Navagraha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Navagraha, Rádzsa Ravi Varma festménye (a középpontban a Nap)

A Navagraha a hindu asztrológia zodiákus rendszerének kilenc mennyei háza (időnként kilenc bolygónak vagy kilenc égitestnek is fordítják, nevezik). A hinduizmus szerint ezek befolyásolják a földi életet.[1] A nava jelentése szanszkrit nyelven kilenc, a graha pedig jelent többek között bolygót, valamint megragadást, tartást, mivel a hindi mitológia szerint megragadják és kézben tartják az ember és az emberiség sorsát. A navagraha nem tartalmazza a Földet, az Uránuszt, a Neptunuszt,[2] viszont a Nap és a Hold a részeit alkotják.

A jelképrendszer[szerkesztés]

Az asztrológiában a bolygó vagy planéta fogalma általában és eredetileg a szabad szemmel is látható öt bolygóra vonatkozik. A fogalom tartalma a későbbiekben bővült, és belekerült a Nap és a Hold is, amivel a planéták száma hétre emelkedett. A hét napjait a hindu naptárban is, hasonlóan sok más nyelvhez és kultúrához, ezek után nevezték el.

A további két hindi planéta láthatatlan és a nap- illetve a holdfogyatkozásokért felelős. A Rahu egyben a növekvő Hold szimbóluma, a Ketu, az előbbi farka, pedig a meteorokat is jelképezi.

A legtöbb hindu templom a világon tartalmaz a Navagraha istenek imádására szentelt helyet. Gyakran a templomok ajtói, kapuzatai fölé helyezték el ezeket a szobrokat, domborműveket. A konáraki naptemplomból a kilenc planétáról készült 13. századi domborművek a British Museumba kerültek.

A konáraki naptemplom domborművei a kilenc égi házról[szerkesztés]

A hét napjai a hét égi ház szerint a hindu mitológiában és a hindi nyelvben[szerkesztés]

A planétákról elnevezett hét napból álló naptári hét fogalmát közel-keleti csillagászok dolgozták ki és Indiában az i. sz. 5. század végére vált elfogadottá. A következő táblázat ezeket a neveket tartalmazza azzal, hogy a hindi mitológiában egy-egy istenhez más nevek és megjelenési formák is kapcsolódtak, illetve a közkeletűen használt naptári nevek is változtak idővel.

A kilenc planéta egy sorban a British Museumban
Magyar Hindí Bolygó A bolygó-isten hindi neve
Hétfő Szómvár Hold Szóma
Kedd Mangalvár Mars Mangala
Szerda Budhvár Merkúr Budha
Csütörtök Brihaszpativár Jupiter Brihaszpati
Péntek Sukravár Vénusz Súkra
Szombat Sanivár Szaturnusz Sani
Vasárnap Szúrjavár Nap Szúrja

Karnatikus zene[szerkesztés]

Muthuszvámi Diksitar, egy dél-indiai karnatikus zeneszerző a Navagraha Kritiszt a kilenc graha dicséretére komponálta.[3] Minden dal egy-egy ima a kilenc bolygó egyikéhez. A dalok szahitjái (dalszövegei) a mantra és a dzsjotisa-sásztrák mélyreható ismeretét tükrözik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Roshen Dalal. Hinduism: An Alphabetical Guide. Penguin Books, 280. o. (2010). ISBN 978-0-14-341421-6 
  2. Sanskrit-English Dictionary by Monier-Williams, 1899
  3. Dikshitar: Navagraha. www.medieval.org . (Hozzáférés: 2020. június 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Navagraha című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]