Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikidata weekly summary #339

Wikidata weekly summary #340

adott tulajdonsággal rendelkező lapok listája

Van olyan lekérdezés, amivel kilistázhatóak az adott tulajdonsággal rendelkező lapok? (Azok érdekelnek, ahol az LMI-kód (P1770) ki van töltve: LMI-kód, megye, település, wikidata-azonosító, magyar címke, huwiki lap - ha létezik). – Hkoala 2018. november 30., 13:08 (CET)

SELECT DISTINCT * WHERE {
  ?item wdt:P1770 ?code .
  OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
  OPTIONAL { ?item wdt:P276|wdt:P131 [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q486972; rdfs:label ?settlement ] FILTER ( lang(?settlement) = "hu" ) }
  #OPTIONAL { ?item (wdt:P276|wdt:P131)/wdt:P131* [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q1776764; rdfs:label ?county ] FILTER ( lang(?county) = "hu" ) }
  OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
}
Próbáld ki! Sajnos a megyétől túlságosan lelassul. Ilyenre gondoltál? – Máté (vitalap) 2018. november 30., 15:53 (CET)

Köszönöm szépen, majdnem jó; csak ez így egyszerre túl sok. Egyszerre legyen csak egy megye (közigazgatási egység = Kolozs megye), és akkor nem is kell megjeleníteni a megyét a listában. A szűrőt nem értem; nem lett volna elég annyi, hogy örökségvédelmi besorolás = műemlék Romániában? – Hkoala 2018. november 30., 17:37 (CET)

Szóval ebbe a változatba csak beletettem a megyét is, és megyék szerint van rendezve:
SELECT DISTINCT * WHERE {
  ?item wdt:P1770 ?code .
  OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
  OPTIONAL { ?item wdt:P276|wdt:P131 ?s .
            ?s wdt:P31/wdt:P279* wd:Q486972;
               rdfs:label ?settlement FILTER ( lang(?settlement) = "hu" )
            OPTIONAL { ?s wdt:P131/wdt:P131* [ wdt:P31/wdt:P279* wd:Q1776764;
                                               rdfs:label ?county ] FILTER ( lang(?county) = "hu" ) } }
  OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
} ORDER BY ASC(?county)
Próbáld ki! Ez így még mindig nehezen kezelhető. A megyére szűrt változat pedig itt található, de ez nem írja ki a települést sem:
SELECT DISTINCT * WHERE {
  VALUES ?c { wd:Q182624 }
  ?item wdt:P1770 ?code; (wdt:P276|wdt:P131)/wdt:P131* ?c. 
  OPTIONAL { ?item rdfs:label ?label FILTER ( lang(?label) = "hu" ) }
  OPTIONAL { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> }
}
Próbáld ki! A megyét úgy tudod váltani, hogy a VALUES kezdetű sorban átírod a Q-azonosítót. – Máté (vitalap) 2018. november 30., 18:12 (CET)

Köszönöm szépen, ezt már jól tudom használni! Már össze is vontam két duplikátumot, és elkezdtem pótolni a címkéket. Ha még van türelmed, ebből az utolsóból, ahol csak egy megye van, készítenél nekem egy frissülő (wikidata-listás) allapot? – Hkoala 2018. november 30., 19:12 (CET)

Wikidata weekly summary #341

anakronisztikus kifejezések az infoboxban

Azt hogy lehet megoldani, hogy ókori egyiptomi személyek infoboxában ne jelenjenek meg olyan sorok, mint pl. az állampolgárság (elég viccesen hangzik egy ókori személynél egy ilyen jogi fogalom), a szakma (sokuknak csak tisztségük volt, hülyén néz ki, hogy „szakma: főpap”), vagy amit egyes cikkeknél láttam, hogy a vallás sorba kerül be, hogy „ókori egyiptomi” (ez olyan szinten egyértelmű abban a korban, mintha beleírnánk, hogy „faj: homo sapiens” vagy ilyesmi). Tudom, hogy a &nbsp segítségével a wikidatából áthívott szöveg eltűnik, de a címkéje (állampolgárság, stb. felirat) akkor is ott marad. Alensha 2018. december 7., 08:03 (CET)

Szia! Egyszerűen nem kell beírni a datába, vagy ha benne van, ki kell törölni. Ekkor ez a sor egyáltalán nem jelenik meg. Üdv. Tambo vita 2018. december 7., 08:55 (CET)
@Alensha: Olyan esetben, ha az adat helyes, de nem akarjuk, hogy nálunk megjelenjen egy kiskötőjelet (-) érdemes betenni, akkor a címke sem jelenik meg. Ha viszont rossz az adat (pl. állampolgárság), akkor törlendő a Wikidatából az állítás. – Máté (vitalap) 2018. december 7., 09:14 (CET)

Köszi! (A wikidatában néha kiszedem az ilyesmit, vissza szokott kerülni...) Alensha 2018. december 8., 07:43 (CET)

Egyetemek, főiskolák feltüntetése a végzettségnél

Korábban már szóbakerült (itt és problémaként itt is), hogy pontatlanok az egyetemek, főiskolák Wikidata-adatlapjai, vagyis az infoboxokban gyakran nem annak az intézménynek a neve jelenik meg, amelyikben végzett az illető. Akkor még csak arról volt szó, hogy mondjuk egy főiskolából egyetem lett, és a Wikidatában a mai (egyetemi) neve van az intézménynek, akkor a főiskolai végzettségű személyekből egyetemi végzettségűt "csinálunk", a főiskolai tanárokból és oktatókból egyetemit. Erre lett volna technikai megoldás, de lassan ráébredtem, hogy még nagyobb a gond: amikor egy korábbi önálló felsőoktatási intézmény beolvad egy másikba karként, akkor nincs az az Isten, aki utólag szétszálazná a szócikkek egyenkénti megtekintése nélkül, hogy ki hol végzett. Például a Debreceni Agrártudományi Egyetem mára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara lett, de nincs se szócikke, se Wikidata-eleme sem a korábbi önálló egyetemnek, sem a karnak, emiatt ha csak a DE-t tüntetjük fel alma materként, sosem fog kiderülni, hogy valójában a DAE-n végzett az illető - és nem egyedi kivételes példáról van szó. Ezért a következő dömpingszerű Wikidata elemlétrehozó maratonra hívlak mindannyiótokat e megbeszélés lezárása után:

  • Minden hazai valaha volt és jelenlegi önálló egyetemnek Wikidata-elemet kell létrehozni, amelyik a korábbi önállóságát elvesztette.
  • A ma létező összes főiskolai és egyetemi karnak is muszáj létrehozni WD-elemet - de legalább azoknak mindenképpen, amelyik valamelyik más önálló intézményen alapul, vagy abba beolvadt egy másik egyetem vagy főiskola, hogy jelölhessük mi volt a jogelőd és a jogutód.
  • Minden egyetem és főiskola korábbi neveit lehetőleg forrással és dátumra pontosan jelölni kell az adott intézmény Wd-adatlapján.
  • Előbb-utóbb ugyanekezet a műveleteket a határon túli főiskolák és egyetemek (a korábbiak is) adatlapjaival is meg kell csinálni.
  • Botgazda feladatként pedig (ezt majd jelezni fogom az ő lapjukon) muszáj megcsinálni - legalább a személy infoboxba -, hogy a felsőfokú végzettséget adó intézmény nevét a végzettség évének megfelelően jelölje.

Mi a véleményetek? Mi az, amit "gépesíteni" lehet a fentiekből? Palotabarát vita 2018. december 3., 10:05 (CET)

@Palotabarát: Erre szolgál a hivatalos név (P1448) property a wikidatában lásd Humboldt Egyetem (Q152087) vagy Tartui Egyetem (Q204181)Texaner vita 2018. december 3., 16:38 (CET)

Segédletek

Elkezdtem egy allapomon összegyűjteni a főiskolai, egyetemi karokat és magukat az intézményeket, de még nincs olyan stádiumban, hogy mutogassam.

Alproblémák

A személyek Wd-elemén az alma mater (P69)-ben a főiskola/egyetem nevén, a kezdés és a végzés évén kívül más adatot nem szoktunk megadni. Így tehát annak a karnak, tanszéknek a nevét sem, ahol végzett az illető. Most merült fel bennem kérdésként, hogy miként jelöljük az X. Egyetemnek az Y városban főiskolai karként működő intézményét (ami egyébként azóta a Z egyetembe olvadt be kampuszként)? Tüntessük fel magát a kart és ne tüntessük fel az egyetemi anyaintézményt? Valószínűleg nem lesz más megoldás, de akkor egy irányelvet kellene megfogalmazni, hogy mikor kell és mikor nem kell karokat feltüntetni aa WD-elemen (magában a szócikkben folyószövegként persze bármit fel lehet tüntetni, a kérdés a Wd-elemekre és az infoboxokban megjelenő adatokra vonatkozik) Palotabarát vita 2018. december 3., 10:05 (CET)

@Palotabarát: Ezt pedig a leányszervezet (P355) -al szokták megoldani lásd Oxfordi Egyetem (Q34433). Igaz, hogy magyarra kicsit stupid módon ferdítette valaki a property elnevezését. Texaner vita 2018. december 3., 16:38 (CET)

Eredetileg csak vállalatokra vonatkozott a tulajdonság, utána bővítették a scope-ját, nyilván a magyar címke akkor már rajta volt. Akkor még több nyelv címkéje tartalmazta expliciten a vállalat szót. Egyébként egyetemek esetében tipikusan a alkotórész (P527) tulajdonságot szoktam látni, nem ezt. – Máté (vitalap) 2018. december 3., 18:16 (CET)

Vélemények, ötletek, javaslatok

Texaner sajnos a hivatalos név (P1448) ehhez kevés. Korábban már szó esett erről, és megértettem, hogy mondjuk a Színművészeti Főiskola esetén elegendő a hivatalos nevet beleírni a Színművészeti Egyetem WD-elemébe, ha van hozzá dátum, ki lehet keresni, hogy az illető fősikolát vagy egyetemet végzett. Amikor azonban egy főiskolából kar lesz, egy karból pedig főiskola, akkor már kevés a hivatalos név. Ezért hoztam fel a debreceni példát (de lehetett volna Sopron is, szóval nem egyedi eset a bonyolult jogutódlási folyamat). Aki Szarvason végzett, ami a Debreceni Agrártudományi Egyetem főiskolai kara volt, azt nem tudjuk hova írni, mert ez a kar utóbb a Szent István Egyetemhez került kampuszként, a DAE pedig a Debreceni Egyetem egyik kara lett. De kb. hasonlóan bonyolult elő- és utóélete volt a karcagi, jászberényi főiskoláknak is (csak a DAE köréből). Mindeközben a szarvasi intézmény néhány évig önálló főiskolaként is működött. Nincs hova beírni a hivatalos nevet a mai felsőoktatási struktúrába, mert nem a mai egyetem korábbi nevéről van szó, hanem egy mai egyetem más egyetemtől átszipkázott főiskolai karáról. De mint írtam ez csak egy példa, sok ilyen van.
Ezért látom úgy - de beszéljük meg mi a legoptimálisabb -, hogy több karnak és főiskolának a Wikidata-elemét létre kell hoznunk ahhoz, hogy pontosan tudjuk jelölni ki hol végzett. Palotabarát vita 2018. december 3., 16:50 (CET)

Ez mondjuk nem a Wikidata problémája, hanem a magyar valóságé! Normális országban ezek a történések nem igazán állnak fenn ezért feltehetőleg a normális országokban gondolkodó wikidatában megoldást sem találsz a problémádra. Ráadásul mivel ez egy olyan hatalmas katyvasz amit élő ember aligha tud rendbe rakni segítségre sem igazán számíthatsz. (sajnos) Texaner vita 2018. december 3., 17:04 (CET)

No igen, de az egészet nem a Wikidata problémájaként fogom fel, hanem hogy nekünk kell lépni, és létrehozni a megfelelő elemeket. Ebben viszont szeretném a legoptimálisabb megoldást megtalálni, ezt akarom itt megbeszélni. Jelzem, csak az utóbbi 20 évben pörgött fel ennyire a felsőoktatási integráció, előtte évtizedekig működtek a karok, főiskolák, egyetemek jelentős változtatás nélkül. Viszont míg régen megúsztuk az intézmény szócikkének átnevezésével, most már sajnos le kell követnünk ezeket a változásokat a Wikidatában. Nem ússzuk meg, és minél később cselekszünk, annál több lesz az utólagos javítanivaló. Egyébként a létrehozásokat én magamravállalom, csak legyen valamiféle közösségi legitimációja. Palotabarát vita 2018. december 3., 17:10 (CET)

Csodálom az elszántságod, de én megoldhatatlan ellentmondásnak látom, hogy míg a világban mindenhol minden komolyabb iskola (egyetem) büszke a múltjára, büszke a jogelődjeire, addig nálunk sose lehet tudni, hogy az éppen aktuális vezetőséget itt vagy ott mi motiválja, motiválta. Texaner vita 2018. december 3., 17:24 (CET)

Talán ez egy olyan probléma, amit nem a Wikidatával kell megoldani, egyszerűen be kell írni az infoboxba kézzel. – B.Zsolt vita 2018. december 3., 18:24 (CET)

B.Zsolt igen, tulajdonképpen ez a mostani gyakorlat, hogy ami nincs a Wikipédián, azt beírjuk kézzel. Ám azt is látni kell, hogy amint telnek-múlnak az évek, ezek a kézzel írt adatok is elavulnak, jönnek a zöld linkek, és egy idő után - hacsak nincs beleírva a cikkbe folyószöveggel - a jó ég tudja, hogy "mire gondolt a költő", amikor beírta. Ám ha Wikidatából kerül be az adat, és a sablon automatikusan a végzés dátuma szerinti nevet keresi elő, akkor örök béke és boldogság költözik az infoboxok "iskolái" szakaszába... Palotabarát vita 2018. december 3., 20:39 (CET)

Nézzétek csak, ilyesmikről van szó: Pollack Mihály Műszaki Főiskola (Q59644618).

Tételezzük fel, hogy valaki a Pollackon végzett. A Pollacknak nincs saját szócikke, vagyis eddig Wikidata-eleme sem volt, tehát a személy WD-elemében az alma mater (P69) tulajdonság sem volt kitöltve. A {{Személy infobox}}(?)-ba kézzel be lehetett írni az intézmény nevét. Beírhatta a wikipédista sima szövegként, vagy linkelhetett is úgy, hogy a mostani anyaintézményre, a Pécsi Tudományegyetemre mutasson a link: [[Pécsi Tudományegyetem|Pollack Mihály Műszaki Főiskola]]. Ez utóbbi két problémát is generál: egyrészt ha valaki lekattintja, akkor - amennyiben nem ismeri a felsőoktatás változásit - elbizonytalanodik, hogy most akkor hol is végzett a szócikk alanya, másrészt ha a kar a későbbiekben ismét önállódodna, vagy csak más egyetem karává lesz, netán a PT nevet változtat, akkor jönnek a zöld linkek, meg a rossz helyre mutató linkek (mindegyikre volt már példa: ismét önállódosó kar, illetve más egyetemhez csatlakozó kar). Most viszont lett a Pollacknak egy Wikidata-eleme (szócikke ettől még nem), tehát a cikkalany Wikidata-elemébe beletehető, az infoboxban pedig nem linkelt szövegként meg fog jelenni. Példaként lásd: Varga Zoltán (politikus) / Varga Zoltán (Q1401881). Sajnos a {{Vezető infobox}}(?) nem jeleníti meg a végzés dátumát, de a {{Személy infobox}}(?) igen, tehát a mostani projekt elvvégzése utáni előny elsősorban azoknál jelentkezik, akiknél ez utóbbi infobox használatos.

De ha megnézitek a Pollack Wikidata-elemében a hivatalos név szakaszt, van egy pár elnevezése egészen addig, amíg a Pollack név már eltűnik és már csak a PT műszaki kara. A legizgalmasabb, amikor úgy hívták az intézméynt, hogy "Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar". Ez 2000-től 2006-ig tartott, és azt jelentette, hogy az illető azt állítja, hogy a Pollackon végzett 2002-ben, de akkor már nem is volt Pollack, csak a Pécsi Tudományegyetem, ellenben ez a kar főiskolai diplomát adott. Ezek miatt van szükség leginkább a mostani munkára, vagyis a főiskolák és a régi főiskolák WD-elemeinek létrehozására, és ezen belül a mindenkori név megadására. Sajnos ilyenre most nem tudok példát hozni, de előbb utóbb kikerekedik a jól kitöltött Wikidata-adatlapok esetén a szócikk infoboxokban való megjelenítés.

Érdekesség: amíg a Pollack nevet használták és főiskolai diplomát adott, addig van végigírva a "hivatalos név" szakasz. Látható, hogy bár 1995-ben önálló főiskolaként megszűnt, egészen 2011-ig benne vannak a hivatalos nevek, hogy ne legyen félreértés az anyaintézmény egyetemi státuszából és a főiskolai diplomából adódó ellentmondás miatt. Ugyanez a helyzet pl. a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (Q1104077) esetén is (meg számos más főiskola esetében is, amelyeknek még csak most készül a WD-adatlapja).

Nem tudom van-e kérdés vagy észrevétel, írjatok, ha valami nem stimmel, vagy nem jól írtam. Palotabarát vita 2018. december 12., 14:13 (CET)

Szvsz, igazából a Wikidata logikája alapján a jelenlegi nevén kellene szerepeljen (kar), a osztály, amelynek példánya (P31)-nél a főiskola mellett szerepelnie kellene a karnak is (kezdet/befejezés minősítőkkel), és a pécsi egyetem meg nem az utóda, hanem része ennek (P361) (kezdet minősítővel). – Máté (vitalap) 2018. december 12., 15:10 (CET)

Értem a logikád, ám a személyek Wd-adatlapjain az alma mater feltüntetésénél az a baj ezzel, hogy a mai kar úgy jött létre, hogy előbb beolvasztották az egyetembe a Pollackot (mint főiskolai kart), majd összevonták az informatikával (ilyen a Pollackon tudtommal nem volt), utána kivették a nevéből a Pollackot. Tehát nem csak a főiskola intézményváltozásai vannak benne a mai kar létrejöttében, hanem az anyaintézményen belüli változások is. Mondok egy bonyolultabb példát: x főiskolát beolvasztották az egyetembe, de még megmaradt főiskolai karnak. Majd pár év múlva összevonták egyetemen belül egy korábban is létező karral, és ettől kezdve már egyetemi diplomát adott. Ha a mai kar nevét tüntetjük fel, akkor nincs az az ember, aki megmondaná, hogy egy y évvel ezelőtt ott végzett személy az egyetemi karon szerzett diplomát, vagy az akkor még főiskolaként működő intézményben. Sajnos nagyon sok ilyen változás figyelhető meg, ha mindig a mai karokból indulnánk ki, visszafelé lépdelve az időben nem tudnánk szétszálazni, hogy aki ott végzett, az valójában melyik elődintézménynél szerzett diplomát.

Egyébként nem csak a régi, már megszűnt főiskoláinknak (egyetemeinkenk) nincs Wd-eleme, hanem nagyon sok karnak sem. Ugyanakkor - bár vannak megírt szócikkek karokról is - ilyen szinten a végzettséget a Wikidatában nem tüntetjük fel, én legalábbis nem láttam az ELTE TTK-n diplomát szerzettek közül senkit, akinél a Wd-ban az ELTE is és a TTK is szerepelt volna az alma materben. És ez valójában tényleg nem látszik szükségesnek, hiszen a karok tekintetében még több változást kellene valahogy nyomon követni, amivel már nagyobb munka lenne, mint amit a várható hasznos eredmény megkíván. Palotabarát vita 2018. december 12., 17:24 (CET)

Wikidata weekly summary #342

Wikidata weekly summary #343

Módosításokat hajtottam végre, a Királyi Magyarország cikk tartalmát a fentibe mozgattam át, módosítottam a wikidatás magyar cikkre való hivatkozást a fentire, de nem értem el eredményt, az új cikkben nem jelennek meg a nyelvek, a rendszer azt írja már van hozzárendelve cikk. (Wikidata: https://www.wikidata.org/wiki/Q253094 ) a segítséget előre is köszönöm, – Frommer Fórum 2018. december 23., 11:22 (CET)

@Frommer 97: Ilyenkor csinálj egy nullszerkesztést (változtatás nélkül mented el a szócikket). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. december 23., 11:31 (CET)
@Bencemac: köszönet és hála, – Frommer Fórum 2018. december 23., 11:35 (CET)

Wikidata weekly summary #344

Wikidata weekly summary #345