Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wikipédia:Wikidata-segítségkérés 
Wikidata-segítségkérés
Wikidata-logo-en.svg
Erre a lapra írhatod rá, ha valamilyen wikidatás teendőre olyasvalakit szeretnél megkérni, aki ott otthonosabban mozog, mint te.

Ha valamilyen kérésed van, egyszerűen csak nyiss egy új szakaszt, és így írd alá: ~~~~

Amiben segíthetsz
  • Ha tervbe veszed, hogy teljesíted valamelyik kívánságot, akkor írd hozzá, hogy vállalom! vagy stipi-stopi! vagy repülök! vagy bármi ilyesmit, hogy ne szerkessze veled keresztben más is a Wikidatán.
  • Ha kész vagy egy teljesítéssel, akkor írd a szakasz elejére: {{megoldva|~~~~}}
  • Kiegészítheted a kapcsolatos lapok listáját.
A magyar Wikipédián
A Wikidatán
A Wikidata-segítségkérés archívumai

Kép mint labelProperty[szerkesztés]

Függőben FüggőbenMáté (vitalap) 2016. április 10., 07:54 (CEST)

Szeretnék képeket használni labelPropertyként, ami alapvetően nem lenne gond a [[Fájl:{{wikidata|p2363|labelProperty=p18}}|x22px|alt={{wikidata|p2363|link=nem}}]] formában, viszont így nem tudom megjeleníteni a minősítőket, illetve ha több érték van megadva (a p2363-nak) akkor borul a dolog (illetve firstözhető, de én szeretném, ha mind megjelenne, és mind minősítőkkel). Segítség? Ha megoldódik, akkor értelem szerűen kellene egy paraméter a méret beállításához. – Máté (vitalap) 2016. április 5., 09:58 (CEST)

@Tacsipacsi: mint ügyeletes Lua-mágus? Tudsz segíteni? Gondolom csak egy új format opció kellene a Commons-média adattípusnak. Ha jól látom, az nem zavar be a minősítők megjelenítésébe. (Meg kellene tanulnom a Luát…)Máté (vitalap) 2016. április 8., 07:36 (CEST)
Illetve mégsem, mert az bezavar, hogy nem az érték a kép, hanem az értékelemhez van megadva a kép, és mint ilyen, nem is igazán a labelProperty a jó megoldás, mert az az elemhez megadott oldalra linkelne, csak itt nincsenek oldalak, azért működik, de ha lenne, akkor nem működne. Szóval a labelProperty helyett is kell valami más. Lehet bonyolultabb ez az egész, mint azt el tudom képzelni. – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:18 (CEST)
De folytatva a monológom, lehet mégiscsak egy új format opció kellene, amely alapértelmezetten az értékként megadott elemhez tartozó p18-at, opcionálisan más képtulajdonságot jelenít meg (igény szerint minősítőkkel, forrással, tetszőleges felsorolási móddal, de ez elvileg működik), választható szélességgel vagy magassággal, ahol az alt= a címke, a link= pedig a sitelink. (Persze ez utóbbi ott jó igazán, ahol közkincs a kép…) Elképzelhető? – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:26 (CEST)
Leadhatom az ügyeletet? :-) Egyrészt már kezdem unni a Luát, másrészt valójában nem szeretem az eseti kiegészítéseket (bár állandóan ezt vagyok kénytelen csinálni), hatékonyan, rövid idő alatt képesek áttekinthetetlenné tenni a kódot. (A másik megoldás a teljesen külön modul, de az meg akkor nem tudja használni az eredeti modul függvényeit.) --Tacsipacsi vita 2016. április 8., 23:56 (CEST)
Persze :). De nem tudod, hogy kitudna esetleg segíteni? Nem sokan aktívak, akik értenek hozzá, és JulesWinnfield-hu is eltűnt pár hete. Annyi lehetőség lenne ezekben a modulokban, csak nálam hiányzik a szaktudás. – Máté (vitalap) 2016. április 9., 00:15 (CEST)

Egy a biztos, dokumentálni kellene Modul:Wikidata forráskódja alapján a formatEntityId-ben látható paramétereket (labelProperty, chrProperty, chrDate). Oliv0 vita 2016. április 8., 11:31 (CEST) Megpróbáltam, nyugodtan fogalmazzátok át. Oliv0 vita 2016. április 8., 14:07 (CEST)

@Máté: ha jól értem, ezzel azt akartad volna elérni, hogy a NMHH-besorolás (P2363) első értékének a kép (P18) értéke jelenjen meg: olyasmi, mint {{wikidata|p18 |entityId={{wikidata|p2363|first=|format=raw}} }} ? Oliv0 vita 2016. április 10., 12:21 (CEST)
@Oliv0: Igen. Úgy látom, működik is (amíg nincs magyar link kötve az elemekhez). De igazából azt szeretném, ha nemcsak az első jelenne meg, hanem mind, és a minősítők is. Csak ahhoz már modulmódosítás kell. – Máté (vitalap) 2016. április 10., 12:28 (CEST)

Wikidata weekly summary #321[szerkesztés]

Offline forrás megadása[szerkesztés]

Sziasztok! Próbálok a Wikidatába forrást felvinni, de sehogy nem boldogulok. Odáig eljutok, hogy magát a díjat és az évet hozzá tudom adni de amikor forrást szeretnék beírni, akkor a forrás "tulajdonság" formjába se a könyv, se a hírlap/újság/folyóirat szavakat nem tudom beírni. Szerzőt be tudnék írni, ám mivel az illetőnek nincs Wikipédia szócikke, ezért nem engedi elmenteni. Hogy kell hozzáadni mondjuk egy név nélkül jegyzett napilapi cikket, ami nincs fent az interneten? És egy könyvet, amelynek a szerzőjéről nincs Wd adatlap? Kösz Palotabarát vita 2018. július 22., 15:18 (CEST)

Bocsánat, nem fogalmaztam egyértelműen. A magát a díjat és az évet hozzá tudom adni rész azt jelenti, hogy építészekhez akarok felvinni olyan adatokat, amikből kiderül, hogy milyen díjat kaptak, mikor,m és ennek mi a forrása. Na, az eleje megy, de forrást nem tudok megadni. 2018. július 22., 15:45 (CEST)
d:Help:Sources/hu#Tudományos, újság- vagy folyóiratcikk, könyv egy szakasszal feljebb. Újsághírhez mondjuk én lehet, hogy nem hoznék létre elemet (bár úgy „szabályos”), hanem a 4. pontban írt adatokat közvetlenül a forráshivatkozásba írnám. – Tacsipacsi vita 2018. július 23., 02:57 (CEST)
Köszi, próbálkozom (a link marha jó, még nem volt szerencsém hozzá). Palotabarát vita 2018. július 23., 08:11 (CEST)

Wikidata weekly summary #322[szerkesztés]

Figyelmeztetés átnevezéskor[szerkesztés]

A Gál János (festőművész) átnevezésekor Gál János (festő)-re után azt írta ki:

Sajnos nem tudom mit kellene tennem, nem is találok más wikiken ilyen szócikket. Kérem, valaki segítsen ebben. JSoos vita 2018. július 27., 00:50 (CEST)

Ennek a szerkesztésnek a szükségességére hívta fel a figyelmedet, de ez automatikusan végre is hajtódott a nevedben (ez az esetek 99%-ában így van; akkor nem, ha valakinek nincs fiókja a Wikidatán, védett a Wikidata-adatlap, vagy műszaki hiba van). Sajnos az üzenet magyar fordítása eddig egy régebbi szoftverállapotot tükrözött; most frissítettem (a módosításnak 24 órán belül kell megjelennie a Wikipédián). Kissé esetlenre sikerült az új változat; ha valakinek van jobb ötlete, ne tartsa magában! (Ugyanez vonatkozik a törléskor megjelenő párjára is.) – Tacsipacsi vita 2018. július 27., 01:09 (CEST)
Köszi, akkor megnyugodtam. Csak a többi átnevezésnél nem írt ki ilyet, csak ennél az egynél... JSoos vita 2018. július 27., 03:19 (CEST)
Elvileg mindnél ki kell írnia, ami az átnevezés előtt hozzá van kapcsolva a Wikidatához. Lehet, hogy az összes többi abból a 3795 szócikkből került ki, amik nincsenek. (Kettőhöz most létre is hoztam a Wikidata-elemeket. Itt most nem volt még Wikidata-elemük, de magyaroknál is rá kell keresni először, hogy más forrásból nem jött-e létre – akár más nyelvű Wikipédia-szócikk, akár a nemzetközi katalógusok alapján elképzelhető.) – Tacsipacsi vita 2018. július 27., 12:58 (CEST)

Köszi! Ha ki is írta, valamiért nekem csak ennél az egynél tűnt fel... JSoos vita 2018. július 28., 01:19 (CEST)

Wikidata weekly summary #323[szerkesztés]

Könyvsorozat[szerkesztés]

Sziasztok, van egy két kötetből álló szakkönyvsorozat, forrásként is elég gyakran előfordul itt a Wikipédián, most megírtam a szócikkét, és a Wikipédia adatlapjával bíbelődöm, utána be szeretném rakosgatni azoknak a személyeknek a Wikidata adatlapjaiba, akik benne vannak a könyvben. Ez az: Évek, művek, alkotók, WD-oldala pedig ez: [1] (hogy lehet az ilyet szépen linkelni?).

Nézzetek rá légyszi, mert egyrészt nem vagyok biztos benne, hogy egy könyvsorozatot valóban abban a formában kell-e felvinni a Wikidatába, ahogy csináltam (pl. mi a fene az a hibaüzenet az ISBN mellett?) másfelől a szócikkben lévő {{könyv infobox}}(?) egy fia adatot sem jelenít meg, de ez utóbbiban nem is vagyok biztos, hogy használható-e két kötetes szakkönyv esetére... Töltsem ki kézzel?

Megnéztem egyébként a Kategória:Szakkönyvsorozatok néhány szócikkét, és egyiknek sincs kitöltve a Wikidata-adatlapja, és nincs is infobox egyik szócikkben sem. Valszeg úttörő vagyok :) Kösz előre is, ha tudtok valami okosat mondani (főleg az infobox volna jó, ha képes lenne adatokat átvenni) Palotabarát vita 2018. augusztus 3., 09:27 (CEST)

Az egyszerűbb kérdésre a válasz, szépen linkelni így lehet: [[d:Q55903505]]d:Q55903505 vagy {{q|55903505}}Évek, művek, alkotók (Q55903505). – Máté (vitalap) 2018. augusztus 3., 10:42 (CEST)

@Palotabarát: Picit szépítgettem, de csak ennyire futotta tőlem. A Wikidata rengeteg hasznos segédeszközt kínál (érdemes átfutni őket), de konkrétan a DuplicateReferencest ajánlanám figyelmedbe; segítségével egyszerűen adhatod hivatkozásul több elemnek ugyanazt a forrást. Példaképp tekintsd meg Solymosi Frigyes (Q1289913) elemét. Bonyolultnak hangzik, de nem az: próbáld ki bátran. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 4., 15:14 (CEST)

Bencemac kösz szépen a szerkesztést és a tippet is, megkeresem a DR-tǃ Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 00:46 (CEST)

@Palotabarát: Szerintem egy kétkötetes művet három különböző Wikidata-elemmel kéne tárolni: egy a sorozatnak és egy-egy az egyes köteteknek. Így egyértelmű, hogy a cím, oldalszám, ISBN stb. melyikre vonatkozik. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 10., 13:01 (CEST)

Wikidata weekly summary #324[szerkesztés]

Népességdiagram[szerkesztés]

Sziasztok! A népességdiagram sablon elég sok település szócikkében szerepel, és mivel WD adatokkal dolgozik, gondolom ezek bottal kerültek feltöltésre. Ha jól láttam ezek frissítését is bot végezte. Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e erről valamit, van-e valaki, aki a magyar adatokat a friss KSH táblázatokból feltölti, vagy hogyan/kitől lehet kérni, hogy egy településhez kerüljenek be a népességadatok automatikusan. Ha jól láttam JWbot végzett frissítéseket 2015-ben de ő már inaktív... (@Victor Knox:) Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 11., 17:21 (CEST)

Wikidata weekly summary #325[szerkesztés]

Főszerkesztő mint property[szerkesztés]

Sziasztok, az a kérdésem, hogy nem lehetne valamiképpen elérni, hogy a sajtótermékeknél (pl.: újság (Q11032), napilap (Q1110794) stb.) most használt szerkesztő (P98) property mellett a főszerkesztő (Q589298) is használható legyen propertyként? A magyar lapoknál legalábbis nagyon hiányzik, nálunk más név vagy nevek kerülnének egy újság szerkesztője és mások a főszerkesztője rubrikájába, de az angol struktúra miatt csak szerkesztő adható meg. Látom, hogy van ennek a Wikidatán valami javaslattételi folyamata, de azt nem tudom megcsinálni sajnos. Palotabarát vita 2018. augusztus 16., 01:03 (CEST)

Új tulajdonságot itt tudsz javasolni. Angolul ki kell tölteni egy sablont és meg kell várni a szükséges szavazatokat. Én is javasoltam már, de én elbuktam a bürokrácia útvesztőiben. Ha sikerrel jársz, mindenképpen írd meg, hogy csináltad. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 18., 13:40 (CEST)

B.Zsolt kösz szépen az infót, de ez nekem sajnos nem megy, angolul párbeszédbe nem tudok bonyolódni. Palotabarát vita 2018. augusztus 21., 13:09 (CEST)

@Palotabarát: Én több tucat sikeres tulajdonságjavaslaton vagyok túl, örömmel segítek, ahol elakadsz. – Máté (vitalap) 2018. augusztus 21., 13:12 (CEST)

Kérhetek akkor itt tőled néhányat, vagy inkább nyissunk neki külön szakaszt? :) – B.Zsolt vita 2018. augusztus 21., 13:46 (CEST)

Jöhet ide nyugodtan :). – Máté (vitalap) 2018. augusztus 21., 14:39 (CEST)

Előre is köszönjük, Palotabarát már pontosan megírta, mire lenne szüksége, szerintem ez alapján már tudsz javaslatot tenni. Amire én gondoltam, hogy a vasúti járművekhez a képen kívül lehetne még vezetőállás kép és belső utastér kép is. Már van több különböző képtulajdonság (pl: téli kép), szerintem ezeket is elfogadják. Később a képeket importálom az angol és a német Wikipédiákból és átalakítom a vasúti jármű infoboxot is.

Ezen kívül még lenne bőven ötletem, bár az is elképzelhető, hogy nyitott kapukat döngetek és már léteznek, csak még nincsenek magyarra fordítva. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 21., 14:52 (CEST)

Tudományos fokozat[szerkesztés]

Sziasztok! A tudományos fokozatra a Wikidatán három találat is van (P512, Q189533, Q23015928) és nem tudom eldönteni, hogy a WikiData:Q189533 és WikiData:Q23015928 ugyanaz-e vagy sem. Szerintem nem egészen, de talán nem jó valamelyiknek a magyar elnevezése. Melyiknek? Piraeus vita

A P512 tulajdonság. A másik kettő esetében valóban káosz van. A Q189533 egyetemi végzettségnek, a Q23015928 pedi posztgraduális végzettségnek felel meg. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 18., 21:26 (CEST)

Na igen, de ez hülyeség.

  1. Az egyetemi végzettség nem tudományos fokozat. Vagy az? A Q189533 magyar neve „felsőfokú végzettség” kellene hogy legyen. (Már ha jól értem, hogy ez az elem mit akar bemutatni.)
  2. A posztgraduális végzettség pedig azonos a tudományos fokozatokkal? Ebben nem vagyok biztos. (Főként hogy a Wikidata nem lehet magyar specifikus) Ha ugyanaz a kettő, akkor a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de én úgy tudom, hogy a posztgraduális végzettség mindent magában foglal, ami az egyetemi alapképzésen túl van. Egyebek mellett a tudományos fokozatnak minősülő képzéseket is, de szerintem nem csak azt. Jól tudom ezt? Ezért nem vagyok biztos benne, hogy a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de nem tudom mi lenne a jó neve. Talán „posztgraduális végzettség”, és kellene egy harmadik elem, ami ez alá sorolódna be és a neve „tudományos végzettség” lenne?

A magyar viszonyok pedig úgy néznének ki szerintem, hogy a „tudományos végzettség” (akármelyik Q is lesz az végül) alá sorolódik be a

  • phd fokozat (Q752297), ami jelenleg az egyetlen tudományos végzettség nálunk,
  • de ide sorolódik be a szocializmus idején használt „egyetemi doktor / kisdoktor” (Q?????),
  • „ilyenolyan tudományok kandidátusa” (Q737462),
  • és „ilyenolyan tudományok doktora / nagydoktor / MTA doktora” (Q?????) cím is.

Az egész abból pattant ki, hogy nem tudom az „ilyenolyan tudományok kandidátusa” és a „ilyenolyan tudományok doktora” címet felvinni a Wikidatába, mert nem világos, hogy melyik „tudományos végzettség” elem az igazi. Piraeus vita 2018. augusztus 18., 22:59 (CEST)

Wikidata weekly summary #326[szerkesztés]