Szerkesztővita:Apród

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Apród!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2012. március 16., 23:46 (CET)

Archívum

Archívum (?)
Nagy Gyula szócikke[szerkesztés]

Látom csak ugyan rendes felhasználó vagy te, hogy mégis csak azt akarod maradjon! Csak vicceltetek Regasterios-sal, igaz? Vigyor – Vakondka vita 2017. május 31., 19:20 (CEST)

Aprdó: Szívesen, amit megköszöntél a laptörténetben a szócikked kapcsán. (Aluggyan: Bocsi hozzád csak tévedésből ment.) – Vakondka vita 2017. június 1., 13:43 (CEST)

Mindközönségesen[szerkesztés]

Annyit tesz, hogy nyíltan, mindenki előtt, szerintem nem árt tudni, hogy nem a háta mögötti gúnynév volt. Pasztilla 2017. június 12., 19:54 (CEST)

@Pasztilla: A szót nem hallottam még, de így utána nézve, tényleg létezik a szó (mindig tanul az ember, jelen esetben én). Visszaállítom akkor a szót. Apród vita 2017. június 12., 20:55 (CEST)

A 20. században érzésem szerint felvett olyan jelentésbeli mellékzöngét is, hogy "nemes egyszerűséggel". Ezért is éreztem találónak a fellengzős szkanderbégezés mellé. Pasztilla 2017. június 12., 21:05 (CEST)

Nemes... Bég... Igen, értem :-) . Apród vita 2017. június 12., 21:07 (CEST)

dicstelen

Akkor úgy érzem, elérkeztünk a második új szóhoz. :) A dicstelen szónak az értelmező szótár szerint sincs pejoratív stílusértéke (nincs ott a szokásos pej), sőt, választékosnak (azaz vál) írják, amivel mondjuk nehezen tudok egyetérteni, elég közismert és gyakorta használt szó ez. A szinonimaszótár szerint is választékos jelző kudarcra, vereségre. Az etimológiai szótár sajnos nem fejti ki, pedig az valóban feltárhatna olyan 19. század eleji stílusrétegeket, amelyek a te értelmezésedhez közelebb állnak. Mindenesetre a rossz dolgokat, az alkalmatlanságot is le kell írni szavakkal (az alkalmatlan sem pejoratív szó, ha már itt tartunk). A pejoratív azt jelenti, hogy valami rosszalló, lekicsinylő hangélű. Pejoratív lehetne ebben a szituációban a szégyenteljes, a gyalázatos, a csúfos (bár én ezeket is elviselném); ellenben a kudarcos, dicstelen és eredménytelen rosszalló felhang nélkül pusztán azt írják le, hogy valami kudarccal, dicsőség és eredmény nélkül zárult. Pasztilla 2017. június 13., 20:24 (CEST)

@Pasztilla: A dicstelen szinonimája szégyenletes, szégyellnivaló, szégyenteli, gyalázatos, csúfos, dísztelen (Szinonimák, rokon értelmű szavak adatbázisa 174. p.). Ha ezeknek a szinonimái sem pejoratívak (a dísztelen kivételével), akkor nem tudom mik. Apród vita 2017. június 13., 20:59 (CEST)

Hm. Fent a következő szinonimákat adtam meg: szégyenteljes, gyalázatos, csúfos. Ehhez a búvárlatod semmit nem adott hozzá, azon kívül, hogy most a szinonimát is el kell magyaráznom. Nem csupán rokon értelmű (hasonló jelentésű), hanem az azonos jelentéstartalmú, de eltérő stílusregiszterű szavakat is jelenti. A pejoratív vagy a választékos két eltérő stílusértéket jelöl, mint látod, a dicstelen nem csak az Akadémiai, de az általad megtalált Tinta szinonimaszótára szerint is választékos (ott a vál jelölés). Egyébként az ott felsorolt további szavak is csak nagy erőlködéssel nevezhetőek pejoratívnak. Analógiával: a menekült szinonimái lehetnek a hontalan és a migráncs is. Hogy ezek egyike pejoratív stílusértékű (migráncs), nem jelenti azt, hogy az összes többi is az. Szerintem te azt gondolod, hogy amennyiben egy jelző negatív értékű, akkor egyúttal pejoratív is, de ez messze nincs így. A csúnya, erőszakos, gyáva szavak például nem pejoratívak, szemben a rusnya, vadállat, nyúlszívű párjaikkal. Pasztilla 2017. június 13., 22:04 (CEST)

Remelem nem bántottalak meg. Ha igen, elnézést. Pasztilla 2017. június 14., 10:21 (CEST) Pasztilla 2017. június 14., 10:21 (CEST)

Nem bántottál meg, csak közben máshol más dolgok is előkerültek, részben amiatt nem válaszoltam, részben mert Álmos - Előd Ond Kond Tas Huba Töhötöm :-) - voltam már az olyan vitához, ahol már előre látom, hogy egyikünk se tudja meggyőzni a másikat. Apród vita 2017. június 14., 12:23 (CEST)

Akadémiák[szerkesztés]

Szia! Nyílt provokációnak veszem Burján Félix SKA szócikkét, Te pedig még támogatod is, adod alá a lovat. Gerry89 vita 2017. június 18., 12:28 (CEST)


Írnál nekem?[szerkesztés]

Szia!

Örömmel venném, ha írnál nekem egy e-mailt.

Jobb kedvet!

Üdv.--Linkoman vita 2017. június 20., 10:51 (CEST)

Sajnos, nem kaptam még meg.

Azért kértem, mert nem ismerem az e-mail címedet. Az enyém <wiki.fecsego2014@gmail.com>. Üdv.--Linkoman vita 2017. június 20., 13:41 (CEST)

Szia! Írtam neked egy mélt. Üdv.--Linkoman vita 2017. június 24., 14:40 (CEST)

egres / pöszméte / köszméte / biszke / piszke / büszke / csipkeszőlő / tüskeszőlő[szerkesztés]

Fejből ennyi szinonima jutott eszembe, de megnézem még milyen szinonimák vannak. – Vakondka vita 2017. június 21., 20:51 (CEST)

Öt jutott eszembe, és még van három, amit még egyszer meg kellett néznem , sok-sok éve néztem meg egyszer szinonima szótárban. – Vakondka vita 2017. június 21., 20:57 (CEST)