Aijā

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aijā
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Lettország
Előadó(k)Sudden Lights
Nyelvangol, lett
Dalszerző
  • Andrejs Reinis Zitmanis
  • Kārlis Matīss Zitmanis
  • Kārlis Vārtiņš
  • Mārtiņš Matīss Zemītis
Szövegíró
  • Andrejs Reinis Zitmanis
Eredmények
Elődöntő11. hely, 34 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőEat Your Salad (2022)
KövetkezőHollow (2024) ►

Az Aijā (magyarul: Tente) a lett Sudden Lights dala, mellyel Lettországot képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon, Liverpoolban.[1] A dal 2023. február 11-én, a lett nemzeti döntőben, a Supernovában megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. január 5-én a Latvijas Televīzija bejelentette, hogy az együttes résztvevője lesz a 2023-as Supernova lett eurovíziós nemzeti döntőnek.[2] Versenydalukat a február 4-i elődöntőben adták elő először, ahonnan sikeresen továbbjutottak a döntőbe.[3] A február 11-én rendezett döntőben a szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján megnyerték a válogatóműsort, így ők képviselhetik hazájukat az Eurovíziós Dalfesztiválon.[4]

A dalfesztivál előtt a moldáv nemzeti döntőben, Barcelonában, Varsóban, Tel-Avivban, Madridban és Amszterdamban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

A dalt először a május 9-én megrendezett első elődöntőben fellépési sorrendben negyedikként adták elő, a Szerbiát képviselő Luke Black Samo mi se spava című dala után és a Portugáliát képviselő Mimicat Ai coração című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok pontjai alapján nem került be a dal a május 13-án megrendezésre került döntőbe. Ez volt sorozatban a hatodik alkalom, hogy Lettország nem jutott tovább az elődöntőből.

A következő lett induló Dons Hollow című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Első elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Norvégia Málta Szerbia Portugália Írország Horvátország Svájc Izrael Moldova Svédország Azerbajdzsán Csehország Hollandia Finnország Franciaország Németország Olaszország A Világ többi része
Nézők 34 2 4 4 1 6 1 1 3 3 1 8

A dal háttere[szerkesztés]

Az együttes egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a dal azzal a céllal készült, hogy altatódal legyen, abban az értelemben, hogy megkönnyítse az emberek alvását.[5] Egy másik interjúban hozzátették, mivel rossz dolgok történnek szerte a világon, olyan dalt szerettek volna készíteni, amely elvonja a hallgatók figyelmét ezekről, egyben szeretnék, ha a nézők úgy éreznék magukat, mintha rock koncerten lennének amikor játszanak a színpadon.[6]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sudden Lights (angol nyelven). eurovision.tv
  2. Latvia reveals stars ready to go 'Supernova' (angol nyelven). eurovision.tv, 2023. január 5.
  3. Latvia: Preview the 'Supernova' final (angol nyelven). eurovision.tv, 2023. február 8.
  4. Latvia: 'Supernova' victory for Sudden Lights with 'Aijā' (angol nyelven). eurovision.tv, 2023. február 11.
  5. Dibben, Jazzi: 🇱🇻 Sudden Lights: “It’s the lullaby that we sing to ourselves and all the people listening to our song! (brit angol nyelven). That Eurovision Site, 2023. január 26.
  6. Matamis, Apostolis: Sudden Lights:"We want the audience to have the feeling of a rock concert" | Exclusive Interview (amerikai angol nyelven). Eurovision News | Music | Fun, 2023. január 27.

További információk[szerkesztés]