Eat Your Salad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eat Your Salad
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Lettország
Előadó(k)Citi Zēni
Nyelvangol
Dalszerző
  • Jānis Jačmenkins
  • Roberts Memmēns
Szövegíró
  • Dagnis Roziņš
  • Jānis Pētersons
Eredmények
Elődöntő14. hely, 55 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőThe Moon Is Rising (2021)
KövetkezőAijā (2023) ►

Az Eat Your Salad (magyarul: Edd meg a salátád) a Citi Zēni lett együttes dala, mellyel Lettországot képviselték a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 12-én, a lett nemzeti döntőben, a Supernovában megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. november 29-én vált hivatalossá, hogy az együttes alábbi dala is bekerült a 2022-es lett eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[3] A dal hivatalosan a következő napon jelent meg, majd a február 5-i elődöntőjében adták elő először, ahonnan sikeresen továbbjutottak.[4][5] A dal a február 12-én rendezett döntőt megnyerte, így ők képviselik Lettországot az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[2]

A dalfesztivál előtt Barcelonában, Londonban, Tel-Avivban, Amszterdamban és Madridban, eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 10-én rendezendő első elődöntőben adták elő fellépési sorrend szerint másodikként az Albániát képviselő Ronela Hajati Sekret című dala után és a Litvániát képviselő Monika Liu Sentimentai című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 14-én megrendezésre került döntőbe. Összesítésben 55 ponttal a 14. helyen végeztek.

A következő lett induló a Sudden Lights Aijā című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dal háttere[szerkesztés]

Az együttes azért írta a dalt hogy egy nehéz témát könnyen megemészthetővé és szórakoztatóvá, hallgathatóvá tegyenek. A dalhoz két fő ihletforrást neveztek meg: az egyik az együttes egyik tagja, Jānis vegán barátja volt, aki olyan inget viselt, amelyen az állt, hogy Instead of meat, I eat pussy (magyarul: Hús helyett puncit eszek), a másik pedig egy lett főzőműsor versenyzője volt, aki megváltoztatta Jānis nézeteit a környezetről, és a végén kihívta, hogy készítsen egy dalt ennek az ideálnak az alapján, és fejlessze ezt olyan dallá, amely nem lenne nyomasztó.

A dal nagyrészt a veganizmus vonzerejéről és a környezetbarát életmódról szól. Az első versszak a környezetbarát dolgokról szól, amelyeket az együttes tagjai is művelnek. A második versszak tele van számos szexuális utalással, egy környezetbarát nőre utalva, akihez az együttes tagjai vonzódnak. A kórus ötvözi a veganizmus üzeneteit és azt, hogy ez szexuálisan mennyire kívánatos.

Dalszöveg[szerkesztés]

Know that being green is hot
It's hot
Being green is cool
It's cool
Eat your salad, save the planet,
Being green is sexy as f***

– Az Eat Your Salad című dal refrénje

Tudd, hogy zöldnek lenni szexi
Ez szexi
Zöldnek lenni menő
Ez menő
Edd a salátád, mentsd meg a bolygót
Zöldnek lenni r*hadt szexi

– Az Eat Your Salad című dal refrénje magyarul

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Citi Zēni - Latvia - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. a b What's on the menu in Latvia? Citi Zēni win 'Supernova'! 🇱🇻 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 12.
  3. Farren, Neil: 🇱🇻 Latvia: Supernova 2022 Entries Revealed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 4.
  4. Latvia: The stars ready to go 'Supernova' 🇱🇻 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 5.
  5. Granger, Anthony: 🇱🇻 Latvia: Supernova 2022 Semi-Final Results (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 5.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]