Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Wikidata-segítségkérés 
Wikidata-segítségkérés
Wikidata-logo-en.svg
Erre a lapra írhatod rá, ha valamilyen wikidatás teendőre olyasvalakit szeretnél megkérni, aki ott otthonosabban mozog, mint te.

Ha valamilyen kérésed van, egyszerűen csak nyiss egy új szakaszt, és így írd alá: ~~~~

Amiben segíthetsz
 • Ha tervbe veszed, hogy teljesíted valamelyik kívánságot, akkor írd hozzá, hogy vállalom! vagy stipi-stopi! vagy repülök! vagy bármi ilyesmit, hogy ne szerkessze veled keresztben más is a Wikidatán.
 • Ha kész vagy egy teljesítéssel, akkor írd a szakasz elejére: {{megoldva|~~~~}}
 • Kiegészítheted a kapcsolatos lapok listáját.
A magyar Wikipédián
A Wikidatán
A Wikidata-segítségkérés archívumai

Kép mint labelProperty[szerkesztés]

Függőben Függőben Máté (vitalap) 2016. április 10., 07:54 (CEST)

Szeretnék képeket használni labelPropertyként, ami alapvetően nem lenne gond a [[Fájl:{{wikidata|p2363|labelProperty=p18}}|x22px|alt={{wikidata|p2363|link=nem}}]] formában, viszont így nem tudom megjeleníteni a minősítőket, illetve ha több érték van megadva (a p2363-nak) akkor borul a dolog (illetve firstözhető, de én szeretném, ha mind megjelenne, és mind minősítőkkel). Segítség? Ha megoldódik, akkor értelem szerűen kellene egy paraméter a méret beállításához. – Máté (vitalap) 2016. április 5., 09:58 (CEST)

@Tacsipacsi: mint ügyeletes Lua-mágus? Tudsz segíteni? Gondolom csak egy új format opció kellene a Commons-média adattípusnak. Ha jól látom, az nem zavar be a minősítők megjelenítésébe. (Meg kellene tanulnom a Luát…)Máté (vitalap) 2016. április 8., 07:36 (CEST)
Illetve mégsem, mert az bezavar, hogy nem az érték a kép, hanem az értékelemhez van megadva a kép, és mint ilyen, nem is igazán a labelProperty a jó megoldás, mert az az elemhez megadott oldalra linkelne, csak itt nincsenek oldalak, azért működik, de ha lenne, akkor nem működne. Szóval a labelProperty helyett is kell valami más. Lehet bonyolultabb ez az egész, mint azt el tudom képzelni. – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:18 (CEST)
De folytatva a monológom, lehet mégiscsak egy új format opció kellene, amely alapértelmezetten az értékként megadott elemhez tartozó p18-at, opcionálisan más képtulajdonságot jelenít meg (igény szerint minősítőkkel, forrással, tetszőleges felsorolási móddal, de ez elvileg működik), választható szélességgel vagy magassággal, ahol az alt= a címke, a link= pedig a sitelink. (Persze ez utóbbi ott jó igazán, ahol közkincs a kép…) Elképzelhető? – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:26 (CEST)
Leadhatom az ügyeletet? :-) Egyrészt már kezdem unni a Luát, másrészt valójában nem szeretem az eseti kiegészítéseket (bár állandóan ezt vagyok kénytelen csinálni), hatékonyan, rövid idő alatt képesek áttekinthetetlenné tenni a kódot. (A másik megoldás a teljesen külön modul, de az meg akkor nem tudja használni az eredeti modul függvényeit.) --Tacsipacsi vita 2016. április 8., 23:56 (CEST)
Persze :). De nem tudod, hogy kitudna esetleg segíteni? Nem sokan aktívak, akik értenek hozzá, és JulesWinnfield-hu is eltűnt pár hete. Annyi lehetőség lenne ezekben a modulokban, csak nálam hiányzik a szaktudás. – Máté (vitalap) 2016. április 9., 00:15 (CEST)

Egy a biztos, dokumentálni kellene Modul:Wikidata forráskódja alapján a formatEntityId-ben látható paramétereket (labelProperty, chrProperty, chrDate). Oliv0 vita 2016. április 8., 11:31 (CEST) Megpróbáltam, nyugodtan fogalmazzátok át. Oliv0 vita 2016. április 8., 14:07 (CEST)

@Máté: ha jól értem, ezzel azt akartad volna elérni, hogy a NMHH-besorolás (P2363) első értékének a kép (P18) értéke jelenjen meg: olyasmi, mint {{wikidata|p18 |entityId={{wikidata|p2363|first=|format=raw}} }} ? Oliv0 vita 2016. április 10., 12:21 (CEST)
@Oliv0: Igen. Úgy látom, működik is (amíg nincs magyar link kötve az elemekhez). De igazából azt szeretném, ha nemcsak az első jelenne meg, hanem mind, és a minősítők is. Csak ahhoz már modulmódosítás kell. – Máté (vitalap) 2016. április 10., 12:28 (CEST)

Népességdiagram[szerkesztés]

Függőben Függőben JSoos vita 2018. augusztus 28., 17:20 (CEST)

Sziasztok! A népességdiagram sablon elég sok település szócikkében szerepel, és mivel WD adatokkal dolgozik, gondolom ezek bottal kerültek feltöltésre. Ha jól láttam ezek frissítését is bot végezte. Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e erről valamit, van-e valaki, aki a magyar adatokat a friss KSH táblázatokból feltölti, vagy hogyan/kitől lehet kérni, hogy egy településhez kerüljenek be a népességadatok automatikusan. Ha jól láttam JWbot végzett frissítéseket 2015-ben de ő már inaktív... (@Victor Knox:) Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 11., 17:21 (CEST)

Van egy új eszköz, amihez van angol leírás is: [1], ezt tanulmányozd. Úgy látom, sima excel elég lesz az adatok rendbeszedéséhez, utána meg bárki feltöltheti az adatokat. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 28., 18:16 (CEST)

Köszönöm, megpróbálom megérteni... JSoos vita 2018. augusztus 28., 18:33 (CEST)

Tudományos fokozat[szerkesztés]

Függőben Függőben Piraeus vita 2018. augusztus 23., 00:03 (CEST)

Sziasztok! A tudományos fokozatra a Wikidatán három találat is van (P512, Q189533, Q23015928) és nem tudom eldönteni, hogy a WikiData:Q189533 és WikiData:Q23015928 ugyanaz-e vagy sem. Szerintem nem egészen, de talán nem jó valamelyiknek a magyar elnevezése. Melyiknek? Piraeus vita

A P512 tulajdonság. A másik kettő esetében valóban káosz van. A Q189533 egyetemi végzettségnek, a Q23015928 pedi posztgraduális végzettségnek felel meg. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 18., 21:26 (CEST)

Na igen, de ez hülyeség.

 1. Az egyetemi végzettség nem tudományos fokozat. Vagy az? A Q189533 magyar neve „felsőfokú végzettség” kellene hogy legyen. (Már ha jól értem, hogy ez az elem mit akar bemutatni.)
 2. A posztgraduális végzettség pedig azonos a tudományos fokozatokkal? Ebben nem vagyok biztos. (Főként hogy a Wikidata nem lehet magyar specifikus) Ha ugyanaz a kettő, akkor a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de én úgy tudom, hogy a posztgraduális végzettség mindent magában foglal, ami az egyetemi alapképzésen túl van. Egyebek mellett a tudományos fokozatnak minősülő képzéseket is, de szerintem nem csak azt. Jól tudom ezt? Ezért nem vagyok biztos benne, hogy a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de nem tudom mi lenne a jó neve. Talán „posztgraduális végzettség”, és kellene egy harmadik elem, ami ez alá sorolódna be és a neve „tudományos végzettség” lenne?

A magyar viszonyok pedig úgy néznének ki szerintem, hogy a „tudományos végzettség” (akármelyik Q is lesz az végül) alá sorolódik be a

 • phd fokozat (Q752297), ami jelenleg az egyetlen tudományos végzettség nálunk,
 • de ide sorolódik be a szocializmus idején használt „egyetemi doktor / kisdoktor” (Q?????),
 • „ilyenolyan tudományok kandidátusa” (Q737462),
 • és „ilyenolyan tudományok doktora / nagydoktor / MTA doktora” (Q?????) cím is.

Az egész abból pattant ki, hogy nem tudom az „ilyenolyan tudományok kandidátusa” és a „ilyenolyan tudományok doktora” címet felvinni a Wikidatába, mert nem világos, hogy melyik „tudományos végzettség” elem az igazi. Piraeus vita 2018. augusztus 18., 22:59 (CEST)

Tudományos cikkek[szerkesztés]

Függőben Függőben Palotabarát vita 2018. november 17., 13:10 (CET)

Észrevettem, hogy egy sereg tudományos cikk adata kerül fel a Wikidatára önálló elemként, általában egymásra való hivatkozással, szinte kizárólag angol nyelvű tudományos lapokból. Néha olyan érzésem van, mintha robotok terítenék a cikkeket. Csak kíváncsi vagyok, hogy erre mi szükség van? Mire megy ez ki? Mi a koncepció? Palotabarát vita 2018. november 6., 21:45 (CET)

Például? Piraeus vita 2018. november 6., 22:48 (CET)

Piraeus itt nézz körül: [2]. A lap közepétől kezdődően szaporodnak a hosszabb című elemek, és attól kezdve akárhányat lépsz ötszázanként, szinte csak ilyeneket találsz. Próbáltam a Query Service-zel lekérdezni, hány ilyen cikk lehet, de azt írta, túl sok elem van, és nem mutatott értéket. Félreértés ne essék: nem zavar, csak érdekel mi ennek a célja? Palotabarát vita 2018. november 6., 23:17 (CET)

@Palotabarát: Jól érzed: „tudományos cikk (Q13442814): 18,771,018 (42.4%)”. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 7., 16:58 (CET)
Ha csak a fő névteret nézzük: [3]. Nem hittem volna, hogy tudományos cikkből lesz a legtöbb a Wikidatán, több, mint a következő három helyezett összesen! – B.Zsolt vita 2018. november 7., 17:07 (CET)

Bencemac kösz, érdekes statisztika. Már csak azért is érdekel mire megy ki, mert ha van valami értelme ennek, akkor talán mi is csatlakozhatnánk az mtmt révén, de nem tudom kitalálni miért jó ez... Még annyit, hogy a cikkek szerzőit általában karakterláncként viszik fel, de előfordult már, hogy létrehoztak szerzőknek Wd-elemet, köztük magyaroknak is. Ezekbe is belefutottam párszor, és mindig nagy fejtörés volt, mert csak ilyen adatok vannak benne, hogy X. Y., nő/férfi, foglalkozása:kutató, és egy rámutató link a cikkből, aztán próbáld eltalálni ki lehet ez... Palotabarát vita 2018. november 7., 17:21 (CET)

Rábiggyesztettem a függőben sablont, hátha valaki egyszer megtudja mire megy ez ki. Érdekességképpen jelzem, hogy azoknak a magyar kutatóknak, tudósoknak a Wikidata eleme, akiknek nincs semmilyen nyelven szócikkük, de valamilyen publikációból hivatkoznak rájuk, százas nagyságrendű. Gondolom (de ez csak amolyan amatőr számolgatás) akkor a hasonló amerikai, orosz, és többi nagy lélekszámú nemzet szócikk nélküli kutatóinak Wd-adatlapja ezres nagyságrendű lehet. Elképzelhető, hogy erre megy ki az egész? Hogy legyen a tudományos élet szereplőiről valamilyen nyom későbbi szócikk-íráshoz? Palotabarát vita 2018. november 17., 13:10 (CET)

Elméletileg ennyi adattal már lehetne kezdeni valamit. Persze ez most csak ötletelés lesz, nem kell megijedni! :) Ha kiválasztunk egy szerzőt, kinek van wd adatlapja, akkor ha cikket írunk róla, az infobox pillanatok alatt meg is van a wd-nek hála. A folyószöveg a bevezetőbe sem sokkal nehezebb feladat, mert ott is lehet paramétereket használni. Lehetne még egy Tudományos munkái szakasz a cikkben, amit meg szépen be lehetne hívni a wd-ből és nem csak felsorolás szintjén, hanem táblázatosan vagy szépen formázva (mint egy citebook sablon). – B.Zsolt vita 2018. november 17., 15:13 (CET)


Lehet, hogy megtaláltam a választ, talán erről lenne szó [4]? A tudományos cikkek felvitelénél ugyan mintha többről lenne szó, sőt, ezt az általam feltett kérdést nem is érinti a közlemény, de talán ennek a része. Mi a véleményetek? Palotabarát vita 2018. november 27., 23:13 (CET)

Wikidata weekly summary #338[szerkesztés]

Interwiki átfedések[szerkesztés]

Vannak olyan fogalmak, amik nagyon hasonlóak vagy átfedés van köztük, azonban nem azonosak, így a WD-ben is más az azonosítója. A társ-wikiken viszont sokszor vagy csak az egyik vagy csak a másik azonosítóhoz kapcsolódó szócikk létezik. Van esetleg valami olyan megoldás, amivel a szócikkeket össze lehet kötni, tehát, hogy a másik nyelvű szócikk is megjelenjen a baloldali oszlopban? Például ilyen a Híosz prefektúra (Híosz prefektúra (Q874192)), ami ugyan az, mint a 2010-es közigazgatási átszervezés után, csak a neve lett más (Chios Regional Unit (Q19890615)). Ezeket tételesen beleírtam a szócikkbe, de ez nem igazán jó megoldás.

Nincs valami olyan sablon, vagy más lehetőség a WD-ben, amivel egy másik WD elemhez tartozó szócikkek is felvehetők a nyelvi felsorolás közé, ha mondjuk azon a nyelven nem elérhető? Pl. itt van az Athosz-hegy (Athosz-hegy (Q130321)) vs. Athosz-hegyi Köztársaság (Athosz-hegyi Köztársaság (Q780149)). Ez utóbbinál ha nincs ilyen szócikk az adott nyelven, akkor ott jó lenne ha a "hegy szócikke" elérhető lenne a felsorolásból, hiszen a legtöbb szócikk kitér a köztársaságra is.

Köszönöm, JSoos vita 2018. november 14., 19:01 (CET)

Az első esetében szerintem simán lehet írni önálló szócikket a prefektúráról és egy másikat a szigetről még akkor is, ha a kettő területileg megegyezik. Így teszi az angol is: külön van a szigetnek szócikke és külön a prefektúrának.
De ha arra vonatkozik a kérdés, hogy a lapok bal oldalán, ahol az interwikis linkek vannak, fel lehet-e tüntetni az angol sziget és az angol prefektúra szócikkét is, akkor nem: csak 1:1 egyezés lehetséges. Az sem lehet, hogy mondjuk azeri nyelven nincs megírva a prefektúra cikke, de megvan a szigeté, és akkor a magyar prefektúra-cikkhez hozzákössük az azeri sziget-cikket. Technikailag sem lehetséges, de logikailag sem lenne jó: különösen akkor okozna zavart, ha később megszületne az azeri prefektúra-cikk, és végig kellene nézni, hogy a világ összes Wikipédiáján hova van a szigethez bekötve a link, és áttenni a prefektúrához. Palotabarát vita 2018. november 14., 19:16 (CET)
@Palotabarát: (Nem a szigetről beszélek hanem a 'Prefektúra' és a 'Regional Unit'-ról, lásd: en:Prefectures of Greece, és en:Regional units of Greece). Pont azért nem jó megoldás kézzel beírni, (ahogy én is írtam) mert így ha megíródik, akkor duplán lesz a felsorolásban (azt hiszem), ezért lenne jó, ha megadható lenne egy másik WD elem azonosítója, ami automatikusan csak akkor teszi be az interwikit, ha nem létezik azon a nyelven (nem mind a kettőt szeretném megjeleníteni), vagya WD-ben össze lehet kapcsolni a két fogalmat, mint hasonlót. JSoos vita 2018. november 14., 19:40 (CET)
Ja most látom, hogy a huwiki szócikk nem is a prefektúráról szól, hanem tulajdonképpen a Híosz (sziget)-ről... (Híosz (Q160483)), tehát eleve rossz, és ugyan így van még Híosz (város) (Chios (Q748832)) is. Szerintem jó lenne, ha ezeket valahogy össze lehetne kötni (sziget -város) és ha az egyikről nincs szócikk egy adott nyleven legalább a másik elérhető lenne, (mondjuk nálunk most egyikről sincs...) JSoos vita 2018. november 14., 20:03 (CET)

Wikidata weekly summary #339[szerkesztés]

Wikidata weekly summary #340[szerkesztés]

adott tulajdonsággal rendelkező lapok listája[szerkesztés]

Van olyan lekérdezés, amivel kilistázhatóak az adott tulajdonsággal rendelkező lapok? (Azok érdekelnek, ahol az LMI-kód (P1770) ki van töltve: LMI-kód, megye, település, wikidata-azonosító, magyar címke, huwiki lap - ha létezik). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 30., 13:08 (CET)

SELECT DISTINCT * WHERE {
 ?item wdt:P1770 ?code .
 OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
 OPTIONAL { ?item wdt:P276|wdt:P131 [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q486972; rdfs:label ?settlement ] FILTER ( lang(?settlement) = "hu" ) }
 #OPTIONAL { ?item (wdt:P276|wdt:P131)/wdt:P131* [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q1776764; rdfs:label ?county ] FILTER ( lang(?county) = "hu" ) }
 OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
}

Próbáld ki! Sajnos a megyétől túlságosan lelassul. Ilyenre gondoltál? – Máté (vitalap) 2018. november 30., 15:53 (CET)

Köszönöm szépen, majdnem jó; csak ez így egyszerre túl sok. Egyszerre legyen csak egy megye (közigazgatási egység = Kolozs megye), és akkor nem is kell megjeleníteni a megyét a listában. A szűrőt nem értem; nem lett volna elég annyi, hogy örökségvédelmi besorolás = műemlék Romániában? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 30., 17:37 (CET)

Szóval ebbe a változatba csak beletettem a megyét is, és megyék szerint van rendezve:

SELECT DISTINCT * WHERE {
 ?item wdt:P1770 ?code .
 OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
 OPTIONAL { ?item wdt:P276|wdt:P131 ?s .
      ?s wdt:P31/wdt:P279* wd:Q486972;
        rdfs:label ?settlement FILTER ( lang(?settlement) = "hu" )
      OPTIONAL { ?s wdt:P131/wdt:P131* [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q1776764;
                        rdfs:label ?county ] FILTER ( lang(?county) = "hu" ) } }
 OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
} ORDER BY ASC(?county)

Próbáld ki! Ez így még mindig nehezen kezelhető. A megyére szűrt változat pedig itt található, de ez nem írja ki a települést sem:

SELECT DISTINCT * WHERE {
 VALUES ?c { wd:Q182624 }
 ?item wdt:P1770 ?code; (wdt:P276|wdt:P131)/wdt:P131* ?c. 
 OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
 OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
}

Próbáld ki! A megyét úgy tudod váltani, hogy a VALUES kezdetű sorban átírod a Q-azonosítót. – Máté (vitalap) 2018. november 30., 18:12 (CET)

Köszönöm szépen, ezt már jól tudom használni! Már össze is vontam két duplikátumot, és elkezdtem pótolni a címkéket. Ha még van türelmed, ebből az utolsóból, ahol csak egy megye van, készítenél nekem egy frissülő (wikidata-listás) allapot? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. november 30., 19:12 (CET)

Egyetemek, főiskolák feltüntetése a végzettségnél[szerkesztés]

Korábban már szóbakerült (itt és problémaként itt is), hogy pontatlanok az egyetemek, főiskolák Wikidata-adatlapjai, vagyis az infoboxokban gyakran nem annak az intézménynek a neve jelenik meg, amelyikben végzett az illető. Akkor még csak arról volt szó, hogy mondjuk egy főiskolából egyetem lett, és a Wikidatában a mai (egyetemi) neve van az intézménynek, akkor a főiskolai végzettségű személyekből egyetemi végzettségűt "csinálunk", a főiskolai tanárokból és oktatókból egyetemit. Erre lett volna technikai megoldás, de lassan ráébredtem, hogy még nagyobb a gond: amikor egy korábbi önálló felsőoktatási intézmény beolvad egy másikba karként, akkor nincs az az Isten, aki utólag szétszálazná a szócikkek egyenkénti megtekintése nélkül, hogy ki hol végzett. Például a Debreceni Agrártudományi Egyetem mára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara lett, de nincs se szócikke, se Wikidata-eleme sem a korábbi önálló egyetemnek, sem a karnak, emiatt ha csak a DE-t tüntetjük fel alma materként, sosem fog kiderülni, hogy valójában a DAE-n végzett az illető - és nem egyedi kivételes példáról van szó. Ezért a következő dömpingszerű Wikidata elemlétrehozó maratonra hívlak mindannyiótokat e megbeszélés lezárása után:

 • Minden hazai valaha volt és jelenlegi önálló egyetemnek Wikidata-elemet kell létrehozni, amelyik a korábbi önállóságát elvesztette.
 • A ma létező összes főiskolai és egyetemi karnak is muszáj létrehozni WD-elemet - de legalább azoknak mindenképpen, amelyik valamelyik más önálló intézményen alapul, vagy abba beolvadt egy másik egyetem vagy főiskola, hogy jelölhessük mi volt a jogelőd és a jogutód.
 • Minden egyetem és főiskola korábbi neveit lehetőleg forrással és dátumra pontosan jelölni kell az adott intézmény Wd-adatlapján.
 • Előbb-utóbb ugyanekezet a műveleteket a határon túli főiskolák és egyetemek (a korábbiak is) adatlapjaival is meg kell csinálni.
 • Botgazda feladatként pedig (ezt majd jelezni fogom az ő lapjukon) muszáj megcsinálni - legalább a személy infoboxba -, hogy a felsőfokú végzettséget adó intézmény nevét a végzettség évének megfelelően jelölje.

Mi a véleményetek? Mi az, amit "gépesíteni" lehet a fentiekből? Palotabarát vita 2018. december 3., 10:05 (CET)

@Palotabarát: Erre szolgál a hivatalos név (P1448) property a wikidatában lásd Humboldt Egyetem (Q152087) vagy Tartui Egyetem (Q204181)Texaner vita 2018. december 3., 16:38 (CET)

Segédletek[szerkesztés]

Elkezdtem egy allapomon összegyűjteni a főiskolai, egyetemi karokat és magukat az intézményeket, de még nincs olyan stádiumban, hogy mutogassam.

Alproblémák[szerkesztés]

A személyek Wd-elemén az alma mater (P69)-ben a főiskola/egyetem nevén, a kezdés és a végzés évén kívül más adatot nem szoktunk megadni. Így tehát annak a karnak, tanszéknek a nevét sem, ahol végzett az illető. Most merült fel bennem kérdésként, hogy miként jelöljük az X. Egyetemnek az Y városban főiskolai karként működő intézményét (ami egyébként azóta a Z egyetembe olvadt be kampuszként)? Tüntessük fel magát a kart és ne tüntessük fel az egyetemi anyaintézményt? Valószínűleg nem lesz más megoldás, de akkor egy irányelvet kellene megfogalmazni, hogy mikor kell és mikor nem kell karokat feltüntetni aa WD-elemen (magában a szócikkben folyószövegként persze bármit fel lehet tüntetni, a kérdés a Wd-elemekre és az infoboxokban megjelenő adatokra vonatkozik) Palotabarát vita 2018. december 3., 10:05 (CET)

@Palotabarát: Ezt pedig a leányszervezet (P355) -al szokták megoldani lásd Oxfordi Egyetem (Q34433). Igaz, hogy magyarra kicsit stupid módon ferdítette valaki a property elnevezését. Texaner vita 2018. december 3., 16:38 (CET)

Eredetileg csak vállalatokra vonatkozott a tulajdonság, utána bővítették a scope-ját, nyilván a magyar címke akkor már rajta volt. Akkor még több nyelv címkéje tartalmazta expliciten a vállalat szót. Egyébként egyetemek esetében tipikusan a alkotórész (P527) tulajdonságot szoktam látni, nem ezt. – Máté (vitalap) 2018. december 3., 18:16 (CET)

Vélemények, ötletek, javaslatok[szerkesztés]

Texaner sajnos a hivatalos név (P1448) ehhez kevés. Korábban már szó esett erről, és megértettem, hogy mondjuk a Színművészeti Főiskola esetén elegendő a hivatalos nevet beleírni a Színművészeti Egyetem WD-elemébe, ha van hozzá dátum, ki lehet keresni, hogy az illető fősikolát vagy egyetemet végzett. Amikor azonban egy főiskolából kar lesz, egy karból pedig főiskola, akkor már kevés a hivatalos név. Ezért hoztam fel a debreceni példát (de lehetett volna Sopron is, szóval nem egyedi eset a bonyolult jogutódlási folyamat). Aki Szarvason végzett, ami a Debreceni Agrártudományi Egyetem főiskolai kara volt, azt nem tudjuk hova írni, mert ez a kar utóbb a Szent István Egyetemhez került kampuszként, a DAE pedig a Debreceni Egyetem egyik kara lett. De kb. hasonlóan bonyolult elő- és utóélete volt a karcagi, jászberényi főiskoláknak is (csak a DAE köréből). Mindeközben a szarvasi intézmény néhány évig önálló főiskolaként is működött. Nincs hova beírni a hivatalos nevet a mai felsőoktatási struktúrába, mert nem a mai egyetem korábbi nevéről van szó, hanem egy mai egyetem más egyetemtől átszipkázott főiskolai karáról. De mint írtam ez csak egy példa, sok ilyen van.
Ezért látom úgy - de beszéljük meg mi a legoptimálisabb -, hogy több karnak és főiskolának a Wikidata-elemét létre kell hoznunk ahhoz, hogy pontosan tudjuk jelölni ki hol végzett. Palotabarát vita 2018. december 3., 16:50 (CET)

Ez mondjuk nem a Wikidata problémája, hanem a magyar valóságé! Normális országban ezek a történések nem igazán állnak fenn ezért feltehetőleg a normális országokban gondolkodó wikidatában megoldást sem találsz a problémádra. Ráadásul mivel ez egy olyan hatalmas katyvasz amit élő ember aligha tud rendbe rakni segítségre sem igazán számíthatsz. (sajnos) Texaner vita 2018. december 3., 17:04 (CET)

No igen, de az egészet nem a Wikidata problémájaként fogom fel, hanem hogy nekünk kell lépni, és létrehozni a megfelelő elemeket. Ebben viszont szeretném a legoptimálisabb megoldást megtalálni, ezt akarom itt megbeszélni. Jelzem, csak az utóbbi 20 évben pörgött fel ennyire a felsőoktatási integráció, előtte évtizedekig működtek a karok, főiskolák, egyetemek jelentős változtatás nélkül. Viszont míg régen megúsztuk az intézmény szócikkének átnevezésével, most már sajnos le kell követnünk ezeket a változásokat a Wikidatában. Nem ússzuk meg, és minél később cselekszünk, annál több lesz az utólagos javítanivaló. Egyébként a létrehozásokat én magamravállalom, csak legyen valamiféle közösségi legitimációja. Palotabarát vita 2018. december 3., 17:10 (CET)

Csodálom az elszántságod, de én megoldhatatlan ellentmondásnak látom, hogy míg a világban mindenhol minden komolyabb iskola (egyetem) büszke a múltjára, büszke a jogelődjeire, addig nálunk sose lehet tudni, hogy az éppen aktuális vezetőséget itt vagy ott mi motiválja, motiválta. Texaner vita 2018. december 3., 17:24 (CET)

Talán ez egy olyan probléma, amit nem a Wikidatával kell megoldani, egyszerűen be kell írni az infoboxba kézzel. – B.Zsolt vita 2018. december 3., 18:24 (CET)

B.Zsolt igen, tulajdonképpen ez a mostani gyakorlat, hogy ami nincs a Wikipédián, azt beírjuk kézzel. Ám azt is látni kell, hogy amint telnek-múlnak az évek, ezek a kézzel írt adatok is elavulnak, jönnek a zöld linkek, és egy idő után - hacsak nincs beleírva a cikkbe folyószöveggel - a jó ég tudja, hogy "mire gondolt a költő", amikor beírta. Ám ha Wikidatából kerül be az adat, és a sablon automatikusan a végzés dátuma szerinti nevet keresi elő, akkor örök béke és boldogság költözik az infoboxok "iskolái" szakaszába... Palotabarát vita 2018. december 3., 20:39 (CET)

Nézzétek csak, ilyesmikről van szó: Pollack Mihály Műszaki Főiskola (Q59644618).

Tételezzük fel, hogy valaki a Pollackon végzett. A Pollacknak nincs saját szócikke, vagyis eddig Wikidata-eleme sem volt, tehát a személy WD-elemében az alma mater (P69) tulajdonság sem volt kitöltve. A {{Személy infobox}}(?)-ba kézzel be lehetett írni az intézmény nevét. Beírhatta a wikipédista sima szövegként, vagy linkelhetett is úgy, hogy a mostani anyaintézményre, a Pécsi Tudományegyetemre mutasson a link: [[Pécsi Tudományegyetem|Pollack Mihály Műszaki Főiskola]]. Ez utóbbi két problémát is generál: egyrészt ha valaki lekattintja, akkor - amennyiben nem ismeri a felsőoktatás változásit - elbizonytalanodik, hogy most akkor hol is végzett a szócikk alanya, másrészt ha a kar a későbbiekben ismét önállódodna, vagy csak más egyetem karává lesz, netán a PT nevet változtat, akkor jönnek a zöld linkek, meg a rossz helyre mutató linkek (mindegyikre volt már példa: ismét önállódosó kar, illetve más egyetemhez csatlakozó kar). Most viszont lett a Pollacknak egy Wikidata-eleme (szócikke ettől még nem), tehát a cikkalany Wikidata-elemébe beletehető, az infoboxban pedig nem linkelt szövegként meg fog jelenni. Példaként lásd: Varga Zoltán (politikus) / Varga Zoltán (Q1401881). Sajnos a {{Vezető infobox}}(?) nem jeleníti meg a végzés dátumát, de a {{Személy infobox}}(?) igen, tehát a mostani projekt elvvégzése utáni előny elsősorban azoknál jelentkezik, akiknél ez utóbbi infobox használatos.

De ha megnézitek a Pollack Wikidata-elemében a hivatalos név szakaszt, van egy pár elnevezése egészen addig, amíg a Pollack név már eltűnik és már csak a PT műszaki kara. A legizgalmasabb, amikor úgy hívták az intézméynt, hogy "Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar". Ez 2000-től 2006-ig tartott, és azt jelentette, hogy az illető azt állítja, hogy a Pollackon végzett 2002-ben, de akkor már nem is volt Pollack, csak a Pécsi Tudományegyetem, ellenben ez a kar főiskolai diplomát adott. Ezek miatt van szükség leginkább a mostani munkára, vagyis a főiskolák és a régi főiskolák WD-elemeinek létrehozására, és ezen belül a mindenkori név megadására. Sajnos ilyenre most nem tudok példát hozni, de előbb utóbb kikerekedik a jól kitöltött Wikidata-adatlapok esetén a szócikk infoboxokban való megjelenítés.

Érdekesség: amíg a Pollack nevet használták és főiskolai diplomát adott, addig van végigírva a "hivatalos név" szakasz. Látható, hogy bár 1995-ben önálló főiskolaként megszűnt, egészen 2011-ig benne vannak a hivatalos nevek, hogy ne legyen félreértés az anyaintézmény egyetemi státuszából és a főiskolai diplomából adódó ellentmondás miatt. Ugyanez a helyzet pl. a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (Q1104077) esetén is (meg számos más főiskola esetében is, amelyeknek még csak most készül a WD-adatlapja).

Nem tudom van-e kérdés vagy észrevétel, írjatok, ha valami nem stimmel, vagy nem jól írtam. Palotabarát vita 2018. december 12., 14:13 (CET)

Szvsz, igazából a Wikidata logikája alapján a jelenlegi nevén kellene szerepeljen (kar), a osztály, amelynek példánya (P31)-nél a főiskola mellett szerepelnie kellene a karnak is (kezdet/befejezés minősítőkkel), és a pécsi egyetem meg nem az utóda, hanem része ennek (P361) (kezdet minősítővel). – Máté (vitalap) 2018. december 12., 15:10 (CET)

Értem a logikád, ám a személyek Wd-adatlapjain az alma mater feltüntetésénél az a baj ezzel, hogy a mai kar úgy jött létre, hogy előbb beolvasztották az egyetembe a Pollackot (mint főiskolai kart), majd összevonták az informatikával (ilyen a Pollackon tudtommal nem volt), utána kivették a nevéből a Pollackot. Tehát nem csak a főiskola intézményváltozásai vannak benne a mai kar létrejöttében, hanem az anyaintézményen belüli változások is. Mondok egy bonyolultabb példát: x főiskolát beolvasztották az egyetembe, de még megmaradt főiskolai karnak. Majd pár év múlva összevonták egyetemen belül egy korábban is létező karral, és ettől kezdve már egyetemi diplomát adott. Ha a mai kar nevét tüntetjük fel, akkor nincs az az ember, aki megmondaná, hogy egy y évvel ezelőtt ott végzett személy az egyetemi karon szerzett diplomát, vagy az akkor még főiskolaként működő intézményben. Sajnos nagyon sok ilyen változás figyelhető meg, ha mindig a mai karokból indulnánk ki, visszafelé lépdelve az időben nem tudnánk szétszálazni, hogy aki ott végzett, az valójában melyik elődintézménynél szerzett diplomát.

Egyébként nem csak a régi, már megszűnt főiskoláinknak (egyetemeinkenk) nincs Wd-eleme, hanem nagyon sok karnak sem. Ugyanakkor - bár vannak megírt szócikkek karokról is - ilyen szinten a végzettséget a Wikidatában nem tüntetjük fel, én legalábbis nem láttam az ELTE TTK-n diplomát szerzettek közül senkit, akinél a Wd-ban az ELTE is és a TTK is szerepelt volna az alma materben. És ez valójában tényleg nem látszik szükségesnek, hiszen a karok tekintetében még több változást kellene valahogy nyomon követni, amivel már nagyobb munka lenne, mint amit a várható hasznos eredmény megkíván. Palotabarát vita 2018. december 12., 17:24 (CET)

Wikidata weekly summary #341[szerkesztés]

anakronisztikus kifejezések az infoboxban[szerkesztés]

Azt hogy lehet megoldani, hogy ókori egyiptomi személyek infoboxában ne jelenjenek meg olyan sorok, mint pl. az állampolgárság (elég viccesen hangzik egy ókori személynél egy ilyen jogi fogalom), a szakma (sokuknak csak tisztségük volt, hülyén néz ki, hogy „szakma: főpap”), vagy amit egyes cikkeknél láttam, hogy a vallás sorba kerül be, hogy „ókori egyiptomi” (ez olyan szinten egyértelmű abban a korban, mintha beleírnánk, hogy „faj: homo sapiens” vagy ilyesmi). Tudom, hogy a &nbsp segítségével a wikidatából áthívott szöveg eltűnik, de a címkéje (állampolgárság, stb. felirat) akkor is ott marad. Alensha 2018. december 7., 08:03 (CET)

Szia! Egyszerűen nem kell beírni a datába, vagy ha benne van, ki kell törölni. Ekkor ez a sor egyáltalán nem jelenik meg. Üdv. Tambo vita 2018. december 7., 08:55 (CET)
@Alensha: Olyan esetben, ha az adat helyes, de nem akarjuk, hogy nálunk megjelenjen egy kiskötőjelet (-) érdemes betenni, akkor a címke sem jelenik meg. Ha viszont rossz az adat (pl. állampolgárság), akkor törlendő a Wikidatából az állítás. – Máté (vitalap) 2018. december 7., 09:14 (CET)

Köszi! (A wikidatában néha kiszedem az ilyesmit, vissza szokott kerülni...) Alensha 2018. december 8., 07:43 (CET)

Wikidata weekly summary #342[szerkesztés]