Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal – javaslatok és ötletek szekciója

A Javaslatok szekcióban vitathatod meg az új ötleteidet, módosítási javaslataidat. ha egy javaslat elfogadtatott és már nem aktuális, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.

 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

Portálok létrehozása és karbantartása[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 1., 22:45 (CEST)

A portálok (a Grúzia törlése után kereken százan) a Wikipédia kirakatában vannak, ezért a létrehozásukat feltételekhez szoktuk kötni, de ezek a feltételek nincsenek rendesen összeszedve, és ha egy portál létrejött, akkor vagy foglalkozik vele valaki, vagy nem. A portálok mellett feltüntetett karbantartók között olyan is van, aki majdnem 10 éve nincs közöttünk.

Át kellene nézni, hogy melyik portálnak van gazdája, aki tényleg foglalkozik vele, és jó állapotban tartja; a többinek újat keresni, vagy eldönteni, maradhat-e így gazda nélkül, esetleg raktárba tesszük vagy töröljük. Pontosítani kellene a portálok létrehozásának személyi és tárgyi feltételeit. Mivel a jelek szerint nem vagyunk nagyon jók a folyamatos követésben, kénytelenek vagyunk időnként kampányszerűen foglalkozni a portálokkal.

Az érintett lapok:

 • Portál:Portálok – a portálok listája az önkéntes karbantartókkal. Önmagában sem friss, például rég átnevezett szerkesztők régi neve van beleírva.
 • Portál:Portálok/Karbantartók jelenléte – ezt ma délelőtt csináltam, hogy lássuk, melyik karbantartó mikor szerkesztett utoljára. Szerencsére vannak páran, akik ma. :-) Egyelőre kézzel lehet elindítani a frissítését.
 • Wikipédia:Hogyan lehet új portált létrehozni? – ez lenne a technikai útmutató, 2008 óta érdemben nem fejlődött. Át kellene nézni, hogy jó-e még. Kapásból hiányolom belőle a téka leírását.
 • Portál:Portálok/Portálszabályzat – hasznos oldal, de nekem Szajci magánakciójának tűnik. Ha tud róla valaki, hol volt megbeszélés róla, ne tartsa titokban! Ezt gatyába kéne rázni, közösen megbeszélni, hogy mi legyen benne. Ha nem is kell formális irányelvet csinálni belőle, mert nem szeretem a bürokráciát, de valami megbeszélésnek és konszenzusnak kéne lennie, amit aztán belinkelhetünk a lap aljára. Ki, milyen témában, milyen feltétellel készíthet portált, kivel kell megbeszélnie, hány támogató kell, mikor tekintünk karbantartottnak (élőnek) egy portált, mi történjék a tetszhalottakkal, mikor töröljük stb.

Akármilyen lelkes is valaki, a portál a közösségé, mert a Wikipédia kirakata. Nem vonatkozhat rá a WP:BSZ olyan szabadon, mint a szócikkekre. Ezért kellene közösségi szinten foglalkozni a kérdéssel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 20., 12:18 (CEST)

Ha már említve volt Szajci, akkor pingelem: @Szajci:. Apród vita 2016. augusztus 20., 21:49 (CEST)

A helyzet sokkal súlyosabb, mint elsőre látszik. Találomra én is belenéztem pár portálba még korábban és én is gondoltam egy hasonló javaslatra. Rengeteg helyen van nap képe, hét szócikke, aktuális események..., melyek már évek óta nem változnak. Jó lenne ezeket a nem aktualizált szövegdobozokat kommentbe tenni, ha már nem foglalkozik velük senki régóta. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 20., 22:50 (CEST)

Ezek szerint nem érdekel senkit a probléma, engedjük el? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 21., 07:18 (CEST)

De, de, engem is érdekel, csak túl nagy falat. Valami konkrétabb megfogalmazás lehet, hogy aktivizálná a közösséget. Esetleg egy portálműhely létrehozása? Bármilyen bürokratikusan is hangzik, ha folyamatos ellenőrzést szeretnénk a portálok felett, valami állandó csapat kell, akik ha nem is naponta, de havi szinten foglalkoznak a kérdéssel, portálok ugyanis mindig lesznek újak, és mindig el is halnak, a szerkesztői lelkesedés hullámzásának függvényében.
Ha már javaslat: a Feljavítandó cikkek kategóriához hasonlóan létre lehetne hozni egy portálkarantént, ahova áttesszük a már nem mozgó jelölteket, nem engedjük, hogy a Google indexelje ezeket, és kiszedjük bottal a szócikkekből a portálra mutató hivatkozásokat. Az eredeti helyéről pedig töröljük. Esetleg egy szabályos TMB keretében kerülnének át (ha átkerülnének) a tetszhalál állapotában lévő portálok - tekintve, hogy azért elég munkás az összes portál-allap átmozgatása, és külön bot írása a hivatkozások szócikkekből való kivételére, szóval ne az legyen, hogy valaki utólag reklamál... Palotabarát vita 2018. május 22., 11:05 (CEST)
Korábban javaslatot tettél arra, hogy a portálsablont átalakítod és egységes formára hozod. Az lenne a legjobb megoldás, ha olyan okos lenne a portál sablon, hogy a letiltott/törölt/átnevezett... portálokat be sem linkeli. Így ha egy portál kritikán aluli, nem kellene 1000 cikket javítani, csak a portált átmozgatni, a cikkekből pedig magától eltűnne a hivatkozás. Ha valaki feljavítja a portált, akkor egy visszanevezéssel megint elérhetővé válhatna. – B.Zsolt vita 2018. május 22., 11:26 (CEST)

Az is kérdés lehet, @B.Zsolt:, hogy szükség van-e egyáltalán a portálokra? A legtöbb inaktív, alig szerkeszti bárki. Nekem sincs időm három portál folyamatos frissítésére. lehet, hogy a megoldás a névtér megszüntetése lenne (és egy bot kiszedné a portálsablonokat). Xia Üzenő 2018. június 24., 15:44 (CEST)

@Teemeah: Abból, hogy neked nincs időd (kedved) a portálokat frissíteni, nem következik, hogy az összes portált meg kellene szüntetni. (Én például általában egy-két havonta frissítem a Kolozsvár-portált. A Világörökség-portálon a "hét cikke" úgy van megoldva, hogy hetente magától frissül.) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 24., 15:51 (CEST)
Az két portál. És a többivel mi lesz? :) Xia Üzenő 2018. június 24., 16:04 (CEST)

OFF. Pont a hetekben játszottam el egy portál létrehozásának a gondolatával. :-( Mit lehet általában tudni a portálok olvasók (nem szerkesztők) általi használatáról, hogy generálnak-e többletforgalmat, ilyesmi. Vagyis mire jó egy portál? Pasztilla 2018. június 24., 18:23 (CEST)

A legnézettebb portál a közösségi napi 100 olvasással (nyilván mert az oldalsó menüben van); ezen kívül 37 olyan portál van, amit legalább napi 10-szer néznek. Ami elég elenyésző ahhoz képest, hogy mondjuk a földrajzportál (legnépszerűbb, napi 76 olvasással) kezdőlapjáról linkelt földrajzi témájú cikkeket együttesen naponta tízezerszer olvassák (szóval ha minden olvasó továbbkattint a portálról, akkor +1% forgalom).

Ami nem különösebben meglepő, a cikkeket kiadja a Google és a belső kereső, a portálokat nem, miért keverednének oda az olvasók? Egy jól megcsinált portált külső oldalakon (közösségi oldalak, linkgyűjtők) reklámozva talán lehetne forgalmat elérni, de ilyesmivel senki nem foglalkozik. --Tgrvita 2018. június 30., 18:48 (CEST)

Érintőlegesen kapcsolódik, hogy megkezdődött az első(?) TMB egy műhelyről (nem portálról). Ha lesznek egyáltalán hozzászólások, akkor azok szempontjait esetleg a portálok törlésével/megmaradásával kapcsolatban is hasznosítani lehet: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Wikipédia:Könyvműhely Palotabarát vita 2018. július 6., 10:01 (CEST)

Labdarúgásműhely „irányelveinek” átnevezése[szerkesztés]

Függőben FüggőbenPiraeus vita 2017. március 1., 15:42 (CET)

Sziasztok! Szeretném kérni, hogy a labdarúgásműhely oldalán szereplő „irányelveket” nevezzük át valami másra. Ezek ugyanis nem irányelvek abban az értelemben, ahogy az irányelv szót itt a Wikipédián használjuk (soha a közösségben szavazás ezekről nem volt), hanem a műhely tagjai által összerakott szempontok, amiknek ezt a nevet adták. Ez így félrevezető. Időről időre felmerül, TMB-ken az érv, hogy ezek alapján az „irányelvek” alapján valaki nevezetes. Szeretném, ha nem kéne többé ezzel felesleges köröket futnunk. Üdv: Piraeus vita 2017. február 17., 23:47 (CET)

Piraeus+1. Hadd siessek hozzátenni, hogy tartalmilag semmi probléma sincs ezekkel a műhelymegállapodásokkal, amik nyilván nagyon hasznosak a műhelytagoknak abban, hogy egységes tartalmú, formájú, témaválasztású cikkeket hozzanak létre. A gond csak az elnevezéssel van; ez az, ami időről időre félreértéseket okoz. Malatinszky vita 2017. február 17., 23:58 (CET)

Milyen elnevezést ajánlható a műhelynek ehelyett? Találni kéne egy jobb alternatívát, akkor esélyesebb a kivitelezés. A műhelyen belül érvényes megállapodásokról van szó, mi erre a jó szó? --Karmela posta 2017. február 18., 00:16 (CET)

Mi lenne - hiszen műhelyként működnek - ha felkérnénk a műhelyt az átnevezésre, ott kitalálják a fenti kifogásokat mérlegelve az "irányelvek" helyett alkalmazandó nevet, itt pedig vagy visszatérünk utána a problémára, ha valakinek kifogása a műhely által átnevezett név ellen vagy bezárjuk a beszélgetést, amennyiben senkinek nincs kifogása a a műhely által átnevezett név ellen. Apród vita 2017. február 18., 00:22 (CET)

Ha ötletelni kell, nekem kézenfekvő a „megállapodások” szó, de amúgy Apródnak igaza van: ez hadd legyen a műhelytagok belügye. Malatinszky vita 2017. február 18., 00:24 (CET)

+1 Piraeus, valóban sok félreértés, vita táptalaja. Mint műhelytag jelzem, hogy esetleg támpontként, útmutatóként (2 elnevezési lehetőség) szolgál, de jó lenne ha a focis cikkekre is az általános nevezetességi irányelveink vonatkoznának. Gerry89 vita 2017. február 18., 00:54 (CET)

@Piraeus, Malatinszky: Javasolnám, hogy a lapon lévő "9. Nevezetességi küszöb" fejezetet töröljük. A lap (köztük a 9. fejezet) tartalmáról nem volt általános szavazás. A fejezet tartalma gyakorlatilag a Wikipédia:Sportműhely/Nevezetesség lapon is létezik, és ugyanúgy ennek a lapnak sincs hatása a nevezetesség elbírálásakor, a lap tetején jelzés is van, hogy ez csak tervezet. A műhelylap neve lehetne "megállapodások" vagy "egyezségek" (az útmutató nevet kerüljük, mert azoknak szintén van általános elfogadottságuk). Esetleg egy új sablonnal jelezni, hogy ez egy műhelybeli megállapodás, útmutató, eltérés esetén a Wikipédia:Irányelvek és útmutatók lap az elsődleges. Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2017. február 18., 02:53 (CET)
Symbol support vote.svg támogatom – Gerry89 vita 2017. február 18., 10:42 (CET)

A nevezetességi küszöb szakasz törlését támogatom. A többi hasznos és igen is irányelvként funkcionál. 2008 tavaszán több szerkesztő munkája révén jött létre. Volt konszenzus róla és azóta is jól használható, nagyon fontos része a labdarúgó szócikkeknek. Hiba lenne ezeket nem Irányelveknek hívni és nem is látom okát, hogy ne így hívjuk őket. - Csurla vita 2017. február 18., 11:44 (CET)

Irányelv helyett útmutató. – Ary vita 2017. február 18., 12:49 (CET)

Azt, hogy az labdarúgó szócikkekkel kapcsolatos elnevezési szokások elfogadott irányelv az is bizonyítja, hogy része a Wikipédia:Elnevezési szokások irányelvnek is. - Csurla vita 2017. február 18., 13:02 (CET)

@Csurla: ha jól látom, elsősorban te kezeled az oldalt. Kiszeded azt a nevezetességre vonatkozó szakaszt? Másrészt azt gondolom, hogy az elnevezési szokásokra vonatkozó szabályokkal eddig senkinek nem volt semmi baja. Viszont meg kéne szavaztatni őket a közösséggel és akkor tényleg irányelv lenne belőlük. Amíg nincs megszavazva, addig ne hívjátok irányelvnek ezeket sem, mert viták lehetnek ebből az elnevezésből. (Amúgy engem az sem zavarna, ha a nevezetességre vonatkozóan is tennétek javaslatot a közösségnek, ha ezt indokoltnak tartjátok.) Piraeus vita 2017. február 19., 19:23 (CET)

2008-ban amikor bekerültek ezek, akkor nem volt olyan szavazosdi bürokrácia. Szóval érvényesek és nem kell szavazás. Sok irányelvet ki lehetne így törölni. Nevezetességi küszöb mehet ki, de a többi irányelvként, marar márcsak azért is mert Wikipédia:Elnevezési szokások irányelv is 9 éve hivatkozik rájuk. Hasznosak, értelmesek és fontos a mindennapi életben. - Csurla vita 2017. február 19., 19:33 (CET)

@Csurla: szerintem azért megfontolhatnád a többség akaratát. Egy szavazá mit árthat? Megszűnnének végre a viták. Minden vita magja ez. Nem hiszem, hogy ezt úgy kellene kezelni, hogy 2008-ba se volt, most se legyen. Gerry89 vita 2017. február 19., 22:01 (CET)

Nem látok többséget. 2008-ban volt egy többség. A múlt szemen köpése lenne, ha ezt elengednénk. Gerry kérlek, hogy kevesebbet pingelj engem és és inkább szócikkeket írj. Engem már zavar egy ideje a hiperpörgésed. - Csurla vita 2017. február 19., 22:06 (CET)

Ok. Tegyél te is így.– Gerry89 vita 2017. február 19., 22:40 (CET)

@Gerry89: Engem már zavar egy ideje a hiperpörgésed. Csak hogy árnyaljam a képet Gerry89-nek: 43 frissen lezárt megbeszélés szerepel a Törlésre jelölt lapokon. 43. Ez iszonyú. Ezek között olyanok is vannak, amiket te jelöltél. Lassan járj, tovább érsz.

Egy szavazá mit árthat? A wikitörténelem azt bizonyítja, hogy vagy megold vagy sem. Kétesélyes a dolog. A zászlós kérdésben pl. évekkel a szavazás után is voltak viták, hogy legyen-e az infoboxban vagy sem. Apród vita 2017. február 19., 22:13 (CET)

@Apród: Erre azért még rákérdezek, mert nem értem. „43 frissen lezárt megbeszélés szerepel a Törlésre jelölt lapokon. 43. Ez iszonyú. Ezek között olyanok is vannak, amiket te jelöltél.” Ezt kifejtenéd, hogy miért probléma? Piraeus vita 2017. február 19., 22:31 (CET)
Azért egyrészt, mert homályosan rémlik, hogyha a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon feltorlódtak a megbeszélések, akkor előfordult már, még amikor törlésikre jártam, hogy egy-egy javában le nem zárt törlési megbeszélésen X. hozzászólt hozzá valamihez, magán a megbeszélésen megjelent az a hozzászólás, de a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon nem. Ezt egyesek azzal magyarázták akkor nekem, hogyha feltorlódnak a törlésik, akkor előfordul az ilyesmi.
Másik ok: ezek a frissek javarészt február 8-12. között lettek lezárva és a nagyja december vége és február 7. között lett bedobva törlésire. Sok esetben Gerry által. A wikipédián fontos dolog a törlési megbeszélés, de lassan is lehet bedobni ezeket, nem hajt a tatár. Apród vita 2017. február 19., 23:02 (CET)
Én sem értem, azt meg, hogy a zászlós kérdésben egy szavazás után még mindig veszekedés van, azt sajnálom. Amúgy nyilván kell, de csak az infoboxba. – Gerry89 vita 2017. február 19., 22:40 (CET)

A megmaradt tartalom mióta létezik nem volt vitatárgya és hasznos volt a mindennapokban. Mi a francnak foglalkozunk a semmivel? Ennyire ráérnek egyesek? Ahol nincs probléma ne csináljunk. - Csurla vita 2017. február 19., 22:17 (CET)

Köszi Csurla a lap módosítását! Részemről az ügy lezárva. Piraeus vita 2017. február 19., 22:29 (CET)

Én is köszönöm! - Csurla vita 2017. február 19., 22:30 (CET)

Én nem igazán értem, miért kell a jelenlegi címhez ragaszkodni. Ha egyszer nem irányelv, akkor ne legyen az a címe. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. február 19., 22:46 (CET)

Így van. – Ary vita 2017. február 20., 09:11 (CET)
mint La és Ary – Gerry89 vita 2017. február 20., 11:54 (CET)

Nem megbántani akarom egyik műhelytagot sem, főleg nem Csurlát, de ezeknek a labdarúgás témájú szócikkekkel kapcsolatos "irányelveknek" a 90+ százaléka formai és szerkesztési útmutató, főleg a szócikkek elnevezéséről, ha jól megnézzük. Van ilyen például a könnyűzenei szócikkekre is (Lásd itt!), de mégsem irányelv, mint például a nevezetességi irányelvek. – Ary vita 2017. február 20., 12:55 (CET)

Én is azt kérem, hogy ezeknek a műhelymegállapodásoknak adjanak a műhelytagok valamilyen másik nevet, ami által elkerülhetjük, hogy a jövőben összekeverje ezeket valaki a Wikipédia tényleges irányelveivel, amelyeket vagy az enwikiből emeltünk át a kezdetekben, vagy azóta alakítottunk ki valamilyen széles körű konszenzus révén. A másik lehetőség az lenne, hogy ténylegesen irányelvet csinálunk ebből a megállapodás-gyűjteményből, amihez a teljes közösség kétharmados szavazata lenne szükséges. Ennek elvileg nincs akadálya, de szerintem fölösleges lenne ekkora feneket keríteni a dolognak csak azért, hogy ténylegesen irányelvnek lehessen hívni ezeket a -- tartalmilag amúgy teljesen észszerű -- megállapodásokat. Sokkal egyszerűbb valami kevésbé félrevezető nevet adni nekik. Malatinszky vita 2017. február 20., 15:01 (CET)

Az a rész ami félrevezető volt kikerült az oldalról. Most már semmi olyan nincs benne, ami félrevezető lenne. Ami benne van azt annak idején az ősszerkesztők irányelvként szavaztak meg. A megmaradt részre már 2008. augusztusa óta hivatkozik az alapirányelv. Semmi okunk nincs átnevezni más névre, hiszen a Wikipédia:Elnevezési szokások irányelv része. - Csurla vita 2017. február 20., 18:42 (CET)

Nem világos, hogy miért tenné irányelvvé ezt a műhelymegállapodást az, hogy valaki 2008-ban minden megbeszélés nélkül belinkelte az Elnevezési szokások irányelvbe. Mellesleg onnan is lehet tudni, hogy ez a lap nem irányelv, hogy tegnap minden további nélkül, egy kocsmafali megbeszélés alapján eltávolíthattad belőle a nevezetességről szóló szakaszt. Az igazi irányelvek módosításához kétharmados szavazásra van szükség. Malatinszky vita 2017. február 20., 23:11 (CET)

Elég sok érvvel leírtam, hogy miért irányelv. Aki ismeri azokat az időket tudja, hogy az. A ráerős gittvitacsinálókból meg tele van a hócipőm. - Csurla vita 2017. február 20., 23:18 (CET)

Egyetértek azzal, hogy Wikipédia:Labdarúgásműhely/Irányelvek lap nem irányelv, és így nem is kezelhető akként. Az nem érv, hogy eddig miképpen volt, használva. A régóta fennálló hibás használat nem logikus következmény arra, hogy továbbra is hibásan használjunk valamit. Ez a lap nem irányelv, mivel nem irányelv módjára jött létre (nem az enwikiből régen átvett irányelvek egyike, és nem a huwiki szabályai szerint (szavazást megelőző javaslattétel, a megfelelő aláíróval, és a megfelelő számú támogató a szavazáson) létrehozott irányelvek egyike. Az, hogy ez nem irányelv, az is bizonyítja, amit András fentebb írt, hogy megfelelő szavazás nélkül lehetett nagy mennyiségű tartalmat kiemelni belőle. Ilyent egy valódi irányelvvel nem lehetne megcsinálni. Egyetértek, hogy vagy át kell nevezni másra, vagy a megfelelő szavazással irányelvet varázsolni belőle. Mivel megfelelően hasznos tartalom, nem hiszem, hogy megbukna egy ilyen szavazáson. A lényeg a jelenlegi helyzet felszámolása, mert így nem megfelelő a helyzet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. február 21., 21:34 (CET)

Mivel nem ismeritek az oldal elkészültének a hátterét ezért hibás következtetéseket vontok le. Ilyen, hogy azért nem irányelv, mert egy részt simán ki lehetett törölni belőle. Az oldal két részletben jött létre a kitörölt rész jött létre másodszorra. Annak a vitája is a nagy nyilvánosság előtt zajlott és az adminisztrátorok évekig nem találtak ebben a pontban sem semmi kivetni valót és elfogadták érvként sok TMB-n. Hasznos volt ez a 9. pont, mert így sok semmilyen tényleges eredménnyel nem rendelkező, teljesen kezdő labdarúgóról nem lehetett szócikk. A játékosok nagy része el is tűnt a süllyesztőben. Mára változott a helyzet és jó pár ifjúsági labdarúgónak is olyan sajtója van, hogy megfelel a WP:NEV-nek. Emiatt a folyamatos ütközés miatt a 9. pont értelmét vesztette. A megmaradt rész 2008 nyarán készült. Én ebben még nem vettem részt. Készen kaptam, de teljesen egyetértek a tartalmával. Az akkori munka szerint ez irányelvként jött létre. Abban az időben még nem volt olyan szavazásos rendszer mint ma. A vita a labdarúgásműhely oldalán folyt, de bárki hozzászólhatott és meg is tették sokan. A megmaradt rész a rendet biztosítja a cikkek és a hivatkozások között és a megbízható, kiszámítható szerkesztést, hogy ne legyen felesleges javításból értelmetlenül sok. Ezt mindig is irányelvként kezelte a közösség. Kilenc évig senkinek sem jutott eszébe azt mondani, hogy ez nem az. Az, hogy most egyesek szerint ez nem lenne irányelv meglehetősen furcsa következtetés. Öt éve az volt? Vagy hét éve? Most meg nem? Köztudott és közismert volt az oldal. Kilenc éve hivatkozás van rá más irányelvből. Akkor most ki és mikor tévedett? Nagyon rossz iránynak tartom, hogy ha a szerkesztőgárda egy része lecserélődik, akkor csak egy tollvonással el lehet tüntetni szabályokat. Ha itt lenne még CFC, Pilgab vagy Warmuz, akkor biztos vagyok benne, hogy a most oly hangos "ez-nem-irányelv" oldal is csendes lenne. Őszintén mondom, hogy ezt a vitát már kezdem kegyeletsértőnek érezni a néhai CFC miatt, aki komoly erőfeszítéssel létrehozta a közösséggel ezt az irányelvet. - Csurla vita 2017. február 21., 22:41 (CET)

Csurla, azt írod: „A vita a labdarúgásműhely oldalán folyt, de bárki hozzászólhatott és meg is tették sokan.” Adnál egy linket erre a vitára és a sok hozzászólásra? Attól meg, ha kérhetem, gyorsan távolodjunk el, hogy aki veled vitatkozik az CFC emlékét sérti. Malatinszky vita 2017. február 21., 22:57 (CET)

Kerestem linket, de nem találtam meg, de emlékszem, hogy olvastam ezeket a vitákat. Más is feltúrhatja wikit. Nem velem vitatkoztok, hanem az akkor szerkesztőkkel és tiszteletlenséget érzek benne, ahogy néhány kezelik az ügyet. Az pedig, hogy mit érzek csak leírhatom nem te szabod meg. Ilyenkor elcsodálkozom: még is kinek képzeled magad? - Csurla vita 2017. február 21., 23:07 (CET)

Írtam Carlos71-nek, aki annak idején részt ebben a munkában és még mostanság is aktív volt. Remélem olvassa és leírja az emlékeit ezzel kapcsolatban. - Csurla vita 2017. február 21., 23:21 (CET)

Hát szerintem irányelv (még ha nem is nevezhető annak a sokak által leírt klasszikus wikis értelemben), de ha ez akkora probléma akkor nevezhetitek műhely-ajánlásnak is vagy szerkesztési útmutatónak. Szavazás ide vagy oda alapjában szerintem jól le lettek rakva egy egységes labdarúgással kapcsolatos cikkírás alapjai. Anno senki sem tiltakozott. Nyilván leginkább azok szóltak hozzá akiket érdekelt a téma és esetleg értettek is hozzá. Ez a szerény véleményem, de hát nem muszály egyetérteni velem.Carlos71 vita 2017. február 22., 20:33 (CET)

Tartalmilag nincs semmi probléma ezekkel a műhely-ajánlásokkal, csak azt kérjük itt vagy féltucatnyian, hogy ne nevezzétek őket irányelvnek, mert az a név már foglalt az olyan szabályokra, amelyeket széles körű közösségi egyetérétéssel (és az utóbbi 5-6 évben kétharmados szavazással) fogadtunk el. Malatinszky vita 2017. február 22., 20:48 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Értem. Ha mindenképp meg kell változtatni akkor legyen műhely-ajánlás.Carlos71 vita 2017. február 22., 20:56 (CET)

Itt a probléma. Ez kilenc éve volt. Akkor más idők voltak. 5-6 éve kellett volna ezt megvitatni, de nekünk magyaroknak már van időgépünk és szeretjük mindig újra írni a múltat, szeretünk halottakat újratemetni és egyéb fancy dolgokat. - Csurla vita 2017. február 22., 20:51 (CET)

@Carlos71: Köszönöm, hogy hozzászóltál. Többet én sem tudok hozzátenni. Azt viszont nem értem, hogy akkoriban vagy a kilenc év alatt senkinek sem szúrt szemet, akkor baj van a rendszerrel. - Csurla vita 2017. február 22., 20:46 (CET)

Én legalább öt éve mondogatom, hogy nem kéne a műhely-ajánlásokat irányelvnek hívni, mert rendre összekeverik őket az emberek az igazi irányelvekkel, de folyton el lettem hajtva, hogy ne szóljak bele. Ezek után egy kicsit fura most azt olvasni, hogy előbb kellett volna szólni. Malatinszky vita 2017. február 22., 21:05 (CET)

Nem tudom, hogy hol mondogatod, de én nem emlékszem ilyenre. Ha sok volt, akkor pláne furcsa. Kik hajtottak el? Őket kellene megkérdezni, hogy miért. - Csurla vita 2017. február 22., 21:07 (CET)

Malatinszkyra is emlékszem (kb fél éve vetettem fel DVTK-nak, akkor tuti jelezte), de pl. XXLVenom, Dodi123 és én is, meg még sokan mások kértük már, hogy legyen átnevezve, nagyon sok félreértést okoz főleg kezdő szerkesztőknél, TMB-ken rendszeres vita alap. Üdv:Gerry89 vita 2017. február 22., 21:16 (CET)
TMB-ken a 9-es pont volt vitás. A többi nem. - Csurla vita 2017. február 22., 21:19 (CET)
oké, főleg, de nem értem. Logikailag semmiképpen sem jó így az elnevezés, az előző írásom első fele még nem oldódott meg. Én nem akarok vitát, de eddig csak te ragaszkodsz ehhez, Carlos is úgy mond áldását adta, plusz páran már megkértünk itt. Vagy nevezzûk át, vagy szavazzuk meg. Gerry89 vita 2017. február 22., 21:33 (CET)

@Csurla: Itt van pl. egy TMB 2011-ből, ahol azt írtam: „talán szerencsésebb volna az ilyesmit útmutatónak nevezni, hogy ne keverjük össze a Wikipédia igazi irányelveivel, amik nem pusztán egy műhely, hanem az egész közösség konszenzusát tükrözik” amire személy szerint te válaszoltál: „A labdarúgásműhely irányelvei valódi irányelvek (...) és ezt szerencsére ne te egy magad fogod eldönteni (...) A wikipédia közössége sokat dolgozott, hogy a labdarúgásműhelynél legyenek irányelvek. Ennek a semmibe vétele mások munkájának a súlyos lenézése, azaz személyeskedés.” Malatinszky vita 2017. február 22., 21:31 (CET)

Na ez hat éve volt. Jó rég. És mondta valaki még, hogy ezek nem irányelvek, akkor? - 2017. február 22., 21:37 (CET)2017. február 22., 21:37 (CET)~~

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) És akkor is gyakorlatilag a 9-es pont kerül elő. Egyébként meg mindegy minek hívjuk, be kell tartani őket. - Csurla vita 2017. február 22., 21:44 (CET)
Azon ne vesszünk már össze, hogy mikor merült fel először, meg miért nem korábban, meg ha akkor az már túl régen volt. Most felmerült. Mi szól Carlos71 "műhely-ajánlás" javaslata ellen? Ez elég korrekt, és kifejező. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. február 22., 21:42 (CET)
Igazából a műhelyajánást egybe kéne írni, mert csak öt szótag, de amúgy semmi kifogásom. Malatinszky vita 2017. február 22., 21:45 (CET)

Ary már említette példaként:Wikipédia:Formai útmutató (könnyűzene) példájára pl. Wikipédia:Formai útmutató (labdarúgás)? De ha nem tetszik , jó a műhelyajánlás is. Gerry89 vita 2017. február 23., 10:43 (CET)

A műhelyajánlás szerintem pontosabb, kifejezőbb mint a formai útmutató. Egyrészt mert nem csak formai kérdésekről van szó, de azért is, mert pontosan megjelöli az ajánlások hatókörét. --Karmela posta 2017. február 23., 15:37 (CET)

A történet feltárása[szerkesztés]

Wikipédia:Szavazás/Labdarúgócsapatok egységes elnevezése, 2009. 09. 10. - egy 2009-es szavazás, ahol mindenki irányelvként kezeli a kérdést. A lezáró Bennó is. - Csurla vita 2017. február 25., 13:30 (CET)

Megleptél @Csurla: ez alapjaiban változtatja meg a fentieket. Köszi, hogy előtúrtad a linket, mert így kibogozhatóvá vált, a történet. Kibogoztam, hosszú lesz, akinek nincs türelme hozzá, az ugorjon a vastag betűhöz...

 1. Euro2008 szerkesztőtársunk 2008-ban, különösebb egyeztetés nélkül beillesztette a foci műhely „irányelvét” az Elnevezésekről szóló irányelvbe, méghozzá annak egyik alpontjaként. Szavazás erről nem volt, és sajnos senkinek nem tűnt fel, hogy az irányelvet valaki mindenféle megegyezés nélkül módosította – vagy ha fel is tűnt, senki nem szedte ki a „kiegészítést” belőle. Ráadásul a fociműhely oldalán található „irányelv” szövege már akkori állapotában is félkész munkaanyag volt, aztán az idők során ezzel-azzal ki is egészült. Már akkor is hemzsegtek benne a meg nem írt pontok, ezekből most is van bőven (5., 6., 7. főfejezetek, de pl. 2.1.4., 2.2.1.-2.2.4. alfejezetek, stb.). Másrészt egyszerre szabályozott és most is egyszerre szabályoz egy sor egymáshoz nem szorosan tartozó kérdést: főként az elnevezési szokásokat és a labdarúgókra vonatkozó nevezetességi elveket (ami pl. 2008 után került bele és most ki), de kategorizálási és formai szabályokat, sőt még helyesírási kérdéseket is. A szöveg pedig irányelvtől szokatlanul már akkor is úgy zárult, mint ma: „Ha eszetekbe jut valami, bővítsétek.” Egy valódi szavazáson aligha menne át ebben a formában...
 2. Ezután kb. egy évvel jött a Csurla által megtalált szavazás. Magában a szavazás kiírásában és folyamatában a lezáró Bennón kívül senki és semmi nem utalt arra, hogy ez egy irányelv elfogadása lett volna, viszont a szavazás előkészítése (azaz a a szavazási javaslat vitája) során valóban mindenki irányelvről beszélt. Itt mindenki kizárólag az elnevezési szokások kérdésére koncentrált (a megbeszélésen a „nevezetesség” szó el sem hangzott). Tehát a szándék valóban egy focira vonatkozó, elnevezési irányelv megalkotása volt.
 3. A szavazási javaslat megbeszélése során történt egy elég nagy hiba: senki nem mutatott rá, hogy a benne szereplő, konkrét szövegjavaslat elég zavarosra sikeredett. Így hangzott: „Támogatod-e a fociműhely labdarúgócsapatok egységes elnevezésére irányuló törekvéseit, azaz a 2.1-es irányelvünket? Ezzel hozzájárulsz, hogy olyan csapatnevek születnek, mint például az FK Gyinamo Moszkva, az FK Dinamo Kijiv, a Ferencvárosi TC, a FK Zenyit Szankt-Petyerburg, SZK Zesztaponi, FA Ararat Jerevan, Ertisz Pavlodar FK, Kióto Szanga, Teda Beijing, stb.”. Összegezve tehát itt valójában az elnevezési szokásokról, technikailag viszont egy műhelytagok által összeállított félkész munkaanyag egyik pontjának módosításáról javasolt CFC szerkesztőtársunk szavazást. Egészen konkrétan erről a korábbi „műhelyszavazáson” feltett szövegről. A dolgot még átláthatatlanabbá tette, hogy a szavazás kiírásában végül már ez a fent idézett, konkrétan megfogalmazott, de nehezen értelmezhető kérdés sem szerepelt, csak egy link a szavazási javaslatra, -> amiben a kérdés szerepel valahol középtájt, -> amiben egy link szerepel egy korábbi belső szavazásra, -> amiből a javaslat tartalma kibogozható... Szóval abban valószínűleg minden szavazó egyetértett volna, hogy az irányelvről szóló szavazás (a szavazási javaslat során részletesen felvezetett kifejtett, megvitatott) elevezési szokásokat érintő javaslatról folyt és ő amellett (vagy az ellen) voksolt, de ember legyen a talpán, aki meg tudta volna mondani, hogy milyen irányelvszöveg is lép életbe a szavazás végén! A szavazás mindenesetre nem a fociműhely oldalán lévő „irányelv”-tervezet életbe léptetéséről szólt.
 4. A szavazás után is történt egy hiba: sehol nem került rögzítésre, hogy ezen a szavazáson a közösség elfogadott egy irányelvet. Az irányelv szövege nem került ki egy külön lapra, ahogy kellett volna, így aztán az Wikipédia:Irányelvek és útmutatók lapon sem került rögzítésre ez az új irányelv. Így aztán az sem bukott ki, hogy kicsit zavaros, hogy miről is ment a szavazás. Ezzel pedig sok évre megágyaztunk egy csomó félreértésnek és vitának.

Szerintem ez okozza most a zavart, a legegyszerűbb megoldás pedig az lenne, ha a labdarúgás műhely a rendelkezésre álló szövegekből kivágná azokat a részeket amik a CFC által javasolt elnevezési szokásokat tartalmazzák, és azt – egy irányelvtől elvárható formába rendezve – szépen megszavaznánk, aztán beillesztenénk a többi irányelv és útmutató közé. Egészen pontosan nem önálló szövegként, hanem az Elnevezésekről szóló irányelvben lenne a helye. Erről a kérdésről láthatóan akkor egyetértés volt kevés ellenvéleménnyel, így valószínűleg most is sima ügy, formalitás lenne.

Én azért gondolom, hogy megéri így visszanézni az eseményeket és utána lefuttatni ezt a szavazást (még ha formálisnak tűnik is), mert ha ez megtörtént volna nyolc éve is, akkor az elmúlt években ebben a témában semmi vita nem lett volna köztünk, nem lenne most sem, és ezzel a jövőben is elejét vennénk ezeknek a felesleges vitáknak. Remélem nem érzitek ezt felesleges jogászkodásnak. (Remélem Csurla, te sem!) Most egy csapásra helyre tudjuk tolni a dolgot és többé ebből nem lesz konfliktus. Tegyük meg! Piraeus vita 2017. február 25., 23:02 (CET)

Nekem Carlos71 hozzászólása volt fontos, mert ő részt vett a kidolgozásban és ezért autentikus. Nekem továbbra is az a furcsa és ijesztő, hogy hányan nem vettek észre hibákat. Nem a személy a fontos, hanem a rendszer, ami nem szűri ki megfelelően az ilyen problémákat. Ha lesz szavazás azon majd részt veszek! - Csurla vita 2017. február 26., 10:59 (CET)

Csak szavazol? Akkor nem tudom lesz-e akit érdekel annyira a dolog, hogy kimásolja azokat a szövegrészeket.
(A rendszer jó, de csak annyit ér, amennyire mi működtetjük. Magától sosem szűr ki semmit.) Piraeus vita 2017. február 26., 23:33 (CET)

Európai országok alapvető szócikkei[szerkesztés]

Elkészült az Európa országainak alapvető cikkeit (pl.: Észtország éghajlata, Bosznia-Hercegovina történelme, Görögország gazdasága stb.) felsoroló cikk-lista és egy összesítő táblázat, itt van: Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei. Hogy valóban alapvetőek-e ezek a cikkek, illetve, hogy vannak-e még alapvetések, arról is lehet beszélgetni, én általában a meglévő sablonokból és az országonként azonos vagy nagyon hasonló című cikkekből indultam ki. A jegyzék bővíthető, bár nyilván nem ez a fő feladat, hanem a piros linkek kékítése.

Leginkább a táblázat érzékelteti a hiányosságokat és problémákat. A sok piros link mutatja, hogy mely országok és témakörök kidolgozatlanok. Általában a művészeti tematika elhanyagolt, a történelem szinte hiánytalan, a földrajz amolyan közepesen kidolgozott. A zöld linkek az elnevezési problémákra, ellentmondásokra mutatnak rá, vagyis arra, amikor a cikkeket hol így, hol úgy nevezzük el (dolgozzuk ki), aztán átirányítgatunk egy hasonló, de nem azonos tematikai lefedettségű cikkre.

Mivel a logikusan kialakított, egységes elnevezés többet segít, mint amennyire gúzsba köt, érdemes elgondolkodni ezen. Az egyes tematikák országnévhez vannak párosítva, de vannak olyan - elsősorban művészeti - témák, amelyek értelmezhetetlenek országnévvel, mivel a néphez kapcsolva alkotnak értelmes témamegjelölést. Ilyen például az x népművészet (Magyarország népművészete nem értelmezhető, csak a magyar népművészet), de mondhatnám a belga néprajzot is (flamand néprajz és vallon néprajz az értelmesebb). Egyébként a néprajz, népművészet az, a két témakör, ami a legkidolgozatlanabb, ezért nem is szerepelnek a listában. De pl. valamiért a filmművészetet is néphez köti a legtöbb szócikk: pl. Dán filmművészet, Albán filmművészet, de van Brit filmművészet is.

Nálunk X közigazgatása a leggyakrabban használt cikkcím, ilyen az angolban nincs, ott az adott ország közigazgatási egységeinek nevét írják a címben is (X régiói, Y államai, Z megyéi stb.). Nálunk volt egy vita, ahol ugyan minősíthetetlen stílusban és a konkrét választ megkerülve, de egy szerkesztő rámutatott egy ellentmondásra: a cikkeink zöme nem az adott ország közigazgatásáról szól, hanem a közigazgatási beosztásáról. Itt lehetne gondolkodni valamilyen elnevezési változáson.

Egyébként nem biztos, hogy forszírozni kell az egységes elnevezési és cikk kidolgozási iránymutatásokat, lehet, hogy csak én látom úgy, hogy érdemes. De beszélgetni lehetne róla.

És még egy apróság: a Wikimédia Magyarország Egyesület időről időre szervez tematikus szócikkíró versenyeket, van is egy aloldaluk arról, hogy kell az ilyet elindítani: Wikipédia:Versenyszervezés a Wikipédián. Esetleg az európai országok témaköreinek kidolgozására is lehetne egy tematikus versenyt szervezni, de ez nyilván nem egyszemélyes projekt. Palotabarát vita 2018. augusztus 2., 13:48 (CEST)

Szerintem ez tök jó, néhány megjegyzés: Nem vagyok benne biztos, hogy a földrajzi témák mellett bármelyik résztémát ki kell emelni első körben, vagy ha igen, hát mindet. Arra gondolok, hogy az "X éghajlata" megjelenik, de nincs "X domborzata", "X vízrajza", "X növény- és állatvilága". Kivenném az éghaljlatot. Más: a társadalomtudomány témakörében azért volnának olyan fő témák, amelyeket viszont beleemelnék ebbe a listába, például "X vallási élete" feltétlenül, talán "X közművelődése", "X oktatása". Pasztilla 2018. augusztus 2., 14:39 (CEST)

@Palotabarát: Benne van Anglia és Skócia, de nincs benne Wales és Észak-Írország. A táblázatban pedig nincs benne sem az Egyesült Királyság, sem a tagországai. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. augusztus 2., 15:12 (CEST)

Szerintem is jó, hogy ezt így összeszedve látjuk. Kérdés: Az ilyen összefoglaló cikkeket sokkal nehezebb megírni, mint emondjuk egy életrajzi cikket, vagy egy adott épületről, folyóról stb. szóló cikket. Verseny helyett (ami leginkább a meglevő szerkesztőket szokta vonzani) nem lenne alkalmasabb a célra egy szerkesztőmaraton megadott "célcsoporttal" pl. X szakos egyetemi hallgatók? Más: Lent a táblázatban van festészet, de nincs mindegyik országnál, mintha csak az ábécé elején és végén lenne. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 2., 16:13 (CEST)


 • Pasztilla, hm, igen, igazad van. Elsősorban a különböző sablonokban lévő szövegekből indultam ki, de tény, sok minden hiányzik. Majd még nézelődöm, mit milyen szöveggel hivatkoznak, később bővítem majd. Kösz a vallási élet beírást!
 • EniPort kösz, Wales tényleg kimaradt, most gyorsan beírtam. Rájöttem ennek kapcsán, hogy Katalónia is hiányzik, de nem biztos, hogy végig kell írni mindent, aminek ilyen-olyan autonómiája van, biztos kimaradna valami (pl. Németország tartományai, egyes országok tengerentúli területei stb). Egyelőre ezekkel nem bővítem tovább. A táblázatból viszont tudatosan maradtak ki az autonóm területek, mert így is szétnyomja az oldalt - bár ez csak esztétikai kérdés, ha van rá igény, bele lehet írni.
 • Hkoala: ez jó ötlet, csak a témák miatt olyan szerteágazó a célcsoport, hogy nem tudom, egy svunggal meg lehet-e csinálni... De lehet több etapban, vagy több egyetem bevonásával, kérdés, hogy itt kinek vannak ilyen szintű felsőoktatási kapcsolatai? (Amúgy igen, menet közben itt-ott bővült a témák száma, és elképzelhető, hogy ez-az lemaradt, majd pótolgatom, kösz). Palotabarát vita 2018. augusztus 2., 16:40 (CEST)
Persze, nem is egy menetre gondoltam, pl. művészettörténet külön, földrajz külön stb. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 2., 17:13 (CEST)
@Hkoala, Palotabarát: Az egyetemisták mozgósításának módján rég óta gondolkodom én is (részben van egy csomó gyógyszerészet-történettel kapcsolatos megírandó szócikk, részben foglalkoztat a kérdés, hogy miként tudnánk új, lehetőleg valamilyen szakismerettel rendelkező szerkesztőket bevonzani); két éve el is jutottam oda, hogy a PTE orvosi kara nyitottnak mutatkozott volna egy együttműködésre, de aztán helyretettek itt, hogy a WP:NEM irányelv konkrétan tiltja, hogy az egyetemek a magyar Wikipédiát az oktatás részeként használják, hallgatóikkal itt irassanak bármit.
(Azóta rájöttem, hogy itt mindenki össze-vissza beleirkál az irányelvekbe, ilyen korlátozás sincs az angolban, nyilván lehetne ezen változtatni, de már beleuntam a helyi harcokba. Amúgy meg teljesen jól meg lehetne oldani akár építés alatt sablonnal, akár a cikkjelöltekkel, akár egy külön ilyen célra kitalált rendszerrel, csak egy kis jóindulat kéne hozzá az állandó önkorlátozások helyett.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. augusztus 2., 16:56 (CEST)

@EniPort: A WP:NEM csak azt tiltja, hogy házi feladatokat írassanak a hallgatókkal ("Nagy örömmel látunk tanárokat, akik értik a Wikipédiát és segítik tanítványaikat a jó cikkek írásában, de nagyon kérjük, ne kényszeríts cikkírásra motiválatlan és fel nem készült diákokat, és ne hozd őket kellemetlen helyzetbe ezzel. Hallgatóként mindenkit boldoggá tehetsz jó cikkek írásával, de ne kérd, hogy csak a jövő keddig hagyjunk érintetlenül egy sikerületlen darabot, mert akkor kapsz rá osztályzatot, és azontúl nem is érdekel, mi lesz vele."), azt nem, hogy hallgatók célzott bevonásával rendezzünk szerkesztőmaratont. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. augusztus 2., 17:11 (CEST)

Az én tapasztalatom az volt, hogy egy elismert professzor hatni tudott a kar vezetésére, akik meglátták a lehetőséget a dologban, hogy a kar hírnevének javára tudják fordítani, ha úttörő szerepet vállalnak egy új oktatási módszer alkalmazásában.
Ha ez nem intézményesen megy, akkor a diákok általában nem szívesen ugranak pluszban kettőt ha nem muszáj, az oktatók alapból leterheltek, szóval egyenként nem könnyű a haladás. Vannak persze szakkollégiumok, akiket esetleg meg lehet keresni, de kívülről az is egy kutatómunka, és ők is nehezen aktivizálhatók a vezetők "bíztatása" nélkül.
(Amúgy a KRE japán szakos hallgatói minden májusban megjelennek, és egyetemi erőszak ide vagy oda, de többnyire egész jó minőségű szócikkek tömegét fordítják magyarra, pl.: Vabi-szabi (érdemes megnézni a laptörténelmet, alig lett javítva utána).) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. augusztus 2., 17:49 (CEST)

Apróbb módosítások, újdonságok, érdekességek

 • Lett egy normálisabb, az országneveket felsoroló tartalomjegyzék felül, ha rákattintasz az ország nevére, odaugrik (ha valamelyiket el nem írtam). Egyúttal kérlek segítsetek eltüntetni a dobozba zárt tartalomjegyzéket, mert a NOTOC-ra a füle botját sem mozdítja Ez utóbbi megoldódott.
 • A kisebb országokat, autonóm és vitatott területeket egy kisebb táblázat tartalmazza legalul, itt: Wikipédia:Európa_országainak_alapvető_cikkei#Táblázat_miniállamoknak_és_autonóm_területeknek. (Észre lehet venni, hogy Feröer milyen szépen kidolgozott). Ezek a kisebb országok a "nagy felsorolásban" - egyelőre - nem szerepelnek.
 • Volt egy kezdeményezés, hogy szerkesztők fogadjanak örökbe országokat: Wikipédia:Fogadj_örökbe_egy_országot!. Lehet, hogy csinálok majd egy sablont és végigírom az európai országokat örökbefogadók vitalapját - mármint azokét, akik még nem jutottak el ide véleményezni.
 • Tegnap fedeztem fel Hujber Tünde vitalapján egy tök hasonló, bár csak földrajzi tematikára korlátozódó, de világméretű listát itt: Szerkesztő:Hujber Tünde/Földrajz. Érdekes!
 • Pasztilla kísérletképpen átalakította az Albánia-listát egy táblázattá. Mi a véleményetek? (katt ide)
@Palotabarát: Első gondolatom, hogy az "apróbb-cseprőbb" (le)minősítést sürgősen szedd ki. Anélkül is értelmes a szakaszcím. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. augusztus 4., 11:12 (CEST)

Városok és közigazgatás[szerkesztés]

 • @Palotabarát: Az X. ország közigazgatása, illetve X. ország közigazgatási beosztása összekeverésének – nálunk most már megoldhatatlan – kérdését nem szeretném itt felvetni. De mivel az Oroszország közigazgatási beosztása című cikk ugyanarról szól és nagyjából ugyanúgy ki van dolgozva (vagy még részletesebb), mint az Olaszország közigazgatása című, ezért a listádban ezt is "kékíteni" lehetne, mint amazt. – Vadaro vita 2018. augusztus 5., 18:45 (CEST)

Vadaro jó, hogy szóbahoztad, így tudok csinálni neki egy külön szakaszt. Nézzük akkor az X közigazgatása című szócikkeket. Szerintem nagyjából mindegyiket át kellene nevezni X közigazgatási beosztása címre, mert a zömük erről szól. De nem is biztos, hogy egy-egy ország közigazgatásának egésze - különösen az alsó szintű igazgatási szervek - részletekben menően érdekesek lehetnek, meg aztán a közigazgatási szervek mindenütt elég képlékenyek, hogy hol, milyen hivatal alakul, vagy szűnik meg azt nem is tudnánk lekövetni. Ezeknél a cikkeknél vélelmezem, hogy kezdetben a közigazgatás kifejezés a hétköznapi értelmezés szerint kerültek a címbe, nem is volt szándéka senkinek például a helyi építésügy vagy a társadalombiztosítás tárgyalása. Sőt, azt feltételezem, hogy nem is minden ország valamennyi közigazgatási szerve nevezetes a magyar Wikipédia számára, amelyik mégis, arról majd születik egyszer önálló szócikk. Tehát az én javaslatom, hogy valamennyi olyan cikk, ami egy-egy ország területi alapú közigazgatásáról szól, kapjon X közigazgatási beosztása címet.

A másik változó című szócikk-típus az X városai. Jelenleg az alábbi típusokat találtam (Európa vonatkozásában).

 1. Tartalmazza (vagy vélhetően tartalmazza) az adott ország összes városát (pl.: Németország városai, Svédország városai)
 2. Át van irányítva egy másik közigazgatási egység szócikkére (pl.: Dánia városai, Izland városai), vagy az ország közigazgatása szócikkre (pl.: San Marino városai, Liechtenstein városai)
 3. Nincs felsorolva az összes város, és átirányítódik a legnépesebb városai (legnagyobb települései lakónépesség szerint) cikkre (pl.: Franciaország városai, Horvátország városai stb.)
 4. Egyszerűen lista címet vesz fel a cikk: Hollandia városai.

Ennek a megoldásra részben már tartalmi kérdés, mert a címek valójában pontosak, vagy annak tűnnek (magyarázhatók). Kérdés, hogy szükség van-e az olyan mega-cikkekre, mint pl. a Németország városai, ahol 2078 város szerepel? Az ilyen lista-típusú szócikkeknél a gyakorlat alapján természetes, hogy nem teljesek, hiszen a cikkek alanyai állandóan változnak. Pl. a Francia zeneszerzők listája sosem lesz teljes, de a Magyarország városai - ami e pillanatban egy 2013-as állapotot rögzít - is időről időre korrekcióra szorul(na). Én nem vagyok híve annak, hogy lehetetlen feladatok vállaljunk fel, úgyis tudjuk, hogy nem vagyunk képesek lekövetni a változásokat, ezt védjük ki azzal, hogy rögzítjük a bevezetőben azokat a kereteket, amik meghatározzák a szócikk tartalmát. Ha elfogadnánk azt, hogy a városokat soroló cikkek nem feltétlenül teljesek, és ezt nem akarjuk a címben is közzétenni, akkor megállapodhatnánk abban, hogy az adott ország nagyságrendileg legfeljebb száz legnagyobb városát szerepeltetjük a listában oly módon, hogy meghatározunk egy lélekszám határt (pl. százezres, vagy kisebb országok esetén 50 ezres stb.), és ezt jelöljük a bevezetőben, de a szócikkek címe egységesen X városai maradna. Ugyanakkor vállaljuk, hogy ezek a szócikkek nem szorítkoznak a városnevek felsorolására, hanem kiegészítő adatként mindig szerepelne bennük, hogy melyik nagyobb közigazgatási egységben találhatók, és a terület/lélekszám adatok vagy/és az alapítás, várossá válás dátuma is szerepeljen benne.

A fentiek alapján pl.:

stb. Mi a véleményetek? Palotabarát vita 2018. augusztus 6., 10:15 (CEST)

A fenti bekezdésekbe túl sok megoldatatlan kérdést zsúfoltál, én nem is tudok mindre reagálni.

Az "X. közigazgatása"-féle kategóriák egy részében csakis közig. egységek cikkei, ill. alkategóriái vannak, tehát ezeket a kategóriákat is át kéne nevezni; (pl. Kategória:Bulgária közigazgatása, Kategória:Omán közigazgatása); továbbá az interwiki-kapcsolatokat is javítani kéne.
 • A városokról írod: "…a címek valójában pontosak, vagy annak tűnnek…" – szerintem nem. A fenti "X. városai" cikkek mindegyike becsapós, hiszen mindegyik (szinte kizárólag) listákat tartalmaz, gyakran táblázatos formában. Tehát – veled ellentétben – szvsz a Hollandia városainak listája az egyedül helyes cikkcím (ez egyébként a cikkek en, de, fr interwikijéből is látható).

– Vadaro vita 2018. augusztus 6., 13:20 (CEST)

Nép vs nemzet[szerkesztés]

Nem csak az irodalom, de a művészeti és társadalmi témák kapcsán is nagy dilemma, hogy albán építészet vagy Albánia építészete. Utóbbival az a baj, hogy szükségtelenül a jelen politikai határaira szűkít, ugyanakkor magában foglalja a határokon belüli nem albán építészetet is. Az albán építészet nyilván nem a határokra koncentrál, de kimaradhatnak a mai Albániához kötődő olyan fontos témák, mint a shishtaveci goránok hagyományos építészete. Az elnevezés, a címszó majdnem mindegy, de a szócikk szerintem akkor jó, ha kielégít minden megközelítést, és szó van benne az Albánia területéhez kötődő ókori görög és római építészeti emlékekről, a shishtaveci goránokról és a határokon túlnyúló albán építészeti hagyományokról egyaránt. Legalábbis számomra ez sokkal ésszerűbb, mint egy egymással 80%-ban megegyező tartalmú két szócikk, az albán építészet és Albánia építészete létrehozása. Pasztilla 2018. augusztus 2., 19:54 (CEST)

Az építészet elég jó példa... Jelenleg csak az alábbi cikkek vannak a témában: Finnország építészete, Lengyelország építészete, Magyarország építészete és a Törökország építészete. Ez utóbbi egyébként idén júliusig Török építészet címen futott, akkor nevezték át tartalmi változtatás nélkül, de így is megállja a helyét, főleg, hogy a modern építészet rész hiányzik belőle (nem fikázni akarom, a többi, ami az Oszmán Birodalom idejére vonatkozik, klasszul meg van írva). A Lengyelország építészete egy csonk-féle volt, én "javítottam fel" a modern építészettel, de - bár az időrendiséget tekintve teljes -, a témákat illetően elég felületes (az én "javításom" is). A finn és a magyar jónak mondható. Összességében szerintem ez a négy meglévő cikk ugyanazt támasztja alá, amit részben Te is írtál, hogy meg lehet írni a szócikket az országnévhez kötődően úgy, hogy említést kapnak a mai határon átnyúló építészeti kvalitások és hatások is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a négy meglévő cikkből három (finn, lengyel, magyar) nem építészeti nagyhatalomról szól, tehát kevés hatással voltak a környező országok architektúrájára, mindegyikük inkább befogadó jellegű volt. Én maradnék a beváltnak tekinthető földrajzi határokhoz igazított építészeti cikkcímeknél és -témáknál, tehát legyen Albánia építészete és ne Albán építészet (jelenleg mindkettőre mutat link), vagy éppen Dánia építészete és ne Dán építészet, Spanyolország építészete és ne Spanyol építészet (ami szerintem magába foglalná a közép- és dél-amerikai építészetet is, ami már elég nagy falatnak tűnik). Palotabarát vita 2018. augusztus 3., 11:17 (CEST)
Lengyelország-ot áttettem a Kategória:Építészet országok szerint kategóriába. Abban látható, hogy van Japán építészete cikk is (csak fordítva kategorizálták). – Vadaro vita 2018. augusztus 3., 12:17 (CEST)

Újabb Csillagok háborúja bolygók törlése[szerkesztés]

Jelenleg Szerkesztővita:Gergelytigris hoz létre rengeteg SW bolygóról szócikket. Ez önmagában még nem lenne baj, de a lapjai igénytelenek, tele vannak helyesírási hibával, továbbá nem egyet (feltehetően) gépi fordítással készített (pl.). Azoknak a bolygóknak a nagy része, amikről ír, pedig egyik filmben sem jelenik meg. Azért nem vele beszélem ezt meg, mert nem lehet kommunikálni vele, legalábbis eddig senki üzenetére nem reagált. Kezdeményezni szeretném az általa készített SW cikkek törlését, vagy cikkjelöltté változtatását. Megoldás lehet még a szócikkek javítása, vagy a felhasználó blokkolása/kitiltása is. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 5., 15:50 (CEST)

A megadott minta ránézésre nem gépi fordítás, hanem egy kisgyerek munkája. Forrásai azonosíthatatlanok, helyesírása rossz, fogalmazása helyenként érthetetlen. Simán cikkjelöltté minősítheted. Piraeus vita 2018. augusztus 5., 16:03 (CEST)

@Piraeus:Oké. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 5., 16:08 (CEST)

Egyetértek a visszaminősítésekkel (bár nem tudom ki fog ezekhez forrást keresni és átfogalmazni a cikkeket). A Laptörténetből látszik, hogy mely szócikkekről van szó. Nekem külön fájó ezeket az igénytelen cikkeket látni, mivel korábban jó pár SW-bolygó szócikket én alkottam meg (remélem azokat nem lehet ezekkel összetéveszteni). Vigyor misibacsi*üzenet 2018. augusztus 5., 17:09 (CEST)

Eddig írt 126 szócikket. 334 nap alatt még egyszer sem kommunikált, és egyszerűen nem hajlandó megérteni a vitalapjára írottakat. Ráadásul szócikkei még a nevezetességi követelményeket sem igazán ütik meg. Kb. az összes szócikke mehet a cikkjelöltek közé. Amúgy én egyelőre nem javaslom a blokkolást (legrosszabb esetben a write-only blokkot, de azt se nagyon), főleg a kitiltást, arról majd egy wikitanácsi határozat döntsön. – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. augusztus 5., 17:22 (CEST)

@WikimakerXD: Vélemênyem szerint mehetnek a feljavítandóak közé és tmb-re, ami nem nevezetes. Javaslom fordulj a WT-hez vagy kérj véleményt Gergelytigrisről a megfelelő fórumon. Gerry89 vita 2018. augusztus 7., 09:38 (CEST)

@Piraeus, Kobeat, Misibacsi, Gerry89: Cikkjelöltté nem tudom minősíteni, mert ahhoz át kell nevezni, és azt a böngészőm nem támogatja. WikimakerXDColor-chars-logo.pngvita 2018. augusztus 7., 11:35 (CEST)

@WikimakerXD: ezt most nem értem. Cikkjelöltté bárki át tud nevezni lapot. Hogyhogy nem támogatja a böngésződ? – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. augusztus 7., 11:37 (CEST)

@WikimakerXD: Bocs a lassú válaszért. Ezt én sem értem. Nem böngészőfüggő a dolog, szerintem valamit nem jól csinálsz. Milyen böngészőt használsz? Piraeus vita 2018. augusztus 7., 16:40 (CEST)

@WikimakerXD: Cikkjelöltté minősítettem a szöveget. Piraeus vita 2018. augusztus 9., 16:30 (CEST)

Köszönjük. misibacsi*üzenet 2018. augusztus 9., 20:11 (CEST)

Nekem lenne egy kiegészítő javaslatom: nem tudom, észrevettétek-e, de néhány óránként keletkezik a Wikipédián egy Csillagok háborúja bolygó-szócikk (ez nem túlzás, augusztus 11-én 13:22, 13:35, 13:50, 15:39 időpontokban jött egy bolygó, és ragadt benn a Wikipédia a fő névterének univerzumában). Szóval a javaslat az, hogy amelyik szócikket töröljük, az kapjon örökvédelmet is egyben, hogy soha többet ne lehessen létrehozni. Nem tudom hány bolygó van a Csillagok háborújában, de mivel a világegyetem végtelen, van egy rossz előérzetem... Csinálhatnánk egy áttekintő lapot a Wikipédia névtérben, hogy mely bolygó-szócikkeket töröltük, és nem kérjük az újbóli létrehozatalát. Értelemszerűen amiket nem törlünk, mert valóban nevezetesek, mint pl. a Tatuin, azt nem bántjuk. Palotabarát vita 2018. augusztus 13., 01:08 (CEST)

Orom[szerkesztés]

Orom nem Észak-bánsági, hanem ÉSZAK-BÁCSKAI település. Semmi köze nincs Nagykikindához vagy Nagybecskerekhez. MAGYARKANIZSA községhez tartozik, ami ugyancsak Észak-bácskai helység. 185.50.185.81 üzenőlapja  2018. augusztus 9., 13:20 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

@185.50.185.81: Ha figyelmesebben olvasol, azt látod, hogy a szócikk szerint Orom földrajzilag Bácska északkeleti részén fekszik, de közigazgatási szempontból az Észak-bánsági körzethez tartozik. Ez utóbbin sokat nem lehet vitatkozni, mert tényleg oda tartozik: „Ором је насеље у Србији у општини Кањижа у Севернобанатском округу.” Pasztilla 2018. augusztus 9., 15:45 (CEST)

Szavazás az oversight jogosultsággal rendelkező tisztségviselő magyar elnevezéséről[szerkesztés]

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Az eredmény: 18 szerkesztő szavazata alapján az A) adatvédelmi biztos elnevezés maradt a tisztség magyar elnevezése. A 2. legtöbb szavazatot a D) elrejtő kapta, a 3. a C) felügyelő, a 4. az E) oversight, az 5. a B) jogvédő lett.

Az eredmény a Condorcet-módszer szerint részletesen:

 • A:B=13:1, A:C=11:2, A:D=13:5, A:E=13:1
 • B:C=1:5, B:D=4:6, B:E=3:4
 • C:D=4:7, C:E=4:4
 • D:E=9:3

A szavazás eredménye alapján az adatvédelmi biztosra történő jelenlegi hivatkozásokat nem kell módosítani.

A szavatásra feltett változatok[szerkesztés]

Az oversight jogosultsággal rendelkező tisztségviselő magyar elnevezésére az erről szóló vitában több javaslat érkezett. Ezeket szavazásra teszem fel. Az eredmény a Condorcet-módszer alapján kerül meghatározásra, ezért azt kérem, hogy a nektek tetsző sorrendben adjátok meg az egyes javaslatok betűjelét (például ACDBE). A Szavazás szakaszba lehetőleg csak a szavazatot írjátok (természetesen aláírással), az esetleges megjegyzéseknek a Megjegyzés szakasz áll rendelkezésre.

A szavazás legalább 10 érvényes szavazat esetén eredményes. Eredménytelen szavazás esetén az eredeti elnevezés (adatvédelmi biztos) marad. Akármi is lesz a szavazás eredménye, hangsúlyozottan nem maga az elnevezés, hanem az elnevezés mögötti funkció a lényeg.

A) Adatvédelmi biztos: Az elnevezés több, mint 10 évvel ezelőtt lett bevezetve a wikipédián. Akkor még létezett a közéletben is az adatvédelmi biztos intézménye, ennek ellenére senki nem emelt kifogást a wikipédián ez ellen az elnevezés ellen.

Mellette: mivel a funkció nagyrészt személyes adatok védelmével függ össze, ezért az adatvédelem szó használata indokolt.
Ellene: Mivel nem kizárólag a személyes adatok védelmével, hanem a szerzői jogsértésekkel, és a jogsértő vagy személyt sértő azonosító nevekkel kapcsolatos tevékenységek is a feladatkörébe tartoznak, ezért az elnevezés nem fedi le teljes körűen a funkció feladatait.

B) Jogvédő: Az előző pontban leírt ellenérvek kiküszöbölésére.

Mellette szól, hogy mögé érthető mind a személyiségi, mind a szerzői jogok védelme, és a jogsértő, vagy személyt sértő azonosító nevekkel összefüggő tevékenység is.
Ellene: Az elnevezés túl kiterjesztő, és mögé érthető lehet másféle jogok védelme is, holott az nem feladata, és lehetősége sincs rá. Ráadásul valójában nem véd jogot, csak megszüntet bizonyos jogsértéseket.

C) Felügyelő: Az oversight szótári jelentése (felügyelet, felülvizsgálat) alapján javasolt elnevezés.

Mellette: fordítási szempontból a legteljesebben fedi le az angol szót.
Ellene: a szó nem eléggé informatív, az ellátandó tevékenységről nem sokat árul el. Még a jogvédő elnevezésnél is kiterjesztőbb a mögötte érthető tartalom. Félrevezető is lehet, mert egyesek úgy értelmezhetnék, hogy mindenféle felügyelet ellátására jogosult, miközben csak szigorúan behatárolt keretek között látja el feladatát.

D) Elrejtő: A feladat tartalmát, azaz, hogy bizonyos szerkesztések elrejtését kell elvégezni, jól leírja.

Mellette szól, hogy ez fejezi ki legpontosabban az oversighter tevékenységét.
Ellene szól azonban, hogy a szó kapcsán nem főnévre, azaz nem egy adott személyre, hanem melléknévre asszociál az ember. Emellett még ez sem fejezi ki a feladatok lényegét, azaz hogy milyen tartalmak stb. elrejtése az ezen tisztséget viselő feladata.

E) Oversight: Maradjon az eredeti angol elnevezés, mert nincs rá jó magyar kifejezés.

Mellette: ez egyértelmű, ezen nem lehet vitatkozni, mert ez az eredeti elnevezés.
Ellene: Az összes többi wikipédia funkciónak van magyar megfelelője. A magyar wikipédisták számára nem sokat jelentene ez az elnevezés, illetve nehézségeket okozna a rájuk való hivatkozás, valamint a velük összefüggésbe hozható oldalak, feladatok (például Kocsmafal (oversightok/oversighterek üzenőfala? vagy "a problémával keress meg egy oversightot/oversightert), elég furán hangzik magyarul. A köznyelvben még a szakmában sincs használatban ilyen elnevezés.

– Dodi123 vita 2018. július 26., 23:08 (CEST)

Szavazás[szerkesztés]

 1. ACBDE – Dodi123 vita 2018. július 26., 23:08 (CEST)
 2. ADECB – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. július 26., 23:25 (CEST)
 3. AE – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 26., 23:38 (CEST)
 4. CBADE – balint36 🚌 buszmegálló 2018. július 27., 00:05 (CEST)
 5. A - Palotabarát vita 2018. július 27., 00:15 (CEST)
 6. ABDCE – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. július 27., 00:21 (CEST)
 7. D - misibacsi*üzenet 2018. július 27., 05:59 (CEST)
 8. A – Jávori István Itt a vita 2018. július 27., 08:21 (CEST)
 9. D – Zerind üzenőlap 2018. július 27., 08:31 (CEST)
 10. A - Oppashi Sam-Taeguk.svg Mesélj csak 2018. július 27., 08:39 (CEST)
 11. D – Burumbátor Súgd ide! 2018. július 27., 08:47 (CEST)
 12. DA – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2018. július 27., 09:18 (CEST)
 13. A  … szalax üzenő 2018. július 27., 09:41 (CEST)
 14. AE Gerry89 vita 2018. július 27., 10:04 (CEST)
 15. D –  Wikizoli vita 2018. július 27., 11:56 (CEST)
 16. CA - Slemi vita 2018. július 27., 19:21 (CEST)
 17. A Alensha 2018. július 28., 01:46 (CEST)
 18. EACBD. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 28., 20:33 (CEST)

Megjegyzések[szerkesztés]

Akik nem vettek részt a vitában, azok számára a vita rövid összefoglalója. – Dodi123 vita 2018. július 26., 23:35 (CEST)

Ki mondta, hogy az „elrejtő” szó hallatán nem egy személy jut az ember eszébe? Nekem rögtön az. Bár lehet, hogy csak azért, mert a geocaching világában mozgok már több mint 10 éve, és ott egyértelmű, hogy kit jelent a „rejtő”, „elrejtő” :) Zerind üzenőlap 2018. július 27., 08:33 (CEST)

Annak idején, amikor userekből szerkesztők lettek, azt is nehezen fogadta be a fülünk. – Burumbátor Súgd ide! 2018. július 27., 08:47 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem Tiltakozom a szavazás ilyen módon történő lefolytatása ellen. Ennek alátámasztására több okot kívánok felsorolni:

A szavazásról szóló irányelv pontosan leírja a szavazás menetét. Idézem ennek egyik lényeges mozzanatát: Mielőtt új szavazást írsz ki, hozz létre egy bejegyzést a Wikipédia:Szavazás/Javaslatok lapon, ahol előre megfogalmazod a szavazás szövegét. Hagyj időt más szerkesztőknek, hogy azt kommentálják. Mivel ez nem történt meg, a fenti szavazáskezdemény nem felel meg sem az irányelv betűjének, sem a szellemének.
A szavazás helye nem a Javaslatok kocsmafal, hanem az irányelv értelmében a Wikipédia:Szavazás/Javaslatok/Akármi oldal.
A jelenlegi szavazáskezdemény a gombhoz a kabátot tipikus esete. Nem a nevet kell előbb eldönteni, hanem, hogy van-e ilyen funkcióra szükség, támogatja-e azt a közösség. Mivel ez irányelvet érint, ehhez 2/3-os támogatás szükséges. A névről csak azután érdemes megbeszélést folytatni. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. július 27., 11:06 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Csigabi: A hozzászólásodhoz kapcsolódóan néhány tény, amit nem vettél figyelembe:
a) Ez a szavazás nem érint irányelvet, mert az irányelv már létezik globális irányelv formájában. Annak tartalma nem változik meg.
b) Arról, hogy van-e ilyen funkcióra szükség, ezt megelőzően már folyt vita, tehát a névről szóló megbeszélés a te véleményed szerint is időszerű.
c) A kiírás szövegén már nincs mit megvitatni, mert a megvitatás a javaslatok kocsmafalon megtörtént. A korábbi vitában öt elnevezési javaslat érkezett, az egyik éppen tőled. Ezek az elnevezések képezik a szavazásra feltett kérdés tartalmát. A vitában lehetőség nyílt ezek kommentálására, illetve új elnevezési javaslatok megtételére.
d) Egy szavazás nem feltétlenül folyik a Wikipédia:Szavazás lapon. Több kivétel is akad: kiemelések, jó szócikk eljárások, év szócikke verseny stb.
e) Ez nem olyan "szavazás", amely bárkit bármire kötelez, vagy valamilyen többletterhet ró bárkire. Ez egy véleménykérés egy megnevezésről amelynek önmagában nincs jelentősége. Jelentősége annak van, amit tartalmában rejt. Ez viszont maga a globális irányelv, aminek mindegy mi a címe, az nem befolyásolja a tartalmat, mert a tartalma a lényeg. – Dodi123 vita 2018. július 27., 13:22 (CEST)
(a) Lehet, hogy nem pont ugyanarról beszélünk, vagy ugyanazt értjük bizonyos szavak alatt. A fenti szavazáskezdemény látszólag nem érint irányelvet, de valójában mégis, mivel alapvetően nem mindegy, hogy az „adatvédelmi biztosok irányelvéről”, „az elrejtők irányelvéről”, stb beszélünk.
(b) Vita folyt, szavazás nem.
(c) Nekem még mindig nem tetszik maradéktalanul a szöveg.
(d) De igen. Ezért van irányelvünk a szavazásról, ami külön rendelkezik az általad kivételként emlegetett esetekről.
(e) Ha nem kötelez semmire, akkor miért szavazás, miért nem véleménykérés? A gond az, hogy ha egy ilyen szavazáskezdemény érvényesnek tekintése után következik a lényeges szavazás, akkor már kényszerpályán mozgunk. Nem mindegy, hogy adatvédelmi biztos, elrejtő stb. szükségességéről szavazunk később. V.ö.: gomb és kabát. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. július 27., 14:01 (CEST)
Lehet, hogy valóban nem ugyanarról beszélünk.
a) Ha az irányelv tartalma egyébként egy és ugyanaz a szöveg, akkor teljesen mindegy, hogy a címben kiknek az irányelvéről beszélünk, mert az irányelv azokra vonatkozik, akik a címben meg vannak jelölve. Nem az elnevezésük a lényeg, hanem a feladataik és a jogosultságaik.
b) 12 támogató szavazat érkezett 1 ellenszavazat ellenében.
d) A szavazási irányelv egyedül a törlési megbeszélést nevesíti, mint speciális esetet. A többi, általam felsorolt esetet nem, éppen azért, mert speciálisak, és értelmetlen lenne automatikusan és mechanikusan a szavazás általános irányelvében leírtak szerint a róluk szóló formális szavazás. Ahogyan erre a szavazásra is értelmetlen lenne a formális szabályok követése. A kiemelési, jó szócikk eljárások, törlési megbeszélések, év szócikke verseny során is lényegében véleménykérés történik, nem formális szavazás, azért speciálisak. Ahogy ez a szavazás is ilyen. – Dodi123 vita 2018. július 27., 14:27 (CEST)
Kiegészítés, hogy világos legyen: A b) ponthoz: Nem az irányelvről folyt a vita, hanem arról, hogy nálunk is be legyen-e vezetve ez a tisztség. Erre érkezett 12 támogató szavazat 1 ellenében. Ez a javaslatok kocsmafalon folytatott vita a szavazási irányelvnek megfelelő első lépés volt a formális szavazás kiírásához arról, hogy kik legyenek a tisztség betöltői. Erről majd lesz egy "rendes" szavazás, ha lesznek jelentkezők.
Az a) ponthoz: A címben szereplő fogalmat (a tisztség elnevezését) maga az irányelv a feladatokkal és jogosultságokkal definiálja. Ahogyan minden jogszabályban is külön definiálják, hogy az adott jogszabályban melyik fogalom alatt mit értenek. Itt is ugyanez történik, ezért teljesen mindegy, hogy mi az elnevezés. A magyar wikipédián belül a mostani szavazás szerinti fogalmat értjük majd az alatt, amit az angol szöveg oversighternek nevez. Ez csupán definíció kérdése.
A c) ponthoz: Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy neked még mindig nem tetszik maradéktalanul a szöveg. Lehetőséged volt, és van is rá, hogy konkrétan jelezd, hol van problémád a szöveggel, illetve arra is lehetőséged van, hogy a fordítás oldalán javítsd a neked nem tetsző részt vagy részeket. Ahogyan ezt korábban már megtetted. De ebben a kérdésben itt nem kívánok vitát nyitni, mert ez a szakasz nem a fordításról szól. Az ezzel kapcsolatos észrevételeidet már megtehetted volna a vitának abban a szakaszában, ahol erre külön felkértem a szerkesztőtársakat. Ettől függetlenül még mindig javíthatsz a fordításon, vagy tehetsz észrevételeket egy erről szóló új vitában, ha szükségét érzed. – Dodi123 vita 2018. július 27., 15:03 (CEST)

Mellékzönge, de ha az E futna be, akkor az oversight művelője (angol felfogásban a birtokosa) az az overseer, nem az oversighter. Sierrahun vita 2018. július 27., 15:41 (CEST)

Én ezt neked készséggel elhiszem, de az angol eredeti irányelv alkalmazza az oversighters alakot. Onnan vettem át. – Dodi123 vita 2018. július 27., 16:07 (CEST)
Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) A tisztség viselője az "oversight" eszközt használja, ezért nevezik az angol szóhasználatban "oversighter"-nek. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. július 27., 16:10 (CEST)

Ebben a szakaszban olyan tisztség elnevezéséről kiírt szavazásról van szó, amely tisztség a magyar Wikipédiában jelenleg nincsen, számos más nyelvű Wikipédiában és a Wikimédia Alapítványnál viszont már sok éve létezik.

A bevezető szerint "…az eredeti elnevezés (adatvédelmi biztos)". Az A) pont szerint: Adatvédelmi biztos. Az elnevezés több, mint 10 évvel ezelőtt lett bevezetve a wikipédián. Akkor még létezett a közéletben is az adatvédelmi biztos intézménye, ennek ellenére senki nem emelt kifogást a wikipédián ez ellen az elnevezés ellen. De nem írja, hogy melyik nyelvű Wikipédiában lett ez 10 éve bevezetve. Ez az "Adatvédelmi biztos" elnevezés csakis a magyar nyelvű Wikipédiában lehetséges, – itt viszont egyáltalán nem volt, most sincs bevezetve. (Ha be lenne vezetve, most nem kéne szavazást kiírni róla). Ezért aztán senki nem is emelhetett kifogást ellene.

Az E) pont szerinti opció – Oversight: Maradjon az eredeti angol elnevezés, mert nincs rá jó magyar kifejezés. Ha a szavazók végül ezt választják, akkor a magyar Wikipédiában ez nem marad, hanem ez lesz bevezetve. Én azonban úgy láttam, hogy a tisztség neve az angolban nem "oversight", hanem "oversighter" – (lásd fenn EniPort megjegyzését is). – Vadaro vita 2018. július 27., 18:36 (CEST)

@Vadaro: Dodi valahova belinkelte, de most hitelen én se találom, belinkelem ide: Munkatársak és Szerkesztők listája. Szóval van ilyen tisztség a magyar wikin, de tisztségviselője nincsen. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. július 27., 18:45 (CEST)
A Munkatársak lapra nem belinkelte, hanem kb. egy hónappal ezelőtt beleírta. És azóta "van". A másik listán nem tudtam megnézni, hogyan/mikor került oda. – Vadaro vita 2018. július 27., 19:13 (CEST)
@Vadaro: A Munkatársak lapon több mint 10 éve, 2007. szeptember 9-e óta bent van, nézd meg a laptörténetet. Egy hónapja csak a globális irányelv magyar fordításának linkje került be plusz sorként. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. július 27., 19:35 (CEST)
Valóban. Elnéztem és elnézést kérek érte! Akkor módosítom a megfogalmazásom (ahogy az valójában érthető volt): "...amely tisztség a magyar Wikipédia gyakorlatában jelenleg nincsen, számos más nyelvű Wikipédiában és a Wikimédia Alapítványnál viszont már sok éve létezik és működik." – Vadaro vita 2018. július 27., 19:58 (CEST)
@Vadaro: Bocsáss meg, de a megfogalmazásod további módosításra szorul: Ilyen tisztség van a magyar Wikipédia gyakorlatában is, csak eddig még nem töltötte be senki. Hogy ennek mi az oka, talán a legrégebbi tagok meg tudják mondani. Egyébként 2007 óta bármikor jelentkezett volna valaki erre a tisztségre, annak a megválasztásáról minden további nélkül szavazni lehetett volna. Ahogyan a többi létező tisztségre (adminisztrátor, IP-ellenőr, bürokrata stb.) jelentkezők esetében is történtek a szavazások. – Dodi123 vita 2018. július 27., 20:22 (CEST)
Elméleti vita elkerülésére, legyen úgy, ahogy írtad: nem töltötte be senki. – Vadaro vita 2018. július 27., 20:29 (CEST)

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!