helyesírását, aki akarja, így is túl sokat vesződtem vele, hiába. A "hát"-okat kivehetnéd a szövegből, nem illik egy enciklopédiába, még ha történetmesélésről van is szó. misibacsi*üzenet 2019. június 8., 18:35 (CEST)

Harmadszor írom le, nem a helyesírási javításokkal van bajom, hanem azzal, hogy szóltam, hogy várd ki, amíg befejezem, mert százszor át fogom meg alakítani, feleslegesen dolgozol benne. Ha az elbeszélés stílusa nem tetszik, nyugodtan írd át. Nyilván, ha vadidegen jön, azzal is megbeszélem, de mindegy, nem érdekel, szerkeszd belátásod szerint. Ez egy szabad enciklopédia. Ogodej vitalap 2019. június 8., 21:10 (CEST)

„Vitamin”[szerkesztés]

Szia!

Egy reklámlinket hagytál jóvá, így ezt visszavontam a cikkből. Az illető korábban több más cikkben is el akarta helyezni ugyanazt a céget. misibacsi*üzenet 2019. június 13., 18:30 (CEST)

@Misibacsi: Légyszíves, magyarázd meg, hogy milyen reklámlink ez: "Ma már számos probiotikus készítmény van forgalomban, amivel a károsodott bélflóra helyreállítható, így a szükséges vitaminok azon keresztül fel tudnak szívódni. Ezek a készítmények egy vagy többféle baktériumtörzset tartalmaznak". Ha reklámlinknek minősíted, akkor légyszíves máskor csak a linket töröld, ne a kísérőszöveget. Ogodej vitalap 2019. június 13., 18:56 (CEST)

Így viszont nincs forrás hozzá. Forrás nélküli szövegek ne legyenek a szócikkben, ha szabad kérnem. Ezért töröltem ezt is. Megjegyzést nem tudtam hozzáírni, mivel jóváhagytad. misibacsi*üzenet 2019. június 13., 19:02 (CEST)

@Misibacsi: Nem, nem szabad kérned. Esetleg felhozhatnál példákat azokra a baktériumtörzsekre, amelyeket ezek a készítmények általában tartalmaznak, és antibiotikumok károsító hatása ellen szedhetők. pl. Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Laktobacillus plantarum, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus. Itt legalább ezek forrással fel voltak sorolva, csak te önkényesen reklámnak minősítetted. Ogodej vitalap 2019. június 13., 19:07 (CEST)
Kb. 3 másodperc volt forrást találni, egy járőrnek nemcsak az a feladata, hogy törölgeti az anonok beírásait anélkül, hogy utána nézne, hanem az is, hogy az értékes tartalmat megőrizze. Ogodej vitalap 2019. június 13., 19:13 (CEST)

Járőrködés[szerkesztés]

Üdv!

Ezt a nyilvánvaló vandalizmust sajnos jóváhagytad, ezért 7 hónapig benne maradt a cikkben. Kérlek, az ilyenekre jobban figyelj.

– Peyerk vita 2019. július 6., 12:16 (CEST)

Egyébként egészen vicces, hogy a vandál jól követhető adatokat hagyott maga után, még a képeit is meg lehet találni a neten Vigyor – Peyerk vita 2019. július 6., 12:18 (CEST)

@Peyerk: Szerintem egyáltalán nem nyilvánvaló, esetleg olyan, aminek utána lehetett volna nézni. Szóval nem az anyázásos kategória. Ogodej vitalap 2019. július 7., 11:59 (CEST)

Ez tipikusan olyan anon szerkesztés ("község" helyett "város" - ez még hihető lenne bemondásra is, de a település területe és népsűrűsége ettől nem változik drasztikusan, és az se mindegy, hogy egy politikus "független" vagy "fideszes"), ezeket nem szabad utánanézés nélkül, kapásból jóváhagyni. misibacsi*üzenet 2019. július 7., 14:02 (CEST)

Persze igazad van, nincs mentségem, egyébként éppen az ilyenek miatt is jó lenne döntésre jutni abban, hogy mi legyen az ellenőrizetlen szerkesztesekkel, mert jelenleg minden szerkesztés látszik, akár jóvá van hagyva, akár nincs. A járőrök így csak visszavonhatnak (ez sem kevés), de a több mint 100 napos elmaradás önmagában is aggasztó. Na mindegy, csak elmondtam. Ogodej vitalap 2019. július 7., 14:34 (CEST)

@Misibacsi: Egyébként arra is van példa, hogy gondolkodás nélkül visszavonogatnak egyes járőrök változtatásokat, csak azért mert anon csinálta azokat, és ugye az anonok csak káros szerkesztéseket csinálnak, vandalizálnak stb. Mondjuk ahelyett, hogy egy szerkesztésre ránézve öt másodpercen belül forrásokat találjanak. Esetleg új szerkesztőket nyerhetnek a WP-nek, de nem, még ki is oktatják őket, hogy teszem azt jártál te iskolába? Hány éves vagy, hogy nem ismered a nyelvtant?, ilyesmik. Szóval ugyanez csak fordítva. És ez szerintem sokkal károsabb, mintha bennmarad egy város <-> község vagy független vagy fideszes egy politikus. Ezeket nem szabad utánanézés nélkül, kapásból visszautasítani. Ogodej vitalap 2019. július 7., 20:30 (CEST)

Ahogy fentebb láthattad, nem én tettem szóvá a hibás jóváhagyásodat, hanem egy másik szerkesztő.
Úgy látszik, van benned egy tendeciózus rosszindulat egyes járőrökkel szemben, mert azt feltételezed, hogy "gondolkodás nélkül visszavonogatnak egyes járőrök változtatásokat, csak azért mert anon csinálta azokat".
Biztos nem rám gondoltál, mert én például nem "gondolkodás nélkül" vonogatok vissza, hanem az eddigi, sok éves tapasztalatom alapján. Persze tévedhetek is, de erre kisebb az esély, mint arra, hogy legtöbb esetben igazam van ilyenkor, és a beírás csupán trollkodás. Talán nem vetted észre, de szoktam kérni forrásokat az anonoktól is (arra, amit beírtak egy cikkbe), persze tojnak rá, még egyikük sem reagált az ilyen kérésekre. misibacsi*üzenet 2019. július 7., 21:32 (CEST)

Nem akarok ezen vitatkozni, ez nyilvánvalóan vandál szerkesztés volt. A számadatok miatt félreérthetetlen volt a dolog, ehhez semmiféle utánanézés nem kellett. Ha nő a terület, akkor nem nőhet vele a népsűrűség, ráadásul a kettő szorzataként százezres népesség adódott volna, ami képtelenség.

Amit akartam, leírtam: kérlek figyelj jobban az ilyenekre.

Köszönöm.

Peyerk vita 2019. július 7., 21:49 (CEST)

Kétszer[szerkesztés]

Szép estét kívánok!

Véletlenül a kocsmafalon ~~kétszer írtad le ugyanazt most este: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Idézet vs. fordítás. Töröljem a másodikat? Apród vita 2019. július 14., 20:58 (CEST)

Köszönöm, töröltem. Szerkesztési ütközést mutatott, ezért elküldtem még egyszer, úgy látszik valamiért magammal ütközhettem. Ogodej vitalap 2019. július 14., 21:23 (CEST)

Rendben. Apród vita 2019. július 14., 21:25 (CEST)


Szőnyi Zsuzsa cikk - és más[szerkesztés]

Szia Ogodej! Remélem, olvasható leszek, most próbálok először így írni, eddigi szerkesztéseim mind vizuális módon voltak, de úgy látom, a Te vitalapodon ezt nem lehet? (Bocs, kezdő vagyok...) Kösz a visszavonásért a fentemlített cikknél - értem az érvelésedet (és különben is kicsit értelmetlen volt a beszúrásom). - De ha éppen aktív vagy, nézd meg, kérlek, a két sokkal nagyobb mai munkámat, a Kállay Kristóf és Vásárhelyi Vera cikkeket! Azonkívül egy hete dolgozom a homokozómban a "Máltai lovagrend" átírásán, tegnap befejeztem. Hirannorral találkoztam a múlt heti összejövetelen, ő tanácsolta, hogy így csináljam, most szóltam neki és várom a visszajelzését. De mivelhogy Te voltál az első, aki írt nekem, amikor regisztráltam, talán jó, hogy Neked is szólok. Várom visszajelzésedet!

BarbaraPG vita 2019. július 16., 22:39 (CEST)

Meg tudnád magyarázni röviden a "nowiki" változtatásodat? Előre is kösz!

BarbaraPG vita 2019. július 16., 22:50 (CEST)

Köszönöm a bátorítást! BarbaraPG vita 2019. július 17., 09:54 (CEST)

Átnevezés?[szerkesztés]

Szia! Nem kellene átnevezni a Gayatri Devi szócikket? (gyanús az ipszilon benne; kezdőlapon évfordulós lesz július 29-én). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. július 25., 11:23 (CEST)

@Hkoala: Angol születésű a cikk szerint, tehát nem kellene átírni. Egyébként Gájatri Devi lenne. Ogodej vitalap 2019. július 25., 13:27 (CEST)

A bevezetőben és az infoboxban eléggé összevissza volt írva a Dzsaipur/Dzsajpur. – Pagony foxhole 2019. július 25., 13:35 (CEST)

@Pagony: Javítom ezeket (is) Ogodej vitalap 2019. július 25., 13:48 (CEST)
Elkéstem :-) Ogodej vitalap 2019. július 25., 13:52 (CEST)
Volt. :) – Pagony foxhole 2019. július 25., 13:54 (CEST)

Zárójel[szerkesztés]

Itt nem lett bezárva zárójellel a zárójellel elkezdett szöveg. Apród vita 2019. július 25., 13:53 (CEST)

Igaz. Ezért mondtam, hogy sokszor felületes vagyok. :-) Ogodej vitalap 2019. július 25., 13:54 (CEST)

Szeptemberi rendezvények[szerkesztés]

Szia! Szeretném a figyelmedbe ajánlani az alábbi, szeptemberre tervezett wikipédiás eseményeket, rendezvényeket:

  1. 2019. szeptember 9-ére wikitalálkozót szervezünk (nem csak) az erdélyi wikipédisták számára, Kolozsvárra. A szervezők mindenkit szeretettel látnak. Részleteket itt találsz:
  2. 2019. szeptember 28-ára egy félnapos továbbképzést és megbeszélést szervezünk azok számára, akik a Wikipédián belül kapcsolatba kerülnek az új szerkesztőkkel. Ezek a közreműködők elsősorban a járőrök, mentorok és adminisztrátorok. Amennyiben te nem tartozol egyik csoportba sem, azonban ilyen feladatokkal foglalkozol vagy szívesen foglalkoznál (pl. az újonnan regisztráltak köszöntése vagy a kezdők kocsmafalán a kérdések megválaszolása), akkor itt a helyed:
  3. 2019. szeptember 28-án délután wikitalálkozó lesz Budapesten! A találkozón a szokásos programok mellett sor kerül a CEE Tavasz szócikkíró verseny díjkiosztójára, a díjazottak közös megünneplésére is. Szeretettel látunk!

Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 31., 23:38 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Gunagriha[szerkesztés]

Kedves Ogodej!

Ránéznél erre: Gunagriha? Azért lett gyanús hogy átnézésre szorul, mert ma az általa 2016-ban elkezdett elkezdett szócikkben Srí Csinmoj nevét elkezdte átírni Sri Chinmoy-ra Sri Chinmoy név javítása (Srí Csinmoj-ról). Pl. a Goethe nevet sem magyarosítjuk ilyen formán: Gőthe szerkesztési összefoglalóval indokolva. Szép napot kívánok! Apród vita 2019. szeptember 10., 15:07 (CEST)

@Apród: Nem a Goethe miatt kell átírni, hanem mert Indiában született, és ennek a névnek: শ্রী চিন্ময় a pontos magyar, betű szerinti írásmódja Srí Csinmoj, azaz nem angolra írunk át, hanem magyarra, még akkor is, ha az angolos átírás ismertebb. Köszönöm az észrevételt! Ogodej vitalap 2019. szeptember 10., 15:31 (CEST)

Kedves Szerkesztők! Egy tiszteletteljes kéréssel szeretnénk fordulni felétek Gunagriha, a Sri Chinmoy Alapítvány megalapítója (32 éve Sri Chinmoy tanítványa), és a magam, Malaya nevében, Sri Chinmoy tanítványa vagyok 24 éve. Sok időt töltöttünk el a Mesterrel, és szeretnénk kérni, hogy a nevét hagyjuk meg az eredeti írásmódban, ahogy ő használta, és ahogy mindenhol a világon írják és használják: Sri Chinmoy. Érzésünk szerint ő nem szeretné ilyen írásmóddal használni a nevét (Srí Csinmoj). Ha a Sri Chinmoy név után zárójelben írjuk a magyaros kiejtést, az teljesen rendben van. A Chinmoy Úr kifejezés semmi esetre sem megfelelő. Ő egyszerűen Sri Chinmoy, hivatalosabb nevén Chinmoy Kumar Ghose. Köszönjük a megértést! Malaya777 vita 2019. szeptember 10., 16:09 (CEST)

Kicserélte Mestere szóra a Srí Csinmoj nevet :-(. Apród vita 2019. szeptember 10., 17:53 (CEST)

Ilie Cleopa[szerkesztés]

Kedves Ogodej!

Ránéznél erre: Ilie Cleopa? Ha jónak találod, megtennéd, hogy ellenőrizetté teszed? Köszönöm! Kmrekavita2019. szeptember 19., 15:07 (CEST)

@Kmreka: A cikket ellenőrzötté tettem, de a sablonokat nem vettem le, mert Hkoala jelezte a vitalapon, hogy vannak még benne fordítási és egyéb hibák, én nem értek hozzá. Ogodej vitalap 2019. szeptember 19., 16:09 (CEST)

@Ogodej: Köszönöm szépen.Kmreka vita 2019. szeptember 19., 19:19 (CEST)

re:Magyarország Alaptörvénye[szerkesztés]

Szia! Sajnos, újra bele kellett néznem, mert el volt írva az Alkotmánybíróság 1 cikk helyett 5-re, s sehogyan sem jött össze a 47 cikk összesen az államnál. Most javítottam ezt is. Margit1951Bpest vita 2019. október 3., 11:24 (CEST)

Shackleton[szerkesztés]

Kedves Ogodej! Köszönöm a megtisztelő szavakat. :) Még elvégzem az utolsó simításokat a cikktervezeten, utána publikussá teszem. Ha bármilyen észrevételed, javaslatod van, örömmel veszem, ha megosztod velem. – = seba = vita 2019. október 6., 23:18 (CEST)

Szavazás a kikapcsolásról[szerkesztés]

Szia! Szerinted lesz vagy megint elsikkad? Nem tudsz róla valamit? – Gerry89 vita 2019. október 18., 09:19 (CEST)

@Gerry89: A jelölt lapváltozatok? Nem hallottam semmit. Igaz, hogy nem is nagyon figyeltem mostanában. Ogodej vitalap 2019. október 18., 12:53 (CEST)

Én sem. Megpingelem @Tgr:t, hátha ő már tud valamit.Gerry89 vita 2019. október 18., 18:44 (CEST)

Lesz, amint lesz időm kiírni. --Tgrvita 2019. október 18., 20:51 (CEST)