Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Wikidata-segítségkérés 
Wikidata-segítségkérés
Wikidata-logo-en.svg
Erre a lapra írhatod rá, ha valamilyen wikidatás teendőre olyasvalakit szeretnél megkérni, aki ott otthonosabban mozog, mint te.

Ha valamilyen kérésed van, egyszerűen csak nyiss egy új szakaszt, és így írd alá: ~~~~

Amiben segíthetsz
 • Ha tervbe veszed, hogy teljesíted valamelyik kívánságot, akkor írd hozzá, hogy vállalom! vagy stipi-stopi! vagy repülök! vagy bármi ilyesmit, hogy ne szerkessze veled keresztben más is a Wikidatán.
 • Ha kész vagy egy teljesítéssel, akkor írd a szakasz elejére: {{megoldva|~~~~}}
 • Kiegészítheted a kapcsolatos lapok listáját.
A magyar Wikipédián
A Wikidatán
A Wikidata-segítségkérés archívumai

Kép mint labelProperty[szerkesztés]

Függőben Függőben Máté (vitalap) 2016. április 10., 07:54 (CEST)

Szeretnék képeket használni labelPropertyként, ami alapvetően nem lenne gond a [[Fájl:{{wikidata|p2363|labelProperty=p18}}|x22px|alt={{wikidata|p2363|link=nem}}]] formában, viszont így nem tudom megjeleníteni a minősítőket, illetve ha több érték van megadva (a p2363-nak) akkor borul a dolog (illetve firstözhető, de én szeretném, ha mind megjelenne, és mind minősítőkkel). Segítség? Ha megoldódik, akkor értelem szerűen kellene egy paraméter a méret beállításához. – Máté (vitalap) 2016. április 5., 09:58 (CEST)

@Tacsipacsi: mint ügyeletes Lua-mágus? Tudsz segíteni? Gondolom csak egy új format opció kellene a Commons-média adattípusnak. Ha jól látom, az nem zavar be a minősítők megjelenítésébe. (Meg kellene tanulnom a Luát…)Máté (vitalap) 2016. április 8., 07:36 (CEST)
Illetve mégsem, mert az bezavar, hogy nem az érték a kép, hanem az értékelemhez van megadva a kép, és mint ilyen, nem is igazán a labelProperty a jó megoldás, mert az az elemhez megadott oldalra linkelne, csak itt nincsenek oldalak, azért működik, de ha lenne, akkor nem működne. Szóval a labelProperty helyett is kell valami más. Lehet bonyolultabb ez az egész, mint azt el tudom képzelni. – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:18 (CEST)
De folytatva a monológom, lehet mégiscsak egy új format opció kellene, amely alapértelmezetten az értékként megadott elemhez tartozó p18-at, opcionálisan más képtulajdonságot jelenít meg (igény szerint minősítőkkel, forrással, tetszőleges felsorolási móddal, de ez elvileg működik), választható szélességgel vagy magassággal, ahol az alt= a címke, a link= pedig a sitelink. (Persze ez utóbbi ott jó igazán, ahol közkincs a kép…) Elképzelhető? – Máté (vitalap) 2016. április 8., 08:26 (CEST)
Leadhatom az ügyeletet? :-) Egyrészt már kezdem unni a Luát, másrészt valójában nem szeretem az eseti kiegészítéseket (bár állandóan ezt vagyok kénytelen csinálni), hatékonyan, rövid idő alatt képesek áttekinthetetlenné tenni a kódot. (A másik megoldás a teljesen külön modul, de az meg akkor nem tudja használni az eredeti modul függvényeit.) --Tacsipacsi vita 2016. április 8., 23:56 (CEST)
Persze :). De nem tudod, hogy kitudna esetleg segíteni? Nem sokan aktívak, akik értenek hozzá, és JulesWinnfield-hu is eltűnt pár hete. Annyi lehetőség lenne ezekben a modulokban, csak nálam hiányzik a szaktudás. – Máté (vitalap) 2016. április 9., 00:15 (CEST)

Egy a biztos, dokumentálni kellene Modul:Wikidata forráskódja alapján a formatEntityId-ben látható paramétereket (labelProperty, chrProperty, chrDate). Oliv0 vita 2016. április 8., 11:31 (CEST) Megpróbáltam, nyugodtan fogalmazzátok át. Oliv0 vita 2016. április 8., 14:07 (CEST)

@Máté: ha jól értem, ezzel azt akartad volna elérni, hogy a NMHH-besorolás (P2363) első értékének a kép (P18) értéke jelenjen meg: olyasmi, mint {{wikidata|p18 |entityId={{wikidata|p2363|first=|format=raw}} }} ? Oliv0 vita 2016. április 10., 12:21 (CEST)
@Oliv0: Igen. Úgy látom, működik is (amíg nincs magyar link kötve az elemekhez). De igazából azt szeretném, ha nemcsak az első jelenne meg, hanem mind, és a minősítők is. Csak ahhoz már modulmódosítás kell. – Máté (vitalap) 2016. április 10., 12:28 (CEST)

Népességdiagram[szerkesztés]

Függőben Függőben JSoos vita 2018. augusztus 28., 17:20 (CEST)

Sziasztok! A népességdiagram sablon elég sok település szócikkében szerepel, és mivel WD adatokkal dolgozik, gondolom ezek bottal kerültek feltöltésre. Ha jól láttam ezek frissítését is bot végezte. Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e erről valamit, van-e valaki, aki a magyar adatokat a friss KSH táblázatokból feltölti, vagy hogyan/kitől lehet kérni, hogy egy településhez kerüljenek be a népességadatok automatikusan. Ha jól láttam JWbot végzett frissítéseket 2015-ben de ő már inaktív... (@Victor Knox:) Köszönöm, JSoos vita 2018. augusztus 11., 17:21 (CEST)

Van egy új eszköz, amihez van angol leírás is: [1], ezt tanulmányozd. Úgy látom, sima excel elég lesz az adatok rendbeszedéséhez, utána meg bárki feltöltheti az adatokat. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 28., 18:16 (CEST)

Köszönöm, megpróbálom megérteni... JSoos vita 2018. augusztus 28., 18:33 (CEST)

Tudományos fokozat[szerkesztés]

Függőben Függőben Piraeus vita 2018. augusztus 23., 00:03 (CEST)

Sziasztok! A tudományos fokozatra a Wikidatán három találat is van (P512, Q189533, Q23015928) és nem tudom eldönteni, hogy a WikiData:Q189533 és WikiData:Q23015928 ugyanaz-e vagy sem. Szerintem nem egészen, de talán nem jó valamelyiknek a magyar elnevezése. Melyiknek? Piraeus vita

A P512 tulajdonság. A másik kettő esetében valóban káosz van. A Q189533 egyetemi végzettségnek, a Q23015928 pedi posztgraduális végzettségnek felel meg. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 18., 21:26 (CEST)

Na igen, de ez hülyeség.

 1. Az egyetemi végzettség nem tudományos fokozat. Vagy az? A Q189533 magyar neve „felsőfokú végzettség” kellene hogy legyen. (Már ha jól értem, hogy ez az elem mit akar bemutatni.)
 2. A posztgraduális végzettség pedig azonos a tudományos fokozatokkal? Ebben nem vagyok biztos. (Főként hogy a Wikidata nem lehet magyar specifikus) Ha ugyanaz a kettő, akkor a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de én úgy tudom, hogy a posztgraduális végzettség mindent magában foglal, ami az egyetemi alapképzésen túl van. Egyebek mellett a tudományos fokozatnak minősülő képzéseket is, de szerintem nem csak azt. Jól tudom ezt? Ezért nem vagyok biztos benne, hogy a Q23015928 neve maradhat „tudományos fokozat”, de nem tudom mi lenne a jó neve. Talán „posztgraduális végzettség”, és kellene egy harmadik elem, ami ez alá sorolódna be és a neve „tudományos végzettség” lenne?

A magyar viszonyok pedig úgy néznének ki szerintem, hogy a „tudományos végzettség” (akármelyik Q is lesz az végül) alá sorolódik be a

 • phd fokozat (Q752297), ami jelenleg az egyetlen tudományos végzettség nálunk,
 • de ide sorolódik be a szocializmus idején használt „egyetemi doktor / kisdoktor” (Q?????),
 • „ilyenolyan tudományok kandidátusa” (Q737462),
 • és „ilyenolyan tudományok doktora / nagydoktor / MTA doktora” (Q?????) cím is.

Az egész abból pattant ki, hogy nem tudom az „ilyenolyan tudományok kandidátusa” és a „ilyenolyan tudományok doktora” címet felvinni a Wikidatába, mert nem világos, hogy melyik „tudományos végzettség” elem az igazi. Piraeus vita 2018. augusztus 18., 22:59 (CEST)

Ösztöndíj, díj adományozója[szerkesztés]

Függőben Függőben Palotabarát vita 2019. február 16., 16:29 (CET)

Ösztöndíj[szerkesztés]

Sziasztok, egy új property-elemmel kapcsolatban kérem a véleményeteket/segítségeteket: ez az ösztöndíj. Sok tudományos és művészeti ösztöndíj létezik illetve létezett, melyeket jelenleg jobb híján a díjhoz (díj (P166)) írunk. Az ösztöndíj azonban más: a díjat általában nem a díjazott kéri magának, hanem valaki más terjeszti fel, az ösztöndíjra ellenben az jelentkezik, aki szeretné elnyerni. A díjat jellemzően az egész életműre, vagy valamilyen szakmai sikerre adják, míg az ösztöndíj feladata az, hogy elősegítse elnyerőjét abban, hogy megvalósítson valamilyen tudományos-művészeti célt, elérjen valamilyen eredményt (mely után akár díjat/kitüntetést is kaphat). Szóval a díj és az ösztöndíj más feladatot tölt be, más a célja is. (Apróság, de pl. a díjakat jellemzően feltüntetjük az infoboxban, az ösztöndíjat nem lenne muszáj, hisz az inkább folyószövegbe kívánkozó életrajzi elem: mettől meddig kapta és mit ért el a segítségével). Közismert ösztöndíjak vannak, nálunk talán a most futó Lendület program ismert, de a Baumgarten-díj évdíja is inkább idetartozik, mint a díjak közé, a nemzetközi ERASMUS ösztöndíjról nem is beszélve. Én ugyan csak magyar ösztöndíjakkal foglalkozom (lista itt: Magyar ösztöndíjak listája), de gyanítom, hogy külföldön is hasonló rendszert alkotnak az ösztöndíjak, érdemes lenne a személyek Wikidata-elemeinél külön gyűjteni azokat. Mi a véleményetek? Illetve ha támogatható, segítene valaki, hogy egy property javaslat legyen belőle? Palotabarát vita 2019. február 12., 13:00 (CET)

Díj adományozója és a díj kapcsolata[szerkesztés]

A másik javaslatom az, hogy hozzunk létre egy tulajdonságot annak jelölésére, hogy egy szervezet ad át bizonyos díjat. Magánál a díjnál jelöljük, hogy díjat adta (P1027) (díjat adta), de a díjat átadó szervezetnél nem jelöljük, hogy ő maga milyen díjat ad át. Hogy mást ne mondjak, a Nobel Alapítvány (Q1781959) (Nobel Alapítvány) eleméből nem derül ki, hogy ők adják a Nobel-díjat. Persze, nyilván nem a Nobel-díjat kell túlmagyarázni, de van milliom díjunk, kis részüknél jelöljük azt is, hogy ki/mi adja, de fordítva már nincs olyan tulajdonság-elem, amivel jelölni tudnánk az összefüggést. Arra gondoltam, ezt a jelölést ugyanúgy oda-vissza kötelezővé kellene tenni, mint például a férj-feleség esetén jelölni kell mindkettejük elemében a házassági kapcsolatot, itt a díjat adta (P1027) mellett a díjadónál kötelezően jelölni kellene, hogy ezt és ezt a díjat az adott szervezet (személy) adja át. Figyelem! Nem alapítóról van szó, hanem a díj átadásáról döntő és azt átadó szervezetről.

És még egy, amit felvetek gondolkodás szintjén: az összes település elemében jelöljük azt a kategóriát, ami az oda tartozó szócikkeket gyűjti. De nem jelöljük a ott született, ott élő, oda kötődő személyek kategóriáját, pedig ilyen kategóriából is rengeteg van, pl.: Kategória:Budapesten született személyek (Q8047580), Kategória:New York-iak (Q9226101), Kategória:Madridiak (Q6464694) stb. Úgyszintén nincs jelölése a díszpolgári címeknek: itt talán nem is magának a címnek a jelöléséhez kötném, hiszen azt nem a település adja, mint földrajzi fogalom, hanem a település képviselőtestülete, de egyetem esetén már lehet magát az egyetemet is jelölni. De a díszpolgárokról vannak lista típusú szócikkek, és gyakoriak a kategóriák is, melyik közül valamelyiket (leginkább a kategóriát) lehetne valahogy kapcsolni a település/régió/ország/egyetem szócikkéhez egy tulajdonság-elemmel.

Mit szóltok? Palotabarát vita 2019. február 18., 11:39 (CET)

De jelöljük: kapcsolódó személyek kategóriája (P1792), itt született személyek kategóriája (P1464), itt elhunyt személyek kategóriája (P1465), itt eltemetett személyek kategóriája (P1791) etc. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. február 18., 16:31 (CET)

Lekérdezés a polgármesterekről[szerkesztés]

Sziasztok, tudnátok segíteni ennek a lekérdezésnek a feljavításával? A magyar polgármesterekről szerettem volna egy listát készíteni, nem a szócikk névtérbe, hanem karbantartási célból. Ha jól működne, látszódna az egyes tételeknél, hogy kinél maradt lezáratlanul a hivatali időszak, vagy honnan hiányzik más adat. Listeriabot frissíti, de valamivel nem tudok megbírkózni. Így néz ki:

SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel (year(?kezd) as ?kezdev) ?kezdLabel (year(?bef) as ?befev) ?befLabel WHERE {
 ?item p:P39 ?allitas.
 ?allitas ps:P39 ?beosztas.
 {?item wdt:P39 wd:Q2922332 } UNION { ?item wdt:P39 wd:Q383291 }.
 OPTIONAL { ?allitas pq:P642 ?hely }
 OPTIONAL { ?allitas pq:P580 ?kezd }
 OPTIONAL { ?allitas pq:P582 ?bef }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],hu,en". }
}

Próbáld ki!

Odáig még jól működik, hogy az egyes tételek (polgármesterek) esetében a beosztáshoz összegyűjti és beírja az összes létező beosztását, amit viselt valaha (pl. hogy államtitkár volt, vagy magyar országgyűlési képviselő), de amikor azt kellene kiírnia, hogy melyik település polgármestere volt az ezé (P642) minősítőből, akkor az első adatot írja amit talál: mondjuk annak a pártnak vagy szervezetnek a nevét, ahol elnök volt (Lásd: Borkai Zsolt vagy Botka László esetén). Ugyanez a gond a polgármesteri terminus kezdő és záródátumánál: kiírja az első dátumot, amit talál, pl. hogy mettől meddig volt uniós képviselő, vagy miniszter. Itt csak a városvezetéssel összefüggő adatokra lenne szükség. Köszönöm Palotabarát vita 2019. október 17., 17:42 (CEST)

u.i.: a listeriabotos lista itt van: Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Polgármesterek Palotabarát vita 2019. október 17., 17:43 (CEST)
SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel ?statement ?beosztasLabel ?starttime ?endtime ?telepulesLabel
WHERE
{  ?item wdt:P39 wd:Q2922332.
   ?item p:P39 ?statement.
   ?statement ps:P39 ?beosztas.
   ?statement pq:P642 ?hely.
   #?hely wdt:P31 ?telepules.
   OPTIONAL {?statement pq:P580 ?starttime.}
   OPTIONAL {?statement pq:P582 ?endtime.} 
   SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
ORDER BY ?beosztasLabel

Próbáld ki!

Ez valamivel jobb eredményt ad, de a ezé (P642) miatt ad pár feleslegest. Ezeket kiválogatni viszont a magyarországi települések abszolút káoszából letehetetlen. lásd ezt ennek a querynek az 5. oszlopát..

SELECT ?item ?itemLabel ?hely ?helyLabel ?telepulesLabel ?statement ?beosztasLabel ?starttime ?endtime 
WHERE
{  ?item wdt:P39 wd:Q2922332.
   ?item p:P39 ?statement.
   ?statement ps:P39 ?beosztas.
   ?statement pq:P642 ?hely.
   ?hely wdt:P31 ?telepules.
   OPTIONAL {?statement pq:P580 ?starttime.}
   OPTIONAL {?statement pq:P582 ?endtime.} 
   SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
ORDER BY ?beosztasLabel

Próbáld ki!

Üdv. Texaner vita 2019. október 18., 10:38 (CEST)

Texaner kösz szépen a kódokat, de az a baj, hogy ha Listeriabot gyűjti az elemeket, akkor pont úgy csinálja, mint az első -általam írt - kódnál: beleteszi ugyan Botkát és Borkait, de mindkettejüknél az első olyan tételnek az ezé (P642) minősítőjét helyezi be, amit talál, nem pedig a polgármesteri tisztségre vonatkozó adatot (MSZP, MOB). Egyet viszont valóban jobban csinál: Szabó Zsoltnál az én lekérdezésemben még az országgyűlési képviselőségének a kezdő, és a polgármesterségének a záródátumát tette be (történetesen mindkettő 2014. itt látható), a tiédnél már a jó dátumot, a 2010-2014 intervallumot (így).
Szóval a fő probléma, hogy Botkánál a település helyén az MSZP, Borkainál pedig a MOB jelenik meg. Ezt sajnos a lekérdezésed nem oldotta meg. Nincs valami más ötleted erre, amit Listeriabot is képes megérteni? (A két lekérdezésed között én nem látom a különbséget - a ?telepulesLabel lett odébb helyezve, de más nem mutatkozik.) Palotabarát vita 2019. október 18., 11:00 (CEST)

Az a helyzet, hogy nem látok valódi megoldást. a ezé (P642)-t ami elvileg arra szolgál, hogy valaminek a hatáskörét megadja, a magyar wikin igen kifacsart formában használjuk. De ez nem lenne baj, ha le lehetne válogatni a meghivatkozott szervezeteket, vagy településeket. De a második query 5. oszlopában láthatod, hogy ez jószerivel lehetetlen. Egy település lehet törvényhatósági jogú város, megyei jogú város, magyarországi város, város és a jó isten tudja mi még - nem néztem végig. Nem beszélve a nem helységekről mint pl a pártok. A listeriabot nem foglalkozik a beosztás leválogatásával, neki tök mindegy, hogy valaki beosztása, magyar országgyűlési képviselő vagy elnök vagy alelnök, vagy akár gyepmester mindegyiket megadja, viszont a ezé (P642)-nél csak az elsőt. Igazából a magyar településeket kellene először rendbe hozni. Amíg ez a katyvasz van addig reménytelen a helyzet.Texaner vita 2019. október 18., 14:31 (CEST)

Texaner bocs, elfelejtettem visszajelezni: kösz a részletes választ. Ránézek a magyar településekre majd, de háromezret aligha fogok rendbetenni, bár sejtésem szerint annyira nem gáz a helyzet, ha a különböző minősítők az alosztály révén ugyanahhoz kapcsolódnak. Mindegy, majd megnézem. Kösz mégegyszer. Palotabarát vita 2019. október 22., 13:30 (CEST)

Texaner megnéztem a Wikidatán a magyar településeket, és azt látom, hogy a magyarországi község (Q2590631) és a magyarországi város (Q13218690) elemekhez összesen 3305 másik elem kapcsolódik. Rákerestem a sima község, falu, város elemekre, elenyészően kevés magyarországi település kapcsolódik hozzájuk, azok is javíthatók, ill. többségük mára önállóságát vesztett településrész, aminek nincs saját igazgatása (összesen húsznál kevesebb ilye találtam). A budapesti kerület (Q851110) elemnél rendben van minden, mindegyik kerület eleménél osztály példányaként szerepel. A látszat ellenére talán nem olyan rossz a helyzet. Ami kicsit megkeverheti az embert, az az, hogy az osztályhoz általában több minősítő is tartozhat, pl. a város, a megyei város, a megyei jogú város és a magyarországi város is akár egyszerre - de három minősítő stabilan benne van mindegyik településben: a fent említett magyarországi község (Q2590631), magyarországi város (Q13218690) és budapesti kerület (Q851110). Ennek fényében szerinted van remény kiegészíteni a lekérdezést úgy, hogy csak azokat az "ezé" minősítőket jelenítse meg, amelyek a jelzett három elembe, mint osztályba sorolódnak? Palotabarát vita 2019. október 29., 10:44 (CET)

Palotabarát Természetesen az informatikában nincsen megoldhatatlan feladat. De nekem momentán semmi kedvem ezzel foglalkozni. A Wikidatában kellene rendbe rakni a magyar településeket mert azok állapota jelen formában nagyon udvariasan fogalmazva is egy katyvasz. Az nyilván minden józan észnek ellentmond, hogy valami 5-6 osztályba is beletartozik, miközben végig ugyan az mármint város. Nyilván a többi (megyei jogú város, törvényhatósági jogú város etc.) vagy ennek alosztálya, vagy része de nem egyenértékű vele. Logikai nonszensz, hogy egy osztály egyenértékű a saját alosztályaival, hogy csak a legnyilvánvalóbbat említsem. Azonban itt annyi szuper okos szerkesztő van,hogy meg se próbálok ilyen vitába belemenni, már csak azért sem, mert tudom, hogy vannak csoportok akik már csak azért is elutasítják a javaslataimat mert azokat én fogalmaztam meg. Texaner vita 2019. október 29., 20:58 (CET)

@Texaner: Tudom, hogy én vagyok az egyik „szuper okos szerkesztő”, és állok elébe a vitának. A konkrét felvetésre: X települést XXIII. Béla király 1234-ben városi rangra emelte, majd a XIX. század végén törvényhatósági jogú város volt (megfelelő dátumok minősítőként), aztán a rendszerváltás után megyei jogú várossá minősítették (szintén dátum minősítőben). Ez nem jelenti azt, hogy egyenértékű lenne a város és a megyei jogú város (nem is értem, miből következtetsz erre), egyszerűen az egyik állítás nagyobb időintervallumban igaz rá, mint a másik, ezért mindkettőre szükség van a valóság minél pontosabb leírásához; tetszőleges időpillanatra vonatkozóan nem nagyon tartozik két-háromnál több magyar közigazgatási kategóriába egy adott település (legalábbis nekem nem rémlik ilyen). (Az utolsó mondatoddal viszont remélem, hogy nem rám célzol, én mindig igyekszem a vita tárgyáról gondolkozni, nem keverni bele a vitapartner személyét.)
@Palotabarát: Nem mélyedtem bele a problémába, de általában egy ?hely wdt:P31/wdt:P279* wd:Q14502790 segít. Most mi ezzel a probléma? – Tacsipacsi vita 2019. október 29., 21:29 (CET)

Tacsipacsi most már nincs vele gond, erre volt szükségem. Köszönöm, működik! Texaner: pont azt írtam, hogy 2 (kettő) minősítőre felfűzhető az összes magyar település eleme, vagyis Budapest kivételével az összes község és város. Én ezt nem látom áttekinthetetlennek. Palotabarát vita 2019. október 29., 23:19 (CET)

Örülök, de mint fentebb írtam: momentán semmi kedvem ezzel foglalkozni Texaner vita 2019. október 30., 17:14 (CET)

Wikidata weekly summary #389[szerkesztés]

Informatikus[szerkesztés]

Főleg az informatikusokat kérdem:

A magyar informatikus szócikk a mérnökinformatika (Q428691) (informatikus) elemhez van kötve.

Azoknál a személyeknél, akiknél a foglalkozás tulajdonságban az informatikus szerepel, ezt a tényt a informatikus (Q82594) elemmel jelöljük (világszerte, szóval ez nem csak a magyaroknál van így; több mint 7000 elemnél van ez az elem bekötve a foglalkozáshoz).

Jól van ez így? Ha átkötném az informatikus cikket a informatikus (Q82594) elemhez, nem járnánk jobban? Palotabarát vita 2019. november 7., 02:28 (CET)

Nincs jól. De, jobban járnánk. :) – Máté (vitalap) 2019. november 7., 10:13 (CET)

Oké, kösz, átkötöttem. Ezidáig 57 link mutatott az informatikusra. Kiváncsi leszek mennyi lesz holnap, mikor befrissül az adatbázis és minden infoboxban, amelyik a Wd-ról veszi a foglalkozást, kattinthatóvá válik a link Palotabarát vita 2019. november 7., 10:40 (CET)

224 cikkből mutat rá link, jó érzés :-) Palotabarát vita 2019. november 8., 12:09 (CET)

Az a baj, hogy itt súlyos fogalmi zavarok vannak, nincs kialakult nevezéktan. Még magyarul se tudja senki, mi is az az informatikus. Így nehéz pontosan megfeleltetni más nyelveken kialakult másféle fogalmaknak. Látom, angolul computer scientist, hát ez a név nagyon nem illik számos olyan foglalkozásra, munkakörre, amit nálunk informatikusnak hívnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 19., 08:26 (CET)

Wikidata weekly summary #390[szerkesztés]

Toronto Maple Leafs vezető producer[szerkesztés]

A Chris Austin Hadfield infoboxában hogy lehetne a „Toronto Maple Leafs vezető producer” karakterhalmazt értelmes magyar szöveggé változtatni? Pl. A Toronto Maple Leafs vezető producere. Akármit is jelentsen ez egy sportklubnál. Ha ugyan ezt akarja jelenteni az egész. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 15., 09:39 (CET)

Vagy azért van külön sorban, mert ez két külön foglalkozás, azaz hivatását tekintve ő maga a Toronto Maple Leafs, és ezenkívül van olyan foglalkozása, hogy vezető producer? Ez az infobox többféleképpen is lehet értelmetlen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 15., 09:40 (CET)

Kitakarítottam.Máté (vitalap) 2019. november 15., 10:20 (CET)

Köszönöm. Bár a vezető producerrel még mindig nem vagyok elégedett, mert szerintem ilyen foglalkozás nincs. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 15., 10:23 (CET)

@Bináris: Márpedig az executive producert szokták így nevezni magyarul, még a Filmalap is használja. – Máté (vitalap) 2019. november 15., 10:36 (CET)

Wikidata weekly summary #391[szerkesztés]

Wikidata weekly summary #392[szerkesztés]

Porrima merge[szerkesztés]

A Wikidatában (Q76725536) (Gamma Virginis) és Gamma Virginis (Q66477101) (gam Vir) azonosítóval két lap található; a két csillagászati objektum azonos: az első a hivatalos latin név, a második annak félhivatalos rövidítése. Jó lenne, ha egy hozzáértő összeházasítaná a kettőt, ameddig nagyobb keveredés nem lesz belőle. Gyanítom, hogy a másodikat egy nem magyar szerkesztő szakmányban gyártja a SIMBAD alapján, amit szintén jó lenne megbeszélni vele. Természetesen szívesen segítek, amiben tudok. – Porrimaeszmecsere 2019. november 28., 14:57 (CET)

IW nélküli kategóriák[szerkesztés]

Kérlek, nézzetek rá a Műszaki kocsmafalon leírt WD/interwiki problémára. Köszönöm. 2019. december 1., 21:57 (CET)

Wikidata weekly summary #393[szerkesztés]

Halálozási időpont hiánya a Wikidatán[szerkesztés]

Sziasztok, csináltam egy lekérdezést azokról a magyar állampolgárságúnak jelölt személyekről, akiknek van szócikkük a Wikipédián és a Wikidata szerint elmúltak 119 évesek - magyarán: kimaradt a halálozási dátum feltüntetése a Wikidatából:

E pillanatban 126 tétel van, nem is olyan sok, mint lehetne. Az esetek jelentős részében valóban nem ismert a halálozási dátum. A következő leggyakoribb eset, hogy a szócikkben szerepel az elhalálozás időpontja, de nem került be ez az információ a Wikidatába - ilyenkor értelemszerűen elég csak beírni a dátumot a Wd-be. Nagyon kevés az olyan eset, amikor mégis kideríthető a halálozási dátum némi keresgéléssel. Általában elég nagy munka, de elképesztően klassz sikerélményt ad. A keresgélések 90 százaléka azonban több óra után is oda visz, hogy tényleg nem tudni semmit az illető haláláról, szóval csak türelmes, nyomozói vénával rendelkezőknek ajánlom - Arcanum hozzáféréssel rendelkezők előnyben. Palotabarát vita 2019. december 4., 10:32 (CET)

Wikidata weekly summary #394[szerkesztés]