Szerkesztővita:Apród

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Én mindenkiben csalódtam: majdnem hat és fél éve szerkesztő olyan adminisztrátort keres, aki annak híve, hogyha két szerkesztő közül az egyik (ez volnék én) sokkal több információt tud beletenni egy szócikkbe, mint a másik, a másiknak pedig kifejezetten csak egyetlen célja van, hogy a szócikk címe olyan legyen, ahogy ő szeretné és hogy a tartalom a szócikk címéhez igazodva jelenjen meg (ez volna... nevezzük másiknak a másik szerkesztőt), akkor annak ad teljesen szabad terepet, aki a szócikket még informatívabbá teszi (és éppen ezért ezt választja: Szerkesztő:Apród/Takács Mária (tévébemondó), nem pedig ezt: Takács Marika).

És aki képes megkülönböztetni, hogy másik csak a szócikk címének megváltoztatására volt képes, semmi több érdemleges dologra nem a szócikkel kapcsolatban (vagyis fan), egyik viszont sokkal, de sokkal több olyan információt tudna hozzáadni a mostani szócikkhez - még akkor is, ha képzeletben kivesszük vagy szűkítjük az Esti Hírlap-idézetet -, ami beleillik egy lexikon szócikkének az információhalmazába.

Alice álmában belezuhan egy nyúlüregbe, és egy abszurd mesevilágba kerül, ahol furcsa szerzetekkel találkozik. Néhol megnő, összemegy, beszorul a Nyuszi házába, hernyókkal beszélget, őrültekkel teázik, krikettezik a Szív Királynővel, majd felébred álmából. (Alice Csodaországban történetének összefoglalója)

Évről évre egyre kevesebb új oldalt hozok létre fő névtérben. 2016-ban még 51 újat csináltam (azok is javarészt már csak átirányítások és egyértelműsítő lapok voltak), 2017-ben már csak hetet, 2018-ban már csak hármat. És 2016-ban készítettem utoljára olyan szócikket, ami nem átirányítás vagy egyértelműsítő lap

Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Apród!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2012. március 16., 23:46 (CET)

Archívum

Archívum (?)(2018. február 26. –)


Békepipa[szerkesztés]

Függőben Függőben

Kedves Öcsém! Boldog wikiszülinapot kívánok! Megragadnám az alkalmat, hogy felajánljam a békepipát. Szándékosan sohasem bántottalak meg, a kisebb csipkelődéseket sem annak szántam. Miattam, vagy Takács Marika miatt igazán kár távoltartanod magad az egész projekttől! Hasznos munkát végzel itt, ha elfogadod, hogy másnak esetleg más a fontos, mint neked. Üdvözlettel, Voxfax vita 2018. március 16., 10:22 (CET)

Ikarus[szerkesztés]

Függőben Függőben

Szia! Úgy láttam, számodra is fontos lenne, hogy az Ikarus rendben legyen, ezért benne lennél a tényleges, minőségi újraírásba? Én eredetileg szeptemberre terveztem, de a barátunk flegma megnyilvánulása után jobb lenne korábban kezdeni. Én ismét az Ikarus márkáról írnék, mint ahogy júniusig volt. Erre felvázoltam erre a lapra egy erősen durva vázlatot. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. július 8., 21:09 (CEST)

Igen, az American Ikarus és a NABI lesz. Megalakul az Ikarus fejezet után még szeretnék párat, de amikor csak fejből írogattam össze, akkor nem jutott eszembe, hogy milyen részekre lehetne osztani még. Majd a szócikk építésénél megkérhetlek arra, hogy az átírással kapcsolatban a "munkalap" vitalapjára írj? Csak hogy majd követhető legyen az egész, és ne kallódjon el különböző vitalapokon. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. július 8., 22:24 (CEST)

Ping[szerkesztés]

Függőben Függőben

A Vita:Kezdőlap oldalon megpingeltél, de nem kaptam róla értesítést. Ez azért lehet (?), mert rögtön utána mást is megemlítettél. Ajánlom, hogy így használd a {{Ping}} sablont:

  • {{ping|egyik szerkesztő neve|másik szerkesztő neve}}

Egyébként a sablon akármennyi szerkesztőre bővíthető. WikimakerXmessage 2018. október 29., 18:03 (CET)

@WikimakerX: Ezt megpróbálom megjegyezni, ezért függőbe tettem itt ezt a szakaszt. Apród vita 2018. október 29., 18:05 (CET)

Oké Vigyor. WikimakerXmessage 2018. október 29., 18:06 (CET)
Vigyor Apród vita 2018. október 29., 18:08 (CET)

Időközben megnéztem, azért nem jelzett nekem a ping, mert nem az aláírással egyszerre tetted oda. Itt elolvashatod bővebben a sablon tulajdonságait. WikimakerXEmojione 1F383.svgmessage 2018. október 30., 23:45 (CET)

Nincs mit Vigyor. WikimakerXEmojione 1F383.svgmessage 2018. október 30., 23:53 (CET)
:-). Apród vita 2018. október 30., 23:54 (CET)

Wikidata[szerkesztés]

Függőben Függőben Apród vita 2018. november 29., 16:38 (CET)

Na, szóval először javaslok egy beállítást, ami megkönnyíti a Wikidatával való munkát, ha meg mégsem használod, nem zavaró, de akár vissza is állíthatod.

A Beállítások -> Segédeszközök fülön belül az alja felé a Fejlesztés alatt álló eszközök csoportban van egy olyan, hogy:

A laphoz tartozó Wikidata-címke és -leírás mutatása a szócikk címe alatt

Ha ezt bepipálod, majd elmented az új beállításokat, és megnyitod mondjuk ezt a lapot: Kategória:Téti wikipédisták akkor a szócikk címe alatt kékkel azt látod, hogy "Nincs még ilyen fogalom a Wikidatában". Ám ha a Jelmezbál (egyértelműsítő lap)-ot nyitod meg, akkor ott a "Wikidata: Jelmezbál (egyértelműsítő lap) (Q59279426)" felirat látszik ugyanazon a helyen. Ez azt jelenti, hogy a Téti wikipédisták kategóriának még nincs, de a Jelmezbál egyértelműsítő lapnak már van Wikidata-eleme.

Kis Wikidata-magyarázat: a Wikidatában minden önálló Wikipédia lapnak van egy párja, vagyis Wikidata-eleme, tehát nem csak a fő szócikk névtérbeliknek, hanem a sablonoknak, kategóriáknak, még a törlési megbeszélés Wikipédia oldalnak is stb. Pont az a lényege, hogy az azonos témát jelölő szócikkeknek csak egy Wikidata lapjuk legyen, és ehhez kapcsolódjanak a különböző nyelvű Wikipédiák cikkei. Mondjuk például a jelmezbál esetében úgy tűnik csak a magyar Wikipédián van egyértelműsítő lap, de például ha megnézed a Magyarország (Q28) Wikidata-elemet, ott látod, hogy egy csomó nyelvű Wikipédia-szócikk van felsorolva. Ebbe a Wikidata-elembe ha beleírsz vagy módosítasz bármilyen adatot, az a világ összes Wikipédia-szócikkének az infoboxában (már amelyik használ infoboxot), meg fog jelenni ez az adat.

A Wikidatán is legyél bejelentkezve (azt hiszem ez manapság már automatikusan megy, nem kell hozzá külön regisztráció), és állítsd be, hogy a Wikidata oldal felülete magyar legyen - akkor is, ha a magyar Wikipédiát esetleg angol felülettel használod. Ennek később jelentősége lesz, mert az egyes Wd-elemek nevét is azon a nyelven adja meg neked, amelyik nyelv be van állítva. Ez a Wikidata oldalon a Beállítások menüpont kezdőoldalán van, látni fogod rögtön, egyébként a Felhasználói adatok fülnél találod.

Kis Wikidata-magyarázat: a Wikidatában nem csak a Wikipédia cikkeknek van szócikkük, hanem egy csomó olyan kifejezésnek, embernek, cégnek, akárminek is, amelyeknek egyik nyelven sincs megírva a szócikke, de fontos lehet, hogy összekössön más Wikidata elemeket. Szóval egyáltalán ne legyél meglepve, ha találsz egy olyan WD-lapot, amihez egyetlenegy szócikk sincs bekötve, ma már kétmillió ilyen elem létezik. Például itt van egy magyar vonatkozású: Lénárd Ilona (Q6001033), ahol tök precízen ki van töltve az adatlap, de nincs szócikke egyik Wikipédián sem.

Nézzünk vissza a Téti Wikipédisták kategóriára, vagyis erre: Kategória:Téti wikipédisták. Ennek még nincs Wikidata eleme. Ha rákattintasz a Wikipédia kategóriában látható "Nincs még ilyen fogalom a Wikidatában" linkre, akkor megnyílik a Wikidata oldala, és kapsz egy félig-meddig kitöltött űrlapot. Már csak a "Leírás:" sort kell kitölteni. Ha ez egy egyértelműsítő lap lenne, akkor csak annyit kellene beírni: egyértelműsítő lap, de ez nem egyértelműsítő lap, hanem egy adminisztrációs kategória, tehát ide pötyögd be, hogy Wikimédia adminisztrációs kategória, majd kattints a Létrehozás gombra, és máris kaptál egy félig-meddig kész Wikidata-elemet.

Kis Wikidata-magyarázat: minden Wikidata lapnak a tetején van egy három adatot tartalmazó összefoglaló, ami szabadon szerkeszthető, több nyelven is be lehet írni az adatokat. Az az alatti részbe azonban többnyire csak olyasmit tudsz beírni, amiről már van a Wikidatán egy elem, vagyis kötött a forma. Tehát például ha a budapesti születésű Struccberger Arisztid wd-elemét akarnád elkészíteni, a nevét be tudnád írni, de lejjebb a születés helyét csak akkor, ha van Budapest nevű Wikidata-elem (szerencsére van olyan).

A megnyitott Kategória:Téti wikipédisták elemnél most csak az összefoglaló látszik (ami a felette lévő szerkesztés linkre kattintva szabadon módosítható lenne), és alul a magyar kategória linkje. Minden Wikidata-elemhez legalább még egy alapadatot meg kell adni, amit úgy hívnak: osztály, amelynek példánya (P31). Ez olyan, mintha valami gigantikus kategóriarendszerbe kellene elhelyezni. Egy ilyen, a wikipédistákat mutató adminisztratív kategória osztálya sem más, mint Wikimédia adminisztrációs kategória (Q15647814).Ezt úgy tudod megadni, hogy a jobb oldalon középtájon található "állítás hozzáadása" linkre kattintasz. Lesz egy szürke hátterű doboz, amiben egy űrlap sorba tudsz írni. Kezdd el gépelni, hogy "osztály, aminek példánya", de szerintem már vagy legördül ez az opció, vagy az o betűre le fog gördülni, csak ki kell választani. Most magától megnyílik mellette is egy sor, ahová azt kell beírni, hogy "Wikimédia adminisztrációs kategória", de szerintem miire a Wikim-ig érsz, már kiválaszthatod a legördülve felajánlott lehetőségek közül. Utána még a közzététel sorra kell kattintani, és készen is van ez az elem. Ide ennél többet nem kell beírni.

Kis Wikidata-magyarázat: mivel a Wikidata adatlapokat különböző nyelvű emberek és robotok szerkesztik, mindegyik elsősorban a maga nyelvén írja be az adatokat. A fejléc szabadon szerkeszthető, ezért gyakran bele lehet futni olyan elembe, ahol nincs magyar név vagy leírás, csak mondjuk angol. De olyan is van, ahol csak japánul van beleírva, és semmilyen más nyelven. Vagy éppen benne van oroszul és ukránul. Emiatt van, hogy bizonyos fogalmak, nevek elkerülik a találkozást, és nem köti össze őket interwiki link. Utólag lehet rajta segíteni, de a megelőzés fontosabb: mielőtt létrehoznál egy új elemet, nézz körül van-e már olyan!

Nézzünk egy másik egyszerű példát, a Kategória:Magyar Nemzeti Galéria kategóriát. Ott is kínálja magát a link, hogy hozd létre a Wikipédián, de itt már gyanút fogunk, mert igaz ugyan, hogy a magyar Wikipédián csak nemrég hozták létre a kategóriát, de túl nagy falat, nézzük meg, van-e már ilyen a Wikidatában! Tehát NE kattints az elem létrehozása linkre, hanem nyisd meg a Wikidata oldalát, és írd bele a keresőjébe, hogy Magyar Nemzeti Galéria Egyrészt azonnal legördül a szócikk címe (vigyázzunk, ez még nem a kategória címe, hanem a szócikké!), de nekünk nem ez kell, hanem a kereés funkció, tehát a legördülő választék aljára kattints, hogy keresést hajtson végre. Ha a "Magyar Nemzeti Galéria" kulcsszóra keresel, tényleg csak egy találat van, magának a szócikknek a Wd-eleme. Akár meg is nyugodhatnánk, hogy jó, nincs is ilyen kategória egyik Wikipédiában sem. De azért végezzünk egy ellenőrző keresést az angol "Hungarian National Gallery" keresőkifejezésre. hopp, itt már viszont két találat van! Az egyik a szócikk, a másik viszont a "Category:Hungarian National Gallery". Ezek szerint létezik már ilyen Wikidata-elem Kategória:Magyar Nemzeti Galéria (Q8527750) néven. Ebben az esetben tehát nem kell új elemet létrehozni, hiszen már van egy ugyanerről szóló kategória. Nyisd meg a Wikidata elemet, és legalul, ahol felsorolja a különböző nyelvű szócikkeket (fárszi, angol és arab nyelven találsz létező elemet), kattints a dobozon belüli szerkesztés linkre, a világosszürke wiki sorba írd be, hogy hu - amire le is gördül a magyar (hu) választási lehetőség -, majd mellé írd be (vagy inkább másold át a kategória Wikipédia lapjáról), hogy "Kategória:Magyar Nemzeti Galéria" (egyébként ez is legördül majd választási lehetőségként). Ha kész, ne felejts el a közzététel linkre kattintani. Ezek után gördíts fel a fejléchez, ahol látod, hogy a magyar nyelvű leírás csak annyit tartalmaz, hogy "Wikimédia-kategória". Ezt nyisd meg szerkesztésre, és a Címke mezőbe írd bele, hogy Kategória:Magyar Nemzeti Galéria. Ha itt is ráböktél a Közzététel gombra, nyisd meg ismét a kategória Wikipédia oldalát, és már látni fogod, hogy az interwiki linkek között ott van a fárszi, az angol és az arab.

Kis Wikidata-magyarázat: másutt is előfordulhat, hogy van magyar szócikk a Wikipédiában, sőt, még Wikidata-adatlapja van, de a fejlécben lévő leírásban nem szerepel magyar név, ezért pl. ki sem adja találatként a Wikidata, ha rákeresel. Ha iylenre bukkansz a Wikidatán, érdemes csak úgy jófejségből kitölteni a magyar címkét (ami a szócikk magyar címe), és így legközelebb ha más is keresi, kiadja a Wikidata a találatok közt. ha valaminek nincs magyar szócikke, akkor is hozzá lehet írni egy magyar címkét, mert ha később megszületik a szócikk magyarul is, aki létrehozta a cikket, könnyebben megtalálja a hozzá való Wikidata-elemet.

A Wikidata egyébként olyan, mint egy nagy könyvtári adatbázis rengeteg "katalóguscédulája". Csak éppen nem kizárólag könyvekről (újságokról, szerzőkről) szól, hanem ezerféle más dologról. Minden szócikknek, témának, foglalkozásnak, keresztnévnek, településnek vagy más földrajzi elemnek és még kismillió dolognak van egy Wikidata katalóguscédulája, amit elemnek hívunk. Ezek az elemek mindig azon a nyelven mutatják az adatokat a látogatónak, amilyen nyelvre be van állítva a Wikidata. Így aztán akármilyen nyelvet beszélsz - vagy nem beszélsz - valószínűleg megtalálod, amit keresel. Ha pedig Wikidata elemet hozol létre, akkor neked kell gondoskodni arról, hogy más nyelven is szerepeljen a három, fejlécbe írható adat azlrt, hogy mások is megtalálják az általad létrehozott elemet. Én, ha nagyon ráérek, három nyelven adom meg a címkét: magyarul, angolul és azon a nyelven, amihez kötődik az elem.

Ugyan még csak az elejénél tartunk, de remélem ez érthető volt. Palotabarát vita 2018. november 29., 16:12 (CET)

Hú, de hosszú lett, ezt szántam rövid bevezetőnek, bocs Palotabarát vita 2018. november 29., 16:13 (CET)
@Palotabarát:Amit itt leírtál, nagyon jó alap lehet sok WD-val barátkozó számára: sokszor hiányoljuk a megfelelő "how-to" leírásokat: érdemes volna ezt publikálnod a Wikipédia névtérben, és bekötni a megfelelő helyekre. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. november 29., 16:37 (CET)
EniPort kösz az elismerést, még várjunk vele kicsit, hgy tényleg érthető-e, meg még ki akarom egészíteni, de aztán persze, lehet belőle WP-lap.
Apród, jó, hogy létre tudtad hozni az egyértelműsítőket, de még egy "kategóriát" muszáj hozzáadni, úgy lesz kész. Most ugyanis csak mi magyarok tudjuk, hogy egyértelműsítő lapnak a Wikidata eleméről van szó, de ha beletesszük ezt a "kategóriát", akkor a világ összes wikipédistája tudni fogja, mert azok már le vannak fordítva, és mindenkinek azon a nyelven jelenik meg, amit beállított magának. Azért teszem a kategóriát idézőjelbe, mert ezt a Wikidatán valójában Propertynek, vagyis tulajdonságnak hívják. Fentebb írtam már hgy kell, de most képeket is készítettem róla, belinkelem ide, de hogy ne nyomja szét a vitalapod, csak linkként teszem be (így viszont egyenként rá kell kattintani). Szóval azt, hogy egyértelműsítő lapról van szó, így jelöljük:
  1. Fájl:Segítség a Wikidatához 1.jpg
  2. Fájl:Segítség a Wikidatához 2.jpg
  3. Fájl:Segítség a Wikidatához 3.jpg
  4. Fájl:Segítség a Wikidatához 4.jpg

Azt a linket, amire rá kell kattintanod, kisárgítottam a fenti képeken. Két wikidata elemről van szó:

Ha készen van a Kategória:Téti wikipédisták (Q59286694), megpróbálhatod, hogy átállítod a Wikidata felületét valamilyen más nyelvre, és újratöltöd a lapot. Ha megnézed, a fejlécben nem lesz kitöltve a cím és a leírás, de a tulajdonság részen már azon a nyelven jelenik meg az elem, amire átállítottad a felületet. Így ha rábukkan egy külföldi Wikipédista, ő majd ki tudja tölteni a saját nyelvén (sőt egyébként néha robottal végig szoktak menni rajta, és kitöltögeti a gép a fejléc adatokat). Palotabarát vita 2018. december 1., 08:53 (CET)

@Palotabarát: Apród vita 2018. december 4., 22:17 (CET)

Ha megnézed, a fejlécben nem lesz kitöltve a cím és a leírás, de a tulajdonság részen már azon a nyelven jelenik meg az elem, amire átállítottad a felületet. Valóban: No label defined illetve No description defined, vagyis sikerült magyar nyelvről angol nyelvre átállítani a Wikidata felületét. Apród vita 2018. december 4., 22:03 (CET)

Eddig jutottam wikidatában:

Kedves Palotabarát!

Eddig jutottam wikidatában:

Elnézést, hogy ilyen lassan vontatottan csináltam meg. Apród vita 2018. december 4., 21:29 (CET)

@Palotabarát: Nem is tudom, hogy a fenti útmutatásokból kihagytam-e valamit. Apród vita 2018. december 5., 19:49 (CET)

Most már részben tudom, hogy még mindig nem voltam tökéletes, mivel a téti wikipédisták kategóriájánál egy botnak utánam kellett kiegészíteni: [1], de az idegen nyelveken való beírását a leírásnak nem is lettem volna képes még hét nyelven beírni. Apród vita 2018. december 5., 23:35 (CET)

@Palotabarát: Azóta a Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága (egyértelműsítő lap) kapcsán az is kiderült számomra, hogy a wikidatában az egyértelműsítő lap címkéjében ne legyen benne az egyértelműsítő lap megjelölés: [2]. Apród vita 2018. december 15., 02:03 (CET)

Néhány agresszívabb férfiadmin + a szócikkeket vandalizálók levezetése gyomorbelileg[szerkesztés]

Néhány agresszívabb férfiadmin + a szócikkeket vandalizálók. Szép párok: Emil.RuleZ! Zazie az ágyban. Apród vita 2018. december 18., 04:00 (CET)

Dvořák[szerkesztés]

Szia, a 11 éves középiskolához: rendberakom, de mire gondolsz? Ez volt a hivatalos neve, csak ugyebár szlovákul. Legfeljebb kihagyhatom, de akkor meg nem tudom mi értelme nem hivatalos néven Vörös Hadsereg utcai ki. néven futtatni? Taz vita 2018. december 23., 01:16 (CET)

Gondolom nem arra gondoltál, hogy mégsem ez volt a neve 1955-ben: [3]. Taz vita 2018. december 23., 01:24 (CET)

Megerősítettlenség[szerkesztés]

@Apród: az elmúlt jó évtizedben nem egyszer előfordult, hogy okkal, ok nélkül valaki miatt megsértődtem. Mindig az tartott vissza attól, hogy elküldjem az illetőt a jó francba, hogy másik 100 szerkesztő pedig nem sértett meg. Talán ez lehet ilyen esetekben a megoldás... Szerintem. OsvátA Palackposta 2018. december 23., 08:00 (CET)

@OsvátA: A megerősítetlenség nem annyira fájó. Sokkal inkább fájó, hogy azt nem kérdezik meg, hogy magamon kívül még ki volt az a másik öt ember 2015-ben a kocsmafalon, aki támogatta a Takács Mária névváltozatot? És sokkal inkább fájó, hogy az az öt ember hallgat mostanra, ha támadnak emiatt. Én pedig nem tudom, hogy kimondhatom-e a nevüket. Már csak azért is, mert ebből egyről konkrétan tudom, hogy az utána következő években visszavonult a kocsmafali megszólalásoktól.

És sokkal inkább fájó, hogy volt olyan szerkesztő (aki egyébként admin), aki bár a Takács Mária szócikk vitalapján a Takács Mária névváltozatot támogatta, a későbbiekben elhallgatott, ha erről a témáról volt szó. Én pedig nem tudom, hogy kimondhatom-e a nevét, mert ha ő nem szólal meg utólag, ahogyan akkor megszólalt a szócikk vitalapján...

Mint ahogy legutóbb őt, ezt a bizonyos szerkesztőt a a Meghan - Megán nyelvi kocsmafali vita során kifejtett véleménye miatt is nagyra tudtam értékelni - hiszen a körülöttünk levő magyar közbeszédben már mindenki Meghanként említi az angol hercegnét.

Én pedig vívódok, mert ugyanakkor a magam esetéről egy kisgyermekkori iskolai órai szüneti emlék jut eszembe, amikor valakivel az órai szünetben körbe-körbe járkálva az iskolai focipályát mondtam egy olyan embernek a magamét, aki korábban azt mondta, hogy ő a barátom, ám mikor így körbesétálgattunk, valaki a mászóka tetejéről odaszólt neki, hogy "Te ezzel beszélgetsz?", mire a magát korábban barátomnak mondó egyén inkább más irány felé vette az útját, nehogy hogy úgy tűnjön, hogy ő velem barátkozik.

Nos, itt is attól tartok, hogyha ama néhány admin is úgy viszonyul hozzám, hogy jaj, már megint Apród jön ezzel vagy azzal a témával... Ilyenkor eme néhány admin miatt már szinte feridiákot is elkezdem sajnálni, miközben tudom, hogyha eme néhány admin nem így viszonyulna hozzám, akkor nem sajnálnám feridiákot (és minden bizonnyal a most 23. 58-kor kitett szövegét a kezdőlap vitalapján is akkor visszavonnám, de mivel eme néhány admin már feridiák felé lök a hozzám való viszonyulásukkal, amiatt nem vonom vissza - mégha tudom, hogy más viszont vissza fogja vonni feridiák szövegét).

És eszembe jut az is, hogy legutóbb amikor a 444.hu újságíróinak szócikkére kitettem a lektor sablont, egy anon és egy admin kiakadt azon, hogy mégis miért nem teszek ki indoklást a szócikkek vitalapjára a lektorálandó sablon okáról. Holott azért nem tettem ki azonnal a vitalapokra az indokot, hogy a sajtóműhely vitalapján lezajlott egy vita ezekről a szócikkekről, megfontoltam az ott leírtakat és amiatt került rá vitalapi indoklás nélkül, mert önállóan döntő szerkesztőnek akartam mutatkozni a szócikkekben.

És legutóbb az Örsi Ferenc (egyértelműsítő lap) törlési megbeszélésénél is úgy akartam mutatkozni kívülről, mint aki önállóan döntött a törlésre jelölésről - miközben a valóság az volt, hogy Palotabarát vitalapján úgy értettem őt, hogy ő nem hozott létre volna egyértelműsítő lapot itt a helyemben. De mondom, úgy akartam mutatkozni a törlési megbeszélésen, mintha az én döntésem lett volna, hogy törlésre jelölöm. Apród vita 2018. december 28., 02:05 (CET)

Pallerti kiwije[szerkesztés]

Kérlek, ne mondj el több helyen olyasmit, amiben minimum 50:1 arányban alulmaradsz a szerkesztők véleménye szerint. Több mint 50 szerkesztő szerint megérdemelte a kiwit, ez a tény. – Pagony foxhole 2018. december 23., 11:17 (CET)

Re: Boldog új évet kívánok![szerkesztés]

danke, thank you, merci Vakondka vita 2018. december 31., 06:38 (CET)

Kedves Apród! Boldog új évet kívánok! - Csurla vita 2018. december 31., 17:12 (CET)

Boldog új évet! Subicemaster 🍪 kekszgyár 2018. december 31., 17:59 (CET)

Vészabó Noémi[szerkesztés]

Kis türelem, ahogy látod, még a feljavítása folyamatban. Most is leütköztél. Ha tudnál várni egy kicsit megköszönném, legalább pár percet kérek, míg egy infót beteszek, és aztán visszaolvasom, utána tiéd a pálya. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 1., 16:33 (CET)

Jog visszaadása[szerkesztés]

Az előbb beszélt szócikk kapcsán néztem, hogy miért kell utánad ellenőrizni. Utána néztem: [4] Erre miért volt szükség?... :-( Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 1., 17:06 (CET)

Én is most nézem, remélem hamarosan meggondolod magad! 𝕴𝖚𝖑𝖎𝖚𝖘 𝕬𝖊𝖌𝖎𝖉𝖎𝖚𝖘 2019. január 3., 14:56 (CET)

@Iulius Aegidius: Nem hiszem, hogy egyhamar visszakapnám - még ha akarnám is, akkor sem valószínű. A félelmeimmel tőlük, az adminok egy bizonyos részétől - nemigen tudnak azzal mit kezdeni. Apród vita 2019. január 5., 03:22 (CET)

Budapest Show Kórus[szerkesztés]

Köszönöm az értesítést.– Kifo vita 2019. január 2., 15:25 (CET)

Nem olvasom el az adminválaszt[szerkesztés]

Nem olvastam el, amit Voxfax vitalapján az egyik admin írt, mert tisztában vagyok vele, hogy egy admin válaszának elolvasása számomra mostanában csak arra jó, hogy őrületbe kergessen. Bár már az is őrület, hogy azért nem olvasok el egy admint, hogy ne kergessen őrületbe (mondhatnám önbeteljesítő folyamatnak is). De így megúszom azt is, hogy további sértegetéseket írjak, anélkül, hogy akarnék. Apród vita 2019. január 5., 03:10 (CET)

Vitalapi szakaszolás[szerkesztés]

Szia! Engedelmeddel kettéválasztanám az eredeti szakaszt, amit a vitalapomrara írtál, mert szeretnék részletesebben is reagálni az ottani felvetésre, illetve szeretném, ha esetleg mások is bekapcsolódnának. Az utolsó bekezdésedet átemelném az új szakaszba, 'Voxfax ellenőrzése' címmel. JSoos vita 2019. január 5., 12:12 (CET)

Nem tudtam tovább várni, így most már csak utólagos engedelmeddel. JSoos vita 2019. január 6., 14:52 (CET)

Nem haragszom rád. Apród vita 2019. január 13., 03:21 (CET)

Re:Michael Yeung Ming-cheung[szerkesztés]

Sziaǃ Köszönöm, hogy megköszönted a cikk létrehozását. Azt meg kell jegyeznem, hogy nem tudom, jó-e a nevének átírása. Azért nem vagyok benne biztos, mert eredetileg kínai volt, csak így találtam a linket. – Rakás vita 2019. január 13., 18:08 (CET)

Azt én sem tudom, abban reménykedek, hogy valaki, aki ért a kínai nevek átírásához, az erre jár és megítéli. Apród vita 2019. január 13., 18:11 (CET)

Utólag: @Rakás: . Apród vita 2019. január 13., 18:13 (CET)

Azért vagyok kétkedő magam is, mert a név vegyes, a wikidatára se írtam még be ezt a nevet. Ahogy elnéztem a dolgot, a kínai püspökök esetében ez korántsem egyedi eset, tehát esetleg hongkongiak. Vagy nem, mittomén. Ilyen esetekben ha mégis át kell nevezni, akkor a megfelelő redirekt meg amúgy is erőssen javallott. – Rakás vita 2019. január 13., 18:27 (CET)

@Rakás: Mehettem volna vele a nyelvi kocsmafalra, de nem voltam/vagyok abban se biztos, hogy melyik nap vagyok/leszek/nem leszek bent a magyar wikipédiában - így még az is előfordulhat, hogy egy ilyen névvitát szaggatottan követnék mostanában. Ha viszont kiteszed kocsmafali vitára és te reagálsz a válaszokra és te döntöd el azok alapján, amiket mondanak, azt nem bánom. A névvel kapcsolatban én még azon is haboztam, hogy csak Michael Yeungot vagy Michael Yeung Ming-cheungot írjak be, mert úgy láttam, mindkétféle módon - teljesként és egyszerűstett formában is - használják a wikidatában és az általános wikipédiában. És ehhez jön még plusz problémaként az átírás.

Mindenesetre pl. Bolo Yeung esetében - aki Kantonban született és pont Hongkongba menekült - Yeungként szerepel angol és magyar wikiben egyaránt. Maggie Cheung esetében pedig - aki pont Hongkongban született - Cheungként szerepel angol és magyar wikiben egyaránt. Szép estét kívánok! Apród vita 2019. január 13., 19:09 (CET)