Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiemelt szócikkek a kezdőlapon  

Cscr-featured.svg

Hetente két kiemelt státuszú szócikk jelenik meg a kezdőlapon, melyek a Wikipédia legjobbjai közül kerülnek ki. Ha a jelöléstől a kezdőlapra kerülésig nem érkezik kifogás, a szócikk a kezdőlapra kerül.

A kezdőlapra kerüléshez a cikknek kiemelt státusszal, rövid összefüggő cikkajánlóval (összefoglalóval) és a kezdőlapon való megjelenésre is alkalmas képpel kell rendelkeznie.

A kezdőlapon eddig megjelent cikkek listáját itt találod.


Aktuális cikkajánlók


Tartalomjegyzék

KikerültekMost szerepel a kezdőlaponJelöltek

Archívumok

2006–2007200820092010 első fele2010 második fele2011 első fele2011 második fele2012 első fele2012 második fele2013 első fele2013 második fele2014 első fele2014 második fele

Következő időszakok

2015 első fele

Kiemelés általában

Kiemelt szócikkek

A kiemelés folyamata

Útmutatók a kiemeléshez

Kapcsolódó kategóriák

A jelölés folyamata

Egy cikk kezdőlapra jelölése az alábbi három egyszerű lépésben történik:

 1. Add meg a cikk címét: Itt, ezen a lapon (vagy a Wikipédia:Kezdőlapra jelölt szócikkek listája oldalon) válassz ki egy még „szabad” időszakot, majd kattints a megfelelő szakaszcím alatti [szerkeszt (cím megadása)] feliratra. A megnyíló listában a „2016-39/1” formátumban megadott paraméterhez add meg a cikk címét, majd mentsd el a lapot. (Ha elakadnál, segít a sablondokumentáció.)
 2. Készítsd el a cikkajánlót: Visszatérve ezen a lapon az előbbi szakaszhoz, kattints a [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] linkre. A megnyíló lapon – vagyis a {{Kezdőlap kiemelt cikkei}}(?) sablon megfelelő allapján, mint amilyen például a Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-39-1 lap – készítsd el a rövid összefoglalót: Írd meg az ajánló szövegét, célszerűen – de nem feltétlenül – a cikk bevezető bekezdéseiből, majd illessz be egy megfelelő képet a cikkből, a {{kép}}(?) sablon segítségével, végül mentsd el a lapot. (Ha ezen a lapon a szakaszhoz visszatérve nem látod az előzőleg megírt ajánlót, kattints a [frissítés] linkre.)
 3. Jelezd, hogy a cikket jelölted: Helyezd el a {{kezdőlapra jelölt}}(?) sablont a javasolt cikk vitalapján. Ha a {{cikktörténet}}(?) sablont használja a lap, akkor az állapot paramétert változtasd meg kj-re!

A jelölés indoklása

 • Indokolni nem szükséges a jelölést, a cikkajánló szövege, a belső hivatkozások és a választott kép magukért beszélnek.
 • Ha a jelölt cikkajánló nem kap ellenszavazatot, támogató szavazatok nélkül is kikerül a kezdőlapra.

Ellenzés és megjegyzések

 • Olvasd el figyelmesen a cikket és az ajánlót, hogy valóban megfelelnek-e a kezdőlapra kerülés sajátos kívánalmainak.
 • Véleményedet a cikkajánló (összefoglaló) vitalapjára írd, amelyet könnyen elérhetsz a megfelelő időszakhoz tartozó szakaszban található [szerkeszt (vitalap létrehozása)] vagy [szerkeszt (vitalap módosítása)] link segítségével.
 • Ha véleményed szerint a szócikk a kezdőlapra kerülhet, használd a {{támogatom}} sablont.
 • Ha nem értesz egyet a jelöléssel, jelezd ezt az {{ellenzem}} sablonnal, és írd le érveidet. Az ellenzők érveinek olyan részekre, tényekre kell utalniuk, melyek alapján a hiba, eltérés javítható. Ha olyan érv születik, mely nem vezet változtatáshoz, vagy nem kapcsolható a cikk egy részéhez, akkor el is lehet távolítani. Az ellenzés lehetséges indokai:
 • Írhatsz megjegyzést is a vitalapra, anélkül, hogy szavaznál. Ezt a {{tartózkodom}} ill. {{megjegyzés}}(?) sablonokkal teheted meg.
 • Ha már nem érvényes a megjegyzés (például a jelzett hibát kijavították), akkor húzd ki azt így: <s> … </s>.

Kezdőlapra került szócikkek

Amennyiben egy szócikk a kezdőlapra került, a vitalapján a {{kezdőlapra jelölt}}(?) sablont cseréld le a {{kezdőlapra került}} sablonnal.

Kikerültek

38. hét

szeptember 19. 0.00 és szeptember 22. 11.59 között: Kőszeg

A jelölt cikk: Kőszeg (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Az alábbi cikkajánlót archiváltuk. Arra kérünk, hogy ezt az összefoglalót már ne módosítsd!
Kőszeg, Fő tér
Kőszeg, Fő tér

Kőszeg (németül: Güns, horvátul Kiseg, vendül: Küseg, szlovákul: Kysak) város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében, a Kőszegi járás központja. Városrésze: Kőszegfalva. A városban három kultúra keveredik: a magyar, a német és a horvát. A németek a 200 évig tartó osztrák fennhatóság alatt települtek be, a horvátok a török támadása után. Több testvérvárosa van, és a Douzelage szervezetnek is tagja. Kőszegen egyetem működik. A szőlészetet és borászatot a rómaiak honosították meg. Okmány először 1279-ben említi, a „Szőlő Jövésnek Könyvét” 1740-től vezetik. Itt mérték Magyarországon a legnagyobb hóvastagságot (151 cm) és a legtöbb éves csapadékot (1510 mm).

Jelentős szerepet játszott Magyarország és Ausztria történelmében. Vas vármegyében egyedüliként már 1328-ban királyi város címet kapott, és ezt 1648-ban szabad királyi város ranggal erősítették meg. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte a várat a törököktől, akik így nem próbálkoztak meg Nyugat-Magyarország és Bécs elfoglalásával. A város sikeres helytállása először a hírnevet hozta meg, majd a gazdaság felvirágzását is. Mivel ezután a hadjáratok már elkerülték, országunk műemlékekben egyik leggazdagabb városa maradt. Történelmi központjának felújításáért 1978-ban Hild János-díjat kapott, majd 2004-ben a Magyar Televízió nézőinek szavazata alapján az „Az év települése” címet érdemelte ki. 2009-ben a „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet érte el a Kőszegi-hegység településein működő Írottkő Natúrparkért Egyesület. A Kőszegi Tájvédelmi Körzet számos látnivalót kínál a természet szerelmeseinek.

A városhoz kötődő hírességek közül említendő még Ottlik Géza író, az Iskola a határon szerzője, Chernel István ornitológus, a síelés hazai úttörője, valamint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Kunhalom szócikket fontossága okán javaslom, és mivel kerek 10 éve, 2006. szeptember 20-án kapta meg a kiemelt státuszt, ezért az ezen napot is magába foglaló szeptember 19-21 közötti 2016-38-1 hételeje helyre. - *feridiák vita 2016. január 3., 15:15 (CET)

A képes cikkajánló elkészítve. - *feridiák vita 2016. január 3., 15:17 (CET)

@Hkoala, meg tudod mondani, hogy annak idején mikor került Kezdőlapra? Ebből számomra nem derült ki, és szeretném ide beírni a konkrét dátumot. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 4., 13:14 (CET)

Nem emlékszem, hogy akkoriban milyen technikával működött a kezdőlap; talán Orsi vagy aki részt vett az átalakításban, meg tudja mondani. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. január 4., 20:04 (CET)

@Hkoala: + @Rlevente:

Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/2006–2007 > Adapa ajánlotta 2007. január 29-én. > Kikerült: 2007-ben 6. hét (február 5–11.) • Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Kunhalom. > Majd 2015. június 2-án Hkoala javasolta, hogy rég volt. Itt vettem át a stafétát és adom Rleventének tovább - *feridiák vita 2016. január 5., 00:18 (CET)
Köszönöm, beírtam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 5., 09:05 (CET)
Kösz a konkrét beírást és általában a sikeres együttműködést. - *feridiák vita 2016. január 5., 19:00 (CET)

Január 25-én @Szajci: felülvizsgálatra javasolta. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 28., 09:19 (CET)

A Kunhalom cikk a kiemelt státuszt elvesztette. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. március 1., 11:21 (CET)


Kőszeg szócikkét javaslom a felszabadult helyre. - *feridiák vita 2016. augusztus 11., 18:18 (CEST)

szeptember 22. 12.00 és szeptember 25. 23.59 között: Jávai orrszarvú

A jelölt cikk: Jávai orrszarvú (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Az alábbi cikkajánlót archiváltuk. Arra kérünk, hogy ezt az összefoglalót már ne módosítsd!
A londoni állatkertben, 1874–1885 között fogva tartott jávai orrszarvú tehén
A londoni állatkertben, 1874–1885 között fogva tartott jávai orrszarvú tehén

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) az emlősök (Mammalia) közül a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe sorolt orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjának faja, a ma élő öt orrszarvúfaj egyike. Legközelebbi rokona az indiai orrszarvú, de mérete (3,1–3,2 m hosszú, 1,4–1,7 méter magas) közelebb áll a keskenyszájú orrszarvúéhoz (Diceros bicornis). A többi orrszarvúfajtól eltérően csak a kifejlett hímeknek van tülke, az is jóval kisebb, legfeljebb 25 cm-es.

A három ázsiai orrszarvúfaj közül egykor a jávai volt a legelterjedtebb: nemcsak Jáva és Szumátra szigetén élt, de Délkelet-Ázsiában, Indiában és Kínában is. Mára annyira megritkult, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajjá minősítette: vadon nagyon kevés példánya él, állatkertekben egyáltalán nincs. A nagytestű emlősök közül a jávai orrszarvú az egyik legritkább: az Indonéziához tartozó Jáva nyugati végén az Ujung Kulon Nemzeti Parkban kevesebb mint negyven él. Nemrég még volt egy másik állománya is a vietnami Cát Tiên Nemzeti Parkban, ez azonban 2011-re bizonyítottan kipusztult. Ennek fő oka az orvvadászat, mivel az orrszarvú tülkét a hagyományos kínai orvoslás nagyra értékeli. A feketepiacon egy kilogramm orrszarvútülök 50 000–65 000 amerikai dollárt ér.

Amikor az európaiak gyarmatosítani kezdték a térséget, a jávai orrszarvú kedvelt vadásztrófeává vált. Egyedszámának drasztikus csökkenéséhez élőhelyének elvesztése mellett hozzájárultak a délkelet-ázsiai háborúk (például a vietnami háború), visszaszaporodását pedig megakadályozta a folyamatos zavarás. Utolsó vadon élő és védett populációja az Ujung Kulon Nemzeti Parkban sincs teljes biztonságban, mivel továbbra is veszélyeztetik az orvvadászok, a betegségek és a kis genetikai változatosság miatt a beltenyészet.

Vadon körülbelül 30–45 évet élhet; természetes élőhelyei a síkvidéki esőerdők, a nedves láprétek és az ártéri területek. A hímek a párzási időszak kivételével magányosan járnak, a borjakat eleinte anyjuk neveli. Kisebb csoportjaik leginkább dagonyázó pocsolyáknál vagy ásványi sók lelőhelyeinél gyűlhetnek össze. A kifejlett jávai orrszarvúnak az emberen kívül természetes ellensége nincs. Az embert általában kerüli, de ha veszélyben érzi magát, támadhat. Az öt orrszarvúfaj közül a jávait ismerjük a legkevésbé. A kutatók és a természetvédők ritkán tanulmányozzák közvetlenül — egyrészt mert nagyon ritka, másrészt hogy ezzel ne rontsák tovább életkörülményeit. Viselkedésüket és egészségi állapotukat főleg kihelyezett kamerákkal és ürülékük vizsgálatával mérik fel.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Ide orrszarvút javaslok, hasonlóan 2015-höz, mert szeptember 22. az orrszarvúak világnapja. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 3., 16:27 (CEST)

A szokásoshoz képest kicsit hosszúnak tűnik ez a cikkajánló. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. március 17., 13:13 (CET)

Lehet igazad van. Megkérem Pásztörperc szerkesztőtársunkat, hogy segítsen tömöríteni. Andrew69. Blue a v.svg 2016. március 17., 18:29 (CET)

Az utolsó 3 mondatot pl. simán törölhetnénk. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. március 17., 18:37 (CET)

Elég ennyi? Ha nem, a két utolsó mondat tényleg simán törölhető:

P/c vita 2016. március 18., 13:29 (CET)

Köszön szépen és kivettem a két utolsó mondatot. Andrew69. Blue a v.svg 2016. március 18., 13:55 (CET)

Kiegészítés a cikkajánló belinkelésével, hogy mindkét irányba legyen szabad „körmenet”. – *feridiák vita 2016. szeptember 25., 09:05 (CEST)

Aktuális

39. hét

szeptember 26. 0.00 és szeptember 29. 11.59 között: Mocsáry Lajos

A jelölt cikk: Mocsáry Lajos (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Mocsáry Lajos (Fülekkovácsi-Kurtánypuszta, 1826. október 26.Andornak, 1916. január 7.) magyar közíró, politikus, országgyűlési képviselő, a 19. századi függetlenségi politika kiemelkedő alakja.

A kiegyezést, a „deáki reáluniót” nem tartotta jó megoldásnak. Évtizedeken át szorgalmazta a közös minisztériumok és a delegációk eltörlését. Már az 1850-es évek közepén figyelmeztette kortársait a nemzetiségi kérdés fontosságára. Az 1868-as nemzetiségi törvénnyel kezdetben nem értett egyet, ám az általa sovinisztának nevezett irányzat megerősödése után ennek következetes végrehajtását kérte számon a mindenkori kormányokon.

Röpiratok sorában fejtette ki azt a meggyőződését, hogy az erőltetett magyarosítás és az igazságtalan választási rendszer miatt állandósuló, helytelenül kezelt konfliktusok katasztrófához fognak vezetni. Ellenfelei többször hazaárulással vádolták meg, sokan a romános Mocsáriulu gúnynévvel illették. A nemzetiségi sajtó gyakran fehér hollóként, Kasszandraként említette.

1874-től tíz évig vezette elnökként a Függetlenségi Pártot, de nemzetiségpolitikai elképzelései fokozatosan eltávolították tőle szövetségeseit. Politikai pályafutását a Román Nemzeti Párt képviselőjeként fejezte be. 1892-től andornaki birtokán élt. Röpirataiban, cikkeiben továbbra is bírálta a „közösügyi rendszer” visszásságait. Utolsó éveiben a polgári radikálisokhoz közeledett. Időben tett, ismételt figyelmeztetései valóban Kasszandra-jóslatoknak bizonyultak.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Idegenforgalmi világnap szeptember 27. és így az ország egyik fontos része a Zalai-dombság jó választásnak tűnik ide. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 22., 09:39 (CEST)


„Ezt a szócikket jelölték kiemelt szócikk státusz felülvizsgálatára, mert jelölője szerint már nem üti meg a mércét a stílusa, szövege vagy teljessége. Ide kattintva leírhatod a véleményedet!” – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 13., 08:18 (CET)

Elvesztette a csillagot. --Tacsipacsi vita 2015. december 15., 20:06 (CET)
Töröltem az ajánlót. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 8., 15:45 (CET)


Az így felszabadult helyre Grandpierre K. Endre szócikkét javaslom-jelölöm, aki a kiemelt státuszt megkapta 2016 augusztus 4-én, született 1916. október 6-án, tehát 2016. október 6-án lesz születésének a 100. évfordulója. Tehát éppen ide illik. – *feridiák vita 2016. augusztus 10., 10:29 (CEST)

Akkor már inkább október 6-ra tegyük, amit @Andrew69. is támogatott a Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-40-1 lapon. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 10., 10:55 (CEST)

Megtörtént, @Andrew69.: megtette. Az így felszabaduló helyre Mocsáry Lajos 1826. október 26-án született és 1916-ban elhunyt magyar közíró, politikus, országgyűlési képviselő, a 19. századi függetlenségi politika kiemelkedő alakja szócikkét javaslom, és mivel 2011-ben születése évfordulóján már volt kezdőlapos, kész a szócikkajánlója is, van mit frissítenünk. – *feridiák vita 2016. augusztus 24., 21:00 (CEST)

A cikkajánlót Andrew69. elkészítette, majd a szócikk vitalapján az átírányító linket feltette, és mától csütörtökig ez szerepl Kezdőlapunkon a Kiemelt cikk rovatban. Köszönet egyenként is és együttesen is a csapattársaknak. – *feridiák vita 2016. szeptember 26., 08:30 (CEST)

Jelöltek

szeptember 29. 12.00 és október 2. 23.59 között: Sárga Császár

A jelölt cikk: Sárga Császár (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Sárga császár ábrázolás
Sárga császár ábrázolás

A Sárga Császár (egyszerűsített kínai: 黄帝; hagyományos kínai: 黃帝; pinjin hangsúlyjelekkel: Huángdì) az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója és kultúrhérosza. Nem zárható ki, hogy alakját egy késő neolit kori törzsfő inspirálhatta. A hagyományos kronológia szerint i. e. 2697-től i. e. 2597-ig vagy i. e. 2698-tól i. e. 2598-ig uralkodott.

Alakja különösen a Hadakozó fejedelemségek és a korai Han-dinasztia idején vált kiemelkedővé, amikor is a központosított állam egyik korai megteremtőjének, valamint az ezoterikus művészetek pártfogójának tekintették. A hagyomány számos, a civilizáció megteremtéséhez nélkülözhetetlen találmányt, újítást, sőt írásművet is neki tulajdonít. Ma általánosan a kínai civilizáció létrehozójának és a kínai nép ősének tekintik.

A kínai történelem egyes kutatói megkérdőjelezik valós történelmi szerepét. Feltételezik, hogy egyfajta isten lehetett, akit a Hadakozó fejedelemségek idején élt írástudók keltettek életre.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Október 1-től kezdve 3 napos nemzeti ünnep Kínában a népköztársaság 1949-es kikiáltásának évfordulója. Emiatt ide kínai témájú cikket javaslok és ezért tettem javaslatot a Sárga Császárra. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 22., 09:33 (CEST)

40. hét

október 3. 0.00 és október 6. 11.59 között: Grandpierre K. Endre

A jelölt cikk: Grandpierre K. Endre (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

1966-ban készült portréképe
1966-ban készült portréképe

Grandpierre K. Endre (anyakönyvi nevén Kolozsvári Grandpierre Endre) (Hódság, 1916. október 6.Budapest, 2003. július 17.) magyar író, költő, gondolkodó és magyarságkutató. Ősei Franciaországból elűzött hugenotta nemesek voltak. Két fia Grandpierre Attila csillagász, író, költő, a fizikai tudományok kandidátusa, zenész és Grandpierre Károly festőművész.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-történelem szakon végzett. Aktívan sportolt, futásban ifjúsági országos bajnok volt. Fiatal korában inkább költőként vált ismertté. Fogadalom című versét az 1956-os forradalom alatt beolvasták a rádióban,Magamról című költeménye pedig az angol BBC rádió adásában szerepelt. Történészként a magyar történelem azon részeit kutatta, amikkel nem igazán foglalkoztak kortársai, így a „Fekete hóesés” című művében arról írt, hogy Zrínyi Miklóst 1664-ben nem vadkan sebezhette halálra, hanem egy merénylő. A úgy nevezett magyarságkutatásról publikált munkáit a magyar történettudomány nem fogadta el. A „nemzeti ősvallás” alapjainak lerakására irányuló erőfeszítései gyakorlatilag visszhangtalanok maradtak.

Közvetlenül László Gyula 1978-as „kettős honfoglalás” elmélete után 1979-ben tette közzé a Tárih-i-Üngürüsz ismertetését. Az ősgesztát az 1860-as években Vámbéry Ármin és Budenz József is ismertette, az 1960-as években Törökországban török nyelven Hazai György több írást is publikált a műről. Grandpierre K. Endre érdeme, hogy a krónika magyar nyelven is elérhetővé vált, hiszen ő küzdötte ki ezt a minisztériummal levelezve (A Művelődésügyi Minisztériummal az ősgeszta megjelentetése érdekében; 60483/80-as ügyiratszám) és nagy hatású tanulmányával. Az 1970-es években felhívta a figyelmet arra is, hogy a krónikában található egy, a közismerttől egészen eltérő csodaszarvas-történet is.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Október 4. az állatok világnapja. Ide az óriásvidrát javaslom. Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 21., 18:46 (CEST)

Amennyiben megkapja a kiemelést lecserélem majd és javaslom Grandpierre K. Endre cikkét megjelentetni születésének századik évfordulója előtt tisztelegve. Az óriásvidra meg egy évvel később 2017-ben is megjelenhet. Andrew69. Blue a v.svg 2016. július 30., 14:15 (CEST)
Andrew69.: Egyetértésemet és támogatásomat adom. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. augusztus 15., 15:35 (CEST)
Lecseréltem. Andrew69. Blue a v.svg 2016. augusztus 18., 16:38 (CEST)

október 6. 12.00 és október 9. 23.59 között: Lepantói csata

A jelölt cikk: Lepantói csata (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

A lepantói csatát 1571. október 7-én vívta az egyesült keresztény flotta az Oszmán Birodalom hajóhadával a Jón-tengeren, a mai Görögországhoz tartozó Patraszi-öbölben. A megerősített tengerparti kikötő, Lepanto amelyről az ütközet a nevét kapta, az összecsapás helyszínétől jó pár tengeri mérföldre nyugatra van. Az ütközetben nagyjából 600 hajó vett részt, a Földközi-tenger összes gályájának hetven százaléka, valamint 140 ezer ember – katonák, tengerészek, szabad vagy rabszolga evezősök.

Az 1568-ban kötött drinápolyi béke megkötése után II. Szelim szultán úgy döntött, hogy a Földközi-tengeren folytatja a hódítást. A muzulmánok elleni egységes fellépés legerőteljesebb híve V. Piusz pápa volt, aki 1566 óta ösztökélte a keresztény hatalmakat, hogy indítsanak új keresztes hadjáratot az Oszmán Birodalom ellen. Az ellentétes érdekeik miatt egymásra gyanakvó Spanyolország és Velencei Köztársaság csak 1570-ben szövetkezett, miután a törökök elfoglalták a velenceiek termékeny birtokát, Ciprust. 1571. május 25-én született meg a Szent Liga. A megállapodásban Velence, Spanyolország és a pápai állam vállalta, hogy közös katonai erővel hadjáratot indít a török ellen.

A keresztény hajóhad 1571 nyarán gyűlt össze a Messinai-öbölben. A több mint kétszáz gályát Velence, a pápai állam, a spanyol király, a Genovai Köztársaság, a Savoyai Hercegség, a toszkánai Szent István Lovagrend, valamint a máltai lovagrend szerelte fel. A flotta októberben érte el a görög partokat, ahol II. Szelim mintegy háromszáz hajója állomásozott.

A két hajóhad négy-négy egységből állt fel: főerőből, két szárnyból és tartalékból. A törököknek több hajója és embere volt, viszont a keresztények tüzérsége jóval erősebb volt. Ali pasa ezért kevés hajót hagyott a tartalékban, inkább a centrumot erősítette meg. A törökök a csata elején eredményeket értek el a Csuluk Mehmed vezette jobbszárnyukon, de végül vereséget szenvedtek. Balszárnyukon Uluç Ali pasa egy átkaroló hadművelettel szétzilálta Giovanni Andrea Doria egységét és betört a keresztény hajók közé. Súlyos veszteségeket okozott a máltai, szicíliai és velencei gályáknak, de végül menekülnie kellett a keresztény erősítés elől. Az ütközet a főerők között dőlt el, ahol összecsapott a két zászlóshajó, a La Real és a Szultána. A keresztényeknek sikerült visszaverniük a törökök támadását, és elfoglalták Ali pasa hajóját. Ez zűrzavart váltott ki a törökök között, sokan menekülni kezdtek. Az ütközetben a keresztények közül nagyjából nyolcezren vesztették életüket; az elesett törökök számát húszezerre becsülik. Bár a török flotta megsemmisült, Ciprus nem került vissza velencei fennhatóság alá. A Szent Liga hamarosan felbomlott, de az Oszmán Birodalom soha nem nyerte vissza egykori tengeri erejét. A csata egyben a kézi erővel hajtott hajók utolsó nagy ütközete lett, a gályák helyét ezután átvették a vitorlások.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Ezen helyre az 1571. október 7-én lezajlott Lepantói csata szócikkét javaslom, amely 2016. június 23-án megkapta a kiemelt státuszt, és egyben ez lett az első ezer kiemelt szócikkből az utolsó száz visszaszámlálásában a 908.*feridiák vita 2016. június 26., 12:42 (CEST)

41. hét

október 10. 0.00 és október 13. 11.59 között: Csontváry Kosztka Tivadar

A jelölt cikk: Csontváry Kosztka Tivadar (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Csintváry önarcképe (1896 körül)
Csintváry önarcképe (1896 körül)

Csontváry Kosztka Tivadar (eredetileg Kosztka Mihály Tivadar; Kisszeben, 1853. július 5.Budapest, Krisztinaváros, 1919. június 20.) magyar festőművész. Okleveles gyógyszerészként jogot is hallgatott, de kiemelkedőt a magyar festészetben alkotott. Lényegében autodidakta, magányos festő volt, akit magyar kortársai nem értettek meg és csak halála után ébredtek rá, hogy milyen nagy jelentőségű a művészete.

Gyógyszerészként dolgozott, de festői tehetséget érezve magában otthagyta állását és 41 éves korától különböző mesterektől festészetet kezdett tanulni. Rendszeresen utazott és jelentősebb képeit a Közel-Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott, amit összehasonlítva más festőkkel nem lehet soknak tekinteni. Míg külföldi kiállításairól (például a maga által szervezett párizsi, 1907-es tárlatról) általában elismerően nyilatkoztak, Magyarországon nemigen méltányolták. Ehhez különc (mértéktartó) életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Az is nehezítette a megismerését, hogy képeit megtartotta, ezért későbbi hagyatéka megőrzésében nagy szerepet játszott Gerlóczy Gedeon. Csontváry örökösei anyagárban kocsiponyvaként akarták eladni alkotásait, melyet az utolsó pillanatban vett meg Gerlóczy.

Festészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de nem tartozott egyik elhatárolható művészeti irányzathoz sem. Talán a legismertebb festménye a Magányos cédrus. Jóval halála után képeinek 1963-as, székesfehérvári kiállítása óta töretlen Csontváry magyarországi népszerűsége. Alkotásai ritkán cserélnek gazdát, a magyar árverési rekordot 2012 óta 240 millió forinttal a Traui tájkép naplemente idején című festménye tartja. 1964-ben jelent meg Németh Lajos tudományos igényű műve Csontváry Kosztka Tivadar címmel, ami a festő életének első jelentősebb összefoglalása.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Erre a helyre Csontváry Kosztka Tivadar szócikkét javaslom. – Witéz vita 2016. augusztus 31., 11:16 (CEST)

Miután @Andrew69.: kezdeményezésére és a cikken sokat dolgozó @Gubbubu: és @JSoos: fáradozásainak köszönhetően Csontváry Kosztka Tivadar szócikke 2016. augusztus 31-én megkapta a kiemelt státuszt, Witéz még aznap kezdeményezte Kezdőlapra kerülését. Mivel itt máig nem történt továbblépés, ezért kérlek, szíveskedjetek elkészíteni a kezdőlapi cikkajánlót. Fáradozásaitokat köszönjük: – *feridiák vita 2016. szeptember 16., 09:11 (CEST)

október 13. 12.00 és október 16. 23.59 között: Damon Hill

A jelölt cikk: Damon Hill (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Damon Hill 2012-ben
Damon Hill 2012-ben

Damon Hill, teljes nevén Damon Graham Devereux Hill (London, 1960. szeptember 17. –) visszavonult brit Formula–1-es versenyző, világbajnok. A kétszeres világbajnok Graham Hill fia, így máig ő az egyetlen pilóta, akinek apja is világbajnok volt.

Karrierjét későn, 23 évesen kezdte motorversenyzéssel, és csak 1985-ben váltott az autóversenyzésre, előbb a Formula–Ford, majd a brit Formula–3-as sorozatban versenyzett. Itt három szezont töltött, ezalatt négy futamot sikerült megnyernie. Ezt követően ismét feljebb lépett, és 1988-tól 1991-ig a Formula–3000-ben szerepelt.

Formula–1-es karrierje 1992-ben kezdődött a Brabham csapatnál. Első versenye a brit nagydíj volt. Első győzelmét 1993-ban, a magyar nagydíjon aratta. 1994-ben megnyerte a brit nagydíjat (érdekesség, hogy rajtszáma a 0-s volt), ez apjának hosszú pályafutása alatt egyszer sem sikerült.

Az 1990-es évek közepén Hill volt az akkor kétszeres világbajnok, Michael Schumacher egyik legkeményebb ellenfele. Párharcukat sok vitás eset kísérte. 1996-ban nyolc futamgyőzelmet aratva sikerült megnyernie a világbajnokságot, csapattársát, a kanadai Jacques Villeneuve-öt megelőzve. 1997-ben vb-címvédőként az Arrowshoz szerződött, miután a Williams nem hosszabbította meg szerződését. Itt a magyar nagydíjon érte el legjobb eredményét, amikor második lett. Palik László kommentátor vele kapcsolatos megjegyzése internetes mémmé vált.

1998-ban a Jordanhez igazolt, és még egy évig itt versenyzett, majd visszavonult. Itt egy futamot nyert még 1998-ban, és hozzásegítette a csapatot a valaha volt legjobb konstruktőri eredményéhez, egy harmadik helyhez.

Szabadidejében zenész, korábbi csapatfőnökével, Eddie Jordannel egy rockbandát is alapítottak, amely a futamok kísérőprogramjaként koncertezett. Rövid ideig szakkommentátorként is tevékenykedett.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Nem sokkal az ötvenhatodik születésnapja után jelölném kezdőlapra Damon Hillt. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. szeptember 3., 22:08 (CEST)

@Madridista:, Damon Hill miatt magában is támogatom, de a cikkajánló megírásáért különösen is. – *feridiák vita 2016. szeptember 4., 21:22 (CEST)

42. hét

október 17. 0.00 és október 20. 11.59 között: Brit Kelet-indiai Társaság

A jelölt cikk: Brit Kelet-indiai Társaság (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

A Brit Kelet-indiai Társaság egyszerű kereskedő cégnek indult a 16. század utolsó évében, de 150 év alatt a kegyetlen gyarmati kizsákmányolás és a korrupció szinonimájává vált. A nyolcvan londoni kereskedő és vállalkozó alapította társaság olyan hatalmas birodalommá nőtt, amely adót szedett, irányította az indiai közigazgatást, háborúzott, ópiumot csempészett és rabszolgákat árult. Mohósága miatt milliók haltak éhen, és közvetve az amerikai függetlenségi háborút is ez robbantotta ki. Fénykorában 260 ezer katonával védte érdekeit; ez a hadsereg kétszer akkora volt, mint az Egyesült Királyságé.

Az alapító kereskedők célja pusztán annyi volt, hogy ők is bekapcsolódhassanak az addig a spanyolok és portugálok által ellenőrzött távol-keleti kereskedelembe — ezt a spanyol armada pusztulása tette lehetővé. I. Erzsébet angol királynő adománylevele 15 éves monopóliumot biztosított a társaságnak, és 1601. február 13-án, James Lancaster parancsnoksága alatt kifutott az első négy hajójuk Szumátra és Jáva felé. Mivel a hajókon szállított ruhákra és vastárgyakra nem volt kereslet, a brit hajósok kénytelenek voltak más iparcikk után nézni. Választásuk az indiai textilre esett. Csaknem másfél száz év alatt a britek a textíliák első számú kereskedői lettek, és árujukkal elárasztották a piacokat.

A szervezet az 1700-as években kihasználta a Mogul Birodalom meggyengülését, és egyre gyakrabban avatkozott bele az indiai politikába, ami végül a társaság és a bengál naváb közötti fegyveres konfliktussá fajult. 1757. június 23-án a palási csatában az angol társaság csapatai győztek, majd az újabb háborúskodást az 1765-ös allahábádi béke zárta le. Ebben a Mogul Birodalom átruházta a bengáli és bihári adószedés és igazságszolgáltatás jogát a Brit Kelet-indiai Társaságra. A szervezet klasszikus kereskedőcégből India urává vált, megszerezve az ehhez szükséges kormányzati és katonai előjogokat is. A kifosztott Bengál termékeit Angliába vitte, és mohó vezetői elképesztő vagyonokra tettek szert.

A Bengál-buborék 1772-ben pukkadt ki. A fosztogatás és az éhínség miatt az indiai adóbevételek csökkentek, és a társaság hiánya 1,5 millió fontra nőtt. A segítség fejében a brit korona beleszólást és belelátást kért ügyeikbe. A társaság 1834-től a brit kormány ügynökségeként működött, majd 1873-ban teljesen megszűnt; minden javát az Egyesült Királyság vette át.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1: A Brit Kelet-indiai Társaság 915. kiemelt szócikket javaslom a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1 helyre. Egyben elsőnek a szócikk kiemelését kezdeményező Dudva társunkat kérem, hogy szíveskedjen a szócikkajánlást elkészíteni. Kedves @Dudva! Számíthatunk az elkészítésre? - *feridiák vita 2016. szeptember 14., 11:20 (CEST)

Szócikkajánlás

Sziaǃ Hogy megy ez? Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. szeptember 14., 15:05 (CET)

Így:

1. Rákattintás a szócikkre, és leveszed a bevezetést.
2. Kiszeded a refhelyeket, a forrásokat, mert az ott van az ajánlott szócikkben.
3. Ha hiányzik valami nagyon lényeges a bevezetésből, a szócikkből kiegészíted.
4. Tömöríted, hogy a lényeg legyen kiemelt.
5. Felteszel egy főképet.
6. Teszel az aljára egy zárósablont.
7. Pingeléssel megkéred Pásztörperc olvasószerkesztő társunkat, hogy nézzen rá.

Az alapeset nagyjából ennyi. Megnézheted a jelenleg kezdőlapon lévő, vagy a holnap déltől következő teljes szócikk és kezdőlapra került szócikkajánló viszonyát. Most megcsinálom az első két lépést, s hétfőn megnézem, hogy haladsz. Jó munkát. – *feridiák vita 2016. szeptember 14., 17:08 (CEST) Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1:

Elnézést

Nekem fingom sincs a dolog menetéről. Bocs, ha hülyeséget csináltam. Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. szeptember 15., 18:28 (CET)

Kedves @Dudva! Mindent jól csináltál, és köszöntünk a szűkebb szerkesztői körben. Megcsináltam a maga helyén a további műveleteket. Két lépés van még hátra. Az egyik az olvasószerkesztő megkérése. A másik annak tisztázása, hogy ki linkeli be a kiemelt szócikk vitalapja és a cikkajánló illetve ezen vitalapja közti kapcsolatot. – *feridiák vita 2016. szeptember 16., 08:11 (CEST)

Semmi gond, csak nem értettem, hogy miért itt folyik a cikkajánló szerkesztése. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 19., 15:30 (CEST)

Kezdőlap-készre készítés kérése

Kedves @Pásztörperc! Kérünk, szíveskekdj Kezdőlap-készre csiszolni a cikkajánlót. – *feridiák vita 2016. szeptember 16., 08:13 (CEST)

A Kezdőlap Kiemelt cikk rovatába jelölés belinkelésének kérdése

A kérésre @Pásztörperc a cikkajánlót még aznap Kezdőlapra-késszé tette, melyet ott már megköszöntünk, s itt is megköszönünk. Ezzel napirendre került a kettős belinkelés kérdése. A felelet ott a szemünk előtt. Aki kérdez és feleletre vár: maga @Rlevente, aki tudja, és adja példájával a feleletet. Mielőtt erre rátérnénk, előbb mi válaszolunk ezen kérdésére (s utána térünk vissza a folytatáshoz): „És ezt miért itt, a vitalapon csináljátok? Miért nem a Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1 oldalon? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 15., 16:08 (CEST)”.

Kedves @Rlevente! Itt kérem én is elnézésed, hogy rövid időre átmenetileg tanműhelyként használtuk ezen vitafelületet. A cikkajánló már az általad is megjelölt helyére van átirányítva, s itt a fogalmazványt és a szerkesztett változatot zárjeleztem, hogy csak pár sort foglaljon el, de így a laptörténetnek is megőrízzük. Ezek után a Te ellenőrző-segítő figyelmedet is kérve viszatérünk a folytatáshoz.

Kattintsunk rá a XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása szócikk vitalapja linkre. Majd ezen vitalapon a laptörténet fülre, s a laptörténetben Rlevente 2015. szeptember 23. napján tett műveletére. Az eredményben kattintsunk a forrásszöveg szerkesztése fülre, és a megnyílt szerkezetben a „Cikktörténet” második sorában ott a minta-link: kjlink=2015-43-2. Ennek mintájára ez a keresett link: kjlink=2016-42-1. Ezt kell a Brit Kelet-indiai Társaság kiemelt szócikk vitalapjába beilleszteni. Már ezt a műveletet is elvégeztem. Így befejezésül megkérdezlek Benneteket:

Kedves @Dudva! Érthető ez így? Ha nem, szíveskedj a jobb elmagyarázását Rleventétől kérdezni. A közösségi munkában én is Tőle tanultam.
Kedves @Rlevente! Mehet a Kezdőlapra így? Ha nem, szívekedj az ehhez szükséges javítást elvégezni.

Válaszotokat tisztelettel kéri és várja: – *feridiák vita 2016. szeptember 18., 17:09 (CEST)

Néhány kisebb átfogalmazást végeztem a cikkajánlón. (Az itteni szakaszcímeket egy szinttel lejjebb tettem, hogy a WP:SZK lapon ne legyen zavaró.) – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 19., 15:43 (CEST)

Köszönöm az i-re a pontot. Mindennel egyetértek és a kimelt cikk közmegegyezéssel mehet a Kezdőlapra. Mi meg mehetünk a következőhöz, a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-2 vitalapra. - *feridiák vita 2016. szeptember 19., 16:39 (CEST)

október 20. 12.00 és október 23. 23.59 között: Solti György

A jelölt cikk: Solti György (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Sir Georg Solti/Solti György(Allan Warren fényképe)
Sir Georg Solti/Solti György
(Allan Warren fényképe)

Solti György (nemzetközileg Sir Georg Solti néven ismert; Budapest, 1912. október 21.Antibes, 1997. szeptember 5.) karmester, zongoraművész. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927–1931 között végezte, majd 1932-től a budapesti Operaház korrepetitora volt. 1936-ban a Salzburgi Ünnepi Játékokon Arturo Toscanini asszisztenseként dolgozott. Először 1938. március 11-én állt zenekar élére: Mozart Figaro házassága című operáját vezényelte.

Zsidó származása miatt emigrálnia kellett: 1939–1945 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. A második világháború után ismerősei a Bajor Állami Opera főzeneigazgatói tisztségéhez segítették. 1952-ben a frankfurti opera főzeneigazgatója lett, majd 1959-ben a londoni Royal Opera House alkalmazta. A londoni társulatot újjászervezte és a világ legjobb operaházai közé emelte. 1969-től a Chicagói Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, itt a szokásos opera repertoár mellett szimfonikus műveket is vezényelhetett. 1971-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója, 1979-től a Berlini, 1985-től pedig a Londoni Szimfonikusok főzeneigazgatójaként dolgozott.

Kiváló hanglemez-dirigensként tartják számon, külön tehetsége volt a stúdiómunkához. Számtalan lemeze közül kiemelkedik Richard Wagner: Ring ciklusának teljes felvétele a Bécsi Filharmonikusok élén. 31 Grammy-díjat kapott, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő pedig lovaggá ütötte (KBE). Hatalmas repertoárja volt, és ennek részeként világszerte fáradhatatlanul propagálta magyar szerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Weiner Leó – műveit. Élete utolsó lemezét is magyar komponisták műveiből állította össze. Egy dél-franciaországi fürdőhelyen hunyt el; hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a 2012-es esztendőt születése 100. évfordulóján emléke előtt tisztelegve Solti György évnek jelölte.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Ide a kétszeresen évfordulós Zavargások az 1956-os forradalom 50. évfordulóján cikket szeretném betenni. Addig kiemelésre viszem. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. március 17., 13:39 (CET)

Elindult a kiemelés. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 16., 13:02 (CEST)

Mivel a kiemelés nem (lesz) sikeres, visszavonom a javaslatot. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 17., 18:09 (CEST)

Kedves @Rlevente! Tehát van egy hiánypótló feladat, kell egy kiemelt szócikk, mégpedig éppen a 42. hét október 20. és október 23. közötti, tehát a március 15. és augusztus 20. melletti harmadik nagy nemzeti ünnepünket is magába foglaló második felében. Sőt, épp az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulós, gyémántjubileumi évében. Felfogtam a helyzetet és a feladatot, melynek megoldásához pioritást adva segítek. Ehhez kérlek, hogy szíveskedj segíteni pont a közvetlenül előtte lévő 2016-42-1 cikkajánlót, illetve Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1 vitalapot mielőbb lezárni. Addig töröm a fejem. Üdv: – *feridiák vita 2016. szeptember 18., 18:21 (CEST)


Esetleg lehetne a Tüzérség, annak van valami köze a szabadságharchoz. Jobbat nem találtam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 19., 16:02 (CEST)

Vagy Solti György, aki 1912. október 21-én született. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 19., 16:07 (CEST)

Solti György telitalálat. Már csinálom is az adminisztrációt s a cikkajánló fogalmazványát. – *feridiák vita 2016. szeptember 19., 16:44 (CEST)

43. hét

október 24. 0.00 és október 27. 11.59 között: Guillain–Barré-szindróma

A jelölt cikk: Guillain–Barré-szindróma (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Guillain-Barré-szindróma - idegsérülés
Guillain-Barré-szindróma - idegsérülés

Guillain–Barré-szindróma (GBS), néha Guillain–Barré–Strohl-szindróma vagy Landry-típusú bénulás egy gyorsan rosszabbodó, számos perifériás idegnél egyidejűleg jelentkező működési zavar (polineuropátia), amit típusosan az alsó végtagokban kezdődő felszálló jellegű, szimmetrikus végtaggyengeség és zsibbadás jellemez.

A betegség érinti a perifériás idegrendszert és jellemzően valamilyen fertőzés hatására alakul, ami előidézi az immunmediált idegek hibás működését. Az érintettek közül sokan észlelnek érzékelésbeli változást, vagy számolnak be fájdalom kialakulásáról majd ezt követően a lábakat, később a kezeket érintő izomgyengeségről, ami gyorsan rosszabbodik (fél és két nap között). A Guillain–Barré-szindróma károsítja a perifériás idegeket körülvevő mielint, aminek eredményeképp az idegi impulzusok átvitele megszakad, hasonlóan, mint a sclerosis multiplex esetében. Az akut fázis során a betegség életveszélyessé is válhat, körülbelül a betegek negyede igényel intenzív osztályi ellátást, gépi lélegeztetést a légzés mesterséges fenntartása miatt. Néhány betegnél előfordulhat az autonóm idegrendszer működésbeli hullámzása, ami veszélyes, abnormális szívveréshez és vérnyomáshoz vezethet.

A klinikai diagnózis megállapítása többnyire a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával, az úgynevezett differenciáldiagnózissal történik, melynek során különböző vizsgálatokkal kell igazolni, hogy nem más betegség áll a háttérben. Ilyen az ingervezetési vizsgálat és az agy-gerincvelői folyadék vizsgálata. Különböző típusait különböztetjük meg, attól függően, hogy milyen területet érint az izomgyengeség, mi az ingervezetési vizsgálat eredménye és milyen anti-gangliozid antitestek vannak jelen. Azokban az esetekben, ahol súlyos izomgyengeség mutatkozik, az intravénás immunglobulin vagy plazmaferezis melletti folyamatos ápolás többségében jó felépüléshez vezet, ennek ellenére néhány betegnél fennmaradhat a járásnehézség, fájdalomérzet és nehéz légzés. A betegség előfordulása ritka, minden 100 000 emberből egy-kettő érintett éves szinten, tehát Magyarországon 100-200 közötti beteget jelent évente. A betegség Georges Guillain és Jean Alexandre Barré francia orvosok után kapta a nevét, akik André Strohllal együtt 1916-ban írták le a betegséget.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A Guillain–Barré-szindróma 916. kiemelt szócikket javaslom a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-43-1 helyre. Egyben elsőnek a szócikk kiemelését kezdeményező Andrew69. társunkat kérem, hogy szíveskedjen a szócikkajánlást elkészíteni. Kedves @Andrew69.! Számíthatunk az elkészítésre? - *feridiák vita 2016. szeptember 14., 11:20 (CEST)

Kész. Andrew69. Blue a v.svg 2016. szeptember 22., 10:42 (CEST)

október 27. 12.00 és október 30. 23.59 között: Diplodocus

A jelölt cikk: Diplodocus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

A Diplodocus carnegii rekonstrukciója
A Diplodocus carnegii rekonstrukciója

A Diplodocus, (nevének jelentése: „dupla gerenda”) a diplodocoidea sauropoda dinoszauruszok egyik neme, melynek legelső fosszíliáját Samuel Wendell Williston fedezte fel 1877-ben. A nem nevét Othniel Charles Marsh alkotta meg 1878-ban az állat jellegzetes csontjai alapján, melyeket kezdetben egyedinek hittek, ám később a Diplodocidae család más tagjainál és egyéb sauropodáknál, például a Mamenchisaurusnál is rájuk találtak.

A Diplodocus a mai Észak-Amerika nyugati részén élt a késő jura időszakban. Maradványai a gyakoribb dinoszaurusz fosszíliák közé tartoznak a Morrison-formáció felső részén, ami a kimmeridge-itithon korszakok idején, mintegy 150–147 millió évvel ezelőtt lerakódott sekély tengeri és ártéri (alluviális) üledékből áll. A Morrison-formáció egy olyan környezet és időszak nyomait őrizte meg, amit a Camarasaurushoz, a Barosaurushoz, az Apatosaurushoz és a Brachiosaurushoz hasonló óriás sauropoda dinoszauruszok uraltak.

A Diplodocus, klasszikus dinoszaurusz formája, hosszú nyaka és farka, valamint erős lábai miatt a legkönnyebben azonosítható dinoszauruszok közé tartozik. Éveken át a leghosszabb ismert dinoszaurusznak számított. Nagy mérete elrettenthette az olyan ragadozókat, mint az Allosaurus és a Ceratosaurus, melyek maradványait ugyanazokban a rétegekben találták meg, ami azt jelzi, hogy együtt éltek a Diplodocusszal. Hosszú farkát akár nagy ragadozók ellen is bevethette, egy csapása még a támadó halálát is okozhatta. Emiatt nevezik öreg ostor farkúnak is.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Othniel Charles Marsh születése 1831. október 29 előtt tisztelegve javaslom a Diplodocus cikket a kezdőlapra. Andrew69. Blue a v.svg 2016. február 2., 12:22 (CET)

44. hét

október 31. 0.00 és november 3. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Liszt Ferenc szócikkét javaslom a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-44-1 helyre, mivel idén kétszeresen jubileumi évfordulós, és előzőleg kerek fél évtizede, 2011-ben volt a Kezdőlapon. – *feridiák vita 2016. szeptember 19., 23:59 (CEST)

november 3. 12.00 és november 6. 23.59 között: Roy Keane

A jelölt cikk: Roy Keane (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Roy Keane 2014-ben
Roy Keane 2014-ben


Roy Keane, teljes nevén Roy Maurice Keane (Cork, 1971. augusztus 10. –) korábbi ír labdarúgó, edző.

Karrierjét 1989-ben kezdte az ír Cobh Ramblersnél. 1990-től 1993-ig a Nottingham játékosa volt, majd tizenkét, rendkívül sikeres évet töltött a Manchester Unitednél. 1997-től távozásáig, vagyis 2005-ig, annak csapatkapitánya is volt. Itt hétszeres bajnok és négyszeres kupagyőztes lett, valamint egyszer (1998-99) a Bajnokok Ligájában is sikerült győznie csapatával. Karrierje utolsó évét a Celticnél töltötte.

Az ír labdarúgó-válogatottban 1991-ben mutatkozott be. Tizennégy év alatt összesen hatvanhat mérkőzésen lépett pályára, ezeken kilenc gólt szerzett. A nemzeti csapattal egy világbajnokságon, az 1994-esen szerepelt. Eredetileg a 2002-esen is kerettag volt, azonban – miután összeveszett a szövetségi kapitánnyal – otthagyta a válogatottat, és hazautazott.

2006 óta edzősködik, első csapata a Sunderland volt. Jelenleg az ír válogatott másodedzője.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Erre a teljesen random időpontra jelölném Roy Keane ír focista cikkét, ami még eddig nem volt kezdőlapon. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. augusztus 6., 20:28 (CEST)

45. hét

november 7. 0.00 és november 10. 11.59 között: IX. Lajos francia király

A jelölt cikk: IX. Lajos francia király (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Szent IX. Lajos francia király szócikkét javaslom-jelölöm a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-45-1, november 8. napját is magába foglaló helyre, mert utoljára 10 éve (2006. december 23. és 2006. december 29. között) szerepelt a kezdőlapon és 1226. november 8-tól lett 1270. augusztus 25-én bekövetkezett haláláig Franciaország királya. – *feridiák vita 2016. augusztus 25., 01:18 (CEST)

november 10. 12.00 és november 13. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Richard Wagner szócikkét javaslom-jelölöm a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-45-2 helyre, mivel előzőleg kerek fél évtizede, 2011-ben volt a Kezdőlapon. – *feridiák vita 2016. szeptember 20., 00:13 (CEST)

46. hét

november 14. 0.00 és november 17. 11.59 között: Janovics Jenő

A jelölt cikk: Janovics Jenő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Janovics Jenő november 16-án hunyt el és szócikke augusztus 21-én megkapta a kiemelt státuszt, ezért a november 14. és 17. közötti helyre a még szabad Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-46-1 sablonba javaslom, illetve jelölöm. Az Ungváron 1872-ben született (így jövőre évfordulós), Kolozsvárott elhunyt színész, forgatókönyvíró, filmrendező, a magyar filmgyártás egyik úttörője, Kertész Mihály és Korda Sándor felfedezője, tehát igen fontos személy cikkének kiemelését @Hkoala: kezdeményezte és ő hivatott a cikkajánló megírására is. Természetesen ha más fontos elfoglalásai igénylik, én is készséggel megírom. Az ajánlóhoz a képet az Életrajz infobox adja. Mivel halála okán kapta ezen helyre a jelölést, ha arcképe alá odafér, javaslom feleségével közös kolozsvári síremlékük képét is betenni. – *feridiák vita 2016. augusztus 22., 10:37 (CEST)

november 17. 12.00 és november 20. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

47. hét

november 21. 0.00 és november 24. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

november 24. 12.00 és november 27. 23.59 között: 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság

A jelölt cikk: 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság (kiemelt státuszát 2016. aaugusztus 31-én elnyert) szócikkét javaslom-jelölöm a november 24. és 27. közötti (a november 25. napot magába foglaló) Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-47-2 helyre. – *feridiák vita 2016. szeptember 1., 18:20 (CEST)

48. hét

november 28. 0.00 és december 1. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

december 1. 12.00 és december 4. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Goldmark Péter Károly szócikkét javaslom 1906. december 2-i születésének jubileumi évfordulója alkalmából és tiszteletére.

Az indíték és a kezdeményezés a Kezdőlap vitalapjáról áthozott Peter Carl Goldmark amerikai mérnök (1906)? alábbi szakasz, melyet folytatásra ide hoztam át.

 • A Magyar Nemzet mai száma 2. oldalán jobb alsó sarokban a mai napon születettek közül első helyen Peter Carl Goldmark amerikai mérnök (1906) neve olvasható.
 • Legalább itt javítsuk ki a szarvas hibát, s hívjuk fel a figyelmet a Wikipédiára. Ez a december 2-án napvilágot látott mérnök valójában Budapesten született és szócikke Goldmark Péter Károly néven található.
 • Jövőre születésével jubileumi évfordulós lesz. Javaslom, kerek egy év múlva már mint kiemelt szócikk szerepeljen a Kezdőlapon. Emléke előtt tisztelgésül és a jövő évi jubileum méltó ünneplésére buzdításul idézem a szócikk bevezető sorait:
Goldmark Péter Károly büszkén vállalta őseit. (Nevében a Károly tudatos emlékezés dédnagybátyjára, a zeneszerző Goldmark Károlyra). Maga is vonzódott a zenéhez, késő éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel. Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult, és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be.
Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján. [...]

Üdv: - *feridiák vita 2015. december 2., 23:27 (CET)

Kiegészítések

 • Születésének 20. évfordulóját 1926-ban (ahogy egy évvel korábban József Attila művészi alkotással) Goldmark mérnöki alkotással ünnpelte meg.
 • Születésének 50. évfordulója szülőhazájában az 1956-os forradalom és szabadságharc éve.
 • Születésének 65. évfordulóján, 1971-ben és december 10-én vette át mestere majd barátja, az ugyancsak Budapesten született Gábor Dénes a holográfia feltalálásáért a fizikai Nobel-díjat.
 • 1977. november 22-én vette át az amerikai elnöktől teljesítményéért a legrangosabb állami tudományos kitüntetést és hunyt el autóbalesetben a Nobel-hét megkezdése után, december 7-én. Magyar nyelvű szócikkének laptörténete 2007. december 6-án, a Nobel-hét kezdőnapján kezdődik és jelenleg ez a befejezése: Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter - 14 tudóstársával együtt - neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentő nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.
 • Az amerikai Nemzeti Tudományos Érmet először az ugyancsak Budapesten született Kármán Tódor professzornak adta át John F. Kennedy elnök 1963. február 18-án a Fehér Házban, majd Teller Ede professzornak Ronald Reagan elnök 1982-ben.
 • Így 2016. december 2-án emlékezünk Goldmark Péter Károly születésének 110. és 2017. november 22-én (mely nap 1991 óta a Magyar Közoktatás Napja) kitüntetésének és december 7-én halálának 30. évfordulójára.

Javaslom, hogy a Better Together, az együtt jobb/jobb együtt jegyében emeljük kiemelt cikk szintjére, majd tegyük ki a Kezdőlapra ennek a kiváló magyar-amerikai mérnöknek és kiemelkedő embernek hídépítő szócikkét. - *feridiák vita 2015. december 3., 08:59 (CET)

49. hét

december 5. 0.00 és december 8. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

december 8. 12.00 és december 11. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A Szeplőtelen fogantatás december 8-i főünnep szócikkét a Kezdőlap vitalapján folyó Istenszülő Szűz Mária? vitakérdés folyományaként a december 8. és 11. közötti Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-49-2 helyre javaslom és jelölöm, s az ehhez szükkséges eljárást időben kezdeményezem. – *feridiák vita 2016. szeptember 14., 20:15 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem ezt a komolytalan javaslatot. A Szeplőtelen fogantatás cikk nem kiemelt, és ráadásul távol áll attól, hogy a kiemelt cikkek színvonalát megközelítse. – Malatinszky vita 2016. szeptember 15., 15:36 (CEST)

50. hét

december 12. 0.00 és december 15. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

december 15. 12.00 és december 18. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

51. hét

december 19. 0.00 és december 22. 11.59 között: Sacher-torta

A jelölt cikk: Sacher-torta (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Sacher-tortaszelet
Sacher-tortaszelet

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye. Egyfajta csokoládétorta, amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládé-bevonat borítja. A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike. Korabeli nevezetes sütemények még a dobostorta és az Esterházy-torta.

Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg azt Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.

A jelentős felvevőpiacnak köszönhetően a „sütiháború” ma már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózat működik és jelentős mennyiséget szállítanak Ausztrián kívüli üzletekbe is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte” néven tortát és természetesen más cukrászdákban is megtalálható az osztrákok nemzeti büszkesége, valamint házilag otthon is elkészíthető. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió darab Sacher-tortát értékesít évente. A torta népszerűsége mai napig töretlen és már napja is van, melyet december 5-én tartanak.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Ide, tekintettel Franz Sacher bicentenáriumi születésnapjára a Sacher-torta cikket javasolom. (Remélem megkapja addig a csillagot is.) Andrew69. Blue a v.svg 2016. május 16., 16:39 (CEST)

december 22. 12.00 és december 25. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

52. hét

december 26. 0.00 és december 29. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

december 29. 12.00 és január 1. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
I. István magyar király szócikkét eredetileg a Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-33-2 sablonban jelöltem 2015. november 21-én, Krisztus király ünnepe hetében 2016. augusztusi 20-ra, és közvetlen utána a Magyarország himnusza szócikket az augusztus 22-25. időszakra. Az egyik helyre Akela a Szalánkeméni csata, a másikra Rlevente A Szent Korona tudományos kutatásának története szócikkével tett alternatív javaslatot. A kompromisszumos megoldásért áthelyeztem a Himnuszt történetének másik fontos dátumára, Szent István király szócikkét pedig ide, a karácsonyi ünnepkörben a koronázásának ünnepét magába foglaló időszakra. – *feridiák vita 2016. augusztus 16., 17:16 (CEST)

Megint egy olyan cikket jelölsz, ami nem kiemelt. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 16., 19:30 (CEST)

1. hét

január 2. 0.00 és január 5. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

január 5. 12.00 és január 8. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

2. hét

január 9. 0.00 és január 12. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

január 12. 12.00 és január 15. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

3. hét

január 16. 0.00 és január 19. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

január 19. 12.00 és január 22. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

4. hét

január 23. 0.00 és január 26. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

január 26. 12.00 és január 29. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

5. hét

január 30. 0.00 és február 2. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

február 2. 12.00 és február 5. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

6. hét

február 6. 0.00 és február 9. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

február 9. 12.00 és február 12. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

7. hét

február 13. 0.00 és február 16. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

február 16. 12.00 és február 19. 23.59 között: Valentino Rossi

A jelölt cikk: Valentino Rossi (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Rossi autogramot oszt a 2015-ös Amerika nagydíjon
Rossi autogramot oszt a 2015-ös Amerika nagydíjon

Valentino Rossi (Urbino, 1979. február 16. –) olasz motorversenyző, a MotoGP egyik legeredményesebb pilótája, számos rekord tulajdonosa. Édesapja, Graziano Rossi szintén motorversenyző volt. A Sports Illustrated magazin szerint az egyik legjobban kereső sportoló.

Nemzetközi karrierje 1996-ban indult, ekkor került a MotoGP nyolcadliteres géposztályába. Ebben az évben egy futamgyőzelmet sikerült aratnia, végül kilencedik lett. 1997-ben sikerült megszereznie a világbajnoki címet 11 győzelemmel és 321 ponttal, akkoriban mindkettő rekordnak számított. Az 1998-as szezont már a 250 köbcentiméteres géposztályban kezdte meg. Ebben a szezonban több győzelmet is aratott, ám végül csak a második helyen végzett, 3 ponttal lemaradva a szintén olasz Loris Capirossitól. 1999-ben ebben a kategóriában is megszerezte a világbajnoki címet, ekkor viszonylag nagy fölénnyel, 48 pontos előnnyel végzett az élen.

A királykategóriában (2001-ig 500 cm³, 2002 óta MotoGP) 2000 óta versenyez. Első évében ismét második lett. 2001-ben ismét világbajnok lett, így folytatta azt a sorozatát, hogy minden kategóriában a második évében lett világbajnok. Egészen 2005-ig egyeduralkodó volt, ezalatt sorra döntötte meg a különböző, egy szezonra vonatkozó, valamint összetett rekordokat. 2006-ban második, 2007-ben harmadik lett, azelőtt korábban sosem fordult vele elő, hogy két egymást követő évben ne szerzett volna világbajnoki címet. 2008-ban pontrekorddal (373) ismét világbajnok lett, csak neki és Giacomo Agostininek sikerült két vesztes év után ismét világbajnoki címet szereznie. 2009-ben ismét győzni tudott, ez már kilencedik világbajnoki címe volt. Azóta nem szerzett világbajnoki címet, 2014 óta viszont két egymást követő évben is második lett összetettben.

Max Biaggival övék a motorsport egyik legismertebb rivalizálása. Ők ketten többször látványos, néha a sportszerűség határait súroló csatákat vívtak egymással. A legismertebb eset a 2001-es japán nagydíjon történt, amikor a célegyenesbe érve a belül lévő Biaggi körülbelül 220 km/órás tempónál megpróbálta a fűre kiszorítani Rossit. Később, mikor Rossi megelőzte őt, kinyújtott középső ujjal fejezte ki nemtetszését. További emlékezetes párharcokat vívott Sete Gibernauval, Casey Stonerrel, Jorge Lorenzóval és Marc Márquezzel.

Több beceneve van, ezek közül a legismertebb a Doktor (angolul The Doctor, olaszul Il Dottore), amely angol változata a ruhája hátán is szerepel. További becenevei: keresztneve, a Valentino becézése, Vale, valamint karrierje korábbi szakaszából a Rossifumi (a korábbi japán motorversenyző, Abe Norifumi után) és a Valentinik (Donald kacsa olasz megfelelője, Paperinik után).

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
Valentino Rossi olasz motoros, akkor lesz 38 éves. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. szeptember 6., 20:34 (CEST)

8. hét

február 20. 0.00 és február 23. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

február 23. 12.00 és február 26. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

9. hét

február 27. 0.00 és március 2. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

március 2. 12.00 és március 5. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

10. hét

március 6. 0.00 és március 9. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

március 9. 12.00 és március 12. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

11. hét

március 13. 0.00 és március 16. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

március 16. 12.00 és március 19. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

12. hét

március 20. 0.00 és március 23. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

március 23. 12.00 és március 26. 23.59 között: A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja

A jelölt cikk: A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

2013. március 10.: Teltház az Újpest elleni rangadón
2013. március 10.: Teltház az Újpest elleni rangadón

A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja sorozatban a negyedik, összességében pedig a 109. idénye volt a csapatnak a magyar első osztályban. A klub fennállásának ekkor volt a 114. évfordulója. A szezon 2012 júliusában kezdődött, és 2013 májusában fejeződött be és az ötödik helyen végzett a csapat.

A bajnokság első fordulójában, 2012. július 28-án, a Kecskeméti TE csapata ellen léptek pályára (1–1). 2012. augusztus 20-án Détári Lajos távozott a csapat éléről, helyét a holland Ricardo Moniz vette át. Az ősszel rendezett tizennyolc bajnoki forduló után a Ferencváros az ötödik helyen telelhetett. Tavasszal azonban nem sikerült elérni a korábban célkitűzésként megjelölt, a nemzetközi kupaindulást érő dobogó valamelyik fokát, hiszen ismét az ötödik helyen zártak. Utolsó bajnokijukat 2013. május 31-én, a Kaposvári Rákóczi ellen játszották (2–2).

2012. szeptember 26-án búcsúztak a magyar kupa küzdelmeitől a második fordulóban, a Szombathelyi Haladás ellenében (0–2). Az idény nagy eredménye, hogy a ligakupát története során először hódította el a zöld-fehér csapat, a Videotont legyőzve a székesfehérvári fináléban (5–1).

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A lebontott Albert Flórián Stadionra emlékezve ide jöhetne A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja. Andrew69. Blue a v.svg 2016. július 14., 09:55 (CEST)

13. hét

március 27. 0.00 és március 30. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

március 30. 12.00 és április 2. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

14. hét

április 3. 0.00 és április 6. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

április 6. 12.00 és április 9. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

15. hét

április 10. 0.00 és április 13. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

április 13. 12.00 és április 16. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

16. hét

április 17. 0.00 és április 20. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

április 20. 12.00 és április 23. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

17. hét

április 24. 0.00 és április 27. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

április 27. 12.00 és április 30. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

18. hét

május 1. 0.00 és május 4. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

május 4. 12.00 és május 7. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

19. hét

május 8. 0.00 és május 11. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

május 11. 12.00 és május 14. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

A brit uralkodók koronázása olyan beavatási rítus, melynek során az Egyesült Királyság uralkodóját ellátják a koronázási jelképekkel (a koronával, a jogarral és az országalmával). Az új uralkodót a westminsteri apátságban kell megkoronázni, és a koronát általában a canterburyi érsek helyezi a fejére.

Noha a brit törvények szerint az uralkodó halálakor örököse rögtön trónra kerül (nincs interregnum), csak hónapokkal később koronázzák meg, hogy ez az örömteli esemény ne zavarja meg a gyászidőszakot.

A koronázás leglényegesebb momentumai több mint ezer év alatt nem sokat változtak. Az uralkodót először bemutatják, és elismertetik a brit néppel. Ezután esküt tesz: megfogadja, hogy fenntartja a törvényeket és az egyházat. Ezután a megszentelt olajjal felkenik, fejére helyezik Szent Eduárd koronáját és felékesítik a többi koronázó ékszerrel. A szertartás végén fogadja alattvalóinak hódolatát. A meghívottak közé tartozhatnak magas rangú külföldi méltóságok, brit nemesek és politikusok, valamint a királyi család rokonai; a ceremónia résztvevőinek díszes ruhákat és palástokat kell viselniük.

Mindennek kiemelkedő mintája a brit uralkodók koronázásának hagyományos helyén, Londonban a westminsteri apátságban 80 éve, 1937. május 12-én VI. György brit király megkoronázása. Legutóbb, 1953. június 2-án trónját öröklő lányát, II. Erzsébetet koronázták brit uralkodóvá. Így koronázásának 2018. a vasjubileumi éve.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A brit uralkodók koronázása szócikkét javaslom a 2017. május 11. és május 14. közti 2017-19-2 sablonba többszörös 2017-es (s azt szervesen folytató 2018-as) jubileumi évfordulója és éve indoklásával. 1937. május 12-én koronázták meg VI. György brit királyt, amelynek 2017. május 12-én lesz a 80. évfordulója. Továbbá VI. György király 1952. február 6-án hunyt el, melynek most jön 65 évfordulója. Ugyanezen napon lépett trónra lánya és utódja, II. Erzsébet brit királynő, így 2017-ben lesz vasjubileumi éve. Továbbá II. Erzsébetet koronázták legutóbb, 1953. június 2-án brit uralkodóvá, így 2018. koronázásának a vasjubileumi éve. A cikkajánlóhoz kezdetnek 2012-es változatát is felteszem. – *feridiák vita 2016. július 19., 20:18 (CEST)

20. hét

május 15. 0.00 és május 18. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

május 18. 12.00 és május 21. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

21. hét

május 22. 0.00 és május 25. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

május 25. 12.00 és május 28. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

22. hét

május 29. 0.00 és június 1. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

június 1. 12.00 és június 4. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

23. hét

június 5. 0.00 és június 8. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

június 8. 12.00 és június 11. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

24. hét

június 12. 0.00 és június 15. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

június 15. 12.00 és június 18. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

25. hét

június 19. 0.00 és június 22. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

június 22. 12.00 és június 25. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

26. hét

június 26. 0.00 és június 29. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

június 29. 12.00 és július 2. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

27. hét

július 3. 0.00 és július 6. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

július 6. 12.00 és július 9. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

28. hét

július 10. 0.00 és július 13. 11.59 között: Miskolc tömegközlekedése

A jelölt cikk: Miskolc tömegközlekedése (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Miskolc tömegközlekedéséről a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.; korábban MVK Rt., 1994 előtt Miskolci Közlekedési Vállalat, MKV) gondoskodik, amely – több más város közlekedési szolgáltatójával ellentétben – nem osztozik a helyi Volán-társasággal a város közlekedésében, hanem egymaga látja el Miskolc és a közeli Felsőzsolca tömegközlekedését, míg a Borsod Volán kizárólag a helyközi közlekedésért felelős (leszámítva Felsőzsolca átmenő forgalmát). Miskolcon összesen 2 villamosjárat és 40 autóbuszjárat van, melyből 3 szerződéses járat a város szélein fekvő áruházakhoz. A város járműparkja buszokból és villamosokból áll. A villamosközlekedés jelenleg két vonalon halad, kelet-nyugati irányban szelve át a várost.

Miskolcon a tömegközlekedés nagy múltra tekint vissza. A villamosközlekedés 1897-ben indult meg, menetrend szerinti buszjáratok először 1903-ban indultak (az országban elsőként.) Ma Miskolc egyike annak a hat magyar városnak, melyeknek saját közlekedési vállalata van. A városnak két pályaudvara (Tiszai, Gömöri) és egy kisebb repülőtere van (ez utóbbi a nyilvánosság számára jelenleg nem nyitott, tehát a közforgalmú közlekedésben nem játszik szerepet). Miskolc és Lillafüred között kisvasút közlekedik és 2015-ben megnyílt lillafüredi libegő, melyek elsősorban turisztikai szempontból jelentősek.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
120 éve 1897. július 10-én indult el az első miskolci villamos. Ezért ide a Miskolc tömegközlekedése cikket javaslom. Andrew69. Blue a v.svg 2016. június 27., 09:19 (CEST)

július 13. 12.00 és július 16. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

29. hét

július 17. 0.00 és július 20. 11.59 között: Jules Bianchi

A jelölt cikk: Jules Bianchi (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) [szerkeszt (cím cseréje)] [frissítés]

A cikkajánló: [szerkeszt (cikkajánló módosítása)] [frissítés]

Jules Bianchi 2012-ben
Jules Bianchi 2012-ben

Jules Bianchi (Nizza, 1989. augusztus 3. – Nizza, 2015. július 17.) francia autóversenyző, Formula–1-es pilóta.

Autóversenyzői családból származott, alsóbb kategóriákban többször szerzett bajnoki címet. A Formula–1 vérkeringésébe akkor került be, amikor a Ferrari 2011-ben szerződtette tesztpilótának. A következő évben a Force India tesztpilótai állását kapta meg, ahol összesen kilenc nagydíjhétvégén ülhetett az autóba az első szabadedzések alkalmával. Ugyan itt végül nem kapott versenyzői ülést, a 2013-as szezonban a Marussia F1 Team pilótájaként azonban bemutatkozhatott a Formula–1-ben. Első szezonjában az összesített 19. helyét szerezte meg, legyőzve ezzel csapattársát, a szintén újonc brit Max Chiltont. A Marussia megtartotta a párost a következő szezonra is, ahol Bianchi monacói nagydíjon elért kilencedik helyének köszönhetően megszerezték fennállásuk első pontjait, ez pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapat megmeneküljön a végcsődtől, és 2015-ben is a rajtrácson lehessenek.

A japán nagydíjon Bianchi életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután a vizes aszfaltról lecsúszva az Adrian Sutil autóját mentő darunak csapódott. Azonnal kórházba vitték és megműtötték, ám kómából sosem ébredt fel és végül 285 napnyi küzdelem után, 2015. július 17-én éjjel elhunyt Nizzában. Ayrton Senna 1994-es balesete óta ő volt az első pilóta, aki versenyhétvégén szerzett sérülései következtében hunyt el.

A legtöbben óriási tehetségnek tartották, aki nagy karrier előtt állt a Formula–1-ben, a Ferrari ülésére is jó esélye volt. Pilótatársai csendes, halk szavú és barátságos embernek ismerték meg. Emlékére visszavonultatták a 17-es rajtszámot, amellyel utolsó évében versenyzett a Formula–1-ben.

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap módosítása)] [frissítés]
A francia autóversenyző halálának kétéves évfordulójára. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. szeptember 6., 20:50 (CEST)

július 20. 12.00 és július 23. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

30. hét

július 24. 0.00 és július 27. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

július 27. 12.00 és július 30. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

31. hét

július 31. 0.00 és augusztus 3. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

augusztus 3. 12.00 és augusztus 6. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

32. hét

augusztus 7. 0.00 és augusztus 10. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

augusztus 10. 12.00 és augusztus 13. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

33. hét

augusztus 14. 0.00 és augusztus 17. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

augusztus 17. 12.00 és augusztus 20. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

34. hét

augusztus 21. 0.00 és augusztus 24. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

augusztus 24. 12.00 és augusztus 27. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

35. hét

augusztus 28. 0.00 és augusztus 31. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

augusztus 31. 12.00 és szeptember 3. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

36. hét

szeptember 4. 0.00 és szeptember 7. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

szeptember 7. 12.00 és szeptember 10. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

37. hét

szeptember 11. 0.00 és szeptember 14. 11.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]

szeptember 14. 12.00 és szeptember 17. 23.59 között

A jelölt cikk: Még nem jelöltek cikket, vagy a szócikk címét nem adták meg. [szerkeszt (cím megadása)] [frissítés]

A cikkajánló: Egyelőre nem készült cikkajánló. [szerkeszt (cikkajánló létrehozása)] [frissítés]

Megjegyzések, vita: [szerkeszt (vitalap létrehozása)] [frissítés]