Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Wikidata-segítségkérés 
Wikidata-segítségkérés
Wikidata-logo-en.svg
Erre a lapra írhatod rá, ha valamilyen wikidatás teendőre olyasvalakit szeretnél megkérni, aki ott otthonosabban mozog, mint te.

Ha valamilyen kérésed van, egyszerűen csak nyiss egy új szakaszt, és így írd alá: ~~~~

Amiben segíthetsz
  • Ha tervbe veszed, hogy teljesíted valamelyik kívánságot, akkor írd hozzá, hogy vállalom! vagy stipi-stopi! vagy repülök! vagy bármi ilyesmit, hogy ne szerkessze veled keresztben más is a Wikidatán.
  • Ha kész vagy egy teljesítéssel, akkor írd a szakasz elejére: {{megoldva|~~~~}}
  • Kiegészítheted a kapcsolatos lapok listáját.
A magyar Wikipédián
A Wikidatán
A Wikidata-segítségkérés archívumai

Kép mint labelProperty[szerkesztés]

Függőben Függőben Máté (vitalap) 2016. április 10., 07:54 (CEST)

Szeretnék képeket használni labelPropertyként, ami alapvetően nem lenne gond a [[Fájl:{{wikidata|p2363|labelProperty=p18}}|x22px|alt={{wikidata|p2363|link=nem}}]] formában, viszont így nem tudom megjeleníteni a minősítőket, illetve ha több érték van megadva (a p2363-nak) akkor borul a dolog (illetve firstözhető, de én szeretném, ha mind megjelenne, és mind minősítőkkel). Segítség? Ha megoldódik, akkor értelem szerűen kellene egy paraméter a méret beállításához. – Máté (vitalap) 2016. április 5., 09:58 (CEST)

@Tacsipacsi: mint ügyeletes Lua-mágus? Tudsz segíteni? Gondolom csak egy új format opció kellene a Commons-média adattípusnak. Ha jól látom, az nem zavar be a minősítők megjelenítésébe. (Meg kellene tanulnom a Luát…)Máté (vitalap) 2016. április 8., 07:36 (CEST)
Illetve mégsem, mert az bezavar, hogy nem az érték a kép, hanem az értékelemhez van megadva a kép, és mint ilyen, nem is igazán a labelProperty a jó megoldás, mert az az elemhez megadott oldalra linkelne, csak itt nincsenek oldalak, azért működik, de ha lenne, akkor nem működne. Szóval a labelProperty helyett is kell valami más. Lehet bonyolultabb ez az egész, mint azt el tudom képzelni. – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:18 (CEST)
De folytatva a monológom, lehet mégiscsak egy új format opció kellene, amely alapértelmezetten az értékként megadott elemhez tartozó p18-at, opcionálisan más képtulajdonságot jelenít meg (igény szerint minősítőkkel, forrással, tetszőleges felsorolási móddal, de ez elvileg működik), választható szélességgel vagy magassággal, ahol az alt= a címke, a link= pedig a sitelink. (Persze ez utóbbi ott jó igazán, ahol közkincs a kép…) Elképzelhető? – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:26 (CEST)
Leadhatom az ügyeletet? :-) Egyrészt már kezdem unni a Luát, másrészt valójában nem szeretem az eseti kiegészítéseket (bár állandóan ezt vagyok kénytelen csinálni), hatékonyan, rövid idő alatt képesek áttekinthetetlenné tenni a kódot. (A másik megoldás a teljesen külön modul, de az meg akkor nem tudja használni az eredeti modul függvényeit.) --Tacsipacsi vita 2016. április 8., 23:56 (CEST)
Persze :). De nem tudod, hogy kitudna esetleg segíteni? Nem sokan aktívak, akik értenek hozzá, és JulesWinnfield-hu is eltűnt pár hete. Annyi lehetőség lenne ezekben a modulokban, csak nálam hiányzik a szaktudás. – Máté (vitalap) 2016. április 9., 00:15 (CEST)

Egy a biztos, dokumentálni kellene Modul:Wikidata forráskódja alapján a formatEntityId-ben látható paramétereket (labelProperty, chrProperty, chrDate). Oliv0 vita 2016. április 8., 11:31 (CEST) Megpróbáltam, nyugodtan fogalmazzátok át. Oliv0 vita 2016. április 8., 14:07 (CEST)

@Máté: ha jól értem, ezzel azt akartad volna elérni, hogy a NMHH-besorolás (P2363) első értékének a kép (P18) értéke jelenjen meg: olyasmi, mint {{wikidata|p18 |entityId={{wikidata|p2363|first=|format=raw}} }} ? Oliv0 vita 2016. április 10., 12:21 (CEST)
@Oliv0: Igen. Úgy látom, működik is (amíg nincs magyar link kötve az elemekhez). De igazából azt szeretném, ha nemcsak az első jelenne meg, hanem mind, és a minősítők is. Csak ahhoz már modulmódosítás kell. – Máté (vitalap) 2016. április 10., 12:28 (CEST)

Népességdiagram[szerkesztés]

Függőben Függőben JSoos vita 2018. augusztus 28., 17:20 (CEST)

Sziasztok! A népességdiagram sablon elég sok település szócikkében szerepel, és mivel WD adatokkal dolgozik, gondolom ezek bottal kerültek feltöltésre. Ha jól láttam ezek frissítését is bot végezte. Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e erről valamit, van-e valaki, aki a magyar adatokat a friss KSH táblázatokból feltölti, vagy hogyan/kitől lehet kérni, hogy egy településhez kerüljenek be a népességadatok automatikusan. Ha jól láttam JWbot végzett frissítéseket 2015-ben de ő már inaktív... (@Victor Knox:) Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 11., 17:21 (CEST)

Van egy új eszköz, amihez van angol leírás is: [1], ezt tanulmányozd. Úgy látom, sima excel elég lesz az adatok rendbeszedéséhez, utána meg bárki feltöltheti az adatokat. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 28., 18:16 (CEST)

Köszönöm, megpróbálom megérteni... JSoos vita 2018. augusztus 28., 18:33 (CEST)

Tudományos fokozat[szerkesztés]

Függőben Függőben Piraeus vita 2018. augusztus 23., 00:03 (CEST)

Sziasztok! A tudományos fokozatra a Wikidatán három találat is van (P512, Q189533, Q23015928) és nem tudom eldönteni, hogy a WikiData:Q189533 és WikiData:Q23015928 ugyanaz-e vagy sem. Szerintem nem egészen, de talán nem jó valamelyiknek a magyar elnevezése. Melyiknek? Piraeus vita

A P512 tulajdonság. A másik kettő esetében valóban káosz van. A Q189533 egyetemi végzettségnek, a Q23015928 pedi posztgraduális végzettségnek felel meg. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 18., 21:26 (CEST)

Na igen, de ez hülyeség.

  1. Az egyetemi végzettség nem tudományos fokozat. Vagy az? A Q189533 magyar neve „felsőfokú végzettség” kellene hogy legyen. (Már ha jól értem, hogy ez az elem mit akar bemutatni.)
  2. A posztgraduális végzettség pedig azonos a tudományos fokozatokkal? Ebben nem vagyok biztos. (Főként hogy a Wikidata nem lehet magyar specifikus) Ha ugyanaz a kettő, akkor a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de én úgy tudom, hogy a posztgraduális végzettség mindent magában foglal, ami az egyetemi alapképzésen túl van. Egyebek mellett a tudományos fokozatnak minősülő képzéseket is, de szerintem nem csak azt. Jól tudom ezt? Ezért nem vagyok biztos benne, hogy a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de nem tudom mi lenne a jó neve. Talán „posztgraduális végzettség”, és kellene egy harmadik elem, ami ez alá sorolódna be és a neve „tudományos végzettség” lenne?

A magyar viszonyok pedig úgy néznének ki szerintem, hogy a „tudományos végzettség” (akármelyik Q is lesz az végül) alá sorolódik be a

  • phd fokozat (Q752297), ami jelenleg az egyetlen tudományos végzettség nálunk,
  • de ide sorolódik be a szocializmus idején használt „egyetemi doktor / kisdoktor” (Q?????),
  • „ilyenolyan tudományok kandidátusa” (Q737462),
  • és „ilyenolyan tudományok doktora / nagydoktor / MTA doktora” (Q?????) cím is.

Az egész abból pattant ki, hogy nem tudom az „ilyenolyan tudományok kandidátusa” és a „ilyenolyan tudományok doktora” címet felvinni a Wikidatába, mert nem világos, hogy melyik „tudományos végzettség” elem az igazi. Piraeus vita 2018. augusztus 18., 22:59 (CEST)

Ösztöndíj, díj adományozója[szerkesztés]

Függőben Függőben Palotabarát vita 2019. február 16., 16:29 (CET)

Ösztöndíj[szerkesztés]

Sziasztok, egy új property-elemmel kapcsolatban kérem a véleményeteket/segítségeteket: ez az ösztöndíj. Sok tudományos és művészeti ösztöndíj létezik illetve létezett, melyeket jelenleg jobb híján a díjhoz (díj (P166)) írunk. Az ösztöndíj azonban más: a díjat általában nem a díjazott kéri magának, hanem valaki más terjeszti fel, az ösztöndíjra ellenben az jelentkezik, aki szeretné elnyerni. A díjat jellemzően az egész életműre, vagy valamilyen szakmai sikerre adják, míg az ösztöndíj feladata az, hogy elősegítse elnyerőjét abban, hogy megvalósítson valamilyen tudományos-művészeti célt, elérjen valamilyen eredményt (mely után akár díjat/kitüntetést is kaphat). Szóval a díj és az ösztöndíj más feladatot tölt be, más a célja is. (Apróság, de pl. a díjakat jellemzően feltüntetjük az infoboxban, az ösztöndíjat nem lenne muszáj, hisz az inkább folyószövegbe kívánkozó életrajzi elem: mettől meddig kapta és mit ért el a segítségével). Közismert ösztöndíjak vannak, nálunk talán a most futó Lendület program ismert, de a Baumgarten-díj évdíja is inkább idetartozik, mint a díjak közé, a nemzetközi ERASMUS ösztöndíjról nem is beszélve. Én ugyan csak magyar ösztöndíjakkal foglalkozom (lista itt: Magyar ösztöndíjak listája), de gyanítom, hogy külföldön is hasonló rendszert alkotnak az ösztöndíjak, érdemes lenne a személyek Wikidata-elemeinél külön gyűjteni azokat. Mi a véleményetek? Illetve ha támogatható, segítene valaki, hogy egy property javaslat legyen belőle? Palotabarát vita 2019. február 12., 13:00 (CET)

Díj adományozója és a díj kapcsolata[szerkesztés]

A másik javaslatom az, hogy hozzunk létre egy tulajdonságot annak jelölésére, hogy egy szervezet ad át bizonyos díjat. Magánál a díjnál jelöljük, hogy díjat adta (P1027) (díjat adta), de a díjat átadó szervezetnél nem jelöljük, hogy ő maga milyen díjat ad át. Hogy mást ne mondjak, a Nobel Alapítvány (Q1781959) (Nobel Alapítvány) eleméből nem derül ki, hogy ők adják a Nobel-díjat. Persze, nyilván nem a Nobel-díjat kell túlmagyarázni, de van milliom díjunk, kis részüknél jelöljük azt is, hogy ki/mi adja, de fordítva már nincs olyan tulajdonság-elem, amivel jelölni tudnánk az összefüggést. Arra gondoltam, ezt a jelölést ugyanúgy oda-vissza kötelezővé kellene tenni, mint például a férj-feleség esetén jelölni kell mindkettejük elemében a házassági kapcsolatot, itt a díjat adta (P1027) mellett a díjadónál kötelezően jelölni kellene, hogy ezt és ezt a díjat az adott szervezet (személy) adja át. Figyelem! Nem alapítóról van szó, hanem a díj átadásáról döntő és azt átadó szervezetről.

És még egy, amit felvetek gondolkodás szintjén: az összes település elemében jelöljük azt a kategóriát, ami az oda tartozó szócikkeket gyűjti. De nem jelöljük a ott született, ott élő, oda kötődő személyek kategóriáját, pedig ilyen kategóriából is rengeteg van, pl.: Kategória:Budapesten született személyek (Q8047580), Kategória:New York-iak (Q9226101), Kategória:Madridiak (Q6464694) stb. Úgyszintén nincs jelölése a díszpolgári címeknek: itt talán nem is magának a címnek a jelöléséhez kötném, hiszen azt nem a település adja, mint földrajzi fogalom, hanem a település képviselőtestülete, de egyetem esetén már lehet magát az egyetemet is jelölni. De a díszpolgárokról vannak lista típusú szócikkek, és gyakoriak a kategóriák is, melyik közül valamelyiket (leginkább a kategóriát) lehetne valahogy kapcsolni a település/régió/ország/egyetem szócikkéhez egy tulajdonság-elemmel.

Mit szóltok? Palotabarát vita 2019. február 18., 11:39 (CET)

De jelöljük: kapcsolódó személyek kategóriája (P1792), itt született személyek kategóriája (P1464), itt elhunyt személyek kategóriája (P1465), itt eltemetett személyek kategóriája (P1791) etc. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. február 18., 16:31 (CET)

Wikidata weekly summary #368[szerkesztés]

Túl sok hivatkozás[szerkesztés]

Theodor Mommsen (Q25351) adatlapján hat hivatkozás bizonyítja a születési és halálozási dátumát. A cikkünkben piros figyelmeztetés jelenik meg a jegyzetek között a hozzáférés dátuma miatt. Tulipanos vita 2019. június 13., 09:38 (CEST)

Barthold Georg Niebuhr (Q60586) és Johann Jakob Reiske (Q68112) cikkeknél ugyanez a probléma áll fenn. Tulipanos vita 2019. június 13., 09:46 (CEST)
Tulipanos: a hibaüzeneteket meg tudtam szüntetni azzal, hogy a két idézett dátumból az egyiknél (a halálozásinál) a Wikidatában átírtam a forráshoz való hozzáférés időpontját. Így viszont nem vonja össze az azonos helyről származó forrásokat, hanem megkettőzi azokat, vagyis eggyel több lett a források száma. Sajnos a túlburjánzó forrásfeltüntetés szócikkben való limitálására nincs ötletem (ha egy adat szerepel többször, azt be lehet állítani, hogy az egyik adat legyen a preferált, és akkor a cikkben csak az jelenik meg, a többi nem. De hogy a forrással mit lehetne csinálni...? Talán a többiek tudják). Palotabarát vita 2019. június 13., 11:27 (CEST)
Köszönöm a beavatkozást! Lényeg, hogy eltűnt a cikkekből a piros hibaüzenet! Tulipanos vita 2019. június 13., 12:27 (CEST)

Wikidata weekly summary #369[szerkesztés]

emlékmű&co[szerkesztés]

Na én most elvesztem, de itt valami nagyon nem stimmel...

fontos történelmi események vagy személyek emlékére állított alkotás
német: Gedenkstätte: Ort mit starkem Bezug zu wichtigen historischen Ereignissen oder Personen
angol: memorial: object which serves as a focus for memory of something
Nincs leírás
német: Denkmal: zum Gedächtnis an eine Person oder ein Ereignis errichtete, größere plastische Darstellung (Heldendenkmal, Ehrenmal, Herrscherdenkmal, Literarisches Denkmal)
angol: monument: type of structure either explicitly created to commemorate a person or important event, or used for that purpose (monuments)
általános fogalom egy ország kulturális örökségének megjelölésére
német: Kulturdenkmal: Zeugnis einer Kultur und von künstlerischem und historischem Wert (Unbewegliches Kulturdenkmal)
angol: heritage site: general term for a site of cultural heritage for a specific country (historic monument, cultural monument, heritage property, immovable heritage, protected monument)
építészeti, régészeti és művészeti emlékek összessége (Ásatási leletek; Műemlék épületek, települések; Műalkotások (anyagi és szellemi); Festmény, műtárgy, zene, irodalom; Hagyományok)
német: Kulturerbe: Gesamtheit der Kulturgüter (Kulturelles Erbe, Kulturgüter, Kulturgut, Weltkulturerbe)
angol: cultural heritage: physical artifact or intangible attribute of a society inherited from past generations (cultural assets, cultural goods, world heritage)

csak nekem, vagy más is érzi "mi van?"-t?... Fauvirt vita 2019. június 19., 12:38 (CEST)

Sorry, de ez nem a Wikidata hibája! Texaner vita 2019. június 19., 16:41 (CEST)

Ezt tényleg inkább a fordítási segítségkérő lapon kellett volna felvetni. Az angol és német szöveget nézve szerintem az első lenne az emlékhely, a másodikra jó az emlékmű, a harmadik kulturális örökségi helyszín, a negyedik kulturális örökség. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. június 19., 17:03 (CEST)

O, pardon, jegyeztem, máskor nem ide írok (korábban mindig itt tárgyaltunk meg ilyeneket, bár már lehet, akkor is hibásan)... átviszem a nyelvire. Hkoala-nak köszönöm, nekem is hasonló érzésem van, de ha lesz, bevárok még 1-2 véleményt, mielőtt bármin változtatnék. Fauvirt vita 2019. június 19., 20:45 (CEST)

Wikidata weekly summary #370[szerkesztés]

Egy kis help[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Vadaro vita 2019. június 27., 20:17 (CEST)

Sziasztok! A Kategória:Szexuális felvilágosítás lapon nem jelennek meg az interwikik, pedig a WD-ban a helyén van (Q7214514). Azt hiszem, ott ez a Q32579903 átirányítás az, ami bekavar. Vagy sem, nem tudom. Köszi a javítást. – Vadaro vita 2019. június 27., 19:53 (CEST)

Végeztem egy nulleditet, és nálam már helyesen megjelennek az interwikik. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2019. június 27., 20:07 (CEST)

Nálam is jó, kösz szépen. – Vadaro vita 2019. június 27., 20:16 (CEST)

Wikidata weekly summary #371[szerkesztés]

FFR-sportolóazonosító bevezetése[szerkesztés]

Hasznosnak tartanám bevezetni a Wikidatán az FFR-sportolóazonosítót, amely tulajdonság felhasználásával az egyes Wikipédiákon egy sablonból meg lehetne hivatkozni a Wikidatáról az illető vívó nemzeti szövetségi honlapi profilját, ami számos sporteredményre forrás, mivel a profilon kiválaszthatók az egyes versenyzői évek (szezonok). FFR, mint Fegyeracija Fehtovanyija Rossziji, azaz Orosz Vívószövetség. Ennek a bevezetésnek a Wikidatán való lebonyolításához, végigviteléhez lenne szükségem angolul nálam jobban értő és író szerktársakra.

Egy példa. Alekszej Boriszovics Cseremiszinov profilja a nemzeti szövetségnél: http://www.rusfencing.ru/sportsmen_card.php?ID=182828 Az URL-ben az ID= utáni számsor lenne majd a tulajdonság értéke a Wikidatán. Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. július 7., 14:42 (CEST)

Senki? :( Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. július 15., 23:57 (CEST)

Wikidata weekly summary #372[szerkesztés]

A Betiltott könyvek Magyarországon 1945–46-ban szócikk[szerkesztés]

Szeretnék némi útmutatást kapni a tapasztaltabb szerkesztőtársaktól.

Egy régebben létezett szócikkünk helyére egy pontosabb (és kicsit praktikusabb) című szócikk került. Most azt látom, hogy az új változathoz (gondolom automatikusan) létrejött egy WD-bejegyzés. A régi azonban megmaradt.

Mi a szokás ilyenkor? A régit egyszerűen meg kell próbálni törölni? A régi leírását illik átvinni az újra? Vagy semmi közük egymáshoz? (A fogalom maga eléggé esetleges, csak magyar vonatkozásban van történelmi jogosultsága. Az egzakt megnevezése valami olyan lehetne, hogy Magyarországon 1945–46-ban fasisztának és szovjetellenesnek minősített, ezért tilalmi listára került és megsemmisített könyvek és más sajtótermékek. Egyedül a szócikk maga használja és más nyelveken nincs megfelelője. Várhatóan ez így is marad.)

A régi változat adatai:

WD-kód: Q1487060
cimke: 1945-ben Magyarországon betiltott könyvek
leírás: Betiltott fasiszta és szovjetellenes magyar könyvek

Az újé:

WD-kód: Q65215400
cimke: Betiltott könyvek Magyarországon 1945–46-ban
leírás: (nincs)

Garamond vita 2019. július 9., 08:35 (CEST)

Wikidata weekly summary #373[szerkesztés]

Határos sablon[szerkesztés]

A {{határos}}(?) sablon szépen megjeleníti a szócikkekben a településsel vagy községekkel határos településeket/községeket. A német településeknél viszont minden település községekkel határos a sablon szerint. Lehetne paraméterezni, hogy <nowiki>, de a módosítás több ezer szócikket érintene. Megoldható, hogy amennyiben a P31 tulajdonság értéke német település, a sablon automatikusan a településekkel paramétert alkalmazza? – B.Zsolt vita 2019. július 15., 23:14 (CEST)

A problémát én vetettem fel, amikor a Neuhof_(Alsó-Szászország) cikket szerkesztettem, és azt láttam, hogy csak egy községgel határos. A Neuhof_(Alsó-Szászország)#/media/Fájl:Neuhof_in_HI.svg térképen szépen mutatja a község öt települését, és itt kezdődött a gond: hogy jön össze a körte az almával, a község a településsel? Ugyanis a WD-ban található egy határos egység a Bockenem község. A fő problémám az, hogy ha határos településeket keresek a határos községben, azt hogyan tudom megtalálni? Áthidaló megoldás lehetne az, hogy felvesszük a községen belüli határos településeket és a határos községeket településekkel illetve községgel paraméterrel. Az már más kérdés, hogy a WD többezer német településénél a határosokat a magyar és más szerkesztők hogyan értelmezik? – Porrimaeszmecsere 2019. július 16., 11:07 (CEST)