Wikipédia:Kocsmafal (források)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – szócikkek megfelelő forrásolásával foglalkozó szekció

Itt tehetsz fel kérdéseket egy konkrét forrás megbízhatóságával, felhasználhatóságával kapcsolatban, illetve javasolhatsz adott témakörben megbízhatónak talált forrásokat. Arról, hogy általánosságban mi számít megbízható forrásnak, a WP:MF lapon találsz útmutatást. Az eddigi megbeszéléseken megbízhatatlannak minősített források listáját ezen az allapon olvashatod.

  • Megszűnt weboldalak, már elérhetetlen források archívuma: WebArchive és WebCitation
  • Ha egy felvetés megfelelő választ nyert, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

1 •  2 •  3 •  4 •  5 •  6 •  7 •  8 •  9 •  10 •  11 •  12 •  13 •  14

Facebook – mint forrás[szerkesztés]

Szervusztok.

Azzal a ténnyel találkoztam, hogy egy tanszék (gondolom a korszerű webhasználat gondolatával) egy eseményt nem tett közzé a saját oldalán (vagy bárhol), hanem csak egy Facebook-csoportban. A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék amiről szó van (BME HVT), a poszt pedig ez: https://www.facebook.com/bmehvt/posts/160987119268022/ A hírt szívesen belinkelném egy szócikkbe, mert egy adatnak forrása. (Jelenleg egyetlen forrása.)

Mivel van már tapasztalatom arra nézve, hogy a Facebook környékén az információk idővel óhatatlanul elsüllyednek, gondolkoztam, hogy na jó, de nem lehetne-e archiváltatni. (A webarchive segítségével.) De nem volt sikeres. (Az most külön kérdés, hogy én voltam ügyetlen, vagy más oka volt.)

Egyáltalán lehetséges-e ilyesmi, és ha igen, függ-e a hivatkozás későbbi elérhetősége attól, hogy milyen módon tették közzé (Például esetleg csak csoporton belül osztották meg.) Vagy az olvasó bejelentkezésétől? És ha igen, akkor mit lehet tenni?

Egyáltalán, akarunk-e és tudunk-e lépést tartani a web2 segítségével elérhető forrásokkal, vagy ezek jó része nem is tekinthető a szokott értelemben komolyan vehető forrásnak, például, mert elég nehéz azonosítani a felelős közreadót? Esetemben is, ha a BME vagy a Villamosmérnöki (stb.) Kar oldalán találom, egy pillanatig sem gondolkozom, hogy az megbízható forrás-e. – Garamond vita 2021. augusztus 13., 16:38 (CEST)[válasz]

Már többször is volt szó a Facebookról, és mindig elmondjuk, hogy amennyiben hivatalos oldala egy szervezetnek, akkor ugyanúgy forrás, mint a saját www-s honlapja. Egyre többször már csak közösségi médiában posztolnak dolgokat (FB, Twitter, Instagram), ehhez hozzá kell szokni. Legegyszerűbben úgy tudsz archiválni ilyen posztot, hogy készítesz egy teljes képernyőképet, ha a poszt nem fér bele, mert hosszú, akkor külső programmal, pl. én Fireshotot használok. Az elkészült képernyőképen kitakarod egy képszerkesztőben a facebookos saját adataidat, ha látszanak esetleg, majd a képet feltöltöd az archive.org oldalon az Upload menü segítségével (ehhez regisztrálni kell egy fiókot). Ilyen módon is lehet archiválni a wayback machine-en, de pdf-et, dokumentumokat is fel lehet tölteni hozzájuk megőrzésre. Xia Üzenő 2021. augusztus 13., 16:49 (CEST)[válasz]
Milyen adat az, aminek egy forrása van, az is egy facebook bejegyzés? – B.Zsolt vita 2021. augusztus 13., 22:43 (CEST)[válasz]
Van olyan, hogy egy halálesetnél a helyszín és a pontos dátum csak egy FB-bejegyzésből derül ki. Wikizoli vita 2021. augusztus 14., 16:09 (CEST)[válasz]

A Mi számít megbízható forrásnak? útmutató szerint a szerzői kiadású forrás (ilyen a Facebook-bejegyzés is) elfogadható forrásként, ha teljesíti az ott felsorolt négy feltételt. Véleményem szerint a most tárgyalt esetben a feltételek teljesülnek, tehát elfogadható forrásként. – Dodi123 vita 2021. augusztus 14., 17:05 (CEST)[válasz]

Köszönöm szépen a sok értékes véleményt. @B.Zsolt: Jelen esetben (is) azt a kérdést érdemes feltenni, hogy reálisan hány internetes forrás várható egy olyan eseményhez, mint egy tanszék eseti elismerése a saját emeritus munkatársának? Pláne hány független forrás?

Xia ismét nagyon sok hasznosat tudott mondani. Ezeket is köszönöm. Hogy nekem mi nem sikerült: majd megpróbálok ezek ismeretében utánajárni. Amit részletez: igen, ezen én is meditáltam. Hogy jómagam ugyan kicsit konzervatív vagyok az internetes elvárásaimmal és szokásaimmal, de nem lehet nem észrevenni, hogy a tényleges nethasználat arányai eltolódtak és eltolódnak. Ha hasznosak akarunk lenni, ehhez alkalmazkodni kell. – Garamond vita 2021. augusztus 14., 23:54 (CEST)[válasz]

@Garamond Ha kell segítség az archiválással, szólj nyugodtan. Xia Üzenő 2021. augusztus 15., 10:05 (CEST)[válasz]