Breathe (Unforgivable)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Breathe (Unforgivable)
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Montenegró
Előadó(k)Vladana
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő17. hely, 33 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőHeaven (2019)

A Breathe (Unforgivable) (magyarul: Lélegezni (Megbocsáthatatlan)) Vladana montenegrói énekesnő dala, mellyel Montenegrót képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 4-én vált hivatalossá, hogy a montenegrói műsorsugárzó (RTGC) az énekesnőt választotta ki az ország képviseletére a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon.[2] A következő nap vált hivatalossá a dal címe.[3] A videoklip forgatása február elején kezdődik, míg a dalt március 4-én tették közzé a dalfesztivál hivatalos YouTube csatornáján.[4]

A dalfesztivál előtt a román nemzeti döntőben, Stockholmban, Barcelonában, Tel-Avivban, Londonban, Amszterdamban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint tizenötödikként a Lengyelországot képviselő Ochman River című dala után és a Belgiumot képviselő Jérémie Makiese Miss You című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 14-én megrendezésre került döntőbe. Összesítésben 33 ponttal a 17. helyen végzett.

A dal háttere[szerkesztés]

A dal az énekesnő közelmúltjában bekövetkezett tragédiáról szól, ami megrázta őt. Az angol verzió mellett egy olasz és finn nyelvű változatot is megjelenítenek, ezzel tisztelegve a rendező országnak.[5]

A dal valami leírhatatlan csoda folytán „kiszállt” belőlem, és nyugodtan mondhatom, hogy ez nem más, mint a szívem, ami apró darabokra tört, zenévé és szavakká változott.
Vladana

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vladana - Montenegro - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv. [2022. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 30.)
  2. Montenegro: Vladana for Turin 🇲🇪 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 4.
  3. 🇲🇪 Montenegro: Vladana to Sing "Breathe" at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 5.
  4. 🇲🇪 Montenegro: "Breathe" To Be Released in March as Music Video Filming Commences Tomorrow (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 6.
  5. Granger, Anthony: 🇲🇪 Montenegro: Vladana Reveals Further Details of Her Eurovision Entry (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 4. (Hozzáférés: 2022. január 19.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]