Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az egyház azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából létrehozott társadalmi szervezet.

Törvényi szabályozás[szerkesztés]

Az azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából, önkormányzattal rendelkező vallási közösséget, vallásfelekezetet, egyházat (a továbbiakban együtt: egyház) hozhatnak létre. (1990. évi IV. tv. 8. § (1))

Egyházak a különböző vallásokban[szerkesztés]

Az egyház egyes nézetek szerint nem más, mint az intézményesült vallás. Jelenleg Magyarországon 27 egyházat ismernek el hivatalosan (2012. január 1-je előtt: 150 egyházat és vallási közösséget jegyeztek be), és számos vallási közösség működik hivatalos bejegyzés nélkül is, ezek bejegyzését ugyanis a magyar törvények nem teszik kötelezővé.

Magyarországon ma már ez egy jogi szervezeti forma neve is, és nem feltétlenül jelent a hagyományos értelemben vett vallásosságot, hiszen lehetőség van akár ateista egyház alapítására is.

Keresztény egyházak[szerkesztés]

Keresztény (bibliai) nézőpontból az Egyház az Istentől természetfölötti módon elhívott, Jézus Krisztusban hívő, újjászületett emberek összessége: a magyarul egyháznak fordított szó az Újszövetség eredeti nyelvében, a görögben eklészia (= kihívottak közössége). Eszerint az Egyház Jézus Krisztus tulajdona, amelyet ő épít és irányít.

„Jézus Krisztus Egyháza”[szerkesztés]

Szellemi értelemben Jézus Krisztusnak egyetlen Egyháza van, amely a helyi gyülekezetek összességéből tevődik össze. Ez nem egy jogi értelemben vett egyházra vonatkozik (például nem a katolikus egyházra vagy más történelmi egyházra, hasonlóképp nem egy kisegyházra). A keresztény egyházak (felekezetek), illetve ezek egyes tagjai ebben az értelmezésben nem szükségszerűen részei ennek az „egyetlen Egyháznak”, mivel ez szellemi (nem pedig intézményes) értelemben értendő, és országhatárokon, felekezeti, gyülekezeti határokon átívelő csoport. A keresztények hite szerint a Jézus Krisztus egyházához való tartozást maga Jézus fogja megmutatni.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Church
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyház témájú médiaállományokat.