I Wanna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I Wanna
Adatok
Év 2002-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Lettország Lettország
Előadó(k) Marie N
Nyelv angol
Dalszerző Marie N
Szövegíró Marie N, Marats Samauskis
Dalszöveg diggiloo.net
Eredmények
Döntő 1. hely, 176 pont
Kronológia
Előző ◄ Too Much (2001)
Következő Hello From Mars (2003) ►

Az I Wanna (magyarul: Akarok...) című dal volt a 2002-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala, melyet a lett Marie N adott elő angol nyelven.

A dal a március 2-án rendezett lett nemzeti döntőn nyerte el az indulás jogát, ahol I wonna címmel adták elő.[1]

A dal gyors tempójú, salsa-stílusú, melyben az énekesnő szerelmi vallomást tesz. Az előadás a koreográfiáról maradt emlékezetes: a dal elején az énekesnő öltönyben és kalapban, férfinak öltözve táncolt öt másik táncossal együtt. A dal tetőpontján a két férfi énekes letépte Marie N ruháját, mely alatt egy rózsaszín miniszoknya volt. A dal legvégén a szoknyát lehúzták, és így egy hosszú szoknya lett belőle. A későbbi években szinte mindig akadt egy-egy versenyző, aki hasonló ruhacserélős koreográfiával próbálta emlékezetessé tenni produkcióját.

A május 25-én rendezett döntőben a fellépési sorrendben huszonharmadikként adták elő, a szlovén Sestre Samo Ljubezen című dala után, és a litván Aivaras Happy You című dala előtt. A szavazás során százhetvenhat pontot szerzett, mely az első helyet érte a huszonnégy fős mezőnyben. Ez volt Lettország első győzelme.

A következő lett induló F.L.Y. Hello From Mars című dala volt a 2003-as Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Marie N volt az egyik műsorvezető.

A következő győztes a török Sertab Erener Everyway That I Can című dala volt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 2002-es lett nemzeti döntő. natfinals.50webs.com. (Hozzáférés: 2009. június 28.)