Ugrás a tartalomhoz

River (Ochman-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
River
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Lengyelország
Előadó(k)Ochman
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő6. hely, 198 pont
Döntő12. hely, 151 pont
Kronológia
ElőzőThe Ride (2021)
KövetkezőSolo (2023) ►

A River (magyarul: Folyó) Ochman lengyel énekes dala, mellyel Lengyelországot képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 19-én, a lengyel nemzeti döntőben, a Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję-ban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 14-én vált hivatalossá, hogy az énekes alábbi dala is bekerült a 2022-es lengyel eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dal hivatalosan február 3-án jelent meg és a február 19-én rendezett döntőben továbbjutott a legjobb három közé, ahol a nézők őt választották győztesként, így ő képviseli Lengyelországot az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[3]

A dalfesztivál előtt Londonban, Tel-Avivban, Amszterdamban és Madridban, eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.[4]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezendő második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint tizennegyedikként a Romániát képviselő WRS Llámame című dala után és a Montenegrót képviselő Vladana Breathe című dala előtt. Az elődöntőből hatodik helyezettként sikeresen továbbjutott a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben huszonharmadikként lépett fel, az Egyesült Királyságot képviselő Sam Ryder SPACE MAN című dala után és a Szerbiát képviselő Konstrakta In corpore sano című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben tizennegyedik helyen végzett 46 ponttal, míg a nézői szavazáson kilencedik helyen végezett 105 ponttal (Ukrajnától maximális pontot kapott), így összesítésben 151 ponttal a verseny tizenkettedik helyezettje lett.

A következő lengyel induló Blanka Solo című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ochman - Poland - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. Poland: 10 acts revealed for national final 🇵🇱 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 14.
  3. Poland: Ochman's 'River' winds its way to Eurovision 🇵🇱 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 19.
  4. Granger, Anthony: 🇵🇱 Poland: Ochman Announces Eurovision Pre-Party Tour (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 20.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]