Szerkesztővita:12akd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archívum

Archívum (?)


2008. július 15-től


S E G Í T S É G
A   V I T A L A P O K O N   J Á R A T L A N A B B A K N A K
A vitalap célja, hogy az egyes szerkesztők egymás között – a munka elősegítése végett (!) – üzeneteket válthassanak. Az üzenetnek nincs terjedelmi korlátja, de hosszabb üzenet esetén ajánlatos rövid bevezetőt írni.
Itt 12akd nevű szerkesztőnek szóló üzenet hagyására nyílik lehetőség az Új téma nyitása gombbal.
(Régebbi Wikipédia-felbontás esetén Új szakasz +-al). Miután ez megtörtént, címet is kell adni a szövegnek. A leírt szöveg végén négy darab hullámjellel (~~~~) lehet automatikusan aláírni. A megkezdett témához később is lehet megjegyzéseket fűzni, nem szükséges ezért új szakaszt nyitni. (Elég az adott címnél a [szerkesztés]-re kattintani.) Régebbi viták folytatása esetén érdemes új szakaszt nyitni.

Az év szócikke 2015[szerkesztés]

POTY barnstar.svg Az év szócikke 2015
A 2015-ös Az év szócikke versenyen a Középkori latin irodalom című szócikked nyelv és irodalom kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálok! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 15., 18:46 (CET)

A versenyhez kapcsolódó díjátadóra április 9-én fog sor kerülni, a részleteket lásd itt. A részvételedre mindenképp számítok, kérlek a hivatkozott lapon jelezd, hogy tudsz-e jönni! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 15., 18:46 (CET)

A közösség úgy gondolta, hogy ebben a kategóriában a Te cikked lett a legjobb, örülj neki! Nem fogsz vele ellenségeskedést vagy irigységet szítani, ha elfogadod és örülsz neki Te is. A Wikipédia közössége olyan, amiben mások (és a verseny szervezői is) örülnek más sikerének és büszkék rá. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 15., 21:46 (CET)

Kérés: Szent Alexandrosz[szerkesztés]

Üdv! Szerkesztetted ezt: Szent Alexandrosz (egyértelműsítő lap), ezért kérlek meg, ha van időd, ránézel az itt feltett kérdésemre: Wikipédia:Kocsmafal_(egyéb)#Comanai_Szent_Sándor_vs._Komanai_Szent_Alexandrosz. Köszönöm, – Vépi vita 2016. március 16., 09:00 (CET)

Igen, olvastam. Köszönöm, – Vépi vita 2016. március 16., 14:28 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2016. március 28., 18:13 (CEST)

kiemelési eljárások adminisztrálása[szerkesztés]

szia! Érdeklődni szeretnék, hogy bár nem szoktál a kiemelési eljárásban részt venni, szánnál-e rá időt, hogy pár kiemelésre váró cikket élesíts, ill. a meglévőket lezárd? Sajnos nem igazán van jelentkező rá, ezért most próbálok embereket megkérni. Nem sokszor kellene ránézni, mert nincs sok cikk, de ha 2-3 szerkesztőtárs lenne már, akkor nem akadnának el a szavazások. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2016. május 11., 20:44 (CEST)

Püspök infobox[szerkesztés]

Szia! Az általad elhelyezett Püspök infobox kapcsán felmerült bennem egy kérdés, amelyre itt próbálok választ kapni: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Több infobox egy szócikken. Kérlek, segíts a megoldásban! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. június 6., 17:05 (CEST)

A mostani színeket a lengyel wikipédiából vettem át. Ez az "erős rózsaszín" minden valószínűség szerint (püspök)lilának volt szánva, valószínűleg érdemes egy sötétebb árnyalatot választani (pl. a Cserháti Ferenc képén látható pileolus színének megfelelőt). A bíborosoknál most így néz ki: Lékai László. Technikailag egyszerű a dolog, egy darab színkódot kell átírni a sablonban (onnantól, hogy megvan a szín). – Antissimo vita 2016. június 22., 12:54 (CEST)

Ehhez mit szólsz: Cserháti Ferenc? (az alsó dobozon látható a régi, ha jó akkor azt is átalakítom) – Antissimo vita 2016. június 22., 13:03 (CEST)
Jó a szín (bár kicsit erős), de kérlek alul a püspöki csíkot ne tüntesd el, szándékosan a pápákét utánozom: egy vonalban legyen a püspöki idő két dátuma. 12akd vita 2016. június 22., 13:05 (CEST)

evolúció[szerkesztés]

szia. láttam a szerkesztői lapodon a kozmosz 1 éve című szakaszt. ajánlom a figyelmedbe a teremtés a Bibliában című lapot. érdemes elolvasni. üdv. – Milei.vencel vita 2016. június 6., 20:49 (CEST)

Miklóssy Ferenc[szerkesztés]

Szia!

Megjegyzésem volna a fent nevezett cikkhez. Amikor Miklóssy a cikk szerint miskolci plébános volt, akkor valójában Miskolcon még nem volt egyetlen plébánia sem. A felsővárosi Szent Anna plébánia még nem alakult meg, csak 1808-ban. A mindszenti (később hivatalosan alsóvárosi, bár most is sokszor inkább mindszentinek modják) pedig akkor éppen nem tartozott Miskolchoz, külön község volt. A nagy, már akkor is megyeszékhely Miskolc tehát a kicsiny, mindössze egyutcás Mindszent fíliája volt. A piros Ecsed link pedig Nagyecsedet jelenti a cikkben. – Rakás vita 2016. június 22., 14:07 (CEST)

Egyébként örülök, hogy így gondolodǃ Eléggé elcsépelt, de attól még nem kevéssé igaz tétel a wikipédiában, hogy csak a már létező cikken lehet javítani. Azon nem, amit még nem írtak meg. Vigyor – Rakás vita 2016. június 22., 14:26 (CEST)

Pálffy Tamás[szerkesztés]

Szia! Az 1633-as születési dátum rossz. Az, mint ahogy le is van írva a tanulmányára vonatkozik. A Pálffy család cikkben Erdődi [[Pálffy Tamás (püspök)|Pálffy (IV.)Tamás]] (1620-1679) esztergomi kanonok, nagyprépost, pozsonyi és jászói prépost, váci, egri, majd nyitrai püspök, kancellár. néven szerepel. Célszerű lenne átnevezni. Üdv. Tambo vita 2016. június 27., 13:38 (CEST)

Az a Ferdinánd. Tambo vita 2016. június 27., 13:45 (CEST)

Szám[szerkesztés]

Szia! Eltérően az enwikitől a számokat nem ponttal tagoljuk. Négy számjegyig egybeírjuk. Ha nagyobb a szám akkor {{szám|10000|db}}(?), vagy {{szám|10000}}(?) db. Üdv. Tambo vita 2016. június 28., 14:40 (CEST)

Szia! Szerkesztésnél írjad bele, és utána töröld. Üdv. Tambo vita 2016. június 29., 13:08 (CEST)

Juranics[szerkesztés]

Most már duplán szerepel, Juranics Antal és Juranits Antal. Össze kellene dolgozni őket. A Szinnyei és Katlex cs-vel hozza, a PIM a ts-ses névváltozatot nem is ismeri. Gyurika vita 2016. június 29., 19:17 (CEST)

Épület infobox[szerkesztés]

Szia! Semmi nem indokolja az épület infobox szemkiverő színűre állítását, mi az oka annak, hogy átírtad a színezést? A világoskék legalább olvasható alapot biztosít a fekete betűknek. Szeretnélek megkérni, hogy ne játsszunk színezőskönyvet, ha lehet. Köszönet. Xia Üzenő 2016. június 30., 11:01 (CEST)


Széchényi vs. Széchenyi[szerkesztés]

Szia!

Az érsekről szól szócikkben végzett javításod bátorít fel arra, hogy felhívjam a figyelmedet arra az összevisszaságra, ami a családnév helyesírása körül ma tombol. A legjobb példa erre a A Széchényi család sírboltja, amelyet Széchenyiről átneveztek, korábbi tiltakozásom ellenére. Érdekelne a véleményed. Üdv.--Linkoman vita 2016. július 1., 11:59 (CEST)

Új ókori kategóriák[szerkesztés]

Szia! Látom, hogy új kategóriákat hoztál és hozol most is létre a témában, de nem találok ezekről előzetes megbeszélést. Ezért kérdezem:

– Vadaro vita 2016. szeptember 12., 09:27 (CEST)

Csatlakozom Vadaro felvetéseihez. Kérlek, ne hozz létre felesleges kategóriákat. Emellett az is célszerű lenne, ha előtte megnéznéd a wikidata rendszerében, van-e hasonló kategória más nyelveken. A wikipédia nemzetközi projekt, céltalan dolog lenne másfajta kategóriafát építeni mint a többiek, még akkor is, ha megvan a szükséges 5 cikk az új kategória létrehozásához.Szilas vita 2016. szeptember 13., 21:05 (CEST)

Azért tetted be a matematikust az írókhoz, hogy ne kelljen külön matematikusok-kategóriát csinálni?! Nem mondta senki, hogy kell. És egyébként sem kell a cédrust a fenyőfa kategóriába tenni csak azért, mert mindkettő fa és örökzöld. Azt írtad: "Ha gondolod, módosítsd a kategóriákat." Bocs, de ez milyen válasz?! A kérdésem az volt, hogy miért hozol létre a szokásaink és útmutatók ellenére kategóriákat, és erre azt tudod válaszolni, hogy - módosítsam őket?! Szerintem töröltetned kéne azokat, ahol csak 1-2 cikk van, és helyrehoznod, amiket hibásan csináltál. Ez lenne a korrekt eljárás. Üdv. – Vadaro vita 2016. szeptember 13., 21:42 (CEST)

Olvastam a válaszodat, köszönöm. – Vadaro vita 2016. szeptember 14., 17:57 (CEST)

Request[szerkesztés]

Greetings.

Could you create the articles en:Azerbaijani literature in Hungarian?

Thank you.

Arab irodalom[szerkesztés]

Szia! Bocs, hogy beleszóltam, mivel építés alatt van, de muszáj volt helyretenni néhány dolgot, meg még rengeteg javítanivaló maradt is benne. Mikor vennéd le a sablont? Már nagyon régen rajta van... :-) Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. november 2., 14:50 (CET)

Szia! Megtisztelő a kérésed, sajnos sem az arab, sem a héber nyelvet nem ismerem, nem is vállalkoznék ezek magyaros átírására, illetve az arabban korlátozottan tudok segíteni a KNMH alapján. Sajnos elég elfoglalt vagyok mostanában, nem valószínű, hogy az arab tudósok életrajzába belefognék, de azért segítek ha tudok. Üdv. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. november 2., 19:59 (CET)

Középkori latin irodalom[szerkesztés]

Sziaǃ Javaslom, hogy bővítsük ki a jobb oldalon lévő infoboxot a Jellemző műfajai címmel, ha ez lehetséges. Ha jól láttam, a műfajok csak a szövegben szétszórva vannak föltüntetve - így viszont talán egyszerűbb lenne, úgyis majdnem mindről van külön szócikk. Ilyenek lehetnének itt, hogyː gesta, krónika, homília, legenda, példabeszéd, misztériumdráma, martirologium, Summa, tractatus, szentéletrajz, levél, exegézis (exegetika). – Ltbuni vita 2016. november 8., 21:40 (CET)

Togon Temür[szerkesztés]

Szia! A Togon Temür átírása mi alapján történt? A mongol neve Тогоонтөмөр, ami Mongol cirill ábécé szerint Tagaan Tömör lenne leginkább. De még ha a betűhű tudományos átírást veszem, akkor sem jó. Szerepel valamelyik helyesírási gyűjteményben? Köszönöm a válaszod, Xia Üzenő 2016. november 16., 09:30 (CET)

Lehet tudni a forrás nevét? Csak azért kérdeztem, mert nincs elvileg magyaros irányelvünk a mongolra (pedig nagyon kéne), és így nem tudom, hogy ez most milyen alak. :) az angol wikin Toghon Temür. Xia Üzenő 2016. november 17., 22:04 (CET)

Proklosz[szerkesztés]

Szia!

Az Eukleidész linket javítani kellene, mert nem szócikkre, hanem egyértelműsítő lapra mutat! misibacsi*üzenet 2016. november 23., 05:52 (CET)

Laodiceai Apollinaris[szerkesztés]

Szia. Van egy Apollinarizmus lap is. Ajánlom figyelmedbe. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. április 6., 14:50 (CEST)

Re.[szerkesztés]

Nincs mit. Utólagos engedelmeddel időközben levettem a tataroz sablont a Laodiceai Apollinaris-ról, mert sokáig nem nyúltál hozzá. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. április 21., 10:50 (CEST)

irodalomtörténetek[szerkesztés]

Sziaː

http://honlap.eotvos.elte.hu/wp-content/uploads/2016/02/Bevezetes_az_ogorog_irodalom_tortenetebe_beliv.pdf

https://www.libri.hu/konyv/pal_ferenc.arckepek-a-portugal-irodalombol.html

– Ltbuni vita 2017. május 7., 19:27 (CEST)

Kildare-i Szent Brigitta[szerkesztés]

Bocs, átneveztem kötőjelesre. – Pagony foxhole 2017. május 11., 17:21 (CEST)

Sivatagi atyák[szerkesztés]

Szia. Tudnál még folyószöveget írni a cikkhez? Beraktam az érdekességek közé: Érdekességek/2801–3000 (utolsó sor); a nyáron v.mikor megy a címlapra. – Milei.vencel vita 2017. június 5., 13:54 (CEST)

Római pápák listája[szerkesztés]

Szia. Ezt a lapot is küldeném a tudtad-e rovatba. Tudnál forrást adni ehhez az állításhoz: a pápák a 4. századig Róma püspökei voltak, világi hatalommal pedig csak a 8. századtól rendelkeztek. Köszönöm. – Milei.vencel vita 2017. június 8., 19:08 (CEST)

Középkori latin irodalom[szerkesztés]

Sziaǃ

Új könyv.

https://www.libri.hu/konyv/adamik_tamas.latin-irodalom-a-karoling-korban-8-9-szazad.html

– Ltbuni vita 2017. június 15., 10:38 (CEST)

Egyiptomi Szent Agathón[szerkesztés]

Szia. Hozzáadtam a fentihez még az orosz oldalt, onnan tudod még egy kicsit bővíteni google fordítással. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. június 20., 10:42 (CEST)

Más[szerkesztés]

Ha kimondott szentekkel foglalkozol, ajánlom ezt a könyvet - nem tudom ismered-e: Antal Ijjas: Szentek élete https://books.google.hu/books?id=XrcIAQAAIAAJ&q

A sivatagi atyákkal kapcsolatban meg ebben sok minden van:

Majd még én is bővítem a sivatagi atyákat. – Milei.vencel vita 2017. június 20., 11:11 (CEST)

Gottschalk von Orbais[szerkesztés]

Látom, Neked is megjött Adamik új könyve... ː) ː) – Ltbuni vita 2017. június 29., 20:13 (CEST)

Az egyik fejezet a könyvben Szent Brendan utazása. Ha érdekelː https://www.academia.edu/242959/Navigatio_Sancti_Brendani_Abbatis._Szent_Brendan_ap%C3%A1t_tengeri_utaz%C3%A1sa
Jobb fölső sarokː Login - ráklikk - usernameː qprdnwqc@sharklasers.com passwordː bugmenot
Az academia.edu-n tudsz szerző szerint is keresni. Pl ez nagyon jó könyv, bár még nem rágtam végig magam rajtaː https://www.academia.edu/9951021/Az_uralkod%C3%B3k_szents%C3%A9ge_a_k%C3%B6z%C3%A9pkorban._Magyar_dinasztikus_szentkultuszok_%C3%A9s_eur%C3%B3pai_modellek
Ő pedig egy rendkívüli emberː https://elte.academia.edu/Mikl%C3%B3sIstv%C3%A1nF%C3%B6ldv%C3%A1ry
– Ltbuni vita 2017. június 29., 20:39 (CEST)

ːÉrdekesek, köszönöm szépen. 12akd vita 2017. június 29., 20:55 (CEST)

Foligno[szerkesztés]

Üdv! Foligno olasz település, tehát az o-t a végén kiejtik, ezért az i képzős alakja helyesen Folignói/folignói kellene legyen. Én is átnevezhetem a két új cikkedet, ha egyetértesz. – Vépi vita 2017. július 1., 09:58 (CEST)

ókori görög irodalom[szerkesztés]

Sziaǃ

Látom, hogy átírod a szócikket.

Néhány dolog, talán segítː

A legfontosabb

---http://real.mtak.hu/19912/1/okor_bibl_150119.pdf

- Magyar nyelvű szövegkiadásokː

---Bibliotheca Classica sorozat a Helikon Kiadótólː https://moly.hu/polcok/magyar-helikon-kiado-bibliotheca-classica-sorozat

---Olcsó Könyvtár-sorozat, illetve az Európai Diákkönyvtár sorozatban is sok minden megjelent

̞---Attraktor Kiadóː Fontes Historiae Antiquae sorozatában megjelent Pauszaniász, Polübiosz, Priszkosz rétorː http://attraktor.hu/tarsadtudom.html illetve külön Hypereidész beszédeiː https://www.antikvarium.hu/konyv/hypereides-hypereides-beszedei-275903

---Franklin Kiadó, Görög és latin remekírók sorozat, onlineː http://real-eod.mtak.hu/

--- A Typotex kiadónál is megjelent legalább két műː http://www.typotex.hu/review/5284/2291/okori_tanulmany_____mai_tanulsagokkal illetve http://www.typotex.hu/review/18/8/dr__buda_bela_jegyzete

---Görög költők antológiája onlineː http://mek.oszk.hu/07000/07081/

---Szerintem ide is vedd föl, hogy az egyes szerzők szócikkei külön fordításokat tartalmaznak

-Szakirodalomhozː

---http://irodalom.arts.unideb.hu/archivum/oma/kurzusok_2014-15-1/BTMI107OMA-TJ.php

---http://clph.elte.hu/bisah/


- Gyűjteményes művekhezː

---https://moly.hu/konyvek/revay-jozsef-szerk-a-szerelmes-delfin

---https://www.libri.hu/konyv/A-boldog-vadaszok-Gorog-novellak-7.html

Még írok, mert hatalmas témába vágtad a fejszédetǃ ---– Ltbuni vita 2017. július 22., 21:17 (CEST)

ːːSziaǃ

ːːːNéhány további dologː

ːːːː1. szépírók helyett szerintem szerencsésebb regényírókat írnod a Magyar fordítások szakaszba. Ugyanide tudom javasolni még Leukippé és Kleitophón történetétː http://honlap.eotvos.elte.hu/wp-content/uploads/2016/02/achilleus.pdf

ːːːː2.Ezt akár a regékhez, akár a regényírókhoz érdemes betenniː http://www.gondolatkiado.hu/szemtanuk-a-trojai-haborurol-kretai-dictys-frigiai-dares-es-philosztratosz-szovegei

ːːːː3. Dión Khrysostomosː http://honlap.eotvos.elte.hu/wp-content/uploads/2016/08/di%C3%B3n.pdf ːːːː– Ltbuni vita 2017. július 28., 00:10 (CEST)

Ez is jóː http://okorportal.hu/wp-content/uploads/2012/12/Okor_2012_2_nyomdanak_71_gabor.pdf– Ltbuni vita 2017. július 28., 00:35 (CEST)

Sziaǃ Néhány tippː ---Létezik olyan gyűjteményes mű is, hogy Görög vallástörténeti chrestomatia. Szerk.ː Hegyi Dolores, osiris kiadó, 2003 ̜̞---Fordításoknálː A Theophrastusː Jellemrajzok résznél kimaradt a névből egy "s", csak annyi van, hogy Theophratus ---Létezik még egy olyan is, hogy "Preszókratikus filozófusok" című kötet - ennek nagy része filozófusok töredékeit tartalmazza görögül és magyarul


– Ltbuni vita 2017. augusztus 9., 19:22 (CEST)– 

Egyházi ének[szerkesztés]

Szia! Írtam egy észrevételt a vitalapra. Üdv.--Linkoman vita 2017. augusztus 22., 10:57 (CEST)

Bernauer Izidor[szerkesztés]

Kedves 12akd! "Magyarországi zsidó" nemzetiség nem létezik, vannak ugyan magyar zsidók és zsidó magyarok (ki-ki önmeghatározása szerint), de mindkettő végülis magyar. Felesleges a box-ban ennek akármilyen - ráadásul helytelen - megadása. A kategóriák amúgy is eligazítanak. Kérlek, töröld! – Brepaga vita 2017. október 23., 11:13 (CEST)

S még valami. B. Izidor nem építész volt, hanem műszaki és gazdasági vezető, igazgató. A box szine - nem tudom - megfelelő-e. ? Ő "csak" szervezte, de nem építészetileg tervezte a Gázgyár épületeinek építését. Üdv.– Brepaga vita 2017. október 23., 11:17 (CEST)

Kösz a gyors választ és javítást! Igen, jobb a sima infobox, esetleg benne foglalkozása: "gépészmérnök, gázgyárigazgató", s ha nemzetiség is kell, akkor: magyar. – Brepaga vita 2017. október 23., 11:56 (CEST)

Református püspökök[szerkesztés]

Sziaǃ A magyar református püspököknek önálló kategóriája van. Abba kéne tenned őket. Jó szerkesztéstǃ Rakás vita 2017. november 4., 15:03 (CET)

Fájl-használat[szerkesztés]

Szia. Utólagos engedelmeddel az iszlám államok összefoglalóját (iszlám államok) felraktam az iszlám története cikkre. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. november 21., 17:03 (CET)

Prot. egyházi személyek[szerkesztés]

Jó lenne, ha a Zoványi-féle lexikont nemcsak copy-paste módszerrel másolnád, hanem tennél belső hivatkozásokat és feloldanád a rövidítéséeket ahol csak lehet, ez a dátum és hónapra is vonatkozik. Máskor nézd azt is meg, hogy hasonló névalakban nem szerepel-e már az a személy, akinek a cikkét létrehoztod, mert néhány már meg volt írva korábban, így feleslegesen dolgoztál. Ezekből átirányítást csináltam. Gyurika vita 2017. november 25., 13:53 (CET)

Toledói püspöki lista[szerkesztés]

Sziaǃ Áttettem a listát a wikidatán a megfelelő helyre. További jó szerkesztéstǃRakás vita 2017. december 26., 12:35 (CET)