Agnetha Fältskog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Agnetha Fältskog
2011-ben
2011-ben
Életrajzi adatok
Születési név Agnetha Åse Fältskog
Született 1950. április 5. (68 éves)
Jönköping[1]
Gyermekei Linda Ulvaeus, Christian Ulvaeus
Pályafutás
Műfajok pop, jazz, folk
Aktív évek 1967-1990, 2004, 2012
Együttes ABBA
Hangszer vokál, zongora
Hang szoprán
Tevékenység
Kiadók Polar Music
IPI-névazonosító 00034232224

Agnetha Fältskog weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Agnetha Fältskog témájú médiaállományokat.

Agnetha Åse Fältskog (Jönköping, 1950. április 5. –) svéd énekesnő, az ABBA együttes „szőkéje”.

Gyermekkora[szerkesztés]

1950. április 5-én látta meg a napvilágot Jönköping városában, Svédországban. Szülei, Ingvar és Birgit Fältskog, hamar felismerték lányuk tehetségét. Apja a helyi amatőr színtársulat lelkes támogatója volt, előadásokat szervezett, és maga is fellépett. Agnetha először egy karácsonyi műsorban szerepelt. Tanult zongorázni, a helyi templomban is énekelt, és már nagyon fiatalon elkezdett saját dalokat szerezni.

Első sikerek[szerkesztés]

13 éves volt, amikor két barátnőjével együtt a The Cambers néven kezdtek el fellépni. Ekkoriban kedvenc énekesnője Connie Francis volt, kezdetben őt próbálta utánozni. 15 éves korában elhatározta, hogy nem tanul tovább, hanem az előadói karriert választja. Telefonos kisasszonyként dolgozott mellékállásban, emellett egy helyi tánccsoporttal lépett föl, melynek vezetője Bernt Enghardt volt. Két évig dolgoztak együtt, ez idő alatt Anna szakított akkori szerelmével. Ez az élmény vezetett a Jag var så kär („Olyan szerelmes voltam”) című dal megírásához, amely nagy siker lett.

Az együttes egyik tagjának rokona volt Little Gerhard, aki maga is híres rock and roll énekes volt, és producerként dolgozott a Cupol lemezkiadónál. Nagyon megtetszett neki Agnetha hangja és szerzeménye, így 1967-ben a lány édesapjával elutazott a Phillip Stúdióba, Stockholmba, ahol egy nagyon megható és zavarba ejtő kép fogadta őt: a stúdióban a zenészek éppen az általa szerzett dalt gyakorolták. Ekkor mindössze 17 éves volt.

Sorra kerültek fel dalai a svéd slágerlistára, és Németországban is fellépett egy időben, amikor a német zeneszerző és producer, Dieter Zimmermann eljegyezte őt. Kapcsolatuk nem volt hosszú életű.

Néhány dala Svédországban zavart keltett, például a Gypsy Friend (ennek csak a zenéjét írta). A dalt ízléstelennek kiáltották ki az újságok, és nemzeti vita kerekedett a svédországi cigánykérdésből.

Egy másik dala Om tårar vore guld („Ha a könnycseppek aranyból lennének”) szintén botrányos fogadtatásban részesült, mert egy dán együttes tagja megvádolta Agnethát, hogy 1950-es svédországi turnéjuk idején tőle lopta el a dallamot. Mikor megtudta, hogy Agnetha pont ebben az évben született, akkor elállt a vádtól.

Az ABBA tagja[szerkesztés]

Az ABBA szőkéjeként

1969-ben találkozott Björn Ulvaeusszal, akivel 1971. július 6-án házasodtak össze. Ebben az évben még egy fontos dolog történt: Agnetha játszotta Mária Magdolna szerepét a Jézus Krisztus szupersztár svédországi bemutatóján. Björn barátjával, Benny Anderssonnal dolgozott együtt. Kezdetben Benny menyasszonya, Anni-Frid Lyngstad és Agnetha voltak a háttérénekesek.

1973-ban beneveztek az Eurovíziós Dalfesztivál svéd nemzeti döntőjébe a Ring-ring című dallal, de nem sikerült nyerniük. A következő évben újra próbálkoztak, ekkor a Waterloo című dallal, melynek színpadi megjelenítésén is sokat dolgoztak. Nem eredménytelenül, mert a svéd válogató után a nemzetközi versenyt is megnyerték, és a dal óriási sikert hozott. Eközben, 1973. február 23-án megszületett első gyermeke, Linda.

Miután az ABBA befutott, hirtelen a figyelem középpontjába kerültek. Egymást követték a fellépések, a világ körüli turnék, interjúk és albumfelvételek. 1977. december 4-én megszületett második gyermeke, Christian. Agnetha próbált az ABBA őrült tempója mellett jó anya lenni, de sokszor gyötörte a lelkiismeret-furdalás. Közben Björnnel is megromlott a házassága, 1978 karácsonyán külön költöztek, majd 1979-ben elváltak. Akkoriban mindenhol azt nyilatkozták, hogy ez egy „vidám válás” volt, és az ABBA karrierjét nem érinti. Björn Angliába költözött, és új családot alapított. 1981-ben Benny és Frida is elváltak.

Szólókarrier[szerkesztés]

1982 után Agnetha angol nyelvű szólókarrierbe kezdett. Három lemeze jelent meg: Wrap Your Arms Around Me („Fond a karjaid körém”) 1983-ban, 1985-ben Eyes Of A Woman („Egy nő szemei”), 1987-ben I Stand Alone („Egyedül állok”). Élvezte, hogy „kis sztár”, mert így kedvére énekelhetett, szerezhetett dalokat, de mellette jutott elég ideje magára és a családjára.

1990-ben újra férjhez ment Tomas Sonnenfild svéd sebészorvoshoz, de három év múlva elváltak. 1996-ban megjelent önéletrajzi könyve Som Jag Är („Ilyen vagyok én”) címmel, és a legnagyobb meglepetésre több mint tízéves hallgatás után 2004-ben visszatért a zeneiparba a My Colouring Book („Kifestőkönyvem”) című CD-jével, amin kedvenc előadóinak slágereit dolgozta fel. 2012-ben új albumot készített. 2013 májusában új nagylemezzel jelent meg A címmel. Eddig egy videó jelent meg róla, ami a When You Really Loved Someone címet viseli. Az albumról 3 kislemez jelent meg: When You Really Loved Someone, The One Who Loves You Now, Dance Your Pain Away. 2013 júliusában jelent meg a második videoklipje. Sok tévéműsorban vett részt Angliában, Norvégiában, Svédországban. Az ABBA 40 éves jubileumára sok interjút adott.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap