Heart of Steel (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heart of Steel
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Ukrajna
Előadó(k)Tvorchi
Nyelvangol, ukrán
Dalszerző
  • Andrii Hutsuliak
Szövegíró
  • Jimoh Augustus Kehinde
Eredmények
Döntő6. hely, 243 pont
Kronológia
ElőzőStefania (2022)
KövetkezőTeresa & Maria (2024) ►

A Heart of Steel (magyarul: Acélszívű) az ukrán Tvorchi duó dala, mellyel Ukrajnát képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban.[1] A dal 2022. december 17-én, az ukrán nemzeti döntőben, a Vidbir alatt megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. október 27-én a Szuszpilne bejelentette a 2023-as Vidbir résztvevőinek teljes listáját, amelyen a duó is szerepelt.[2] Ezt a listát november 17-re redukálták le csupán tíz előadóra, és ekkor vált hivatalossá, hogy a Tvorchi alábbi dala is bekerült az ukrán nemzeti döntő mezőnyébe.[3] A Heart of Steel december 1-jén jelent meg.[4] A dal december 17-én megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a szakmai zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. A szakmai zsűri szavazatai alapján második, míg a nézői szavazáson az első helyezést érték el, ezzel 19 pontot összegyűjtve az első helyen végeztek és megnyerték a versenyt, így az alábbi dallal képviselik Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[5]

A dalfesztivál előtt a litván nemzeti döntőben, Barcelonában, Tel-Avivban és Amszterdamban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítik versenydalukat.[6]

Mivel Ukrajna a dalverseny előző évi győztes országa, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 13-án rendezett döntőben versenyzett, de előtte a második elődöntő zsűris főpróbáján is előadták. A döntőben fellépési sorrendben tizenkilencedikként léptek fel, a Moldovát képviselő Pasha Parfeni Soarele și luna című dala után és a Norvégiát képviselő Alessandra Queen of Kings című dala előtt. A zsűri szavazáson a tizenötödik helyen végeztek 54 ponttal (Csehországtól maximális pontot kaptak), míg a nézői szavazáson a negyedik helyen végeztek 189 ponttal (Csehországtól, Lengyelországtól, Moldovától és Portugáliától maximális pontot kaptak), így összesítésben 243 ponttal a verseny hatodik helyezettjei lettek.

A következő ukrán induló Alyona Alyona és Jerry Heil Teresa & Maria című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Döntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Olaszország Lettország Hollandia Málta Moldova Írország San Marino Azerbajdzsán Ausztria Franciaország Finnország Belgium Németország Portugália Horvátország Észtország Örményország Lengyelország Románia Izland Szerbia Ciprus Norvégia Svájc Ausztrália Dánia Spanyolország Izrael Svédország Grúzia Csehország Szlovénia Görögország Albánia Litvánia Egyesült Királyság A Világ többi része
Zsűri 54 10 4 6 2 1 7 3 7 12 2
Nézők 189 8 7 5 12 7 6 7 5 4 1 7 12 8 1 12 4 2 10 1 7 10 8 4 10 12 10 4 5

Háttér[szerkesztés]

A dal a nukleáris hadviselés veszélyeire figyelmeztet. Egy interjúban a duó elárulta, hogy egyik inspirációjuk a dalfesztivál eredete volt.

A dal utalt az Eurovíziós Dalfesztivál létrehozásának céljára, ugyanis a verseny a második világháború után jött létre Európa egyesítésének céljával. Ma, míg egyesek nukleáris fenyegetéseket tesznek, acélszívű embereink védik egész Európát.

A dal üzenete, hogy ne adjuk fel a viszontagságokkal szemben. A dal hivatalos videóklipjében szerepel egy portál a valóság és a túlvilág között, a zenekar szerint az emberiség dönti el, mi vár rájuk a jövőben.

Dalszöveg[szerkesztés]

Don't care what you say
Don't care how you feel
Get out of my way
Cos I got a heart of steel

– A dal refrénje

Ne érdekeljen amit mondasz
Ne érdekeljen amit érzel
Félre az utamból
Mert acélszívem van

– A dal refrénje magyarul

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TVORCHI (angol nyelven). eurovision.tv
  2. Farren, Neil: 🇺🇦 Ukraine: Vidbir 2023 Longlist Announced (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. október 27.
  3. Ukraine: Vidbir 2023 songs released (angol nyelven). eurovision.tv, 2022. november 17.
  4. Farren, Neil: 🇺🇦 Ukraine: Vidbir 2023 Songs and Running Order Revealed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. december 1.
  5. Ukraine: TVORCHI wins Vidbir with 'Heart Of Steel' (angol nyelven). eurovision.tv, 2022. december 17.
  6. Granger, Anthony: 🇱🇹 Lithuania: LRT Announces Details of Pabandom iš naujo! 2023 Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2023. február 15.

További információk[szerkesztés]