Trenulețul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Intention
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Moldova
Előadó(k)Zdob și Zdub & Frații Advahov
Nyelvromán, angol
Dalszerző
  • Mihail Gincu
  • Roman Iagupov
  • Vasile Advahov
  • Vitalie Advahov
Szövegíró
  • Mihail Gincu
  • Roman Iagupov
  • Vasile Advahov
  • Vitalie Advahov
Eredmények
Elődöntő8. hely, 154 pont
Döntő7. hely, 253 pont
Kronológia
ElőzőSugar (2021)
KövetkezőSoarele și luna (2023) ►

A Trenulețul (magyarul: Vonatocska) a moldáv Zdob și Zdub együttes közös dala Frații Advahovval, mellyel Moldovát képviselték a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban. A dal 2022. január 29-én a moldáv nemzeti döntő helyett megrendezett meghallgatáson megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 24-én vált hivatalossá, hogy az együttes alábbi dala is bekerült a 2022-es Selecţia Naţională elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[1] A dal hivatalosan december 10-én jelent meg. Január 28-án a TRM bejelentette, hogy az ország járványügyi helyzete és a COVID-19-fertőzöttek számának növekvése miatt nem rendez televíziós döntőt, így a január 29-én tartott meghallgatáson a zsűri választotta ki az ország képviselőjét.[2] A végeredményt az aznap esti híradóban jelentették be.[3]

A dalfesztivál előtt Tel-Avivban, Amszterdamban és Madridban, eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 10-én rendezett első elődöntőben adták elő fellépési sorrend szerint nyolcadikként a Hollandiát képviselő S10 De diepte című dala után és a Portugáliát képviselő MARO Saudade, saudade című dala előtt. Az elődöntőből nyolcadik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizenkilencedikként léptek fel, az Izlandot képviselő Systur Með hækkandi sól című dala után és a Svédországot képviselő Cornelia Jakobs Hold Me Closer című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben huszadik helyen végeztek 14 ponttal, míg a nézői szavazáson második helyen végeztek 239 ponttal (Romániától és Szerbiától maximális pontot kaptak), így összesítésben 253 ponttal a verseny hetedik helyezettjei lettek.

A következő moldáv induló Pasha Parfeni Soarele și luna című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Granger, Anthony: 🇲🇩 Moldova: 29 Artists Through to the Selectia Nationala Auditions (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 24.
  2. Granger, Anthony: 🇲🇩 Moldova: TRM to Select Eurovision 2022 Representative Tomorrow (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 28.
  3. Farren, Neil: 🇲🇩 Moldova: Zdob și Zdub & Fratii Advahov to Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 29.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]