Ramonda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ramonda
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Szerbia
Előadó(k)Teya Dora
Nyelvszerb
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Kronológia
ElőzőSamo mi se spava (2023)

A Ramonda (magyarul: Szerb ramonda vagy Szerb főnix virág) a szerb Teya Dora dala, mellyel Szerbiát képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben. A dal 2024. március 2-án, a szerb nemzeti döntőben, a Pesma za Evrovizijuban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[1]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. december 21-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő dala résztvevője lesz a Pesma za Evroviziju nemzeti döntő mezőnyének. A dal 2024. február 29-én továbbjutott a dalválasztó műsor második elődöntőjéből a két nappal később rendezett döntőbe, ahol a szakmai zsűri, valamint a nézők szavazatai által összesítésben az első helyet érte el, és megnyerte a versenyt, így ez a dal képviselheti Szerbiát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalt először a május 7-én rendezendő első elődöntőben fellépési sorrendben másodikként adják elő, a Ciprust képviselő Silia Kapsis Liar című dala után és a Litvániát képviselő Silvester Belt Luktelk című dala előtt.

Háttér[szerkesztés]

A dalhoz 2024. március 1-jén jelent meg a hivatalos videoklip.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Srbiju će na Eurosongu predstavljati Teja Dora (szerb nyelven). RTS, 2024. március 2. (Hozzáférés: 2024. március 3.)
  2. M. K.: Teya Dora izbacila spot za "Ramondu": Svi pričaju o snažnoj poruci sa početka videa. Telegraf.rs , 2024. március 1. (Hozzáférés: 2024. március 3.)

További információk[szerkesztés]