Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – javaslatok és ötletek szekciója
A Javaslatok szekcióban vitathatod meg az új ötleteidet, módosítási javaslataidat. ha egy javaslat elfogadtatott és már nem aktuális, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

Wikipédiára való hivatkozások tartalmi oldalakon[szerkesztés]

Függőben FüggőbenApród vita 2016. február 23., 00:38 (CET)

Szerintem vagy a figyelőlapon érdemes volna olyan figyelőlehetőséget beiktatni, amely

 • vagy a wikipedia.org-okat tartalmazó szócikkeket listázza
 • vagy pedig olyan kategóriát kialakítani, amelybe az olyan szócikkek kerülnek bele, amelyek a wikipédiára hivatkoznak.
 • Vagy van olyan sablon, amellyel kifejezetten a wikipediára való önhivatkozásokat sablonozza?

Néhány nappal ezelőtt 987, majd 986, utána megint 987, most pedig már 988 találat van [wikipedia.org-ot tartalmazó tartalmi oldalakra]. Ezek egy része ugyan megmagyarázható (pl. a wikipédiákról szóló szócikkekben), de sok közötte a wikipédiára való önhivatkozás (szoprán, Sheffield, Solferino, skótok stb.). Apród vita 2016. február 8., 01:01 (CET)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ha kigyűjtöd ezeket a lapokat bármilyen módon, azokat az AWB tudja automatikusan javítani. --B.Zsolt vita 2016. február 15., 22:41 (CET)

Kérdés, ha kigyűjtöm, történik-e valami és ha történik mi. Ugyanis említettem konkrétan a 988-ból kiemelve négyet, egynél történt szerkesztés utána (Solferino), de abból a szerkesztésből is az derült ki számomra, hogy nem az lett annál az egynél sem a törekvés, hogy szabályosan hivatkozzon a másik két wikipédiára (fordítás szakasz alatta szabályos hivatkozás egy vagy két idegen nyelvű társszócikkre) vagy pedig egyáltalán ne legyen rá hivatkozás, ha messzi áll a két másik társnyelvi wikipédia szócikkétől, hanem egy csináljunk úgy, mintha szabályossá változott volna-jelenség történt. Apród vita 2016. február 17., 22:24 (CET)

Függőbe tettem, mert szinte biztos, hogy néhány hónapon belül eléri az ezer találatot. Ráadásul újabb hátulütőre jöttem rá. Ha ugyanis X. szócikk Y. külföldi társszócikkre hivatkozik, Y. külföldi társszócikket pedig mondjuk nem a téma wikiképessége, hanem más ok miatt törölnék a külföldi wikiben, azon esetben egy probléma még egy problémával fog utána társulni a magyar wikipédiában. Többek között erre jó az a fajta rendezettség, hogy egy-egy külföldi wikire való hivatkozás vagy ne legyen a szócikkben vagy Fordítás szakasz alatt legyen és nem ilyen-olyan szabálytalan variálások a wikilinkekkel. Apród vita 2016. február 23., 00:38 (CET)

Magam és még néhány szerkesztő munkájaképpen 981-re csökkent le. De ez még mindig sok. Apród vita 2016. március 14., 01:23 (CET)

Most ránéztem és ez csak a jéghegy csúcsa volt: további kétezer esetben csak a forráskódban szerepel… --Tacsipacsi vita 2016. március 14., 10:57 (CET)

Ez szörnyű. Apród vita 2016. március 14., 14:14 (CET)

Ki van-e mondva, hogy interwiki hivatkozás (huwiki kivételével) nem szerepelhet semmilyen módon, még "lásd még", vagy "kapcsolódó szócikk" formájában sem? Mert akkor egyszerűen töröljük ezeket, pótlás nélkül. Esetleg (ha elég hosszú az ember élete), akkor a hivatkozott idegen wikiben kikeresem a forrás-linket (internet vagy ref-leírás). Akela vita 2016. március 14., 16:33 (CET)

Ez az aktuális helyzet:

 • A cikk társcikkeivel való kapcsolatot mindig a Wikidatán kell megteremteni. Ehhez nem kell a cikkben semmiféle hivatkozás, mégis látszik az összes a „Más nyelveken” menüben.
 • Ha szerzői jogi meggondolásból jelölni kívánjuk, hogy a cikk valamelyik része (vagy akár egésze) más Wikipédia cikkéből van lefordítva, akkor ennek jelölésére a ==Fordítás== szakaszban a {{fordítás}} szolgál. Feltételezem, hogy a legtöbb esetben erre jó lecserélni a hivatkozásokat.
 • Ha a cikkben levő valamelyik piros link mellett célszerűnek látszik egy utalás a már megírt idegennyelvű cikkekre, akkor ez is a Wikidatán keresztül megy, ennek eszköze a piros link melletti {{wd}} sablon. Ez automatikusan eltűnik a cikkből amikor a link kikékül. Ha valamiért csakis az egyik kiválasztott cikkre jobb utalni, akkor a linkiw az illetékes, és ez is magától eltűnős.
 • Trükkös helyzet, amikor egy olyan kapcsolódó témáról van szó, ami nálunk még nincs kidolgozva, de egy társprojektben már igen, de a témát fontos lenne kiemelten kiegészítésként ajánlani a cikkhez. Erre a helyzetre én jó megoldásnak tartom egy piros link elhelyezését a ==Kapcsolódó cikkek== szakaszában, és ennek a piros linknek a kiegészítését általában a wd, esetenként pedig a linkiw sablonnal.
--Karmela posta 2016. június 9., 11:22 (CEST)

Igen, de nem ezt tették :-(. És még mindig van 3279 olyan szócikk, amiben wikipedia.org hivatkozás szerepel. Apród vita 2016. június 15., 00:20 (CEST)

Lapváltozatra hivatkozás megoldható máshogy, csak én nem tudom, hogyan? Gyimhu vita 2016. június 15., 01:07 (CEST)

Lehet a Speciális:PermanentLink és a Speciális:Diff lapok allapjaként hivatkozni rá, de mikor kell cikkben adott lapváltozatra hivatkozni? (A Fordítás sablon használata nem számít bele a fenti számokba, ugyanis ott nem a fő névtérben van a .wikipedia.org szöveg.) – Tacsipacsi vita 2016. június 15., 09:32 (CEST)

Próbálom gyéríteni, de egyáltalán nem egyszerű mutatvány. Jellemző példák:

Mindenesetre köszönöm @Akela: a wikipedia-org-os gyérítéseket. Jó vagy rossz megoldások születtek, születnek-e helyébe, nem tudom (jó megoldások biztosan vannak közöttük, csak azt nem tudom, rossz megoldások is-e), mindenesetre már az is előrehaladás, ha kisebb számban lesznek jelen a szócikkekben a wikipedia.org-ok. Apród vita 2016. szeptember 24., 00:31 (CEST)

Újabb cifraság: szerkesztői próbalap, mint forrás Szabó Károly (műszerész), Sylvia Plachy. Akela vita 2016. szeptember 25., 01:14 (CEST)

Portálok létrehozása és karbantartása[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 1., 22:45 (CEST)

A portálok (a Grúzia törlése után kereken százan) a Wikipédia kirakatában vannak, ezért a létrehozásukat feltételekhez szoktuk kötni, de ezek a feltételek nincsenek rendesen összeszedve, és ha egy portál létrejött, akkor vagy foglalkozik vele valaki, vagy nem. A portálok mellett feltüntetett karbantartók között olyan is van, aki majdnem 10 éve nincs közöttünk.

Át kellene nézni, hogy melyik portálnak van gazdája, aki tényleg foglalkozik vele, és jó állapotban tartja; a többinek újat keresni, vagy eldönteni, maradhat-e így gazda nélkül, esetleg raktárba tesszük vagy töröljük. Pontosítani kellene a portálok létrehozásának személyi és tárgyi feltételeit. Mivel a jelek szerint nem vagyunk nagyon jók a folyamatos követésben, kénytelenek vagyunk időnként kampányszerűen foglalkozni a portálokkal.

Az érintett lapok:

 • Portál:Portálok – a portálok listája az önkéntes karbantartókkal. Önmagában sem friss, például rég átnevezett szerkesztők régi neve van beleírva.
 • Portál:Portálok/Karbantartók jelenléte – ezt ma délelőtt csináltam, hogy lássuk, melyik karbantartó mikor szerkesztett utoljára. Szerencsére vannak páran, akik ma. :-) Egyelőre kézzel lehet elindítani a frissítését.
 • Wikipédia:Hogyan lehet új portált létrehozni? – ez lenne a technikai útmutató, 2008 óta érdemben nem fejlődött. Át kellene nézni, hogy jó-e még. Kapásból hiányolom belőle a téka leírását.
 • Portál:Portálok/Portálszabályzat – hasznos oldal, de nekem Szajci magánakciójának tűnik. Ha tud róla valaki, hol volt megbeszélés róla, ne tartsa titokban! Ezt gatyába kéne rázni, közösen megbeszélni, hogy mi legyen benne. Ha nem is kell formális irányelvet csinálni belőle, mert nem szeretem a bürokráciát, de valami megbeszélésnek és konszenzusnak kéne lennie, amit aztán belinkelhetünk a lap aljára. Ki, milyen témában, milyen feltétellel készíthet portált, kivel kell megbeszélnie, hány támogató kell, mikor tekintünk karbantartottnak (élőnek) egy portált, mi történjék a tetszhalottakkal, mikor töröljük stb.

Akármilyen lelkes is valaki, a portál a közösségé, mert a Wikipédia kirakata. Nem vonatkozhat rá a WP:BSZ olyan szabadon, mint a szócikkekre. Ezért kellene közösségi szinten foglalkozni a kérdéssel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 20., 12:18 (CEST)

Ha már említve volt Szajci, akkor pingelem: @Szajci:. Apród vita 2016. augusztus 20., 21:49 (CEST)

A helyzet sokkal súlyosabb, mint elsőre látszik. Találomra én is belenéztem pár portálba még korábban és én is gondoltam egy hasonló javaslatra. Rengeteg helyen van nap képe, hét szócikke, aktuális események..., melyek már évek óta nem változnak. Jó lenne ezeket a nem aktualizált szövegdobozokat kommentbe tenni, ha már nem foglalkozik velük senki régóta. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 20., 22:50 (CEST)

Kategóriák numerikus rendezése[szerkesztés]

A tavalyi közösségi kívánságlista egyik elemét megvalósították, azaz meg lehet oldani, hogy a kategóriákban a 27 mindenféle trükközés nélkül is előbb legyen, mint a 100. Vagyis hogy pont úgy rendezzék a szócikkeket a kategóriák, ahogy józan ésszel eddig is elvártuk volna. Ehhez csak az kell, hogy itt megszavazzuk, és be tudjuk mutatni a sok barátságos kis zöld ikont (ne kérdezzétek, miért). Kezeket fel! :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 09:41 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 09:41 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 09:48 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom -- ato vita 2016. szeptember 25., 09:51 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatomSamat üzenetrögzítő 2016. szeptember 25., 10:19 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 25., 10:31 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 25., 11:03 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ki lehet ezt kapcsolni egyes kategóriákra? Biztosan van olyan helyzet, amikor nem jó ez a rendezés (pl. valójában nem számok, csak számnak tűnő szövegek). – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 25., 11:14 (CEST)
  Ennek a fenti linken lehetne utánamenni, de ha mégis találunk ilyet, akkor kisebb munka abban a kategóriában kézzel rendezni, mint az összes többiben. Pillanatnyilag nem tudok ilyen példát kitalálni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 11:20 (CEST)
  Akkor Symbol support vote.svg támogatom. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 25., 11:51 (CEST)
  Kétféle rendezéshez két rendezőkulcs-oszlop kéne az adatbázisban, ami elég nagy luxus lenne, plána ha az alternatív rendezést egy szinte soha nem használnánk. – Tgrvita 2016. szeptember 25., 20:13 (CEST)
  @Tgr: Ezt úgy érted, hogy a kézi rendezési lehetőség megszűnne az átállással, tehát a [[Kategória:Nyulak|kisnyul]] típusú besorolás hatástalan lenne? És a [[Kategória:Nyulak| ]], amivel az elejére emeljük a fő szócikket, az is? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 21:04 (CEST)
  Nem, a kézi rendezésnél szimplán felülírod a rendezőkulcsot (pontosabban a szócikk nevét, amiből a rendezőkulcsot generálja a szoftver). (Igazad van amúgy, nem kéne két oszlop, csak valami kapcsoló, ami megmondja a szoftvernek, hogy az adott szócikknél a lexikografikus vagy a számos algoritmust használja... de nem tud ilyet jelenleg, és nem is érné meg az erőfeszítést. Kézzel felülírni, hogy a szócikk neve helyett mit használjon rendezésre, persze továbbra is lehet majd.) – Tgrvita 2016. szeptember 25., 23:26 (CEST)
  Köszönöm, megnyugtattál, akkor fenntartom a támogatásomat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 26., 08:45 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Apród vita 2016. szeptember 25., 12:48 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatomSzilas vita 2016. szeptember 25., 14:41 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Mintha azt látnám phab:T8948#2498960-ban és gerrit:301380-ban, hogy az alapja az uppercase rendezés és nem az uca, ami 2011 óta feleslegessé teszi itt az ékezet nélküli vagy „~” jeleket tartalmazó DEFAULTSORT-ot (phab:T47596): ha ez így van, Symbol oppose vote.svg ellenzem. Oliv0 vita 2016. szeptember 25., 15:58 (CEST) Választ kaptam lejjebb, most már Symbol support vote.svg támogatom. Oliv0 vita 2016. szeptember 26., 07:27 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Lehetséges lenne-e bemutatni egy konkrét példát egyikre és a másikra? Akela vita 2016. szeptember 25., 20:06 (CEST)
@Akela: a korábbi rendezés szerint pl. az ékezetes betűk mindig az ábécé végére kerültek, most pedig szépen belesimulnak az ékezet nélküli betűk közé, ez volt az uca-s átállás. A mostani pedig az lenne, hogy nem a pl. „1, 10, 11, 2, 21, 3” sorrendben következnek egymás után a számok (ahogy most), hanem az „1, 2, 3, 10, 11, 21” sorrendben. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 26., 09:34 (CEST)
Symbol support vote.svg támogatom Így már értem, köszönöm, támogatom. Akela vita 2016. szeptember 26., 10:45 (CEST)
Lásd $wgCategoryCollation. Az uca-hu-u-kn rendezés beállításáról van szó. – Tgrvita 2016. szeptember 25., 20:13 (CEST)
De jogos Oliv0 megjegyzése, hogy a számok normális rendezésének fent javasolt bevezetése visszalépés lenne a mostani (sok év után végre majdnem jól működő) rendezéshez képest? Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 25., 20:21 (CEST)
@Tgr: Ha jól értem a válaszod, uca ékezetes betűs rendezés lesz, tehát jól van. De még lenne egy kérdésem: a francia wikin az átállás ékezetesre (uppercaseuca-fr) egy hónapig tartott (phab:T56680+gerrit:86320) és elég zavaró volt, hogy addig furcsa volt a rendezés minden kategóriában. Kb. mennyi ideig tartana itt? (és mennyi ideig pl. az angol wikin, mert ha több hónapig, akkor csak a kisebb wikiken elképzelhető, és a francia wikin sem érdemes említenem). Oliv0 vita 2016. szeptember 25., 20:42 (CEST)
A levélben azt írták, hogy az angol és svéd wikin már megtörtént az átállás, és hogy más wikiken nagyságrendileg 1 napig tart majd, ami alatt valóban nem fog működni a rendezés. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 25., 21:41 (CEST)
Az uca-hu a magyar UCA táblát használó rendezés, igen. Abból nem érdemes messzemenő következtetést levonni, hogy valami három évvel ezelőtt meddig tartott - azóta átírták a scriptet, több szerver van stb. Az átállás annyiból áll, hogy sorban lecserélik a kategóriák automatikusan generált rendezőkulcsait - nem néztem utána, miben tér el a két algoritmus, de úgy képzelem, hogy csak a számok mások kicsit, úgyhogy nem lesz túl zavaró félkész állapotban sem. – Tgrvita 2016. szeptember 25., 23:26 (CEST)
Ha már gyorsabb és csak 7 napig tartott az angol wikin, akkor tényleg lehetséges minden wikin. Sokkal kisebb a magyar wiki és talán csak fél napig fog tartani. De ha jól emlékszem a francia uca-fr átállásra, közben minden kategória két részből állt, egyes elemek külön a régi rendezéssel és a többi külön az új rendezéssel, tehát ha csak nem változott azóta a módszer, akkor nem csak a számoknál lesz látható. Oliv0 vita 2016. szeptember 26., 07:27 (CEST)
Az uppercase egyszerűen a szócikk címét használja rendezőkulcsnak. Az uca a PHP beépített Collator::getSortkey() függvényét hívja, ami ki tudja, mit művel a stringgel, de valami csúnyát (lásd a példát a linken). Az uca-u-kn ugyanazt hívja, csak egy kicsit máshogy paraméterezve. Valószínűnek tűnik, hogy az uca -> uca-u-kn nem egy drasztikus változás, míg az uppercase <-> uca biztosan az. – Tgrvita 2016. szeptember 29., 11:29 (CEST)
@Samat: Tgr linkjére kattintva látható az egyes értékek leírásánál, hogy nincs visszalépés, hanem a jelenlegit fejelik meg a numerikus rendezéssel. Az aggodalom persze mindig jogos :-), de a jelen esetben tisztázódott. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 26., 08:54 (CEST)

Leadtam a kérést, de hogy mikor lesz kész, azt nem tudni. Úgy tűnik, egyelőre gyűjtik az igényeket, és majd egyben csinálják meg valamikor. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 1., 08:41 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Xia Üzenő 2016. október 24., 09:53 (CEST)

Megtörtént. Elvileg működik, de nem baj, ha ellenőrizzük, hogy nincs-e valahol hiba a rendszerben. Samat üzenetrögzítő 2016. október 24., 19:53 (CEST)

Portál:USA[szerkesztés]

Nos, nagy az én bűnöm. Még nem ismertem a rendszert, így létrehoztam a Portál:USA portált. Ha van kedve valakinek csatlakozni a karbantartásához, örömmel veszem. -Némo (Morgóhely) 2016. október 21., 11:52 (CEST)

Újra: nemek feltüntetése az infoboxokban[szerkesztés]

Pár éve volt már egy kísérlet erre, itt található a beszélgetés. Most újra megkísérlem a dolgot: építsük be az infobxokba (nem kötelezően kitöltendő alapon) a nemet. Azóta már az enwikin is gyakorlat, pl. en:Kim Han-sol (gymnast). A ♂ / ♀ jelekkel oldják meg. Fejlécben szerintem nálunk is megvalósítható lenne hasonló módon. Szerintem egyáltalán nem derogáló dolog, ez egy enciklopédikus információ. Nem minden név esetén egyértelmű az illető neme, nagyon sok sportolóról pl. nincs fénykép sem. Az enwikin annak ellenére is használják már, hogy náluk pont van férfi és női harmadik személyű névmás, tehát nekik már a bevezetőben kiderül az illető neme - nálunk meg ez sem áll fenn... :) Xia Üzenő 2016. október 24., 09:50 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatomOsvátA Palackposta 2016. október 24., 09:55 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Dodi123 vita 2016. október 24., 10:08 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom --Karmela posta 2016. október 24., 10:10 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – XXLVenom999 vita 2016. október 24., 11:17 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom - Én már így csináltam a Mumtáz Mahal cikkben. – Pegy22 vita 2016. október 24., 11:44 (CEST)
 • Nem támogatom se a fejlécbe tételét, se az ikonos megoldást (lévén az ikonok leszűkítik a lehetőségeket). Ha kell, akkor külön mezőbe menjen, szövegesen. – Máté (vitalap) 2016. október 24., 13:46 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Adott esetben, amikor a név vagy a portrékép alapján nem világos a nem, hasznos információ lehet, de egyértelmű esetekben fölösleges. Annak örülnék, ha nem szerepelne olyan az enciklopédiánkban, hogy „Kossuth Lajos ♂” a kormányzó úr szakállas képe alatt. Ezt valahogy az infoboxok használati utasításába be kéne illeszteni (esetleg kommentbe a „nem” mező mellé a minta-infoboxban). A másik, amit fontosnak tartok, az az, hogy a nemi identitás érzékeny személyes adat, ezért forrásolást igényel. Ez főleg olyankor érdekes, amikor a nemi identitás a szokásosnál bonyolultabb, mint pl. El Kazovszkij esetében (ahol a téma esetleg némi diszkussziót is igényel a cikktörzsben). Az ikonos megoldás egyébként nekem sem rokonszenves: egyrészt kevésbé általánosan érthető, mint a kiírt „férfi/nő”, másrészt a szememben egy kicsit biológiai sajátossággá degradálja a nem kérdését. Malatinszky vita 2016. október 24., 14:37 (CEST)
Érzékeny személyes adat? LGBT esetekben talán. De ez nem is erre van kitalálva, hanem egyszerűen arra, hogy a szócikkekben nem megállapítható sokszor, mert nincs erre személyes névmásunk. Ha a foglalkozás uniszex szavú, akkor meg pláne. Fénykép nem mindig áll rendelkezésre. Külön forrást hol fogsz találni arra, hogy mondjuk, hogy Kim Dzsedzsung férfi? Ezt nem szokták forrásolni. Ez max. akkor lehet követelmény, ha valaki transznemű és az általa pereferált nemet kell alátámasztani. Nem a kivételek alapján kell megítélni egy sablonváltoztatást. Mivel nem kötelező kitölteni, nem kell kitölteni, ha nem egyértelmű, az valószínűleg a szócikkbpl mésképp is ki fog derülni, mert az illetp feltehetően erről is nevezetes valamennyire. A funkció használata olyan szócikkekben kell és hasznos, ahol nem áll rendelkezésre más nyelvi eszköz ennek kifejezésére, a bevezetőbe még mégse lehet beírni, hogy "Hszia Hszui, kínai férfi modell" vagy "Labubu Lububi xantazuli női gitáros", mert hülyén néz ki és magyartalan. :) Xia Üzenő 2016. október 24., 15:32 (CEST)
Nem tudom, miért csak LGBT esetekben lenne érzékeny személyes adat az, hogy az embernek mi a neme. Ahogy te is mondod, a nem nem mindig található ki a névből, és ha (forrás hiányában) rosszul írjuk, az sértő lehet a cikkalanyra nézve. (Képzelj el mondjuk egy női tábornokot az amerikai hadseregben, akit Patnek vagy Chrisnek hívnak és így a neve nem tükrözi egyértelműen a nemét. Gondolj bele, hogy az illető a karrierje során hányszor kapta meg, hogy nő létére semmi keresnivalója a hadseregben. Most képzeld el, hogy milyen neki azt olvasni a Wikipédiában, hogy ő férfi.)
Ilyen forrást nem olyan bonyolult találni; sokszor akad például olyan életrajz a már meglévő források között, amelyikben szerepel, hogy a cikkalany valakinek a fia, férje vagy apja, de az is elég, ha egy komoly, megbízható életrajz olyan nyelven van, amelyik nyelvtanilag megkülönbözteti a férfiakat és a nőket. Malatinszky vita 2016. október 24., 15:56 (CEST)
Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod. :) És akkor kezdjük el visszamenőlegesen a színésznők cikkeit is mondjuk megnézni, hogy jogosan nevezik-e színésznőnek a bevezetőben, nem-e esetleg mégis színész. Olyan adatról beszélünk, ami ezer más szócikkben fel van tüntetve más formában (színész, énekes). Az nem derogáló meg személyes adat, csak ha az infoboxba odaírjuk, hogy neme: nő? Ezt nem hiszem el, tényleg... Pláne hogy a wikidatában gyakrolatilag minden életrajznál fel van tüntetve, csak be kell húzni az infoboxba. Xia Üzenő 2016. október 24., 16:45 (CEST)
Nem értem, mi van emögött a vehemens ellenállás mögött. Úgy képzelem, a te tapasztalatoddal evidens, hogy a Wikipédián szereplő állításoknak a megadott források alapján ellenőrizhetőknek kell lenniük, és ráadásul, mint fentebb leírtam, a legtöbb esetben ez a forrásolás triviális feladat (a legtöbb cikk esetében a meglévő források elégségesek). De nem akarok ezen többet vitatkozni veled. Egyrészt a tapasztalatom az, hogy én szinte sose tudok olyat mondani, amibe ne kötnél bele, még akkor se, ha alapvetően egyetértek veled (mint most), és világos, hogy ezúttal se tudnék semmi olyat mondani, ami megváltoztatná a véleményedet. Másrészt úgyis az a lényeg, hogy a közösség melyikünknek ad igazat. – Malatinszky vita 2016. október 24., 17:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ez az adat a Wikidatából is elérhető a legtöbb esetben, ha automatikussá tesszük a megjelenítést, akkor érdemes diszkrét és elegáns mejelenítést választani. Vagy jelölhetjük egyszerűen egy kategóriával is a nem kérdést. – B.Zsolt vita 2016. október 24., 15:39 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom - amit Malatinszky ír, az csak szőrszálhasogatás. Javítani, forrással ellátni bármikor lehet bármit, ha vitás helyzet alakul ki. Amit Máté ír, nem értem, hogy egy bináris ikon hogy tudja leszűkíteni a lehetőségeket, durva leszek: valakinek vagy van pénisze, vagy nincs. Ha van, férfi, ha nincs, nő. A többi „lehetőséget” elég a cikkben részletezni. Szerintem. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. október 24., 17:00 (CEST)
Gaja +1 – Pegy22 vita 2016. október 24., 17:20 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Azzal a kiegészítő javaslattal, hogy az infoboxba a születéskori "nem" kerüljön bele, vagy ha transznemű az illető, akkor mindkét szimbólum, először az eredeti, majd a választott nem feltüntetésével. (ha az enwikin nincs ilyen módon kidolgozva, vagy a Wikidata nincs rá felkészítve, akkor a javaslatom második része nem aktuális). Nem a fejlécbe, hanem legyen a többi felsorolt adat között. misibacsi*üzenet 2016. október 24., 17:45 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom --Karmela posta 2016. október 24., 18:44 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Összhangban Malatinszky-vel, mi lesz a Jánosokkal, Bélákkal és a szakállas ember, vagy nekik nem lesz jelük? Csujaposta 2016. október 24., 18:53 (CEST)

Megdöbbentem néhány szerkesztőtársamon. A nem nem bináris. Sosem volt az. A biológiai nem sem (interszexuálisok), a nemi identitás sem (genderqueerek). Nem csak cisz- és transzneműek vannak, ahogy itt a többség gondolkodik. A transzneműek nemi identitása természetesen nem „választott”. A nemi identitásuk nekik is velük született, csak eltér a születéskori biológiai nemüktől. A születéskori biológiai nem preferálása pedig a legnagyobb sértés, amit ezzel a paraméterrel tehetünk (túl azon, hogy sokszor lehet, nem is tudjuk). Az ikonok használata csúnyán degradálja ezt az egyébként végtelenül érdekes kérdéskört. Viszont valaki foglalkozása sokkal fontosabb, mint a neme, így a fejlécben feleslegesen kiemelt helyen van. – Máté (vitalap) 2016. október 24., 19:28 (CEST)

Döbbenet ide vagy oda, a nem veleszületett dolog, mint ahogy fenn írtam, vagy ez, vagy az. A többi érzékeny részletet be lehet írni a cikkbe, ott, ahol, akinél szükséges. Egyébként nem hiszem, hogy nagyon sok cikknél fog ez előfordulni. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. október 24., 21:04 (CEST)
Csakhogy valaki biológiai nemét sem a nemi szerve határozza meg elvileg, hanem a kromoszómái. Valóban kevés cikket érint, de ettől még létező dolog, amivel érdemes foglalkozni. (A Wikidata nem tulajdonságának statisztikái: férfi (Q6581097): 2 579 313, nő (Q6581072): 508 984, transznemű nő (Q1052281): 168, transznemű férfi (Q2449503): 49, interszexuális (Q1097630): 29, genderqueer (Q48270): 22, egyéb: 5. Ez nyilván nem reprezentatív se a valóságra, se a huwikire nézve sem.) – Máté (vitalap) 2016. október 24., 21:39 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom a születéskori biológiai nem egyértelmű megjelölését (szóval vagy ikonnal) a bevezetőben vagy infoboxban. Ahol más is van ezen kívül, azt is feltüntethetjük egy másik, ráutaló mondatban. Akela vita 2016. október 24., 21:28 (CEST)

Csak én érzem úgy, hogy egy kicsit félremegy ez a vita? Az én értelmezésem szerint Teemeah javaslata azokra a személyekre vonatkozik, akiknél a nevük alapján nem lehet egyértelműen eldönteni a nemüket. Ez legtöbbször az eredetileg nem latin betűs írásból átírt nevű személyek esetén fordul elő. Vajon hányan tudnák megmondani, hogy Bela Kotenasvili, Sen Jang, Eltaj Safarli vagy Csang Suaj közül melyik milyen nemű? Koreai neveket most szándékosan nem is kerestem. A javaslat sem arról szólt, hogy a szócikk címe mellett legyen az ikon, hanem arról, hogy az infoboxban szerepeljen az illető nemére vonatkozó paraméter, ami a wikidatában ráadásul létezik is. A használata sem lenne kötelező, csak ott, ahol nem egyértelmű. Természetesen nagyon fontos, és megvitatásra érdemes kérdés lehet egy másik vitában, hogy a transzneműek stb. esetében milyen nem legyen feltüntetve, de ahhoz én nem értek, és ahhoz nem is fogok majd hozzászólni. Ez a javaslat viszont szerintem nem ennek a kérdésnek az eldöntéséről szól. – Dodi123 vita 2016. október 24., 22:12 (CEST)

Szerintem érdemes egy paramétert létrehozni, azonban, mivel csak ritkán akarjuk használni, a Wikidatába való bekötést ez egyszer hanyagolni kéne – onnan tényleg megjelenne Kossuthnál is. A fejlécbe nem vagyok biztos benne, hogy esztétikusan be lehet építeni; ha mégis, akkor talán azt lehetne, hogy akiknél egyértelmű a nem, ott a megfelelő ikonok megjelennek a fejlécben, viszont mindenkinek van egy normál adatmező, ahol bármilyen nem megjeleníthető. – Tacsipacsi vita 2016. október 24., 23:41 (CEST)

Egyetértek Tacsipacsival. Elfogadom, hogy tényleg nem lenne jó a wikidatához hozzákötni. A megfelelő – személyekhez köthető – (van néhány) sablonokba kellene egy paramétert betenni, ami a nemére vonatkozik, és akinél szükséges ott kitöltésre kerül, akinél nem szükséges, ott nem, és ez utóbbi esetben a szócikkben megjelenő infoboxban nem is látszik, hogy van ilyen paraméter. Ez azt hiszem, nem túl nagy feladat egy sablonszerkesztésben jártas szerkesztőnek. – Dodi123 vita 2016. október 25., 10:44 (CEST)

Így van, eléggé félrement ez a dolog itt. A transzneműek és egyéb LGBT emberek nemére vonatkozó kérdést nem itt kell eldönteni. Ez nem egy kötelező para,méter, ahol nem világos, vagy érzéken, ki lehet hagyni. Sőt, ugyanúgy visszavonható a beírt adat, mint bármely másik infoboxadat esetében. Megint az van, hogy leragaunk egy félproblémánál, és ezért nem lehet megcsinálni valamit. Mint az infoboxcsaládok kialakításánál, ahol vérre menő harc folyt azon, hogy XZ infoboxnak miért sárga a színe és miért nem zöld... Próbáljunk már meg elszakadni az egyes alkérdésektől és a lényegre koncentrálni: a paraméter elsődleges funkciója, hogy segítse azokat, akik a név alapján képtelenek eldönteni, hogy akiről szócikket olvasnak, férfi vagy nő. Az LGBT esetében nem kell kitölteni a paramétert és kész. Vagy forrásolni, vagy akármi. Wikidatába szerintem se kössük be így jobban belegondolva, mert nem szükséges, hogy Kossuth Lajos mellett ott legyen, mert azt mindenki tudja, aki tud magyarul. Xia Üzenő 2016. október 25., 14:31 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Azért ne essünk abba a hibába, hogy ha valami számunkra evidens, akkor másoknak is az. Pl Zámbó Jimmy esetében volt már rá precedens, hogy valaki nőnek gondolta. Vagy ott van még Pipás Pista, Conchita Wurst is, ahol egyértelműnek tűnik a válasz, de rá lehet szaladni. Én nem érezném sértőnek, ha minden nagyszakállú történelmi személynél szerepelne ez az adat. Ráadásul ezzel érdekes kategória-metszeteket is lehetne a későbbiekben készíteni. – B.Zsolt vita 2016. október 25., 15:24 (CEST)

Alapjában nem ellenzem a használatát, illetve a bevezetését, de túlzásnak vélem a teljesen egyértelmű esetekben a használatát (pl. a már fentebb említett Kossuth Lajos esetében). A szintén példaként hozott Mumtáz Mahal formában meg majdnem teljesen felesleges. Azokon a részeken mindenképpen, ahol ki van írva, hogy az illető (hercegnő) vagy fiúgyermek. Ahol nincs kiírva, és nem egyértelmű ott persze legyen, de ilyesforma duplikálásra nincs szükség. Nem kell hülyének nézni az olvasókat, hogy a leírt nem után még jelöléseket is teszünk. A kategorizálást meg nem ilyen jelekkel kell megoldani, hanem a Kategória:Magyar nők mintájára létre lehet(ne) hozni a Kategória:Magyar férfiak (és hasonló) kategóriát . Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 25., 15:33 (CEST)

A "herceg/hercegnő" utólag lett beírva. Így tényleg majdnem felesleges. Vigyor– Pegy22 vita 2016. október 25., 16:55 (CEST)
+ne felejtsük el, hogy az egyszeri olvasó a legritkább esetben jut el a kategóriáig, ha egyáltalán észreveszi, hogy van olyan. A legtöbb ember, aki infót keres, a bevezetőt olvassa el, meg max. ami még érdekli (mondjuk disykográfiát, vagy egy bizonyo adatot keres az életrajzban). A Wikipédia átlag felhasználója nem olvassa el a teljes cikket. Nem unaloműzésnk járnak ide a legtöbben olvasgatni, hanem bizonyos infót keresnek, vagy merrt valahol szembe jött velük egy dolog, amiről még nem hallottak és rákeresnek. De mondjuk egy hosszabb cikket már nemige fognak betűről betűre elolvasni... Xia Üzenő 2016. október 26., 08:59 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Infoboxban. Jöhet Wikidatából. Sok személyről nincs fénykép, főleg ott lenne fontos. És hogy a magyarul nem tudók is értsék, célszerű lenne "♂ férfi" formában, hiszen pont ők nem tudják a névből a nemet. Ezzel a szakállas Kossuth-hoz írt ♂ is megoldódik (hiszen a név is ott van az infoboxban). A kategóriában túl sok név lenne ahhoz, hogy érdemes legyen böngészni. Ne tegyük általános szabállyá a forrásolást a ritka kivételek miatt. Nem tudom, miért lenne érzékeny személyes adat, de ha mégis, ne felejtsük: közszereplőről van szó. Gyimhu vita 2016. október 26., 08:45 (CEST)

Csak a tényszerűség kedvéért: nem igaz, hogy közszereplőkről van szó. Lehet, hogy az illető közszereplő, de az is lehet, hogy nem az.

A beszélgetésben felmerült egyéb hasonló kijelentésekkel kapcsolatban is van némi aggályom, de most magam számára is meglepő módon nem vagyok (annyira) szőrözős hangulatban.

– Peyerk vita 2016. október 26., 12:46 (CEST)