Die Together

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Die Together
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Görögország
Előadó(k)Amanda Georgiadi Tenfjord
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő3. hely, 211 pont
Döntő8. hely, 215 pont
Kronológia
ElőzőLast Dance (2021)
KövetkezőWhat They Say (2023) ►

A Die Together (magyarul: Együtt meghalni) Amanda Georgiadis Tenfjord görög származású norvég énekesnő dala, mellyel Görögországot képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. december 9-én a görög közszolgálati televízió (ERT) bejelentette, hogy az énekesnőt választották, hogy képviselje Görögországot a következő Eurovíziós Dalfesztiválon.[2] Versenydala 2022. március 10-én jelent meg.[3]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 10-én rendezett első elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint tizenötödikként az Izlandot képviselő Systur Með hækkandi sól című dala után és a Norvégiát képviselő Subwoolfer Give That Wolf a Banana című dala előtt. Az elődöntőből harmadik helyezettként sikeresen továbbjutott a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizenhetedikként lépett fel, a Belgiumot képviselő Jérémie Makiese Miss You című dala után és az Izlandot képviselő Systur Með hækkandi sól című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben hatodik helyen végzett 158 ponttal (Bulgáriától, Ciprustól, Dániától, Hollandiától, Norvégiától és Svájctól maximális pontot kapott), míg a nézői szavazáson tizenkettedik helyen végezett 57 ponttal (Albániától maximális pontot kapott), így összesítésben 215 ponttal a verseny nyolcadik helyezettjei lett. A döntőben ezzel újra a legjobb tíz között végeztek, sorozatban másodjára sikerült nekik.

A következő görög induló Victor Vernicos What They Say című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dal háttere[szerkesztés]

A dal egy haldokló kapcsolatról szól, amit az énekesnő maga írt szakítása után egy évvel később. A dalban az énekesnő érzi, hogy a kapcsolat hamarosan "meghal", amit párja is hasonlóan érez.[4] Amanda Tenfjord a főpróbákon egy görög mitológia inspirálta ruhát viselt, és felborított székek között adta elő dalát.

Dalszöveg[szerkesztés]

But if we die together now
We will always have each other
I won't lose you for another
And if we die together now
I will hold you till forever
If we die together, die together

– A dal refrénje

De ha most együtt meghalunk
Mindig ott leszünk egymásnak
Nem veszítelek el másért
És ha most együtt meghalunk
Örökké ölelni foglak
Ha együtt meghalunk, együtt meghalunk

– A dal refrénje magyarul

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Amanda Georgiadi Tenfjord - Greece - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv. [2022. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 19.)
  2. Farren, Neil: 🇬🇷 Greece: Amanda Tenfjord to Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. december 15.
  3. 🇬🇷 Greece: Amanda Tenfjord Releases "Die Together" (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 10.
  4. Greece: Amanda Tenfjord releases her Eurovision 2022 song "Die Together" (amerikai angol nyelven). wiwibloggs, 2022. március 10.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]