Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ha az aktuális versenyről szeretnél többet tudni, lásd: 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ha a Junior Eurovíziós Dalfesztiválról szeretnél többet tudni, lásd: Junior Eurovíziós Dalfesztivál
Eurovíziós Dalfesztivál
(Eurovision Song Contest)
A dalfesztivál logójában szereplő szív embléma
A dalfesztivál logójában szereplő szív embléma
Műfaj vetélkedő, zenei megmérettetés

Alkotó Marcel Bezençon
Főcímzene Te Deum
Zeneszerző Marc-Antoine Charpentier

Nyelv angol, francia
Epizódok66 dalfesztivál
98 élő adás
Gyártás
Részenkénti játékidő elődöntők: ~ 2 óra
döntő: ~ 4 óra
Gyártó Európai Műsorsugárzók Uniója
Sugárzás
Eredeti adó Eurovíziós Hálózat
Eredeti sugárzás1956. május 24.2022. május 14.
Státusz 67. évad előkészületben
Kronológia
Kapcsolódó műsor Junior Eurovíziós Dalfesztivál, Fiatal Zenészek Eurovíziója, Fiatal Táncosok Eurovíziója, Eurovíziós Kórusverseny
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.

Az Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest, franciául: Concours Eurovision de la Chanson; 2007 és 2009 között a Magyar Televízió, a valós elnevezésnek megfelelően, az Eurovíziós Dalverseny címet használta, gyakori rövidítése szerint ESC, Eurovision vagy Eurovízió) egy 1956 óta évente megrendezésre kerülő verseny, az Európai Műsorsugárzók Uniójának aktív tagállamai között (kivételesen a tagokon kívül is meghívnak résztvevőt 2015 óta). A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak, majd szavaznak a többi résztvevő által benevezett számokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb produkcióját. Az országok az EBU-tag tévétársaságukon keresztül szerepelnek: Magyarországon az MTVA volt felelős azért, hogy kiválassza az országot képviselő énekest és dalt.

A fesztivált 1956-os kezdése óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon. Ez egyben a világ legnagyobb dalversenye a nézők számát tekintve, melyet az előző években 100 és 600 millió közé tettek.[1][2] A világ nagy részén közvetítik Európán kívül is, többek közt Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és az Amerikai Egyesült Államok-ban, annak ellenére, hogy ezek az országok nem vehetnek részt a versenyen,[3] azonban Ausztrália meghívást kapott a 2015-ös versenyre, mint vendég ország a hatvan éves Eurovíziós Dalfesztivál ünneplésének keretein belül. Azóta minden évben küldött versenyzőt a távoli ország az európai versenyre.

A dalfesztivált általában a megrendezett popzene fellegvárának tartják,[4] azonban a szereplő dalok stílus tekintetében széles skálán mozognak, van köztük arab, balkáni zene, dance, folk, görög, latin zene, metal, északi zene, pop-rap és rock is. Az évek során, a Dalfesztivál kinőtte magát egyszerű televíziós kísérletből, és egy óriási méretű nemzetközi intézménnyé vált. Európa legtöbb országa részt vett már legalább egyszer a fesztiválon, és az Eurovízió (Eurovision) szó ismert az egész kontinensen.

A dalfesztivált Magyarországon a Magyar Televízió M1-es, vagy M2-es csatornája közvetítette. Habár 2010-ben nem volt magyar résztvevő az akkori versenyben, a Duna Televízió közvetítette a műsort, továbbá 2015 és 2019 között, a Duna Média közvetítette a megújult Duna csatornán, mint az ország nemzeti főadóján. 2020-tól Magyarország nem küld versenyzőt a dalfesztiválra, és a műsor közvetítése sem látható televízióban.

2020. március 18-án az EBU bejelentette, hogy nem tudják megrendezni a versenyt az Európában tomboló koronavírus-járvány miatt, viszont 2021-ben visszatért a dalfesztivál, melyet Rotterdam rendezhetett meg. A verseny történetében ez volt az első és eddig egyetlen alkalom, hogy elmaradt egy évben az Eurovíziós Dalfesztivál.

Történet[szerkesztés]

Az 1950-es években, amikor Európa még a háború pusztításait heverte ki, a svájci székhelyű European Broadcasting Union (EBU) előállt egy nemzetközi dalverseny ötletével, amelyben az országok az EBU országaiba egyszerre sugárzott televízió műsorban vettek volna részt. Az ötlet Marcel Bezençon francia EBU alkalmazottól származik, egy 1955-ös monacói találkozón merült fel.[5] A verseny az akkor már létező, Olaszországban tartott sanremói dalfesztiválon alapult,[6] és egyben az élő televíziós közvetítés technikai kísérleteként is tekintették: akkoriban sok ország összekapcsolása egy széles körű nemzetközi hálózatban ambiciózus elképzelésnek számított. Műholdas televízió sugárzás még nem volt, és az úgynevezett Eurovíziós Hálózat (Eurovision Network) földi mikrohullámú adók hálózatából állt.[7] Az Eurovízió (Eurovision) nevet az EBU hálózatával kapcsolatban először George Campey brit újságíró használta a London Evening Standard-ben, 1951-ben.[8]

Az első Dalfesztivált a svájci Luganóban tartották 1956. május 24-én. Hét ország vett részt; mindegyik 2 dalt küldve be, így összesen 14 dal hangzott el. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy országonként több mint egy dalt adtak elő: 1957 óta az összes Dalfesztivál 1 dalt engedett meg országonként.[9] Az 1956-os Dalfesztivált a rendező ország, Svájc nyerte.

A műsort legelőször „Eurovision Grand Prix” (Eurovíziós Nagy-díj) néven ismerték. A „Grand Prix” elnevezést átvették a frankofón államok, ahol a Dalfesztivál „Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne” néven vált ismertté.[10] A „Grand Prix”-t azóta elhagyták az elnevezésből, és helyettesítették a „Concours”-ral (verseny).[11] Az Eurovíziós Hálózatot használták hír- és sportprogramok nemzetközi közvetítésére az EBU által szervezett egyéb különleges programok mellett.[12] Azonban, a Dalfesztivál magasan a legnagyobb profilú ezek közül, és régóta az Eurovízió név szinonimája lett.

Formátum[szerkesztés]

A Dalfesztivál formátuma az évek során sokat változott; az alaptételek azonban megmaradtak: a részt vevő országok dalokat küldenek be, amit élő televíziós műsorban előadnak és az EBU az Eurovíziós Hálózaton keresztül egyszerre az összes országban közvetíti. Egy „országot” mint résztvevőt egy televíziós társaság képvisel az adott országból. A műsort az egyik részt vevő ország rendezi, és az adást a rendező város előadóterméből közvetítik. A műsor alatt, miután minden dalt elénekeltek, az országok leadják szavazataikat a többi ország előadásaira: a saját dalra nem lehet szavazni. A műsor végén kikiáltják győztesnek a legtöbb pontot elnyert dalt. Neki csupán egy trófea jár, és a győzelem dicsősége, ugyanakkor szokás a nyertes dal szövegírójának is trófeát adni és a győztes országot felkérni a következő évi verseny megrendezésére.[9]

Jaana Pelkonen és Mikko Leppilampi a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetői a döntő egyik próbáján

A műsort minden esetben egy vagy több televíziós bemondó nyitja, a legkülönfélébb világnyelveken üdvözölve a show nézőit. A legtöbb rendező ország megpróbálja kihasználni a széles körű nemzetközi közönségre alapozva a show lehetőségeit az ország turisztikai reklámozására, így gyakran láthatunk videófelvételeket a rendező nemzet különböző tájairól az egyes előadások között. A dalok közt és a szavazásra való felhívás közt egy átvezető előadás van, ami a szórakoztatás bármilyen elképzelhető formája lehet. Az átvezető előadások közt volt a The Wombles (1974.)[13] és a Riverdance első bemutatása (1994).[14]

A közvetítések előtt játszott főcímzene a Marc-Antoine Charpentier Te Deum-jának prelúdiuma.[5]

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét általában egy tavaszi szombat estén tartják Közép-európai nyári idő szerint 21 órai kezdettel. Általában májusi napot választanak, bár tartottak már márciusban is Dalfesztivált. 2004 óta, a részt venni kívánó országok nagy száma miatt, egy Elődöntőnek nevezett kvalifikációs kört is tartottak a döntő előtti szerdán vagy csütörtökön. A 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál óta pedig két elődöntőt is rendeznek.

Részvétel[szerkesztés]

  Országok, melyek már legalább egyszer részt vettek
  Országok, melyek még egyszer sem vettek részt
  Országok, amelyek jelezték részvételi szándékukat, de mégsem indultak el
  EBU-tagországok, melyek korábban más ország részeként vettek részt a versenyen, de független országként még nem

Alkalmas résztvevőknek a European Broadcasting Union aktív tagjai számítanak (a társult tagok nem vehetnek részt). Azok az aktív tagok, akiknek állama az Európai Sugárzási Területen (European Broadcasting Area) belülre esik, vagy akik tagja az Európa Tanácsnak.[15] Az Európai Sugárzási Területet a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunication Union) határozza meg.[16][17]

Az aktív tagoknak olyan szervezetek számítanak, amelyek sugárzásai (elméletben) elérhetőek azon ország teljes lakosságának, ahol a központjuk van.[15]

Ha egy aktív EBU-tag részt kíván venni, meg kell felelnie a Dalfesztivál szabályaiban (melyből minden évben újat írnak) lefektetett feltételeknek. 2006-ban ezek közé tartozik az előző évi verseny sugárzása, és a szabályokban meghatározott részvételi díj megfizetése a határidő előtt az EBU-nak a részvétel évében.

Megjegyzendő, hogy a részvételi alkalmasság nem függ Európán belüli földrajzi elhelyezkedéstől, a névben szereplő „Euro” ellenére, és nincs semmi köze az Európai Unióhoz. Ez megmagyarázza Izrael részvételét a fesztiválokon, annak ellenére, hogy sem a földrajzi, sem a politikai Európának nem része. 1980-ban Marokkó, egy észak-afrikai ország, is szerepelt a fesztiválon.

Eddig ötvenkét ország szerepelt legalább egyszer. Ezek a következők (az első részvétel éve szerint sorba rakva):

Megjegyzések
megj. 1: 1990-ig Nyugat-Németország vett részt a dalfesztiválon, bár Németország néven. Kelet-Németország nem vehetett részt a versenyen. Az újraegyesített Németország 1991-ben vett részt először a versenyen.
megj. 2: Jugoszlávia, majd Szerbia és Montenegró egy név alatt szerepelt, annak ellenére, hogy évről évre különböző tagállamok képviselték az országot.
megj. 3: Észtország, Magyarország, Románia és Szlovákia az 1993-as Eurovíziós Dalfesztiválon vett volna részt először, de kiestek a selejtezőben. A nemzetközi versenyen ténylegesen először 1994-ben indultak.
megj. 4: Macedónia az 1996-os Eurovíziós Dalfesztiválon vett volna részt először, de kiesett a selejtezőben. A nemzetközi versenyen ténylegesen először 1998-ban indultak. 2018-ig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven versenyzett.
megj. 5: Ausztrália részvétele az eredeti tervek szerint egyszeri lett volna, a 60. Eurovíziós Dalfesztivál alkalmából, ám az ország az ezt követő években is indulhat.

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagállamai, melyek egyszer sem vettek részt a dalfesztiválon:

Magyarok az Eurovíziós Dalfesztiválokon[szerkesztés]

1979-ben az Eurovízión a Németországot képviselő Dschinghis Khan együttes egyik tagja a magyar származású Leslie Mandoki,[18] egyik énekesnője pedig az Edina Pop nevet használó Késmárky Marika volt. Késmárky 1969-ben az Egy fiú a házból című dallal megnyerte a magyar Táncdalfesztivált, majd az NSZK-ba költözött. 1972-ben a Meine Liebe will ich dir geben című dallal benevezett arra a versenyre, melyen kiválasztották, hogy mi legyen az NSZK versenydala abban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon, de nem ő nyert.

1993-ban a Dalfesztiválon való részvételhez Magyarországnak a Kvalifikacija za Millstreet nevű előválogatáson kellett részt vennie, ahol Szulák Andrea Árva reggel című számával nem ért el kvalifikációs pozíciót. A nem kvalifikáló országok a következő évben indulhattak, az 1993-as fesztivál utolsó helyein végzettek helyett.

Így, magyar vonatkozásban Bayer Friderika az első olyan magyar énekes, aki részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében, az 1994-es versenyen, Dublinban. Ő érte el a legjobb eredményt magyarként, negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.

A sikert kudarc követte 1995-ben, a Szigeti Csaba által előadott Új név a régi ház falán című dal mindössze három pontot kapott, és így Magyarország a 22., utolsó előtti lett.

1996-ban – a házigazda Norvégia kivételével – mindegyik országnak részt kellett vennie egy előválogatón. A 29 dalból az első 22 jutott tovább. Delhusa Gjon Fortuna című dalával holtversenyben végzett Finnországgal a 22. helyen, de végül Finnország kapta az utolsó továbbjutó helyet, így Magyarország 1993-hoz hasonlóan nem vehetett részt a nemzetközi döntőn.

A kudarc után a következő próbálkozás 1997-ben történt, a V.I.P. együttes Miért kell, hogy elmenj? című dala a 12. lett, majd a 1998-ban Charlie a A holnap már nem lesz szomorú ismét kudarcot hozott; 4 ponttal, és az elért 23. helyezéssel (a 25 indulóból) ez eddig Magyarország legrosszabb helyezése a Dalfesztivál döntőinek történetében.

Charlie szereplését követően Magyarország sokáig nem indult a Dalfesztiválon, egészen a NOX 2005-ös nevezéséig. Ők Forogj, világ! című dalukkal az első indulók voltak, akiknek a 2004-ben bevezetett elődöntőben is meg kellett küzdeniük a közönség kegyeiért a döntőbe jutáshoz. A döntőbe az elődöntőből 167 ponttal, 5.-ként jutottak tovább, a döntőben 97 ponttal ismét a 12. pozíciót hozták el Magyarországnak.

2006-ban nem volt magyar induló, pénzügyi okok miatt. 2007-ben mint az Év Felfedezettje kategória győztese a Fonogram Díjátadón[19] Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot a Helsinkiben tartott Dalversenyen. Rúzsa Magdi a korábbi magyar fellépőkkel ellentétben angolul adta elő dalát.[20] Bár majdnem kizárták a versenyből, mert az Unsubstantial Blues (magyarul Aprócska Blues) című dalának egy részletét a szabályokban megadott határidő (2006. október 1.) előtt elénekelte (2005. november 2., Megasztár 3. széria; 2. válogató), kiadója tagadta, hogy megszegték volna ezzel a szabályokat.[21][22] Az elődöntőből 224 ponttal, a későbbi győztes Szerbia mögött másodikként jutott tovább, a döntőben 128 ponttal a 9. helyet érte el.

2008-ban a Magyar Televízió nemzeti döntő keretében választotta ki az országot képviselő énekest, és ebbe telefonos szavazással a nézőket is bevonta. A győztes Csézy lett, egy addig kevésbé ismert énekesnő, Szívverés című dalával. A dal szerzője Rakonczai Viktor maga is részt vett már Eurovízión, a V.I.P. együttes tagjaként.[23] A nemzeti döntő végeredménye sok résztvevőnek nem tetszett, bundát emlegettek.[24] Hivatalos információk szerint az összesített végeredmény döntetlen volt Csézy és a második helyezett Szekeres Adrienn között, akit a szakmai zsűri első helyre sorolt, de Csézyre többen szavaztak a közönségből, ezért lett ő az első.[25] A 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon először két elődöntőt rendeztek. Csézy a második elődöntőben szerepelt, de nem sikerült továbbjutnia a döntőbe. 2009-ben Ádok Zoltán volt a Magyar Televízió jelöltje, de végül Dance with Me dalával nem sikerült kivívnia a továbbjutást.

2011-ben hazánkat az MTV belső kiválasztásával a 2010-es X-Faktor egyik versenyzője, Wolf Kati képviselte a What About My Dreams? című dallal, és a döntőben a 22. helyet szerezte meg.

2012 januárjában és februárjában az MTV és az MTVA közreműködésével egy háromrészes nemzeti döntőt rendeztek, A Dal-t. A február 11-én megtartott harmadik döntőt végül a Compact Disco nevű formáció nyerte Sound of Our Hearts című dalukkal, így ők képviselhették Magyarországot 2012-ben Azerbajdzsán fővárosában a nemzetközi versenyen, ahol az elődöntőben 52 ponttal a 10. és a döntőben 19 ponttal a 24. helyezést érték el.

2013 februárjában és márciusában hat show-műsort adott a magyar közmédia. A három elődöntőben összesen harminc dal versenyzett a két középdöntőbe, majd a döntőbe jutásért. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot a svédországi Malmőben. A műsor házigazdái Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva voltak. A győztes ByeAlex lett, aki a Kedvesem című számával nyerte meg a magyar válogatót. ByeAlex a dalfesztivál döntőjében 84 ponttal a 10. helyet érte el, ami a negyedik legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni az Eurovíziók történetében.

2014-ben hazánkat Kállay-Saunders András képviselte Koppenhágában Running című dalával, mely a döntőben az 5. helyezést érte el, 143 ponttal. A következő évben Csemer Boglárka "Boggie" indult a Bécsben megrendezett versenyen a Wars for Nothing című dallal, és 20. lett, 19 ponttal. A 2016-os A Dal győztese Freddie lett Pioneer című dalával; Stockholmban a 19. helyezést érte el 108 ponttal. 2017-ben Pápai Joci indulhatott a kijevi versenyen Origo című dalával; a második elődöntőben a második helyen végzett, majd a döntőben 8. lett 200 ponttal. A 2016-ban bevezetett új szavazási rendszernek köszönhetően ez az eddigi legmagasabb pontszám, amit magyar versenyző el tudott érni.

Magyarország 2019-ben vett részt utoljára a dalfesztiválon, amikor a másodjára induló Pápai Joci nem jutott tovább az elődöntőből. 2020 óta az ország nem küld versenyzőt a megmérettetésre, habár A Dal című műsort ennek ellenére hazai tehetségkutató versenyként megrendezik. Az MTVA nem magyarázta a távolmaradását a versenytől, így az ország jövőbeli visszatérése sem valószínű az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Magyarország eredményei az Eurovíziós Dalfesztiválokon[szerkesztés]

Év Előadó Dal Magyar fordítás Eredmény
Döntő Pontszám Elődöntő Pontszám
1993 Szulák Andrea Árva reggel Nem jutott ki a dalfesztiválra Nem volt elődöntő
1994 Friderika Kinek mondjam el vétkeimet? 4. 122
1995 Szigeti Csaba Új név egy régi ház falán 22. 3
1996 Delhusa Gjon Fortuna Nem jutott ki a dalfesztiválra
1997 V.I.P. Miért kell, hogy elmenj? 12. 39
1998 Charlie A holnap már nem lesz szomorú 23. 4
2005 NOX Forogj, világ! 12. 97 5. 167
2007 Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues Lényegtelen blues 9. 128 2. 224
2008 Csézy Candlelight Gyertyaláng Nem jutott be a döntőbe 19. 6
2009 Ádok Zoli Dance with Me Táncolj velem Nem jutott be a döntőbe 15. 16
2011 Wolf Kati What About My Dreams? Mi van az álmaimmal? 22. 53 7. 72
2012 Compact Disco Sound of Our Hearts Szíveink dallama 24. 19 10. 52
2013 ByeAlex Kedvesem (Zoohacker Remix) 10. 84 8. 66
2014 Kállay-Saunders András Running Rohanás 5. 143 3. 127
2015 Boggie Wars for Nothing Háborúk a semmiért 20. 19 8. 67
2016 Freddie Pioneer Úttörő 19. 108 4. 197
2017 Pápai Joci Origo Eredet 8. 200 2. 231
2018 AWS Viszlát nyár 21. 93 10. 111
2019 Pápai Joci Az én apám Nem jutott be a döntőbe 12. 97

Kiválasztási módszerek[szerkesztés]

Minden országnak be kell küldenie egy dalt a részvétel évében. Egyetlen kivétel ez alól az első Dalfesztivál, amire mindegyik ország két dalt küldött be. Szabály tiltja a verseny napjától függő dátum előtt kereskedelmi forgalomba bocsátott, vagy sugárzott dalok beküldését.[26] E szabály célja biztosítani, hogy csak új dalokat küldenek be, és nem már sikerre szert tettek, ami előnyben részesítené a beküldő országot.

Az országok saját belátásuk szerint választják ki a dalokat: lehet ez a televízió belső döntése vagy a televízió közönsége telefonos szavazáson választhat több dal közül. Az EBU ez utóbbit ajánlja, hiszen ez több nyilvánosságot hoz a Dalfesztiválnak. Ezeket a nyilvános versenyeket Nemzeti Döntőknek nevezik. Magyarországon 2012 és 2019 között A Dal című műsorfolyam során választották ki az indulót.

Néhány ország nemzeti döntője legalább akkora nézettségű – ha nem nagyobb –, mint maga a nemzetközi Eurovíziós Dalfesztivál. A kiválasztási folyamat állhat több elődöntőből, például a svéd kiválasztás, a Melodifestivalen (szó szerint Dallamfesztivál) során körülbelül 30 dalt mutatnak be négy, az ország különböző pontjain lévő nagy arénákban tartott elődöntőn, a stockholmi döntő előtt. Ez a legnagyobb televíziós műsora az évnek a nézettségi adatokat tekintve Svédországban.[27]

A kiválasztási módszertől függetlenül a dal adatait véglegesíteni kell, és az EBU-nak elküldeni a fesztivál előtti hetekben lejáró határidő előtt.

Visszaléptetett dalok[szerkesztés]

Kiválasztott, de a dalfesztiválon el nem hangzott dalok listája
Év Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
1963  Spanyolország spanyol José Guardiola Nubes de colores Színes felhők
1965  Finnország finn Marjatta Leppänen Iltaisin Éjszakánként
1967  Olaszország olasz Claudio Villa Non pensare a me Ne gondolj rám
1968  Norvégia norvég Kirsti Sparboe Jag har aldri vært så glad i no’en som deg Még sosem voltam annyira boldog, mint te
Odd Børre
 Spanyolország katalán Joan Manuel Serrat La, la, la[megj. 1] Lá, lá, lá
1969  Liechtenstein francia Vetty Un beau matin Egy szép reggel
1970  Portugália portugál Sérgio Borges Onde vais rio que eu canto Hová mész, folyó, amit énekelek?
1974  Franciaország francia Dani La vie à vingt-cinq ans Az élet huszonöt évesen
 Málta máltai Enzo Guzman Paċi fid dinja Béke a világban
1976  Liechtenstein angol Biggi Bachmann Little Cowboy Kis cowboy
 Málta angol Enzo Guzman Sing Your Song, Country Boy Énekeld a dalod, vidéki fiú
Németország Németország német Tony Marshall Der Star A csillag
1978  Görögország görög Ána Víszi Mr Nobel Nobel úr
1979  Törökország török Maria Rita Epik és a 21. Peron Seviyorum Szeretek
1980  Izrael héber The Brothers & the Sisters Pizmon hozer Refrén
1982  Görögország görög Thémisz Adamadídisz Szaradapéde kopeliész Negyvenöt barátnő
1984  Izrael héber Ilanit Balalaika Balalajka
1985  Belgium holland Mireille Capelle Vannache
 Jugoszlávia szerbhorvát Zorica Kondža és Josip Genda Pokora Bűnbánat
1986  Görögország görög Polína Wagon-lit Hálókocsi
1988  Ciprus görög Jánnisz Dimitríu Thimáme (Szan to rok ’n’ rol) Emlékszem (Mint a rock ’n’ roll)
1990  Ausztria német Duett Das Beste A legjobb
 Málta angol Maryrose Mallia Our Little World of Yesterday A mi kis tegnapi világunk
1991  Norvégia norvég Heidi Halvorsen Ett liv Egy élet
1992  Horvátország horvát Magazin Aleluja Hallelúja
 Svájc francia Geraldine Olivier Soleil, soleil Nap, Nap
1993  Észtország észt Janika Sillamaa Muretut meelt ja südametuld Gondtalan elme és a szív lángjai
 Magyarország magyar Szulák Andrea Árva reggel
 Románia román Dida Drăgan Nu pleca Ne menj el
 Szlovákia szlovák Elán Amnestia na neveru Az amnesztiától a hűtlenségig
1996  Dánia dán Dorthe Andersen és Martin Loft Kun med dig Csak veled
 Izrael héber Galit Bell Shalom ’olam Üdv, béke
Macedónia Macedónia macedón Kaliopi Samo ti Csak te
 Magyarország magyar Delhusa Gjon Fortuna
 Németország német Leon Planet of Blue Kék bolygó
 Oroszország orosz Andrej Koszinszkij Ja eto ja Az vagyok, ami vagyok
 Románia román Monica Anghel és Sincron Rugă pentru pacea lumii Ima a világbékéért
1997  Görögország görög Dimoszthénisz An den agapíszisz den tha agapíszi Ha nem szereted, nem fog szeretni
1998  Oroszország orosz Tatyjana Ovszijenko Szolnce mojo A Napom
1999  Bosznia-Hercegovina bosnyák Hari Mata Hari Starac i more Az öregember és a tenger
 Németország német Corinna May Hör den Kindern einfach zu Csak hallgass a gyerekekre
2000  Portugália portugál Liana Sonhos mágicos Varázslatos álmok
2002  Litvánia angol B’Avarija We All Mi mindannyian
2004  Franciaország francia Jonatan Cerrada Laissez-moi le temps Hagyjatok nekem időt
2005  Fehéroroszország angol Angelica Agurbash Boys and Girls Fiúk és lányok
 Libanon francia Aline Lahoud Quand tout s’enfuit Ha mindenki elmenekül
2006  Franciaország francia Virginie Pouchain Vous, c’est nous Ti vagytok mi
 Szerbia és Montenegró montenegrói No Name Moja ljubavi Szerelmem
2009  Grúzia angol Stephane & 3G We Don’t Wanna Put In Nem akarjuk behelyezni
 Magyarország angol Mark If You Wanna Party Ha bulizni akarsz
magyar Tompos Kátya Magányos csónak
2010  Fehéroroszország angol 3+2 Far Away Messze
 Ukrajna angol Vasil Lazarovich I Love You… Szeretlek…
angol Alyosha To Be Free Szabadon
2011  Fehéroroszország angol Anastasiya Vinnikova Born in Byelorussia Belorussziában született
2012  Fehéroroszország angol Alyona Lanskaya All My Life Az egész életem
 Olaszország olasz Nina Zilli Per sempre Örökké
2013  Bulgária bolgár Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov Kismet Szerencse
 Fehéroroszország angol Alyona Lanskaya Rhythm of Love A szerelem ritmusa
Macedónia Macedónia macedón Esma és Lozano Imperija Birodalom
2015  Albánia albán Elhaida Dani Diell Nap
 Németország angol Andreas Kümmert Heart of Stone Kőszív
2016  Málta angol Ira Losco Chameleon Kaméleon
 Románia angol Ovidiu Anton Moment of Silence A csend pillanata
2017  Oroszország angol Julia Samoylova Flame Is Burning Ég a láng
2019  Ukrajna angol, német Maruv Siren Song Szirén dal
2020
A verseny teljes mezőnye[megj. 2]
2021  Fehéroroszország orosz Galasy ZMesta Ya nauchu tebya (I’ll Teach You) Megtanítalak
Enjoy Yourself Érezd jól magad
2022  Málta angol Emma Muscat Out of Sight Láthatatlan
 Ukrajna ukrán, angol Alina Pash Shadows of Forgotten Ancestors Elfelejtett ősök árnyékai
Megjegyzések
megj. 1: A dal részt vett az 1968-as Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban spanyol nyelven hangzott el, Massiel előadásában.
megj. 2: A Covid19-pandémia miatt elmaradt a 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál.

Rendezés[szerkesztés]

A Dalfesztivál egyedi lehetőség egy ország bemutatására turisztikai célpontként. A műsor alatt nem lehetnek reklámok, de az egyes számok között leadott videóklipek (amíg átszerelik a színpadot a következő számhoz) alkalmat adnak az ország jellegzetességeinek bemutatására, és felkelthetik a 100 millió európai néző figyelmét az ország iránt.[28]

2005 nyarán Ukrajna megszüntette a turistákkal szembeni vízum-követelményeket a Dalfesztivál rendezésére időzítve.[29]

Globen, Stockholm: a 2000-es és a 2016-os dalfesztivál rendezője

A rendezés előkészületei a Dalfesztiválon való győzelem után heteken belül megkezdődnek, miután a nyertes megerősíti az EBU-nak, hogy szándékoznak és megvan a képességük az eseményt megrendezni. Megnevezik a rendező várost (általában a fővárosra esik a választás), és egy megfelelő koncert-helyszínt. A legnagyobb koncert helyszín egy koppenhágai futballstadion a Parken volt, mely körülbelül 38 ezer nézőt fogadott be 2001-ben mikor Dánia rendezte a fesztivált.[9] A legkisebb település, ahol Dalfesztivált tartottak Millstreet volt, Írországban, 1993-ban. A falunak 1500 lakosa volt[30] – bár a helyszín a Green Glens Aréna ennél jóval több nézőt fogadott be.[31]

A rendező város és helyszín kiválasztásakor mindig számításba kerül a közelben lévő hotelek és sajtólétesítmények elérhetősége.[32] 2005-ben Kijevben kevés hotelszoba volt, mert a Dalfesztivál szervezői arra kérték az ukrán kormányt, hogy állítsák le a nem a szervezők által ellenőrzött foglalásokat, ennek eredményeként sokak foglalását lemondták.[33] A Dalfesztivál hatása a rendező városra fordítottan arányos annak méretével: 2003-ban Rigában a városközpontot virtuálisan elfoglalták az eurovíziós delegáltak.

Költségvetés[szerkesztés]

A Dalfesztivál költségeinek nagy részét az esemény szponzorai és a többi részt vevő állam hozzájárulásai állják (a részvételi és közvetítési díjakkal).[34] A rendezés költségeit, melyek 2007-ben elérték a 13 millió eurót, kiegészítheti állami támogatás[35] és szponzorálás is. A műsor ideje alatt nincsen reklámszünet, bár volt olyan év, melyben a szavazások előtt ez engedélyezett volt.[34] A Fesztivál költségeinek körülbelül, fele, harmada terheli a rendező országot. Ugyanakkor, a rendezés még így is megterheli a rendező országokat, különösen a kisebbeket (bár a terheik a korábbi évekhez képest csökkentek). Észtországnak van Európában a legkisebb televíziós társasága, 2002-ben a szponzori támogatásokkal, jegyeladásokkal nullszaldós eredményt értek el az Eurovíziós Dalfesztivál 26 millió dolláros rendezési költségei mellett.[36]

Jelmondatok[szerkesztés]

A 2002-es Eurovíziós Dalfesztivál óta majdnem minden évben volt a versenynek egy jelmondata (2009 az egyetlen kivétel ezalól). A szlogenről a házigazda műsorszolgáltató dönt, és erre alapozva mutatják be a hivatalos logót, illetve az ahhoz kapcsolódó grafikai elemeket.

Év Rendező ország Rendező város Jelmondat Magyar fordítás
2002  Észtország Tallinn A Modern Fairytale Modern tündérmese
2003  Lettország Riga Magical Rendezvous Varázslatos találkozás
2004  Törökország Isztambul Under The Same Sky Ugyanazon ég alatt
2005  Ukrajna Kijev Awakening Ébredés
2006  Görögország Athén Feel The Rhythm! Érezd a ritmust!
2007  Finnország Helsinki True Fantasy Valódi fantázia
2008  Szerbia Belgrád Confluence of Sound Hangok összemosódása
2010  Norvégia Bærum Share The Moment! Oszd meg a pillanatot!
2011  Németország Düsseldorf Feel Your Heart Beat! Érezd a szívverésed!
2012  Azerbajdzsán Baku Light Your Fire! Gyújtsd meg a tüzed!
2013  Svédország Malmö We Are One Egyek vagyunk
2014  Dánia Koppenhága #JoinUs #CsatlakozzHozzánk
2015  Ausztria Bécs Building Bridges Építsünk hidakat
2016  Svédország Stockholm Come Together Jöjjünk össze!
2017  Ukrajna Kijev Celebrate Diversity Ünnepeljük a sokszínűséget!
2018  Portugália Lisszabon All Aboard! Mindenki a fedélzetre! vagy Beszállás!
2019  Izrael Tel-Aviv Dare to Dream Merj álmodni!
2020
2021
 Hollandia Rotterdam Open Up Nyílj meg!
2022  Olaszország Torino The Sound of Beauty A szépség hangja
2023  Egyesült Királyság

Eurovíziós hét[szerkesztés]

Az Eurovíziós hét kifejezés arra a hétre utal, amíg a Dalfesztivál zajlik. Mivel ez egy élő show, az Eurovíziós Dalfesztivál megköveteli a fellépőktől, hogy gyakorolják be az előadásukat a próbákon, hogy a nagy estén minden simán menjen. Az otthoni próbák mellett minden résztvevőnek megadatik több színpadi próba lehetősége is az Eurovízió koncerttermében. Ezeket a próbákat több nap során bonyolítják le a szombati esemény előtt és így a delegációk a rendező városban már napokkal a verseny előtt megérkeznek. Ez azt eredményezi, hogy az újságírók és rajongók is jelen vannak a megelőző napokban, és így az Eurovíziós Dalfesztivál eseményei tovább tartanak a televízión közvetített pár óránál. Több hivatalosan akkreditált szállodát választanak a delegációknak, és buszjáratok szállítják a fellépőket a koncert helyszínére és vissza.

Minden részt vevő műsorszolgáltató választ egy delegáció-vezetőt, akinek feladata a delegáció tagjainak mozgásának koordinálása, és aki az ország képviselőjeként lép fel az EBU felé a rendező országban.[26] A delegáció tagjai közé tartoznak a fellépők, szövegírók, zeneszerzők, hivatalos sajtódelegáltak, és -ha az adott évben használnak zenekart, és a dal azt megkívánja- egy karmester. Igény szerint tagja lehet egy kommentátor, minden műsorszolgáltató saját kommentálást fűzhet a tévé- vagy rádióadásukhoz, amit leadnak. A kommentátoroknak a célra szolgáló kommentáló fülkét biztosítanak, a koncertterem hátsó felében, a közönség mögött.

Próbák és sajtókonferenciák[szerkesztés]

Észtország próbál a 2006-os versenyre

Hagyományosan a delegációk a verseny előtti vasárnap érkeztek, hogy jelen lehessenek a hétfő reggel kezdődő próbákon. Azonban az elődöntő 2004-es bevezetésével és így a résztvevők számának emelkedésével az első próbák már az Eurovíziós Hét előtti héten elkezdődnek. Az elődöntőben részt vevő országok négy napig próbálnak, csütörtöktől vasárnapig minden országnak két próba engedélyezett. Az egyenesen a döntőbe kvalifikált országok az Eurovíziós Hét hétfőjén és keddjén próbálnak.[37]

Svájc sajtótájékoztatót tart a 2006-os Eurovíziós Dalfesztiválon

Miután mindegyik ország próbált, a delegáció találkozik a show művészeti igazgatójával a videónéző teremben. Itt megnézik a próbán készült felvételeket megbeszélve a kameraállásokat, világítást és koreográfiát a legnagyobb esztétikai hatás elérésére a televíziós adás során. Ezen a ponton jelentheti be a delegáció-vezető különleges igényeit a fellépéshez, és kérheti ezek biztosítását a rendező műsorszolgáltatótól. A találkozót követően a delegáció sajtókonferenciát tart, ahol a sajtó akkreditált tagjai kérdéseket tehetnek fel.[37] A próbák és sajtótájékoztatók egyszerre zajlanak, míg az egyik ország sajtótájékoztatót tart, addig a következő már próbál a koncertteremben. A rendező sajtóirodája elkészíti sajtótájékoztatón felmerülő kérdések és válaszok összefoglalóját és azokat az újságírók számára rendelkezésre bocsátja.

Az Eurovíziós Hét szerdáján az elődöntő két jelmezes főpróbáját tartják, aztán másnap reggel tartanak még egyet az esti előadás előtt. Miután a döntőn fellépők végső sorrendje ismert, két jelmezes főpróbát tartanak pénteken, és még egyet szombat reggel az aznap esti döntő közvetítése előtt.

Partik és az Euroclub[szerkesztés]

Az 1956-ban első Lys Assia és a 2008-as győztes Dima Bilan a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az Eurovíziós Hét hétfőjén hagyományosan egy polgármesteri fogadást tartanak, ahol a városvezetés megünnepli, hogy a városukba jött az Eurovízió. Ezt általában egy nagy, a város tulajdonában lévő helyszínen tartják a belvárosban. Az összes delegációt meghívják, és a partit általában élő zene, ingyen étel- és ital és az utóbbi években tűzijáték kíséri.[38]

Az elődöntő és a döntő után show-utáni partik vannak a rendezvény helyszínén, vagy más erre alkalmas helyen a városban.

Egy Euroclubot is üzemeltetnek a hét mindennapján, egy Eurovízió témájú éjszakai szórakozóhelyet, ahová az összes akreditált személyt meghívják.[39]

Ez alatt az egy hét alatt több delegációnak is szokása volt külön bulikat tartania a hivatalosan szponzoráltak mellett. Azonban az új évezredben a szokás az, hogy a nemzeti delegációk ünnepléseiket az Euroclubban tartják meg.[38]

A Dalfesztivál győztesei[szerkesztés]

A 2014-es győztes; Ausztria indulója, Conchita Wurst

Az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerése egyedi alkalmat szolgáltat a győztes művész(ek)nek hogy a sikerükre és az őket körülvevő publicitásra alapozva elindítsák vagy kiterjesszék nemzetközi karrierjüket. Ugyanakkor a fesztivál története alatt relatíve kevés győztesből vált nemzetközi sztár.

2007-ben és 2008-ban a győztesek egy európai Győztesek Turnéján vettek részt.[40] Ezt 2009-ben pénzügyi okok miatt megszüntették.

Művészek[szerkesztés]

A leghíresebb eurovíziós együttes, amely a győzelem után került reflektorfénybe, az ABBA volt: Waterloo című dalukkal 1974-ben, Svédország színeiben megnyerték a Dalfesztivált. Az ABBA korának egyik legsikeresebb zenekara lett. Az ő sikerükön felbuzdulva két évvel később a hasonló felállású brit Brotherhood of Man vett részt a versenyen, és ők is nyertek a Save Your Kisses for Me című dalukkal.

Nemzetközi hírnevet és sikert szerzett Céline Dion is, aki 1988-ban Svájc képviseletében nyerte meg a versenyt a Ne partez pas sans moi című dallal. Céline sikerét ugyanakkor nem kötik közvetlenül a Dalfesztivál megnyeréséhez, mert nemzetközi hírnevet csak pár évvel utána szerzett. Sikeresek voltak még a dalversenyen Gigliola Cinquetti, France Gall, Udo Jürgens, Sandie Shaw, Vicky Leandros, a Lordi, Alexander Rybak, Lena, Loreen, Conchita, Måns Zelmerlöw, Netta és a Måneskin is, akik azon felül, hogy megnyerték a versenyt, dalaik is világslágerré váltak.

A többi győztes közt vannak ismert művészek, akik a fesztivált karrierjük közepén nyerték meg, amikor már sikeresek voltak.

Néhány művész ugyanakkor az ismeretlenségbe süllyedt, győzelmük óta csekély vagy semmilyen hatást sem gyakorolva a nemzetközi zenei világra.

Országok[szerkesztés]

Az Eurovízió győzteseit ábrázoló térkép.[megj. 2] A színek a győzelmek számát jelölik.
Év Ország Előadó Dal A dalcím magyar fordítása
1956  Svájc Lys Assia Refrain Refrén
1957  Hollandia Corry Brokken Net als toen Úgy, mint egykor
1958  Franciaország André Claveau Dors, mon amour Aludj, szerelmem
1959  Hollandia Teddy Scholten Een beetje Egy picit
1960  Franciaország Jacqueline Boyer Tom Pillibi
1961  Luxemburg Jean-Claude Pascal Nous les amoureux Mi, a szerelmesek
1962  Franciaország Isabelle Aubret Un premier amour Egy első szerelem
1963  Dánia Grethe és Jørgen Ingmann Dansevise Táncdal
1964  Olaszország Gigliola Cinquetti Non ho l’età (per amarti) Nem vagyok elég idős (szeretni téged)
1965  Luxemburg France Gall Poupée de cire, poupée de son Viaszbaba, rongybaba
1966  Ausztria Udo Jürgens Merci, Chérie Köszönöm drágám
1967  Egyesült Királyság Sandie Shaw Puppet on a String Marionettbábu
1968  Spanyolország Massiel La, la, la
1969
[megj. 1]
 Spanyolország Salomé Vivo cantando Az éneklésnek élek
 Franciaország Frida Boccara Un jour, un enfant Egy nap, egy gyermek
 Hollandia Lenny Kuhr De troubadour A trubadúr
 Egyesült Királyság Lulu Boom Bang-a-Bang
1970  Írország Dana All Kinds of Everything Mindenféle dolog
1971  Monaco Séverine Un banc, un arbre, une rue Egy pad, egy fa, egy út
1972  Luxemburg Vicky Leandros Après toi Utánad
1973  Luxemburg Anne-Marie David Tu te reconnaîtras Ráismersz magadra
1974  Svédország ABBA Waterloo
1975  Hollandia Teach-In Ding-A-Dong
1976  Egyesült Királyság Brotherhood of Man Save Your Kisses for Me Őrizd meg a csókjaidat nekem
1977  Franciaország Marie Myriam L’oiseau et l’enfant A madár és a gyermek
1978  Izrael Izhar Cohen & Alphabeta A-Ba-Ni-Bi Sze-ret-lek
1979  Izrael Gali Atari & Milk and Honey Hallelujah
1980  Írország Johnny Logan What’s Another Year? Mit ér egy újabb év?
1981  Egyesült Királyság Bucks Fizz Making Your Mind Up Meggondolod magad
1982  Németország Nicole Ein bißchen Frieden Egy kis béke
1983  Luxemburg Corinne Hermès Si la vie est cadeau Ha az élet ajándék
1984  Svédország Herreys Diggi-Loo Diggi-Ley
1985  Norvégia Bobbysocks La det swinge Engedd ringatózni
1986  Belgium Sandra Kim J’aime la vie Szeretem az életet
1987  Írország Johnny Logan Hold Me Now Ölelj most át
1988  Svájc Céline Dion Ne partez pas sans moi Ne menj el nélkülem
1989  Jugoszlávia[megj. 2] Riva Rock Me Rázz fel
1990  Olaszország Toto Cutugno Insieme: 1992 Együtt: 1992
1991  Svédország Carola Fångad av en stormvind Egy szélvihar rabságában
1992  Írország Linda Martin Why Me? Miért én?
1993  Írország Niamh Kavanagh In Your Eyes Szemeidben
1994  Írország Paul Harrington és Charlie McGettigan Rock ’n’ Roll Kids Rock 'n' Roll kölykök
1995  Norvégia Secret Garden Nocturne Noktürn
1996  Írország Eimear Quinn The Voice A hang
1997  Egyesült Királyság Katrina and the Waves Love Shine a Light Fényt gyújt a szeretet
1998  Izrael Dana International Diva Díva
1999  Svédország Charlotte Nilsson Take Me to Your Heaven Vigyél a mennyországodba
2000  Dánia Olsen Brothers Fly on the Wings of Love Szállj a szerelem szárnyain
2001  Észtország Tanel Padar, Dave Benton & 2XL Everybody Mindenki
2002  Lettország Marie N I Wanna Akarok
2003  Törökország Sertab Erener Everyway That I Can Mindenféleképpen
2004  Ukrajna Ruslana Wild Dances Vad táncok
2005  Görögország Helena Paparizou My Number One Az én első helyezettem
2006  Finnország Lordi Hard Rock Hallelujah
2007  Szerbia Marija Šerifović Molitva Imádság
2008  Oroszország Dima Bilan Believe Hinni
2009  Norvégia Alexander Rybak Fairytale Tündérmese
2010  Németország Lena Satellite Műhold
2011  Azerbajdzsán Ell/Nikki Running Scared Rémülten szaladok
2012  Svédország Loreen Euphoria Eufória
2013  Dánia Emmelie de Forest Only Teardrops Csak könnycseppek
2014  Ausztria Conchita Wurst Rise Like a Phoenix Felszállni, mint egy főnix
2015  Svédország Måns Zelmerlöw Heroes Hősök
2016  Ukrajna Jamala 1944
2017  Portugália Salvador Sobral Amar pelos dois Szerelem mindkettőnknek
2018  Izrael Netta Toy Játék
2019  Hollandia Duncan Laurence Arcade Árkád
2020 Elmaradt a Covid19-pandémia miatt
2021  Olaszország Måneskin Zitti e buoni Maradjatok csendben és viselkedjetek
2022  Ukrajna Kalush Orchestra Stefania Stefánia
2023
Megjegyzések
megj. 1: 1969-ben négy ország egyszerre volt nyertes, mert nem volt szabály döntetlen esetére.
megj. 2: 1989-ben ugyan Jugoszlávia nyerte a dalfesztivált, de az együttes a horvát tagköztársaságból származott.

Írország tartja a legtöbb győzelem rekordját, a Dalfesztivált hétszer (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996) nyerték meg, a kilencvenes évek közepén zsinórban háromszor. Második Svédország hat (1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015) győzelemmel. A harmadik helyen öt győzelemmel Franciaország, Luxemburg és az Egyesült Királyság áll. Utóbbi tizenötször végzett a második helyen, így az Egyesült Királyságé a legjobb eredmény a Fesztiválokon, az ötvennégy versenyből húsz alkalommal az első kettő között voltak.

A fesztivál kezdeti évei a „hagyományos” Eurovíziós országok – Franciaország, Hollandia, Luxemburg – győzelmét hozta. Azonban ezen országok sikere az utóbbi évtizedekben csökkent: például Franciaország 1977-ben, Luxemburg pedig 1983-ban nyert legutóbb. Az utolsó alkalom, hogy Luxemburg részt vett a fesztiválon 1993 volt.

Bár Hollandia 2019-ben megnyerte a fesztivált, negyvennégy évet kellett várni erre a győzelemre. Hollandia 2019 előtt utoljára 1975-ben nyert.

A 21. század első évei az addig győzelem nélküli országok győzelmét hozta, az „új” Eurovíziós és a sok éve részt vevő, de eddig nyeretlen országok képében. 2001 és 2008 között minden év egy addig nyerés nélküli ország győzelmét hozta. 2006-ban Finnország nyert, azután, hogy már negyvenöt éve részt vett a Dalfesztiválon, és az addigi legjobb eredménye mindössze egy 6. hely volt még 1973-ból. Ukrajnának nem kellett ennyit várnia, második szereplésükkel nyertek 2004-ben. Szerbia – független államként – első évében nyert, 2007-ben. Megjegyzendő, hogy Montenegróval közös politikai egységként 2004-ben és 2005-ben is indultak, Jugoszlávia tagjaként pedig már 1961 óta. 2008-ban Oroszország aratta első győzelmét, azután, hogy korábban már nagyon sokszor közel álltak ehhez: 2000-ben és 2006-ban a második, 2003-ban és 2007-ben a harmadik helyen végeztek korábban. Oroszország győzelme után Málta a legjobb eredményekkel rendelkező, de még győzelem nélküli ország: ők 2002-ben és 2005-ben lettek másodikok, 1992-ben és 1998-ban pedig harmadikak.

Portugália 1964-ben szerepelt először és 2017-ben, rekordmennyiségű negyvenkilenc évnyi várakozás után érték el első győzelmüket.

Jelenleg Ciprus a leghosszabb ideje, Málta pedig a legrégebb óta résztvevő győzelem nélkül versenyző ország.

Szabályok[szerkesztés]

A részt vevő országoknak számos szabályt be kell tartaniuk. Minden évben új változatot készítenek, amely egyértelműen meghatározza a határidőket. Sok szabály foglalkozik olyan dolgokkal, mint szponzori megállapodások és a műsor újrasugárzásának joga. A legjelentősebb szabályok, melyek befolyásolják a Dalfesztivál formátumát, valamelyest változtak az évek során, és itt ki vannak emelve.

Rendezési szabályok[szerkesztés]

1958-ban elhatározták, hogy akkortól a győztes országé a következő évi rendezés első visszautasításának joga.[9] Az 1957-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese Hollandia volt, és a holland TV elfogadta az 1958-as rendezés felelősségét. Az évek során csak öt alkalommal fordult elő, hogy nem a győztes ország rendezte a következő évi versenyt. Ezek a kivételek:

 • 1960 – a BBC rendezte Londonban, miután Hollandia elállt a rendezéstől anyagi okokból. Azért választották az Egyesült Királyságot, mert ők lettek a másodikak 1959-ben.[41]
 • 1963 – a BBC rendezte Londonban, miután Franciaország elállt a rendezéstől anyagi okokból. Bár az Egyesült Királyság csak negyedik lett 1962-ben, de Monaco és Luxembourg (a második és harmadik helyezett) szintén elállt.[41]
 • 1972 – A BBC rendezte Edinburgh-ban, miután Monaco képtelen volt megfelelő helyszínt biztosítani: a monacói tévé a BBC-t kérte fel, az előző tapasztalataik miatt.[41]
 • 1974 – A BBC rendezte Brightonban, miután Luxemburg elállt a rendezéstől anyagi okokból. A BBC kezdett ismertté válni mint az alapértelmezett rendező a nyertes ország elállása esetén.[42]
 • 1980 – a NOS rendezte Hágában miután Izrael elállt anyagi okokból, és mert a fesztiválra kiválasztott nap (április 19.) az Izraeli Emlékezési Napjára esett. A hollandok azután ajánlották fel a rendezést, miután több más tévétársaság (köztük a BBC) sem volt hajlandó arra.[41]

Az anyagi okoból való elállások azért következtek be, mert az adott társaságok a megelőző években már tartottak Dalfesztivált az egymást követő nyeréseknek köszönhetően.

1981 óta mindegyik Dalfesztivált az előző évi győztes országban tartották.

Élő zenére vonatkozó szabályok[szerkesztés]

Minden vokált élőben kell elénekelni, nem lehet hang a háttérzenében.[26] 1999-ben a horvát dal háttérzenéjében olyan hangok voltak, melyek gyanúsan emberi hangnak hallatszottak. A horvát delegáció azt állította, hogy azok nem emberi hangok voltak, hanem vokált utánzó, digitálisan előállított hangok. Az EBU ennek ellenére úgy határozott, hogy a horvátok megszegték a szabályokat, és a jövőbeni kvalifikációk alapjául szolgáló ötéves pontátlagukban az adott évben kapott pontjaikat 33%-kal csökkentették.[41]

1956-tól 1998-ig a rendező ország feladata volt, hogy élő zenekart biztosítson a résztvevőknek. 1973-ig minden zenét a rendező által biztosított zenekarnak kellett játszania. 1973-tól előre felvett háttérzene is engedélyezett volt, ugyanakkor a rendező országnak továbbra is biztosítania kellett az élő zenekart, hogy a résztvevőknek választási lehetőségük legyen. Amennyiben háttérsávot alkalmaztak, az abban hallott összes hangszernek jelen kellett lennie a színpadon. 1997-ben ezt a rendelkezést eltörölték.[41]

1999-ben a szabályokat módosították, így a rendezőnek már nem volt kötelező a zenekar biztosítása, csak ha úgy döntöttek.[41] A rendező műsorszolgáltató abban az évben az izraeli IBA volt, akik a zenekar mellőzése mellett döntöttek a költségek csökkentése érdekében, és így 1999 lett az első év, amikor minden számot előre felvett háttérzenével (élő vokál kíséretében) adtak elő. A zenekar azóta nem jelent meg a Dalfesztiválon; az utolsó megjelenésük a BBC által 1998-ban Birminghamben rendezett Dalfesztivál volt.

Nyelvi szabályok[szerkesztés]

Az anyanyelven éneklést megkövetelő szabályt az évek során többször megváltoztatták. 1956 és 1965 között nem vonatkozott szabály arra, milyen nyelven lehet énekelni. 1966-tól egy szabály megkövetelte, hogy a dalokat a részt vevő ország valamelyik hivatalos nyelvén kell elénekleni.[9]

A nyelvi megkötések 1973-ig tartottak, amikor azokat megszüntették, és a fellépők újra szabadon énekelhettek bármelyik általuk választott nyelven.[9] A 70-es évek közepén több nyertes kihasználta az újonnan szerzett szabadságot, azzal, hogy a nem angol anyanyelvű országok is angolul léptek fel, köztük az ABBA is 1974-ben.

1977-ben az EBU úgy döntött, hogy visszatér a nemzeti nyelvi megkötéshez.[9] Ugyanakkor külön engedményt biztosítottak Németországnak és Belgiumnak, mert az általuk előadandó dal kiválasztásának menete már túl előrehaladott stádiumban volt ahhoz, hogy megváltoztassák.[41]

1999-ben a szabályt újra módosították, és ismét engedélyezték a szabad nyelvválasztást.[9] Ez a nyelvészeti szabadság vezetett odáig, hogy a 2003-as belga résztvevő, az Urban Trad egy teljesen kitalált nyelven énekelt.[43] A 2006-os holland induló, a Treble, félig angolul, félig egy kitalált nyelven énekelt.[44] 2008-ban a belga indulók ismét egy kitalált nyelven adták elő O Julissi Na Jalini című dalukat. Mára már jelentős túlsúlyba kerültek az angol nyelven előadott dalok (például a 2004-es verseny döntőjében rekordmennyiségű, tizennégy angol nyelvű dal követte egymást, de a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében résztvevő 18 dalból mindössze egy, a későbbi győztes portugál dal volt az egyedül, ami nem angol nyelven hangzott el), ezért 2007-ben a lett Bonaparti.lv úgy döntött, hogy olaszul adja elő a számát, ezzel kitűnve a többi angol nyelvű előadó közül.

Közvetítési szabályok[szerkesztés]

Mindegyik részt vevő közvetítő köteles a műsort egészben leadni: beleértve az összes dalt, a szavazást és összefoglalókat.[26] 1999-et követően a közvetítőknek meg volt adva a lehetőség rövid reklámok beiktatására.[45]

Színház a színpadon[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon sokszor nem csak a zene miatt, hanem a színpadra vitt műsor miatt is szavaznak egyes országokra. 2008-ban már rengeteg ország nem is a zenével érdemelte ki a közönség figyelmét: például 2006-ban a finnek, illetve 2007-ben az izraeliek vagy az ukránok. Az ukránok 2007-es sikere után 2008-ban a lett, spanyol, bosnyák, észt és az ír induló is humorosra vette a figurát: például az írek Dustint, a pulykabábot nevezték a versenyre.

Politikai ügyek[szerkesztés]

1978-ban, amikor a szavazás során nyilvánvalóvá vált Izrael győzelme a jordán tévé reklámra váltott és virágok képét mutatta.[41] A Dalfesztivál után a jordán sajtó nem volt hajlandó elismerni Izrael győzelmét, és Belgiumot jelentették ki győztesnek (akik másodikok lettek)[46] 2005-ben Libanon szeretett volna részt venni, ám a libanoni törvények nem engedélyezik Izrael elismerését, így a libanoni tévé nem kívánta sugározni az izraeli dalt. Az EBU tájékoztatta őket, hogy ezzel megszegnék a fesztivál szabályait, így végül Libanon kénytelen volt visszalépni. A késői visszalépésük pénzbüntetést és 3 év eltiltást vont maga után, hiszen már megerősítették a részvételüket, és a határidő lejárt.[47]

Más említésre érdemes szabályok[szerkesztés]

 • Az első Dalfesztiválon 1956-ban nem volt korlátozás a dal hosszát illetően. 1957 után - mivel az olasz induló több mint 5 és fél perces volt - egy 3 és fél perces limitet vezettek be, amit később pontosan 3 percre változtattak.[9]
 • Az EBU nem korlátozza a fellépők vagy dalszövegírók nemzetiségét, az egyes közvetítők szabadon bevezethetnek ilyen korlátozásokat.[26]
 • Az egyszerre színpadon levő előadók száma legfeljebb hat lehet.[26]
 • Az előadás vagy dalszöveg nem hozhatja a Dalfesztivált rossz hírbe.[26]
 • 1990 óta csak 16 éven felüliek lehetnek a színpadon. (Így az 1986-os dalverseny 13 éves belga győztese el sem indulhatott volna, ha már akkor is érvényben lett volna ez a szabály.)[26]

Szavazás[szerkesztés]

A szavazási rendszer az évek folyamán sokat változott. A modern rendszer, a Borda számolás adaptációja, 1975-től van érvényben. Az országok egytől nyolcig és 10 illetve 12 pontot osztanak ki a versenyben részt vevő többi dal között, a kedvenc szám kapja a 12 pontot.

Történelmileg egy ország pontjai fölött egy belső zsűri döntött, de 1997-ben öt ország (Ausztria, Franciaország, Németország, Svédország és az Egyesült Királyság) a telefonos szavazással kísérletezett, országaik közönségének megadva a lehetőséget, hogy tömegesen szavazzanak kedvenc dalaikra. A kísérlet sikeres volt,[41] és 1998-tól minden országot arra biztatnak, hogy a telefonos szavazást alkalmazzák, ahol lehetséges. Tartalék zsűrit továbbra is készenlétben tart minden ország, arra az esetre, ha a telefonos szavazás sikertelen lenne (műszaki vagy egyéb problémák miatt). Napjainkban a telefonos szavazás mellett SMS-ben is lehet szavazni. A szavazás akármelyik módját használják – telefon, SMS, zsűri – nem lehet ugyanarra az országra szavazni, mint ahol a szavazatot leadták; más szóval egyik ország sem szavazhat a saját dalára. Általában csak a miniállamok - Monaco, Andorra - használtak zsűrit. 2008 után ismét nagy szerephez jutott a tartalék zsűri, mert mindkét elődöntőből a zsűri listája alapján dőlt el egy-egy továbbjutó kiléte. 2009-ben a döntőben már egy szakmai zsűri és a telefonos szavazatok közösen alakították ki az egyes országok pontjait, 2010-től ezt már az elődöntőre is bevezették, egyúttal eltörölve a 2008-as és 2009-es elődöntőkben alkalmazott zsűri-szabadkártyát.

Szavazási rendszerek[szerkesztés]

A verseny történetében eddig nyolcféle szavazási rendszer volt érvényben, az alábbiak:

Szavazási rendszer Alkalmazás éve(i)
Mindegyik országnak (Luxemburg kivételével) volt 2 zsűritagja, akik 2 pontot adtak a kedvenc daluknak.
A luxemburgi zsűri nevében a svájci zsűri szavazott.
A részletes eredményeket nem hozták nyilvánosságra, csak a győztest jelentették be.
1956
Mindegyik országnak 10 zsűritagja volt, akik 1 pontot adtak a legjobbnak ítélt dalnak. 1957–1961, 1967–1970, 1974
Mindegyik országnak 10 zsűritagja volt, akik 3, 2 és 1 pontot adtak a legjobbnak ítélt daloknak.
A pontokat összeadták, és az első három dal kapott 3, 2 és 1 pontot.
1962
Mindegyik országnak 20 zsűritagja volt, akik 5, 4, 3, 2 és 1 pontot adtak a legjobbnak ítélt daloknak.
A pontokat összeadták, és az első öt dal kapott 5, 4, 3, 2 és 1 pontot.
1963
Mindegyik országnak 10 zsűritagja volt, akik tetszőlegesen elosztottak 3 pontot a dalok között.
A pontokat összeadták, és az összesített lista első három helyezettje kapott 5, 3 és 1 pontot.
Ha csak egy dalra szavazott az összes zsűritag, akkor az 9 pontot kapott, ha csak kettőre, akkor azok 6 és 3 pontot kaptak.
1964–1966
Mindegyik országnak 2 zsűritagja volt a helyszínen, egy 25 évnél idősebb és egy 25 évnél fiatalabb.
Mindkét zsűritag 1 és 5 között pontozta az összes dalt.
1971–1973
Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-8, 10, és 12 pontot kapnak. 1975–2015
Mindegyik ország közönsége és zsűrije a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–8, 10 és 12 pontot kapnak. Az összesített pontszámokat összeadják. 2016–

A szavazatok prezentálása[szerkesztés]

Digitális eredménytábla, miközben Johnny Logan bejelenti a 2004-es ír szavazatokat

Miután az átvezető előadásnak vége, amikor az összes pontot összeszámolták, a műsorvezető(k) egyesével felhívják az összes szavazó országot, hogy jelentsék be a szavazásuk végeredményét. 1994 előtt a bejelentések telefonhálózaton keresztül történtek; a hangot a koncertteremben kihangosították, illetve a tévéadásban is hallhatóvá tették. A megbízhatóbb műholdas hálózatok megjelenésével 1994-től a szavazatok szóvivői saját országukban kamera előtt olvasták fel a szavazatokat. Az alkalmak során az egyes országok sokszor szóvivőjüket az adott ország egy híres helyét mutató háttér előtt filmezik. Az évek során hagyománnyá vált, hogy a szóvivők rövid üzenetben megköszönik a műsorvezetőknek és a szervezőknek a show-t, mielőtt az országuk által kiosztott pontokat bemutatnák.

A szavazatokat 1980-tól növekvő sorrendben olvassák fel, a 12 ponttal zárva. A pontokat a Dalfesztivál műsorvezetői megismétlik angolul és franciául, ez eredményezi a híres douze point felkiáltást, amikor a műsorvezető elismétli a legnagyobb eredményt franciául.

1957 és 2003 között az országokat a daluk előadásának sorrendjében hívták (vagy – jellemzően az első években – fordított sorrendben). 2004 óta az országok szavazatbejelentési sorrendje megváltozott – az elődöntő miatt és amiatt, hogy részt nem vevő országok is szavazhattak. 2004-ben az országokat az (ISO kódjuk szerinti) ábécésorrendben hívták.[48] 2005-ben a nem kvalifikált elődöntősök szavazatait jelentették be először csütörtök esti fellépési sorrendjükben, majd a döntősök jelentették be szavazataikat az előadásuk sorrendjében. 2006 óta minden évben külön sorsolást tartottak a szavazatok bejelentési sorrendjének megállapítására.[49]

Az 1969-es négyes holtversenyt követő bojkott miatt radikálisan megváltoztatták a pontozási rendszert: 1971 és 73 között minden ország két esküdtet küldött, akik jelen voltak a Fesztivál helyszínén, és a rájuk irányított kamerák előtt jelentették be a szavazataikat. 1973-ban az egyik svájci esküdt úgy döntött, ő lesz a show sztárja és egy óriási színpompás gesztusokkal kísért előadást csinált a szavazatok bemondásából.[41] Ezt a rendszert a következő évre megszüntették.

1956-ban a szavazatokat nem jelentették be, egy zsűri egyszerűen bejelentette, hogy Svájc nyert .(Természetesen szavazás ekkor is volt, csak annak eredménye soha nem került nyilvánosságra). 1957 és 1987 között a pontokat egy valódi pontjelzőtáblán jelezték a színpad oldalán. Ahogy a digitális grafikai technológiák fejlődtek, a fizikai eredményjelzőket 1988-ban egy digitális változatra cserélték, amit meg lehet jeleníteni a TV képernyőkön a program igazgatójának döntése alapján.[50]

2006 és 2015 között az EBU a műsor idejének – amit nagyrészt az egyes pontok bejelentése foglalt le – csökkentése mellett döntött, mivel egyre több ország szavazott. A 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál óta a pontok 1-től 7-ig automatikusan megjelentek a képernyőn és a bemondók csak a 8, 10 és 12 pontok nyerteseit olvasták fel egyesével.[49]

2016-tól azonban radikálisan megváltozik a szavazás. A korábbi években a szakmai zsűrik és a tévénézők szavazatait összesítve hirdettek eredményt országonként, míg 2016-tól mind a zsűrik, mind a telefonos szavazatok külön-külön fognak beleszámítani a végeredménybe. A pontok kihirdetésénél először a résztvevő országok pontbejelentői jelentkeznek be, akik ismertetik a zsűri pontjait. 2016-tól csak a 12 ponttal jutalmazott ország neve fog elhangzani élőben, a pontok 1-től 10-ig automatikusan megjelennek a képernyőn. A zsűri pontok kihirdetése után a műsorvezető ismerteti a 43 résztvevő ország telefonos szavazatainak az eredményét, kezdve a legkevesebb pontot kapott országgal, míg a végén a legtöbb ponttal jutalmazottat mondja el.[51]

A szavazás az EBU választási megfigyelőjének elnökletével történik, aki felelős azért, hogy a pontokat rendben és sorban kiosztják. A megfigyelőt előre értesítik a következő öt ország szavazatairól, hogy kizárják a taktikai szavazással való visszaéléseket; ahol például egy ország megváltoztathatná a szavazatait az előző országok szavazási trendjeinek alapján.[45]


Döntetlen első helyezések[szerkesztés]

1969-ben még nem volt a döntetlen esetére kidolgozott rendszer, és négy ország – Franciaország, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság – is első lett a pontjaik alapján. Mivel nem voltak előre meghatározott szabályok erre az esetre, mind a négy országot győztesnek kiáltották ki. Ez elégedetlenséget okozott a legtöbb nem nyertes ország körében és tömeges kilépések fenyegettek. Ausztria, Finnország, Svédország, Norvégia és Portugália nem vett részt az 1970-es versenyen az előző évi eredménnyel szembeni tiltakozásként. Ez arra késztette az EBU-t, hogy dolgozzon ki egy döntetlent feloldó szabályt.[41]

Amennyiben az este végén az első helyezésért döntetlen alakulna ki, akkor megszámolják, hány országtól kaptak pontokat a döntetlen országok, és amelyik a legtöbb másik országtól kapott pontot, az lesz a győztes. Ha az eredmény még így is döntetlen, a maximális pontszámok (12 pont) elnyerésének a számát hasonlítják össze. Ha még mindig döntetlen lenne, akkor a 10 pontok számát, majd a 8-akét stb. hasonlítják össze. Abban a nagyon valószínűtlen esetben, ha még mindig döntetlen lenne az állás, akkor ezeket az országokat közösen kiáltják ki győztesnek. Ugyanezt a módszert alkalmazzák az elődöntő tizedik, vagy a döntő tizedik helyénél, ami az utolsó olyan helyezés, ami automatikusan kvalifikálja az országot a következő évi döntőbe.[26]

1969 óta az első alkalom, hogy két vagy több ország döntetlen volt az első helyért 1991-ben történt, amikor Franciaországnak és Svédországnak is összesen 146 pontja volt. Az 1991-es döntetlent feloldó szabályok még nem tartalmazták a kitételt a pontot ítélő országok számának összehasonlítására (mellyel Franciaország nyert volna), hanem a 12 pontok odaítéléseinek a számolásával kezdték. Mind a franciák, mind a svédek négyszer kaptak 12 pontot, ám mivel Svédország többször kapott 10 pontot, ezért őket mondták ki a győztesnek.[41]

Legmagasabb pontszámok[szerkesztés]

Helyezés Ország Év Előadó Dal Pontszám Döntős
helyezés
1.  Portugália 2017 Salvador Sobral Amar pelos dois 758 1.
2.  Ukrajna 2022 Kalush Orchestra Stefania 631 1.
3.  Bulgária 2017 Kristian Kostov Beautiful Mess 615 2.
4.  Ukrajna 2016 Jamala 1944 534 1.
5.  Izrael 2018 Netta Toy 529 1.
6.  Olaszország 2021 Måneskin Zitti e buoni 524 1.
7.  Ausztrália 2016 Dami Im Sound of Silence 511 2.
8.  Franciaország 2021 Barbara Pravi Voilà 499 2.
9.  Hollandia 2019 Duncan Laurence Arcade 498 1.
10.  Oroszország 2016 Sergey Lazarev You Are the Only One 491 3.
11.  Olaszország 2019 Mahmood Soldi 472 2.
12.  Egyesült Királyság 2022 Sam Ryder SPACE MAN 466 2.
13.  Spanyolország 2022 Chanel SloMo 459 3.
14.  Svédország 2022 Cornelia Jakobs Hold Me Closer 438 4.
15.  Ciprus 2018 Eleni Foureira Fuego 436 2.
16.  Svájc 2021 Gjon’s Tears Tout l’univers 432 3.
17.  Norvégia 2009 Alexander Rybak Fairytale 387 1.
18.  Izland 2021 Daði og Gagnamagnið 10 Years 378 4.
19.  Moldova 2017 SunStroke Project Hey Mamma 374 3.
20.  Svédország 2012 Loreen Euphoria 372 1.

A verseny bővülése[szerkesztés]

Rendszeres résztvevők 1992-ben. Jugoszlávia piros színnel jelölve; 1991-ben indultak utoljára egy név alatt az itteni nemzetek.
Rendszeres részvevők 1994-ben. A közép- és kelet-európai országok megjelenése és a különálló exjugoszláv államok okozzák a nagy változást az 1992-es részvételi térképhez képest.

Az egyes években részt vevő országok száma meredeken nőtt az évek során, az 1956-ban induló 7-ről a 80-as évek közepére már húsz fölé emelkedett. 1993-ban 25 ország vett részt a versenyben, köztük abban az évben először Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia, akik külön neveztek Jugoszlávia felbomlása miatt.

Mivel a Dalfesztivál egy élőben sugárzott televíziós program, ezért egy észszerű határt kell szabni a hosszának. Az elmúlt években a névleges limit három óra volt, de az adások esetenként ezen túlnyúltak. 2005-ben a program kevéssel volt rövidebb 3 és fél óránál. A szavazat bemondások idejének rövidítése után, 2006-ban a fesztivál hossza három óra és öt perc volt.

Előválogatás és leminősítés[szerkesztés]

1993 óta több ország szeretett volna indulni a Dalfesztiválon, mint ahány észszerű keretek közt elfért volna egy TV műsorban. Több leminősítési vagy kvalifikációs rendszert kipróbáltak, hogy limitálják az adott évben részt vevő országok számát. Az 1993-as év két újítást vezetett be. Az egyik egy előválasztási verseny volt Ljubljanában, ahol hét új ország versengett 3 helyért a nemzetközi versenyben.[41] Bosznia Hercegovina, Horvátország, Észtország, Magyarország, Románia, Szlovénia és Szlovákia vett részt a Kvalifikacija za Millstreet-ben (Kvalifikáció a Millstreet-re), és a három volt Jugoszláv köztársaság – Bosznia Hercegovina, Horvátország és Szlovénia – kvalifikált egy helyre a nemzetközi döntőben. A másik újítás a leminősítés volt, az 1993-ban hat legrosszabb helyezést elért országnak ki kellett hagynia a következő évi versenyt, hogy az 1993-as előválasztáson elbukott országoknak legyen helye az 1994-es versenyen,[41] rajtuk kívül 1994-ben először vett részt Litvánia, Lengyelország és Oroszország.

A leminősítés folytatódott 1994-ben és 95-ben, de 96-ban egy másik előválogatási rendszert alkalmaztak, melyben majdnem minden ország részt vett. A dalok hangkazettáit az egyes országok zsűrijeinek küldték el a show előtti hetekben, akik kiválasztották melyik dalok kerülnek be a nemzetközi adásba.[52] Norvégia az 1996-os rendező (miután az előző évi versenyt megnyerte) automatikusan kvalifikált és ezért nem kellett keresztülmennie az előválogatáson.

Az egyik ország, melynek nem sikerült a kvalifikáció 1996-ban Németország volt. Mint az EBU egyik legnagyobb pénzügyi támogatója, és a legnagyobb európai közönséggel rendelkező ország, sem ők, sem az EBU nem örült a kizárásuknak a nemzetközi döntőből.[52]

Az „Öt Nagy”[szerkesztés]

Németország 1996-os sikertelen kvalifikálása miatt új szabályt alkottak: 2000-től négy kiválasztott ország mindig kvalifikál a döntőbe, függetlenül előző évi eredményeitől.[41] Ezt a különleges státuszt azzal érdemelték ki, hogy ők a négy legnagyobb anyagi támogatói az EBU-nak (mely támogatás nélkül az Eurovíziós Dalfesztivál nem lenne lehetséges). Ez a négy ország Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Az érinthetetlen státuszuk miatt ez a négy ország a „Big Four” (magyarul „Négy Nagy”) néven vált ismertté. 2011-ben Olaszország visszatérésével ez a státusz megváltozott „Öt Nagy”-ra, így a 2011-es döntőben is 25 dal versenyzett, viszont a 2012-es versenyen – mivel nem „Öt Nagy” ország nyerte meg – hatan voltak alanyi jogon a döntőben. Legutóbb 2003-ban volt ilyen sok – huszonhat – résztvevője a döntőnek.

Kvalifikáció[szerkesztés]

1997 és 2001 között az országok az előző öt évi szerepléseik pontátlaga alapján szerepeltek. Azonban sok elégedetlenség fogalmazódott meg ezzel a rendszerrel szemben, mert egy országnak megtilthatták a szereplést a korábbi rossz eredményei miatt, függetlenül a friss próbálkozásuk lehetséges sikerétől. Ez vette rá az EBU-t, hogy hozzon létre a problémára egy véglegesebbnek remélt megoldást, ami az évi két show tartása volt: egy kvalifikációs kör és egy döntő. Erre a két showra elegendő közvetítési idő jutna ahhoz, hogy minden részt venni kívánó ország szerepelhessen minden évben. A kvalifikációs kör az Eurovíziós Elődöntő néven vált ismertté.

Sikertelen pályázók[szerkesztés]

Egyre több ország igyekszik Európán kívülről jelentkezni a megmérettetésre több kevesebb sikerrel. Néhány sikertelen pályázó:

 • A katari műsorsugárzó a Qatar Radio, amely jelenleg társult tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, de 2011-ben csatlakozni szeretett volna a versenyhez, azonban nem vették fel az Európai Műsorsugárzók Uniójába, ami a versenyen való részvétel egyik alapvető feltétele.
 • A libanoni műsorsugárzó a Télé Liban, amely 1950-ben lett tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának. Libanon először a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon akart volna részt venni, de mivel a Télé Liban kijelentette, hogy az izraeli dal alatt reklámot fognak adni, így pénzbüntetés és 3 év eltiltás miatt nem vehettek részt a versenyen. A libanoni induló már megvolt, Aline Lahoud a Quand Tout S'Enfuit című dalával képviselte volna az országot.

Elődöntő[szerkesztés]

A 2004-es Eurovíziós Dalfesztiválra egy elődöntő néven ismertté vált kvalifikációs kört vezettek be. Ezt az elődöntőt az Eurovíziós Hét szerdáján tartották, a döntőhöz hasonló formában, amit a szokott időben szombaton 19:00 UTC órakor sugároztak. A későbbi években az elődöntő programját az Eurovíziós Hét csütörtökjén tartották.

Az elődöntőben azok az országok szerepeltek, melyeknek előző évi helyezése nem volt elég magas a döntőbe jutáshoz. Az első tíz helyezett egyeneságon került a következő évi dalverseny döntőjébe, emellett a Négy Nagy szabály is életben maradt, így Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság szintén automatikusan a döntőbe jutott. A döntőben a tíz legjobb helyezést elérő ország garantált helyet szerzett a következő évi döntőben, az elődöntőben való szereplés nélkül. Ebbe a tíz pozícióba nem számolják bele a Négy Nagyot, így például 2005-ben Málta annak ellenére volt automatikusan döntős, hogy 2004-ben csak a tizenkettedik helyen zárt, mivel a Négy Nagy közül kettő, Spanyolország és Németország is az első tízben zárt.[26] 2004 és 2007 között így huszonnégy ország indulója vett részt a döntőben.

Az elődöntő bevezetésével a részt nem vevő országok számára is lehetőség nyílt a szavazásra: az automatikusan döntős országok szavazhatnak – 2004 óta kötelező módon – az elődöntő országaira, anélkül, hogy ők maguk részt vennének abban; és az elődöntő országai, melyek nem kvalifikálnak a döntőbe, szintén szavazati joggal rendelkeznek szombati döntőn.

Az elődöntőben a szavazatok összeszámolása után a tíz legtöbb szavazatot, és így a döntőbe jutást elért országok nevét véletlenszerű sorrendben bejelentik. A pontok számát az EBU visszatartja a döntő utánig, nehogy az eredmény befolyásolja a szombati eredményt taktikai szavazással, vagy máshogy.

Ez a rendszer 2008-ban szűnt meg, amikor már két elődöntőt is rendeztek, miután a 2007-es verseny elődöntőjében már irreálisan sok, huszonnyolc ország versenyzett tíz továbbjutó helyért. Az újítás értelmében a döntőbe csak a Négy Nagy – 2011-től Olaszországgal Öt Nagy – illetve a házigazda jut automatikusan, az összes többi országnak a két elődöntő egyikében kell kivívnia a továbbjutást. Az első elődöntőt az Eurovíziós hét keddjén, a másodikat csütörtökön rendezik. A húsz elődöntős továbbjutó, és az öt/hat automatikusan döntős ország összesen huszonöt/huszonhat döntős résztvevőt jelent.

Az elődöntős országoknak kötelező élőben közvetíteniük és szavazniuk abban az elődöntőben, amelyikben versenyeznek. A másik elődöntő közvetítéséről az egyes műsorsugárzók döntenek, de szavazati joggal ott nem rendelkeznek. Az öt/hat automatikus döntőst egy sorsolással elosztják a két elődöntő között: az egyiket nekik is kötelező sugározniuk, és szavazniuk kell az ottani résztvevőkre, a másikban nincs szavazati joguk.

Kritikák[szerkesztés]

A Dalfesztivált többször kritizálták az évek során a zenei tartalma és a „politikai szavazás” miatt.

Zenei stílus és előadás[szerkesztés]

A nagy és szerteágazó zenei ízlésű nemzetközi közönség miatt, és mert az országok a legtöbb ember szavazatát szeretnék elnyerni, a dalok nagy része tipikus pop volt. Az ettől való eltérés ritkán hozott sikert, és emiatt a Dalfesztivál zenéjét régimódinak és „rágógumi pop"-nak tartják.[53] Ezt a trendet azonban 2006-ban megtörte Lordi, a finn heavy metal együttes lavinaszerű győzelme. Lévén, hogy látványra építő műsor, sok fellépő a szavazók figyelmét nem csak a zenével kívánja elnyerni.

Leslie Mandoki, aki 1979-ben Németország színeiben a Dschinghis Khan együttes tagjaként indult a Fesztiválon, 2007-ben megfogalmazott véleménye szerint a Fesztivál ellaposodott, művészi értelemben a jelentéktelenségbe süllyedt és azon már nem bukkannak fel a zenei világot hosszú távon meghatározó együttesek.[18][54] Mandokival egy véleményen van Uj Péter is, az Index főszerkesztője, aki a Dalfesztivált a lemezpiac és az internet korában anakronizmusnak tartja.[4]

Politikai szavazás[szerkesztés]

A Dalfesztivált régóta politikai intézménynek tartják, ahol az országok a pontokat a más országokkal fennálló kapcsolataik alapján osztják ki, és nem a zsűri (vagy a telefonos szavazók) adott dalról alkotott véleménye alapján.[55] A szavazási minták egyik elemzése azt mutatja, hogy bizonyos országok előnyben részesítenek meghatározott politikai szövetséges országokat.[56] A Dalfesztivál védelmezői szerint egyes országok azért juttatnak aránytalanul magas pontszámokat másoknak, mert ezen országok lakóinak hasonló a zenei ízlésük és kultúrájuk,[57] és így valószínűbb hogy élvezik egymás zenéjét: például Görögország és Ciprus azért ad egymásnak gyakran 12 pontot, mert a két országnak közös zenei ipara és nyelve van, és az egyik országban népszerű művészek a másikban is azok. A 2007-es elődöntőt erős kritika érte a nyugat-európai nézők részéről, mert csak kelet-európai országok jutottak a döntőbe.[58] A döntőbeli szavazást, a Time magazin „Béke és Megbékélési Bizottság”-nak nevezte, mert korábban háborúban álló, vagy egymással ellenséges országok egymás dalaira szavaztak.[28] Néhány brit parlamenti képviselő annyira felháborodott a politikai szavazás miatt, hogy beadványt terjesztettek a Parlament elé, elítélve és az európai népek közti kapcsolatra ártalmasnak ítélve azt, felszólítva a BBC-t, hogy követelje a szavazási rendszer megváltoztatását, vagy lépjen ki a versenyből.[59]

Az Eurovíziós Dalfesztivál a populáris kultúrában[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztiválra több említés történik filmekben, televíziós és rádió sorozatokban illetve színpadi darabokban. A filmek közül megemlíthető a Jubilee című 1977-es film, amiben Anglia Euróvíziós fellépőjeként utalnak az egyik szereplőre, holott Anglia soha nem szerepel a Dalfesztiválon, mert azon EBU tagok indulnak, és a BBC az egész szigetországot képviseli. Az Ezel-Bosszú mindhalálig című sorozatban is említést tesznek a Dalfesztiválról: az egyik epizód egyik visszaemlékezésében Kenan Birkan Selma Hünelnek mondja, hogy dalával indulhatna az Eurovízión.

A televíziós említések közül említésre tarthat számot a Monty Python Repülő Cirkusza Hogyan ismerjük fel a különböző testrészeket? epizódjának utolsó jelenetében, amely tartalmazott egy szkeccset a Dalfesztiválról. A versenyzők különböző európai nemzetek rendőrei voltak, a paródia részeként a pontszámokat több nyelven és szörnyű akcentusokkal, köztük sok nem európaival, mondták be.

A 2004 és 2005 között futott How to Start Your Own Country (Hogyan kezdjél saját országot, Danny Wallace (mint az általa alapított Lovely nevű ország királya) megpróbálja beküldeni saját szerzeményét a Stop The Mugging And Start The Hugging (Hagyd abba a rablást és kezd el az ölelést) című számot a 2006-os Eurovíziós Dalfesztiválra. A fesztivál megfigyelője Svante Stockselius találkozik Dannyvel, és megértő a céljával. Ugyanakkor tájékoztatja, hogy Lovely nem léphet be a Fesztiválra, mert nincs nemzeti tévé- vagy rádióállomása, és így nem csatlakozhat az EBU-hoz. Danny ezután a BBC-nek (ami az Egyesült Királyságot képviselő EBU-tag), megpróbálva megszerezni támogatásukat, de a zsűrijük nem volt lenyűgözve.

A 2005-ös MTV Európai zenei díjátadón Sacha Baron Cohen műsorvezető kiparodizálta a Dalfesztivált rendező kelet-európai országokat. Mint a Kazah TV kitalált TV-személyisége, Borat, Cohen azzal nyitotta a díjátadót, hogy üdvözölte a nézőket a 2005-ös Eurovízós Dalfesztiválon. A díjátadó show tartalmazott, több, kevésbé nyilvánvaló utalást a Dalfesztiválra, túlságosan hosszúra nyújtott néptánc jelenetekkel (melyek gyakoriak a Dalfesztivál átvezető jelenetében) és a (még szintén hamis) kazah elnök értelmetlen megjelenésével.

Dan Mazar és Damien Jones egyes hírek szerint mozifilmet készül készíteni az Eurovíziós Dalfesztivált kiparodizálva Eurovision: The Movie (Eurovízió: A film) címmel.[60]

Nemzetközi spin-offok[szerkesztés]

Eurovíziós Ázsia-dalfesztivál[szerkesztés]

2017-ben jelentették be, hogy a jövőben megrendezik az ázsiai és óceániai országok számára a Eurovíziós Ázsia-dalfesztivált az Eurovíziós Dalfesztiválok mintájára, azonban 2021-ben bejelentették, hogy több sikertelen próbálkozás után nem fog elindulni a verseny.

Amerikai Dalfesztivál[szerkesztés]

2022-től tervezik, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak egy tehetésgkutató műsor változatát az Amerikai Egyesült Államokban is megrendezik, ahol a tagállamok, a főváros és a hozzá tartozó területek versengenek egymással a legjobb eredeti dal címéért.[61] Az Amerikai Dalfesztivált először március 21-én rendezik meg, a munkálatokban a korábbi svéd eurovíziós versenyző és delegációvezető, Christer Björkman is részt fog venni. [62] Az első Amerikai Dalfesztivál műsorvezetői Kelly Clarkson és Snoop Dogg voltak, akiket 2022. február 14-én jelentettek be. [63] Az első Amerikai Dalfesztivált az Oklahoma államot képviselő AleXa nyerte Wonderland című dalával.

Az országok rangsora pontszámok alapján[szerkesztés]

Az alábbi táblázat a 2004-es Eurovíziós Dalfesztiváltól – az elődöntők bevezetése – az összes döntős pontot tartalmazza, ezáltal rangsorolva az országokat, továbbá feltüntetve a döntőbe jutás átlagát.

  Az adott évben első helyezett ország
  Az adott évben második helyezett ország
  Az adott évben harmadik helyezett ország
  Az ország az elődöntőben kiesett az adott évben
  Az ország nem vett részt az adott évben

A döntőbe jutás átlaga: a továbbjutások száma osztva a részvételek számával százalékosan.

# Ország A dalfesztivál döntőjében elért pontszám Σ Döntőbe
jutás
átlaga
2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2021 2022
1.  SWE 170 30 170 51 47 33 185 372 62 218 365 261 344 274 334 109 438 3463 94,4%
2.  UKR 280 30 145 235 230 76 108 159 65 214 113 534 36 130 364 631 3350 100%
3.  RUS 67 57 248 207 272 91 90 77 259 174 89 303 491 370 204 2999 93,7%
4.  ITA 189 101 126 33 292 124 334 308 472 524 268 2771 100%
5.  GRC 252 230 128 139 218 120 140 120 64 152 35 23 77 74 170 215 2157 88,8%
6.  NOR 3 125 36 182 387 35 7 191 88 102 158 144 331 75 182 2046 83,3%
7.  AZE 132 207 145 221 150 234 33 49 117 120 302 65 106 1881 92,8%
8.  FRA 40 11 5 19 47 107 82 82 21 14 2 4 257 135 173 105 499 17 1620 100%
9.  SRB 268 160 72 85 214 53 115 113 89 102 312 1583 78,5%
10.  MDA 148 22 109 68 27 97 81 71 374 209 115 253 1574 70,5%
11.  NLD 11 114 238 153 150 121 498 11 171 1467 43,8%
12.  BUL 157 307 615 166 170 1415 35,7%
13.  AUS 196 511 173 99 284 125 1388 85,7%
14.  DNK 125 26 60 74 149 134 21 281 74 77 226 120 1367 66,6%
15.  ROU 18 158 172 84 45 40 162 77 71 65 72 35 282 65 1346 82,3%
16.  ARM 129 138 199 92 141 41 174 34 249 79 61 1337 78,5%
17.  ISR 154 4 124 53 71 97 135 39 529 35 93 1334 61,1%
18.  PRT 69 57 43 758 39 153 207 1326 43,7%
19.  ISL 16 64 218 41 61 46 47 58 232 378 20 1181 61,1%
20.  DEU 93 4 36 49 14 35 246 107 110 18 39 0 11 6 340 24 3 6 1141 100%
21.  TUR 195 92 91 163 138 177 170 172 1138 88,9%
22.  ESP 87 28 18 43 55 23 68 50 97 8 74 15 77 5 61 54 6 459 1228 100%
23.  GBR 29 18 25 19 14 173 10 100 12 23 40 5 62 111 48 11 0 466 1166 100%
24.  CYP 170 46 27 65 11 96 68 436 109 94 1122 58,8%
25.  LTU 162 28 23 63 70 17 30 200 181 220 128 1122 61,1%
26.  BEL 7 143 71 217 181 363 74 64 1120 44,4%
27.  CHE 128 30 19 64 364 432 78 1115 38,8%
28.  MLT 50 192 1 31 41 120 32 153 107 255 982 55,5%
29.  BIH 91 79 229 106 110 106 51 125 55 952 90%
30.  AUT 9 64 290 0 151 93 342 949 50%
31.  HUN 97 128 53 19 84 143 19 108 200 93 944 76,9%
32.  FIN 292 53 35 22 57 13 72 46 301 38 929 55,5%
33.  EST 129 44 120 19 106 245 76 141 880 44,4%
34.  ALB 106 53 55 48 62 146 34 184 90 57 835 55,5%
35.  LVA 153 30 54 83 186 132 638 33,3%
36.  GEO 97 83 136 110 50 51 104 631 50%
37.  MKD 47 52 56 73 71 305 604 33,3%
38.  POL 27 14 62 10 229 64 151 557 43,7%
39.  CZE 41 281 157 38 517 40%
40.  HRV 50 115 56 44 45 73 128 511 43,7%
41.  IRL 7 93 5 25 119 46 5 136 436 44.4%
42.  SCG 263 137 400 100%
43.  SVN 66 96 9 39 64 105 379 33,3%
44.  BLR 145 18 48 43 83 31 368 37,5%
45.  SMR 14 77 50 141 25%
46.  MNE 37 44 81 16,6%
47.  AND 0 0%
 MCO 0 0%
 SVK 0 0%
50.  YUG 0 0%
 LUX 0 0%
 MAR 0 0%

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Eurovision Song Contest című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Aljazeera.net: Finland wins Eurovision contest, 2006. május 21. [2006. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 2. Matthew Murray: Eurovision Song Contest – International Music Program. [2005. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 3. bbc.co.uk: Eurovision Trivia, 2002. (Hozzáférés: 2006. július 18.) (PDF)
 4. a b "Teljesen jelentéktelen az Eurovíziós Dalfesztivál"”, Stop / InfoRádió, 2007. május 12.. [2007. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. május 17.) 
 5. a b Patrick Jaquin: Eurovision's Golden Jubilee, 2004. december 1. [2004. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 6. bbc.co.uk: History of Eurovision, 2003. [2004. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 20.)
 7. George T. Waters: Eurovision: 40 years of network development, four decades of service to broadcasters, 1994. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 8. David Fisher: Media Statistics: 1951, 2006. január 28. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 9. a b c d e f g h i eurovision.tv: Historical Milestones, 2005. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 10. Franck Thomas & Laurent Balmer: Histoire 1956 à 1959, 1999. (Hozzáférés: 2006. július 17.) (French)
 11. eurovision.tv: Le site Web officiel du Concours Eurovision de la Chanson, 2006. (Hozzáférés: 2006. július 17.) (Francia)
 12. EBU: The EBU Operations Department, 2005. június 14. (Hozzáférés: 2006. július 20.)
 13. eurovision.tv: 1974: Brighton, United Kingdom. (Hozzáférés: 2006. július 27.)
 14. Clive Barnes: Riverdance Ten Years on. [2009. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 27.)
 15. a b EBU: Membership conditions, 2006. február 22. [2006. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 16. International Telecommunication Union: Extracts From The Radio Regulations, 1994. (Hozzáférés: 2006. július 18.) PDF
 17. The "European Broadcasting Area" is bounded on the west by the western boundary of Region 1, on the east by the meridian 40° East of Greenwich and on the south by the parallel 30° North so as to include the western part of the USSR, the northern part of Saudi Arabia and that part of those countries bordering the Mediterranean within these limits. In addition, Iraq, Jordan and that part of the territory of Turkey lying outside the above limits are included in the European Broadcasting Area.
 18. a b Jelentéktelenségbe süllyedt – Leslie Mandoki keményen bírálta az Eurovíziós Dalfesztivált”, HVG, 2007. május 9. (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) 
 19. Szombaton osztják a Fonogramokat”, Index, 2007. február 23. (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) [halott link]
 20. Eurovízió: Rúzsa Magdi angolul énekel”, Népszabadság, 2007. március 13. (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) 
 21. Rúzsa Magdi nem szegi meg az eurovíziós versenyszabályt”, velvet, 2007. április 21. (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) 
 22. Viniker, Barry. „Did Magdi break the rules?”, Esctoday.com, 2007. április 20. (Hozzáférés ideje: 2007. május 19.) 
 23. Magyar, Televízió. „Csézy képviseli Magyarországot az Eurovízión”, eurovision.mtv.hu, 2008. február 9. (Hozzáférés ideje: 2008. február 9.) 
 24. Blikk, Blikk. „Botrány az Eurovíziós Dal - fesztiválon!”, Blikk.hu, 2008. február 11.. [2008. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. február 11.) 
 25. Zene.hu, Zene.hu. „Csézy-Szekeres Adrien: 29-29 Eláruljuk mi döntött a holtversenyben!”, Zene.hu, 2008. február 11. (Hozzáférés ideje: 2008. február 11.) 
 26. a b c d e f g h i j eurovision.tv: Rules of the 2005 Eurovision Song Contest, 2005. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 27. Vitor Pinto: Western European Markets "TV sector recovering", 2005. 10. [2006. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.) PDF
 28. a b Coll, Bryan. „But How Did They Sound? A Review Of This Year's Eurovision Performances”, TIME, 2007. május 15.. [2007. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) 
 29. Helen Fawkes, BBC News: Ukrainian hosts' high hopes for Eurovision, 2005. május 19. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 30. cork-guide.ie: Millstreet, 2006. május 19. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 31. doteurovision.com: Eurovision 1993 – The Venue. [2004. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 32. esctoday.com: Where do we go next year?, 2006. május 31. (Hozzáférés: 2006. július 19.)
 33. John Marone, The Ukrainian Observer: Where Do We Put The Foreign Tourists?. [2006. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 34. a b RULES OF THE 2003 EUROVISION SONG CONTEST, 2002. október 2. [2003. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 14.)
 35. West-Soley, Richard. „ESC stirs up budget debate”, 1924. szeptember 6. (Hozzáférés ideje: 2007. május 14.) 
 36. The price of Eurovision victory”, BBC NEWS, 1914. május 4. (Hozzáférés ideje: 2007. május 17.) 
 37. a b Rehearsal Schedule. eurovision.tv, 2006. [2006. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 26.)
 38. a b Latest news from Athens. eurovision.tv, 2006. május 11. [2006. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 25.)
 39. Sietse Bakker: A thens 2006: where's the party?. esctoday.com, 2006. május 3. (Hozzáférés: 2007. május 8.)
 40. Floras, Stella. „Eurovision goes global!”, Esctoday.com, 2007. április 18. (Hozzáférés ideje: 2007. május 19.) 
 41. a b c d e f g h i j k l m n o p O'Connor, John Kennedy. The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. London: Carlton Books Limited (2005). ISBN 1-84442-586-X 
 42. eurovision.tv: 1974: Brighton, United Kingdom. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 43. Urban Trad, 2004. szeptember 28. [2007. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 44. eurovision.tv: Treble will represent the Netherlands. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 45. a b Rules of the 44th Eurovision Song Contest, 1999 (PDF). EBU, 1998. október 13. (Hozzáférés: 2006. július 18.)
 46. Gisella Farrell: The Sun Online – Fifty Years of Eurovision, 2005. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 47. BBC News: Lebanon withdraws from Eurovision, 2005. március 18. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 48. Eurovision 2004 – Voting Briefing. eurovision.tv, 2004. május 12. [2005. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. május 7.)
 49. a b Results from the draw. eurovision.tv, 2006. március 21. [2006. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 27.)
 50. A to Z of Eurovision. bbc.co.uk. [2005. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 9.)
 51. 'Biggest change to Eurovision Song Contest voting since 1975 (angol nyelven). eurovision.tv, 2016. február 18. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 52. a b Eurovision 1956-96. TV & Radio Bits. (Hozzáférés: 2006. július 15.)[halott link]
 53. Jack Stevenson: Eurovision: The Candy-Coated Song Factory, 2006. május 4. [2006. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 54. Kommandósdit játszottak”, Népszabadság, 2007. május 10. (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) 
 55. BBC News: Eurovision votes 'farce' attack, 2004. május 16. (Hozzáférés: 2006. július 15.)
 56. Daniel Fenn, Omer Suleman, Janet Efstathiou & Neil F. Johnson, Oxford University: Connections, cliques and compatibility between countries in the Eurovision Song Contest, 2006. május 22. (Hozzáférés: 2006. július 15.)[halott link] PDF
 57. Laura Spierdjik & Michel Vellekoop, University of Twente: Geography, Culture, and Religion: Explaining the Bias in Eurovision Song Contest Voting, 2006. május 18. [2006. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. július 15.) PDF
 58. Strong acts make Eurovision final. BBC News, 2007. május 11. (Hozzáférés: 2007. május 12.)
 59. Rendall, Alasdair. „United Kingdom: Eurovision reaches the Houses of Parliament”, oikotimes.com (Hozzáférés ideje: 2007. május 15.) [halott link]
 60. EUROVISION MOVIE PLANNED, 2007. május 14. [2007. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 14.)
 61. https://eurovision.tv/story/the-eurovision-song-contest-travels-to-america
 62. [1]
 63. [2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eurovision
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]