Mon amour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mon amour
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Franciaország
Előadó(k)Slimane
Nyelvfrancia
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Kronológia
ElőzőÉvidemment (2023)

A Mon amour (magyarul: Szerelmem) a francia Slimane dala, mellyel Franciaországot képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben.[1] A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. november 8-án a France Télévisions bejelentette, hogy az énekes képviseli Franciaországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, mely azt jelenti, hogy az előző verseny után sorozatban másodszor nem rendeztek nemzeti válogatóműsort. A dalt a videoklippel együtt ugyanazon a napon mutatták be, mellyel ez lett a 2024-es verseny első nyilvánosan megjelent dala, valamint az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének leghamarabb bemutatott dala.

Mivel Franciaország tagja az automatikusan döntős „Öt Nagy” országának, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 11-én megrendezendő döntőben fog versenyezni, de előtte a második elődöntőben is előadják, a Csehországot képviselő Aiko Pedestal című dala után és az Ausztriát képviselő Kaleen We Will Rave című dala előtt.

Háttér[szerkesztés]

A Mon amour-t Slimane, Yaacov Salah és Meïr Salah szerezte.[2] A dalt 2022 körül írták egy turné során, és az előadó Genfben szerzett élményei ihlették. Slimane szerint a dal számára egy "szerelmes levél az európai szívekhez", ezzel összhangban állva zenéjének nagy részével, melyek témája főleg a szerelem témája köré épül. Slimane azért nevezett be ezzel a dallal az Eurovíziós Dalfesztiválra, hogy egy nagyobb közönséggel megoszthassa a munkáját, a zenéjét, és hogy képviselje Franciaországot.[3] Magát a dalt Arnaud Abadie, az ESCUnited újságírója úgy írta le, mint egy "ódát a romantikához és a szerelemhez... költői, ám erős dallammal".[4]

A dalt hivatalosan a France 2 Journal de 20 heures című műsorban mutatták be, Slimane pedig a Mon amourt élőben adta elő.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Slimane will represent France at Eurovision 2024 (angol nyelven). eurovision.tv, 2023. november 8. (Hozzáférés: 2023. november 8.)
  2. Farren, Neil: France: Slimane Releases “Mon amour” for Eurovision 2024 (brit angol nyelven). Eurovoix , 2023. november 8. (Hozzáférés: 2023. november 8.)
  3. Adams, William Lee: EXCLUSIVE INTERVIEW: France's Slimane says "Mon Amour" is "a love letter" to European hearts...and says he hopes to attend pre-parties (amerikai angol nyelven). Wiwibloggs , 2023. november 8. (Hozzáférés: 2023. november 8.)
  4. Abadie, Arnaud: 🇫🇷 France: Here’s Slimane’s song “Mon amour” for Eurovision 2024 (amerikai angol nyelven). ESCUnited , 2023. november 8. (Hozzáférés: 2023. november 8.)
  5. Petersen, Rasmus: Listen to the first song for Eurovision 2024: Slimane from France with "Mon amour" (brit angol nyelven). Eurovision World , 2023. november 8. (Hozzáférés: 2023. november 8.)

További információk[szerkesztés]