Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az egyház azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából létrehozott társadalmi szervezet. Köznapi szóhasználat szerint a keresztény hívek szervezett közössége.[1]

Etimológia[szerkesztés]

Összetett szó: egy + ház; jelzői szerepű előtagja nagy valószínűséggel a „szent” jelentésű egy.[2]

Az egyház a görög eredetű (ἐκκλησία, ekklēszia) → latin „ecclesia” szó megfelelője, amelyben a magyar összetétel eleje, az „egy” szó, nyelvtörténeti adatok tanúsága szerint nem az unus jelentésű számnév, hanem az egy, ma már önállóan elkallódott, régi szavunkkal azonos. E szó jelentése a rá valló nyelvtörténeti tanúságokból kivehetően a szent szó fogalmával rokon lehetett. Az egyház eszerint annyi, mint „szentház”. [3]

Törvényi szabályozás[szerkesztés]

Az azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából, önkormányzattal rendelkező vallási közösséget, vallásfelekezetet, egyházat (a továbbiakban együtt: egyház) hozhatnak létre. (1990. évi IV. tv. 8. § (1))

Magyarországon[szerkesztés]

Az egyház egyes nézetek szerint nem más, mint az intézményesült vallás. 2012-től Magyarországon 27 egyházat ismernek el hivatalosan, szemben a 2012 előtt bejegyzett 150 egyházzal és vallási közösséggel. Ugyanakkor számos vallási közösség működik hivatalos bejegyzés nélkül is, ezek bejegyzését ugyanis a magyar törvények nem teszik kötelezővé.

Magyarországon ma már ez egy jogi szervezeti forma neve is, és nem feltétlenül jelent a hagyományos értelemben vett vallásosságot, hiszen lehetőség van akár ateista egyház alapítására is.

Kereszténység[szerkesztés]

Keresztény nézőpontból az Egyház az Istentől természetfölötti módon elhívott, Jézus Krisztusban hívő, újjászületett emberek összessége: a magyarul egyháznak fordított szó az Újszövetség eredeti nyelvében, a görögben eklészia (= kihívottak közössége). Eszerint az Egyház Jézus Krisztus tulajdona, amelyet ő épít és irányít.

„Jézus Krisztus Egyháza”[szerkesztés]

Szellemi értelemben Jézus Krisztusnak egyetlen Egyháza van, amely a helyi gyülekezetek összességéből tevődik össze. Ez nem egy jogi értelemben vett egyházra vonatkozik (például nem a katolikus egyházra vagy más történelmi egyházra, hasonlóképp nem egy kisegyházra). A keresztény egyházak (felekezetek), illetve ezek egyes tagjai ebben az értelmezésben nem szükségszerűen részei ennek az „egyetlen Egyháznak”, mivel ez szellemi (nem pedig intézményes) értelemben értendő, és országhatárokon, felekezeti, gyülekezeti határokon átívelő csoport. A keresztények hite szerint a Jézus Krisztus egyházához való tartozást maga Jézus fogja megmutatni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gecse Gusztáv: Vallástörténeti kislexikon
  2. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára 1. Egyház (1967)
  3. Nanovfszky György: Vallástörténeti olvasókönyv (2008)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Church
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyház témájú médiaállományokat.