Pasha Parfeni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pasha Parfeni
Életrajzi adatok
Születési névPavel Parfeni
Született1986május 30. (37 éves)
Őrhely,  Szovjetunió (ma  Moldova)
Származásmoldáv
IskoláiAcademy of Music, Theatre and Fine Arts of Moldova
Pályafutás
MűfajokPop
Aktív évek2002 - napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)SunStroke Project (2008–2009)
Hangszer
TevékenységÉnekes, zeneszerző
KiadókSens Music

Pasha Parfeni weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pasha Parfeni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pavel Parfeni (művésznevén: Pasha Parfeni, Őrhely, 1986. május 30. – ) moldáv énekes, zeneszerző. Ő képviselte Moldovát a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon Bakuban a Lăutar című dalával, majd 2023-ban Liverpoolban a Soarele și luna című dalával.[1][2]

Magánélete[szerkesztés]

Őrhelyen született, fiatal kora óta a zene veszi körül. Édesanyja zongoratanár volt a helyi zeneiskolában, édesapja énekel és gitározik.[3] Őrhelyen fiatalon zongorázni tanult, majd 2002-ben beiratkozott a Tiraspoli Zeneművészeti Főiskolára. 2006-tól az Állami Zene-, Színház- és Képzőművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait.

Pályafutása[szerkesztés]

2008-ban csatlakozott a SunStroke Project együtteshez, Anton Ragozához és Szergej Sztyepanovhoz, akiknek szükségük volt egy énekesre. 2009-ben a zenekar benevezett a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál moldovai nemzeti válogatóversenyére, ahol a harmadik helyezést érték el a No Crime című dalukkal, amelyet Parfeni szerzett. Ugyanebben az évben kilépett a SunStroke Projectből, hogy szólókarrierbe kezdjen. Helyét Sergei Yalovitsky töltötte be.

Szólóművészként számos versenyen és zenei fesztiválon vett részt. 2009 májusában a George Grigoriu Nemzetközi Popzenei Fesztiválon 23 előadó közül első helyezést ért el, melynek fődíja egy Volkswagen Passat volt. Néhány hónappal később, júliusban második helyezést ért el a 2009-es Slavianski Bazaarban a Svecia Gorela, Dac-ai Fi és a We Are The Champions dalokkal. Míg az orosz versenyzővel, Dima Danilenkóval szemben alulmaradt, 6000 dollárnak megfelelő pénzdíjat nyert. Ugyanebben az évben részt vett a romániai Mamaia Versenyen, ahol első helyezést ért el a You Do Not See The Sky című dalával, amelyet Andrew Tudor írt. A 2009-es Golden Stag Fesztiválra is benevezett, de nem nyert.

A 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon (a zongoránál)

2010-ben benevezett szóló előadóként benevezett a moldáv eurovíziós nemzeti válogatóba. A döntőben a második helyen végzett You Should Like című dalával. Érdekesség, hogy ebben az évben korábbi együttese, a SunStroke Project (Olia Tirával együttműködve) nyert.[4] A következő évben, ismét részvevője volt a döntőnek, ahol Dorule című dalával harmadik helyezést ért el. 2012-ben sikerült megnyernie a moldáv döntőt, így ő képviselhette hazáját Bakuban.[5] Lăutar című dalával az elődöntőből ötödik helyezettként jutott tovább a döntőbe, ahol tizenegyedik helyen zárta a versenyt 81 ponttal. A következő évben szerzője volt a moldáv eurovíziós dalnak, az O mie-nek. Malmőben ő kísérte a zongorán Aliona Moont. Érdekesség, hogy egy évvel korábban Moon az egyik háttérénekese volt a bakui Eurovíziós Dalfesztiválon.

2020-ban ismét szerepelta moldáv döntőben, ahol a My Wine dalával a második helyezett lett. 2023-ban Soarele și luna dalával másodjára nyerte meg a moldáv döntőt, így tizenegy év után ő képviselhette Moldovát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[6] Először a május 9-én rendezett első elődöntőben versenyzett, ahonnan továbbjutott a május 13-i döntőbe és a tizennyolcadik helyen végzett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pasha Parfeny (angol nyelven). eurovision.tv[halott link]
  2. Pasha Parfeny (angol nyelven). eurovision.tv
  3. Pavel Parfeni va participa la festivalurile Mamaia-2009 si Cerbul de Aur (ro-RO nyelven). Stiri de ultima ora din Moldova - Ultimele stiri Timpul.md, 2009. július 28.
  4. Sun Stroke Project & Olia Tira for Moldova! (angol nyelven). eurovision.tv, 2010. március 6.
  5. It's Pasha Parfeny for Moldova! (angol nyelven). eurovision.tv, 2012. március 11.
  6. Moldova: It's Pasha Parfeni going from Chișinău to Liverpool (angol nyelven). eurovision.tv, 2023. március 4.

További információk[szerkesztés]