Samo mi se spava

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samo mi se spava
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Szerbia
Előadó(k)Luke Black
Nyelvszerb, angol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő10. hely, 37 pont
Döntő24. hely, 30 pont
Kronológia
ElőzőIn corpore sano (2022)
KövetkezőRamonda (2024) ►

A Samo mi se spava (magyarul: Csak aludni akarok) a szerb Luke Black dala, mellyel Szerbiát képviselte a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A dal 2023. március 4-én, a szerb nemzeti döntőben, a Pesma za Evroviziju című műsorban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[1][2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. január 9-én a Radio Televizija Srbije bejelentette a 2023-as Pesma za Evroviziju résztvevőinek a teljes listáját, amelyen az énekes is szerepelt.[3] A dalt először a március 1-i első elődöntőben adta elő először, ahol a hatodik helyen végzett, így továbbjutott a döntőbe.[4] A dal március 4-én megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a szakmai zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. A zsűri és a közönség listáján is a második lett, viszont összesítésben megnyerte a versenyt, így ez a dal képviselheti Szerbiát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalfesztivál előtt Stockholmban, Varsóban, Tel-Avivban, Madridban és Londonban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

A dalt először a május 9-én rendezendő első elődöntőben fellépési sorrendben harmadikként adta elő, a Máltát képviselő The Busker Dance (Our Own Party) című dala után és a Lettországot képviselő Sudden Lights Aijā című dala előtt. Az elődöntőből tizedik helyezettként sikeresen továbbjutott a május 13-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben ötödikként lépett fel, a Lengyelországot képviselő Blanka Solo című dala után és a Franciaországot képviselő La Zarra Évidemment című dala előtt. A zsűri szavazáson a huszonharmadik helyen végezett 14 ponttal, míg a nézői szavazáson a huszonegyedik helyen végezett 16 ponttal, így összesítésben 30 ponttal a verseny huszonnegyedik helyezettje lett.

A következő szerb induló Teya Dora Ramonda című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Első elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Norvégia Málta Lettország Portugália Írország Horvátország Svájc Izrael Moldova Svédország Azerbajdzsán Csehország Hollandia Finnország Franciaország Németország Olaszország A Világ többi része
Nézők 37 5 10 6 1 3 3 4 2 1 2
Döntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Olaszország Lettország Hollandia Málta Moldova Írország San Marino Azerbajdzsán Ausztria Franciaország Finnország Belgium Németország Portugália Horvátország Észtország Örményország Lengyelország Románia Izland Szerbia Ciprus Norvégia Svájc Ausztrália Dánia Spanyolország Izrael Svédország Grúzia Csehország Szlovénia Görögország Albánia Litvánia Egyesült Királyság A Világ többi része
Zsűri 14 1 3 4 4 1 1
Nézők 16 2 7 1 6

Háttér[szerkesztés]

Különböző interjúkban Black arról számolt be, hogy 2020 áprilisában készítette el a dalt egy libanoni barátjával, Majed Kfoury-val közösen. Évekig nem mutatta be, majd miután meglátta Konstraktát a Pesma Za Evroviziju egy évvel korábbi évadjában győzni az In corpore sano című dallal, akkor úgy gondolta, hogy egy év múlva ő is megpróbálkozik a Samo mi se spava-val.[5][6]

Black elmondása szerint a dal a világtól való elszigetelődését írja le. A Covid19-pandémia idején "nagyon elidegenedett a világtól", csak videójátékokkal játszott és anime-t nézett az ágyában egész nap. Kijelentette azt is, hogy a dal arról szól, hogy az embereknek fel kell ébredniük, mert a világban a gonosz akkor tud terjeszkedni, amikor az emberek csukva tartják a szemüket, és csak az ébrenlétünkkel lehet győzedelmeskedni. [7]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Falk, Simon: Luke Black wins Pesma za Evroviziju 23 with "Samo mi se spava" and will represent Serbia in Liverpool (amerikai angol nyelven). Wiwibloggs , 2023. március 4. (Hozzáférés: 2023. március 5.)
  2. Serbia is sending Luke Black to Liverpool (angol nyelven). Eurovision Song Contest , 2023. március 5. (Hozzáférés: 2023. március 5.)
  3. Granger, Anthony: 🇷🇸 Serbia: Selects For Eurovision 2023 on March 4 (brit angol nyelven). Eurovoix , 2023. január 1. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  4. Farren, Neil: Serbia: Pesma za Evroviziju 23 Semi-Final One Results (brit angol nyelven). Eurovoix , 2023. március 2. (Hozzáférés: 2023. március 5.)
  5. Barmpoutis, Paschalis: Luke Black: Eurovision is very conceptual and elaborate | Exclusive Interview (amerikai angol nyelven). Eurovision Fun , 2023. február 20. (Hozzáférés: 2023. március 5.)
  6. R, Emma: 🇷🇸 LUKE BLACK Interview: “Lobsters are like friends for life and I would love through music to make friends for life.” (amerikai angol nyelven). ESCUnited , 2023. február 27. (Hozzáférés: 2023. március 5.)
  7. R, Emma: Лук Блек: Припреме за Ливерпул почињу одмах, већ имам неке идеје (sr-CY nyelven). rts.rs . RTS, 2023. március 5. (Hozzáférés: 2023. március 5.)

További információk[szerkesztés]